Kidumáló: A hobbit – Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

Az a helyzet, hogy engem semmi sem rángatott el pont a lezáró részre. Az ünnepek alatt meg fogom nézni valamikor, de…. mondjuk már az előző részről is Mammut írt, viszont idén nem ragadott billentyűzetet.

Ahogy így olvasgatom a rövid véleményeket, úgy tűnik, hogy rendesen lett összekötve a két Középfölde-trilógia, viszont Jackson megint túlzásokba esett. Nyilván ha az ember rajongó, akkor ez inkább előny, de valószínűleg koca Gyűrűk urásoknak pont nem lett annyira szórakoztató a film.

A Rottenen is csak 60%-on van, jóval pár idei blockbuster alatt. Na de erre van a kibeszélő, hogy akinek tetszett az rendesen kifejtse, akinek pedig nem, az szintén így tegyen.

human
írta
2014. 12. 21. 18:17
megjelenés
77
hozzászolás


77 hozzászólás a “Kidumáló: A hobbit – Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)” bejegyzéshez

 1. Legnagyobb örömömre sokkal kevesebb erőltetett poén volt (bár azért így is akadt bőven). Meglepett, hogy mennyire izgultam a végén Tandurielért, és lehetett volna egy picivel drámaibban zárni az ő történetét szerintem. Annak ellenére, hogy tényleg hosszú volt a csata, nem igazán untam, de azért pl Beorn igazán kaphatott volna egy elmosódott fél másodperces snitt helyett egy kicsit többet.
  Amiből még bármennyit elvisseltem volna: Szarumán, Elrond, Galadriel, Dol Guldur, Gundabad (gyakorlatilag minden, ami nem a hegynél volt).
  Abszolút pozitív élmény volt.

 2. Én úgy mentem el a moziba, hogy jól érzem magam. Az 1 és 2 viszonylag tetszett, érdekesek voltak a karakterek bennük.

  Ez a rész? Váh, kiégett az agyam. Én LOTR fan vagyok, inkább filmes fan, mint könyves.

  Ami tetszett:
  – Színészek. Mindenki. Bilbó, Thandruil, Bard, rohadt jól tolták.
  – Smaug. Áh, csodás lett.
  – Dain. De badess, tiszta warhammer fantasy életérzés.
  – A lidércek és a kiűzés.

  Ami nem:
  – Afrid vagy ki a fsz, az áruló. Minden 5 percben láthattam a szuvas fogait. Olyan ócska karakter volt, ő lett a film Jar Jarja. >:(
  – A szerelmi vonal. Súlytalan.
  – A CGI. Nyálas mázas, fújj. Beöltöztetett orkok? Minek. Új-Zélandi panoráma? Hagyjuk már, rajzolnak helyette műhegyeket. Képi világra gusztustalan volt az egész.
  – Fizika? Mi a fenének az. Egy középkori torony eldöntve hidat alkot, és utolsó tégláig tartja magát. Csontkemény jégréteg alól ki lehet ugrani simán, látványosan, lendülettel.
  – Epic duel? Legyen benne 30 csavar, úgy az izgalmas.
  – Legolas az akrobata. Mi legyen vele? Repkedjen mindenhova. Fusson mindenen, törje fel a mátrixot.

  Mint látható, a negatív dolgok számomra magasan űberelik a pozitívak számát, pedig én szórakozni mentem el, az első két filmet egészen megkedveltem. Harci szekér, ami a trailerben volt, kimaradt, megy az extended editionba. Mérges vagyok. Remélem egyszer kiadnak egy original cut editiont, ahol a film csak két részes, és élvezhető, mert ez így nagyon szétszaladt.

  U.i.: Thandruil azt mondja Legolasnak, keresd meg a Kószát. Eltelik 50 év, és a Szövetségben látják egymást végre? A jelek szerint nem túl ügyes kereső. Ez azért elég fájdalmas sztori törés volt.

 3. Bástya: Legolas addigra már ismerte Aragornt, ugye ő mondja el az igazi nevét a gyűlésen. Minden másban nagyon megegyezik a véleményünk.

  Bazsa: Ki az a Tanduriel? Nem Tauriel? : D

  Vélemény: Számomra hatalmas csalódás volt a film, a vége az úgy lett összecsapva, ahogy van, Ereborra-Dale-re sz*rt magasról Jackson, hogy mi lesz velük, sokkal fontosabb Legolasnak elmondatni Thranduillal, hogy jajde szerette az anyja. Az első tizenöt perc volt a legjobb, Alfridot egyszerre vertem volna pofán, mert túl volt erőltetve a karaktere, de egyszerre tetszett nagyon Ryan Gage alakítása.
  Az öt dvd-s kiadás érve meg invalid, mert az egyszeri mozinéző is megérdemel egy normális lezárást, nem EZT.

 4. @Bástya elvtárs:
  Tessék elolvasni a könyveket, Aragorn és Lego nem a tanácsban találkozik újra. ;)

 5. El lett húzva a vége kicsit, sztem is a fölöslegesebb szálakat eröltették. A 3 közül ez tetszett a legkevésbé,de még ígyis ” jól szórakoztam”.

 6. Jó volt na, de az első rész volt az igazi. Nem szar CGI kommentet akarok, de úgy vettem észre mintha az effektek helyenként nem lettek volna készek.
  SPOILER:
  Bilbo mikor veszi fel a gyűrűt, mintha a keze mellett 1-2 cm sávban a fal is mozgott a kezével együtt…nem jól lett körülvágva Bilbo, vagy mi volt az? :D Az elején a lidércek ahogy megjelentek, egyik frame után a másikra ott voltak. Nem ám valami sejtelmes ködből előjöttek volna, vagy bármi csak úgy ilyen bárki által elkészíthető home video trükkel jelentek meg.
  Amikor először mutatják őket, a denevérek ahogy repültek elütöttek a háttértől, érezni lehetett hogy nincsenek ott. Bilbo kardja egyszer világít egyszer nem… hibák na. Ez mind utómunkálati probléma. Ezek mintha nem végleges effektek lettek volna én azt éreztem.
  Szarumán fight volt a legjobb az egész filmben. Vége összecsapott lett, nem mutattak meg rendesen sok mindent. Hát kár, jobb lett volna 2 részesre vágni a Hobbitot, a 3 film sok volt hozzá.

