Baység

Két cikken is ajánlanék a mester kapcsán.

A Rolling Stone egy toplistával kedveskedik, amiben Bay legjobb akciójeleneteit teszik sorba. Videókkal!

A másik pedig egy olyan lenne, hol munkatársak és kollégák szövegeit gyűjtötték össze Bayről.

A végére pedig csak egy friss Bay-interjúból idéznék: “They love to hate, and I don’t care; let them hate. They’re still going to see the movie!”

human
írta
2014. 07. 04. 16:09
megjelenés
39
hozzászolás


39 hozzászólás a “Baység” bejegyzéshez

 1. egészen érthetetlen, ami müvel, de az is, hogy ilyen arányban nézik az emberek. egy korrekt első rész után a franchise következő 3 része egymást múlta alul és ebből a háromból kettő tényleg a minősithetetlen kategória – más sorozatok ilyenkor már bukdácsolni szoktak, erre meg ez zsákol majd egy milliárdot megint.

  tök érthetetlen, hogy miért pont ez a franchise képes ilyen magasan maradni, pedig nem hinném, hogy ennyire menne a Transformers a mai napig a boltokban. ez tényleg rejtély, DE nem szeretném ezt Bay személyéhez kötni, mert amig nem hasal, képes ezt a szart folytatni tovább, pedig tudott ő régen, a Szikla az egyik legszebb gyerekkori emlék a mai napig.

 2. Én a sok fanyalgó, agyatlan filmek jelzőt “üvöltöző” kommenthuszárt nem értem. Oké, tényleg lehet nagyon jó, egyedi akciófilmeket csinálni, a Szikla is ilyen. De attól még lehet agyatlan, de überkúl akciófilmet is csinálni, ami attól még szintén tökéletes szórakozás. Mint pl. az Armageddon (amiből azóta is tucatjával lehet egysorosokat idézni, a “vegyél magadnak nyakat” all-time-best) vagy pont a Transformersek. Kúl nagy robotokat akarsz nézni, mert egyszerűen lenyűgözőek. És kész. Nem érthetetlen, miért nézik ennyien. Szerintem tök érthető. Nagy vasak :-))))

 3. baromi nagy szakadék van a pusztán szórakoztató, bugyuta blockbusterek és a Transformers 2,3,4. között. egyszeruen nem jó nézni, 2 órányi feszengés pár valóban cool jelenet miatt.

 4. Nekem az nem fér a fejembe, hogy az emberek miért elégednek meg egy látványos lövöldözős videóklippel, aminél a jelenetek között kb. semmi összefüggés nincs, sőt kifejezetten idegesítő és unalmas az összekötő toldalék?

  Mert kikapcsolod az agyad és hú de jó… bakker, a Sziklánál is kikapcsoltad az agyad, de az legalább értelmesen volt összerakva, tökös, jól megírt karakterekkel. (Ja meg ott is voltak cool és földhöz ragadtabb akciójelenetek…)

  Miért kell elfogadni, hogy agyatlan legyen egy film? És most nem csak a látványos blockbusterekre gondolok, hanem általánosságban. Akkor is ki lehet kapcsolni az agyad, ha egy látványfilm meg van írva normálisan

  Amíg az emberek megelégszenek ezzel a szinttel, Hollywood nem is fog mást gyártani, mert minek.

 5. Egyszerű… jó a reklám. xD
  Am meg már 1-2 ember megmondta a frankót vki nagy robotokat akar látni fightolni.
  A transformerek miatt ülsz be és nem a sztori miatt.
  Ha sztorit akarsz látni, akkor nézz meg egy gyűrűk urát vagy egy éhezők viadalát :D (vagy a marvel filmeket, mert azokat az összekötő sztorik (és a filmek közti összefüggések) miatt is nézik.

  Én is nagyon vártam a TF4-et kicsit többet vártam, de nem panaszkodok, örülök hogy elkészítették. És elmek az 5. és a 6. részre is legyen akármilyen.

