Az alapítvány megúszta!

Nem érdekel kinek mi a véleménye Jonathan Nolanról, mint forgatókönyvíróról, de az mindenképp örömhír, hogy végül nem Roland Emmerich csinál blockbuster filmet Asimov klasszikusából, hanem az HBO sorozatot. Elvileg sokat fizettek a jogokért, így komolyan gondolhatják. Még így is kérdéses lesz a szereplőgárda többszöri cseréje, meg a kevesebb pénz biztos látszani fog, de akkor is, lehetetlen lett volna filmben megcsinálni eladhatóra.

Jonathan Nolan ezt mondta a könyvekről:

Well, I fucking love the ‘Foundation’ novels by Isaac Asimov. They’re certainly not [unknown], but that’s a set of books I think everyone would benefit from reading. That’s a set of books where the influence they have is just fucking massive. They have many imitators and many have been inspired by them, but go back and read those, and there are some ideas in those that’ll set your fucking hair on fire.

Persze sorozatos hírekre ott a sorozatjunkie, de ez a könyv hatalmas kedvencem volt anno, így aggódva néztem a megfilmesítésének sorsát. Jonathan amúgy nem ismeretlen a tévében, hiszen az egyik legjobb neo-noir később science fiction tv-sorozathoz, a Person of Interesthez is köze van.

31 hozzászólás a “Az alapítvány megúszta!” bejegyzéshez

  1. Nekem elkerülte a figyelmemet az Emmerich-féle film híre, de ennek a hírnek örülök. Remélem jó lesz. Sorozatban szerintem jobban fog működni az Alapítvány, mint mondjuk filmben.

  2. ON:

    rossz hir, elmondom miert: az alapitvany a kedvenc konyvem es orulem, hogy emmerich rendezi, mert igy nem neztem volna meg.
    de most, hogy az hbo intezi es sorozat, igy mar lehet, hogy meg fogom es ez nem jo. nem szeretem azt filmen megnezni, amit konyvben imadok, mert ha le nem is rombolja, de halvanyitja/ranyomja a belyeget. pl: elkepzeltem valahogy a vilagot, a helyszineket, szereploket, de miutan a filmet megneztem, a konyv ujraolvasasakor mar nem a korabbi elkepzelest fogom latni, hanem a filmbeli helyszint a fejemben.

    nemtudom, hogy mas is igy van e ezzel, de engem zavar.

    FEL OFF:

    kivetel: az aubrey/maturin konyvek. ott kifejezetten orulok, hogy russell crowe-t es paul bettany-t latom a fejemben, mert az meg a kedvenc filmem:D

  3. todie

    De ugye azért nem baj, ha más örül neki, hogy megnézheti filmen is? Ha neked ennyire fáj, akkor tényleg ne nézd meg, ennyi…

  4. todie, ha annyi ezresem lenne, ahányszor azt mondták egy könyvre: “nem lehet megvalósítani”, akkor a Csányi tőlem kérne kölcsön.
    Egy dolgon múlik: hogy olyan kezekbe kerül-e, akik ismerik és értik az alapanyagot. A Trónok harcát is elég jól megoldották…

    Viszont én A Setét Torony sorozat bejelentését várom már egy ideje.

  5. Remek hír! Amúgy is csak úgy lehetne megvalósítani, mint az American Horror Story-t, évadonként külön történet szál. Egy könyv is 2-3 részre bomlik,különböző idősíkokban, sokkal jobban ki lehet majd fejezni 10 részben egy-egy részt.

  6. Nem mintha bajom lenne Emmerichel, de tény, hyog Nolannél jobb kezekben vana könyv. Ráadásul HBO. Olyan, mintha egy álmom válna valóra. A legfantasztikusabb könyv, amit valaha olvastam.

  7. Fardavid: nem baj.

    danianevem: nem mondtam, hogy nem lehet megvalositani. pont az a bajom, hogy a jelenlegi HBO/Nolan duo valoszinu nagyon is jol fogja, ezert meg kell majd neznem.

  8. ja, néha azért rossz amikor a film utáni újraolvasáskor már kevésbé szabad a fantázia, mert a látott dolgok derengenek fel inkább. Fene a lusta agyba! Én is utálom az érzést, színészekkel is néha. Pl Bale már örökre Bateman és James Van Der Beek örökre a másik Bateman.

  9. Ez egy jó hír. Pont a napokban beszélgettünk erről haveri társaságban, mindannyian nagy sci-fi őrültekként, hogy reméljük nem lesz film az Alapítványból, mert mozifilm formátumban az egyszerűen nem működne, inkább amolyan “Trónok harcás”, egy könyv/évad HBO sorozatot kéne csinálni belőle… Hát így teljesüljön minden kívánságom! :))

  10. “de tény, hyog Nolannél jobb kezekben vana könyv.”

    Mondjuk itt nem a Chris Nolannél van, hanem a Jonathannél. Meglátjuk, de én úgy tartom, hogy az idősebbik Nolan a nagyobb agy.

