Kidumáló: Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)

Na milyen volt? Elvileg az év egyik legjobb nyitóhétvégéje lesz, pedig…

Nos, jó szívvel nem tudom támogatni ezt a trendet, amiben trilógiák utolsó részeit ketté szedik. Avagy első rész, ami egy nagy felvezetés a döbbenetes fináléhoz, amire viszont még sokat kell várni. Sorozatoknál ez elfér, de a Mockingjay folytatása 1 év múlva lesz, kicsit sok várakozás ez.

A lényeg, hogy sikerült javítaniuk a trilógia talán leggyengébb könyvén? Bár anno a vége miatt tetszett, de azért ez volt a legnyögvenyelősebb a háromból.

A kettébontás miatt szerintem kellett hozzátenniük dolgokat a könyvhöz képest, hogy az idei felhozatal is izgalmas legyen: jól csinálták a toldást? Gondolom az alakításokkal szokás szerint nem volt gond, és végre az eddig háttérszereplő Liam Hemsworth is kibontakozhatott, na meg a GoT csaj is ott volt.

A másik, hogy végül hol vágták ketté? Gondolom ebből nyilvánvaló, hogy spoileresek lesznek a kommentek, csak olyan nézzen be aki olvasta vagy látta vagy mindkettő.

22 hozzászólás a “Kidumáló: Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)” bejegyzéshez

  1. olvastam a rajongói oldalt, hát ott nagyon szeretik, máshol kb. fele-fele arányban oszlanak meg a dejóvolt-derosszvolt vélemények.

    szerintem simán aljasság volt szétszedni két részre, ez az első így igazából nem szól sokmindenről. de legalább a könyvhöz hű maradt, amennyire figyeltem.

  2. Are you, are you
    Coming to the tree
    They strung up a man
    They say who murdered three.
    Strange things did happen here
    No stranger would it be
    If we met at midnight
    In the hanging tree.

  3. Valóban nagyon könyv hű lett. Szinte 100%-ban. Talán ez az egy előnye van a filmek kettészedésének. Mindenre van idő, még az apróbb momentumokra is, amire máskor nincs.
    Pont ott szedték ketté, ahol vártam.
    De nagyon messze van még jövő ilyenkor és a finálé… :(

  4. Többék-kevésbé elégedett vagyok, könyv hű volt, hangulatos végig, ami zavart, hogy Effi itt elvileg még nem lett volna, de ez betudható annak a hibának, hogy a felkészítő csapat a filmekben nem kapott annyi szerepet, ezért őket nem hozhatták be… de akkor legalább Effit találhatták volna meg tömlöcben… Így vajon hogy kap értelmet Peeta azon kérdése, hogy bízhat-e a 13. körzetben?

    Viszont a vége… Szerintem nagyobbat ötött volna, ha ott van vége, amikor Boggs leüti Peetát… Na az cliffhanger lett volna… :D

  5. Csiki: Adom, én is ott vágtam volna el :D

    Josh Hutchersonon meglepődtem, hogy mennyire jól alakított. Ellopta a show-t, pedig ez a film rendelkezik az egyik legdurvább castinggal, amivel idén találkozhattunk. Katniss dala nagyon szép volt, de a filmmel sajna nem voltam túl elégedett. A középszer tankönyvi iskolapéldája lehetne.

  6. Én pozitívan csalódtam, sokkal rosszabbra számítottam. Igazából teljesen könyvhű volt és a filmvászon pont annyit adott hozzá, hogy tökéletesen élvezhető legyen. Josh és Mrs. Moore színészi játéka fenomenális volt, viszont Jennifer 2 órás agonizálása (habár imádom) kissé kényelmetlenné vált a vége felé. Emellett soknak éreztem a Katnissre fókuszált kameramozgásokat, mondjuk érthető, hiszen az ő szenvedéséről és lelki tortúrájáról szól az egész film, de mégis bizonyos jelenetekben nem lett volna erre szükség, sőt…például amikor ülnek a patak mellett és minden porcikám a tájat akarta nézni, csak a rendező nem engedte, ehelyett kettejük daliás hátát láthattam. :D

    Viszont a csúcspont A Hanging Tree-s jelenet volt. Kezdve Katniss fájdalmas éneklésétől, majd ahogy átmegy a gátas jelenetbe. Még mindig beleborzongok.

  7. Sehol sincs az első kettőhöz képest.
    Anno engem nagyon felháborított, amikor néhányan időhúzással vádolták meg a HP 7/1-et, holott az hihetetlenül fontos film volt minden tekintetben.