  Am meg szídjátok bay-t de mégis megnézitek a filmjeit xD Arról is volt már szó hogy bay csak rendezte a sztorit nem ő írta. Ergo rendezés tekintetében sztem kurva nagyot alkotott. Ha vmi nem tetszik akkor szídjátok az írókat :)

 6. Atóól függetlenül, hogy bármikor szívesen megnézem, a szikla legalább annyira egyedi mint az armageddon…..

 7. Szegény apuka (Frankenheimer ugye, a pletykák szerint) forog a sírjában…
  Pedig egy Bad Boys 3 vagy egy hasonló film, mint a Pain and Gain majdnem kinullázná ezeket a szörnyűségeket.
  de a pénz ugye nagy úr!

  “They love to hate, and I don’t care; let them hate. They’re still going to see the movie!”

 8. Sztem egyszerű a válasz arra, h miért nézik még ma is ilyen sokan a Transformerseket. Bay nagy teljesítménye, h elérte azt, h ha az average Joe csak egy filmet néz meg a moziban a nyáron, akkor az a Transformers-széria egyik része lesz. Egy Transf. film lett a “the thing to watch”, ha egy fárasztó év után egy kis mozizással is szeretnéd pihentetni az agyadat. Jó marketing mellett ehhez elsősorban az kellett, Bay egy niche-t foglaljon be magának: senki más nincs manapság, aki ilyen látványos durvulásokat vinne vászonra. Amíg csak a T-széria van és nincs mellette olyan robbanásos film, aminek egy elfogadható története is van, addig ezt fogják nézni az emberek. Sokan közülük tudják, h rosszak ezek a filmek, de azt is tudják, h ha bimbummot akarnak látni, akkor a buta bimbumm és a semmi között választhatnak. Elmennek hát a Transformersre.

 9. Valoban, amig vannak igenytelen emberek millioi, addig ezek a szarkaparek filmek is lesznek

 10. Valld be human, hogy amikor bedobsz egy Bay-es témát, akkor hátradőlsz és kéjesen figyeled, ahogy egymásnak esnek a filmjeit rühellő és imádó emberkék.

 11. szerintem ő veri a farkát ha a bay-t tudja végre fikázni
  manapság divat fikázni a transformerst
  erre a legjobb példa az egyik haverom
  mind a 4 részt együtt néztük
  a másodiknál azt mondta hogy bay egy isten és hogy 10oscart neki!!
  majd a 3.résztől írtózatosan elkezdte fikázni
  pedig a tarnsformers filmek nem változtak
  ergo ha valaki szerette az előzőeket, az ezután is szeretni fogja valószínűleg

 12. Valóban nem változnak, sőt, egyre jobbak…ne vicceljünk

  Transformers

  imdb score: 7,2
  meta score: 61/100

  Transformers 2

  imdb score: 6,0
  meta score: 32/100

  Transformers 3

  imdb score: 6,4
  meta score: 42/100

  Transformers 4

  imdb score: 6,4
  meta score: 32/100

  Talán a Fűrész, a Resident Evil és az Underground sorozat még ennyire megmagyarázhatatlan. Förtelem az egész és mégis nyereséges, ki érti…
  Pocsék az egész és mégis bevételt hoznak

 13. Tudom, hogy most mindenki a Transformers miatt pörög Bay kapcsán,de engedjétek meg, hogy én egy kicsit régebbre nyúljak vissza.

  Első élményem a direktor úrral A Szikla volt, baráti társaságban. Nem az évszázad filmje, de feszes, izgalmas, jó karakterekkel, helyenként zseniális szöveggel és csattanós befejezéssel. Kedveltem, idéztem, mai napig megnézem, ha adják.