 7. “” @Bástya elvtárs:
  Tessék elolvasni a könyveket, Aragorn és Lego nem a tanácsban találkozik újra. ;) “”

  Olvastam, egyszer. Én inkább vallom magam film LOTR rajongónak, mint Tolkien-esnek. Én vállalom :)
  Mindenesetre köszi a korrekciót, ez tényleg nem rémlett már.

 8. POZITÍVUMOK:
  – nagyon vicces, Monty Python-szerű mellékszereplő, Alfrid (Tóváros Urának s””gnyaló szolgája): őt a filmhez írták, ő ellensúlyozza a töménytelen drámát, amivel a film kap egy egészséges egyensúlyt
  – Bilbót is sikerült sok humorral feldíszíteni, amiért hálásak voltunk mozizás közben
  – a gyönyürű látvány, ami tényleg vizionálisan festi meg a helyszíneket – sőt tovább megyek, talán túl is mutat Tolkien leírásain
  – marha jól megkoreografált csatajelenetek (főleg a tündék szinkronúszók által is megirigylendő összehangolt precizitása ütött nagyot)
  – nekem bejött a két univerzum összekötése. korrektül össze van rakva, ad egy plusz szálat, amire szükség is van a törpök küldetése mellett, ami önmagában véve unalmas lett volna. (látványos és izgi a nagy öregek párbaj-jelenete, bár a mozgások és az effektek kicsit emlékeztettek az automatáknál játszható bunyós játékok világára :D)

  NEGATÍVUMOK:
  – töménytelen sok dráma, rendkívül erősnek szánt egy-mondatokkal
  – az állandó “most bukik el, de utolsó pillanatban egy bajtárs megmenti”-helyzetek
  – Thorin in medias res arany-betegsége: nulla felvezetés után fokozhatatlan, mégis erőltetik, ami egy ponton nevetségessé teszi a jelenséget és szegény karaktert is (eeem-lééé-keeez-teeek, aaa-miii-kooor miiin-deeen szaaa-vaaa leee vooolt laaa-sííít-vaaa? no comment… :D)

  – de a legnagyobb bűnő az előző két résszel egybevéve, az az hogy az egész egy Gyűrűk Ura rebootnak tűnik… törpökkel.
  Én most olvastam el a könyvet, mégsem éreztem úgy, hogy a Gyűrűk Urát olvasnám. Ez mutatja, hogy a történeti átfedéseken túl (ld. küldetés, kiscsapat, hegy, egyéb politikai-királyi-családi viszályok) a film rendszeresen koppintja saját elődjét: a gyűrű ujjra hullása, a nem létező de a film kedvéért beleírt szerelmi szál, és most nem is sorolom tovább…
  Ebből látszik, hogy mi volt az oka, amiért évekig nem engedték Jacksonnak megcsinálni a filmet. Gondolom először megírt egy könyvet, amiben nem volt elég dráma, szerelem, akció és humor (amelyekből az utolsó kettőt leszámítva tényleg nincs sok a könyvben), és ez nem tetszett a producereknek. Valahogy így képzelem el a helyzetet: “Majd ha hozol nekünk a Gyűrűk Ura scrpitet, akkor leülhetünk tárgyalni a részletekről. Vetted, Peter?!”)
  És talán ezt még nem is rónám fel a producerek számlájára, mert hát nem egy no-budget vizsgfilmről van szó… de ez a full evidens koppintás… kissé már arcpirító.
  Kíváncsi vagyok mikor jönnek már ki az ezt megmutató, osztott képernyős trilógia-összehasonlítások! :D
  Human, majd ne légy rest kitenni – szórakoztató lesz!

 9. Teljesen jó volt, nekem inkább azzal volt bajom, hogy nagyon kapkodós volt, érződött,hogy kivágtak belőle sok dolgot,de sebaj,majd egy év múlva. A harcoknál pl nem derült ki,hogy mi is lett a törpökkel, kik élték túl, Thorin unokatesója túlélte?!?
  Így kicsit átgondolva nekem hiányzott egy Aragorn szintű karakter, érződött,hogy Bardot akarták annak,de valahogy kevésbé vett részt a nagy ütközetben, inkább csak a lakosságot védte.
  Richard Armitage kiemelkedőt alakított, ki tett magáért rendesen, jó volt nézni minden megmozdulását.
  Jó volt, én még egyszer biztosan megnézem, a 3D pazar volt közép-középről.

 10. péntek délelőtt néztem IMAX, így legalább ne volt felesleges idióta háttérzaj.

  Nagyon jó volt!

  Néhány dolog engem is zavart, de nem rágódok rajta.
  Lesz még itt 100 komment, akik majd “okosan” megmondják. :P

  Ilyen lett és kész.

  Kedvencem a lidérces+kiűzés volt.

  Bármikor megnézném újra.

 11. milyen kritikus az aki még filmekre sem ül be már egy ideje? (kivétel persze az összes marvel film)
  még nighcrawlerre vagy fury-ra sem. gondolom elegen olvassák már az oldalt a hírek miatt nem kell megnézni a filmeket többé.
  no nem mintha a hobbit jó lenne persze

 12. Tegnap este néztem meg, és bejött amit láttam… Lehet az is közrejátszott, hogy csak egy 2,5 órás mártózásra vágytam Középfölde világába…

  Most pedig ujjakat keresztbe, és drukkolni egy jó hosszú HBO-s Szilmarilok sorozatért… :D

 13. Nagyon vegyes érzelmeim vannak a filmmel kapcsolatban: néhány jelenet whoaa, mások pedig meeh!
  Körülbelül a felénél jöhettek rá, hogy fölösleges összefésülni a történetszálákat.Így viszont nagy csalódás lett a vége, öszelett csapva , mondjuk én reménykedem még a bővített verzióban hátha…
  Pedig annnyira szerettem az első két részt!Ez a történet nem ilyen véget érdemelt volna!

  A színészek viszont fenomenálisak voltak: Martin Freeman, Richard Armitage, Mckellen, Evans, stb..

  Ja és a Szauron vs Fehér Tanács annyira menő volt, hogy kilőtte a geek-barométert!

 14. ananász: láttam mindkettőt, azokra volt kedvem elmenni és jók is (a podcastban beszéltem róluk, de gondolom azt átgörgetted), a hobbitra nincs mert tippre unni fogom (ha a látogatottság érdekelne csak akkor elmentem volna kedden a második sajtóra vagy mi volt az és írtam volna róla). Nem vagyok kritikus.

