29 hozzászólás a “Roberto Orci megszerezte a Star Trek 3 rendezését” bejegyzéshez

 1. Most már nem csak xar forgatókönyvek lesznek a neve mellet, hanem egy xar film is:) Bár a második részt nehéz lesz alul múlnia.

 2. Ez hülyeség! Se a 2009, se az új rész nem volt szar. Az első ST film pl. bármelyiknél rosszabb volt, vagy épp a Final Frontier, de szermély szerint a Spock keresése se a széria csúcsa. Az hogy az új filmek más szellemiséget képviselnek, nem teszi őket szarabbá, mint a régiek, csak mindegyik a maga helyén kell kezelni. És nem kell jönni a sztori-lyukakkal, logikátlanságokkal stb, mert kevés az olyan film (még a Star Trekkek között is, ha van egyáltalán ilyen), amit ne lehetne ily módon szétszedni. Az csak egy elkorcsosult jelenség, hogy manapság már minden második ember önjelölt kritikusnak képzeli magát és beleköt mindenbe, csak hogy a vélt fontosságát hangoztassa…

  Mellesleg ez a hír a rendező személyéről engem se dobott fel. Nemcsak azért mert nem látom mögötte a rendezési tapasztalatot, hanem mert a gyík rajongók eleve negatív prekoncepciókkal kezelik a csávót és magát a filmet, úgy hogy még egy betű nincs leírva vagy leforgatva belőle és megy az agyatlan trollkodás már most, azt még mikor lesz bemutató??? Persze ettől a végeredmény még lehet majd egy nagy rakás kaki, de már most jósolgatni, hogy biztos ilyen meg olyan lesz – jah biztos, hogy másodpercenként 50 ezer lens flare lesz benne, szinte ki égeti majd a retinánkat (SARCASM) – felesleges szájtépés…

 3. De szar volt. Ha szerinted nem volt szar, akkor sose néztél ST-t, vagy kurva igénytelen vagy :D

  És mivel ez a majom, már nem csak írja a hülyeségeit, de már rendez is, borítékolható, hogy ez még szarabb lesz.

 4. SW>ST
  JJ-nek jó ugródeszka volt, ki is hozott belőle mindent, de most már elmegy rendes filmeket rendezni. :)

 5. Tyberius teljesen igazad van, a sok önjelölt Réz András azt hiszi ha lehúznak és kritizálnak mindent akkor már valami nagy filmesztéták lesznek. Amúgy a ST és SW fanatikusoknak csinálhatnak bármilyen filmet az sosem fog nekik tetszeni. Nem értik meg vagy inkább nem akarják megérteni, hogy eltelt több mint 30 év és ma már mások az igények egy sci-finél. Nekem sem volt bajom az új ST részekkel, bár én csak egy átlagos filmrajongó vagyok és nem egy fanatikus, plusz még nem is éltem a Shatnereseknél és nem éltem át azt az ”érzést” amit az ősfanok.

  Szóval míg nem láttam a filmet én nem kritizálnám, de az első trailerig mindenképpen várnék.

 6. Bár ősfannak én se nevezném magam, de a 2000-es években hatalmas Trek fan voltam és még mindig érdekesnek és hatalmas lehetőségek tárházának tartom ezt az univerzumot. A 2009-es film csupán azért keltett egy kis csalódást, mert visszamentek egészen Kirk-ig, miközben ugye a későbbi univerzum kb. 50-szer érdekesebb. Ennek ellenére viszont tetszett, úgy volt mai blockbuster, hogy közben a Trek hangulatot is megtartotta. A 12. film viszont egy merő borzalom. Legfőképp azért, mert a reboot univerzumban egyszerűen nincsenek se szabályok, se határok. Az egész egy hatalmas katyvasz, ahol szó szerint bármi megtörténhet, így a történéseknek valahogy nincs igazán súlyuk. Meghaltál? OK. Beadok egy kis szupervért, attól majd jobban leszel. Ráadásul azt se értettem, hogy ha ez egy reboot, akkor miért a 82-es Star Trek 2 újrafeldolgozását látjuk, ahelyett, hogy valami eredeti ötlettel állnának elő.

