A kaszkadőrökről

A CBS osztotta meg velünk ezt a kis 10 perces videót, amiben a kaszkadőrökkel foglalkoznak. Nem mondanak újat, de közben például a Winter Soldier pár akciójelenetének elkészültét vizsgálhatjuk be.

human
írta
2014. 04. 16. 11:20
megjelenés
10
hozzászolás


10 hozzászólás a “A kaszkadőrökről” bejegyzéshez

 1. Marha jó az ilyeneket látni. Tényleg kellene egy külön kaszkadőr kategória az akadémiai díjátadón.

 2. Hogy azt ne mondjam, mind a négy hónap megérte amit beleöltek abba az egy akciószekvenciába, mert frickin’ awesome lett a vásznon. Minden elismerésem a kaszkadőröknek, mert szegényeket méltánytalanul mellőzik a buksisimi-osztásnál.

 3. Az akadémia cs*ssze meg, egészen nyugodtan. Az egész szakmának át kellene alakulnia. Egy sztár milliókat keres, ezek a szerencsétlenek viszik el a nehezét.

  És mennyi ember munkáját felejtik el az emberek. Mindig csak a főszereplő, rendező, maximum a forgatókönyvíró marad meg. Pedig…

  Köszi a videót, tetszett!

 4. “Egy sztár milliókat keres, ezek a szerencsétlenek viszik el a nehezét.”

  “És mennyi ember munkáját felejtik el az emberek. Mindig csak a főszereplő, rendező, maximum a forgatókönyvíró marad meg. Pedig…”

  Megint ez a baromság, hogy csak a fizikai munka érdemes elismerést… Persze. Nálunk is a márnökök kapják a nagy pénzt és nem a kőművesek. Nem meglepő.

  A kaszkadőrök megcsinálják, amit mondanak. Munkásemberek (Nyilván, aki előlép kordinátorrá, az már több.) Nehogy már a kreatív emberek kárára kapjanak elismerést azok, akiknek a munkáját elvileg nem is látjuk. Főleg, hogy a filmek 95%-ban nem is szerepelnek, vagy teljesen mellékes szerepük van.

 5. meroving: Örülök, hogy meghallottuk egy “kreatív” ember véleményét is.

  Amit írtam lehet neked nem tetszik, de az én véleményem. Pusztán mert nem értesz vele egyet, azt mondani rá, hogy baromság, szerintem nem valami értelmes. Majd amikor elromlik valamid a lakásban, és szerelőt hívsz, azért jusson eszedbe mit írtál.

  Visszatérve a témához, megnézném a kreatív emberkéket kalapáccsal a kezükben. Szerintem szimbiózisban vannak ezek az emberek. Hiába találnak ki baromi jó dolgokat, azt meg is kell ám valósítani. Szükségük van egymásra. És az, hogy folyton csak 1-1 embert emelnek ki, az valahogy furcsa.

  Speciel én nem kétkezi munkát végzek, mégis sajnálom, hogy kevés odafigyelést kapnak azok, akiknek a munkáját látod ugyan a vásznon – legyen az egy díszlet, vagy CGI – , de fogalmad nincs, hogy ki csinálta. Ott van a stáblistán, igen, de kb 99%-a az embereknek ezerrel rohan kifelé a teremből amikor vége van a filmnek. Na mindegy, én nem ragozom, szerintem aki hasonlóan gondolja, megérti, aki meg nem, annak magyarázhatnám.

 6. Öhm… ne esetek nekem a kérdés miatt, de akit rugdal kaszkadőr az a színész vagy szimplán szakmabelije?

 7. meroving: Értem én, hogy a mérnökök nélkül nem épülhetne ház, de hidd el, ha nincs kőműves, aki felrakja a műszaki rajzon szereplő falat, akkor az a rajz csak egy remek skicc, nem több.

