James Gunn beszól az univerzumgyártó stúdióknak

A csávó egy blockbustert tett eddig az asztalra, de az hatalmasat szólt: Guardians of the Galaxy. Most pedig az épp aktuális hollywoodi “mindenből univerzumot” trendről ejtett pár szót:

Listen, I love big ass shared universes in movies, as well as huge franchises. But I’m a little worried about the numerous shared universes being planned by the studios, without having a strong base film to grow from – or in some cases, NO base film to grow from. Star Wars had the original Star Wars, the Marvel Universe had the original Iron Man, the Dark Knight series had Batman Begins, even movies like Transformers and Twilight – these were movies audiences loved, and the audiences demanded more from these characters. But these days studios are trying to grow trees without a strong seed. Execs and producers and sometimes even directors are focused on the big picture, without perfecting the task directly in front of them – making a great movie. And studios are trying to grow franchises from non-existent films or middling successes. It’s like they aren’t taking audiences into account at all anymore.

I know George Lucas, Kevin Feige, Jon Favreau, etc, had ideas where their films would potentially lead in the face of success. But I don’t think it ever got in the way of making that first movie count as if it was the last, of making it something wonderful that people would love whether it led to other films or not.

In short, I think this new business model is flawed. I think filmmakers and studios should be prepared for the big picture, but never, ever let it get in the way of making a single great film. Be a little more experimental and see what works as opposed to trying to force success. And mostly, remember that we as an industry exist to serve the audiences, to communicate with them – they have a voice in what we create as well. We are not here to dictate what they want to see, mostly because that’s simply not possible.

Röviden: ott hibázik a stúdiók terve, hogy alapból univerzumot építenek, és nem azzal törődnek, hogy a film amire alapozni akarják az egészet az jó legyen. Persze az Iron Man és a Star Wars első része kapcsán is volt a rendezőknek esetleges folytatásra terve, de ennek ellenére mindent beleeadtak abba a bizonyos filmbe, hogy magában, önálló filmként is teljes élményt nyújtson.

Basszus, tökéletesen összefoglalta a helyzetet igazából, szerintem bennetek is, de bennem biztosan hasonló fogalmazódott meg amikor már az Universal szörnyes univerzumáról, vagy a Ghostbusters univerzumról olvastam. Ez gondolom az ezekhez kapcsolódó posztokból is lejött. Persze utóbbinak lehetne erős alapja, de mivel rebootolják, és arra akarnak majd építkezni,így nem vehető figyelembe a Bill Murrayes kaland a 80-as évekből.

Előbb az aktuális filmre kéne koncentrálni, és nem arra, hogy majd ez milyen jó alap lesz az 5. filmben kiteljesedő sztorinak.

human
írta
2014. 11. 25. 04:30
megjelenés
18
hozzászolás


18 hozzászólás a “James Gunn beszól az univerzumgyártó stúdióknak” bejegyzéshez

  1. Ha már nagy univerzum építések folynak, amibe ugye a Fox is benne van az X-Men-el (Fantasztikus négyes?), azt csodálom, hogy egy másik náluk lévő alapanyagból nem kezdtek még el kihozni semmit. Ez pedig nem más, mint az Alien és Predator univerzum felépítése, összehozása. Persze úgy, hogy a régi filmeket nem gyalázzák meg. A két AvP-t lehetne semmisnek tekinteni. Előbb jöhetne egy Predator film, amiben már konkrétan beszélnek az Alienekről, de mutatni még nem kell őket. Aztán jöhetne egy új Alien film és ott a stáblista alatt egy jelenet, egy vagy több Predator-ral. Aztán egy normális AvP, ami nem a Földön játszódik és kellően véres, durva. Aztán ezek után mehetnek tovább a külön filmek is. Mindet “R”-be! De szép is lenne.

  2. Rolee
    Nem lehet abból sokkal többet kihozni.
    Az utolsó Predator film egész jó volt és azt hiszem volt benne Alien utalás is.

    De sajna nem nagyon lehet mit kezdeni ezekkel a gyilkoló gépekkel.
    Nincs az a story mögöttük amitől érdekesebbek lehetnének.

    Egy AVP emberek nélküli, más bolygón játszódó újragondolása is csak a fanboyoknak tetszene. Az egy némafilm lenne (senki nem beszél) és trancsírpornó.
    Nincs ebben nagy jövő.

    Új Alien filmet lehetne csinálni, de arra meg ott a Prometheus (lol)
    Pedig az lehetett volna igazán jó is, de valahogy mégse lett az igazi.
    Folytatni az Alien vonalat már nem nagyon lehet, max. ilyen előzmény filmet lehet csinálni, de láttuk mit kaptunk ebből.

    Majd szerintme pár év múlva lesz reboot. (nem hiszem, hogy nagy siker lesz)

    A poszthoz visszakanyarodva: tökéletesen igaza van. A tinifilmeknél a legrosszabb/legidegesítőbb ez. Megnézed az első részt és mintha egy sorozat első részét néznéd. Aztán, ha elkaszálják akkor se füle se farka az egésznek. Tök idegesítő.Nekem pl. a varázslótanonc bejött aztán így mi értelme volt az egésznek? Nyaf.

