Interstellar (Csillagok között)

Muszáj volt első nap megnézni, hiszen nagyszabású sci-fi még akkor is kötelező program lenne moziban, ha nem egy sok filmmel bizonyított rendező tenné le az asztalra.

Matthew McConaughey űrruhában

A történet nagyon röviden: a Földön az élet egyre tarthatatlanabb, már nincsenek hadseregek, sokkal kevesebb ember is van, de a bolygó még így sem igazán tűr meg minket. Nincs megoldás más megoldás, az űrben kell új otthont keresni. Mindez jó sok évvel 2014 után játszódik, amikor már nem képeznek ki űrhajósokat, pilótákat, mérnököt is alig. Ezzel magyarázzák, hogy visszavonult pilóta, jelenleg kukorica farmer miképp kerül ki az űrbe. A többit majd megtudjátok.

Nem kertelek, kicsit csalódás volt. Rengetegszer esett olyan hibákba, mint Nolan előző filmje, a Dark Knight Rises. Érzésem szerint az Interstellar is a forgatókönyvön csúszott el és majdnem eltörte valamijét az esésben. Viszont mivel nem egy The Dark Knight-Inception kombót követ, hanem egy megosztó Batman filmet, így azért kevesebb elvárással lehetett elé ülni.

Egy dolgot mindenképp el kell ismerni: Nolan igyekszik nem folytatást, rebootot vagy remaket gyártani, és ő az aki tényleg össze tud szedni egy eredeti ötletre is pénz. A problémám, hogy ezúttal túl sokat markolt. A múltkor volt egy 2001 előzetes, aminek a végén tőle idéztek, és most itt, az új filmjénél teljesen azt éreztem, hogy “csináljunk egy “új” űrodüsszeiát” koncepcióval álltak neki az Interstellarnak.

A drámai jelenetek felénél azt tűnt fel, hogy erőlködve akarnak túl mélyek lenni Nolanék. Arról nem is beszélve, hogy utálom amikor egy pofonegyszerű dologra nem jönnek rá rögtön a tudósok. Nem én vagyok okos, sőt, pont ezért zavar, amikor feltűnik egy filmen, hogy az okos emberek nem jutnak el egy egyszerű következtetésre. Arról nem is beszélve, hogy teljesen kiszámíthatóan került elő az összes félmondatban említett apróság is a film közben.

űrrepülés az Interstellarban

Szerencsére a dráma jobban sikerült fele, és a fantasztikus, lélegzetelállító, további elszállt jelzőkkel illethető látvány McConaugheyvel karöltve bőven pozitívba rántották a filmet. Tudom, hogy a negatívumokkal kezdtem, és túl sokszor fogja a kezünket a film, de basszus, mindezek ellenére is jó. Sőt, néhol egyszerűen káprázatos.

Nem csak érzelmileg kapott el a jobban sikerült dráma szál, hiszen még a végtelenbe utazás is alapvető emberi dolgokra van levezetve, hanem technikailag is gyönyörű volt. Nem érdekel mi CGI, mi tényleges makettes akármi, mert tökéletesen működik. A film felfedezés része magában megállná a helyét. Pont ezért volt baj, hogy a karakter és küldetés alapozás kicsit közepes lett.

Nem ez lett az új űrodüsszeia, ennek ellenére (vagy sokaknak pont ezért?) fantasztikus moziélmény az összes hibája ellenére.

158 hozzászólás a “Interstellar (Csillagok között)” bejegyzéshez

 1. Van még ebben a világban, és előfordul, hogy ezt egy sötét moziteremben élhetjük át. Az Interstellar egy ilyen film.

  A tudományos hátteret szerintem ne kezdjétek el jó filmbuzis módjára kifogásolni, mert egy mindannyiunknál nagyobb szaktekintély alkotta meg, aki valószínűleg jobban otthon van az elméleti fizikában mint bármely fotelfizikus.

 2. A szinkronról és az IMAX-ről tud valaki mondani valamit? Érdemes beáldozni az eredeti hangot az IMAX látványért, vagy inkább fordítva?

 3. Nem értek egyet azzal, hogy egy ilyen film után azonnal billentyűzetet ragadjon valaki és megírja a kritikát. Én tegnap este haza hoztam magammal az élményt és még mindig hatása alatt vagyok. Ez az amire rengeteg filmkészítő utal az interjúkban, hogy megtörténik a csoda. Valóban egyszerübb azt mondani, hogy a rendező sokat markolt mint, hogy várunk 3-4 napot és gondolkozunk rajta, hagyjuk leülepedni. Úgy gondolom ez A film. Ha igazi filmélménynek vagyunk részesei, majd valaki képes egyes elemeit boncolgatni és a hibáit keresni, annak kár ezen világgal érintőlegesen is foglalkozni!

 4. Humanak majd a legújabb fast and furious 7 lesz a TOP1 :D
  Viccet félretéve, még nem láttam, de ezen változtatni fogok hamarosan. :)

 5. WM én is tegnap néztem, és pont ezért nem írtam meg még aznap este. Ellenben szerintem aki ilyen nagyokat mond, hogy “majd valaki képes egyes elemeit boncolgatni és a hibáit keresni, annak kár ezen világgal érintőlegesen is foglalkozni!” és komolyan is gondolja az sokkal borzasztóbb.

  Azon többen akadnának ki, ha egy filmes oldalon a filmnek csak a pozitív része lenne kiemelve, mert “tralala nem akarom észrevenni a világot”, nem pedig egy “ez jó ez rossz, ez a végkövetkeztetés”. Ha szerinted hibátlan az Interstellar az persze más kérdés, biztos vannak rajongói helyek ahol mindenki csak 10/10 értékelést szór, keress olyat.

 6. sandor555: és ez honnan jött? Plusz a Furious 7 a többi akciófilmhez lesz viszonyítva és az előző részeihez, nem pedig egy ilyen sci-fihez. Narancsot a narancshoz.

 7. Human: Tisztelem a munkád, nem ennek szólt a kritika. Leginkább annak, hogy nem hagysz egy ilyen filmnek 2-3 napot sem és azonnal olyan nagyot írsz, hogy “majdnem eltörte valamilyét”. A hiba kereséssel sincs alapvetően gond, de ha valaki egy nagy élmény ellenére képes hibákat keresni, az igazából sose akarta élvezni a filmet. :). Az Interstellar lehet, hogy nem tökéletes, de az az érzés sokkal erősebb bennem, hogy ez egy kicsit sem érdekel! :).

 8. Tökre egy véleményen vagyok humannal. En viszont nem mondanám csalódásnak ennek oka pedig az utolsó 20 perc ami maga a csoda lelkileg látványilag agyilag mindenhogy. Nekem ez egy hatalmas élmény volt es orulok hogy találunk egy ilyen rendezőt mint Nolan manapság a sok szenny között. Nyilván furának tűnik a sok párbeszéd “halk jelenet” mint anno a TDKR-nel, dehát ezt nevezzük filmnek, csak ez kb 10-bol 2 filmet érint egy évben a blockbusterek között, mert az agyatlan akció montázsokra es gyors vágasokra van raallva az agyunk.
  Rendezés 10
  Script 9
  Színészek 9
  Látvány 10
  Es a végén meg egy 2001 szintű katarzis :D

 9. Producer: szerinted az volt a bajom, hogy halkan beszéltek vagy hogy nem volt agyonvágva? ne vicceljünk már.

 10. A legnagyobb hibája a filmnek a hossza volt.
  Az első kb 1 órából (amíg el nem indulnak az űrhajóval) símán ki lehetett volna vágni fél órát és akkor tökéletes lett volna.
  Igen volt benne pár hiba és kiszámítható volt leszámítva az utolsó 20 percet, de ahogy az egyik hozzászóló mondta az élmény ütötte ezeket a hibákat. Az idei év eddigi legjobb filmje élmény tekintetében. Abszolút nem volt csalódás. Mindenkinek ajánlom.
  Fasza film volt.

 11. Human, félrerted, en általánosságban mondom hogy mindenhol a kritikák az üres járatokat nevezték meg negatívumkent, ez rad nem igaz…

 12. Ja és miért van egy 7/10 meg egy 8/10 es értékelés is egyszerre?
  A 7/10 et nyugodtan kitörölheted :)

 13. Engem nem bánt, ha valakinek nem volt akkora élmény mint nekem, nem akarom meggyőzni a világot, sőt meg sem próbálok rábeszélni senki, hogy higgye el, ez AZ a film, amit érdemes megnézni. Nekem ezt adta tegnap. Szóval részemről 10/10.

  Ma meghallgattam ezt a track-et és 5 perc környékétől konkrétan kirázott a hideg. https://www.youtube.com/watch?v=PHYKpLN1kio

 14. Igazából jó volt, de
  SPOILER
  hogy a “szerelem a mindenen átívelõ erõ\ötödikdimenziós segítség a feketelyukból” kicsit gyenge volt megoldásként. Addig egy nagyon korrekt, tűrhetően realista scifi, és szerintem sokan jobban örültek volna, ha tradicionálisabban hozza össze a szálakat Nolan. A promóanyagok pl. egyáltalán nem sejtetik a misztikus-spirituális felhangot, így teljes meglepetés volt azoknak, akikkel mentem, és nem is tetszett nekik ez a befejezés.

 15. Aki, nem teljesen értené a filmet, annak itt egy kis segítség ,amit egy port-os fórumozó írt:

  SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

  Itt most nem a valóságot, hanem egy filmet értelmezünk, tehát a kérdés, hogy hogyan történhetett valami, inkább úgy hangozhatna, hogy a film készítői hogyan gondolták ezt ki.

  Tehát vegyük a filben elmagyarázott kereteket (aminek nem kell hogy legyen valós tudományos alapja, csak elég ha annak hangzik), és vezessük le azzal: A relativitáselmélet vagyis az időtorzulások miatt vannak helyek ahol lassabban telik az idő, ezért csúsznak el a szereplők időben/korban (eddig tart egyébként valódi tudományos alap). De ez csak egyirányú út a jövő felé. A filmben elmondottak alapján, a múltba, vagyis az időben visszafelé csak a gravitáció tud hatni. Az összes múlt felé mutatott hatás, gravitáció segítségével történt: könyvek, por, óramutató, de ide tartozik a fekete lyuk ami közepén az időmátrixot (vagymit) találták, és maga a féreglkyuk is. A kérdésed a férglyukra vonatkozott. Ennek az első említése is azzal kezdik, hogy ez is egy gravitációs anomália.

  Tehát a jövőben levő barátaink, képesek lehettek elküldeni nekünk a féreglyukat, és a fekete lyukat, benne a megoldás kulcsával.

  Az a paradoxon amit te említesz, közvetlenebbül is benne van a filmben, hiszen ha nem üzen vissza magának főhősünk, akkor eleve el sem indult volna az elején. Ugyanígy a jövőbeli barátaink is elküldhették nekünk a segédeszközöket. És ez a jövő már azzal együtt így történt, hogy meg lett mentve az emberiség.

  Képzeljük az idő-szeleteket textil rétegeknek, és a gravitációt a cérnának ami a rétegeket keresztul kasul szurkálva összetartja az anyagot, hogy az végül ruhává álljon össze. Ha te egy atka vagy a textilen, aki nem tud a rétegekből kijönni, akkor esélyed sincs a ruhát meglátni/megérteni.

  SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER VÉGE

 16. Tegnap láttam én is és nálam is az szokott lenni a vízválasztó, hogy utána mennyit jár a fejemben. Hát ez rendesen beette magát, az utóbbi időben nem voltam így. Még, ha volt is néha egy kis hiányérzetem, pl több nagytotál felvételt jól esett volna az űrhajós jeleneteknél. Az elején majd megőrültem, hogy mutassák már az űrhajót egészében és ne csak a hajó oldalába simuló kamera szemszögéből.

  De még ezzel együtt is maradandó alkotás lett. Gyerekkoromban olvastam egy orosz írótól a Visszatérés c. könyvet, ami egy űrhajósról szólt, aki pár évet öregedett, míg a földön hosszú évtizedek teltek el stb. Kicsit annak a hangulatát idézte fel nekem. :)

 17. iszonyatos filmélmény, talán sosem volt ekkorában részem! köszönöm hogy a 21. századba élhetek, az ebola bekaphatja. 10/10

 18. Producer:

  SPOILEREK

  szerintem egyértelműen a Hathaway b-terv emberiség segített megmenteni a Földlakókat a nagyon jövőből.

 19. Human:
  SPOILER

  Én is ezt tartom a legvalószínűbbnek, az viszont még mindig nem világos, hogy a végén hol is voltak, és hol voltak ezek az űrállomások pl az a Cooper-Space-Station Elysium beütéssel.

 20. Producer

  “SPOILER

  Én is ezt tartom a legvalószínűbbnek, az viszont még mindig nem világos, hogy a végén hol is voltak, és hol voltak ezek az űrállomások pl az a Cooper-Space-Station Elysium beütéssel.”

  Spoiler.

  A szaturnusz mellett valahol ott ahol megtaláltál őket.

 21. Bandido

  SPOILER

  Tehát végülis fogták az emberiséget, fölpakolták ilyen Elysium copy űrhajókra, és mennek a két bolygó egyikére a féreglyukon át, ahol Matthew-ék is voltak, nem?

 22. Producer:

  SPOILER

  pont, hogy nem mennek szerintem, hanem élnek a “régi” módon csak űrállomásokon (ami nem is tetszik Matthewnak), lehet addig amíg a Föld nem lakható újra. És ahogy mondják is, valahol a Szaturnusz körül.

 23. Az a baj a filmes sci-fikkel, hogy minden történetet, amit nagyszabású moziként be akarnak mutatni nekünk, igazánól már számtalan alkalommal láttuk -sokszor 1:1-ben- valamilyen sorozatban. A plot ugyanaz és rém ismerős, így aki edzett sci-fi sorozat rajongó, az tudja, hogy mire számíthat ebből a szempontból. Ezt kilőve marad a látvány, a hangulat meg az esetleges személyes szál, ami tökre érdektelen egy emberiség jövőjét pedzegető filmben.

 24. Annyira örülök neki, hogy nem vagyok filmkritikus és nem kell szétszednem az ilyen filmeket.

  Fantasztikus ÉLMÉNY volt IMAX-ben, jövő héten azért megnézem eredeti nyelven még egyszer, bár nem volt rossz a szinkron, szépen szólt.

  Nekem nem volt hosszú, fel sem tűnt a közel 3 óra. Méltó lezárása a “trilógiának”, érdekes felfedezni a vonalvezetést a Prestige – Inception – Interstellar vonalon, nagyon érdekes.

  És mindezek mellé az utolsó 30 perc, amikor minden a helyére került, hát az valami fantasztikus volt, igazi katarzis.

  Instant get lesz BD -n.

 25. A film készítői komolyan gondolták azokat a benga robotokat? Tiszta ésszerű volt ekkora téglákat cipelni egy szűk űrhajókban, a kinézetükről már nem is beszélek. Tudom, hogy nem csinálhattak HAL utánzatokat, de ez csak arra volt jó, hogy amikor megjelentek, akkor legszívesebben kimentem volna a teremből kínomban. Volt még pár negatívum, de ez egyszerűen megbocsáthatatlan. Ettől függetlenül nem volt rossz film, de a kasszáknál hasalni fog az tuti.

 26. Van hibája a filmnek (például a hossza, a felkészítés rész kihagyása engem nem érdekelt – nem az volt a fókusz szerintem), de még így is egy nagyon fontos mérföldkő. És igazi filmélmény – tokkal vonóval.
  Human: neked meg az a bajod, hogy nem bírod a kritikát (se) :) Beír valaki valamit ami nem egyezik a véleményeddel és láthatóan nem tudsz vele mit kezdeni – csak elhajtod a p.csába az illetőt. :)

 27. Most este néztem meg, oltári jó film. Csak az rontott az élményen, hogy a mozi előtt elolvastam human kritikáját és akaratlanul is a hibákat kerestem a filmben,de hál isten ilyen pillanat, mikor elkalandoztam csak 1-2 volt. Azért nem egy átlagos blokbászter rajongónak való film, nem egy embert ismerek, akit a történet összezavarna :-)
  Amúgy az MI robotok nagyon jó karaktert kaptak.

 28. “A film készítői komolyan gondolták azokat a benga robotokat? Tiszta ésszerű volt ekkora téglákat cipelni egy szűk űrhajókban, a kinézetükről már nem is beszélek.”

  Nem cipelte senki sem őket saját maguk közlekedtek. Tény, hogy bénán néztek ki kicsit de én örültem neki, hogy végre nem egy “ember utánzat” robot.

 29. “Azért nem egy átlagos blokbászter rajongónak való film, nem egy embert ismerek, akit a történet összezavarna :-)”

  Na igen annak idején a Timecop című film Van Damme al is sok fejtörést okozott egy két osztálytársamnak. Pedig az sem volt nehéz felfogni.

 30. SPOILER SPOILER SPOILER

  Könyörgöm valaki magyarázza már el a film e kis szeletét, mert valahol elveszthettem a fonalat:

  Szóval van A és B terv.

  A B terv az embriók, amiket hogyan hordanának ki, ha egyszerűen nincsenek emberek?!? A dokinő egymaga elszaporítja őket?

  Az A terv, amit végülis a képlettel megold a nő, az eredetileg nem az lett volna, hogy egy kvázi közvetlen féreglyukat csinálnak, ami elrepíti az emberek egy nagyobb csoportját a célbolygóra? Vagy mi lett volna?

  Mert ha a képlet sikerült, akkor hogyhogy nincsenek azon a bolygón, ahol a dokinő?

  Ha meg nem sikerült, akkor minek sztárolják a vöröst azzal, hogy űrállomást neveznek el róla? Szóval nem világos, hogy végülis hogy akarták ezeket a terveket megvalósítani…hátha másnak igen.

  A másik: amikor Cooper lelép a végén, akkor úgy akar a dokinő után menni, hogy nincs már meg a féreglyuk nem? Akkor az nem 1000 uszkve?

  SPOILER vége

 31. Bandidó: Minden relatív, így két fiction között is el tudod dönteni, hogy melyik törekedett több realizmusra, attól függetlenül, hogy mindkettő használ fantasztikus elemeket. Amikor ezt a különbséget nem két film között,hanem egy filmen belül látom, mint itt, az fura. Nekem ez így hatott most, ettől függetlenül tetszett, valóban felemelő film volt, de _szerintem_ kicsit inkonzisztens saját magával.
  7\10 nálam is.

 32. “A tudományos hátteret szerintem ne kezdjétek el jó filmbuzis módjára kifogásolni, mert egy mindannyiunknál nagyobb szaktekintély alkotta meg, aki valószínűleg jobban otthon van az elméleti fizikában mint bármely fotelfizikus.”

  Sajnos amikor a tudomány nem szolgálta a sztorit, akkor Nolan kidobta az ablakon és már-már Michael Bay szintű kamuzásba ment át.

  Csak egy példa: az űrkompot a Földről több fokozatos hordozórakétával lövik fel. Az idegen bolygókról meg csak úgy felszáll, helyből, és huss, mág magasabb gravitáció esetén is. WTF?

  Sajnos sok helyen ízekre lehet szedni a filmet és még a józan ésszel is szembemegy néha. Értékelem hogy Nolan akart bele megalapozott tudományosan is helytálló megoldásokat, de akkor tartsa már magát ehhez amennyire lehet, és ne menjen át a másik végletbe egyszer sem…

 33. SPOILER!

  @Etaks: A B terv nekem sem volt teljesen tiszta, pár másodperc alatt darálták le a lényegét, majd az újranézésnél átjön. De sztem ott sok kölköt kell kihordania valakinek :D Aztán ott a nők újra sok gyereket hordanak ki a spermabankból…vagy valami ilyesmi.

  Az A tervnél viszont sztem okés a sztori: Megoldotta a képletet a nő, de ezzel csak a “gravitáció legyőzésére” jött rá, nem féreglyukat hozott létre. Így sikerült embereket nagy számban az űrbe juttatni ezekkel a repülő kolóniákkal, amikből mint kiderült több is volt a végén. Feltételezem ezek a kolóniák belerepülnek a féreglyukba, aztán amikor elérnek Anne Hathaway bolygójához, akkor öröm és boldogság:D

  Zárójelentben lehetett volna amúgy h Anne és a kis klónok integetnek a kamerának :D:D:D

  Jah amúgy ha már hibát kell keresni a filmben: Elég gyorsan ugráltak a bolygók között nem? Szal nem utaztak hónapokat.

 34. aleksander: szóval a válaszolás a nekem célzott dolgokra már a kritika nem bírása? Amikor meg direkt nem szólok hozzá a kommentekhez akkor meg az a baj :) döntsétek el.

 35. “Azért nem egy átlagos blokbászter rajongónak való film, nem egy embert ismerek, akit a történet összezavarna” nem hiszem, nagyon faék a történet és ott van a robot aki magyaráz amikor tényleg lenne valami nehezen érthető. Bár Etaks így is elakadt..

 36. Etaks

  SPOILER

  A B terv az, hogy Hathaway megszül legalább 10-20 nőt 30 év alatt, aztán őket is mind mesterségesen megtermékenyítik és ők is szülnek mint a gép, és így lesznek pár ezren nagyjából egy évszázad (három generáció) alatt. Attól is függ a végső létszám, hogy hány férfit kell kihordani közben az egyéb dolgokra, például élelmet termelni meg kisiparoskodni, házakat építeni stb.
  Ez a populáció pedig már elég nagy, megfelelő genetikai változatossággal, hogy természetes úton szaporodva is fenntarthassa magát, embriók és mesterséges megtermékenyítés és erőltetett tempó nélkül.

  Az A terv az volt, hogy antigravitációs elven működő űrhajókat tudnak majd építeni, mert máshogy nincs olyan energiaforrás, amivel az emberiséget és a fenntartásához szükséges erőforrásokat ki lehetne vinni az űrbe, túl sok teher lenne.

  Valószínűleg az alábbiak miatt nem csatlakoztak a doktornőhöz:
  Brandnek nem maradt üzemanyaga más helyet keresni, ezért egy olyan bolygón telepedett le ami közel van a fekete lyukhoz és így a gravitációs torzulás miatt lassabban telik az idő. Így az a száz év, ami a kezdő kolóniának kell, a mi időnk szerint évezredeket vagy még többet jelentene, és közben bármi rossz történhet, a boylgó is belezuhanhat a fekete lyukba (annak tömege ugyanis lassan de foylamatosan növekszik).
  Az önfenntartó “generációs” űrhajókkal az emberiségnek viszont lesz alkalma más, kedvezőbb bolygókat keresni.
  Plusz Cooper visszatérésekor egyszerűen még nem értek át a féreglyukon sem, mert ezeket a bazi nagy űrhajókat nem lehet annyira felgyorsítani, mint az Endurance-t.