 7. Kurvára semmi baja nem volt egyik új ST filmnek sem! Persze mindig vannak fanyalgók, szerencsére eléggé kisebbségben vannak…

 8. Nem tudom, mi mostanában ez a hatalmas kritikaellenesség. Ha egy filmnek szabadon ki lehet emelni a pozitívumait, akkor a negatívumait miért nem? Ezzel a logikával ahhoz is filmkészítőnek kell lenni, hogy jónak tarthass egy filmet, különben úgy sem értesz hozzá, vagy nem?

 9. Két féle képpen is lehet nézni a dolgot. Fanboy off: Orci, kedves társával együtt egy tehetségtelen író. Semmi jót nem tudott eddig alkotni, a filmjeit kizárólag a franchise név és a 150+ milliós látvány mentette meg a bukástól, néhányat az sem (Zorró legendája, A sziget). Az említett logikátlanságok mellett nem tud karaktert írni sem építeni. Márpedig a mai blockbuster filmek legnagyobb baja, hogy a látvány mellé nem adnak se sztorit se karaktereket. Egy ilyen ember lesz most önjelölten rendező, akinek az első munkája egy 200 milliós film lesz, szerencséjére megint csak egy bejáratott névvel. Plusz a rendezést egy olyan embertől tanulta el, aki csak ugródeszkának használta a ST-et és (véleményem szerint) maximum egy közepes rendező, akiből lehetett volna akár jó is, de túl hamar akart a csúcsra érni. Fanboy on: A két új ST egy kalap sz@r. Attól még, hogy változnak az idők és mások az igények, nem kell kiírtani a franchiseból minden régi elemet. A ST-nek 50 éves történelme van, felépített egy univerzumot amit folyamatosan gazdagított miközben próbálta megőrizni az üzenetét, mindig kicsit az adott időhöz igazítva. Ezért van akkora rajongótábora és egyáltalán ez tette lehetővé az új ST filmek elkészülését. Ezt az 50 éves szellemiséget írtották ki teljesen a filmekből, hogy 12 éveseknek eladható popcorn moslékot csináljanak belőle. Aki ezt nem érti, annak tényleg fogalma sincs arról, hogy a ST és kár is vele vitatkozni. De képzeljétek el nektek milyen lenne, ha a kedvenc filmeteket rebootolnák és a címen meg a szereplők nevén kívül kíb@sztak volna mindent, amiért szeretted az eredetit.

 10. egy nagyon de nagyon szar íróra bízták a rendezést aki még soha életében nem rendezett még egy kisfilmet se, erre már tényleg nem tudok mit mondani, halivúd így szeretlek :-)
  Into Darknes mint ST-film maga volt a borzalom, ritka szar film alapból
  talán ami reményre ad okot, hogy nem is értem miért beszél itt mindenki 200 milkós budgetről
  1; annyi tuti nem lesz, max 150 (az se kicsi), szóval értelmes dolgokkal kell kitölteni a 2órát, nem robbanásokkal
  2; vagy valami jó filmet tesz le a paramount, vagy újabb 10 évre bukik egy franchiset