  Aztán jött az Armageddon, melyet drága édesapámmal sikerült megtekinteni, nulla előkészülettel (aka. az ment a moziban), viszont egy üveg vörösbor becsempészésével, melyet a megtekintés alatt el is fogyasztottunk. A film szórakoztató volt, de kissé nyilván rontottuk az összképet, mikor hangosan röhögtünk a drámainak szánt végkifejlet közeledtével a harsányan a nézők képébe tolt álszentimentális jelenetek során, aláfestve a “rockzene” legnyálasabb, legirritálóbb betétdalával. És nem, ez nem a bor hatása volt. (Többen csúnyán néztek, ezt be kell vallanom.)

  Következő körben jött a Pearl Harbor. Ezt kifejezetten a fater akarta megnézni, holott én már tapasztalataim birtokában könyörögtem, hogy ne tegyük, de mivel mindketten nagy rajongói vagyunk a háborús filmeknek (kiemelten a II. VH-val foglalkozóknak), így végül rábeszélt (“De megnézzük.”) Itt már én viselkedtem renitensebben, amennyiben néhányszor hangosan megjegyeztem, hogy tökre olyan a film, mintha egy végtelenített videoklipet néznék, de azért ő is felnyögött párszor, főként a lassított képen lengő amerikai zászló és a napfelkelte hátterében lassítva elrepülő japán gépek látványánál. Volt valami ejtőernyők között kergetőző-csókolózó snitt is, itt sírva könyörögtem, hogy legyen vége már, de még a felénél voltunk. Nos, ezt is megúsztuk a moziból kirúgás nélkül, de nem sokon múlott.

  Innentől kicsit ignoráltam a direktor urat, de aztán jött ugye a TF1, ami akkora durranás volt, hogy kötelező jelleggel magamévá kellett tenni. Nos mindaz, ami a korábbi tapasztalataim szerint el volt cseszve az Armageddonban és a Pearl Harborban, az ebben a filmben meghatványozódott és mindezt megfejelte a CGI robotok kínos szerencsétlenkedése, majd szerencsétlenkedés helyett a követhetetlen akciójelenetek sora. Konkrétan én feszengtem az író és rendező helyett azon, hogy ezt tényleg komolyan gondolták-e, de a jelek szerint igen, mivel itt is bejátszott a lassított zászlólebegés, az arcba tolt álszentimentalizmus, és társai, csupán itt még több dollármillióba került, mint korábban.

  A többi TF filmet nem néztem meg, nem is tervezem, sőt várhatóan semmit sem, amit Bay neve fémjelez, ezért nyilván mindjárt a kommentelők haragja zúdúl rám, hogy akkor milyen alapon írok ilyen rohadt hosszú és unalmas kommentet ide. Ennek egy oka van:

  Nem tudom utálni Bayt, mert véleményem szerint egy rohadt nagy mágus. Nem tisztelem, nem ismerem el, mert véleményem szerint az nem művész, aki saját művészi képességeit csupán a profitért konzumálja, mert a jelek szerint ezt teszi, hiszen sokkal több potenciál rejlett benne, mint amivel most él. De elismerem, hogy mágus. Olyan varázsló, aki a szó szerinti trágyából aranyat bír alkotni. (A trágya nyilván az alapanyag, az arany meg dollármilliók.) Bay immár egy iparos, aki tökéletesen fordítja le vizuális formára a nézők igényeit, másodpercre pontosan lebeg a zászló, kiszámított a szponzorcégek termékelhelyezése és a poénok akkor hangzanak el, amikor kell egy kis feloldás. Valóban nem az ő hibája, hogy ezt kajálja a nép, ő csupán kihasználja és megadja azt, amit az igények diktálnak. Az igények értékelése meg nem ide tartozik. Akinek ez tetszik, élvezze, nincs ezzel semmi baj, én meg majd nem nézem meg és ennyi. Ahogy a klasszikus szól: “Ilyen ez a popszakma.” :D

  Mindenkitől elnézést kérek a hosszú posztért, kéretik átugrani, hiszen csak azért született, mert mindig az hangzik el, hogy “fikázni könnyű” :)

