Lone Survivor: Michael Bay sír magányában

Vagy épp büszkén tekint tanítványára? Nem konkrétan okította Peter Berget, de a csávó teljesen olyan filmeket csinál mostanában, ami egy magasabb szintű Bay-t sugall.

A Lone Survivor főszereplői teljes felszerelésben

Berg tavalyelőtt ott követte el a hibát, hogy a késői, a Transformerses Bayhez nyúlt a Battleshippel. Ott is felülmúlta általam kitűzött mesterét, annyira stupid fun volt a film, de annak bukásán látszott, hogy nem ez a járható út. Berg ezért inkább megrázta magát, visszanyúlt a saját gyökereihez és megcsinálta az utóbbi évek legjobb háborús filmjét ami alatt végig Explosions in the Sky szól.

Hazaszeretet? Pipa.
Brutálisan agyonszűrőzött, szaturált kép? Pipa.
Korrekt színészek? Pipa.
Elfogadható forgatókönyv? Pipa.
Remek akciójelenetek, amik nincsenek is annyira eltúlozva? Pipa.
Minden robban? Dehogy!

A történet egy balul sikerült NAVY SEAL bevetést mutat be, ami során csak egy túlélő maradt. Innen jött a cím nyilván. A trailereknél bosszankodtam, hogy felfedik ki az a bizonyos túlélő, erre a film első perce is rögtön megmutatja nekünk egy flash forwarddal. Nem az a lényeg, ki marad életben, hanem amit ezek a férfiak megtesznek egymásért. És ide akkor illik is a casting, hiszen Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch és Ben Foster nagyon illett a filmbe.

Külön kiemelném az akciójeleneteket. Nyilván volt bennük túlzás, át kellett jöjjön a harctér kaotikussága, de ezt valahogy sikerült mégis úgy megcsinálniuk, hogy nem rángatták a kamerát, mint egy 6 éves aki először tart ilyet a kezében. A hangok pedig csak a hab voltak a tortán.

A tudod a sorsuk és látod milyen kemény dolgok történnek velük recept miatt elkerülhetetlen, hogy a Lone Survivor sötétségéből kicsi ne szivárogjon a szívedbe a végére. És hát Riggins…

28 hozzászólás a “Lone Survivor: Michael Bay sír magányában” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó volt, peter berg nagyon ért ehhez a műfajhoz! A királyság is jó film volt tőle, de ez… Visz mindent. A Ryan óta nem láttam ennyire jól megcsinált háborús filmet. Nálam 10/10

  2. Én is hasonlókat mondtam ismerőseimnek, én a black hawk down óta nem láttam ilyen jót. Nem vártam nagyon sokat de viszont nagyon sokat kaptam, szinészek tényleg királyok voltak és a sérülések is hihetetlen jól meg voltak csinálva. Mármint nemtudom milyen ha tényleg meglőnek de itt legalább nekem hihetőnek tűnt, hogy ennyi lövést kibirnak a jól kepzett katonák. Nekem a hegyoldalon való leugrások voltak zavaróak, ott mindent túléltek.

  3. Nagyon jó film volt!Eléggé akciódús film,azok az esések meg lövöldözések nagyon kemények voltak!!
    Izgalmas film volt és tetszett hogy voltak benne valós felvételek az igazi személyekről akiket eljátszottak!!

  4. Hatalmas film !!

    -SPOILER_

    Egy valamit nem értettem..Miért nem tartották a családot addíg fogva, míg a műveletet nem végzik el ? Persze értem film, de ha valós eseményeken alapszik élőben nem hiszem hogy ez volt az ésszerű döntés..

  5. szégyen ez a film. Peter Berg a Kingdom óta nem készített valamire való filmet. egy szenvedés ez az egész, közel nulla hitelességgel. a színészek játéka az egyetlen értékelhető momentum.