 11. Nem azt mondom, hogy az Into Darkness übertökéletes film lenne, vagy ne lennének hibái (igen a mindent gyógyító vér a film mélypontja), mert vannak dögivel, de igazából nem a filmmel voltak a legnagyobb gondok, hanem a rajongókkal, akik nem picit túlmisztifikálták az egészet és olyan elvárásokat támasztottak vele szemben, amit nem érhetett el. Az is vicces, hogy a régi sorozatokat/filmeket (ST franchise-on belül) mennyire szépítik itt egyesek, holott a fene nagy ST szellemiségen belül (azt ugyan megtartva) azért bőven akad borzalmas film/sorozatepizód, vagy legalábbis a nem rossz, de nem is jó kategóriába tartozó (Generations, Insurrection, Nemesis). Az ST szellemiséget felhánytorgatni meg azzal jönni, hogy akinek tetszettek az új filmek azok nem értik, meg nem láttak ST-t egyáltalán, is csak picit nevetséges. Én a magam részéről csak annyira voltam fanboy, hogy írtam jópár fanfictiont amolyan önkifejezés gyanánt.
  A TNG 3-7 évadain és a TAS-on kívül mindent láttam a témában. Mind a TOS-ban mind a TNG-ben vannak eléggé időszertűtlen elavult gondolatok az előrelátó és haladó szellemiség mellett. A DS9 (bár nagy kedvencem) elég nagy százalékban a Babylon 5-ra épült), a VOY és az ENT pedig alig nyújt valami újat a többiek mellett, max a szórakozási faktort.
  Roddenbery az ST-t a hidegháború kellős közepén találta ki, amikor az ST alapgondolata eleve formabontónak számított, mert mindenféle utalásokkal, történelmi háttérrel, motívumokkal a működőképes tökéletes szocializmus utopiáját vizionálta, aminak a ST fénykorában volt súlya, volt jelentése az akkor élő emberek számára. A mai világban már nincs súlya, a kommunizmus megbukott, a mai fiatalok legtöbbje max szerkesztett történelemkönyvekből kaphat képet arról a világról, de valószínűbb hogy még így se tudja feldolgozni, mert annyira a kapitalista gondolkodás mód van az előtérben, hogy minden attól eltérő kvázi eretnekség. A mai korban felidézni azt a szellemiséget a mai fiatalságnak totálisan értelmetlen, és vegyük azt is figyelembe, hogy az alkotógárda is viszonylag fiatal (20-40 közöttiek), akik szintén nem annyira érintettek a témában. Mi marad akkor? A látvány és valamiképp feldolgozni azt, amit mások már megcsináltak, és újszerű megközelítéseket alkalmazni.
  Az hogy a karakterfejlődést feláldozzák a látvány oltárán az egy szomorú betegsége a mai sokszázmilliós közönségfilmeknek. Amit lehet szidni, de leginkább együtt kell vele élni. Egyébként kedvenc karakterfejlődésem a régi sorozatokban, amikor részenként más-más mellékszereplőbe lesznek szerelmesek, majd kell nekik szomorúan elengedni a szerelmet a rész végén, mert a köv. részre már nincs szerződése az adott mellékszereplőnek…
  Mindent az adott kornak megfelelően kell kezelni, fogadni merek majd, hogy az új SW-t a legtöbb ősfan még az új trilógiánál is szarabbnak fogja tartani, csak mert újabb, mert nem a ’80-as évek szellemiségét fogja megidézni, amire eredendően képtelen lenne, hiszen maguk az alkotók is kvázi gyerekek voltak akkoriban. És ugyanez igaz az ST-re is.

 12. Jah, de abban egyetértek a fintorgókkal, hogy Orcira bízni a rendezést elég nagy felelőtlenség, akármilyen jól sajátította is JJ mellett a szakmát, attól még nem látom benne, hogy jól meg is tudja rendezni a dolgot.

 13. amúgy a sok okos, hogy a fanek maradiak, hülyék, nem lehet nekik jót csinálni stb. utána olvashatnának dolgoknak, vagy maradjanak inkább csöndben
  full hardcore fanek las vegasban akik azért mennek oda hogy William Shatnert hallgassák :-), megszavazták a ST-filmek sorrendjét, na “elvakult” fanek a 2009 rebootot szépen megszavazták a 6. helyre, több “eredeti” ST-filmet megelőzve.
  Darkness lett az utolsó és nem azért mert “elvakultak”, hanem azért mert szar (ST)film.

 14. Hányok attól, hogy akinek tetszett a két új ST film, azok nem értenek hozzá, és fogalmuk sincs a ST-ről… Az Into darkness egy kurva jó film, függetlenül attól, hogy fanboyok mit mondanak. Persze nem tökéletes, főleg a forgatókönyv miatt, de hogy szar lenne, az nagyon erős túlzás. A történet jó (nem a forgatókönyv!), a karakterek erősek, a színészek kurva jók (nem feltétlen mind), a trükkök tökéletesek, a zene is nagyon jó…

