A BAFTA győztesei

Nemsokára Oscar, addig lássuk, hogy az Angolok kiket hoztak ki miben győztesnek. Itt volt az összes jelölt.

Legjobb film – 12 Years a Slave
Rendező – Alfonso Cuarón, Gravity
Forgatókönyv – American Hustle, Eric Warren Singer and David O. Russell
Legjobb angol film – Gravity
Legjobb nem angol nyelvű film – The Great Beauty
Színész – Chiwetel Ejiofor, 12 Years a Slave
Színésznő – Cate Blanchett, Blue Jasmine
Mellékszereplő – Barkhad Abdi, Captain Phillips
Mellékszereplőnő – Jennifer Lawrence, American Hustle
Adaptált forgatókönyv – Philomena, Steve Coogan and Jeff Pope
Fényképezés – Gravity, Emmanuel Lubezki
Dokumentumfilm – The Act of Killing
Animációs film – Frozen
Filmzene – Gravity, Steven Price
Vágás – Rush
Production Design – The Great Gatsby
Costume Design – The Great Gatsby
Hang – Gravity
Vizuális trükkök – Gravity
Best Hair & Make – American Hustle
Legjobb angol rövidfilm – Room 8
Legjobb animációs angol rövidfilm – Sleeping with the Fishes
Legjobb újonc angol – Kelly & Victor
BAFTA – Will Poulter

A Dallas Buyers Club még nem ment Angliában, így nem is lehetett jelölni.

human
írta
2014. 02. 17. 02:59
megjelenés
12
hozzászolás


12 hozzászólás a “A BAFTA győztesei” bejegyzéshez

 1. Az, hogy a Gravity és a 12 years tarolt nem volt meglepő, önmagukban is megérdemelnék, de az angolok azért szeretnek hazadíjazni, bár persze mértékkel.
  Ami meglepő volt az Barkhad Abdi győzelme, simán el tudtam volna képzelni, hogy Fassbender kapja. Mondjuk Oscaron Leto ellen senkinek nem lesz esélye, és végülis Abdi is abszolút megérdemelte.

  A másik számomra elég meglepő az Jennifer Lawrence díjazása. Abszolút azt hittem Lupita Nyong’O fog nyerni, mégiscsak nagy a 12 years támogatása BAFTA körökben. Ez viszont azért egy kicsit megingatja az Oscar-esélyét is Nyong’O-nak, még ha az a tény erősen mellette dolgozik, hogy Lawrence-t tavaly díjazták, ami túlságosan is közeli időpont, bármennyire is szereti mindenki.

  A legjobban meg talán a Philomena forgatókönyv díjazásának örültem, nagyon megérdemelt volt.

 2. Ha a DBC ott lett volna akkor MM valszeg vitte volna a legjobb foszereplo dijat (ahogy eddig szinte mindenutt). Igy viszont a Golden Globes-hoz hasonloan a 12 years a slave csak a legjobb filmet kapta volna. Hogy lehet valami a szavazok szemeben legjobb film ami se rendezest, se fenykepezest, se forgatokonyvet, se vagast, stb. nem nyer?

 3. hm, hm. Gravity, oké mint legjobb angol, de az ötből kis túlzással három technikai díj… mondjuk szép a legjobb rendező is, a legjobb angol viszont alap volt.

  izgalmas lesz idén az Oscar, mondom én. :)

 4. Én nem éreztem túl erős filmnek (már Oscar, ill. egyéb díj szempontjából) sem az Amerikai balhét, sem a Wall Street farkasát, sem a 12 Years a Slave-et. Mindegyikben vannak nagyon jó alakítások, de egyik sem döntött hanyatt, hogy “OSCART NEKIIII!!!”. A Gravitáció volt, amire elismerően csettintettem (nem kell számon kérni rajta, hogy “nem szól semmiről”, hiszen a többi film is lényegében csak annyi, hogy a “lopni, drogozni, rabszolgát tartani rossz”). A Gravitáció viszont merőben újat mutat, az vizuális elbeszélés ebben a filmben forr össze leginkább a tartalommal és mondanivalóval, és azért mégiscsak “mozgóképekről” beszélünk, nem animált regényekről.

 5. rapator – UK/USA koprodukcióként van feltüntetve. nem mondom, hogy pontosan értem a hátterét, de a főleg Pinewoodban forgatták és angol cég készítette a CGI-t is. a Wikiről okosodtam ki.

 6. Valaki világosítson fel hogy Daniel Bruhl hogy számíthat mellékszereplőnek a Rushban. Ha megnézem milyen súlya van karakternek akit megformált a filmben, nem értem hogy lehet MELLÉKszereplő. Lehet fogalomzavarban vagyok de tényleg nem értem.

 7. A 12 évben azt imádom, hogy X hónapja kikiáltották mint a legnagyobb esélyest vagy 6-7 kategóriában – és azóta állandóan csak alulteljesít. Mégis, hiába vesztette el az összes egyéb jelölését a Globe-on, hiába nyert csak és kizárólag Ejiofor a BAFTÁ-nál, a legjobb filmet még így is mindkét alkalommal megkapta. Ami miatt felmerül a kérdés: vajon tényleg ennyire szeretik a filmet, vagy csak nem merik nem a 12 évet díjazni?

  Persze szerintem Nyong’o az Oscarnál már kicsit javítani fogja ezt a statisztikát, ami valamelyest alátámaszthatja a várható győzelmet (amibe még a Gravitáció simán belerondíthat, amint azt a PGA-s döntetlen is alátámasztja – az egyetlen átadó mellesleg, ami ugyanazt a sorrendes szavazást alkalmazza, mint az Akadémia). Lawrence győzelmét itt konkrétan azért sem kell túllihegni, mivel neki ez az első BAFTÁja, úgyhogy a briteknek nem kellett azon gondolkodni, mint az Akadémikusoknak: tehát, hogy akarnak-e egy 23 évesnek két díjat adni iziben. Erre a kérdésre pedig szerintem bőven elegendő nemleges válasz fog érkezni, aminek következtében nem kell Nyong’onak nagyon aggódnia. Hacsak nem int be June Squibb a hajrában – a Nebraska korban egész jól illik az Akadémia tagokhoz, és más kategóriában úgysincs esélye.

  Abdinak nem lesz esélye az Oscaron (ezt a díjat Fassbendernek kellett volna elvinnie, és valószínűleg csak ő tudta volna amúgy is megszorítani Letót), de McConaughey-ban mostanra nem vagyok túl biztos. DiCaprio jobban járt volna a BAFTA-győzelemmel, mert szerintem ő lehetett volna a legegyértelműbb alternatív, de Ejiofor sem esélytelen, és mellett szól, hogy a legjobb színész gyakran egybeesik a legjobb filmmel. Ami jó, mert legalább lesz egy színészi kategória, amin igazából izgulni lehet majd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.