  Meg mi az, hogy a kaszkadőrök filmek 95%-ában nem is szerepelnek, vagy mellékesek? Ja, valóban, de jelen esetben azokról a filmekről beszélünk szerintem, amik akcióra épülnek. És bizony ott a kaszkadőr nélkül sokra nem mennél, az fix. Mert bizony nem fog Chir Evans, Robert Downey Jr. de akár Hugh Jackman odaállni a pofonoknak, és nem lebecsülve őket, még ha oda is állnának, akkor sem az lenne a végeredmény, amin te tátod a szádat a moziban. Márpedig te is, meg mi mindannyian, azért megyünk be a moziba, hogy tátsuk a szánkat és ez ezek nélkül az emberek nélkül nem jöhetne létre. Félreértés ne essék, mind tudjuk, hogy a színészeknek nem is ez a dolga, de degradálni a másik felet, aki a “fizikai” munkát végzi, meglehetősen durva dolog, hiába nem az ő arcát látjuk a vásznon.

  Ja, azt a csekélységet már meg sem említem, hogy mennyi munka, gyakorlás és bátorság kell mindezekhez.

  Én igenis úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek sokkal, de sokkal több elismerés járna, mert nélkülük nem léteznének azok a filmek, amiket mi itt gyakra, sőt többnyire a “várós” kategóriával illetünk.

 8. Az egyébként külön poén, hogy manapság hány filmnél mondjuk: a forgatókönyv meg a film maga egy nagy kalap sz*r, de a látvány jó volt. A LÁTVÁNY.
  Tehát amikor a nagy eszek, a kreatívok befuccsolnak, a paraszt-kétkezi munkás, számítógépes, ács, fodrász, sminkes, kaszkadőr, sofőr, meg még sorolhatnám- munkája érdekes módon akkor is helytáll, és csak az ő munkájuk menti meg valamennyire a filmet. Sarkítva persze, de azért szerintem nem tévedek nagyot.

 9. Tökéletesen egyet étek countrypecos-szal. Megmondom a frankót, én a magam részéről az ilyen filmeknél azt tartanám fairnek, ha a stáblista a film végén úgy nézne ki, hogy:

  Captain America: Chris Evans /stunt double: John Smith/, nem pedig a nyolcvan közreműködő kaszkadőr beömlesztve a stáblista közepe-vége felé. Mert igen, sztem ennyit tesznek hozzá a teljes filmhez.

  És egyébként is, ha az Akadémia tudja díjazni a legjobb sminket, kosztümöt, hangkeverést, meg a jó ég tudja még milyen egyéb technikai jellegű kategóriákat, akkor minimálisan elvárható lenne, hogy azokat, akik olykor vérrel, de verejtékkel biztosan hozzájárulnak a filmek ilyetén kivitelezéséhez, azokat szintén illene ugyanilyen elismerésben részesíteni.

 10. kabuki Köszi! :) Én is egyetértek veled. Ilyen stáblista az fair volna. Hogy az adott karaktert mind azoknak az embereknek köszönhetjük. Jó ötlet! Majd figyelj, hátha egyszer ez lesz és felismered az ötletedet. :)
  Azt hiszem anno a Disney vagy melyik csinálta azt – de legalábbis valami animációs film volt – hogy egy karaktert, amit életre keltettek, leírták az összes animátorát. Lehet, hogy a Karácsonyi Lidércnyomás volt, meg nem mondom. De akkor nem Disnye volt… Mindegy, elfelejtettem, de emlékszem, tetszett az is.

  Amúgy meg is lehetne reformálni a filmvilágot, mert látszik, hogy ha van is ötlet, nem mernek újat alkotni. Semmihez sem mernek hozzányúlni, mert “100 éve ilyen, akkor jó ez így”, meg “Ó, az emberek bekajálták ezt a sztorit 46 ezerszer, hát adjuk el nekik megint, más csomagolásban”.
  A stáblista szerkezetét is ennyi erővel át lehetne alakítani, ahogy kabuki is mondta, annak alapján.

  Az akadémia meg csak politika, amennyire én látom. Egymásnak osztogatnak díjakat a sznob barmok. Néha mondjuk egybeesik a tényleg megérdemeltel, de ez a ritkább eset. De ez magánvélemény, én szimplán nem szeretem versenyeztetni a filmeket és a színészeket. :)

  Túl sokat beszéltem, elnézést. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.