Mózes!

Mi ez?? Ridley Scott új filmje, az Exodus villant egy képet, amin Bale alakítja Mózest, és nem meglepő módon ezen legendás figura életét fogjuk látni majd a vásznon.

human
írta
2013. 12. 30. 18:44
megjelenés
28
hozzászolás


28 hozzászólás a “Mózes!” bejegyzéshez

  1. Gondolom, hogy most már kifogynak a megfiomesíthető képregényfigurákból, az akciódús bibliai/ókori történeket veszik elő.

    Egyszer filmesítse meg valaki mindkét Királyok könyvét, az epic durva lenne.

  2. Azt azért nem lehet mondani, hogy nagyon el vagyunk eresztve nagyszabású “hálivúdi” Biblia-adaptációkkal. A 85-ös elég gyengécskére sikeredett Richard Gere-féle Dávid történet előtt volt kb. a Tízparancsolat, ami ugye 56-os film, meg ha nagyon akarjuk, erőltessük ide a Ben-Hurt is, 59-ből. Hát, egyik se most volt. Jövőre kapunk egy év alatt kettőt. Ez olyan sok lenne?

    Ha valaki tudna mondani ilyen filmeket százszámra, kérem, ne tartsa magában, ossza meg velem. (Bénácska tévéfilmek nem számítanak.)

    Nagyon sok film könyvből készül, de úgy érzem, hogy az Exodus-szal és a Noéval is csak az a baja sokaknak, hogy ez a könyv a Biblia. Én mindenesetre érdeklődve várom mindkét feldolgozást, pláne ilyen rendező és színészgárdával.

  3. Gondolom csak az Egyiptomból való kivonulásig. Ami utána van túl sok embernél verné ki a biztosítékot…

  4. Remélem benne lesz Jerikó kiírtása is, nem csak a kivonulás. Merthát fő a polkorrektség és az elfogulatlan ábrázolás.

  5. Nem akarom ezt a filmet Bale-el a főszerepben. Tudtátok, hogy Mózes volt az első terrorista a világon? Az Asszír király kérésére csapta ki a palávert Egyiptomban, ahol amúgy volt olyan fáraó, akinek zsidó felesége volt. Töröld Human, ha úgy látod, hogy nem PC.

  6. Copperhead:
    Néhány város kiirtása beleértve a nőket, gyerekeket, öregeket, háziállatokat(!), de nem beleértve azokat a fiatal lányokat “akiknek még nem volt dolguk férfival”, azokat ugyanis a Izrael fiai megtarthatták saját használatra.
    Ezek közül az egyiket úgy győzték le, hogy szövetséget (és a saját lányaikat) ajánlották fel nekik, ha előbb körülmetéltetik magukat, azután kardélre hányták a sebláztól szenvedőket.
    Máskor nemes egyszerűséggel Isten gyújtotta fel a hitetleneket.
    Meg a tízparancsolat teljes verziójának lediktálása (ne ölj – kivéve ha az áldozat nem zsidó, homoszexuális, nő, házasságtörő, nem kóserül étkezik, boszorkány, bálványt imád, nem tartja meg az Úr ünnepeit, rabszolga, stb.). És persze némi démonimádás és kötelező állat/emberáldozatok.
    Szóval csak a szokásos ószövetségi dolgok, kicsit kevesebb vérfertőzéssel. :)

  7. Mózes a fáraóval spanolt, mivel ugye az ő lánya találta meg a folyóban. Ezért is volt “Egyiptom hercege”, mielőtt fene jó dolgában már nem tudott mást kitalálni, minthogy inkább zsidó lesz. Csak azért mondom, mert ilyen szempontból lehetett szépen beretvált és belőtt séró.

