Kidumáló: The Hunger Games: Catching Fire

Mivel tudom mi történik benne, így nem zavarnak a spoileres kommentek sem, szóval lássuk, hogy mit gondoltok a Hunger Games folytatásáról?

Jobb, mint az első rész?

Könyvben szerintem igen, sokkal ötletesebb az aréna és nem annyira Battle Royale érzés az egész. A harc részt ugye végig IMAX-szel vették fel, így látványban is megérheti. Majd megnézem nyilván, csak nem éreztem rohanási kényszert. Egyelőre egész jó kritikákat láttam róla, plusz bevételben már tuti, hogy ütni fogja az első Hunger Gamest Katniss új kalandja.

A folytatást pedig 2 filmre szedték, szóval aki csak most kattant rá, annak jut még majd belőle.

73 hozzászólás a “Kidumáló: The Hunger Games: Catching Fire” bejegyzéshez

 1. SPOILERES

  Szerintem a legértékesebb blockbuster idén! Nem csak azért, mert a benne felépülő világ teljesen egyedi bír lenni (persze rokonságba lehet állítani Orwell alternatívájával, vagy a V for Vendettával), hanem azért is, mert nagyszerű karakterek sorakoznak föl benne, élükön az utóbbi idők legjobb hősnőjével, aki kurvára nem akar hősnő lenni, és ettől meglepően hiteles lesz a figurája.
  A másik dolog, hogy számomra – aki nem olvasta a könyvet – egyáltalán nem szájbarágós a sztori, sőt a nagyon bevállalósan nyomasztó légkört még tovább sikerül fokozni az által, hogy a forradalomra csak nagyon aprócska utalásokat kapunk egészen a film végéig, amikor kielégül ez a vágyunk is!
  A barátnőm – aki mindhárom olvasta – azt mondta, ez volt a legjobb ifjúsági regényadaptáció, amit látott.

 2. Szerintem egy kalap fos, de az elsőnél azért jobb. Megint háttérbe szorították a politikai machinációt, ami ráadásul önellentmondásos és értelmetlen, az alkonyat-érzés is megmaradt, a harc meg töketlen.
  Mintha eleve hollywoodnak írták volna a könyvet, hézagos/felszínes társadalomkritika, szerelmi háromszög, erőtlen, parasztvakító sci-fi-elemek, innen nem volt nehéz popcornba fojtani az egészet…
  Arról meg szó se essék, hogy természetesen itt is ketté kellett szedni az utolsó részt, mert amúgy nincs elég pénzük belőle. A kurva anyjukat. Nem akarom, hogy még három éven át jelen legyen ez a szar.

 3. Hát az első se volt egy nagy durranás másfél órát ment a nyavajgás az ucsó 15percben meg a gyakás kész voltam tőle. Unalmas fos nem ér meg egy fillért se.

 4. Yoyo : még jó, hogy itt a 2.részről van szó.. :D
  axenomorph: azért mert szerinted “szart se ér”, attól még másnak tetszhett, amúgy se kötelező megnézni, nincs rád kényszerítve. Ha nem akarod, nem nézed és kész. Ennyire egyszerű a dolog. :)

 5. Nekem nagyon tetszett, már körülbelül a tizenhetedik percnél sikerült elbőgnöm magam. A film első fele sokkal élvezhetőbb volt, mint a második (pont fordítva, mint az első résznél), de a másodikban is voltak jó pillanatok. A körút kellően nyomasztott, és igazából a halál se kívánt volna még egy viadalt, amikor ilyen izgalmas dolgok bontakoznak ki, de hát ez van. :) Jennifer Lawrence mindvégig kitűnő volt.

  A film egyetlen kényes pontja számomra Gale, mert egyszerűen le tudtam volna kaparni az arcomat, ahányszor megjelent a színen. Röhejes, teljesen indokolatlan mondatokat adtak a szájába, kíváncsi vagyok, hogy könyvben is ennyire vak és süket volt-e a környezetére.

  (A felirat ellenben egyenesen pocsék volt, telis-tele helyesírási hibákkal és félrefordításokkal. A regényt olvasóktól kérdezném, hogy a “Catnip” becézést a műfordító is bennehagyta-e így, teljesen magában, vagy ott azért megerőltette magát, hogy valami frappánsat találjon ki rá. Mert ez ebben a formában azért baromi igénytelen és lusta megoldásnak tűnt.)

 6. Ha jól emlékszem, ezen az oldalon véleményt lehet nyilvánítani annak is akinek nem tetszik az adott film. Kurvára nem értem a “nem kell megnézni” kezdetű kommenteket. Az embernek van véleménye, hadd írja már le, ha szeretné. Ha szerinte egy kalap fos akkor az, mit kell rögtön kötekedni…

 7. Persze, értem én, tetszhet embereknek – de azt ugye mindenki tudja, hogy ezzel az egész frencsájzzal csak az alkonyatlázat lovagolja meg a Lionsgate?

 8. Nekem a könyvben is a második rész a kedvencem, és nagyon átjött a filmben is az egész. Szóval megéri a mozit.

 9. axenomorph: vagyis a jövőben egyenlőségjelet teszünk minden ifjúsági regény és az Alkonyat közé?

  Jöhetne itt most egy hosszú fejtegetés arról, hogy mennyire nem így van, meg mennyivel több, meg mennyivel jobb (vagyis hogy az egiyk jó, a másik meg nem), de maradjunk annyiban, hogy legyen. Tőlem aztán lovagolják meg a Twilight sikerét, amíg egy ennyire élvezhető, jól felépített sztorit szállítanak évről évre, én teljesen elégedett vagyok. :)

 10. Katniss helyében már az első részben a bálon lelőttem volna a sok cionista disznót. ennyi.)

 11. Nekem nagyon tetszett, főleg a film második fele. Alkonyathoz semmi köze, Battle Royale filmnél meg sokkal minőségibb.

  mr_p: De véleményt nyilvánítani kulturáltan is lehet.

 12. Baromi jó volt. :) Nyilván nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől, de tényleg le a kalappal. Eszméletlen, hogy mennyire hű volt a könyvhöz. Oké, viszonylag sok apróbb dolgot kihagytak, amit esetleg belerakhattak volna, de valószínűleg nem is lehetett volna annyi mindent belezsúfolni, mint amennyi dolog egy könyvben benne van. Azért azt sajnálom, hogy nem láthattuk a Haymitchről készült videót, amit ugye a könyvben megnéznek a vonaton. Arra nagyon kíváncsi lettem volna. :)

  A felirat kritikán aluli volt. Igyekeztem nem figyelni rá, de néha csak-csak odatévedt a tekintetem. Szörnyű. Össze-vissza fordított meg nem fordított dolgokat a felirat készítője, és egyáltalán nem azokat a kifejezéseket használta, amiket a regényben a fordító, pedig – ha már van hivatalos magyar fordítás, akkor – illett volna azt használnia. Az tuti, hogy Nuts & Volts nem az lett, mint a könyvben, meg a “May the odds be ever in your favor!” helyett is valami tök mást írt. Mondjuk ez lett volna a legkisebb baj, ha legalább azt fordítja, amit mondanak, nem csak odaír valamit, ami passzol a jelenethez (vagy nem).

  dualla: Igen, a regényben is Catnip volt, csak hozzátett még valami félmondatot a fordító, amivel magyarázta.

