18 hozzászólás a “2001: A Space Odyssey-előzetes: mivel Angliában újra mozikba kerül” bejegyzéshez

  1. Hatalmas sci-fi rajongó vagyok de a mai napig csak az első 20 percen túl még nem jutottam. Pedig már nekikezdtem vagy ezerszer.

    Van akinek bejön van akinek nem. Mondjuk a Szárnyas fejvadász sikerét a mai napig nem tudom hova tenni. A Noir átjön, Ford alap de a többi…..

  2. Én is csak nem rég néztem még, a közelgő Interstellar miatt.
    Az eleje elég lassan indult be nálam, kicsit vontatottnak tűnt, de ha kibír az ember egy fél órát, utána megszokja a tempóját a filmnek, és megéri végig nézni. Nekem tetszett nagyon, de kell hozzá egy hangulat az biztos.

  3. Speciel ezt a filmet akkor sem nézném meg még egyszer, ha fizetnének érte – szerintem az emberi test is képtelen kétszer végigszenvedni a 2001-et.

    Ettől függetlenül örülök annak a burjánzó tendenciának, hogy régi klasszikusokat tolnak újra moziba (bár tudom, hogy ez épp Angliában van), remélem, trend lesz belőle. Egy hozzám hasonló mozibuzi számára igazi élménynek számít, ha pl. az Alient megtekintheti moziban is, csak így tovább!

  4. én pl az Alient untam, soha nem tudtam végignézni, pedig az 1-2-3-nak többször is nekiálltam. Ezzel ellentétben a 2001 etalon nálam, sőt a Blade Runner is betalált…fene az izlésembe :D

  5. ez nem akció scifi, hanem művészi scifi, eleve így kell nekiállni, aki nem tudja mire számítson, az meglepődhet, de a Szárnyas Fejvadásszal együtt talán a műfaj legnagyobb alkotásai között vannak, az Alient meg kéretik nem kritizálni :)

  6. Attól még, hogy művész film lenne, ugyanúgy unalmas. Nekem szenvedés volt, pedig szereten Kubrik filmjeit.

  7. Nem úgy kell nekiülni, mint bármelyik scifinek. Főleg filozófiai mű, rengeteg olyan felvetett kérdéssel, amitől csakúgy az ember nem is gondol (szerintem a Szárnyas fejvadászt meg se közelíti ebben). Engem úgy megfogott, hogy eksztázisban voltam tőle hetekig. (A könyvet is olvastam, de az stílusában nagyon elüt a filmtől, annyira nem is tetszett.) Tele van olyan elemekkel, amit Kubrick úgymond kísérletnek csinált, pl. többször percekig csak fekete kép van (elvileg azért, hogy arra késztesse az embert, hogy gondolja át mi is történt, gondolkozzon el, ilyet ma már melyik film tesz meg a sok blockbusterek között főleg?). A berakott zenék között van egy magyar származású zeneszerző is (Ligeti György). Engem az is megfogott, hogy látványban kb. egy szinten van olyan filmekkel, amik 10-20 évvel később utána készültek, vicces, hogy a holdra szállás előtt készült, így képük még nem volt, hogy a föld hogy néz ki az űrből, ezért kék bolygónak ábrázolják a filmben. Ha a filmet itt is leadnák (főleg eredeti nyelven), akkor simán beülnék rá. Életem egyik legemlékezetesebb filmje, amit életem végéig kísérni fog, kevés ilyen film van.

  8. Hát, nekem a film nagy élmény volt, mondjuk a végén szivárváyhányingert kb nyolcadára csökkentve talán jobb lett volna. Viszont a Szárnyas Fejvadászt nagyon untam és nem is értettem belőle semmit.

  9. Először még szinte gyerekként láttam, akkor nagyon nem tudtam hova rakni, látványos volt, de egyben nagyon vontatott is és a felét nem is értettem.

    Később elolvastam a könyvet is és úgy már teljesen világos lett minden, mondhatni kerek lett a kép. Azután már igazán ki lehet élvezni a film minden egyes percét, Kubrick film lévén itt is nagyon részletesen kidolgozott a képi világ.

    Főleg az tudja ezt értékelni akit érdekli kicsit a filmezés művészete. A speciális effektek, makettek, díszletek pedig egyszerűen lenyűgözőek. Manapság már nagyon el vagyunk kényeztetve látványilag, tényleg csak a képzelet szab határt annak, hogy mi jelenjen meg a vásznon, de akkoriban azért komoly technikai akadályok is voltak. Akit érdekel valamennyire a téma annak érdemes megnézni egy making of.. dokumentumfilmet a 2001-ről, nagyon érdekes.

    Szerintem mai napig megsüvegelendő teljesítmény amit ebben a filmben létrehoztak, merem azt mondani hogy kevésbé látszik meg rajta a kor mint sok 80-as 90-es években készült filmen. Durva belegondolni, hogy mindez tényleg még az aktuális holdraszállás előtt történt, majdnem 10 évvel korábban mint a Star Wars.

  10. Végtelenül vontatott, eseménytelelen unalmas film, az egyik legtúlértékeltebb sci-fi film. Tipikus Kubrick, vett egy alapból remek kis könyvet, és az unalomig túlspilázta. Kétszer is végigszenvedtem, moziban és videón is anno, nincs az a pénz amiért újabb három órát elcsesznék az életemből erre.

  11. béka
    Közel se eseménytelen, csak akkor ezek szerint semmit se értettél belőle, itt-ott lehet unalmas, de ez tipikus olyan film, amin át kell látni, a képi világot, látványt, díszletek, stb, nem mai szemmel kell nézni. Amúgy a film előbb volt, mint a könyv és nekem a könyv unalmasabb volt, mivel a könyv első 3/4-e tudományosan vezeti fel a történetet. Sajnálom, hogy neked nem tetszett, mindenkinek nem is jöhet be.

  12. Kubrick kérte fel Arthur C. Clarkot hogy írjon neki egy könyvet, a film előbb is került moziba mint a könyv a boltokba.

  13. hát igen, ennek a filmnek az élvezetéhez kell egy bizonyos érettség és intelligencia

  14. Eddig is meglehetett nézni moziban, Londonban legalább 2 havonta müsorra tüzi valamelyik artmozi.

  15. Az a baj, hogy ma már sokan azt hiszik, a Guardians of the Galaxy, a Transformers meg a Star Wars a sci-fi. Pedig eredetileg a “science” szónak is volt jelentése ebben a szóösszetételben.

  16. Megneztem eloszor kb 20 evesen, egy unalmas ertelmetlen fosnak tartottam. Megneztem 25 evesen, egy unalmas ertelmetlen fosnak tartottam. Most meg fogom nezni kozel 30 evesen ujra, hatha megvaltozik a velemenyem, de tudom, hogy egy unalmas ertelmetlen fosnak fogom tartani.
    En aztan mindenevo vagyok, de ezt a filmet sehova nem tudom tenni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.