 15. A ST születésének körülményei valóban elég egyediek és azóta sok idő telt el, világ megváltozott, de hogy már ne lenne jelentősége az üzenetének az baromság. Bár az a világ amit felvázol az egyik legnagyobb utópia amit láttam ma talán még aktuálisabb, mint akkor. Most is csak a pénz és a hatalom a legnagyobb úr és bárki átgázol bárkin vagy bármin, hogy többet szerezhessen. Elég képtelennek tűnik, hogy ezt egyszer félretesszük és csak azért küzdünk, hogy együtt fejlődjünk, kutassunk, teremtsünk jobb életet mindenkinek, de nem hiszem hogy van olyan ember, aki ne élne szivesebben abban a világban, van nem adna neki egy kis reményt, hogy talán részeiben megvalósulhat. Ennek nincs lejárati dátuma, tök mindegy mikor keletkezett vagy milyen politikai meggyőződésből fakadt. Továbbá a fajok sokszínűségével mindig is egy rasszizmus elleni kiáltvány volt, hiszen nem számított a bőrszín, a nemzetiség, a vallás, a bolygó a legénységen belül. Talán ez az eszme se túl maradi, persze csak addig amíg nem adunk neki (mint ahogy manapság mindennek) politikai töltetet. A sorozatokban Data, Hetes, Odo mind arra szolgáltk, hogy más-más szemszögől közelítség meg az emberré válást, az emberi érzelmek, döntések, súlyát, az emberség mibenlétét firtatták. Részenkét rengeteg morális és etikai kérdést vetettek fel, volt itt rabszogaság, öngyilkosság, vallási fanatizmus, eutanázia, emberi jogok, felősségvállalás. Ez mind benne van valahol az eredeti ST 50 évében, és ez az amiből SEMMI nincs az újban. És ez még csak a filozófiai vonal, egy még nagyobb értekezést lehetne írni arról, ahogy szétb@szták a konkrét történéseket. Tényleg annyival rosszabb lett volna az Into Darkness ha ezekből akár csak egyet is belevesznek, ezek minegyike elvesztette aktualitását? Szóval ha ezek után én egy fanyalgó fan vagyok, mert hiányolo a fent említett dolgokat, akkor büsznén vállalom.

 16. DonMaros:
  +1

  Pontosan az a fajta jó értelemben vett pozitivista világkép (“egy jobb jövő vár az emberiségre”) hiányzik az új ST-ből, ami a réginek az alapvető része. És nekem személy szerint a rengeteg hiper-realisztikus “az ember eredendően állat” szemléletű antiutópiából, illetve apokaliptikus sci-fiből némileg elegem van, a rengeteg fos lesz a jövő film mellett 2-3 évente igazán bekerülhetne egy-egy szebb jövőben játszódó kaland.

 17. DonMaros

  Az összefoglalásod nagyon jó. Mondjuk nekem kifejezetten tetszett a megváltozott idővonal, alapvetően semmit nem vesz el az elődöktől, csak teremt egy alternatív valóságot. Az aktualitását a felsorolt dolgok ott vesztették el (bár lehet nem ez a helyes kifejezés), hogy ezeket már mind láttuk keresztül kasul az elmúlt 50 év ST-jében, és bár a legtöbbje jelenkori probléma még mindig, és én is jobban örülnék egy olyan valós jövőképnek, amit az ST bemutat, de ha visszatértek volna a már kitárgyalt topikok, akkor azt a vádat kapta volna a film (mindkettő), hogy önismétlő, mintahogy önismétlő a franchise-on belül a Voyager nagyrésze és az Enterprise is. Az mondjuk tényleg alkotói szegénység, hogy ennek tudatában nem is próbálták törni magukat valami új konfliktus kidolgozásán, hanem elhagyták a már ismert filozofálgatást és lecsupaszították az egészet egy akciósci-fire. De akárhogy nézzük, sehogy se lehetett volna jó, így legalább szórakoztató lett…

 18. Nem azzal van bajom, hogy negatív véleményel van valaki egy filmről, hanem azzal mikor esélyt sem adnak valaminek és előre eldöntik, hogy ez nem fog tetszeni és csak azért is utálni fogom. Lásd batmanes cikk, már most szidják a filmet, egy fényképről sokan levezitik, hogy milyen szar lesz.
  Igen, engem is meglepett a hír, hogy Orci kapta a filmet, de attól még lehet jó is.