 13. Az ebben a sorozatban a legjobb, hogy nem néz hülyének. Na jó, csak éppen annyira, amennyire még el lehet viselni.

  Szerintem nem jobb, mint az első, inkább másabb. A költségvetés növelése nagyon jó hatással volt rá, minden egyes della meglátszik rajta. Viszont felszínesen kezeli az érzelmeket, ami az egynél azért nem volt ennyire nyilvánvaló. Könyv nélkül is élvezhető, max. picit gyors, de megállja a helyét. Nagyon könyvhű, egészen meglepődtem, már vártam valami átvariálást, amin majd jól meg lehet botránkozni. :D Az arénát lehetne dicsérni, de az az írónő érdeme, a kivitelezés jó volt, viszont ennél az arénás dolognál is el kellett volna picit jobban merülni, ugyanakkor ez a könyvben is kb. ennyi. A vége meg….hát na, ez ilyen. :D Arcodba vágják, hogy merre van a könyvesbolt, ha szeretnéd megtudni a zárást, vagy várj egy évet.

  Összességében nagyon tetszett, még egyszer beülök rá, mert az a vicc, hogy nyomják idén a NAGY NAGY blockbustereket, aztán egymás után sülnek be a címek, és ez annyira lekötött, és elpörgött a két és negyed órája, hogy nem bánok rá kiadni még egyszer egy mozijegy árat.

  Ui: Egyébként meg aki ezután a rész után is Twilight-tal és Battle Royallal oltogatja a többieket, az végre kezdjen el utána nézni a dolgoknak, és ne legyen már naiv. Már rég nincs köze ennek a 3 címnek egymáshoz, próbáljátok már meg szétválasztani őket. Az ilyen hasonlatokon már csak röhögni lehet.

 14. Teljesen egyetértek axenomorph-al. Felszínes, semmitmondó, minden mélységet nélkülöző. A könyvet nem ismerem, nyilván jobb mint a film.

 15. Nem olvasva a konyveket, ugy, hogy nekem az elso resz olyan… semmilyen erzessel el bennem, en azt mondom lehet befizetek ra megegyszer mert nagyon jo volt. Talan egy-ket olyan pillanat volt amikor azon gondolkodtam hogy ez a film biza 2 es fel ora, de nem abban az ertelemben, hogy megol az unalom. Izgalmas, jol kivitelezett film erdekes karakterekkel. Az utolso 20 masodpercet mondjuk levaghattak volna,

  OFF
  Btw sohasem fogom megerteni, hogy egyes, hogy is mondjam…elkepeszto mertekben negativan kommenteloket megis mi visz ra arra, hogy megnezzek a masodikat? A kritikak amiket olvastak? Remeny, hogy jobb lesz mint az elso? Erdekes.
  Minden esetre annak ellenere, hogy csak az elso Twilight-ot lattam, de minden konyvet elolvastam, nem atkozom senkinek a k*rva anyjat. mindenki abbol csinal penzt amibol tud. Te is fiam. Plusz nem kell nezni fiam.

 16. “vagyis a jövőben egyenlőségjelet teszünk minden ifjúsági regény és az Alkonyat közé?”

  Nem, úgy látszik, hogy csak a női főszereplős ifjúsági regényeket egyenlítjük ki az Alkonyattal. Az agyam megáll különben nekem is már ettől, tudom, hogy van alapja valahol a hasonlatnak, mert a rajongói keménymag demográfiailag hasonló, de akkor már miért nem hasonlítgatunk a Harry Potterhez meg a Percy Jacksonhoz ezzel az erővel? Előbbi filmváltozatában még próbáltak is nyomatni egy kis szerelmi háromszöget… De nem, tegyük egy kalap alá az összeset, és fújjuljuk le őket alapból. Azt hinné az ember, hogy az első film után azért ezen már túlléptünk.

  Rátérve magára a filmre: nekem a problémám az volt, hogy míg elvileg benne volt az érzelmi intenzivitás az egyes jelenetekben, az állandó tematikai ugrálások miatt egyszerűen nem hagytak mély nyomot emocionálisan az emberben. A 11. körzetes incidens még ütött, de aztán később már például az Arénás halálesetek csak úgy jöttek-mentek, akárhogy is emotált és köpte ki a lelkét is az a szerencsétlen szereplőgárda.

  Ezenkívül viszont szerintem tartalmas, látványos lett a film, és még ha néhol felszínesen is jött át néhány dolog, az nem a színészeken múlt. Emellett volt néhány kreatív változtatás, amit kifejezetten díjaztam.

  Igazából szerintem még egyszer újra kell néznem, hogy rendesen kiforrjon a véleményem, lehet, hogy másodszorra jobban átjönne a hangulat is.

 17. Az első film egy vicc volt,ha 100szor olyan jó a második,akkor sem ér sz.rt sem.
  Az első filmet sajnos besz.ptam,mert mindenhol azt olvastam,hogy jó. Egy szó jellemzi filmet: Twilight.
  End of the story

 18. Az egésszel annyi csak a bajom, mint az összes manapság divatos chick-lit szarral, a fantasztikus és magasztalt történet fürdőkádját egyetlen apró logikai dugóval ki lehet húzni, valahogy olyan Frigyláda fosztogatóisan. Fentebb írták milyen remek és egyedi a háttérvilág. Ez teljesen így van. Aztán megtalálod az első ókori Rómáról vagy Hellászról szóló könyvet.

 19. Erdekes kommenteket lehet itt olvasni. En kifejezetten azert mentem, mert nagyon tetszett az elso resz is, erzelmileg teljesen ra lehetett hangolodni a filmre. Es ez a folytatas nemkulonben ezt valtotta ki belolem. A konyvet nem olvastam, nem tudom miket hagytak ki, de vegig olyan erzesem volt h eleg jol megmagyaraztak dolgokat, sokmindenre odafigyeltek, es ennek koszonhetoen tunt az egesz hitelesnek es ismet beszippantott.
  Nyilvan ha egy jol kiegyensulyozott filmet csinalnak abbol ki kell hagyni jopar dolgot, nem lehet tele csak erzelmi monologokkal, mas dolgolra is idot kell forditani.

  Osszessegeben en jol szorakoztam. Szokasom h logikai buktatokat keresek minden filmnel, de ebben nem sok mindenbe lehetett belekotni. Nekem a vege am kifejezetten tetszett, ahogy az arca es a nezese megvaltozott, otletes lezaras, es egyben elorevetiti h mit varhatunk a folytatasban.

 20. első nem tetszett gondoltam adok neki egy esélyt mert jók voltak a kritikák, nem kellett volna… akkor éri meg ha imádtad az elsőt mert kb ugyanaz a film, egyedül haralson karaktere értékelhető szerintem a többiek felejtősek. és a moziban megy durván az alkonyat szindróma, az emberek rohannak befelé a termekbe, csak pislogtam h mi a fene ez :O

 21. SPOILER

  Én egy dolgot nem értek. Ha a főszereplő csajszi nem volt beavatva a “lázadásba” és teszem azt, nem jut eszébe kilőni a nyilat az aréna tetejére, mi lett volna tervük?!

