Magyar film nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia nyerte az egyik legfontosabb díjat a filmfesztiválon. A történet az index alapján:

A film 1944-ben játszódik Auschwitzban, ahol a Sonderkommando tagjaként a holttestek elégetésével foglalkozó Saul felismerni véli az egyik testben a fiát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megadhassa neki a végtisztességet.

human
írta
2015. 05. 24. 19:34
megjelenés
30
hozzászolás


30 hozzászólás a “Magyar film nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban” bejegyzéshez

 1. urta:

  Oda van írva, hogy a zsűri díját teljesen helyesen. Az Arany Pálmát nem ő nyerte de ezt nem is állítja itt senki

 2. Jól írta urta, a film a zsűri nagydíját nyerte meg, ami nem egyenlő az Arany Pálmával. Van egy “sima” díja is a zsűrinek, azt valami más kapta.

 3. Emlékeim szerint Jancsó, Szabó, Ranódy, Kósa, Makk, Maár nem holoban utazott. Ez most zavar téged?

 4. Nekem inkább az az unalmas már, hogy valahányszor elismernek egy ilyen filmet, mindig feljön, hogy “persze csak a téma miatt….”

  Mert abba még csak véletlenül se kéne belegondolni, hogy esetleg maga a film is jól lett megcsinálva? -_-

 5. Zaki: ugy sejtem hogy senki nem kenyszerit arra hogy megnezd vagy hogy akar a filmbuzis hiren 5 mp-nel tovabb elidozz es nyugtazd magadban hogy mar megint csak ezzel a lejart temaval lehet nagyot guritani.

 6. Cannes a legutolsó hely a filmvilágban, ahol téma szerint díjaznának filmet…. Trust me.

 7. Csak annyi a bajom ezzel, mint bármilyen más olcsó hatáskeltő filmmel. Amikor a Stephen Hawking film nem egy briliáns elméről szól, hanem arról, hogy ő nyomorék és milyen nehéz az élete. Amikor Turingról film készül, de nem a briliáns elméről szól, hanem , hogy meleg volt. Amikor filmet készítenek “az amerikai mesterlövészről” ,és nem az értelmetlen iraki háborúról szól, hanem olcsó propagandáról. Vagy bármilyen film, ami attól lesz “letaglózó” mert kiderül, hogy valamelyik szereplő rákos. Ezek olcsó fogások és a nép (meg a zsűri) is kajálja.A holokauszt is biztos recept. Nagyon el kell rontani hozzá, hogy ne kajálják (a Sorstalanság film verzióját nem láttam, de állítólag az ilyen lett).

 8. fel kéne fogni végre, hogy itt pont nem a témát díjazták.
  hanem ööö….

  …. a technikát. ugyanis – több zsűritag is hangoztatta – egy olyan témát dolgoznak fel VÉGRE újszerűen, amit igen, pont hogy bitang módon elcsépeltek az előző x évben.
  (ha nem esett volna le, az operatőrt is díjazták, a kamera végig a főszereplő arcán, a mélységélesség előnyeit-hátrányait kihasználva mozog, a hangmérnöki munkáról már ne is beszéljünk)

  én is unom kicsit, hogy minden évben van 1-2 ilyen témájú film (nem az a baj h VAN, hanem hogy sokszor rohadtul nem mutat újat, csak ismétlések sorozata), és ezek okoztak egyfajta “bőség zavara” kavargást.

  de most ez új. örüljünk ennek. srácok ez Cannes. ez nem valami pályazat.
  Cannes.

 9. Ja Natalie Portman is épp a zsidókról csinált filmet , az is nyert… oh, wait

 10. Tulazon: Ez nem feltétlenül jó példa mert Portman zsidó :)

  A film egyébként érdekel annak ellenére, hogy igen elcsépelt a téma és szinte mindig részlehajló módon mutatják be bennük a történelmet.
  Plusz azért hozzá kell tenni a “kialakult” témához, hogy most már az internet világában az „internet fiának”, azért felkellene már tűnni, hogy a zsidóság elég evidens szerepet tölt be a világban létszámukhoz képest és a hangoztatott semlegességük ellenére. Más részt, aki még mindig hisz benne, hogy egy „meghatározó” díj vagy elismerés az politikától és „hatalomtól” mentes, az egy mese világban él. A globalizmus már olyan szintű, hogy minden mindenre hatással van… ergo “figyelve van” valamilyen szinten.