  Megjegyzem, ettől még igazán elküldhettek volna pár űrhajót a megmaradt 9 hibernált tudósért; és egyet Brandért, hogy minden oké, megvagyunk, gyere vissza nagyüzemi szülés helyett. Brand saját ideje szerint pár nap vagy hét telt csak el a jelek szerint.

 37. SPOILER

  Tom: biztonságosabb megtermékenyített embriókat vinni, kizárva az örökletes betegségeket és egyéb lehetséges gondokat.

  Bár ahogy máshol olvastam, nem tudósokra vall egyetlen nőre építeni az emberiség fennmaradását, mindig kell a redundancia. 2 vagy inkább 3 kellett volna, mert mi van ha az egy szál Brand betegség vagy halál miatt kiesik?

 38. SPOILER

  film alapozása tetszett, film közepe nálam kicsit leült, de a vége sztem zseniális, a film végi kórházas jelenet meg nálam odabasszott
  nem szeretném pontozni, mert nem tökéletes film, sztem jó darabig, lehet soha többet meg nem nézem…DE kár lett volna ha nem készül, főleg a mai halivúdi termés elnézve

 39. Tökre egyetértek human a kritikáddal, ugyanezt éreztem én is a filmnézés közben, de nem tudtam megfogalmazni magamban. Valamiért az érzelmiség se volt olyan durva, egy-két esemény túl kiszámítható volt. Viszont amit ez a film látványilag, vágásilag és hangtechnikailag letesz az asztalra, az szerintem döbbenetes. Van egy robbanós rész, amikor elbúcsúzunk az egyik dokitól, ott kirázott a hideg konkrétan. Jó film, jó film, nálam 9/10.

 40. dehogy rántotta pozitívba human, dehogy rántotta. itt otthon vagyok, ezért merek durva szavakat használni: ugyanolyan ótvar, üres, hatásvadász semmi lett mint az Inception volt. az igyekezet dícséretes, de az eredmény az alig értékelhető.

  mindent akar, hatalmas és üres szavakkal képekkel, alapok nélkül, hatásvadász és patetikus módon.

  ez sajnos egy rossz film.

 41. “Malachi:
  ótvar, üres, hatásvadász”

  Valamit félrenéztél nagyon szerintem.
  Ez minden volt csak nem hatásvadász.

 42. SPOILERES

  hát persze, hogy lett volna hatásvadász Cooper gyakorlatilag összes jelenete a lányával (pedig azok még a jobbak közé tartoztak) meg az irtó mély álbölcselkedések a verandán, meg a videóüzenetek, meg az öreg prof halálos ágyán bevallja, hogy egész életében hazudott, meg a, meg a…

  srácok, ne vitázzunk ezen. én nem halok bele az imdb 9,2-be, meg a soksok dícséretbe és az meg tökjó, hogy sokaknak remek élményt adott és sokakat elgondolkodtatott a film.

  nekem az a bajom, hogy kb. 30 éve sci-fivel meg filmekkel és könyvekkel kelek/fekszem és utálom, ha hülyének akarnak nézni azzal, hogy belengetnek valami irtó mély témát, ami aztán akkorát puffan egy ovis közhellyel a végén, hogy rossz nézni. mondhatnám, hogy az egész film az első percétől az utolsóig egy nagy kamu. hiába erőlködik, hiába van pár jó perc a majd három órában, ez így rettentő kevés.

 43. talán SPOILER

  A vizes-bolygós jelenet valami eszméletlen volt. Süppedtem a székbe rendesen.

  talán SPOILER VÉGE

 44. Alig pár órás az élmény, lehet nem most kéne véleményt nyilvánítanom, de mégis meg teszem.
  Előre bocsátom, hogy óriási elvárásokkal ültem le a film elé, számomra Nolan évek óta az egyik legkedvesebb, legfontosabb filmkészítő, így féltem, hogy lesz egy kis csalódás. De nem, sőt! Nekem túlszárnyalt minden elképzelést.

  INNENTŐL SPOILEREK

  Nem értek egyet azzal, hogy “túl sokat markolt” volna. Sok minden volt benne, a tudománytól, a fikción, az emberiség nagy kérdésein át a családi drámáig. Ez alapesetben sok lenne, de itt nem volt, mert igenis összetudták tartani a forgatókönyvet. Nem mondom, hogy tökéletes volt (Hathaway szeretet-monológjánál kb. a falat kapartam volna), de egyben volt az egész, mindennek meg volt a maga szerepe. Örülök, hogy nem egy sima űrutazós sci-fit vagy egy családi drámát csinált Nolan, hanem képes volt a kettőt vegyíteni pontosan kellő mértékben. Méghozzá azért, mert ilyet ritkán látni. A Nolan testvérek nemcsak, hogy iszonyat kreatívak,de az emberi oldalát is képesek megmutatni a dolgoknak. és nálam ezzel találtak be.

  A látvány, a hang, a vágás, a zene, szóval minden ami technika az csillagos ötös. A rendezés szintén. A forgatókönyv helyenként mutatott túlzásokat/hiányosságokat, de összességében nem volt vele gond. A színészek, élen Chastain-nel és McConaughey-val szintén remekeltek. Számomra ilyen a nagybetűs Film.

  Az igaz, hogy a vége már tényleg elég elszállt lett, ahogy átkelt a fekete lyukon, de az az 5 dimenziós tér és onnantól a nagy felfedezések a végéig, hidegrázósan gyönyörűek voltak.

 45. Inchalam – és te ki halál is vagy, hogy megmondd mit csináljak? Adok egy tanácsot: egy filmes oldalon próbálj a filmekkel foglalkozni és ne a kommentelőkkel. Meglásd mindenkinek jobb lesz.

 46. Most értem haza OV verzióról (IMAX-et sem fogom kihagyni), hosszú séta után, hiába friss még, de simán ez SZÁMOMRA minden idők legjobb filmje!

  Hogy miért: Én általában kategóriánként hasonlítgatom a filmeket, azon belül kizárólag össz élmény szerint rangsorolok. Kedvencek pl: Dumb&Dumber1 (vígjáték), TDK (szuperhősös), Gladiátor (kardozós-történelmi jelleg), Halálos fegyver 1-4 (akcióvígjáték), Oroszlánkirály (rajzfilm)…és ott az Inception (sci-fi?).
  Ezeken a kategóriákon belül a legutóbbi az, amelyik esélyes arra, hogy magasan a legnagyobb élményt és utóhatást nyújtsa, mert lehet a világ legjobb szuperhős/történelmi/akció filmje valami, számomra az “csak” 10/10 lehet, az Interstellar viszont nálam 19/20.
  Nolan pedig most elővette a ketegóriához azt a keretet, amivel maximumra lehet tolni a élmény-hatás-faktort, ez pedig az űrutazás, a továbblépés, az emberiség jövője. A témához hozzáadva a forgatókönyvét, McConaughey-t, Zimmer-t..(bumm, így lett a Chocapic :D)..egy ziccerhelyzet jön létre, amit ez a film NEM HAGY KI. Számomra megugrotta az Inception-t.

  SPOILER

  ami nem tetszett: Matt Damon, mert nagyon nem illik rá a “genya” karakter. A van zene – nincs zene arány, néha volt az űrben is, néha nem, nekem jobb lett volna, ha van végig, deal with it. A zárókép meg lehetett volna egy bíztatób helyszín is egy kopár sivatagnál (hmm milyen kár, hogy a ‘binary sunset’-et már ellőtte egy másik film..:D)
  ami tetszett: mindenki más, aki nem Matt Damon :D Cooper gyerekei (mind az 5 színész) kellemes csalódás, de Michael Cane a Földön ellopta a show-t a halálos-ágy jelenettel. A robot poénjai is szerintem jókor voltak a helyükön. Történet: mindblown, kellett a 3 óra, hogy meglegyen a fokozás. Zene: Zimmer eltalálta, nagyon, és kicsit úgy érződött, mintha ez új stílus lenne tőle. Látvány: lehet ezt még fokozni valahogy?

  Bocs, ha hosszú voltam, csak ki akartam fejteni. Ha másnak más élményt adott a film, azzal sincs emmi baj. ;)

 47. Nekem tetszett, mindenképpen kiemelkedik az átlagfilmek közül. Fordulatos, látványos, elgondolkodtató, a színészi alakítás is mind pazar, a zene is nagyon adta, a vége meg egy jóféle mindfuck.

  SPOILER
  Eszméletlen jelenetekkel van tele: vizesbolygós rész úgy ahogy van (a huszonakárhány év elvesztésével együtt), a forgó dokkolás és annak közvetlen előzményei, az 5. dimenzió és egyebek.

  De

  Számomra nem 10/10-es a film. Nekem túltolták a pátoszt. Néhány mondat nagyon mesterkélt volt és nagyot akart szólni. A verandán is olyan bölcslkedések mentek, hogy ajjajjjajjjj, ebből visszavehettek volna. Illetve az első óra farmolást is hosszadalmas alapozásnak éreztem. Az indulást követően viszont tetszett minden. Jól adagolták a poénokat és az érzelmes részek is meghatottak (pl. amikor a vizes planéta után megnézi a videoüzeneteket).

  Jó volt, sőt nagyon jó volt. Kevesebb pátosszal még jobb lenne. :)

  Nem akarok kekeckedni a film logikájával (biztosan lehetne), de a mozi után az volt az első gondolatom, hogy végülis egy paradoxonra épül az egész film, nem? Cáfoljatok meg, ha nem így lenne: az emberek a jövőből visszaküldik a megoldást ugye, féreglyukkal, másik galaxissal, ötödik dimenzióval együtt. Na de hogy élték túl először? :) hogy élte túl először az emberiség? Vagy ez csak egy időhurok és elégedjek meg ennyivel?

 48. Tegnap néztem meg, sajnos nem IMAX-ben. Jöjjön pár véleménymorzsa, részemről.

  Az a fajta film, amit nem felejt el az ember. Aminek megnézése után, tovább elmélkedik, elemez, és próbálja feldolgozni a látottakat, mert egy sok rétű filmmel van dolgunk. A stílusát tekintve is több kategóriába kell sorolni.

  Nem ez tetszett Nolan-től a legjobban. Az Eredet-i ötletei, és hát a profi kivitelezés teszi őt kiemelkedő rendezővé, szerintem. A Csillagok között viszont, számomra inkább egy nagyon okosan felépített egyvelegnek tűnik. A kivitelezéssel nem volt gond, nagyon nem :-)

  Az apa-gyerek részek sírás közeli állapotokat eredményezhetnek. Főleg, ha az ember szülő. Bár, nálam a Kapcsolat anno erősebb érzelmeket váltott ki. Vannak hasonlóságok itt is.
  Említettétek a Gravitációt. Az véleményem szerint egy kitűnő karfaszorongatós látvány/katasztrófafilm, de kb ennyi. Nah, olyan jelenetek ebben is voltak, a hasonlóságot e két film között, ezzel lezártnak is tekintem. Végül pedig amiben még hasonlóságot éreztem az a 2001: Űrodusszeia. A mai napig nem értem, hogy készülhetett el az 1968-ban?! Idegenek befolyását érzem :-)

  A látvány pazar, a színészi játékok úgy szintén. Senki sem lógott ki, talán csak Casey Affleck. Ő csupán egy “biodíszlet” volt a filmben. (ezt a kifejezést valahol olvastam, lehet pont itt, és nagyon találó :-)
  Viszont MD-n meglepődtem, valahogy lemaradtam róla, már mint, hogy szerepelni fog. Így csak vigyorogtam egy nagyot, mikor feltűnt.