  DonMaros igazad van abban, hogy jó üzenete van az eredeti filmeknek és látva a mai társadalmat szükség is van olyan filmekre amikben ezek az értékek jelen vannak. De szerintem manapság nem egy blockbaster sci-fi a legalkalmasabb erre. Ma a célközönség akiknek szánták a filmet, szerintem ők látványt, akciót és egy normális storyt várnak egy ilyen filmnél.

 19. Örömteli, hogy vnnak még emberek, akik hajlandok az értelmes vitára, nem csak a fröcsögésre :) Az való igaz, hogy ezeket a dolgokat elismételték sokszor és tényleg fel is róhatták volna ezt az új filmnek. De szerintem még akkor is jobb lett volna, akkor legalább valamiben következetes. Hogy a blockbuster alkalmas-e ilyen üzenetek közvetítésére? Szerintem igen. Egy kis költségvetésű dráma jobbn ki tudj fejteni az ilyet, de azt alig nézik. Egy ekkora film viszont milliókhoz jut el. Nem feltétlen kell mélyenszántó gondolatok tömege és kőkemény dráma. Ha az első részben az öreg Spock történeténél csak néhány jelenetben kitérnek arra, hogy felelősség beavatkozni más népek életébe és ez milyen felelőséggel jár, máris egy sokkal jobb filmet kapunk. Maximum +5 perc játékidő, attól az akció ugyanúgy mehetett volna. Talán jó példa erre a Kapcsolatfelvétel, ahol a (szerintem) izgalmas borg elleni harcba tökéletesen beleillett Picard múlttal való vívódása és Data emberré válási dilemmája. És mivel sok fiatl nézi ezeket a filmeket, talán még taníthatnánk is nekik valamit. És itt az egyik hibája a rebootnak. A régi gárdának nem csak egy sikeres blockbustert, hanem egy jó ST filmet is kellett készíteniük. Ez persze nem mindig sikerült de még így is jobban állnak ezen a téren. JJ-nek nincsen ilyen gondja, neki csak egy sikeres blockbuster kellett, hogy mutogathassa a SW székért lobbizva. Sok embernek sikerült már Üzenettel bíró nagy filmet csinálni, nem lehetetlen. Csak ahhoz plusz meló kéne amit nem tesznek bele, mert a pénz így is megvan, ráadásul egyre gyorsabban kell kiköhögni a folytatásokat. A másik, hogy szerintem az új univerzum vett el elég sokat. Létrehozták, amivel JJ szabad kezet kapott. Az ég világon bármit megtehetett volna, ehelyett nyúlja az eredeti és még ki is fordítja. Néhány változtatás csak öncélú, néhány viszont tiszteletlen. A teljes Khan sztori egy nyúlás, kulcsjelenetei vannak újrahasznosítva csak fordítva. Ez csak simán baromság. A TOS gyakorlatilag Kirk-Spock-Mckoy hármas barátságára épült. Ezt úgy elrendezni, hogy az öreg Spock mondja meg Kirk-nek, hogy tartsa maga mellett fiatal Spock-ot, vagy a Vulkán felrobbantása viszont pofátlanság. Itt látszik, hogy nem tisztelik az eredetit, ha jól emlékszem JJ régen nyílatkozta is, hogy nem szereti az eredetit. Az nem különállóság, hogy totálisan és értelmetlenül szembe megyek az alapanyaggal.