 15. Szarumán és Elrond harca nagyon durván epic volt! Nekem is az tetszett a legjobban a filmben. Legolas akrobatikus mutatványain túl kéne már lépni, előző filmbe is volt épp elég, itt is lehetett vele számolni, szerintem nem volt vele semmi baj, ő egy ilyen karakter. Az anyjának a felhozása pedig adott még hozzá egy kis pluszt is szerintem. :) Az egyedüli zavaró tényező az tényleg az, hogy nem zártak le sok karaktert a végén, Bard-ot se mutatták, Thorin unokatestvérét se.. meg oké, hogy nagyon idegesítő volt Alfred, de az ő szála se futott ki sehova..

  Ja és még 1 hatalmas negatívum: Thorin megsiratják a törpök, térdelnek mellette, Kili-t Tauriel siratja, de Filivel nem foglalkozott senki sem?!?! Azért ez az egy dolog, nagyon idegesítő volt, ezt még megoldhatta volna Jackson valamilyen formátumban, bár bővítettben lehet lesz valami…

 16. Az a rénszarvas csatamén igen arat a képen, szerepelt a filmen akció közben is? Mert, ha igen akkor majd akkor fogom megnézni a filmet mikor vígjáték estét fogok tartani. :)

 17. Én lighanem eléggé beletenyereltem, mert high frame rates 3d-s szinkronos változatra mentem el. A 3d sajnos kicsit szellemképes volt, a HFR-t nem bírtam, az egész olyan volt, mintha a Benny Hill show-t néztem volna, minden 2x-es sebességben ment tiszta komikusan :D. A szinkron színészek meg nem is nagyon próbálkoztak, inkább csak bepostázták a szerepüket. Ezek mondjuk csak a szerencsétlenségemet mutatják, hogy a lehető legrosszabb változatra mentem :D. Ezeken túltéve magam nagyon egyet kell értsek a fennti negatív kritikákkal, én is majdnem mindegyikkel egyetértek. Sokszor olyan érzésem volt, hogy egy szappanoperát nézek, főleg a menekültek jeleneteinél. Az első Hobbitot nagyon élveztem még, de onnan minden rész egyre rosszabb volt szerintem. Ez az utolsó már csak egy 6/10 nálam, az is elsősorban a látvány miatt.

 18. Jó volt…de nem lehet egy lapon emliteni a másik 3 filmmel…de megveszem jövőre az 5lemezes dvd-t? nanááá:)))

 19. Azért amikor a Szomszédok párbeszédeinek a szintjét üti néhány lezáró jelenet, akkor érdemes elgondolkozni mi a francnak állt neki ennek az egésznek?

 20. Óriási csalódás a film.
  Az egész rendkívül bugyuta, egy idő után már nem tudtam komolyan venni a filmet, és csak kínosan röhögtem rajta, valamint a film azzal sem tudott mit kezdeni, hogy az egész cselekménynek, amire a film épül, igazából semmi tétje nincs.
  Egyszerűen nem tudtam izgulni senkiért…
  A forgatókönyvért pedig szívlapát jár, semmi rendszer nincs a filmben, csak ész nélkül egymásra pakolt jelenetek sokasága, a kedvenc ilyenem a 100 zsoldos kobold, hogy az minek kellett a filmbe…nem tudom.
  A film után azt beszéltem a haverokkal, hogy egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt Peter Jackson megnézte, és zöld jelzést adott neki nem hiszem el, hogy nem látta, hogy ez sz@r.

 21. Szerintem az ennek a filmnek a legnagyobb baja, hogy ütemtelen. Az egészben hiába történik ezer dolog, valamiért zötyög az egész film. A karakterek közül a régi ismerősök jók, valamint Bilbó és a szarvasos tünde faszi. De a törpök hót érdektelenek, a tóvárosi emberek szintén, sőt azok még idegesítőek is.
  Ja szóval egy teljesen feledhető alkotás, mint az első két rész.

 22. Én nem merem megnézni… amikor megnéztem az előző két részt, utána mindig valami balhé volt az életemben, és ez nem csak az első megtekintésre vonatkozik. Megnéztem az első részt, utána családi balhé volt. Megnéztem a második részt, utána párkapcsolati balhé volt. Megnéztük az első részt poénból nosztalgiás célzattal, utána a haverokkal volt balhé. Most pár hét múlva januárban jön az államvizsga, KRESZ vizsga, meg egy vadiúj melóhelyen kezdek egy komoly pozícióban. Nem merem megnézni basszus…..

 23. @Lakatos Májkeldzsekszon: te komolyan képes vagy ilyen következtetéseket levonni? :D I am not sure if serious or trolling… :D

  Egyébként, ha bejött az 1-2, akkor szerintem ez is tetszeni fog… Szerintem…

 24. Én nem olvastam a könyvet! De! Azt hittem, hogy a törpe király túléli! Ott azért egy kicsit lehetett izgulni! Megint de! Az a végső küzdelem a befagyott vízen! Annak is a vége! Hajj, de rosszul volt összerakva! Hogyan tud egy olyan élőlény lebegni a vízen, ami tele van fémmel testén?! Nem kellett volna elsüllyednie, és kapásból megfulladnia! A jég hideg vízről ne is beszéljünk! S ami furcsa volt nekem, hogy azta rohadt sárkányt kb. öt perc alatt elintézte az emberke! Az a rész tényleg súlytalan volt, sajnos!

 25. Lakatos majkel..blabla…!Akkor mostmar mindenki tudja,hogy te egy uj munkahelyen kezdesz komoly!!?? pozicioban..DE JO!Korulbelul ebben volt a “hozzaszolasod” mivoltja!Gratulalok!!

 26. Dean6

  Csak hárman haltak meg a törpök közül, a többi túléli. Unokatesó is megmaradt, ha jól emlékszem talán ő lesz az új király és csak később fog meghalni egy másik csatában. Jó pár éve már, hogy a könyveket forgattam a kezemben, lehet hogy tévedek.