  Láttam egy kis “hogyan készült” videót valahol nemrég. Ahol kiemelték, hogy külön hangsúlyt fektette a filmben szereplő tudomány ábrázolásának realisztikusságára. Ezt inkább hagyjuk, ezért ne szedjük ízekre a filmet (mert szét lehetne). Ha arra vágyunk, akkor inkább dokumentumfilmeket nézzünk. Ez nem erről szól.

  Ami a zenei aláfestést illeti, Hans Zimmer zseniális mint mindig, de ezúttal visszafogottabb is egyben. Olyan hozta a kötelezőt jelleg.

  Nagyon remélem, hogy nem bukik meg a pénztáraknál, mert ha mégis akkor szerintem nekünk is ideje lesz elgondolkodnunk, hogy elhagyjuk ezt a bolygót! :-)

  A végére egy kis…

  SPOILER!!!

  Most ellent mondok magamnak, de mégis csak a tudományos részbe kötök bele picit. Szóval, a fekete lyukba való zuhanásnál gondoltam meglépik, hogy még erősebb legyen a drámai rész. Vártam a “spagettizálódást” vagy valami hasonló borzalmas végkifejletet. Ehelyett, jött a könyvborogatásos ötdimezióshiperszuperkocka, ami nekem kissé butácskának hatott, de lehet én vagyok az. Mindegy.

  Must see kategória volt. Ahogy Human írta ” fantasztikus moziélmény az összes hibája ellenére.”

 49. Valaki mondja meg könyörgöm, milyen az a Mimozink Lurdy ház 1-es terem, mert ott 4K-ban vetítik. Érdemes szerintetek? Budapesten van máshol 4k-ban? köszi

 50. Egyáltalán nem értek egyet a kritikával. Ülök itt percek óta és próbálok valami értelmeset összeszedni a filmről, de nem tudok, mert egyszerűen még megállás nélkül pörögnek bennem az érzelmek és gondolatok. Annyit viszont tudok, hogy az Eredetet szépen lemosta a kedvenc sci-fi trónomról. Az is zseniális film volt, de ez az űrutazós témával és gondolatébresztő szövegkönyvével egyszerűen elképesztőre sikerült. Örülök, hogy csak a legeslegelső trailert néztem meg és azután mindent elkerültem, mert így elvárások helyett csak egy izgalmas kíváncsiság volt bennem – a film meg jött, látott, győzött.

  A tudományos részbe felesleges belekötni, mert fingunk sincs mi van odakint, csak találgathatunk. Ez a film is valakinek az elképzelését tükrözte és ezeknek mindig “tegyük fel, hogy ez lehetséges” hozzáállással kell nekiindulni. Lehet, hogy nem értek vele egyet, de elfogadom a lehetőségét. Egyedül a Matt Damon-os jelenetek zökkentettek ki a totális áhítatból, de azt a részt leszámítva olyan magas 10.000.000/10 ez a film, hogy nem tudom ki/mi tudja majd megugrani.

  Ja és jó volt hallani, ahogy páran (velem együtt) eleresztettek egy boldog ahá!-t, amikor kijött Hans Zimmer neve a végén. Az az ember epic, Nolan is epic, a film is epic, úgy tűnik megvan az epic definíciója számomra.

 51. néhány órája néztem meg (mostmár) én is. nem akarok geci sokat gépelni, ezért inkább azt írom h szinte többnyire eddig Quanton és AlrightSir-rel értek egyet. minimális hiba engem is zavart talán, de a többi dolog elfeledtette. a hossza nem zavart, hál istennek élveztem végig a filmet. természetesen most is a filmen jár még az agyam, a katarzisszerű élmény után. még annyi h most nálam is 10/10 a film. röviden ennyi, nem akarok másokat ismételgetni

 52. SPOILERES!!!!
  Quanton: kicsit idézek tőled,és örülök hogy megtehetem,mert végre valaki írja: “…Szóval, a fekete lyukba való zuhanásnál gondoltam meglépik, hogy még erősebb legyen a drámai rész. Vártam a “spagettizálódást” vagy valami hasonló borzalmas végkifejletet. Ehelyett, jött a könyvborogatásos ötdimezióshiperszuperkocka…”
  Nem vagyok okos,nem értek a fizikához,csakmintha úgy emlékeznék rá (ahogy azt egyébként a filmben is megemlítik) hogy a lyuk mindent elnyel ,még a fényt is, meg hogy a gravitáció olyan mértékű hogy azt túlélhetetlen.
  Arra gondoltam hogy onnantól főhösünk atomjaira bomlott és a túlvilágon járunk…de nem…Gondolom kellett az ilyen Nolan féle “happy end”.
  Egyébként a film tökéletes szórakozást nyújtott,azt kaptam amit vártam,nagyon tetszett.
  Részemről : 10/9

  Egy pici észrevétel: mintha egyes részeknél túl hangos lett volna a zene,mert nem mindig lehetett olyankor érteni a beszédet.

 53. Spoler!!
  A kockát amiben a könyvespolc mögötti tér volt és a Szaturnusznál lévő féreglyukat is a filmben említett ŐK rakták oda sztem
  Spoler off!

 54. Ebben most szerintem nagyon nincs igazad, a szöges ellentéte volt a TDKR-nek.Az Interstellarban lehetett levegőt vetni, nem voltak olyan irreálisan folyékonyan pattogósak és műk a párbeszédek, a történetvezetés is nyugis volt. Szerintem sokat vállalt, és nem csúszott ki a markából semmi. De semmi.
  Gyengécske felvezetés…
  és ennyi, Elmondtam a film összes hibáját.
  Egyébként az év filmje, ezt el ne felejtsem!

 55. Tegnap este néztem, de még mindig a film jár az eszemben. Az egyik, ha nem a legnagyobb moziélményben volt részem, biztos, hogy megnézem még a napokban nagy vásznon. Nolan egy zseni, azt gondolom, hogy ilyen filmekkel a háta mögött ez már vitán felül áll. Hans Zimmerről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, az Interstellar meg egyszerűen tökéletes.

 56. A film 8/10. Ha 30 perccel előbb ér véget a film akkor 9,5/10 de sajnos nem én voltam a rendező:)
  Amit kiemlek az a zene meg a képivilág mellett az a ROBOT. Amikor megláttam kb az jutott eszembe ez meg mi a szar de aztán rákellett jönnöm, hogy Nolan és vagy a látványtervező megint hatalmasat húzott mint pl a BATPOD a TDKban. Plusz még az évszázad robotos poénját is ellövi a film végén.

  SPOILER

  Mivel az előző kommentem nem ment át ezért még elmondom, hogy szerintem Matt Damon nagyon jól hozta a negatív karaktert és illett hozzá ellentétben a Vettem egy állatkertet meg a hasonló baromságaihoz képest.

 57. Igenis komoly probléma az, hogy a film szelektíven alkalmazza a tudományt és időnként egyszerűen kihajítja az ablakon. Az egész dráma arra épít, hogy márpedig az általunk jelenleg ismert világ szabályai ilyenek, és ezért a csillagközi űrutazás realitásai borzasztóan súlyos érzelmi és erkölcsi kérdéseket vetnek fel. De az emberiségnek mindenképpen fel kell vállalnia az ezzel járó következményeket, előbb vagy utóbb.

  Ha ezektől a realitásoktól kedve szerint rugaszkodhat el a történet, akkor az az egész premisszát aláássa és teljesen elhitelteleníti a drámát.

 58. Egyébként meg a wikipédia és úgy általában az internet tele van olvasnivalóval, első körben a Kerr-féle fekete lyukaknak érdemes utánanézni…

 59. Engem egy valami zökkentett ki a filmből az pedig Stohl buci hangja volt….

  human még mindig nem értem, hogy miért van két értékelés a “kritikánál” ?
  Van egy 7/10 meg egy 8/10.

 60. vargatom:
  A 41. bejegyzésben felvetett felszállásos problémádra úgy látom nem reagált senki, pedig s válasz egyszerű: Üzemanyag.

  A film egyébként számomra közel sem volt akkora katarzis, mint sokaknak. Egyetértek azzal, hogy Nolan sokat markolt. Még tán azzal is, hogy sikerült jól belőni az arányokat, de a kevesebb akkor is több lett volna. Vagy a drámát kellett volna visszafogni, vagy a tudományt, vagy a fantasztikumot.
  Pedig jók voltak az ötletek, szépen át volt gondolva az egész, ahogy azt már Nolant-től megszokhattuk. Ez most nekem mégsem állt össze egységes egésszé.
  Tetszett, hogy csönd volt az űrben, de nem tetszett, amikor a vonósok úgy belehúztak, hogy konkrétan be kellett fognom a fülem.
  Jó film, de
  Számomra nem Nolan eddigi legjobbja.

 61. Megmondom őszintén, kicsit féltem a filmtől mert az ilyen agyonhypeolt filmeknél szokott az lenni, hogy én megnézem, elalszom rajta és nem értem, hogy ezen mi tetszett annyira másoknak. (pl. Hunger Games) De ezúttal nem így volt mert az Interstellar nekem is nagyon bejött. Teljesen kikapcsolt 3 órára.

 62. Nagyon jó film volt, és nem értek egyet azokkal, akik a tudománytalansággal vádolják, mivel a film főleg a következményeket boncolgatja, nem a “hogyan?”-t, hanem a sokkal érdekesebb “mi lenne ha?” kérdést.

  Nálam 9/10-es élmény volt. 10/10-et adnék, de Joe Haldeman – Örök Háború c. könyve hasonló témát boncolgat, hasonló (szinte ugyanilyen) végkifejlettel, így picit elmaradt a katarzis, mert sejtettem, mi lesz a befejezés.

  SPOILER
  Mindenesetre javaslom minden Sci-fi rajongónak, mert szemben más Hollywood-i filmmel, itt meg merik lépni, hogy keserédes Happy end-et csinálnak. Őszintén, más rendezőnél/forgatókönyvírónál nem az lett volna a befejezés, hogy a fekete lyukból hazaküldik?

  Matt Damon nekem kellemes meglepetés volt, bár végig sütött róla, hogy gonosz szereplő lesz.
  /SPOILER

 63. Tegnap voltam megnézni a filmet IMAX-ben. Összességében el lehet mondani, hogy nagyon jó filmről van szó, ugyanakkor ahogy várható volt, ez is túl lett hype-olva.
  Eleinte tele van a film érzelmes jelenetekkel. Sokak ezért dráma kategóriába sorolják a filmet, de szerintem ez butaság. Attól, hogy sok benne az érzelem, még nem lesz dráma.
  Majd később szépen lassan beindulnak az izgalmas részek, és a film egy percig sem hagyja unatkozni ill. nem izgulni a nézőt.
  Az űrbeli részek nagyon látványosak. Engem kifejezetten lenyűgöztek, mert nagyon érdekelnek az univerzummal kapcsolatos témák.
  És végül de nem utolsó sorban Hans Zimmer ismét lenyűgöző munkát végzett a zenével.
  Részemről 8/10.
  Megjegyzem továbbá, hogy az IMAX-ben én két negatívumot is felfedeztem: Egyrészt a vászon jobb felső sarkában végig ott volt egy párszor pár méteres világos folt, amit valószínűleg egy hátulról beszűrődő fény okozott. Igen zavaró volt.
  A másik pedig, hogy a 6. sorból nagyon látni, hogy csak 2k vetítőről van szó. Számomra nagyon feltűnőek voltak a pixelek, így ennek tekintetében én már nem megyek IMAX-be mindaddig, amíg nem cserélik a vetítőket 4k-s gépekre. Ha tehetném, most inkább a Sugárba mennék megnézni, mert ott igaz kisebb vásznon, de legalább 4k formátumban is vetítik.