  11. Zsírfeka: igen, láttam, hogy a fivéréről van szó, de pont ezért ugyanaz a vezeték nevük. :D

  12. Én felnőttként olvastam (már többször is) a teljes vonulatot. Ez alapján el sem tudom képzelni, hogy akár egy három órás önálló filmekből álló trilógiában filmre lehetne vinni értelmesen a sztorit.
    Egy minőségi sorozat formájában már elképzelhetőnek tartom, főleg, hogy a hangsúlynak a párbeszédeken, az átívelő szálakon kellene lennie, a sci-fi szál adja a “hátteret” a szociológiához, társadalomtudományhoz, stb.
    Nagyon hiteles színészi munkára lesz szükség, és kifinomultan megálmodott enteriőrökre, használati tárgyakra és járművekre, mert ezeken keresztül kell éreznünk az évszázadok múlását, ahogy haladunk előre az időben, miközben “A Galaktikus Birodalom haldoklik.”
    Imádom Asimov-látásmódját és várom az HBO-féle megvalósítást, nem valószínű, hogy nem nőnek fel a feladathoz.

  13. Én sajnos csak másodszori nekiugrásra tudtam elolvasni a könyveket. Elsőre csak a Birodalomig jutottam, viszont ami érdekel, hogy meddig akarják vinni? Mármint történetben? Megállnak a trilógiánál?

    KÖnyv SPOILEREK

    Esetleg mennek a Földig?

    Viszont abból a szempontból nem örülök, hogy egyszerre két ilyen produkció az HBO-nál… Az egyik fogja szipkázni a másik elől a költségvetést szerintem… De ne legyen igazam.

    +: Akik olvasták a könyveket: Mennyire voltak elégedettek a befejezéssel? Lehet egyedül voltam vele (apummal is sokat vitáztunk ezen), de nekem nagyon nem jött be a kollektív tudatos befejezés… Ami egyébként fura, mivel Star Trek fronton a Borg az egyik kedvenc fajom… :D

  14. Amire kíváncsi vagyok megoldás terén, hogy az Első Szóló, és az Öszvér “csatáját” hogyan fogják ábrázolni. Nem mondom, hogy lehetetlen feladat, de nem is egyszerű.

    [KÖNYVES SPOILER]

    Csiki: Ha jól emlékszek végül nem a kollektív tudat volt a “megoldás”. Az Alapítvány és Föld végén Daneel végül az eredeti terv hermafrodita változatára tette le a voksát. Egyébként nem igazán volt szimpatikus nekem se,d e ki tudja mi lesz 40.000 év múlva. Lehet akkor már könnyebben elfogadja az ember az ilyesmit. :D

    Szerencsére, mikor először olvastam végig az ABR-t az Előjátékot olvastam utoljára, és így ngyon kelelmes és hideg kirázós érzéssel tettem le a könyvet. Ha a Föld lett volna az utolsó, lehet más kép alakul ki bennem hosszú távon.

  15. highwaycat: Én úgy vagyok vele, hogy a Földet nem számolom és akkor egész jó az összkép… :D Mondjuk az alap trilógia az igazi szerintem…

  16. Hát én sorban olvasom a 7 kötetet, de meredeken esik a szinvonal. Az elso nagyon jo volt, az otodik mar remesen unalmas… majd raszanom magam az utolso kettore is valamikor.

  17. Hat ez??? Egy hete fejeztem be a klasszikus trilogiat plusz a ket azt koveto konyvet es sokszor gondolkodtam rajta, vajon miert nem filmesitettek meg. Magam is arra jutottam, sorozatkent bizony akar meg el is lehetne adni, erre most ez a hir? Hat kamillazok rendesen.

    Ha nem a HBO neve viritana, mindenkepp aggodva varnam, igy merek bizakodni, ide vele!

  18. “Amire kíváncsi vagyok megoldás terén, hogy az Első Szóló, és az Öszvér “csatáját” hogyan fogják ábrázolni.”

    Én meg arra, hogy A Második Alapítvány utolsó mondatát hogy nem lövik le az évad elején.

  19. Szerintem a megvalósítás max úgy lehetséges, hogy egy-egy történetet 3-4 epizódos minisorozatként adnak le. Legalábbis az első (kiadási sorrendben, nem történet alapján) könyvet csak úgy lehetne leforgatni. A Birodalom és a Második Alapítvány valamivel összefüggőbbek, az Alapívány Pereme és az Alapítvány és Föld pedig egészen más jellegű történet, ott kell igazán a nagyobb neveket ellövöldözni főszereplőnek (McConaughey = Golan Trevize?).

    Nem tudom, hogy az Alapítvány és Föld végén meg akarják-e tartani a csavart meglepetésnek, végülis elég régi könyvről van szó, kb. annyira lehetne titokban tartani, mint azt, hogy Gandalf visszatér.

  20. “Szerintem a megvalósítás max úgy lehetséges, hogy egy-egy történetet 3-4 epizódos minisorozatként adnak le”

    Kár, hogy nem Peter Jackson rendezi, akkor ellennénk vele 15-20 évig.

  21. gerusz: Minden tiszteletem McConaughey-é, de nagyon nem illik rá szerintem a szerep. Trevize inkább egy talpraesett életvidám valaki, ez mostanában kevésbé jellemző rá.

    Hari Seldon szerepe lehet még érdekes. Ha nem is szerepel sokat, azért oda midnenképppen valami elsőrangú névre lesz szükség. Mai állásból ítélve, talán Morgan Freemant tippelném be, de remélem nem lesz igazam. :P

  22. Még ha több részes könyvsorozatról is van szó az milyen szomorú, hogy odajutott a filmgyártás hogy egy tv sorozattól minőségibb munkát várunk mint egy nagyköltségvetésű filmtől.

  23. Őszintén szólva félig-meddig szarkasztikus voltam McConaughey-val, bár ki tudja, lehet, hogy jól jönne neki typecasting ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.