Így használta a Mad Max:Fury Road a CGI-t

A kritikám a filmről itt van, a sok pozitív kommenttel megfejelve. Most inkább lássuk, hogy a számítógépes grafikát miképp kell jól használni. Elég sok rendező megnézhetné, hogy így kell kiegészítőként, nem főattrakcióként tekinteni a CGI-ra.



















Itt a baromi hosszú cikk róla, ha valaki a képeknél többet akar befogadni.

29 hozzászólás a “Így használta a Mad Max:Fury Road a CGI-t” bejegyzéshez

  1. ez egész korrekt. “elbírja” ezt a pluszot, nem érzem olyan huhdebaszottulcsaltak-dolognak.

  2. Egyébként zseniális volt az interjú a Immortan Joe-t alakító színésszel, amikor nyilatkozta, hogy a forgatás alatt, amikor kint voltak a sivatagban, a stáb reggeltől-estig kint dolgozott a hőségben, és ő megjelent mint a Nagy Vezér és még a stáb is úgy köszöntötte mint a szolgái a filmben…úgy érezte magát mint egy kisiskolás, akinek az álma teljesült végre. :)

  3. Mikor robban a tartálykocsi, a teaser trailerben még az első képen szereplő jelenet szerepelt. A filmben ugye a második.

  4. Meglepett hogy a nagy robbanásnál kb. minden autó CGI volt. Itt is használták azért rendesen a technológiát.

  5. Bárcsak hatással lenne más filmekre, ilyen fronton Star Wars is arányaiban rendben lesz

  6. erahurka: A linkelt cikk alapján úgy néz ki a többi autó is valódi, csak azt külön vették fel, majd össze ollózták.

  7. @zsedan: Állítólag ez Ep VII-ben max 30% CGI lesz. Szerintem az bőven elég. Előzmény trilógiáról meg nem mondok semmit. Még a végén kitör a Comment wars. :D

  8. @erahurka: egy kis pontosítás, nem CGI-k az autók, valódiak, a robbanásnál kompozitálással lettek összerakva különböző felvételek.
    a filmben nagyon sok helyen van kompozit(pl mozgó hátteret beraktak miközben a forgatásnál csak egyhelyben volt a kocsi), ami más mint a cgi.

  9. *Bele se merek gondolni mennyivel jobb lett volna 1-2-3 ha nem Lucas szarja el

  10. Agyamra megy már ez a sok elélvezés, hogy mennyire nem használt CGI-t. Mit számít? A végén vagy jó a film v nem, és nem attól, hogy használnak v sem cg-t. Jó kezekben mindkettővel lehet nagyszerűt alkotni….

  11. @LasDen

    “A végén vagy jó a film v nem, és nem attól, hogy használnak v sem cg-t.”

    Ugye most nem azt akarod mondani, hogy a valódi látvány (ami kézzel fogható) egyenlő értékű is lehet a CGI-vel?

    Mert csak meg kell nézni, hogy 5-10 éves filmek, amiket akkor elementáris erejű látvánnyal ruháztak fel, mennyit öregedtek. Nem csak azért mert fejlődött a teckhnika, hanem azért is, mert az csak mesterséges, sosem lesz annyira igazi, mint amit megépítenek és valós díszlet.

    Az viszont igaz, hogy mindkettővel lehet jó filmet alkotni, de nagyon is függ, hogy mennyire van túlsúlyban egyik vagy a másik.

  12. Watchmen: LasDen arra akart utalni, hogy egy jó film jó marad, a technikától függetlenül (azért nézzük már meg a Star Wars effektjeit ma), egy szar filmet meg nem húz ki a mocsárból az, hogy telenyomják state-of-the-art CGI-jal.

  13. Watchmen: Ha magadtól nem tudod eldönteni hogy mi a CGI illetve mi a valóság akkor számít végül is ? Tehát ha megnézed a filmet, tetszett és azt hiszed valódi volt a háttér végig akkor ha közlik veled hogy oo sok helyen csak CGI máris azt mondod hogy hú akkor ez szar film?