 64. SPOILER

  “The whole point of the movie was getting a human inside of a black hole. This was the motivation of the future humans; they needed someone to discover the equation for gravity in the past so that they could build a wormhole in the future. That’s why they opened the wormhole to a black hole system; the colony worlds are actually irrelevant, they just needed a human to be willing to dive below the event horizon (hence why the wormhole is one way). Basically, they could have transmitted anything they wanted back, but at some point Matthew McConaghey absolutely HAD to go into the black hole. Hence the tesseract.” (+ Grandfather paradox)

  …ha buta lennél és nem értenéd a film lényegét. Ha meg túl komolyan vennéd és megkérdőjeleznéd a tudományos hitelességét a filmnek, akkor pedig emlékeztetnélek, hogy a “-fi” rész nem a dokumentumfilmet jelöli.

  10/10

 65. Tegnap sikerült is megnézni a filmet, nos, hogy is mondjam…?!

  azt a mocskos kettéb*szott b*dös k*rva életbe, Nolan megint megcsinálta!!! – és itt még enyhén fejezem kit azt az érzelmi töltetet, amit belém ültetett a film,

  Amikor az eredetről jöttem ki sem voltam ennyire sokkolva, de ez, hihetetlenül jól össze lett rakva. A forgatókönyv zseniális, akárcsak a rendezés és maga a történet is, volt benne humor, sírás, akció és látvány is, minden ami kell, nem éreztem a 169 percet,/nem szeretem a túl rövid és túl hosszú filmeket sem/, a zenéje is káprázatos volt, akárcsak a hang.

  Nálam az év filmje, és várhatóan az is marad, másfél éve várom a filmet, és nem csalódtam, csak összekulcsolom a kezem és reménykedek, hogy még évtizedekig rendez majd Nolan, jelenleg ő az egyetlen jó rendező a mezőnyben, vannak még azért páran, de a legkiemelkedőbb az eredeti ötleteivel kétséget kizáróan Nolan. Szerintem még Cameron aki jó és kb itt a vége.
  Hol van most egy Spielberg? egy Lucas? De ők még mindig jobbak mint a jelenlegi mezőny nagy része.

  mindenkinek ajánlom, aki szereti ha van normális története is egy filmnek, és tudja mit jelent hogy IMDB 6,5 alatt nagyon nem nézünk filmet, 8.5 felett pedig önfeledten, nyálunkat csorgatva maszturbálunk a képernyő előtt és áldjuk az eget, hogy vannak még mai művészek a szó szoros értelemben.

 66. Quanton:

  SPOILER

  egyetértek azzal, amiket írtál, viszont egy dologgal nem, mégpedig, a tudományos részével, amikor is színes bőrű szereplőnk, Romilly öregszik egy nagyot és közli a nagy hullámos raftinból /1. bolygó / visszatért két főszereplőnek, hogy tanulmányozta a fekete lyukakat addig is, majd végül beszél a szingularitásról, és arról, hogy nem tudjuk mi van mögötte?! ez a rész megvan?!
  na ettől jó a film és ezért is van szerencséje Nolanéknek, mert tényleg bármit kitalálhattak, hiszen a tudomány mai állása szerint tényleg nem lehet tudni, hogy mi van mögötte, és hogy tér-idő ugrás lehetséges-e, sokan úgy tartják, hogy igen, sokan pedig vitatják, ahogy az elméletileg lehetséges időutazást is.

  SPOILER off

  viszont a többit amit írtál számomra tökre helytálló, mondjuk Én elfogult vagyok Nolanékkel szemben. Nem rossz kis családi vállalkozás :-)

 67. Sziasztok!

  Akkor most gyorsan leírom az A és a B terv pontos részleteit, mivel látom sokaknak nehezére esett megérteni a legegyszerűbb dolgokat.

  *********Spoiler********

  B terv: Az alapkoncepció az, hogy jó pár adag spermamintát egy tárolóban az űrhajósokkal együtt. Ezenfelül már vannak megtermékenyített petesejtek, amelyek mesterségesen fejlődnek egy inkubáló készülékben amit a doki húzott ki bemutatásra. Ezeket a gyerekeket akik be vannak hűtve és az inkubációs kamrákban tudnak fejlődni, a későbbiekben a tudósoknak kellett volna felnevelni, majd mesterséges megtermékenyítéssel már ők szolgáltak volna inkubátorként vagy anyaként az új generációnak. A genetikai diverzítást a spermák hordozták volna, amelyeket fellőttek az űrhajósokkal ilyen egyszerű a képlet.

  A terv: Az a terv a következő volt, a földön építettek egy kurva nagy űrhajót, egy probléma volt vele nem képes elhagyni a föld vonzásterét, ennek a leküzdésére lett volna való az az egyenlet amit nem tudtak még megoldani a film elején. Mivel viszont a film végén a pilótánk lemorzézta a képletet a leányának , ez a probléma is megoldódott. Gondolom az emberek, az akkor már fejlett technológiájukkal (eltelhetett még pár év vagy évtized) megépítettek több ilyen űrjárművet , majd az emberiség egy részét akit tudtak fellőttek az űrbe.

  Összegzés: Nos az emberiség megmenekült , az űrbe fellőtték őket, az űrállomások a fejlett technológiának köszönhetően egész földiszerűvé alakították őket. A naprendszeren belül helyezték el őket. Egyenlőre még nem léptek át a fekete lyukon, nem tudom hogy miért, de nem mentek át. Lehet, hogy kivárják ,hogy a föld újra lakható legyen, kitudja. Eközben az idő telik a másik oldalon csak sokkalta lassabban, a csaj megérkezett a bolygóra, és kb napnyugta lehet ,míg a mi galaxisunkban már 100 év eltelt.

  A pasi éppen ezért nem késett el ,mivel őt abból a mátrixból pont abban az időpillanatban dobták ki, amikor a lánya már nagymama volt, és az emberi kolóniák már olyan messzire eljutottak, hogy megtalálják és felszedjék őt. Mivel viszont már semmi sem maradt számára itthon, hiszen az egész családja meghalt, illetve a lánya megöregedett és a halálán volt, az unokái meg az ükunokái meg nem ismerték, teljesen idegenek voltak számára. Az egyetlen dolgot tette amit tehetett, útra kelt , hogy visszatérjen az egyetlen emberhez akit ismer, a doktorcsajhoz. Ha számításaim helyesek, kb az új galaxis időszámítása szerint éjfél előtt vacsorára oda is ér a csajhoz :) És két héten belül talán már emberek is átlépnek a galgantuán :D

 68. basszus az első kommentem egy része kitörlődött :) tehát az első mondatban fellövik szó kimaradt :)

 69. …áááá ezt a filmet nem elég 1x látni.Főleg így hogy egyre jobb kommentek jönnek (ezt komolyan gondolom-és természetesen magamat nem értem ide).
  Még mindig a filmen járnak gondolataim,Hans Zimmer zenéjét pedig többször is végighallgattam már.Ahogy kijön meg is véve.
  ;)

 70. Paya:

  SPOILER

  mármint hogy küldhették volna vissza? A film felépítésébe, miszerint csak a gravitáció hatol át az időn, baromira nem fért bele. Így is a lehetőségekhez mérten maximális lett a happy end: láthatta a lányát még egyszer, túlélte, még a dokinőt is felkeresheti aki a hátrahagyottakkal szemben az egyedüli vele “egyidős”. Ennél szinte csak sötétebbé tehették volna a filmet…

 71. Én tegnap láttam a filmet és még most is a hatása allat vagyok!Nolan az a rendező aki képes mesélni vagy is ugy tudja elénk tárni,a dolgokat a hogy kell!!!!!!!!rengeteg olyan film van amit nézel és csak a látványra gondolsz és az tetszik de a történek 1 kalap sz.r!!!!!!Nolan az aki képes olyan történeted ki adni a kezéből ami egyszerüen lehengerlő.Nagyon örülök hogy moziba láthattam.Csak igy tovább Nolan!Tökéletes Eposz! 10:10,5 :)

 72. @palacsintaxx: Köszönöm, hogy sikerült az emberisegbe vetett hitemet kicsit visszaerösitened. Ugy latszik meg mindig vagyunk nehanyan, akik tudnak ertelemzni absztraktabbdolgokat is, mint a faek.

 73. @kori18: Azert volt neki szar, amiert a Batman neki az istencsaszar (a masik post kommentjei alapjan). Arra tamad, ha fikazod es IQ bajnoknak titulal es követeli, hogy mondd el miert szar, mig ö erre bejön, ideveti, hogy szar es elmegy, ezzel is figyelmünkbe ajanlva az ö fensöbbrendüseget.

 74. Lehet én nem figyeltem, de mielőtt lemennek Miller bolygójára azt mondják ott 1 óra alatt nagyjából 7 éve telik el a földön (meg persze az űrhajón is).
  Ehez képest kb kiszálltak, beszálltak, meg említést tettek róla, hogy 45 perc míg kifolyik a víz a meghajtóból… amit én nem vettem észre hogy megvártak volna de ha mégis akkor is kb 1 órát voltak lent, nem?
  Akkor honnan a 23év?
  Mivel ezen senki nem akadt fenn gondolom én nem vettem észre valamit:) Anybody?

 75. Snow: leszállás-felszállás is idő, gondolom a szörfölés sem két perc volt, még ha nolam nem is áldozott rá sok időt, plusz a hajtómű

 76. Én is többet vártam tőle… Tudom, hogy a Sunshine sem egy hibátlan film, de nekem az nagyobb élmény volt látványban és hangulatban is.

 77. Snow: Mondták a filmben, mikor visszaértek az állomásra, hogy elcseszték a számolást és valójában több lett, mint 7 év. Ezért is voltak úgy ledöbbenve, mikor kinyílt az ajtó és meglátták az őszülő kollégát.

 78. Gyönyörű film, fantasztikus zenével, ha ot van vége a filmnek amikor bezárul az 5. dimenzios tér ahol a mccounaughey egy könyvespolc, akkor benne lenne az 5 kedvenc filmemben. Én nem szerettem Nolan edigi filmjeit, nekem túl sterilek hangulatilag, nos ez a film nagyon nem.
  Három hibát tudnék mondani a filmről, de millió pozitívumot.

 79. Amúgy a nyugati filmeknek mostanában (kb elmult 15 év) miért kell hogy enyire szájbarágósak legyenek? Nem kell hogy egy stalker legyen, de ha hagynának egy kis lehetöséget gondolkodni mint mátrix 1 vagy a blade runner stb. teszi akkor a filmekben lenne egy kellemes misztikus hangulat is.

 80. Elképesztő film volt. Percekig szóhoz sem jutottam utána. Nálam 11/10-es.

  A dokkolós jelenethez hasonló mennyiségű energiát nem is tudom, hogy érzékeltem-e valaha filmből.

  A legjobb szó amit a filmre használnék az a letaglózó.

  És az a zene, tessék dícsérni mert egyszerűen zseniális.

  Próbálkozó íróként egyszerűen csodálatosnak és hihhetetlennek tartom a tényt, hogy ilyen történetet valaki ki tud találni.

  Ha van is hibája a filmnek (biztosan van), az a mozi székében ülve egyáltalán nem látszik.