  —–

  Elnéztem ezt a részt, a maga módján szórakoztató volt, de a három rész közül nem ez volt számomra a legjobb. Mint a régi trilógiánál úgy itt is az első részt élveztem a legjobban. Egyszerűen a kevesebb több lett volna.
  Amúgy igen, a fehér tanács epic volt viszont ami a szinkront illeti hát….. pedig ilyen miatt nem szoktam panaszkodni

 27. Hát most már tudom mit érezhettek az SW fanok az I. II. III.-nál :|
  PJ pont azt hagyta el ami a GyU olyan jó volt, a realitást. Mert bármennyire fantasy volt az egész próbált a realitás talaján mozogni. A Hobbitban? Az egész egy kiégetett színkavalkád volt, kusza befejezetlen szálakkal.
  Az 5 sereg csatája? Azt hiszem itt olvastam, hogy nyilatkoztak milyen hosszú csata lesz. 1-2 epic megmozdulás volt aztán futás és sírás…
  10 évesen cipeltek be a GyU-ra moziba, azóta minden évben min. 1-szer megnézem, de a Hobbit nem kapcsolódik be ebbe a hagyományba..

 28. Hobbit 3:

  Igen véget ért egy korszak, de ez a búcsú akkor sem mérhető a Király visszatérhez, ha nagyon szeretnénk. És félreértés ne essék, nem utáltam, én is szeretem Középfölde világát sőt a fantasyt. De, beigazolodtt amit (nem csak én) sejtettem: Nem volt indokolt 3 ilyen hosszú filmre széthúzni. Hiszen bár a Hobbit 3-nak vannak jó jelenetei (Thorin magához térése, Christopher “92 évesen is badasabb mint te bármikor is leszel” Lee vs gyűrű lidércek), de a film nagy része nem több egy CGI csatánál, ami persze látványos és sokszor kreatív (azonban annyira próbál bombasztikus lenni, hogy becsúsznak olyan röhejes dolgok, mint, hogy Legolas lépcsőnek használja a lezuhanó sziklákat), de hosszú távon fárasztó (pl.: folyamatosan feltámadó gonosz). A CGI sem rossz, de az egész látvány orgia akkor sem ér a Helm szurdok nyomába, ahol statiszták voltak az orkok. Igen ott nem voltak ennyien, de jobban érződött a súlya. A konstans Gyűrűk Ura kötések is néhol feleslegesek, mert ezek miatt inkonzisztens a film (pl.: Aragonra tett utalás, amikor ez időben 10 éves illetve nem tiszta, hogy miért nem győzik már le most Szauront, ha ekorra veszély: Szarumán már most gonosz lenne, de akkor miért a jók oldalán harcol?). Nyilván a színészek jók (Freeman, McKellen, Armitage – nekik van rendes szerepük, a többiek csak ott vannak). A mellékszálakon is nagyon érződik, hogy csak idő kitöltésnek vannak mert például a kapzsi nyomorult (kígyónyelv 2.0) szála, a tünde-törp szerelem, Bard gyermekei érdemben semmit nem raknak hozzá a cselekményhez és érdektelen (az elsőnek meg a végkimenetelét sem tudjuk meg). Azonban megint hangsúlyozom nem utálom a filmet, mert a világ, a zene és a szereplők által a hangulat is meg van és tényleg vannak szórakoztató részei. De túl sok a CGI (pedig én vagyok az utolsó aki ebbe beleköt, de ég és a föld a különbség a Gy.U valós helyszínei és ember-ember párbajai és e között, még a nem CGI részek is szét vannak effektelve) és kevés az emberi tényező. Beütött a Lucas effektus, míg Jackson az első három filmben csak arra használta a számítógépet amire muszáj volt, most már – kis túlzással – ahhoz igazítja a filmet, hogy milyen effekteteket tud csinálni. Most ez hülye felvetés lesz: De, ha ez nem egy többszöri Oscar díjas, sokaknak meghatározó sorozat vélhetően utolsó darabja lenne, hanem csak egy random fantasy, sokkal jobban lehúznák az emberek. Persze semmi baj sincs az érzelmi kötödéssel, de attól még ez a film sok helyen inkább hasonlít egy videojáték átvezetőjére mint a Gy.U trilógiára. Persze majd biztos tartok egy Középfölde maratont és ezt is újra nézem (hiszen ellenben a SW prequelekkel ez nem idegesítő, csak nem túl emlékezetes). És én is szeretném jobban szeretni ezt a filmet (a 2.-kat minden változtatása ellenére tudtam is, bár már az is hosszú volt és sokkal jobb lenne rendes lezárással), de nem lehet nem látni a különbséget a Gy.U trilógiához képest. Ha a Két Torony minimum 9/10 akkor a Smaug max 7/10, ez pedig 5/10. Szívesen néznék még filmeket Tolkien világából, de ideje lenne egy friss nézőpontnak, Jacksonnak meg legközelebb nem szabad ennyi pénzt adni, mert akkor talán visszatér a kreativitása.

 29. Ami meg külön fáj, hogy az egyik legtöbb potenciállal rendelkező karakter Beorn nem kapott szerepet (egy snitt van róla). Nem érte, ha ennyire kellett bővíteni ő érdekesebb mellékszál lett volna, mint azok amik végül lettek.

 30. nem értem ezt a sok nyafogást!?!?!
  ha valaki olvasta A hobbit-ot és ez után avval vádolni Peter Jackson hogy nem volt itt kreativ az sült bolond!
  amit még általába soha nem értek meg ha valaki negetiv hozzászólásba kezd itt (legyen az most bármilyen filmkritika) mi a szarért a film CGI említi meg először (informatikus tán az illető???)

 31. Szerintem a trilógia második legjobb darabja, sikerült kiköszörülni az előző rész hibáit, és majdnem hozta az első rész szintjét. Méltó befejezése lett a trilógianak és egyben remek felvezetése a Gyűrük urának. Jackson mindent kihozott a gyengécske, vékonyka regényből, jól fűzte össze azt a későbbi történésekkel. SPOILER!! Gandalf kiszabaditása epic jelenet volt, ahogy középfölde gyakorlatilag három leghatalmasabb lénye, Galadriel, Elrond és Saruman harcol a gyűrűlidércek és Sauron ellen. A végső csatajelenet hozta a kötelezőt, sok drámai egyedi sorsokkal és szédületes látvánnyal, hangulattal. Igazi fantasy gyöngyszem, a műfajra jellemző pátosszal heroizmussal és látvánnyal… Persze voltak apróbb hibái is a filmnek, túl sok volt Alfridból, a csata mértékéhez képest kicsit túl sok volt a túlélő a végén, a trollok hullottak mint a legyek pár nyilvesszőtől is, a legvégét egy kicsit túlhúzták, a hobbitfalva részt már feleslegesnek tartottam, jobb lett volna valami darkosabb, baljósabb befejezés Sauronnal vagy Gollammal a végső jelentben… Várom a bővitett kiadást remélem abban kicsit jobban kibontanak egy-két dolgot, ami a mozis verzióban kicsit kapkodósnak, néhol indokolatlannak tűnt, és talán Beornak is több szerep jut, mint hogy deszantosként ledobják a sasok a csataba.
  SPOILER OFF
  Az első rész 10/10 és a második 7/10 után ez a rész nálam egy 9/10-et ért az iMDB-n