 22. A történet jó, néhány buta megoldás van benne. De sajnos nekem még mindig hiányzik a filmes érzés. Csakúgy mint az első résznél, most is olyan volt mintha valami TV sorozatot néznék.
  Nem rosz, de nem is a legjobb.
  Egyszer nézhető

 23. Egyszerűen nem értem, miért hasonlitgatjátok a twilight-oz? konkrétan semmi közös nincs a két filmben max annyi hogy mindegyiket könyv alapján csinálják.
  Filmől: Én olvastam mint 3 könyvet, ez a rész sztem teljesen rendbe volt. Hű volt a könyvhöz. Szinészi jatszas tökéletes, az érzelmeket nagyon jol át tudták adni. Egy két aprobb dolgot kihagytak de nem fér bele minden. Irtatok hogy keves az arena jelenet. A könyvben is kb ennyi juottt arra. Látávnyvilág,hangulat,érzelmek,karakterek minden rendbe volt. nálam 10/10 egyértelműen. Ami kifejezetten tettszett hogy a mentorok,segitők több szerepet kaptak. Mert ugye a könyvben már az első részben kifejti a kapcsolatukat katnissel. Pl Effie játéka egyszerűen tökéletes volt. Nagyön örülök hogy több szerepet kapott.
  Irtak hogy a 3ik részt azert szedték szét hogy több pénz legyen belőle. Nos sztem ez nem igy van. Olvasd el a könyvet eléöször. Képtelenség 2 órába belegyömöszölni. Oké biztos hogy a pénz is szerepet jatszik de szemely szerint örülök h ketté veszik.
  Én csütörtökön neztem de holnap is elmek mégegyszer ez az a film ami megéri a jegyárat. Én ajanlom, sztem nagyon jol sikerült film.

 24. arra lennék kiváncsi milyen üzenete van ennek a képnek ?
  mert biztos hogy nem véletlenül rakták így össze.
  Sutherland lekötött szemmel engem a vak Justiciára emlékeztet.

 25. Nem olvastam a könyveket de tetszett a film. A plusz pénz tényleg látszik rajta, sokkal szebb az egész. A színészeknél érződik kicsit, hogy nincsenek egy szinten. Az idős szereplők valamint JL nagyon jók, de a fiatalabb melékszereplők gyengék. Ezt, valamit néhány dolog picivel részletesebb kibontását leszámítva én baromira élveztem.

 26. Miért hasonlítom az alkonyathoz? Adott egy csaj, akiről – csak a filmekről beszélek, a könyvekhez ugyanis nem sok balszerencsém volt – nem tudunk semmit, azon kívül, hogy tud bánatosan, könnyes szemmel nézni a távolba. Két csávó között őrlődik, akikről annyit tudunk, hogy az egyik megértő és jóságos, a másik jóképű. Az egyik műremek alatt valami félkész, skiccelt fantasy alap van, ami csak díszletnek használja a műfaj elemeit, a másik a sci-fivel, annak is az anti-utópisztikus alfajával bánik ugyanígy. Mindkét frencsájz eredetiség nélkül dolgozik. Mindkét frencsájz szereplői/rendezői/munkatársai ugródeszkának használják a frencsájzt, abban reménykedve, hogy ha fel tudnak mutatni a CV-ben egy hatalmas kasszasikert, nem maradnak pénz nélkül. Az egyetlen különbség, hogy ami az alkonyatban túl direkt volt, azt itt megpróbálják palástolni, és elhitetnék a nézővel, hogy itt nem is a szerelmi háromszög van a centerben. Pedig de. Mindkettőben túl felszínes a politikai machináció, vérengzés igazából nincs, tanulság/szellemiség/üzenet szintúgy elmarad, a forradalomnak itt négy és fél óra – és két kibaszott film – kell, hogy egyáltalán elkezdődjön (az alkonyatban még több…), de a szerelmi háromszög mindig alakulgat, az mindig fontos, az mindig motiváló erő, az mindig kisegíti a megfeneklett dramaturgiát.

  A körítés talán más, de az anyag teljesen ugyanaz. És szégyen, hogy amíg sokan megvetik az egyiket, két pofára kajálják a másikat, csak azért, mert a rémálomgyárban rájöttek, hogy kell úgy lenyomni az emberek torkán ezt a szart, hogy még jól is essen nekik.

 27. Nekem nagyon tetszett a film, valahogy az egész világ beszippantott, mindegyik karakterrel tudtam törődni, teljesen átjött minden, Jennifer Lawrence is elég jól játszotta el a szerepét szerintem. Simán adnék rá 8 vagy 9/10-et, pedig aztán nem szokásom ilyen számokkal dobálózni.

  A felirat tényleg nagyon gagyi volt, párszor ránéztem és tele volt félrefordításokkal, utána ismerősömmel azon röhögtünk milyen hülyeségeket írtak a szövegbe. Meg ha már felirat és gondolom a szótagszámnak nem kell egyeznie a mondotakkal, akkor igazán lehetett volna az a feliratban, amit mondanak és nem valami alig hasonlító szöveg.

  Éci: SPOILER Ha jól láttam ott volt a földön egy összetákolt szigonyra rákötve a vezeték, azt meg gondolom Finnick feldobta volna. SPOILER VÉGE.

 28. axenomorph: Köszönjük az igényesen megfogalmazott kritikát. Értjük, nem tetszett, de attól még átolvashatnád mit írsz be (vagyis inkább azt, hogyan fogalmazod meg).
  Egyébként: a film nekem tetszett, a feliratot mondjuk nem néztem, összességében veri az elsőt, pedig az sem volt rossz.

 29. Én nekem úgy ahogy tetszett az első rész, bár a Battle Royal koppincs érzéstől akkor sem tudtam elvonatkoztatni mint ahogy most sem.

  Arról nem is beszélve, hogy amíg a parasztok a körzetekben kapálnak addig a Kapitólium meg csillaghajóval járkál.

  Számomra az volt érthetetlen hogy ha a központi rendszer ilyen high-tech, akkor a körzetek kőkorszaki parasztjaira miért van szüksége a Kapitóliumnak.

  Robotokkal is tudnának gazdálkodni ennyi erővel…:)

  Épp ezért számomra nincs érthető súlya annak, ha a körzetek fellázadnak a Kapitólium ellen aki kapásbol le atombombázza a bottal szaladgáló parasztokat.

  Vicc az egész :)

 30. Tök jó olvasni itt karakterrajzokat olyanoktól, akiknek fogalmuk nincs a szereplőkről, és még a filmeket is lecsukódó szemmel nézték, nekik Katniss egyenlő lehet a Bella-féle förmedvény karakterekkel.

  Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a Hobbitnál sorra kapják a könyvet nem olvasók a kritikát, hogy azért, mert nem olvastad…ilyenkor úgy mondanám én is ezt, de az a helyzet, hogy akinek a film alapján nem esik le, hogy mit is képvisel ez a női karakter, azt sajnálni tudom. Persze young adult vagyok, meg fiú, és mégis szeretem ezt a világot, és a szerelmi szál mérhetetlenül bosszant, ahányszor felmerül a filmben/könyvben…de azért művészetnek tartom, hogy emberek ennyire csak erre tudnak koncentrálni, és nem elmerülni a többi történésben.

  Senki nem azért kardoskodik ezért a filmért, mert mestermű lenne, hagyjuk már, a könyv pongyola nyelvezetben lett megírva, de azért van ennek is van érdeme és létjogosultsága. A film meg minden tekintetben felülmúlta eddig a könyveket.

  Vicces amúgy egy olyan filmtől vérengzést követelni, amelynél pontosan tudják az emberek, hogy kiknek szól. :D

 31. Tomm: Te láttál valahol robotokat a filmekben? Mert én egyet sem.

  axenomorph: Nem tudunk semmit sem Katnissről? Intelligens, alkalmazkodó, talpra esett, empatikus nő. Az egyik legjobb hősnő, akit eddig filmben láttam.

 32. Play: az hogy nem láttam nem azt jelenti, hogy azon a technológiai szinten ne lettek volna rá képesek amit bemutattak.