 81. Tegnap láttam én is. Nagyon tetszett. Spoiler:
  Végén találkozott a lányával, az oké, de a fiával mi lett? Egy szó se esett róla. Na mindegy…
  10/9 szerintem :)

 82. Talán SPOILER?!

  Tegnap mi is megnéztük és az élmény egy valamiben megerősíttett. Mégpedig, hogy mi emberek, úgy nem értjük a valóságot, hogy az elképesztő. Nem felsőbbrendűsködöm, én sem értem. A film közben éppúgy eszembe jutottak Carl Sagan eszmefuttatásai, ahogy Terence Mckenna-é vagy akár Buddha tanításai. Minden EGY, minden egyszerre történik, csak mi látjuk így, mi osztjuk fel “időre”, ez a mi létsíkunk. Mivel nem ismerünk mást, nem látjuk meg a másságot, nem merünk elvontan gondolkodni sem. És a szeretet bizony nagy erő!

  A film nekünk nagyon tetszett, sőt, több volt ennél.

  “Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere.” – Carl Sagan

  Talán SPOILER?!

 83. Én azt gondolom, hogy a 2001 erejét a hiányérzet és a kérdések felvetése adja. Az Interstellarral az volt a bajom, hogy túlságosan is alkalmazkodott a mai hollywood-i filmfogyasztási szokásokhoz. Mindent meg akar magyarázni, mindent helyre akar tenni, 5 féle érzelmi löketet akar adni 3 óra alatt, ezt is-azt is bele akar még tuszkolni, ahelyett, hogy egy, vagy két problémát mélyítene el. Nálam a film csődje az iszonyatos túlmagyarázás és az előkészítés elnagyolása. Jobban élveztem volna, ha a szereplők helyett egy kicsit a képek kommunikálnak, több a csend és nagyobb az űr bennem a film végén. Nálam, hasonlóan a Holtodiglanhoz, csalódás volt. Látványban természetesen lenyűgöző.

 84. Most akkor a továbbiakban semmilyen Nolan-hez kapcsolódó poszthoz/hírhez nem lehet majd kommentelni? csak kérdezem….

 85. Matt: miért ne lehetne? csak az eddigi tapasztalatok alapján amik itt vannak kommentek azok lennének csak megismételve a bevételnél, bár persze ha csak a kattintásra és a flamere mennék akkor nyilván megérné engedélyezni ott is mert pénz kaja pia hírnév nők. 1 hét múlva lesz Nolan hír nyilván engedélyezve lesz minden.

  engem mindig elszomorít, ha egy normális komment valami filmről, legyen az negatív vagy pozitív, egy bevétel posztnál van elpazarolva ahol senki nem fogja olvasni 1 hét múlva, míg a kritikánál van rá esély. Pl ha Zombiebie oda írta volna amit írt az teljesen letört volna.

 86. Én is csalódtam. Amikor azt hallottam, hogy a fizikáról konzultálnak, hogy ne legyegy túl nagy hülyeség, akkor egy kicsit reménykedtem. Ez nem sikerült, nagy baromság az egész úgy ahogy van. A többi része rendben de az nem igazán érdekel, vannak fényévekkel jobb drámák + ami tényleg elgondolkodtat mert van alapja meg értelme. Ez nem az.

 87. Akik “baromságnak” titulálják a filmet, vagy az abban lévő tudománnyal kötekednek, azoknak ajánlom ezt:

  http://www.indiewire.com/article/neil-degrasse-tysons-twitter-review-makes-us-re-think-interstellar-20141110

  Neil deGrasse Tyson-nal már csak nem fogtok vitatkozni.

  Hogy a filmről is mondjak valamit: nekem nem lett a kedvenc Nolan filmem, de így is 9/10 számomra. A TDKR, TDK és Inception azok, amik tőle jobban tetszettek. A középső egy óra nekem kicsit lelassult, de utána minden visszatért a rendes kerékvágásba. Ritkán adódik olyan alkalom tényleg, hogy valaki ilyesmit álmodik vászonra, ráadásul eredeti anyagból. Becsülni kell.

 88. Anthony: SPOILER

  de ő is említi, ami engem a legjobban zavart, miszerint a vízbolygó túl közel volt a fekete lyukhoz, és rajta teljesen máshogy telik az idő, ő a közelébe se menne. Rögtön le kellett volna essen a tudósoknak, hogy az az üzenet nem túl régi, plusz ilyen gravitációs vonzáshoz közel mi lehet ha nekünk egy kis hold hogy mozgatja a vizünket. Arra a bolygóra a logika szerint felesleges volt leszállniuk, a végső kétségbeesett esély kellett volna legyen. Erre leszálltak, mert az mozgatta előre a történetet és növelte a drámát.

 89. Az egy más dolog, hogy néhány elem egyezik az elméletekkel nagyjából, de így összerakva a filmben csak egy logikátlan zagyvaságot adnak.

 90. human: ez igaz, és ez a filmnek valóban egy hibája. Persze megkívánja a film a suspension of disbelief-et valamilyen szinten, ennek a számlájára is írhatjuk, hiszen valamilyen szinten fel kell függesztenünk a hitetlenségünket, ugyanis a film alapjában véve csak elméleti szinten létezhet, egy űrhajóval a Holdig is alig-alig tudnak eljutni. Viszont hibának is tekinthető, az Interstellar nem egy tökéletes film.

 91. Ami érdekességet olvastam még egy cikkben nemrég, és valamilyen szinten ide tartozik: mi történt manapság az emberekkel, a mozinézőkkel? Miért nem tudunk rendesen élvezni egy filmet, anélkül, hogy logikailag megpróbálnánk azt szétboncolni? Miért akarunk manapság mindenbe realitást erőltetni. Realista tündérmesék, realista szuperhősök, realista Superman (egy reális repülő, lézerszemű ember. Abszurd.). Régen az emberekben megvolt a vágy, és a hajlandóság arra, hogy a mozi elvarázsolja őket, kirepüljenek a valóságukból, valamilyen más világba. Ilyen szabályok alapján akkor a Star Wars milyen szinten szedhető szét?

 92. anthony711: ez szerintem nem ilyen egyszerű, pl a Star Warst senki sem a tudomány miatt szedi szét, mert egyszerűen nem sci-fi, szóval szerintem rossz példa, főleg egy realista sci-finél, a leghíresebb új trilógia kritikának sem a fénykardokkal volt baja.

  Amúgy szerintem nem az emberekkel van baj, igazából mintha hollywood lenne képtelen (gyáva) karaktereket írni (nézd meg a nem realista Guardians of the Galaxyt, ami a humorra épített karakterek hátvizén közönségsiker lett), ez alól kivétel ez a pop-gritty valami, amit nyomnak ezerrel, mert ha valaki esőben meghal az még mindig baltával faragott, de karakterépítő dolog.

 93. Letaglózó élmény volt, most értem haza az IMAX vetítésről… Nem is tudok sok mindent írni…
  A zene csak engem emlékeztetett a Koyaanisqatsi zenéjére? youtube.com/watch?v=C6Il58Ln4cI

 94. human: Nem tudom, abban is van valami, hogy Hollywood manapság már ugyanazzal a kiforratlan sziruptömeggel önt el minket régóta, de ilyet nem szeretek mondogatni, mert Hollywood-ot szidni divat már a 70-es évek óta :D . Az viszont igaz, hogy a mai pocsék sokkal pocsékabb, mint a 20 évvel ezelőtti pocsék, és a karakterek tényleg csak egy-két vonással vannak felskiccelve, ezért is nézek már kb. 80%-al kevesebb hollywood-i mozit.

  Viszont szerintem az is fontos faktornak számít, hogy az emberek már telítődtek, és egyre nehezebb őket lenyűgözni. Már mindent láttak, nincs már meg a közös moziban sorbanállás élménye, hogy a varázslatot csak és ott élhetjük meg, máshol nem. Már nincs tisztelet a mozi irányába, ugyanis fél perc alatt bármit le lehet tölteni, na meg ott a Netflix. Az emberek úgy érzik, hogy valamivel tartoznak nekik a filmkészítők. A producerek meg be vannak rezelve, ezért már azt sem tudják, mit toljanak le az emberek torkán, hogy azok visszamenjeke a moziba. És egy producert hiába próbálsz meggyőzni, hogy karakterek kellenek, meg jó forgatókönyv… Viszont látod, ez sem számít, mert szerintem sokan nézték meg a Guardians-t otthon…

  Szóval szerintem mindkét fél hibás valamennyire.

 95. WALL OF SPOILERS

  lehet, hogy nagyok voltak az elvárásaim de ez nagy pofáraesés volt: miért volt könnyebb ezt az egészet eljátszani, a Földön jóval költséghatékonyabb egyszerűbb lett volna megakadályozni vmiféle karanténszerű élőhelyeken és az egész Föld egyenlő volt a házukkal, mi történt európában, stb?
  a fekete lyuknál nem görbül az idő amikor átmennek rajta csak amikor visszamennek egy közeli bolygóhoz
  előtte nem tudták hogy az a bolygó közel van ezért ott megmásulhatnak a jelek? ha egy óra hét év annál még a távolabbi bolygók is jóval hamarabb elérhetők
  fagyott felhő? nagy gravitácó=bazi nagy hullám? mi ez a gravitációt megoldó egyenlet?
  így az apám úgy az apám de a halálos ágyamról menjen el, nem mellesleg nem érdekli az unokái meg leszármazottai?
  azért ő repül fel mert ez nem lehet véletlen hogy odakerült? ő az egyetlen pilóta? nemár!
  Dr.MANnak miért nem mondták hogy fel fogsz robbani ha kinyitod a zsilipet nem csak annyit hogy ne tedd, ne tedd!
  pilótamértékkel visszaparittyázni a lyukról? ez pontosság!
  és a Baseball az feltétlen szükséges, amúgy kb hány ember fért fel ezekre a hajókra, amit a szaturnusz mellé vittek? hogy nem 6 milliárd az tuti, szóval az emberiség leszarva csak a gyerekeim kerüljenek fel?

 96. Én tegnap este néztem meg moziban, nem volt csalódás, nem ragozom: nagyon tetszett, kevés ennyire jó filmet láttam az elmúlt évek során sajnos, és attól tartok nem is lesz hasonló kaliberű egy darabig :(
  De ne legyen igazam.

  Nem szeretnék senki lelki világába sem beletaposni, de 10x többre tartok egy ilyet, mint egy Thor-t vagy X-ment.