  3. wacabooy : simán lehetne kezdeni valamit az Aliennel, ha hajlandók lennének újra vagány akciófilmeket gyártani, volt régen egy jó könyvszéria az Aliens 4, ahol már a Földön szabadultak el az idegenek és szépen lassan kipusztították az emberiség minden ellenállását, vagy akár lehetne egy misszió az anyabolygójukra pár atomtöltettel, a lehetőségek végtelenek, de amíg ezeket a tini, meg mittomén milyen nyál szarságokat erőltetik, addig ne is reménykedjünk benne, hogy ilyenek lesznek

  4. James Gunnak meg szerintem igaza van, amit a Marvel csinál az egy kurva nagy hype generálás, és iszonyat pénzügyi terv, próbálnak biztosra menni, mondjuk meglepő ez a nyilatkozat pont tőle, aki ilyen dumb filmet szállított

  5. Nagyon tetszik Gunn nyilatkozata, és milyen ironikus, hogy pont egy Marvel blockbuster elkészítése után teszi!

    Én még annyit látok ebben, hogy a stúdiók meg a producerek a tuti reményében nem csak a nézőkre akarják ráeröltetni a sablon-receptet, hanem nyilván a rendezők keze is meg van kötve. Nem véletlen, hogy Favreau is kibukott rájuk, hogy hiába komoly rendezők, (ld. Thor első részét rendező Kenneth Branagh)nem tudnak egyedi ötletet belevinni, mert a stúdió szinte diktál, és bármi ami kicsit is rizikós az ő elképzelésükhöz képest, azt elkaszálják. És ne mondja nekem senki, hogy nem lett volna kreatív elképzelésük ezekhez a filmekhez…

    Kíváncsi leszek, hogy ez a bevált, sikerre való törekvés és nagyban gondolkozás mikor nyal vissza. A Guardians még siker volt a karakterek miatt, meg a hype generálás miatt tuti, hogy a soron következő Marvel filmek is azok lesznek, de még pár év és tuti elkezdi unni a nép és valami újra fog vágyni.

    (Mondjuk addigra rommá keresi magát a stúdió meg minden fejes…)

  6. Gunn kiemelte a SW-t és a Marvelt, (mivel azok a már sikeres filmekre építették az univerzumot) de ugyanezzel az erővel kiemelhette volna a Tolkien-univerzumot és az Alient, vagyis úgy tűnik az ő definíciója szerint az számít filmes univerzumnak, ami már nem trilógia és több része van, mint 3.

    Ezt eddig csak a classic Universal csinálta meg a régi szörnyfilmjeivel(Universal Monsters), a 20-as évektől egészen a 60-as évekig gyártották őket.Ezeknek a fimeknek köszönhetjük Karloffot, Lon Chaney-t és Lugosit.

    A többi, fent említett filmes univerzum ehez képest annyiban különbözik, hogy a részei szorosan összefüggnek. Ja és rengetek pénzt hoznak!

    Gunn csupán azt bírálta, hogy nem kellene erre gyúrnia mindenkinek, mert akár hatalmasat is bukhatnak és könnyen lehet , hogy a nézők gyomra nem veszi be a terméket! Szerintem pont a Guardians is eféle rizikós kísérlet volt, ha jobban megnézzük nem kapcsolódik szervesen az eddigi Marvel-világhoz. Lehet Gunn megunta ezt az univerzumot? Vagy rájött, ha nem rugatja ki magát gyorsan nem tud eléggé eredeti dolgot csinálni? Mondjuk lehet ha megtenné a többi stúdió trilliárdokat ígérne neki, hogy megszerezze! Mondjuk a Fox a Deadpool-filmre? :D Azzal persze önmagának mondana ellen de hát lehet nem is ez volt a célja..

    Így belegondolva majd tök jó lesz majd a gyerekeinknek, mert amíg mi több évet várunk az Avengersre, addig ők majd egyben letöltik az egészet..

  7. abszolút igaza van, valami alap mindenképp kell, hogy muködjön a világ. nem is azzal van a gond szerintem, amikor hosszú az alapozás és egy nagy epic eseményben futtatják ki az egészet, hanem amikor az univerzum megalomán hülyeséggé degradálódik, legyen nagyobb, hangosabb, szinesebb, butább.

    ezért van pl a Marvel lépéselőnyben, mert ők megtehetik, hogy X-edik részre is berántanak pl. egy Civil War sztorit, amire valószinüleg nem sok esély lenne, ha nem hozott alapnyagból dolgoznának, mert elmenne az összes puskapor az első Avengersre. nyilván nem egyszeru ezt filmre átültetni, de olyan mennyiségu alapanyag nincs pl. egy Szörny világhoz, hogy az kreativ tudjon maradni akár 10 éven keresztül (van ott cucc persze, de a Marvelhez nem mérhető).