 11. Én örülök annak, hogy magyar siker született, de megértem azokat is, akiknek uncsi már a téma. A holokauszt téma még nem feltétlen jelent sikert és díjjakat, ahhoz egy jó film is kell. De tény, hogy ezt bizony kajálják odakint a népek. Én is jobban örülnék neki, ha azokat a technikákat, megoldásokat egy másfajta filmben látnám. És nem feltétlen azért, mert így meg úgy a zsidók. De akár a jelenünkben akár a múltunkban vannak olyan történelmi események tragédiák, amik szintén megérdemelnék a figyelmet. Elismerem, amia II. világháborúban történt az szörnyű volt. De 70 év sajnálkozás talán elég volt már. Mindentől függetlenül a filmet meg fogom nézni. És ha már kommentelünk emberek, próbáljuk meg kultúrált formában megtenni, mégha megosztó is a téma.

 12. Azért az sem elhanyagolható, hogy Röhrig Géza amatőr színész és ennek ellenére rengetegen dicsérik a játékát.
  Egyébként meg a pfujjogók közül ki látta már a filmet?!

 13. roberto: azért ezt te sem gondolhattad komolyan.

  esküszöm, nem is értem az lyen hozzáállást.

 14. hawk – részrehajló? RÉSZREHAJLÓ??? hogy az istenbe lehetne nem részrehajló módon bemutatni egy népirtást? szegény nácikok nem tehettek mást, hát olyan csúnyán nézett rájuk az a pár millió vérszomjas gyerek, meg nő és idős, meg rokkant és beteg. jó ég már.

 15. @pulover Egy amatőr színészt hogy választanak ki egy ilyen film főszerepére? Azt hittem, hogy Magyarországon megvan az a bizonyos elit kör, ahonnan válogatnak.

 16. malachi: ne kezd el ezt az álszenteskedést! annyira elcsépelt már ez a műfelháborodás! azóta is minden évben vannak népírtások és egyéb kegyetlenségek még sem háborodsz fel! (dárfúr, burma, …)

  szerintem is gáz, h kishazánkból csak ez a téma az amit a nyugat értékel… próbált volna meg hunor & magor filmet csinálni. vagy az olajozásról, vagy a cigánybűnözésről… semmiféle támogatás nem érkezett volna… nem, h külföldi díj! :D

  azon pedig, h cannes-i filmek befolyásolás mentesen nyernek, csak visongani tudok a röhögéstől… aki ezt komolyan gondolja az sajnos nagyon nincs képben!

 17. davideomome: maximum egy bekeretezettben a szülei polcán… :D de eszemben sincs meggyőzni… higyj amit akarsz! majd rájösz egyszer magadtól! nyilván csak a szakmaiság dönt, háttéralkuk és egyéb ismeretlen pénzügyi tényezők soha nem játszanak szerepet… istenem! fel kéne nőni! -_-

 18. khirill: nem lehetne hagyni ezt a szalonzsidózást? ez már tényleg unalmas.

 19. holden:

  ha nagyon szőrszálhasogatni akarunk khirill egy pillanatig nem említette a zsidókat:
  a téma elcsépelt (vagy már ez is zsidózásnak számít?), kíváncsi lenne milyen fogadtatást/támogatást kapna más a magyar társadalom más etnikumait előtérbe helyező film, és hogy a díjátadók egyáltalán nem csak arról szólnak, hogy milyen a film (te jó ég, ezt ki nem látja be?..). Meg se említette a zsidókat.

 20. és mikor jön egy olyan magyar film ami az orosz megszállás borzalmairól szól ?

 21. felnőttem, köszi.
  tudom, ha elfogynak az érvek, jönnek a személyeskedések:)
  fogd fel. ez egy korrekt film.

  és pont azért jó, mert ismétlem: egy ELCSÉPELT témát dolgozott fel végre ÚJSZERŰEN.

  szerintem nem is láttad még, ugye? ja. persze, érthető akkor minden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.