  Robot alatt nem értelmes lényeket kell érteni , hiszen a mai korban is a termelés nagy részét robotokkal látják el, van már ilyen a mezőgazdaságban nem csak az iparban is :P

  Szóval szerintem, ez inkább elképzelhető mint, ahogy bottal, és kapával megtámadnak egy csúcstechnóligával rendelkező rendfenntartó központi szervet :)

 33. axenomorph: te magad mondod ki, hogy a szerelmi háromszög itt csupán segíti a megfeneklett dramaturgiát. A Twilight a szerelemről szól. Sem többről, sem kevesebbről. Máris ott van a különbség. (Hogy az miért zavar, hogy két film kelljen a forradalom beindulásához, azt igazán nem értem, részben azért, mert ki sem fejtetted, csak bedobtad, és pont. Mindegy is.)

  Hiába bújtatod olyan köntösbe a személyes véleményedet, mintha alapigazságokat fogalmaznál meg, attól az még marad a te személyes véleményed, szubjektív ízlés és meglátás dolgáról vitatkozni pedig hülyeség. Ennél már csak az nagyobb hülyeség, amikor valakit full hülyének nézel azért, mert tetszik neki valami és per vagy nem ért veled egyet. :)

 34. Az a 140 perc nagyon elröppent. Még úgy is, hogy olvastam a könyveket. Szerintem jobb lett a 2. rész, mint az 1. Ami a forradalmat illeti: annak kell idő, hogy beinduljon, és hát ugye az egész viadalt pont arra találta ki a Kapitólium, hogy még egyszer ne legyen felkelés a körzetekben.

 35. ” hiszen a mai korban is a termelés nagy részét robotokkal látják el”

  he? u mad? milyen robotokkal? talán gépekre gondolsz…azért a kettő nem ugyanaz

  Egyébként nem tudom mit nem lehet ezen érteni, van a kapitólium, ahol mindenki kő gazdag, ott van cssúcstechnologia meg minden anyám kínja, meg vannak a körzetek, akik kb a rabszolgák, ők látják el a kapitóliumot minden jóval, minél messzebb van egy körzet a kapitoliumtól, annál szegényebb.

  ‘Épp ezért számomra nincs érthető súlya annak, ha a körzetek fellázadnak a Kapitólium ellen aki kapásbol le atombombázza a bottal szaladgáló parasztokat.”

  De nem atombombázza le őket, mert ha mindenkit leatombombázna, akkor aztán éhendöglene.

 36. Először is szeretném leszögezni, hogy bocsa a helyesírásért. Másodszor ez az első kommentem itt, pedig régóta követem az oldalt.
  Az első rész szerintem sem volt a legjobb, tegnap megnéztem a második részt feliratosan, tényleg volt benne pár béna félrefordítás…
  Viszont ahogy kijöttem a moziból, fogtam magam beültem a gép elé és együltő helyemben elolvastam a 3. könyvet. Nem túl hosszú, 218 oldal volt.
  Ezek alapján azt tudom mondani, hogy aki szerint rossz vagy felszínes, vagy a szerelmi szál a központ, az nagyon meg fog lepődni a harmadik könyv történetén.

  SPOILER A HARMAdIK KÖNYVBŐl:
  akinek a vér és a csata hiányzik ne aggódjon, ezrek fognak elhullani, a főbb szereplők közül is nem kevés. A harmadik könyv tele van a politikai intrikákkal, sőt a végén az adja az egyik legnagyobb és legerősebb csavart. Emelett pedig a “szerelmi” szál is inkább egy erős pszichózissá alakul, ami a könyvben igen erős szellemi ráhatásként fogja az egész történetet belengeni… Maga a könyv szerintem rövid és kicsit felszínesen ugrál a végkifejlet felé, ellenben film adaptációként, ha hasonlóan követik az elöző két könyvet, akkor optimális lesz

  SPOILER VÉGE

  A tvájlájthoz hasonlítani pedig butaság és szimplán az egyszerű emberek egyszerűségét bizonyítja, mivel betegesen ragaszkodnak ahhoz a trágyadombhoz… Ezért inkább azokhoz szólna a költői kérdésem, hogy miért akarjátok mindenre ezt a f*st ráhúzni? Ennyire gerjedtek a csillogó f@szlámákra és a plüssblökikre, illetve az ezerarcú kristenre, hogy mindenbe őket vizualizáljátok, vagy szimplán egyszerűbb így elintézni, mert trendi szidni mindent? :D Aki szerint ahhoz a nyálas vacakhoz hasonlít, az legyen olyan kedves, emelje ki azokat a történeti, karakterisztikai elemeket, amelyek alapján behúzza a strigulákat, hogy ez pepitára olyan…

  Tudom enyhén offenzív hangvételű a kommentem ezért elnézést kérek, de ez a gyerekesség és gyalult deszka intelligencia, ami a kommentelőknél megjelenik, csak rontja egyébként ezt az általam igen kedvelt oldalt. Tartalmas kritikát még itt nem olvastam túl sokat tőletek… Ez nem kibeszélő ez a fikázzuk, mert nem-tudom-miért-de-mivel-trendi-ezért-biztos-sz@r kommenthuszár ezred?! :D :D

 37. Az első rész nekem nem jött be annyira, talán mert egy kcsit többet vártam tőle, ez viszont tetszett. Lehet, hogy az első rész után kicsit lejjeb csúsztak az elvárásaim, nemtudom, de ez úgy egészen egyben volt. Egyébként a második könyv a kedvencem, úgyhogy külön örülök, hogy nem rontották el. Nagyon jó volt a casting, minden színész passzolt a szerepre.
  Egy dolgot hiányoltam csak, hogy nem említették, hogy Haymitch nyerte az 50. viadalt, meg azt hogy hogyan nyerte és mi volt a következménye, szerintem ez nagyon sokat hozzáad a karakterhez, kár volt kihagyni.

 38. Szerintem remek volt a második film is. Könyvben még az első részt olvastam el csak, de úgy gondolom a filmek is eléggé nagy betekintést nyújtanak ebbe a világba. Tehát egy nagyon jó adaptációról beszélhetünk. Főleg, hogy például az első könyvet össze tudom hasonlítani az elős filmmel, elmondhatom, hogy szerintem a filmre való átvitel jobban sikerült, mint maga a regény. De ugorjunk is a mostani részre.

  Egy nagy bajom volt egyedül ezzel a résszel, ezt az egyik kommnetelő szépen leírta, így őt idézném: “Nekem a problémám az volt, hogy míg elvileg benne volt az érzelmi intenzivitás az egyes jelenetekben, az állandó tematikai ugrálások miatt egyszerűen nem hagytak mély nyomot emocionálisan az emberben.”

  Én itt még picit továbbmennnék, mivel nem egy videót, kisfilmet vágtam már életemben, tudom, hogy nagyon fontos jelentősége van 1 mp-nek is. Az még hagyján, hogy voltak tematikai ugrálások a filmben, de a tényleg nagyon érzelmes jeleneteket szeritnem rosszul vágták meg, túl hirtelen lett vége, szinte az összesnek. Mikor azember már érzelmileg azonosul, netán süllyed (a sírás vagy a könyezés kerülgeti) mielőtt kitörne belőle valami, pont következő jelent. Így számomra és ahogy olvasom, sokak számára is benne maradt egyfajta feszültség az emberben. Kb. nekem emiatt végig gyomorgörcsöm volt, mert nem tudtam feloldani semmivel ezt a sok felgyülemlett indulatot.

  Ez sajnos kis bizonytalankodásra ad okot amitt, hogy ugye Francis Lawrence rendezi a befejezőket is, ami nem rossz dolog, de sajna az akcióhoz hiába ért jobban, mint Gary Ross, a drámai jelenetek viszont kifognak rajta. Ami csak azért gáz, mert itt a főhősnő lelki megpróbáltatásai sokkal fontosabbak, mint az egész herccehurca a viadalokkal. Reméljük ezen a téren csiszolódik a további filmekre.