  8. wacabooy:

    Olvastam az összes Alien, Predator, AvP könyvet amit kiadtak. Meg is van az összes. Iszonyat nagy potenciál van ebben az univerzumban, csak nem tudják, nem akarják kihasználni. Ha csak a könyvekből dolgoznának akkor is sok évre elegendő az alapanyag és nem lenne unalmas, ha jól csinálják.

  9. a filmipar nem arról szól hogy megkérdi mire vágysz.
    csinál valamit és te szépen kiperkálod nekik a jegy árát.
    ennyi.

  10. AVP-ben szerintem is jóval több potenciál lehetne ilyen Drakula – Múmia – stb, bohóckodásoknál (főleg, ha az összes karakterhez úgy és olyan minőségben nyúlnak, mint a vámpirhoz).

    gondolom az Alien jogokkal lehet valami katyvasz a Prometheus mellett/miatt, és ha azzal nem tudnak teljes mértékben rendelkezni, nem igazán lehet épitkezni, a Ridley Scottos világ meg úgy tünik inkább mindfuck irányba tendál, és kár lenne arra ráhúzni a Predatorokat. tuti lesz itt még AVP univerzum, csak azt egy erős Alien reboottal kéne kezdeni, az meg nem most lesz.

  11. @thorp
    Igen, valóban, a filmipar nem szokta megkérdezni mire vágyunk, de ez még nem egyenlő azzal, hogy tucat-sablonra készítik a filmeket.

    A filmipar úgy is csinálhatná a filmeket, hogy bár nem kérdezi meg mit akarunk, de mer kísérletezni, szabadabb teret engedve az alkotói kreativitásnak (ld. forgatókönyvírói, rendezői, stb.). És így lehet hogy még többet leperkálunk, és születhetnek olyan hatalmas klasszikusok, amit évtizedek múlva is emlegetünk.

    Belegondolva, hogy mi mindent lehet a filmekben megcsinálni fizikailag és audio-vizuálisan, tulajdonképpen végtelen potenciál van benne szórakoztatásra. Erre mire használják a stúdiók: futoszalagon való szuperhős-sztori (illetve most már film-széria) gyártásra, fix változó minimális variálásával.

    A mi szerepünk ebben a történetben tényleg nem sok, viszont dönthetünk: beülünk egy 12.-ik Marvel/Transformers/Batman/stb. filmre, vagy nem. Ha elég sokan nem ülnek be erre, akkor lesz majd a kényszer a stúdiók felé, hogy változtassanak a recepten.

  12. Nekem most pont nagyon fekszik a MCU (Frank Grillo? Daniel Brühl? Talán egy közös filmben? SIMÁÁÁÁÁN : ) ), viszont a Universal-os Drakula-film eszméletlenül gyenge lett, és mondjuk ennek csak egy aspektusa volt az, hogy olyan rohanó, “beindító” rész akar lenni, és egyszerűen logikátlan, összecsapott baromság lett.

  13. Ez kb. olyan nyilatkozat, mint amit Szalai vágott le a nagy leégés után a magyar fociról. Mondjuk attól, hogy összehozott egy ilyen filmet, nem jelenti azt, hogy a következő is jó lesz. Olyan, mintha a Downey Jr. alázta volna a népet az első Ironman után, hogy ezt kapjátok ki, így kell szuperhőst alakítani csírák!

    Meg nyilatkozta, hogy a zene a nagy fegyvere. Ja, rohadt nagy fegyver. Váó. Csak nem tud lőni vele. Mi az már, hogy elkezd táncolni a fószer, amikor egy kalapácsütés választja el a bolygó pusztulásától?! WTF!!!???

  14. Miután megosztotta velünk eme okos gondolatokat, már csak azt nem értem, miért lett nézhetetlenül hulladék a GOTG…hmm?

  15. Nem az univerzum-építéssel van baj, hanem az állandó színészcserével.

    Pár év alatt
    Batman: Christian Bale, Ben Affleck (tv-ben a kissrác a Gothamből)
    Hulk: Eric Bana, Edward Norton, Mark Ruffalo
    Superman: Brandon Routh, Henry Cavill
    Pókember: Tobey Maguire, Andrew Garfield

    Lesz Fantasztikus 4-es reboot, pedig az első két film tetszett azzal a szereplőgárdával (az egyikük időközbe Amerika kapitány lett…:)

    Flash most indult a tv-ben, de a közelgő mozifilmben már más játsza.

    Zöld lámpás reboot. (pár év alatt reboot??? ha gyenge is, legalább vállalnák be és csináljanak egy ütős második részt. NE rebootnak nevezzék el hogy hátha így jobb lesz a hype-ja)

    és még sorolhatnám ezt a szövevényes káoszt ami itt van!!!!!

    Az igazán jó “egyrészes” filmek pedig egyre jobban háttérbe kerülnek.

  16. Abszolút igaza van. Tökéletes példa az Amazing Spider-Man 2. Nem volt rossz de olyan sok mindent raktak bele azért hogy más filmeket megalapozhasson hogy maga a film elsikkadt ezek mellett.

  17. Thorp, de amikor a dolog alig hoz valamit akkor meg jár a pofájuk hogy nem éri meg filmet csinálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.