  The Man Who Laughs – SPOILERES LEHET! Aragorn ekkor már 36 éves én nem 10, a Gyűrűk ura idejében 86 éves, mondja is Eowynnek egy jelenetben. Szauron már tulságosan megerösödött, ezért nem tudták legyőzni, mondták is, hogy becsapta őket. Szarumán még nem volt gonosz, akkor vált azzá, mikor használni kezdte a Palantír követ, és így Sauron hozzáfér az elméjéhez. Legolasz ugrálása a lépcsőkőn nem röhelyes, Tolkien leírta, a tündék léptei ilyen könnyedek, képesek vékony ágakon ugrálni, pl. a Gyűrűk urában a hó tetején szaladt nyomot sem hagyva, míg a többiek derékig gázoltak benne… :)

 32. The Man Who Laughs – …Ja, és persze Szauront nem lehet megölni, mert minden erejét és hatalmát belekovácsolta az Egy gyűrűbe. Össze van kötve a sorsuk és amig a gyűrű létezik, max legyengíteni tudják, elpusztítani nem, ezért sikerült pár ezer évig fogva tartaniuk a Bakacsin erdőben, miután a gyűrű elveszett. De amint Gollam megtalálta, kezdett felerősödni…

 33. Nyílméregbéka: SPOILER, lehet
  Mi az, hogy Aragorn 86 éves?! :D Ez most nem tiszta?!:D

  Sajnos a lépcsőjelenet a könyvben leírtakhoz képest már sok volt! A havas jelenetnek utána fogok járni, mert ez is inkább vicces! :D
  Viszont, ha Szarumán csak a kő használata után lett gonosz, akkor itt csöppet eltúlozták a jelenetet, mivel full premier plánés arckifejezéssel le lehetett venni a muksó arcáról, hogy igaz segített Gandalf kiszabadításában, de rohadtul ott volt a szemeiben az, hogy már gonosz, vagy mocskosul sántikált, akar valamit “nem jót”. Azért az az arckifejezés mindent elárult!
  A szerelmi szál csak nekem tűnt fel, hogy sok volt benne?! Ahogy már többen is írtátok, jó lett volna pár szereplő végső mozzanatait is bemutatni!

 34. Összességében tetszett a film, de kicsit csalódott is vagyok, mert lehetett volna jobb. Ami jó volt, hogy rengeteg ötletes, kreatív dolog volt benne, sok utalás volt a Gyűrűk Urára (igen, utalás, ami a rajongóknak szól, nem pedig koppintás). Ami nagy negatívum, hogy a rengeteg CGI miatt tényleg más lett a hangulata, kevésbé érződött “komolynak”, de szerintem ez is megbocsátható, hisz a könyv is sokkal mesésebb, így ráfoghatjuk erre.
  Kíváncsi vagyok a bővített változatra, remélem, sok dolgot ki fog javítani.

 35. Imtal: Ha jól emlékszem, A Gyűrűk Ura története alatt Aragorn 87-88 éves (akkortájt lehet a születésnapja, amikor Fehér Gandalffal először találkoznak a Fangorn-erdőben, valami ilyesmit olvastam még régebben), mivelhogy dúnadán, vagyis “nyugati ember” a Tolkien-féle mitológiában. Númenor királyi vérének leszármazottja, ők pedig az univerzális gonosz, Morgoth/Melkor elleni küzdelemben tanúsított részvételükért kapták a 250-260 vagy (Aragorn esetében még hosszabb) élettartamot.

 36. az Úr 2014-ik évében arról rigyálni hogy sok a CGI egy fantasy-kalandfilmbe az most már badarság……………….

 37. Nekem nagyon nem tetszett az, hogy pont az utolso resznel ereztem a legjobban, hogy szetvagtak a filmet, csak azert, hogy a retardalt nezonek ne keljen 3 orat ulni a moziban csak ket ora huszpercet es majd utana vegye meg 6 honap mulva a rendezoi valtozatot ahol megnezheti a kivagott 30 percet. JEEEEEEE!!!!!!!
  Amugy a film 8.2/10 nalam de az elso 9/10 a masodik 8.1/10.
  Nem szidok semmit de egy dolgot azert megemlitek, mert meg mindig a hatasa alatt vagyok.
  Legolas tornyos jelenetet emelnem ki es ott is a barlangi trollt.AZ MEG MI VOLT? Komolyan kb ket rugos WC pumpan rohangalt. Mekkora gagyi mar komolyan? De lagalabb megtudtuk ez altal, hogy a barllangi trollok szocialis haloja nagyon stabil hiszen szegeny hianyzo ket labat potoltak ahelyett, hogy rohadtul megoltek volna es elvettek volna minden tulajdonat a spanjai a barlangban.

 38. Palacka: Azt is számításba kell venni, hogy mikor Gandalf otthagyja Frodót a Megyében, akkor súlyos évtizedek telnek el, mire visszaér…