    Na de ez… két óra dilemmázást láttam, pár perc akcióval…olyan volt, mint egy gyengébb TWD-epizód. Bár elismerem, hogy voltak erős pillanatai (ötösben néztük, és nekem tetszett a legjobban, pedig én is csalódtam),
    összességében undorító húzás volt kettészedni a könyvet. A film olyan mint a rétestészta. 5 és fél pont, többet nem érdemel.

  8. Kezdetben én is fanyalogtam a kettészedés ötletétől, főleg azért, mert ebben a könyvben már látszik, hogy kissé elfáradt az írónő. Nem rossz könyv, az eleje kicsit vontatotabb és lehúzóbb, de a vége kárpótol mindenért. Mindazonáltal kellemes meglepetés volt a film, mert sikerült viszonylag kijavítania a könyv hibáit és baromi jól szemléltette a média háborút, ami kialakult a két oldal között. Az is tetszett, hogy nem tette tulajdonképpen az egyik oldalt sem teljesen rokonszenvessé. Az viszont biztos, hogy az első két film pörgősebb és akciódúsabb. Ez a film inkább a belső konfliktusokra hajaz. Itt hagyták a karaktereket kibontakozni, ami azért ráfért már a sztorira és kellően megágyaztak a finálénak is. Biztos sokan fognak fanyalogni a film miatt, de szerintem nincs igazuk, mert bár nyilvánvaló, hogy a pénz dominál ilyen esetekben, azért azt nem lehet elvenni a készítőktől, hogy ők megtettek minden tőlük telhetőt, hogy a legjobbat hozzák ki a sztoriból. Én is kiemelném a Bitó dalt, nem is gondoltam hogy ennyire hatásosan tudják megcsinálni. A vége pedig kifejezetten tetszett, konkrétan olyan jól megcsinálták, hogy sokkolt, pedig tisztában voltam vele, hogy mi fog történni. A film végén Lorde Yellow Flicker Beat-je pedig megkoronázta számomra az egész élményt. Lényeg a lényeg, nem olyan mint a korábbiak, érződik rajta, hogy átvezető film, de korrekt és könyvű alkotás. (Megkockáztatom, még jobb is mint a könyv)

  9. Nekem tetszett nagyon. Bár nyilván itt nem volt komolyabb lezárás, vagy katarzis, de annál jobban át tudta adni a lelki hátterét az egésznek. Lassan hömpölygött a sztori és karaktert épített. A ketté szedés pedig szerintem még mindíg jobb, mint ha az egészet úgy akarnák egybe lenyomni, hogy közben csak rohanás van, meg akció de semmi tartalom. Részemről továbbra is nagyon pozitív a széria és várom a folytatást. 8/10

  10. Nekem alapvetően tetszett, az egytelen dolog ami lehúzza az pont Jenhifer Lawrance…néhol annyira túljátszotta, hogy rossz volt nézni, valaki szólhatna neki, hogy nem kell minden filmben az oscarra hajtani.

  11. Nos, én nagyon csalódottan jöttem ki. (A könyvet nem olcvastam, nem is fogom).
    Szerintem itt pusztán a pénzhajhászás miatt lett kettészedve a film. Többet ártott a szinvonalnak mint használt, de kit érdekel hisz ugy se lesz több folytatás.
    A filmen majdnem bealudtam nagyon sok uncsi fölösleges jelent volt ami semmivel nem vitte előrébb a sztorit.
    Ezt a filmet kb. 160 percben simén le lehetett volnap forgatni és akkor is jutott volna idő mindenre.

    Rob hozzászólásához:
    Nekem pontosan ugyan ez volt a benyomásom, hogy Jen. Law. itt már kicsit túljátszotta a szerepét.

    Nálam ez a film 3/10 pontot ér… max ha a 2. rész annyira jó lesz akkor ez feljavulhat 4,5-re …

  12. Who is Jay?
    And why are they mocking him?

    Egyébként nekem tetszett. De egyértelműen a két film, több bevétel, több pénz miatt lett kettészedve.