  A színészek kifogástalanok. Az újonnan érkezők közül egyértelműen Seymour Hoffman viszi a sőt, a kevés jelenete ellenére is emlékezetes marad. Tovább épül és tágul Panem világa, szerencsére nem csak tucatgondolatokszintján, hanem súlyos momentumok, tettek is bemutatásra kerülnek. Az sokak által emlegetett “nem értem a Kaptióliumot” dologhoz pedig annyit, hogy egy totalitárius diktatúrától ki vár értelmes gondolkodást? Nyilván nem hülyék, de messze nem okosak annyira, hogy fenntartható legyen a rendszer. Minden ilyen berendezkedésű ország előbb-utóbb úgyis megbukik. Ez evidens.

  A vége, de leginkább a film utolsó 10 másodperce, tehát a zárókép pedig nagyon emlékezetes. Örülök, hogy van egy széria amiért leheet lelkesedni és érdemes is.

 39. axenomorph: Ott sántít a véleményed a Twilight párhuzammal, hogy itt nem ismered a harmadik könyvet, és nem ismered, hogy végül hová is fog fejlődni ez a történet. A harmadik részben gyakorlatilag műfajt vált a regénysorozat. Ha mernek könyvhűek lenni, akkor a következő részek akár még neked is tetszhetnek.

 40. Megnéztem mindkét részt és utólag elolvastam az első könyvet is, hamarosan elkezdem a másikat. Néhány apróság ami nekem feltűnt:
  1 – a Twilight párhuzamnak kevés értelme van, talán csak Gale karaktere miatt érezni kissé annak.
  2 – néhány szerintem lényeges rész kimaradt a filmekből, de ugyanakkor jó is hogy néhány dolgon változtattak, mert senkit sem érdekelt volna plusz másfél óra, amikor a sebeiket ápolják és a napok csak telnek közben.
  3 – olvasás közben mindig rám jött az éhség, szerencsére ez a filmeknél elmaradt.
  4 – egyszerűen nem lett volna olyan hatásos egyik film sem, ha folyamatosan hallgatjuk Catniss belső monológját, hiába vannak benne fontos információk a történetet illetően.

  Ez csupán a magán véleményem, várom a harmadik részt, ami sajnos két részletben lesz bemutatva, de szerencsére a könyveket addigra kivégzem.

 41. film tetszett, az elsőhöz hasonlóan. a twilight hasonlatot nem értem, azok nem filmek, még színész játék se volt, ezek kifejezetten tetszenek, könyvet is olvastam, az első kettő jó volt.

  a harmadik könyv viszont kb. bűnrossz, katyvasz, kidolgozatlan, (szerintem, teszem hozzá) és nem árthat neki ha ketté bontják, s itt-ott bizony hozzányúlnak.

 42. Na de ha egy hatalmas erdős, sziklás stb. halálarénába betudnak materializálni tényleg csípő erdőtüzet, meg medve sárkány démon kutyákat, akkor egy hasonló termőföldre botos parasztot aki kapálgat meg arat nem lehet? Vagy mondjuk a meglévőknek napi egy sonkás zsömlét hogy netán jókedvűen dolgozzon? A feudalizmust ezer évnél is tovább sikerült adagolni.

 43. Nekem a könyv ismerete nélkül felszínes volt és rohanós, igaz előbbi az első részre is igaz volt, amúgy nem értem mitől lesz ez a film sokkal különlegesebb mint bármelyik másik, nekem tetszettek, de azért nem váltják meg a világot
  Visont feltűnt vkinek, h Peeta mennyire életképtelen?? úgy értem állandóan őt kellett megmenteni, iszonyatosan idegesített…
  Nem vgyok vmi nagy angolos, szóval amikor hiányzott a feliratból a mondat 2. fele (nem egyszer) akkor azért már kezdtem mérges lenni

 44. “A tvájlájthoz hasonlítani pedig butaság és szimplán az egyszerű emberek egyszerűségét bizonyítja”

  rengeteg mindenben hasonlít az alkonyathoz. rengeteg, rengeteg mindenben. és sok mindenben nem.

  csak azért, mert azt elolvastad és nem tetszett, még nem kell félni az összehasonlítástól. ez jobb? jobb. akkor meg miért kell hisztizni? nem kell védeni. nem szorul védelemre.

 45. Néhány ember szóhasználata elég jól jellemzi , hogy mennyire lehet releváns a véleménye. Az Alkonyathoz való hasonlítás röhejes, de biztos csak én látok óriási különbséget a két történet között, azért szeretem ezt és gyűlölöm a másikat.

  Ég és föld a kettő. Az egyik egy bugyuta szerelmi sztori, a valaha volt legellenszenvesebb főhősnővel. Az alkotói megelégedtek annyival, hogy vannak benne vámpírok és vérfarkasok, meg pár félmeztelen “szépfiú”, amivel el lehet adni bőven a tizenéves korosztálynak azt a szemetet. Antiszínészek sora, borzalmas forgatókönyv. A logikátlanság, történetvezetés, mondanivaló nem számít úgyse.

  Az éhezők viadala ezzel szemben Orwell 1984-éhez áll a legközelebb,amely mű komolyságát és mondanivalóját szerintem nem kell külön kifejteni. Katniss karaktere engem nagyon megfogott, pedig általában nem szeretem a női főhősöket. Nálam teljesen átjött ennek a komor, nyomasztó, disztópikus világnak az érzete. Ahogy a harag, tehetetlenség, kiszolgáltatottság, bátorság, remény keveredik a karakterekben az zseniális. Jennifer Lawrence elképesztő, imádom ezt a nőt! De fontos megemlíteni Elizabeth Banks-et, akinek a színészi játéka lenyűgöző. De kivétel nélkül az összes karakter nagyon érdekes és jól kidolgozott. (Én még a Peetát is bírom)

  A film első része után nem voltam bezsongva a folytatásért(én nem is tudtam, hogy ez ilyen komoly franchise lesz) , de a Futótűz után nagyon várom a következőt! A könyvek elolvasásához is kedvet kaptam. Remélem a folytatások is ugyanígy eredeti nyelven 2d-ben jönnek majd. Véleményem szerint a 2013-as év legkomolyabb blockbustere volt.

 46. B4lukapit4ny
  Az éhezők viadala és akármelyik Orwell mű nem egy szellemi szint.
  Egyszerűen a párhuzam ötlete is nevetséges,az ,hogy le is írtad az meg nagyon szomorú.

 47. Hogy lenne már nevetséges párhuzamot vonni az 1984 és Az éhezők viadala között? Pontosan ugyanannyi értelme van, mint a Twilighthoz hasonlítani. Lehet, hogy a filmekben egy kicsit jobban a szerelmi vonalra helyezték a hangsúlyt, de nekem a regényekben egyáltalán nem tűnt úgy, hogy folyamatosan azzal foglalkozna az írónő. Viszont azt be kell látni, hogy az emberek életéhez hozzátartozik a párkapcsolat, a szerelem is. Az 1984-ben is volt, nyilván ott is megvolt a szerepe a dolognak – sőt, még azt is mondom, hogy (többek között) hasonló funkciója van ebben a trilógiában is.

  Akár tetszik, akár nem, Az éhezők viadala egy olyan ifjúsági regény, ami egy disztópiában játszódik. Ha pedig disztópia, akkor az 1984 és a Szép új világ fog a legtöbb embernek eszébe jutni, hiszen – irodalmi értéküket tekintve – nyilván azok a legfontosabb művek a kategóriában.