 39. Hát ez a film :DDDD Szerintem a világ legviccesebb Középfölde filmje lett, azért így mert Tolkien adaptációnak csak félve merem nevezni :DDD Pedig isten lássa lelkem az előző két részt hibáit leszámítva baromira élveztem. Bár rossebeszi ezt is élveztem :DD Olyan volt az egész mintha Peter Jackson vérszemet kapott volna a sok az előző két részt ért kritikától és így ” Tudjátok mit buzik?? Ha a dráma nem működik csinálunk egy kurvajó vígjátékot” És ha ezt így gondolta komolyan mondom le a kalappal, mert sírva röhögtem azután az 5 perc után ameddig próbáltam komolyan venni a filmet. :DDD
  Hát mi jelenetek voltak benne :DD A Troll mikor nekifutásból befejeli a várfalat, Legolas antigravitáló ugrabugrándozásai, Bolg halála ahogy a nyomorultra még rá is esik egy szikla :DD Suhatagban a várvédés..jönnek az egyik irányból, majd Bard mond valamit..UTÁNAM és elindulnak visszafelé. Smaug halála is ahogy felszállt és kifingott :DD Lámpa lekapcsolt a szemében :D Tegyük hozzá hogy a könyvben is ilyen gyorsan ell lett intézve szóval, az korrekt volt. De ez a gyerek válláról indított nyilvessző :DD Na hagyjuk is ezeregymillió gyöngyszeme volt ennek a filmnek, fufúú Alfridról nem is beszélve (kilóg a bugyid vagy vmi ilyesmi jajj …:DD) Arról nem beszélve hogy a végén nyilvánvaló lett hogy Thorin és Bilbó közt valami “más” kapcsolat volt ő “mást jelentett nekem” PFfd:DD Gandalf meg bazmeg D:DD Eltűnik fél órára megjön, mondom így poénból haveromnak ez totál bevan tépve, és így hööö miaszar történt az elmúlt 1 órában :OO:DD” Erre előveszi a pipáját és így leül szipákolni hát azthittem ott végem lesz :DD Zseniális vígjáték lett komolyan mondom, érdemes megnézni :DD Sajnos a vége eléggé összecsapott lett semmit nem tudtunk meg kábé, hogy Dáin lesz a Hegymély királya, mi lesz a tóvárosaikkal satöbbi satöbbi, Bilbó búcsújára Thorintól is mérges voltam, mert a könyvben sokkal szebb szöveget mond..nem csak azt hogy őőőő A SASOK őőő de A SASOK. :DD Tisztán érződött amúgy mi volt benne eredetileg a könyvben és mi volt a körítés. Ja meg a ctrl c ctrl v-zett elfhadsereg báázzz :DD Há mindegyiknek egyforma volt az arca. Meg se próbáltak ezen erőlködni :DD Na jólvan élmény volt :DD

 40. kuktin: Okés, hogy ma már gyakorlatilag mindenhol CGI-t használnak, de Jackson és a WETA a Gyűrűk Urában nagyon sok mindent megoldott makettekkel, jelmezekkel, bábokkal stb., így szívesen láttunk volna hasonlót. Persze valószínűleg a CGI olcsóbb volt.

 41. Csiki – Ötven év telik el a Hobbit és a Gyűrűk ura között.

  Imtal – Aragorn a numenori királyok leszármazottja, akik még a tündékkel érkeztek középföldére évezredekkel azelőtt, nem egyszerű emberek, hosszú életet élnek. A Gyűrűk urában van egy jelenet, mikor Eowyn kérdezi, hogyan ismeri ilyen régről az apját, akkor árulja el neki, hogy 86 éves.
  Szarumán itt még nem gonosz volt, csak becsvágyó és intrikus (a hataloméhségét használja ki Sauron később), lenézi a többi mágust, de attól még ő a fehér mágus akinek a gonosz elleni harc a feladata.

 42. Pár pontositás.
  A két trilógia között 70 vagy 80 év van.
  Szarumán már ekkor “gonosz”. Neki az Egy Gyűrű kell és azt akarja megszerezni. Irigy Gandalfra és gyűlöli őt. Itt azért segít, mert meg van kötve a keze a Fehér Tanács által. És nem akarja, hogy Szauron nagyon megerősödjön, mert már régen tudott róla, hogy visszatért. Hagyta megerősödni, hogy előkerüljön a Gyűrű. Később fogja Szauron megmérgezni a látókő segítségével.
  Magáról a filmről. Sajnos érződik rajta, hogy nagyon meg lett vágva. Sok karakter történetének egyszerűen nincs vége vagy úgy van vége, mintha még lenne egy folytatás. Bár szerintem a rendezői változat sokat fog ezen segíteni.

 43. pavel:
  Akkor én is pontosítok egy picikét…
  Harmad kor:
  2931 – Aragorn Születése
  2942 – Bilbó hazatér a Gyűrűvel
  3001 – Bilbó ünnepsége
  3021 – Harmad Kor vége, vagyis a Gyűrűk hordozói elhajóznak nyugatra…

  Negyed Kor:
  120 – Aragorn halála

  Vagyis, hogy ha jól számolom akkor Aragorn 210 évesen halt meg…

 44. Nekem ennyi rémlik:
  SÁRKÁNY – törpök a bányában – idegesítő emberek a városban – szerelmes tündelány – törpök az aranyban – BILBÓ – Gandalf akciócsoport – tündeduó – ember/tünde kooperatív bűntudatkeltés – törpök a bányában – csata – még egy csata – isteni sugallat – KECSKE (ami csak úgy van ott a csata közepén talpig páncélban) – még több KECSKE – a KECSKÉK felmennek a hegyre – valaki meghal – szerelmes tündelány – valaki megint meghal – fura troll – supermario legolas – BILBÓ (immár negyedszerre fut le 10 kilómétert negyed óra alatt) – harc – harc – még mindíg harc – vége – nem még mindíg harc – megye – én meg még mindíg nem tudom, hogy kié lett az arany…

  Ez most, hogy így leírtam viccnek jó, csak sajnos a film felétől annyira “meguntam” (nem biztos, hogy ez a jó szó rá), hogy már minden szaron nevettem, ami valószínűleg elég zavaró volt a tömött teremben.
  Nem azt mondom, hogy rossz film, csupán nem jó.

 45. Jaj tényleg, nekem a Galadriel-Szarumán-Elron triórol simán a South Parkos Super Best Friends jutott eszembe.:)

 46. Egyre jobban érik a leírtak alapján hogy skippeljem ezt a filmet… 2 dolog volt ami visszaadta Nekem a Hobbit hangulatát…az pedig Bilbó ft. Gollam a.k.a. Szméágol és persze..Smaug…szerintem csak az mentette meg a második részt..igaz szinkronosan néztem meg moziban tavaly..no de mikor feliratosan is megnéztem…azt hittem betojok..iszonyat eltalálták.

 47. Érdemes megnézni moziba , vagy ez nagyon össze lett csapva nem az igazi lehetne jobb befejezés lett ??