 14. Nem ismerem humant-t, de teljesen egyetertek vele, nem fikazasrol van szo, hanem igenyessegrol. Rohadt egyszeru pelda nemcsak filmes vilagbol: McDonalds: milliokat etet, illetve keres penzt, mikozben egy hulladek. A korabban szamomra is felfoghatatlan dolgok nagyon egyszeruen ertelmezhetoek: nincs igeny (tehat bevetel), azokra a filmekre, amik eseten az ertelmes forgatokonyv elozi meg az effekteket stb. Akarcsak egy neveletlen kutya, amig pozitiv visszacsatolas van arra vonatkozoan, amit rosszul csinal, folytatja. Egyebkent nagy peter, te egyfajta human ellensegkent probalsz szerepelni?

 15. nem, isten őrizz, nem vagyok human ellen
  mindenkinek szíve joga véleményt alkotni és esetleg megosztani
  ezért van a fórum, és ez a lényege
  mindenkinek lehet más véleménye, és ezeknek nem feltétlenül kell egyezni
  bár tény és való hogy nem értem mért szidja mindenki bay-t :)
  nincsenek bukta filmjei, akció-vigjáték kategoriában nincs nála jobb
  nem csinál gagyi jeleneteket, függetlenül attól kinek menniyre tetzsenek a filjei, azért azt el kell ismerni hogy nem alkalmaz pl gagyi cgi-t, vagy gagyi jeleneteket

 16. Aki azon csodálkozik, hogy miért nézik meg ilyen sokan, az előszőr kérdezze önmagától, hogy miért nézte meg ha meg nem nézte meg akkor meg milyen alapon fikázza?

 17. Teny, hogy a CGI sose volt rossz ebben a franchise-ban, de az nem igazan a rendezo munkaja, ilyen alapon barmelyik Arkham jatek egy onallo film

 18. zsedan: Köszönöm szépen! Kicsit aggódtam, hogy nekem esnek a szószátyárság miatt :D

  És valóban, leszögezhetjük, hogy a TF filmek CGI-je remek. Ez eddig oké. Ettől viszont nem lesz jó film egy film. Egyetlen, nem közvetlenül Bayt érintő észrevételem van ezzel kapcsolatban. A CGI manapság szinte olyan szó, mintha azt mondanánk, Krisztus manifesztálódott volna a képében. Mármint, ez olyan non-plus-ultra érv.Jó a CGI, jó a film. Nos, nem. Kétségtelen, hogy manapság mindent ezzel a varázsszóval akarnak eladni, de ne legyünk már birkák. A CGI csak egy eszköz, amivel a művészi kifejést kellene megkönnyíteni. Vagyis nem cél, hanem eszköz. És ezt lenne jó felfogni.

 19. Kabuki, jó volt ezt olvasni és egyetértek veled, bay egy nagyon nagy iparos és mágus talán még azt is mondhatnám, h csaló, szemfényvesztő, mert elhitette az emberekkel h ez most jó lesz:D

  Megértem én ezt a nagy negatív kommentáradatot, de srácok, ez van át lettetek baszva, de héj veszíteni tudni kell:)

 20. nincs a listán. de a legjobb szöveget Ben Affleck lökte oda neki az Armageddonnal kapcsolatban:
  -Michael, nem lenne egyszerűbb asztronautákat fúrásra kiképezni, mint fúrókat arra, hogy asztronauták legyenek?
  mire Bay: pofa be, Ben

 21. Pedig úgy néz ki az emberek többségének bejön az akció. De neekd biztos jobb az ízlésed hisz az avengersre vered a faszod

 22. Engem ez már nem érdekel. Tőlem aztán mindenki úgy nézz TF 123-ot, ahogy akar. Ha valakinek ez jön be, akkor lelke rajta.
  Bár az számomra érthetetlen, hogy egy edge of tomorrow meg bukik. Furcsa.