  13. 123 milliót hozott az első heten Amerikában 4 nap alatt míg az interstellar 122,6 3 hét alatt ez azért durva

  14. Semper: Nem annyira meglepő, mert:
    a, aki látta az 1-2-t, az erre is elment… többnyire
    b, aki közben elolvasta a könyveket, az meg azért ment el…

    Interstellar, bár zseniális film volt, egy igencsak szűk réteget szólított meg…

    Akik unatkoztak a film alatt és nem olvasták a könyvet, elárulnák mégis mely jeleneteket vágták volna ki? Csak mert a 3. kötetnek épp az a lényege, hogy Katniss rágódik… Szinte végig, nemtudja mit higyjen, kiben bízzon, stb… Ha a szenvedését kivágnánk, megmenne az egész könyv egy film alatt, de épp a lényeg veszne el… Mintha a HP 7-esből kimaradt volna a Horcrux vadászat csak bemondták volna, hogy megcsinálták…

  15. Az a dal még hetekig nem fog kimenni a fejemből… egyértelműen a legjobb jelenet volt az egész filmben.
    Én pozitívan csalódtam egyébként, az egyetlen, ami számomra kevés volt, azok a Haymitch-es jelenetek. Oké, felbukkant olykor-olykor, de szerintem messze a legérdekesebb karakter a könyvben, itt se ártott volna kicsit jobban előtérbe tolni.

  16. Nem fogom az összes jelenetet felsorolni, mert annyira nem fogott meg a film.. de pl. a szarvasravadászós jelenetet úgy dobnám a kukába ahogy volt … egy filnek pont az a lényege hogy eltérhet a könyvtől ergo csinálhattak volna egy izgalmas utolsó részt.. így most lett egy elcseszett… meg egy amit majd jövőre tudunk meg….

    Nem témához tartozik… de nekem fájó pont hogy pl egy dragon ball megfilmesítéssel kétszer is megróbálkoztak és mind a kéttszer fullszart dobtak össze és csodálkoztak a negatív kritikán :(
    Pedig az animék megfilmesítésében is nagy potenciálok rejtőznek.

  17. Jézusom, he az nyögvenyelős…az elsőt alig szenvedtük végig. Érthetetlen számomra ez az óriási hájp a frencsájz körül.

  18. Abu: Igen eltérhet, de egy könyvesnek már az apró eltérés is zavaró… Mint amikor kimaradta 2-esből Plutarch órája… A harmadik könyv meg egyébként se annyira akciódús…

    Anime-khez meg annyit, hogy szerintem eleve úgy mennek neki, hogy el akarják buktatni… Lásd a most készülő Attack on Titan… olyan promóanyagot láttam, hogy sírok… :D

  19. Sajnálom,de botrányos volt ez a rész,tény,nem ismerem a könyveket és csak az eddigi 2 részhez tudom csak viszonyítani..de hát nevetséges volt,tényleg.A színészekkel se voltam megelégedve most.. 2 óra hiszti és vergődés,logikátlan tettek,értem én,hogy ez van akönyvben,meg hogy kellenek,a “fordulatok”,de ez 0.A párbeszédek meg..Oravecz Nóra szintű mélységekkel volt tele.”Ha összetörnek,10x olyan nehéz lesz össze szedned magad mert..” A vadászos jelenet teljesen felesleges volt,amikor a huga vissza ment a macskáért,a fejemet fogtam és sorolhatnám.. Értem én,hogy a könyvben vergődik Katniss,de senki sem gondolt arra ,hogy lekeverjen neki egy “szedd már össze magad b*szki” pofont?

  20. Ahogy látom a kommenteket, kb. csak annak nem tetszett, aki nem olvasta a könyveket. Azokat meg nem sajnálom. Ha egy buta akciófilmet akartok, amiben nincs semmi karakterépítés, háttérsztori, stb, akkor nézzetek mást. A filmben igyekeztek a lelkizős jeleneteket minimálisra fogni a könyvhöz képest, de jobban már nem tudták leszorítani, különben nem maradt volna meg az eredeti sztori. Katniss nem szaladgálhat mosolyogva azok után, ami történt… A kisebb (sokak szerint felesleges) sztorik legalább könyvhűvé tették és nem hagyták ki a sztori egy jelentős részét, mint más könyvadaptációkból. Nekem tetszettek. Katniss dala meg azóta se megy ki a fejemből. :) Az meg tény, hogy főleg a pénzszerzés motiválja őket, de azzal nem tudsz mit tenni. Lehet te is ezt tennéd, ha dollármilliókról lenne szó :D

  21. krokodil: megnyugtatlak, én olvastam a könyveket, de szerintem ez szar és unalmas volt, megbántam, hogy pénzt adtam ki érte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.