  6. Nagyon,nagyon jo film!!Mostanaban a legjobb akciofilm es nagyon jol tukrozi a valosagot.Lathatjuk mire kepesek es hogyan harcolnak a vegsokig,nem szamit a serules vagy a legkuzdhetetlen sziklafal,persze kotel nelkul.
    Igazabol az o dontesuk volt,nem lehet senkit hibaztatni a tortentek miatt,a helikopteres fiukat sajnaltam csak.

    Van egy erdekes video azt hiszem a cime mindent elarul :)

    How an Afghan and a Navy SEAL became “brothers”

    http://marcusluttrell.com/how-an-afghan-and-a-navy-seal-became-brothers/

  7. Én azon kevesek táborát erősítem akiknek nem igazán tetszett.
    Értem én hogy Navy Seal, meg a legkeményebb csávók, de kb mint valami Terminátorok lettek volna.
    A forgatókönyv, meg annak ellenére hogy valós story számomra mégis úgy hatott, mintha a leghazafiasabb amerikai forgatókönyvírók tákolták volna össze.
    De értem, hogy sokaknak miért tetszik, talán, ha nem Peter Berg rendezi…
    Marky Mark és a hanghatások viszont tényleg nagyon jók voltak.
    6/10

  8. Valahol mintha említették volna, hogy a film a megtörtént esetet elmesélő könyvön alapul, ezért lett a cselekmény ilyen.

  9. A film az utóbbi évek legjobb háborús filmje, aki szerint túl sok túlzás van a filmbe az miért nem nézi a discovery channelt? Minden filmben van túlzás, ebbe kár belekötni… A másik meg az hogy túl amerikai-hazafias, akkor milyen legyen magyaros?? A sok amerikára irigy emberből ilyenkor csak árad a rosszindulat…

  10. Én is csatlakozom a dicsérők táborához és teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Remek film.
    Feljebb Haksi írta, hogy érti ő, hogy Navy Seal meg minden, de olyanok voltak mint a Terminátorok.
    Az ilyen katonák tényleg megtanulják, hogy egy bizonyos pontig kizárják a fájdalmat. Pár éve valamelyik csatornán, discoveryn talán, volt egy ehhez hasonló esetett bemutató dokufilm. A 90es évek végén Irakban kommandósok Saddamot akarták lelőni, de lelepleződtek. Menekülés közben több lőtt-és repesztalálatot is beszedtek, de mentek tovább és közel 100 katonával végeztek.
    Szóval szerintem simán hihetőek a filmben látott dolgok, talán a sziklaugrásos kicsit túlzott volt, de belefért.

  11. Nálam a film nem érte el a kívánt hatást. Nem tudom úgy ünnepelni ezeknek az embereknek az önfeláldozását, hogy a film úgy festi le az eseményeket, hogy egyik hülye döntést hozzák a másik után.
    A hekikopteres embereket nagyon sajnáltam.
    Talán el kellen olvasni a könyvet, hátha ott árnyaltabb az ok-okozat, de ezek után semmi kedvem.

  12. Ez is ilyen zászlólengető/felhúzó, szalutáló, amerika numera 1 film ahol kecskepásztorok ellen folyik a küzdelem?

  13. Az a baj ezzel, hogy pontosan ugyanaz volt mint a battleship.
    Kezdés: Kiképzés, és megtudhatjuk miért kell izgulni a jófiúknak szurkolni, akik testvérien szeretik egymást, és szép nők várják őket otthon. (mellesleg az mitől van minden ilyen filmben 10/10es nők várják őket otthon)
    Ellen cselekmény: Jönnek a rosszak. Ezek lehetnek ufók, vagy arabok teljesen mindegy. ők a rosszak és valami brutalitást csinálnak, ez esetben az arabok allah akbar kiáltásokkal ami megadja rá az okot hogy ők az ellenségek.
    BUMM BUMM HEADSHOT HEADSHOT jaj nee ooooo aaa
    amerikai zászló
    the end
    6/10

  14. Szerintem az az Irakban történt eset még az Öbölháborúban volt. Ott SAS járt pórul, Bravo Two Zero néven lehet róla infót találni.