 48. Nekem bejött a film. Nagyon szépen van fényképezve, a Jennifer Lawrence-t castingoló embernek jár a hatlamas grat, képes elvinni a filmet a csaj. A könyv olvasása után is élvezetes volt, az egyre inkább fokozódó nyomasztó hangulatot egyrészt nagyon bírtam már a könyvben is, és itt is jól oldották meg érzésem szerint. A legtöbbekkel ellentétben nekem a 3. a kedvencem, kíváncsi leszek a filmes megoldására.
  A Battle Royalt és az Alkonyatot (wtf?) emlegetőknek javasolnám az interneten fellelhető Everything is a Remix sorozatot. Mert ugye ha te azt mondod, hogy Battle Royal, én mondhatom, hogy Menekülő ember. Nem az a lényeg, hogy mi-minek a “remixe”, hanem hogy az adott mű önmagában mennyire állja meg a helyét. (pl. Tarantino, remixekből él az öreg, de valami zseniálisak a filmjei egy igen nagy közönség részére, csak valahogy őt divat szeretni azért, hogy sok “utalást” tesz a filmjeibe)

 49. Az oké hogy komoly társadalomkritikával bír a film, és könyv formában is bla bla bla…. De ez a tálalás és megvalósítás nem jön be, az első rész is egy kalap… Megnéztem a filmet mert kiváncsi voltam mire ez a nagy pontszám Imdb:8.3 és már be is került a top 250-be, és a rendező miatt is Francis Lawrence constantine démonvadász, legenda vagyok… megbántam hogy moziban néztem meg.
  Azt kell mondjam hogy az a rajongótábor emeli magasba a filmet akik odavoltak az “alkonyatért” és a hasonló tinédzser romantikus szirupokért.
  Tudom blockbuster film meg minden, nem is vártam komolyabb drámai mélységeket vagy katarzist, de ez a film nagyon túlértékelt.

  Neill Blomkamp: District 9 filmje ezerszer jobb, és ott legalább nem kellett nézni a szirupos szerelmi háromszöget.

 50. Twilight párhuzamhoz annyit hogy hasonló a célcsoport, hasonló a kivitelezés.Kb ugyan ezt leírtam már egyszer talán az első részhez. Túl sterill mindkét film, nem mernek semmit megmutatni, ezáltal abszolút súlytalanok a harcok(az első rész 1 órás aréna jelenete alatt ahol egy vércseppet nem látni pl.)Nevetségesnek tartom, hogy egy ennyire brutális, drámai helyzetet, amiben gyerekek minden indok nélkül egymás ellen kénytelenek élet-halál harcot vívni, ennyire bénán sikerült megoldani. Nincs nagyobb hatása a nézőre mintha egy tom és jerry részt nézne. Ezenkívül bármilyen témát próbál bemutatni a film, legyen az utópisztikus világ, szerelmi háromszög, belső vívódás stb. mind csak felszínes, ezerszer látott maszlag. A giccses világ is maximum önmaga paródiájaként állja meg itt a helyét.
  Az egyetlen különbség, hogy itt a főszereplő egy tehetséges színésznő, aki a játékával képes feljavítani a filmet, de attól még a film fő mozgató rugói egyáltalán nem működnek, számomra abszolút érdektelen a szereplők sorsa.

 51. SouthBronx:Szerintem meg a District 9 sehol sincs a Harcosok klubjához. Hogy jön ez ide? Ja, társadalomkritika egy kitalált világban? Azt tudja az általam említett film is. Amúgy azon kívül, hogy leírod, hogy a tálalás nem jön be, (amit nem indokolsz, de mindegy is) még leírod, hogy gyökér a rajongótábor. Hát akkor nem is csodálom, hogy nem tetszett. Én is a rajongótáborok alapján ítélek meg filmeket, Ez alapján előre rühellem a Star Wars, Star Trek, DC, Marvel filmeket. Meg a Hobbitot is.

 52. Az első filmre baromi kíváncsi voltam de mikor kijöttem a moziból olyan súlytalannak éreztem. Vagy nem tudom, talán nem kellett volna olvasnom Battle Royale-t? A legtöbb bajom a PG13-besorolásból adódott, tudom, hogy ifjúsági meg minden de mégis csak tinik gyilkolnak benne tiniket!Itt meg rángatták a kamerát, nem láttunk semmit, pláne az első jelenetnél, ahol azért egy páran rögtön meghaltak és nem tudjuk hogyan..

  Ez nem tudom, hogy változott-e a második filmre de a jobbára pozitív kritikák láttán lehet adok ennek a sorozatnak is egy esélyt még!

  Annak viszont nagyon örülök, hogy a hősnő -Twillight Bellával ellentétben – nagyon is példaképszerű és nem egy tehetségtelen mimóza játsza! Annak meg főleg, hogy ez a film legalább nem akar egy műfajt a földbe tiporni, mint ahogy azt a Twillight tette a fantasyval!

 53. “Az Alkonyathoz való hasonlítás röhejes, de biztos csak én látok óriási különbséget a két történet között”,

  Ennyire nagy Alkonyat-szakértő vagy? De ettől eltkintve ha két dolog között órási különbség van, akkor nem lehet sok hasonlóság? Női főszereplő, szerelmi háromszög, tini főhősök, női író, tinilány közönség, alternatív világ, folyamatos ölészet, túltengő érzelmek, mindkettő regényadaptáció, mindkettő hatalmas és kommersz siker, és akkor csak legtipikusabb jellemzőket említettem, a történetre ki sem tértem.

  “azért szeretem ezt és gyűlölöm a másikat. ”

  Te komolyan olvastad az Alkonyatot? Azt hiszem, ez mindent elmond rólad…

  Mondtam már, hogy milyen szánalmas, ahogy a Hunger Games kevdelői irtóznak az Alkonyat-hasonlatoktól? Miért zavar bárkit is, hogy X vagy Y mire asszociál?

 54. meroving: Szerintem semmi baj azzal, ha olvasta az Alkonyat könyveket. Én is elolvastam, moziban néztem az összes részét, és egy nagyon komoly okból: hogy ne úgy mondjak véleményt valamiről, amit mások csak hallomásból ismernek, hogy fingom nincs miről is van szó. Ez az elítélés, csak azért mert valaki valamit olvasott vagy látott, ami neked nem tetszik már kicsit beteges. Törsz fölötte pálcát? Beleszólt bárki is, hogy neked milyen az érdeklődésed? Akkora nagy ítész vagy, az írásodból meg az derül ki, hogy még a hasonlatod tárgyát is csak a felszínen ismered.

  Nem irtózunk a hasonlataidtól, csak éppen ne egy olyan ember legyen már megmondó és szószóló, aki nem is olvasta amiről beszél.

 55. Nagyon mosolygok. Az igazi komoly, oscar dijas filmek fo nezoi, beulnek egy ilyen filmre. Majd vegulis jol szorakoznak rajta de nem valljak be, hanem kapva kapnak a lehetosegen, hogy vegre van egy film ami olyan mint a Twilight állitolag, gyerunk mondjunk rosszakat rola.

  Baromi izgalmas volt a film. Az idei legjobb Akcio.

 56. Éci:

  SPOILER

  Ha jól láttam, akkor nem Katniss feladata volt, hogy a pajzsot szétkapja, hanem a zseni fazoné. Katnisst direkt eltávolították a fától, hogy ne lássa mit machinálnak a drótokkal. Amikor Katniss visszaért a fához látta, hogy a zseni kicsit átsülve fekszik, NA és ekkor mutattak egy dárdát amire rá volt tekerve a huzal. Gondolom az volt az első ötlet csak nem vált be túl fényesen, és innen merített ihletet a csajszi, hogy megpróbálja íjjal. Legalábbis én így gondolnám.