 23. Tory: ez furcsa érvelés, hiszen az Avengers többet hozott, mint a Transformers 4 fog

 24. human: valamiért a transformerst útálni nagyon divatos mert bugyuta, nulla történet, nulla kararakterek és még a kamera is rázkódik helyenként. Ugyanez igaz a marveles capeshitekre is, avengersben pl hol van normális karakterdráma, folyamatosan tolják a képedbe a vicceket, a hősök többségének semmi személyisége tony starkon kívül. Pl. hulkot meg furyt hogy jellemeznéd? Smash és Sam jackson, más nem jut róluk az ember eszébe.
  Valamiért aki transformerst néz az ízléstelen barom aki direkt mód felelős azért hogy egyre szarabb filmeket kapunk hollywoodból, de avengerst és társait isteníteni kell mert azok nem csak a pénzről szólnak hanem minőségi filmek. Olyan minőség ami 6/10 egyszernézős popcornmozi.

  ugyan az a kategória a hasbro meg a marvel. Az egyetlen aki próbál valamit újítani mostanában az a DC a darkosabb világával.

 25. Valójában azért is olyan tragikus számomra a Transformers filmek gagyisága, és hogy rossz filmeket tesz le az asztalra Bay, amit megkajál a nép, mert szerintem rengeteg potenciál és kreativitás rejlik magukban a figurákban.

  Mostanában nézegetek youtube-on videókat és olyan figurák vannak, amik kinézetben, de úgy egyáltalán kreativitás terén rommá verik a Bayformereket. (Van olyan robot aminek 7 féle (!!!) alakja van!) Szóval ha tökösebben, kevésbé kommerszen és populárisan nyúlnának a témához simán lehetne egy nagyon epic, darkosabb, vagy csak éppen egy értelmesen szórakoztató látványfilmet csinálni velük.

 26. A szuperhősök coolabbak mint a dedós autókból robottá változtatható játékok, amiket az ember óvodában játszott, én már akkor se nagyon voltam oda értük, emiatt szeretem pl. jobban a hősöket, képregényekben akad néhány igazán jó sztori. A TF filmek meg a jó kocsik, meg csajok, meg robbantások recepttel operál, akár csak a Halálos Iram filmek, azokat is csak emiatt nézik, ahogy ezeket is. A látvány nekem is fontos, csak nem mindegy hogy a számomra gagyi robotok aprítják egymást, totál közeli rángatózó jelenetekben, vagy a kedvenc szuperhős karakterek. Én nem néztem meg a 3. 4. részt sem, és nem is fogom se az 5,6,7,8… at se.
  Bay meg mindemellett egy kókler, amit az ő neve fémjelez, akár producerként is, az 100% hogy minősíthetetlen kategória lesz. Pl. Péntek 13… stb. A Sziget c. filmjét nem nagyon emlegeti senki, pedig az viszonylag egyedi ötlet volt, de mégis majd elhányja magát az ember a sok képünkbe tolt reklámtól, meg hazafiságtól, és az összes többi Bay szarságtól.

 27. Mondjuk én már attól rosszul vagyok, ha meghallom/meglátom azt a szót, hogy “darkos”. Sokkal jobban zavar, mint Bay filmjeinek minősége. Agyoncsapnám azt, aki elkezdte… Ez nem személyeskedés volt, tényleg, csak már nagyon ki akart jönni.

 28. “Szóval ha tökösebben, kevésbé kommerszen és populárisan nyúlnának a témához..”

  Ez tényleg jó lenne,de amíg ez jövedelmez addig a jelenlegi receptet használják fel sajnos.

  Kreativitáshoz meg annyit,hogy megmondták a stúdiók,hogy inkább egy-egy nagyobb blockbusterbe fektetnek be,mint több kisebb,kockázatosabb(de lehet,hogy sokkal egyedibb és minőségibb) projektbe.

  Buktak a Rated R akciófilmek,ezért nézzük a 13 évesekkel az EX3-mat is.
  Pénz beszél…Ennyi.