 20. human

  Úgy értettem, hogy a történet maga szerintem jó volt (bár tudom, hogy valamennyire feldolgozása a régi résznek). Viszont a forgatókönyv, ami ugyebár sokkal részletesebb, és több mindent tartalmaz, mint a történetet magát. Szóval ez már nem tetszett annyira. Sok volt benne a logikátlanság, lyuk stb. Például, hogy az Enterprise a Földre akart menni a végén, de csak a másik hajó miatt lépett ki a hiperűrből, viszont pont a Földtől egy köpésnyire. Azt se értettem, hogy olyan távolságból hogy a fenébe zuhant le utána a Földre…

 21. Az alapveto blockbastet szindroma ugye, hogy mindenki jon ugye a latvany-tortenet/karakterek problemaval… Ami teljesen jogos, de lassuk be ez a mi, mozinezok hibaja! Ha ugyanis egy arva lelek nem menne el rajuk akkor pl nem jonne a 4.! Tf fim, ill kedves fanok nem erkezne az uj st film sem…. Mi szolgaltatjuk a profitjuk jo reszet.

  A masik dolog, ami megint csak tulsagosan elharapozott, hogy a legtobben mar egy hir vagy egy kep alapjan leirnak fimeket, sorozatokat. En nem tudom, hogy most ennyi medium lett hirtelen kozottunk vagy csak van egy forras ahonnan kapjak az infokat… De akarhogy is a heti lottoszamokat elkudhetnek ezek az emberkek!

  Pisz

 22. Arra is kíváncsi leszek, hogy Orci is lens flare “fan” lesz-e. Mondjuk nekem nincs bajom vele, de 1-2 helyen azért zavaró volt, főleg az első részben.

 23. Akarki akarhogy probalja magyarazni a szar filmeket (akar ST, akar SW, akar mas) a kor valtozasaval, en csak azt tudom erre mondani, hogy a görög drama az meg most is görög drama es a klasszikus hös utja az ma is a klasszikus hös utja.

  Ha az ST nem is, de az SW bizony akkor is azokra epül, ha GL csak veletlenül hibazott ra es leginkabb masoknak köszönheti, hogy az elsö filmjei olyanok lettek, amilyenek.

  Szoval ami szar, az szar es nem kell jönni hideghaboruval meg kommunizmussal.

 24. Ha röviden és tömören szeretnénk leírni, amit itt egy-két ember írt, akkor azt lehetne írni; hogy egy-két új ST film nem tudja átadni azt a jövőben kívánatos emberi gondolkodást, átértelmezett felfogást, amit a sorozatokon keresztül Roddenberry és utódai folyamatosan adagolni akartak!
  Sajnos a mai világ már nem erre vevő! Legyen látvány, elfogadható forgatókönyv, és kola plusz popcorn!

 25. Most nem azért, de komoly, hogy egyesek a Star Trek tévésorozatokat vetik össze a két új mozifilmmel? Karakterépítés, meg mély dolgok boncolgatása? Na akkor kéretik nagyon gyorsan rábökni arra, hogy melyik Star Trek MOZI hozta ugyanezeket! Az első rész amolyan reunion életérzés még kicsit megpróbált rájátszani a 2001-re, de az összes többi szimpla akció sci-fi volt. A második rész teljesen, a harmadik egy eléggé elcseszett valami lett, a negyedik egy kész kabaré, és még sorolhatnám.
  Fel kell sajnos fogni, hogy egy a széria nevéhez méltó költségvetést nem fog egyetlen stúdió sem adni, amennyiben a kész anyag előre láthatólag csak az ősfanokat fogja érdekelni. A 2009-es reboot úgy tudott reboot lenni, hogy közben tulajdonképp érintetlenül hagyta az eredeti történeteket. Nem azt mondta, hogy felejtsük el az egészet, hanem csak annyit tett, hogy egy időutazással indított egy új idősíkot. Ennél jobban, és tiszteletteljesebben nem is lehetett volna megoldani a széria újraindítását.

  Az Into the Darkness valóban nem lett a legsikerültebb alkotás, de rossznak azért nem nevezném. A téma, és az, ahogy az ember látja az eredeti széria történéseit valamilyen szinten megismétlődni, még nagyonis jó. Sajnos az életrekeltős téma komolytalanná teszi a végét, de ettől még nem egy rossz film.

  Orci meg… a rossebb se tudja. Majd elválik, hogy milyen lesz rendezőként. Íróként max közepes, de nem kizárt, hogy ehhez jobban ért majd. Valamivel biztos meggyőzte a nagykutyákat, mert 200milliót nem adnak oda bucira valakinek, hogy filmet készítsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.