 57. személy szerint ezektől az elméletektől én már kivagyok, hogy emberek “csak azért húzzák le mert Twilight akármi”, annyira nehéz elhinni, hogy valakinek nem tetszik, hogy ilyen elméleteket kell gyártani?

 58. Elso reszt kell latni hozza? Nem hinnem, hogy kepes lennek megnezni. Traileretol is kirazott a hideg. Ennek viszont egesz jo volt :)

 59. Szerintem nehéz elfogulatlanul véleményt mondani a filmről-könyvekről. Aki szerette/szereti az nyilván dicséri, aki meg nem az lehúzza. Ezzel nem is lenne baj, nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése, viszont én abban látom a problémát, hogy mindenki makacskodik, nem érvel hanem inkább “vitatkozik”. Én olyan értelmes, érveket felsorakoztató kritikát olvasnék, melyekben tényleg kifejtik értelmesen a véleményeket.

  A Twilighthoz való hasonlítás pedig éppen amiatt, hogy annak is vannak kedvelői-utálói megint szubjektív, mert aki azt szerette annak ez dicséretnek hangzik, aki nem meg szitoknak.
  Én egyébként úgy értelmeztem, hogy sokan nem a Twilight történetszálával kapcsolták össze a Hunger Gamest, hanem a “Twilight – effektussal” úgymond. Ahogy valaki fentebb is írta hasonló célközönség, női író, könyvadaptáció, nagy siker..stb. Ha ezt nézzük, akkor valóban a Twilight utódjának tekinthetjük, bár ennek semmi köze a két történethez.

  Ami a két történetszálban megegyezik az valóban a szerelmi szál lehet, bár szerintem aki olvasta mindkét könyvet, az tudja, hogy teljesen más módon, mennyiségben vannak tálalva. Sőt szerintem még a filmekben is látszik ez a különbség. A Twilightban konkrétan a szerelmi szál a fő mozgatórugója a történetnek, ebben ahogy azt már szintén írták, csak egy mellékszál(mármint a szerelmi háromszögre gondolok).

  Sokan azt kritizálták, hogy az ábrázolt világban az nem tetszik, hogy nem gépek végeznek mindent, hogy nem él mindenki úgy mint a kapitóliumban, pedig van/lenne rá technika. Elég a jelenre gondolni, Afrikában sem aratógéppel végzik a munkát, ha egyáltalán lehet ott termelni(ez szélsőséges példa), de itt Európában is vannak olyan országok, régiók ahol nem engedhetik meg az emberek maguknak a gépesítést, így ők maguk végzik el kétkezi munkával azt.

  Azon is fennakadtak néhányan, hogy bezzeg űrrepülő vagy mi van a filmben. Nekem a könyvben ilyen nem rémlik, csak légpárnások közlekednek, meg sima autók, bár a vonat elég gyors, ami azért manapság is megvan pl: Japánban. Illetve a fejlődés inkább technikai, technológiai jellegű, éppen ezért pl: élelmiszert nem tudnak csak úgy gyártani, replikálni. Ebben a disztópiában az író ezt képzelte el, ezt el kell fogadni. Nyilván nem kikezdhetetlen, de ha ezt vesszük, akkor minden könyvbe-filmbe beleköthetnénk.

  A Battle Royale-hoz valóban hasonlít magának a viadalnak a megléte (Annyiban egyezik, hogy a lényeg hogy egymást kell gyilkolászni és a végén csak egy valaki maradhat életben), de a megvalósítás és a viadal szerepe nem ugyanaz. Ennek ellenére az Éhezők Viadal ezt is tovább viszi, főleg a 3. regényre. Ahhoz, hogy rendesen összehasonlítsuk nincs elég hely, már így is sokat írtam :P

  Szerintem a könyv nem csak lányregény, legalábbis én ezt gondolom, de erősítsenek/cáfoljanak meg a fiúk.

  Elnézést, hogy ilyen sokat írtam, meg nem is konkrétan a filmekről, de muszáj volt ezeket kiírnom magamból :)

 60. Sose kérj bocsánatot, ha valamit úgy érzel ki kell írnod magadból! :)
  Tényleg nagyon hasonlít a Battle Royale-ra de valószínűleg más ihlette ezt az asszociációt.
  Nem tudom hogy Takami Kosun volt e valaha tanár, de az én fejemben az a kép él, hogy egyszer egy középiskolás osztálykiránduláson azt gondolta “Istenem, bárcsak inkább egymást gyilkolnák!

  Na ugyenez jutott eszébe a Hunger Games írónőjének is, csak az American Idol nézése közben! :D

 61. Könyvhű volt a film, nagyon jó a kivitelezés. Én spec. nagyon sok mindent úgy képzeltem el, ahogy megvalósították, úgyhogy külön tetszett. Bár felőlem lehetett volna még hosszabb… :)
  Azt a részt hiányoltam egyedül, amikor az ellenfeleik korábbi győzelmeit nézik videón, és nézik, hogy kinek mi az erőssége, ezt a filmben (természetesen az időhiány miatt) 1-2 mondattal letudták.
  Látvány megvalósítás csillagos 5-ös. Katniss ruhája a bemutatkozáson, az effektek az arénában, mind nagyon jók voltak.

  A magyar felirat valami hihetetlenül borzalmas és félrevezető és pontatlan, bár ezt már megszokhattuk, de angolul nem tudók számára lényegbeli különbségek vannak. Ráadásul pont az Elnökkel kapcsolatban, ami a folytatásban jelentőséggel fog bírni.
  Nem tudom, hogy a szinkron is hasonlóképpen rossz-e, mert nagyon régóta nem nézek semmit szinkronosan, de attól tartok, abban is vannak ferdítések, ami igencsak levonhat a továbbiakban az élvezeti értékből.

  Ami még picit fura, hogy az előző film béli félénk törékeny kis Prim milyen határozott kemény csaj lett mostanra, ami a könyvben szintén kevésbé légből kapott, mint itt a filmben, de ez nagyon szőrszálhasogatás, nem belekötni akarok, csak megjegyzés.

  A film vége meg hát.. olyan amilyen a könyv vége, tehát nem rontottak el semmit. Bár könyvet nem ismerők elhiszem hogy keserű szájízzel álltak fel a mozifotelből, mert úgy egyszer csak vége lett. (Ismerősöm, akivel néztem és nem ismeri a sztorit odaszólt nekem, hogy na biztos most jön a hentelés, erre vége lett…:D). Szóval kicsit levegőben lógós, de mondom mégegyszer, a könyv is ilyen.
  Számomra újranézős lesz a közeljövőben, hogy az apróságokra, jövőre való utalásokra is oda tudjak figyelni, mert sok minden befogadni való és információ volt így is ..