  15. Ilyen cimet,hogy ”Battleship”?? Hogyan lehet egy napon emliteni azzal a filmel??Meg hasonlitani sem hasonlit semmiben hozza!!

    Sajnos ilyen filmekbol nagyon keves van es kb egy kezen meg lehet oket szamolni!!

    Black Hawk Down – A Sólyom végveszélyben,

    Bravo Two Zero – Hívójele: Bravó Kettő Nulla,

    9 rota – 9th Company

  16. Lone Survivor= éles sziklákon bucskázunk le de pár karcoláson és sántitáson kivül nem lesz semmi bajunk értem én hogy hatás kell de az első esésnél a 4 (hős bátor mindig jó amerikai) katonából 2 nyakát töri a többiek meg lábukat kezüket

  17. Uche: az érdekes, mert igazi kaszkadőrökkel készültek azok a jelenetek, és mind túlélte

  18. Az tuti hogya kaszkadőrök túlélték de azért ez egy megrendezett profik által lezongorázott esés volt ahol mindent kiszámoltak biztonságosan felmérték hogy hova miként kell pörögni esni stb. Azért való életben erre nincs lehetőség pláne harci körülmények között amikor repkednek a skulók és hirtelen kell dönteni.

  19. Értem Uche,hogy mit akarsz mondani és valahol engem is zavart,hogy konkrétan a fa pusztult el a gerincek helyett,de azért a NAVY SEALesek olyan kiképzésben részesülnek,ami után teljesen reális,hogy ilyen dolgokat túléljenek.Még ha ementálivá lövik is őket.Persze soknak sok volt a damage amit bekaptak a főhőseink,de szerintem kétféleképp lehet kifejezni az ilyen filmekben a katonák állóképességét és profizmusát.Az egyik, hogy állják a végsőkig a sarat és elnyomják a fájdalmat a másik pedig,hogy a tálibok kurva szarul céloznak és semmit se találnak el.És ebben a filmben frankón megvolt a balance és jól vegyítették a két dolgot.Ha csak az egyik lett volna,az klisés és gagyi végeredményhez vezetett volna.. Nekem nagyon tetszett amúgy a film,megéri az árát és a vége kifejezetten megható lett véleményem szerint.

  20. Végre én is megtudtam nézni a moziban. Hát, ez baromi jöl sikerült film lett. Ritkán készülnek ilyen jó filmek a kategóriában. 9/10 nálam, és esélyes, hogy benne lesz az 2014-es top10-ben majd.

  21. 8/10, érdemes moziban megnézni. Kiváló kép és hang, a történet is elég hiteles, tényleg a két leugrás volt kicsit túlzásnak ható, de talán pont a csontörően reálisra sikeredett (extra gratulációm a kaszkadőröknek) megvalósítás miatt. Kicsit beleköthetnék pár apróságba (az Hydra pod-okban nem látni a rakétákat, a falu megtámadása rész kicsit sok volt, az AC-130 sose tüzel egyszerre a 3 fegyverből, az nem így néz ki, nincs is rá szükség, és elég veszélyes is ennyi helikopterrel a közelben), de felesleges, mert sok minden más hiperreális lett. Itt-ott túl pátoszos (főleg a kopasz ezredes “gyerünk mindenki támadjon” rész), de még emészthető.
    Kiemelném a szinkront, mert zavaró félrefordítás nélküli, jól eltalált hangokkal.

  22. Mindenki azzal jön, hogy “kicsit” túlzás volt a szikláról leugrásos részek.

    Szerintem meg nagyon is az volt. Amikor lebuknak és megindulnak a hegytető felé ott az egyikük megbicsaklik egy kövön. Aztán sántikálva megy tovább. DE amikor leugranak/gurulnak kb 100 métert a hűtőszekrény nagyságú sziklákon. Arccal előre érkezve a másik meg az oldalával kapja el a fát és ehhez hasonló finomságok. Aztán mennek tovább simán. Lehet bármennyire kiképzett valaki ő is csak húsból van meg csontból. Nem pedig acélból. Ezekkel a részekkel baszták el a filmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.