  8. Érdekes téma ez.Freud-nak volt egy elég érdekes elmélete Mózseről. Ezek szerint ő nem volt zsidó, hanem született egyiptomi volt. Egyiptomból azért kellett távoznia, mert az Ehnaton féle egyistenhit követője volt, és azokat akkor már üldözték.
    Így került a zsidókhoz, akik akkor még kvázi pogányok voltak, több istenben is hittek. Jahve pl. csak egy volt a törzsi istenségek közül. Valahonnan a Földközi-tenger területéről származó vulkánisten volt, akit a zsidók vándorlásaik közben “vettek magukhoz”
    Mózes pedig az egyitomi egyistenhitre térítette meg a zsidókat, illetve egy részüket.
    Ezt támasztja alá, hogy a zsidók lázadoztak, pl.visszatértek Baál imádáshoz, aki aranyborjú formában megjelenő kánaánita istenség volt. Később Mózest meg is ölték.
    A zsidó vallás ma ismert formája egyszerűen úgy alakult ki, hogy a mózesi egyistenhit összeolvadt Jahve alakjával. Az egykori zsidó többistenhit egyik legegyértelműbb bizonyítéka mgának Jahvénak a “szájába van adva”. Ugyanis nem arról szól, hogy ő az egyedüli isten, hanem azt a parancsolatot adja, hogy “én vagyok a te istened, és rajtam kívül más isteneid ne legyenek” (nem szó szerint idézve).
    Tehát összefoglalva, a ma ismert zsidó vallás, és persze a kereszténység az Ehnaton féle napimádó egyistenhitből sajradt ki (és persze felvett egy csomó elemet más ókori mítoszokból…a kereszténység tele van perzsa, és európai pogány, angolszász, germán, görög, római elemekkel…)

  9. Én a Jezus man című filmre várok, a legelső szuperhős, a világ legrégebbi mesekönyvéből.

  10. Kedves Scorpion 82!
    Ne haragudj, h így fogalmazok, de ez egy nagy katyvasz amíről írsz. Ezt sajnos nagyon rosszul tudja Freud. Én is olvastam erről, de természetesen olvastam a Bibliának ide vonatkozó fejezeteit is. (2Móz. 1-20.-ig) Mózesnek csak a neveltetése volt egyiptomi, meg a posztja (herceg), de születése szerint zsidó volt. Anyja, apja pont a zsidó gyermekek meggyilkolása elől menekítette ki a Niluson át, amit az egyiptomi fáraó rendelt el (nem azonos azzal a fáraóval, aki a Vörös tengernél érte utól őket, illetve a serege, mert ő maga nem ment utánuk).
    A vallásuk meg sokkal régebbre vezethető vissza mint maga a fáraó rendszere. A zsidók Ábrahám óta pontosan tudták, hogy ki az az egy Isten, akiben hittek. Aki már Ábrahám leszármazottainak is megjelent és szövetséget kötött velük. (Izsák, Jákob, +12 pátriárka) Már akkor tisztában voltak vele a zsidók ki is az Ő egyedüli Istenük, mikor az Egyiptomiak meg sem tudták nevezni az övéiket. Mózes a pusztai vándorlása után pontosan tudta kit képvisel és miért. Tudta hogy neki kell kivezetnie a zsidókat Egyiptom földjéről, mert az ő földjük nem az volt. Oda csak egy éhség miatt “menekültek be” még József idejében, aki akkor az egész Egyiptomi birodalom feje volt a fáraó után. Annak ellénére, hogy a fáraó tisztában volt vele, hogy József nem hajlandó behódolni és meghajolni Egyiptom istenei előtt. Mózesnek esze ágában sem volt egyiptomi istenhitre téríteni egyetlen zsidót sem. Nem azért lázadoztak, meg imádták Baált, mert azt sem tudták kik ők. Hanem az a rendszer aki akkor otthont adott nekik, most sanyargatta, elnyomta, és megölte őket. De nem kezdtek ele kollektíve idegen istent imádni.
    Szóval nem azokból alakult ki a zsidó vallás és a kereszténység sem, amit Freud mond. Megvolt mindkettőnek a pontos alapja, ami a mai napig így van. Az hogy rengeteg más vallás és irányzat is kialakult az évszázadok során, még nem jelenti azt, hogy egyveleg lenne ez a két irányzat.

  11. Aztakkurva. Azt hittem, hogy tökre iverem a biztosítékot, de milyen felvilágosult a filmbuzi népe. Kurva jó. :D

  12. Amúgy Z, ha már így tisztában vagy a Zsidók történelmével, azt biztos nem vágod, kik zilálták szét A Sumér birodalmat (is) belülről.

  13. Dudi.

    Sumér birodalom sose volt max Babilóni, azt meg a Méd támadás zúzta össze.

    Egyes alterosok szerint amúgy a Médek a mi (Magyarok) ősei, de az baromság.

  14. Dudi,
    ezt én is így tudom, mármint hogy a babiloni birodalmat a Méd-Perzsa uralom váltotta fel. Amúgy káldeusok név alatt is futottak a Babiloniak Nabukodonozor és az egyiptomi Nékó fáraó idejében.

  15. Z:
    Nem akarlak megbántani, de az, hogy a Bibliában, néha több ezer évvel a történések után, mit írtak, pláne a régészeti emlékekkel összevetve, erősen kérdéses igazságtartalommal bír.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.