 29. Akos: “gagyi robotok aprítják egymást, totál közeli rángatózó jelenetekben”

  Bay-ről sok mindent el lehet mondani, de hogy rángatná a kamerát… Majd ha egyszer rászánod magad, hogy Transformerst nézel, figyeld meg, hogy szinte vágás nélkül mennek le az akciók, legalább 7 méteres távolságból felvéve, stabilan tartott kamera szögekkel. Pont ezért értékelhetők Bay jelenetei, mert nem igazán használ kézi felvételeket.

 30. ?? a háromnál a 3D miatt visszafogta magát a vágásban, de az első két filmben olyan közelről vette őket baromi gyors vágásokkal, hogy néha tényleg követhetetlen volt az egész, rosszul megkomponált

 31. En azt nem ertem, hogy egyesek miert huzzak ra az igenytelen jelzot azokra akiknek ez tetszik es gondoljak azt, hogy csak erre van igenyuk.

  Szerintem ez egy oltari baromsag. A 4. reszt meg nem lattam, de az 1-3-at igen es tudom, hogy vigyorogva jottem ki a mozibol, mert azt a latvany es hang orgiat kaptam, amire szamitottam. (Best Achievement in Sound Mixing – oscar jeloles, vajon miert?)

  Mitol jo film? Ez a kerdes pedig relativ. Ha mar kikapcsolt akkor azt lehet jo filmnek nevezni. Valahol olvastam egy ilyen beszolasnak szant kerdest “neked attol jo egy film, hogy kikapcsol???”… uristen nyomtam egy facepalmot.

  Igen egy film attol jo, hogy kikapcsol, szorakoztat. Az, hogy ez egyeseknek masfel ora borzongast, vagy masfel ora rohogest, vagy masfel ora talanyt, vagy ne talan uram bocsass majd 3 ora techdemot jelent azt pedig az egyeni preferencia donti el.

  En ferifasan bevallom igen elvezem ezt a butakutyaszar tortenettel rendelkezo latvany orgiat. Elvezem az aprolekos mocorgo mechanikus alkatreszeket, a hatborongato hangeffekteket. Igen van, hogy olyan a hangulatom, hogy csak ennyire van igenyem, de hogy egyesek abbol, hogy ez a film tetszik valakinek azt a kovetkeztetest vonjak le, hogy csak ilyenre lenne igenye ezen embereknek, azt bizony kikerem magamnak. Ha vegre vege a forma1-nek akkor meg is nezem a mar jo ideje betarazott David Gale eletet. :)

  na pacsi

 32. Édes Máriám ez a színvonal ami kommentekben van, az óvodában az 5 éves Pistike és Sanyika is így vitatkozik, hogy Batman vagy Superman a keményebb-e mint itt egyesek.

  Én meg nem reggeli gyerek matinét akarok nézni hanem normális komoly filmeket, legyen az akció, horror, dráma, Sci-Fi vagy történelmi.

 33. kabuki: sokan dicsérik itt amit írtál, hát nekem ellent kell mondanom. Nem Bay-t védem, mert nem érdekel, ez film független, de az ilyen moziban borozó, hangoskodó, “viccesen”, fennhangon véleményt nyilvánító embereket karóba húzatnám a Cinema City előtt elrettentésként. Ne haragudj, de rohadtul irritál a hozzáállásod, és az sem mentség, hogy az összes film amit felsoroltál egy kalap sz-t nem ér. Légy kérlek tekintettel másokra is, hiába mocsok a film, attól még lehet ott egy olyan ember, aki szeretné élvezni, a maradék 99 pedig ugyanúgy fizetett a jegyért mint apukád és Te is.

  Istenem… és ehhez a hozzászóláshoz még egyesek tapsikolnak is. Komolyan eldobom az agyam.
  Volt egy film, asszem a God bless America, abban volt egy mozis jelenet, ilyenkor ez mindig eszembe jut. Aki látta tudja miről beszélek.

 34. aki itt kommentel és szidja a tarnsformers-t és azt mondja nem nézte meg az hazudik!!!!!!!
  vagy ha esetleg tényleg nem nézte meg akkor végképp nem értem mi a fasznak játatja fölöslegesen a pofáját itt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.