 62. Ma én is megnéztem moziban, nem volt jobb dolgom. Az első rész nekem nem tetszett, sőt óriási csalódás volt. Ez a film már jobb lett, remek színészi alakításokkal, és egészen a viadalig baromira élveztem a filmet, de aztán jött a mélyrepülés. Az egész viadal mekkora szánalmas fos volt már, annyira felbosszantott! Az egész súlytalan, és értelmetlen volt, látszott hogy csak egy összekötő elem az első és a harmadik film között, semmi kidolgozottsága, semmi drámaisága nem volt, nem lehettt érezni a tétjét az egész viadalnak. Mélypont mikor Katniss rácsodálkozik, hogy erőtérben van és hogy az aréna egy dom, mintha nem lett volna még viadalon, mégis mi a francra vetítettek addig a képeket, az elesetteket, infókat, mit gondolt? Kár érte, mert a film első fele a viadal kezdetéig remek volt, egészen fantasztikus alakításokkal, főleg Jennifer Lawrence-el és Elisabeth Banks-el (Effie) az élen. Ez igy viszont csak 6/10 nálam, egyel jobb mint az elsőnél.
  Amúgy az alapkoncepcióval nekem is bajom van, nem túl logikus, hogy miért kell ennyire rabszolgasorban tartani a körzeteket, megtehetnék, hogy viszonylagos jólétben tartanák őket, az éheztetés és erőszak helyett. A hatalmat akkor a legkönnyebb megtartani a nép felett, ha az nem éhezik és van egy kis minimális jóléte, vagyona, ha van veszteni valója. Egy elnyomott megalázott társadalom törvényszerűen robban előbb-utóbb, és jön a forradalom. Mindegy, ezt nyilván a könyvben jobban kifejtik, nekem hiányzik pár magyarázat a filmekből ami a motívációkat és mozgatórugókat illeti.

 63. axenomorph:

  “Persze, értem én, tetszhet embereknek – de azt ugye mindenki tudja, hogy ezzel az egész frencsájzzal csak az alkonyatlázat lovagolja meg a Lionsgate?”

  Nem. A könyvek sikerét lovagolja meg. A könyvsorozat nagyobb siker mint az Alkonyat.

  “Adott egy csaj, akiről – csak a filmekről beszélek, a könyvekhez ugyanis nem sok balszerencsém volt”

  Igen ez látszik, de akkor miért nyilatkozol a franchise-ról, miért mondod meg, hogy mi történik benne. A csaj marhára nem őrlődik a két csávó között, és a Twilighttal összehasonlítani krlátoltság. Bele van kényszerítve egy helyzetbe, szerepeket kell játszania, különben annyi a családnak.

  “a másik a sci-fivel, annak is az anti-utópisztikus alfajával bánik ugyanígy.”

  Nincs olyan, hogy anti-utópia. Azt disztópiának hívják.

  Kár, hogy nem tudtad levenni az előítéletes gyülöletszemüvegedet. Én 30 éves férfiként le tudtam, és nem reflexből hánytam a lavórba, hogy blöe, tinifilm, hanem előbb megnéztem, eolvastam, mi ez. Aztán megszűnt az előítéletem.
  Siralmas, hogy az egész Marvel franchise-t alázza egy ilyen tininek eladott nemtinifilm. Aki ismeri a sztorit, látta a 2. filmet, már tudja, hogy itt valami nagy tévedés van, amikor tinifilmről beszélnek. Ez nem az.

 64. hmm.

  Nem olvastam a könyvet.
  Az alkonyat szériától kiráz a hideg. Ott sem olvastam a könyvet, csak a filmeket néztem meg.
  Viszont a kettőt valahogy mégsem tudom összekapcsolni, mnt itt sokan teszik.
  Egyenlőre mindkét széria a levesben van nálam.

  Sajnos a filmek megvalósítása az, ami miatt odakerültek.
  Az alkonyatot itt nem részletezném, csak a HG-t.

  SPOILER
  Egyetértek egy előttem szólóval, amíg a viadal el nem kezdődött, még éreztem némi érdeklődést a film iránt. némán, mondom, itt még lesz a végén tényleg valami kis forradalomféleség, meg intrikák, meg mindenféle kis háttérmachináció a kapitólium ellen, amolyan trónok harca módjára. Erre jön az a f*s viadal és ülök és csak ülök és csak ülök, és vége a filmnek.
  A lényeg nem a viadalon történt. Nekem ez jött le.
  A film helyett, amit vártam, nem kaptam mást, csak a reklámot ami a film helyett került a pofám elé rakásra.
  Ráadásul tele klisével.
  Katniss-t mikor pl húzza felfelé a gép a végén, hát mondom, ez tisztára a szakasz.
  Vagy a fecsegőposzáta ruha. Jah, meg a batman. És még sorolhatnám, mely filmek köszönnek, köszöntek számomra vissza.

  Spoiler vége.
  Fájdalom volt végignézni, hogy mennyire ötlettelenné váltak a rendezők. A filmben akkora potenciál volt az elejét tekintve, hogy beszabehu, erre elkefélték a második felével.
  A harmadik részt meg fogom nézni, de csak egy dolog miatt. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoznak ki ebből a katyvaszból.
  És a könyveket csak azután fogom elolvasni, hogy láthassam mitől fosztottak meg hálivúd lakói.

  És itt jegyezném meg, hogy idén minden kibeba*ottul beharangozott film irgalmatlan csalódást okozott.
  Egyedül most már csak Julie D és Ethan H. párosában bízom, hogy ők majd hozzák azt a varázst, amit eddig két filmben is hoztak számomra.

  Áve.

 65. :D
  Tényleg nem értem. Lehet kritikát megfogalmazni, meg minden. De akinek nem tetszett az első rész, mégis minek nézte meg a másodikat? :DDD És utána idejön elmondani nekünk, hogy szerinte szar az egész. Hatalmas.

  Egy kicsit én is lehúzásnak éreztem, mivel ugyanaz a felépítése mint az első résznek. De azért a vége jó volt. Jól ki van találva az érzelmi része, annyira megutálod a fővárosiakat, hogy annál jobban már nem is lehetne.

  Várom a folytatást, lehet elolvasom a könyvet :)

 66. az egyetlen pozitívum az első részhez képest, hogy a szereplők sokkal karakteresebbek lettek, mert rengeteg építgetés van a filmben, viszont pont ehhez kapcsolódik a legnagyobb negatívum is, hogy az ötleteknek a fele sem lett kihasználva, vagyis a film bő 70%-a felvezet rengeteg apró szálat, ami nagyon érdekes, de aztán elhal, mert a film hátralévő részében hozzá sem nyúlnak, de olyan szinten, hogy még cliffhangert sem hagynak, hogy esetleg hozzáad majd valamit a következő filmekhez.
  az első részben pont a felvezetés lett kevés és a rendesen kiépített karakterek is hiányoztak, míg maga az aréna rész unalmas és vontatott lett.
  a Catching Fire-ben a film első két harmadát lazán szét lehetett volna vágni (amit később kiadhattak volna extra jelenetekként vagy extended verzióban), hogy több idő maradjon az akcióra és egy rendes lezárást kivitelezzenek, vagy csak simán lehetett volna Mockingjay 1 és a következő részek Mockingjay 2-3 és akkor úgy ül le az ember, hogy na akkor ezt egyben kell megnézni, különben egy forintot nem ér.

  a színészekkel nem volt gond ebben a filmben sem, de számomra hihetetlen, hogy ez a rendező kapta meg a további folytatások rendezését is, vagy hogy egyáltalán berendelték a következő filmeket ez után, de valszeg majd elfelejtjük az egészet, ha lecsengett az utolsó rész is, amit nyilván megnézek csalódottságom ellenére is, mert utálom, ha egy sztori nincs befejezve és kiváncsi vagyok én is, hogy valyon sikerül e összerakni ezt, mert itt aztán volt a Cube-tól kezdve az Equilibrium-ig minden (gondolom a Battle Royale rip off vádolások után, muszáj volt máshonnan is meríteni, mert kínos volt a szitu az írónak is, csak az a baj, hogy ez egyre nagyobb “mess” lesz így).

  de nyílván az is döntő szerepet játszik abban, hogy ezt a franchiset szétnyújtják, mint a sajtot, hogy minnél tovább beszéljenek róla az emberek.

  szóval az első rész a negatívumai ellenére nekem az még mindig jobban tetszett (csak a hunger games filmeket figyelembe véve).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.