 48. Nézhető ,de ez sem volt egy nagy reccsenés. Eza Hobbit széria a picsában nincs a gyürükurához képest.
  Tauriel szép mint állat, a szőke bájgunárok menőn veretik a randa varangypofákat, komoly nézések, patetikus epikus marhaság. Kb ennyi. Ja meg CGI ? Holjó/holnem.
  Bajom továbbá, hogy orkok ménem zöldek.
  Tudom, az előző kettő is ilyesmi, de szánalmasan vértelen. Na mindegy, mesefilm, családosok becélozva, de néhol ilyen kreaturák mellé jobban nézett volna ki ha a levágott fejek nem szárazon gurulnak szanaszét.

  A Régi GYU jobban tetszett, élethűbbnek hatott a maga korában mint ez.
  De az összhatás igen jó, jó a látványkoncept. A pár főbb szereplő elhullása is egy pozitívan értékelhető dolog, jó hogy vittek bele némi drámát, nem egy marvel szintű felhőtlen happyend ganay.
  Nem volt összecsapott,már a vége fájóan bájolgós volt. Nem győzték egymás “seggét nyalni” a karakterek. Ezt kibaszhatták volna belőle, nem lett volna hiányérzetem.

 49. Nem ment át a nagy “fészkalódásmertuncsi” teszten! A másodikkal berántottak, ezzel, a harmadikkal kizuhantam a “légüres térbe”. Bár kétségtelen, hogy az elején Mithrandir kiszabadítása – whoah!!! Valamint Martin Freeman Bilbo alakítása zseniális.. de a mangalicás barnatörpe és a kecskeugratós-hegymászós jeleneteken a hasamat fogtam, egyszerűen nem lehetett komolyan venni.. ráadásul annyira gáz volt helyenként a CGI, hogy juj! Sorry de nálam jó ha a 4-et üti a 10-ből.
  Nem Peter Jackson fogja megkapni a trilógiámat… ezt eldöntöttem, most, végképp. :)
  A bővített kiadásra azért leszek kíváncsi, hogy mennyit pofoznak fel az elcse…tt végéből!

 50. Azok akik hezitálnak,hogy moziban nézzék-e: Igen! Egy nagybetűs látványfilm,otthon már nem ad majd ekkora vizuális élményt. Kár lenne kihagyni. A GyU-hoz egyáltalán nem ér fel,de az előző részek minőségét simán hozza.

 51. Hát én ma megnéztem és hatalmasat csalódtam. A legelső film volt a legjobb és utána szépen romlott. Ez a rész egy összecsapott valami. A színészek előtt le a kalappal, de minden más csapnivaló. Megértem a rotten 60%-át. Ez van sajnos, nem igazán értem…

 52. Na, nekem is letudva.
  Ami tetszett:
  + összességében véve szórakoztató kis film volt ami végig lekötött, mondjuk úgy nem is nehéz, ha az egész gyakorlatilag csak egy csatajelenet

  Ami nem tetszett:
  – a filmek közül ezen érződik a legjobban, hogy tényleg csak a pénz miatt szedték három részre, lényegében a második rész végéről lecsapták a csatajelenetet oszt most eladták külön filmként
  – gondolom mindenki ismeri azt a sablont, amikor lassú zenére elkezd vesztésre állni a jó, hullanak a mellékszereplők, csak hogy utána jöjjön a “váratlan” fordulat és hősi zenére megforduljon a csata kimenetele; na ez baromira unalmas tud lenni, ha ugyanabban filmben már nyolcadjára veszik elő
  – valamikor filmközben elgondolkodtam, hogy az orkok olyan kis 1hp-s szörnyekhez hasonlítanak, akiket a d&d 4-ben egy csapással lehetett legyakni, erre az egyik jelentben Bilbó nem úgy öli az orkokat, hogy konkrétan kavicsokat dobál a fejükhöz! De komolyan! Nyomorult kis hobbit hozzávág egy a követ az ork fejéhez, puff meghalt! Következőhöz, puff az is!
  – az egész törp-tünde szerelmi szál erőltetett, felesleges, és zavaró volt
  – a 3D teljesen felesleges, alig néhány jelenetben lehetett egyáltalán érzékelni, és azok többségében is inkább zavaró volt. Az egyetlen kivétel talán Smaug dumálása.
  – már megint azok a rohadt sasok…
  – annak ellenére, hogy a történet nulla volt, nem sikerült helyet találni egy “mi történt velük azután” kis színesnek a végén
  – főbb szereplőink kapnak vagy három mondatot és két perc játékidőt, de a főnökhelyettes baromkodásait minden második snittben “élvezhetjük”
  – az az érzelgős beszéd az aranyról és az otthonról a végén…

  Így hirtelen ennyi. Nem ez lesz a kedvenc Peter Jackson filmem az biztos. Szórakoztatónak szórakoztató, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy megéri rá kiadni a mozijegy árát.

 53. aciddur:
  “Szerintem az ennek a filmnek a legnagyobb baja, hogy ütemtelen. Az egészben hiába történik ezer dolog, valamiért zötyög az egész film”

  És ezzel kb. meg is fogalmaztad, mi a probléma jackson MINDEN filmjével.

 54. nem tudom de nekem film nézése közben, többször az ugrott be, hogy Jackson szeretne egy Szilmarilokat csinálni (esetleg csak producerként), eléggé sok utalás volt a régmúltra.
  Gondolom WB nem bánná

 55. Most éreztem igazán, hogy kidobott pénz volt a mozijaegy. A haverok is ugan ezt érezték. Bár a 2 . rész már előre jelezte ezt de, mivel a remény hal utoéjára bepróbáltuk hátha. Mekkorát tévedtünk. A végén már komolyan hányingerem volt a nyálas giccses érzelgős szartól, ami az egészet gyakorlatilag övezte. Ebben a részben már semmi sem volt a helyén. Az év legorsszab moziélménye számomra. A LOTR örök klaszikus lett, ez meg, (talán az első részt leszámítva) egy nagy lufi jól meghámozva.

 56. Megnéztük! Nem tudom valahogy nem volt meg a hangulat, arról meg már nem is beszélve, hogy beültünk egy másik filmre is ahol a Hobbit előzetese ment abban a 1,5 perc előzetesben kiszúrtunk vagy 3 jelenetet ami valószínűleg csak a bővített változatban lesz. Menjenek a pi…ba ennyire nem kellhet a pénz nekik, vagy legalább egy olyan előzetest csináltak volna amiben nem a plussz jeleneteket tolják bele! Annyukat!

 57. Nekem mindent egybevetve óriási élmény volt a film.olvastam a könyvet és a trilógiát is.
  Engem a film alatt nem zökkentett ki semmi, minden a helyén volt.Csak így utólag a kommenteket olvasva valamint egy nap után talán a szerelmi szál és a dialógusok voltak gyengébbek.

