Alien (Director’s Cut) – moziban!

A héten nekem is volt szerencsém megnézni Ridley Scott legendás űrhorrorját nagyvásznon. Először kételkedtem a szlogen azon részében, hogy ott, ahova teremtették, és nyilván otthon is lehet az embernek fasza házimozija, de nagyon jó élmény volt sok méterre nagyítva a nachos szagban. Na jó, ez utóbbi nem annyira.

Kicsit pech, hogy mostanában ment tévében is a film, ahol néha bele-bele néztem, meg amúgy is láttam már jó párszor, így a felvezetést kicsit untam. De ez nyilván az én nyomorom, mások nem lesznek ebben a helyzetben.

Ellenben ahol igazán beüt a nagyvászon, az a film utolsó harmada. Egyszerűen sokkal jobban behatol az ember érzékszerveibe ilyen formában a film. Ezt a részt anno amikor először láttam a gagyi tévénken akkor egyáltalán nem élveztem ennyire. De még legutóbbi amikor normális minőségben nagyobb tévén néztem.

Lehet kicsit felszínes, hogy pont az izgalmas részt emelem ki, nem pedig a folyamatosan süvöltő szélt a bolygón, vagy az egyre jobban kiteljesedő horrort, ami elől nincs menekvés az űrben, de igazság szerint nem voltam annyira Alien hangulatban amikor nekiültünk kedden (helló azoknak akik ott voltak), a végére még így is berántott, Scott régen azért tudott valamit.

Technikailag gyönyörű a film. A képminőséggel semmi baj nincs, a hangból gondolom ennyi volt kihozható, és mivel a félelem nem abból jön, hogy a szörny 50 percet van a vásznon folyamatosan, így bizony a trükkök is jól bírják az idő sarát — a nagyon tetsző utolsó harmadban például a stroboszkóp hatás rengeteg mindent elrejt. A Terminátor első része sokkal csúnyábban öregedett ilyen szempontból.

human
írta
2014. 09. 04. 18:11
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Alien (Director’s Cut) – moziban!” bejegyzéshez

  1. Raadasul ebben a rendezoi valtozatban benne van az a resz mikor Ripley megtalalja az eltunt legenyseget. Nagyon utos jelenetrol van szo, ami a konyvben is benne volt es sosem ertettem hogy Scott miert vagta ki a mozis verziobol.
    A T1-ben ahelyett hogy kifestettek volna Arnie-t lecsereltek egy muanyag robotbabra a szemes jelenetben, meg a vegen a stop motion effekteknel kilogott a lolab, de ezeket leszamitva ok.
    Az Alien viszont nemcsak korahoz kepest nez ki jol, hanem a valaha keszult legjobb practical effekteket hasznaltak benne. Ma is lenyugoz a kepi vilaganak a kezzelfoghatosaga. Barcsak ma is hasznalnanak practical effecteket.

  2. Kieslee-Azért, mert sokan kifogásolták, hogy a 10 perces visszaszámlálásba belefért volna-e az eltűnt legénység megtalálása.
    Egyébként a rendezőiből sok fontos dolgot ki is szedtek. Mai napig nem értem, miért vették ki Ripley és Dallas vitáját, amikor Dallas elárulja Kane hogyan is lett a legénység tagja. A film egyébként hatalmas élmény nagyvásznon, főleg, hogy nyáron volt szerencsém a Corvin tetőn megnézni, és az űrben játszódó jeleneteket órási élmény volt csillagos ég alatt nézni :)

  3. szerintem is jobb a sima változat, viszont érthető miért a rendezőit hozták be, ez a kis különlegesség számít pár embernek biztosan

  4. Egyébként hogy megemlítetted a practical effecteket, a Prometheusban is meglepően sok bábot, maszkot használtak, először azt hittem full CGI az egész, de az extrákból egyértelműen kiderült hogy mégsem az volt.
    Amúgy kár hogy sokan nem tudják értékelni a régi filmeket, pedig jobbak a maiaknál.

  5. Azért durva, az Alien 1-2 nálam abszolút favorit (scifi-horror) még csak meg sem tudták közelíteni hangulatban pedig mikoriak 79-86 kb. Az az atmoszféra, a lény, Weaver és a többiek alakítása.. áh, imádom.

  6. Én is most értem haza a szegedi vetítésről és egy élmény volt. Minden kis neszre ugrok mint az olcsófröccsre :D A korosztályt kései 20-asokra lőném be, szóval tényleg nem képregényfilm generációnak szólnak ezek a vetítések.

  7. Ákos! Legeslegjobb példa erre sztem a Star Wars V. (The Empire strikes back) vs Star Wars I.- II. sztori. (Az ep III-at direkt hagyom ki, mert abban már voltak makettok, bábok és maszkok.) Egyszerűen hihetetlenül műanyag és bosszantóan CGI az ep. I-II. Míg az ep. V. még ma is megállja a helyét és jó…

  8. Amúgy az Alien minket is a székbe szegezett.. húú én is pislogtam rendesen gyalog hazafele… :)
    (Szombathely – Savaria mozi)

  9. A képminőség tényleg nagyon jó a mai napig, viszont a hangminőség szerintem nagyon rossz. Én is kedden néztem a Corvinban, de ez még tévén keresztül is feltűnő, hogy az effektek hangjai sokkal hangosabbak, mint a beszédek és emiatt zengett az egész terem. Vannak olyan jelenetek, ahol nagyon éles a hang, moziban frászt kap tőlük az ember. Gondolom a szöveget nem sikerült úgy újrakeverni, mint az egyéb hangokat, de lehet, hogy eredetileg is ilyen.
    Ezen kívül tényleg nagyon jó élmény volt, az idő vasfoga semmit sem koptatott rajta és mozivásznon nézni ezeket a mai idős színészeket ilyen fiatalon nagyon fura, de a szó legjobb értelmében.

    És úgy lenne a legjobb, ha a rendezői változatos jeleneteket összevegyítenék azokkal, amik az eredetiben voltak és a rendezőiből kivágták őket. Így lenne teljes a film. Emlékszem a dinner jelenet végéből is kivágtak egy kicsit, de legalább gazdagabbak vagyunk “kill me” jelenettel, ami baromi jó.

  10. Én még anno moziban is láttam (80-as évek),majdnem összeszartam magam mikor a pókszerű lény először feltűnik.
    Azóta többször is láttam és zseniális műnek tartom.

  11. Na ez nem semmi: a mai Corvinos vetítésre terveztem elmenni, kongani fog a terem az ürességtől, egy régi film mozis vetítése már biztos keveseket érdekel, gondoltam én marha. Biztonság kedvéért ránéztem a foglalásokra, és basszus lényegében tele van a terem egész szerdáig… (És persze csak azért addig, mert a jövőhét még nem elérhető. :) )
    Amire nem számoltam, hogy egész Budapesten csak egy helyen megy, gondolom ez a “titok” nyitja.
    Viszont nem aggódok, úgy tűnik egy darabig műsoron lesz… :D

  12. Most jövök a moziból. Ma sajnos nem a belefeledkezős lábammal keltem, és ráadásul sikerült túl nagy elvárásokkal beülnöm, így nekem csalódás lett. :(

    Nem csak a te nyomorod volt, a felvezetést kicsit én is untam, szégyelltem is magam. :) Azt viszont meg kell hagyni, a stroboszkópos belassulós jelenet piszkosul ütött, szabályosan fojtogató érzés volt. Élményileg nekem csak 7/10 lett így.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.