  9/10

 97. @k.dave

  SPOILEREK!
  Valószínű, hogy költséghatékonyabb lett volna, de akkor nem az lenne a címe, hogy Csillagok között. Szerintem ezen lépjünk túl, maradjunk annyiban, hogy a bolygó menthetetlen volt. :) Az, hogy máshol mi történik, a történet szempontjából lényegtelen, egyébként ugyanez, mert globális volt a probléma. A filmben csak egy fekete lyuk volt, a Gargantua és ott illetve annak környezetében volt is idődilatáció. Amin először átmennek, az egy féreglyuk (Einstein-Rosen-híd), ami nem egyenlő egy fekete lyukkal. Miller bolygójáról érkezett visszajelzés, ezért szálltak le oda, hiába tudták, hogy 1 óra 7 földi évet jelent. Ezért is mondja Cooper, hogy nagyon hamar a végére kell járni, hogy tényleg lakható-e. A gravitációt megoldó egyenletre azért lett volna szükség, mert mai tudásunk szerint nem tudunk akkora tömeget feljuttatni az űrbe, mint az egész emberiség. Brand professzor ezen dolgozott 40 évig, sikertelenül, mert a hiányzó részhez olyan adatokra lett volna szüksége, amit TASK csak a Gargantuába való “belépés” után szerzett meg. Ezt morzézza le Cooper Murphnek a hiperkockában, amivel már sikerült megoldani az egyenletet. Ennek bizonyítékai az O’neill-hengerek a Szaturnusz mellett, ahova Cooper kerül, miután megmentik és ahol találkozik a lányával. És mivel sci-fi, ezért van benne egy nagy adag fikció is, ezt el kell fogadni. ;)

 98. Bár alapvetően élveztem, mégis csalódás a film, tele volt blődségekkel, néhány résznél majdnem felnevettem hangosan. A legerősebb jelenet számomra az volt, amikor Cooper szembesült a két évtized alatt készült videókkal, az idődilatáció és az ember viszonya megérne önmagában egy filmet (bár ezt is jelentősen rontotta, amikor a fekete srác huszonpár év után megjelent az ajtóban halál lazán, fürdőköpenyben).

 99. @gfarkas:
  A fekete srác azért jelent meg fürdőköpenyben, mert nem a föld hanem a Miller féle bolygó közelében volt és rá is hatott a Gargantua okozta idődilatáció. Vagyis ő is csak annyi időt öregedett, mint akik leszálltak a bolygóra. Legalábbis én így gondolom. Azért volt ő is megrökönyödve, mikor belegondoltak abba hány év telt el azóta, mióta leszálltak majd visszatértek a hajóra.

  Ez egy szenzációs film volt. Én nem kerestem benne hibákat, mert egyszerűen letaglózott. Mind a látvány, mind pedig a sztori. Óriási élmény volt, legalábbis nekem :D

 100. @Yakhead
  SPOILER !

  Persze, hogy nem kerested benne a hibát, ha nem figyeltél :)
  Elmondják elég szájbarágósan, hogy az elsp bolygó részint már a fekete lyuk határán mozog, így a tér-idő ott módosult. Viszont Cooper kitalálja, hogy a bolygó másik oldaláról “támadnak”, így az űrhajó nem kerül időtorzulásba csak a felszínre érkező csapat. Mikor visszatérnek, akkor az űrhajóban már valóban 21 év telt el. A néger csávó mondja is, hogy egy idő után már nem hitt benne, hogy visszatérnek.

  A hiba inkább ott van, hogy mivel az űrhajó valószínűleg geostacionárius pályára állt a bolygó körül (más nagyon nem tudott volna tenni üzemanyagégetés nélkül) így a 21 év alatt azért párszor csak megkerülte a bolygót, így nem is egyszer velekerült ő is az időtorzulásba.

 101. Köszi IMAX, ez 3D nélkül is durva élmény volt! Kicsit sajnálom, hogy egyből a bővített verziót kaptuk: helyenként alig vánszorgott a téridő, és még így se fért bele pár dolog, pl. az űrhajó startjánál, hogy az iskolások az ablakhoz rohannak, és az agyhalott tanárnő bután Murphre néz, de lehet, csak én vagyok túl elégtétel-mániás, azt se tudta volna, mit lát.

  Kicsit többet/mást vártam, de annak örülök, hogy nem jött be a vége-tippem, hogy mire odaérnek az utolsó bolygóhoz, a nagy időeltolódás miatt már réges-rég ott van az emberiség a Murph által megfejtett üzenet miatt (a’la Messzi Centaurus).

  És volt pár dolog, amit nem értettem, pl. hogy a macerás dokkolás után pár másodperccel hogy kerültek az onnan igen távoli fekete lyuk mellé, de a vágó nyilván nagyobb úr, mint Einstein. Bánja a fene, a gravitáció-kikapcsolós A-terv legalább nem scifi. (Ha jól láttam, Széles Gábor ült előttem, buzgón jegyzetelte az egyenleteket, amíg ki nem vezették.)

  Sheldon Cooperek és lózung-haterek kerüljék, de a techno-bullshitet leszámítva erős grínpísz- és szentimentalizmus-dózis. Egy kövér 8/10-es alkotás, a vége felé többszörös orgazmussal: Nolan egy félisten, aki imádja a fölül visszagörbülő utcákat.

 102. Mert standby módban teljesen úgy néznek ki, mint a 2001 Űrodüsszeia monolitja.

  Persze az egész film teli van 2001 utalásokkal. Sisak közeli jelenetek, záró képsorok, forgó dokkolás, de még a robot egy viccel is megidézi a klasszikust.

  Amúgy szerintem kár volt ennyire megidéni Kubrikot. Még ha ugyan olyan jó rendező lenne is Nolan, akkor sem tudna olyan jó filmet csinálni, hiszen az Interstellarnak fontos a bevétel, Kubrik meg nagyrészt szart rá, hogy értik-e a filmjét vagy nem.

 103. Akkor a kötelező egy napos emésztés után kérdeznék valamit:
  Nem áll össze, miért üzente azt magának Cooper, hogy “STAY”?

 104. Azért, mert előszőr még nem értette a gravitációs üzenetben rejlő lehetőséget. Csak azt látta, hogy belelát a múltba és üzenni tud a lányának.
  A robot aztán figyelmezteti, hogy nem azért vannak itt, hogy befolyásolják a múltat, hanem hogy befolyásolják a jövőt.

  Amúgy is időparadox lett volna ha nem így tesz. Ami a film elején történik, az determinálja a film végét is.

 105. Nekem 10/10 !!!
  Látjátok ez a jó ezekbe a filmekbe, hogy megosztják a véleményeket, konfliktusok alakulnak ki, tartalmas beszélgetések, és szerintem Nolan ezt pontosan tudja. Emlékszem az Inception körül is mekkora viták voltak…
  Ui :(Szerintem human kicsit félt megirni ezt a kritikát, nem tudta meik oldalra áljon, inkább nem ált sehova :D)

 106. ne legyél végletekben gondolkozó, akinek hihetetlen, hogy a filmnek volt jó és rossz része is.

 107. Ebből a fllmből lehetett volna egy jó film, megvolt benne a potenciál, de a túldrámázással meg a túl idősíkozással el lett rontva az egész, és még finoman fogalmaztam. Nagyon bíztam Nolan-ban, persze nem tartom kisebb zseninek ez után sem, voltak a filmnek jó momentumai is, de az összkép jóindulattal is max közepes.

 108. human: nem tudom szándékos-e, de a két pontszám tulajdonképpen egy utalás is lehetne a film magyar címére (Csillagok között :))

 109. Jó pár kommentet elolvasva csak annyi merült fel bennem hogy nem értem. Nem értem mi okozott ekkora fergeteges filmélményt egyeseknek. Értem én hogy sok tucat klisé filmet adnak manapság, de ez nem azt jelenti hogy csak azokat kell nézni, és akkor jön egy új Nolan film és húú mindenki delíriumba esik tőle. Félre értés ne essék nem tartozom a rezidens Nolan fikázó táborba, ellenkezőleg egykét régebbi filmje előtt leborulok (Memento, Prestige sőt még a Batman filmek is bejöttek) De ez a film, hosszas morfondírozás után úgy döntöttem, hogy nem tetszett. Teljesen elmaradt nálam minden katarzis élmény
  Leginkább Malachival értek egyet. A legjobb szó tényleg a hatásvadász lenne erre az egészre.
  Tényleg dícséretes hogy próbál újat alkotni, de nekem ebből hiányzott a lélek. A dráma egy helyen ütött nagyot amikor a videó üzeneteket nézte. Ott tényleg összeszorult a gyomrom. Viszont az elején a hiszti a kislánnyal, aztán a végén a steril találkozás az öregasszonnyal, hatásvadász volt és nem mély, valamint várható is volt. Matt Damon karaktere már az elejétől bűzlött nekem. Az első dolog ami beugrott a kis szabotázsa után az a Sunshine volt.
  Aztán a látvány….mitől voltatok elájulva?? Milyen látvány? :D Full egyszerű koncepciók voltak, egyaránt kevés földi illetve űrközi helyszínnel.
  Aztán a zene sem tetszett.. Zimmer egyszerűen szerintem kezd kiégni. Ezek a hangos széteffektezett orgona szólamok, egy valamit közvetítettek, mégpedig a “na most valami irtó más hangzás kell, nehogy megint egy dark knight soundtrack legyen belőle” érzetet. Bár lehet földhözragadt vagyok és kétségbeesetten ragaszkodom ahhoz hogy egy filmzenének tényleges dallama is legyen. Időzítve is rossz volt, valahol már írták ezt is feljebb.
  Egykét helyen énis majdnem hangosan felnevettem a film alatt. Pl. HEURÉKA.
  A robotok személyisége sem tetszett a humorukkal együtt, és a nagy buddyzós ellentét Cooper meg TARS között sem lett eléggé kijátszva.
  Michael Caine és a többi színészi alakítás szokás szerint zseniális volt, bár a Fűrészes Amanda mint felnőtt Murph nemtetszett, bár lehet csak engem irritál az a nő.
  Na mindegy annyit elért azért nálam a film, hogy gondolkodjak rajta, meg írjak egy rohadt nagy kommentet. Az alapkoncepció és maga a történet abszolút tetszett, csupán a megvalósítással voltak gondjaim.
  Azt hiszem a Sunshine jobban tetszik és megmarad továbbra is kedvenc űr scifimnek.

 110. Bocsánat most nézem ez a Jessica Chastain nem is a fűrészes csaj, pardon..:D Valamiért rohadtul ő jutott eszembe ahogy megláttam.

 111. SPOILER

  Tegnap láttam a filmet, még nem tudom, tetszett-e, de a utána úgy jöttem ki a moziból, hogy nem tudtam, hol vagyok, mikor vagyok, hová kéne mennem, mit kéne csinálnom. A látvány biztosan hatalmas, és tetszett benne a tudomány, a fekete lyuk ábrázolása, az idődilatáció. Zenéből kicsit sok volt, néha olyan hangosan üvöltött, hogy a szereplők hangját nem is hallottam. McConaughey amúgy is érthetetlenül mormogja az angolt. Túlzás, hogy a fekete lyukból visszatér, ott meg kellett volna halnia. Ráfért volna egy alaposabb vágás a filmre, mert néha felesleges jeleneteket húznak túl, utána meg ugrunk egyet, kihagyva sok történést. A robotok hülyén néznek ki. De azt elfogadom, hogy pici porszemek vagyunk, semmit sem tudunk igazán az univerzumról, így teljesen lehetséges, hogy a szeretet valóban nagy erő, és a fekete lyuk is lehetett mesterséges, ami nem öl embert. Még meg kell néznem néhányszor a filmet, hogy rendesen feldolgozhassam.

 112. SPOILER

  Mi van, ha Cooper 3 dimenziós értelemben megszűnt létezni a fekete lyukba való lépésével? Nekem olybá tűnt, mintha az időszobás jelenetektől kezdve Cooper halott lenne és a jelenléte csak egy számunkra nem ismert dimenzión (ugye a filmben is feszegették a szeretet erejét) keresztül valósul meg? Ugye a kórházban az idős Murph haldoklott és Mann is mondta, hogy halálunk előtt a szeretteinket látjuk. Plusz amikor belépett, senki se foglalkozott vele, mintha egy szellem lenne – ugyanezt éreztem a múzeumnak beállított farmnál is. Az űrhajót mondjuk nem tudom, hogyan lophatta el így, erre még nem jöttem rá.