  Nade,lenne egy kérdésem:
  Az erdei tündék királysága nem a Bakacsin erdőben található?
  Ugye itt vágtak át a hegyhez, itt küzdöttek a pókokkal.
  Ha ez így van akkor a Gyűrűk urában amikor Legolas Gimli és Aragorn követi a hobbitok nyomait Legolas miért tekint idegenként az erdőre?

 58. Mint önállóan értékelendő mű egynek elment. Mint könyvadaptáció hatalmas bukás.

  A napon nem kővé váló trollok, kihasználatlan Dűnéből koppintott kőzabáló férgek, és a végül senkit se érdeklő Arkenkő részletek bőven hagytak bennem űrt.

  Mástól meg agyfaszt kaptam: fajok közötti haszontalan romantika, anyád szeretett téged beköpés minden indok nélkül (főleg, hogy előtte Legó nem az apjával beszél erről hanem Tauriellel), ha a szerelem ilyen akkor nem kell, és azért fájt mert igaz volt bullshit meg aztán a végére nagyon nem hiányzott.

  Mentem, láttam, jó hogy vége.

 59. Mioma – Tényleg, most hogy mondod, az tényleg óriási baklövés, hogy a trollok nem váltak kővé a napfényben, mint az első Hobbitban. Még a Gyűrűk urában is úgy tudtak nappal harcolni trollok Minath Tirithnél, hogy Sauron előbb homályba borította Gondort, nem látszott a nap…
  Az Anya szál az tisztán látszott, hogy azért lóg a levegőben, mert kivágták a lényeget. Majd jővőre megtudjuk mikor kijőn a rendezői vágás.

 60. @Nyílméregbéka: Minath Tirithnél nem azért volt sötétség, mert az orkok jobban harcolnak sötétben? :? Nekem valami ilyen rémlik… Aztán lehet tévedek…

  @körös: nincs mit :D

  Emígy kezdek rájönni, hogy nem is olyan jó kommenteket olvasni… Kezdem én is egyre több hibáját látni a filmnek… :D Igaz nekem így is tetszik… Jövőre jöhet a maraton, hat film bővítve egymás után… :D

 61. Csiki – mindkettő. Az orkok miatt is volt meg úgy en bloc, minden Mordor fajzat alapvetően éjszakai lény volt, vagy nem bírták vagy nem szerették a napfényt. :) Sarumán uruk hai harcosai bírták csak napot.

 62. Itt voltak Olog-haiok (Troll-ork keverékek) akiket direkte Napra tenyésztette ki!!!! Az óriás troll is bírta, bár kevés van belőlük. Könyvekben is említve vaqnnak! (GYU-ban is)

 63. Ez mekkora egy fostaliga film volt. Vagy ötször elaludtam rajta es mikor felebredtem, mindig ugyanaz ment. Vagy csepeltek egymast, vagy unalmas baromsagokrol pofaztak.

  Egy 20 perces showdown volt kinyujtva 2 orara.

  Akkor is, ha legalabb egy orat ataludtam belöle, nem ereztem ugy, hogy barmit is kihagytam volna.

 64. SPOILERES LEHET!

  Lehet egyedül maradok a véleményemmel, de nekem tetszett a film, egyáltalán nem élem meg negatíumként az általatok felsoroltakat.

  – Hosszú? Az, de szerintem kell is ahhoz, hogy minden benne lehessen. Ha valaki olvasta a könyvet, az tudja, hogy egy csomó minden abban éppen csak említve van. Fontos részletek a csatából, csak éppen meg vannak említve, pl az is csak egy mondat, hogy “meghalt Fili és Kili”. Ennek filmen kell idő. Meg egy csomó minden másnak is, hiszen a Gy.U. esetében is panaszkodtak rengetegen, hogy kimaradt Bombadil Toma, holott semmi köze a cselekményhez. Na itt nem maradt ki semmi, most az a baj.

  – Szerelmi szál? Oké, nem a legjobb, de nem volt vele baj, elfért az a 10 perc a 3 órában, ami foglalkozott vele. Ráadásul a könyvben nincs egy női szereplő sem, nem baj, hogy lett, és így drámaibb az imént említett egy mondat is. Na meg ne felejtsük, hogy a Gyűrűk Urában is nagyon durván előhozták az Aragorn-Arwen dolgot, a könyv fele ennyit sem foglalkozik vele.

  – Nincs motiváció? Ez igaz, de a filmben sincs. Ez egy kincskereső mese, amit Tolkien a gyerekeinek írt, itt még nincs gyűrű, nincs veszélyben senki. Hülyeség lett volna más motivációt kitalálni.

  – Sok a CGI? 2014 van, mégis mit várunk?

  – Legolas az akrobata? Az, de az volt a Gyűrűk Urában is, amikor felugrott az olifántra és kilőtte, vagy amikor a Helm szurdoknál lecsúszott a pajzson. Tünde, nem ember, belefér, hogy ügyesebb/gyorsabb.

  – Giccs? Lehet, de ez egy fantasy. Ráadásul olyan, aminek a témája nem olyan komor, mint a Gyűrűk Urának, sokkal mesésebb a könyv is.

  – Túl hosszú volt? Az, de azért én várom a bővítettet, amikor lesz még egy plusz fél óra, mert feltehetően ez az utolsó Középfölde film, amit láthatunk, és ha valaki igazán szereti ezeket a filmeket, akkor azt mondja, hogy mindegyik lehetne még egy kicsit hosszabb…

  – Nem változtak kővé a trollok? A hegyi trollok változnak kővé.

  A Szarumán-Elrond-Galadriel csata pedig… Na ott kissé leesett az állam, és alig tértem magamhoz.
  Ne a realitást keressük ezekben a filmekben, ahogy azt is tudjuk, hogy hosszúak. Az pedig nem igaz, hogy valaki, aki szereti ezt a világot és végignézte, az nem élvezte önfeledten. Jöhet a bővített!

 65. Láttam mindhárom részt , tetszett mindegyik .
  Megnéztem az 1-2 bővítettet és volt 1-2 fontos vagy kevésbé fontos dolog benne pl Thorin apja a 2. részben akit sauron elragad utána Gandalfot is elkapja stb
  Várjuk a 3.rész bővítettet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.