 113. Kicsit megkésve, de én is megtekintettem a filmet. Ritkán van ilyen, de jelenleg nem tudom pontszám alapján értékelni.

  Ami számomra lehúzta, az néhány párbeszéd és nagymonológ volt, illetve a dráma és a “felfedezős” jelenetek aránya. Vagy egyik vagy másiknak rövidebbnek/hosszabbnak kellett volna lenni, tényleg kicsit sokat akart a film. Ezen kívül engem kifejezetten idegesített mikor nagytotálok helyett az űrhajó oldalára szerelt kamerából láttuk az eseményeket.

  Pozitívumként a látvány és a zene (én nem éreztem kiemelkedőnek a zenei témákat, mint pár másik zimmer alkotásban, de nagyon jól hozták amit kellett, és a hangszerelés is kicsit újdonságként hatott). A színészek jók voltak, bár nekem matt damon nagyon kilógott ezzel a karakterrel.

  Összességében különleges moziélmény volt, sokat gondolkodtam utána (és gondolkodok most is). Aki pihentető kikapcsolódásra vágyik ne ezt válassza, inkább azoknak ajánlott akik az eredetet is szerették. Nálam ez nagyságrendekkel jobb lett mint a TDKR és kicsit helyrebillentette a nolan mérleget.

 114. Spoiler!

  AlrightSir

  Nem lenne rossz elmélet, ha nem láttuk volna, hogy felkel Cooper kórteremben a film végén. Még ki is neveti a doki meg az ápoló, mert azt hiszi, hogy róla nevezték el a Cooper-űrállomást, aztán ugye kiderül, hogy a lányáról aki szintén ott van.

 115. SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

  Én azt nem értem, hogy a bolygókhoz nem a féreglyukon keresztül értek el?
  Ha igen, odafele miért odadobta őket, visszafele meg az ötödik dimenzióba? Vagy vmiről lemaradtam?

 116. Ez a film egy szar. Tipikus példája annak, hogy a tudományos megalapozottság, és okos alapötlet kevés az értékelhető produktumhoz. Lassú, elnyújtott, a karakterek többsége totálisan érdektelen, a viselkedésük illogikus, az érzelmes részek túlhúzottak… Minden kétséget kizáróan Nolan karrierjének leggyengébb munkája. Nagyon nagyot próbált meg markolni, csak a nagy igyekezett során arra felejtett el odafigyelni, hogy a végeredmény filmként is értékelhető legyen. YNeil deGrass Tyson magyarázata a film fizikájáról ezerszer szórakoztatóbb volt, mint az a háromórás elnyújtott, érzelgősködés ami a vásznon zajlott.

 117. SPOILER!

  Ati7: Még egyszer meg kell néznem, mert annyira nem figyeltem a végén erre. De például az űrhajónál sem látjuk, hogy Cooper repult volna el vele, csak hogy nincs ott egy. Viszont beszélnek hozzá a kórházban is és a házhoz menet is, ami ugye pont ellentmondás. Látni kéne eredeti nyelven.

  Mindenestre én ezért imádom a filmet. Én levonok egy következtetést, más is a sajátját és így tovább. És sajnos nagyon ritka manapság.

 118. Egy szó jut eszembe erről a filmről: túlhypeolt.

  Elméletileg ez egy elgondolkodtató film volt. Mégis amikor végeztem a moziban, nem maradt bennem semmi kérdés. Külön magyarázó leírásokat láttam a neten hozzá, mert annyian nem értették a sztorit. Mit nem lehetett ezen érteni? Minden apró hülyeséget szájbarágtak, mintha buta óvodásoknak szólt volna a film.

  SPOILEREKET tartalmazhat

  A látványt emelitek ki. Mi volt itt látványos? Megy egy űrhajó az űrben, na bumm (legtöbbször még nem is nagytotálban). A bolygókon sem volt semmi olyan amitől ledöbbentem volna, víz és hó, hűha… (Kamino & Hoth vki?) A fekete lyuk persze menő volt, volt vagy 5 percig összesen képernyőn.
  A vége az egyenesen nevetséges, igazi undorító amerikai happy end. Sehol egy meglepő fordulat, vagy hasonló. Mindenki megmenekül, mindenki boldog, a főhős túlél egy fekete lyukat és indul megmenteni a nőt… pf.

  Ami nagyon tetszett, azok a robotok (itt tényleg valami újat alkotott a rendező, végre nem egy 100. humanoid), a másik pedig a vízes bolygós rész, főleg miután visszatérnek az állomásra, és az otthagyott néger dokin látszik h kicsit megbolondult a 23 év magányában. Kár h ezt nem bontották tovább.

 119. Szerencsére nem néztem semmilyen trailer-t vagy hasonló marketinges cuccot és úgy ültem neki, hogy azon kívül, hogy McConaughey,Nolan és űr semmit nem tudtam a filmről(nem mintha ezzel nem vettek volna már meg). Na már most tegnap néztem meg és számomra lélegzet elállító volt! Hagyján, hogy mivel nem tudtam semmit a storyról így nagyon izgalmas is volt de McConaughey színészi játéka zseniális volt nem beszélve arról,hogy amikor Matt Damon megjelent a filmben nagyon meglepődtem.:D Pozitív még az is, hogy végre egy scifi aminek rendesen lezárják a végét és első megnézésre is felfogod tudni nagyjából, hogy most akkor mi is történt.

  Számomra az utóbbi év legütősebb filmje!
  10/10

 120. Végre én is megnéztem. Hááát… jó volt végre egy értelmes sci-fi alkotást látni, de a várakozásoktól messze elmaradt, most már nem értem a hype-ot. Szép volt, jó volt, de…. hiányzott belőle az a plusz ami felejthetetlenné tesz egy filmet és egy egyszeri scifi rajongó könnyen kitalálhatja előre a filmet. Az üresjárat is sok volt, a három órából nyugodtan lehetett volna kettő-két és fél. 8/10. Jó, jó, de nem az igazi.

 121. SPOILER

  Human: a vizes bolygón való landolásról.
  Átérve a féregjáraton megkapják az infót a bolygókról. Ezek közül Miller-é a legjobb, mivel ott víz (!!!) van és az a dolog meg jól passzol ugye az élethez. Az egyedüli komplikácó, hogy túl közel van a feketelyukhoz. Amikor az idődilatációval szembesülnek Cooper tiltakozik is, hogy nincs értelme, mivel az emberek már régen halottak lesznek a Földön, mire befejezik a műveletet, az A-terv így nem működne. Egyébként a néger fizikus is hezitálni látszik. Ekkor vitatkoznak a szereplők. Előjön először konkrétan a dilemma, ami az egész filmnek a magva; valamit hátra kell hagyni, hogy előbbre juss – ergo mivel a professzor átverte őket, tudva, hogy nincs értelme a visszatérésnek tök mindegy, hogy mennyi idő telik el a Földön a lényeg a kolonizáció. Doyle, akit senki se várja a Földön a legreményteljesebb bolygóra akar leszállni, az pedig az, ahol víz van. Mondja is Coopernek, hogy gondoljon az elfogyó üzemanyagra, amíg visszatérnének a többi helyről. Ugye a készleteik limitáltak. Na most: a másik két bolygóról nem kaptak közel sem ilyen jó infókat – Mann bolygójáról később ki is derül, hogy halott, Edmund jeladása meg megszűnt. Cooper végül kompromisszumot kötve kifundálja, hogy hogy lehet a legrövidebb idő alatt megnézni azt a szerencsétlen bolygót, nem több mint kb. fél órás tartózkodást tervezve, ami pár évet jelentene a Földön (kb. annyit, ameddig a Föld Szaturnusz trip tartott). Csak Copper szemszögéből nézve volt dráma a földi időből való kizuhanás és mivel a második választásnál – Edmund és Mann bolygója között – a szavazás is előkerül, ha az elsőnél is szavaztak volna, akkor valószínűleg Cooper kisebbségben maradt volna – ezért ezt belátva tesz egy ajánlatot egy gyors vizitről.

  Aztán ugye megszívják… mert nem számítottak több száz méter magas hullámokra. Brand be is ismeri, hogy elszúrta.

  Csak annyit akarok mondani, hogyha a karakterek hibáznak (mert emberek) az nem jelenti azt, hogy a film is “hibás”. Arról nem beszélve, hogy neked könnyebb dolgod van nézőként megítélni a filmbeli eseményeket, mint egy benne szereplő karakterként – ha érted mire gondolok.

  Logikus volt a landolás, az ő szemszögükből.

 122. SPOILER

  ezzel több a probléma, ha tudósokat nézünk: gondolhatnák, hogy a gravitációnak van valami következménye, a mi kis holdunknak mekkora van. A másik, hogy az emberek tulajdonképpen ottragadnának örökre, hiszen még idővel a saját bolygójukon kívüli űrbe sem tudnának menni, ha már ismét van lakosság egy évezred alatt. Logikailag ez a bolygó egy zsákutca, ami a végső lehetőség kéne legyen, a legnagyobb áldozatú túlélés. Ezért hibája szerintem a filmnek, mert ennél ők okosabbak elvileg. Az időeltérés miatti üzenet “ideje” dologba sem gondolnak bele.

  Ott van például Mann, aki hibázik, mert ember, viszont minden cselekedete logikusan következik és nem karakteridegen. Ő eldönti mit akar, a többiek csak nem gondolkoznak mert az kell a plothoz.

 123. SPOILER

  A puddign próbája az evés. Baleset nélkül nem lesz élet.
  A tudósok is emberek, méghozzá olyanok, akik még sose hagyták el a szimulátort. Kicsit bele kell helyezkedni a pozíciójukba. A küldetésük egy lakható bolygó fellelése. Az erősebb gravitációval, az idődilatációval is számolva vízről kapnak pozitív infókat, Millertől, aki a biológiai program elindítója. Ez is mutat azért egy kötődést hozzá, ami a biológus Brandnél, mint a gravitáció van jelen – vagyis objektivitása torzul, később erre rá is fáznak.
  Ha továbbmennek és nem találnak olyan bolygót, ahol elkezdhetnék a habitációt, akkor éppen ennek a bolygónak a nagy gravitációs ereje miatt kérdéses, hogy visszatérve rá lesz-e elég üzemanyaguk bármire is a későbbiekben. Leginkább arra, amit te is mondasz, hogy Coopernek lesz-e lehetősége még hazatérni, vagy ott ragadnak. Brand azzal győzi meg, hogy gondoljanak az időre mint értékre, akárcsak mint az oxigénre, élelemre, amit nem pazarolhatnak.
  Ezért a legkézenfekvőbb – a küldetés érdekében – megnézni Miller bolygóját, mivel a legközelebb van hozzájuk és a feketelyuk hatásából fakadó lehetséges körülményeket a jel felülírja.

  Végül Brand ugye Edmund bolygóján ragad, elmenni onnan készletek hiányában már nem tud.

 124. na, hat es meg a f&f sorozatra mondjak, hogy szar!

  szoval a csavo bekerul egy konyvespolc moge, es az eltelt kb. 23 ev alatt megszerzett 0 plusz tudasaval morse-kodolja a lanyanak, hogy urallomasokat kell epiteni a szaturnusz kore!

  az emberiseg pedig kb. +60 evvel kesobb meg is csinalja, de a csaj meg csak akkor er a 3. bolygora, tehat masik galaxis, fereglyukas utazas nelkul is megcsinalhattak volna az urallomasokat es boldogan elnenek :)

  szoval mi ertelme is volt az egesznek?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.