  14. Nem az dönti el egyértelmuen, de mar a tudat, hogy tenyleg rengeteg dolgot felepitenek masfajta erzessel tolt el

  15. Azért sokszor lehet látni a cgi-t (általánosságban beszélek, nem kimondottan erről a filmről), az egy másik dolog, hogy van, akit nem hat meg, mert nem feltétlenül a képi látványért nézi.
    De ugyanúgy vannak irtózatosan rossz trükkel készült filmek is, szóval azzal is lehet simán bóvlit gyártani.

  16. Bírom ezt a kézzel fogható hülyeséget. Te a moziban bizony semmit nem fogsz fogdosni, és ahogy fentebb említették, azon a ponton amikor már szemmel látható különbség nincs CGI és díszlet között, már csak a divatból való fikázás megy. Az ilyen emberek nem nem értem minek néznek egyáltalán filmet, ha eleve saját véleményük sincs semmiről, csak birkaként loholnak a sorban. A régi filmek meg igen is szarul néznek ki többnyire, mivel a felvételre szolgáló eszköz is jóval fejletlenebb volt, mint manapság, ergó a minősége is rosszabb lesz, ha CGI van benne, ha díszlet. Tényleg ki kéne már irtani a netről ezt a divatból mindent fikázok mert nem tudok saját véleményt alkotni hülyeséget, rohadtul irritál már nagyon sok embert.

  17. itt egy valaki fikázik divatból, mégpedig te mindenkit, akinek nem tetszik a sok CGI film. Ez úgy mondom, hogy kajolom őket néha, de basszus, ne vicceljünk már, hogy a megépített díszlet és kaszkadőrös trükk úgy öregszik, mint a CGI-os filmek. Aki ezt szajkózza az kicsit el van tévedve. Nézzétek meg a A Bourne-rejtély-t (kaszkadőrök, díszletek) és a Tobey-s Pókember első részét (őslelet CGI). Ügy lezárva.

  18. Nagyon jó ez a videó, egy ilyen forgatáson élmény lehet részt venni, nem úgy mint a green screenes szarokon. Nem véletlen, hogy egy csomó színész, aki részt vett pl egy Star Wars forgatáson elég negatív véleménnyel volt róla.

  19. fujj cgi! Gonosz Lucas! Gyenge starwars! Látom a fikagépek ugyan azt a köröket futják, újra meg újra. Ettől biztosan teljesebb lesz az életük. Egyébként meg tök mindegy hogy mi valódi és mi nem az, ez csak egy film! Ha minden vfx hát lexarom, úgy is csak a végeredmény a fontos.

  20. @Aang, Látom értelmezni te se tudsz. Egyébként meg nem fujj CGI, de ha lhet életszerűbb, akkor miért ne? SW 1-3 meg szar és kész, ezen nem nagyon lehet vitatkozni és igen Lucas b@szta el, ez is tény. Ettől nem lesz teljesebb az élete senkinek, még talán neked sem.

    A Mad Max 4 meg rohadt jó volt!

  21. Számodra elb@szta mások szerint meg jó volt, ezen nem nagyon lehet vitagkozni.
    Az életszerûséget meg ne a vásznon keresd, a film az csak illuzió! Egy lapos fantáziátlan unalmas film nem lessz attól jobb, mert 100 millókat költöttek diszletekre meg robbantásokra, minthogy egy remek mozi sem lesz rossz, csak azért mert mindent amit lehetett cgi-al oldottak mg benne. Nekem mozizás közben eszembe sem jut azon gondoloodni, mit ès hogyan csináltak, hanem csak magára az alkotás egészére figyelek.
    A filmet mèg nem láttam, de kicsit odzkodok tôle. Ahogy az ismerôseimtôl halottam(akik már látták) semmi tôrténet, 0 karakterek, Mad max szinte nem is szerepel benne, az egész mozi egy két nagy akció jelenet amiben száguldoznak a sivatagon át. Félek hogy csalódás és unalmas lesz.(de legalâbb nem használtak cgi-t, haha)

  22. szerintem a lényeg az, hogy hogy használják az adott technikát.
    egy makett vagy díszlet, álarc, smink is lehet szar, ha nem megfelelően alkalmazzák a filmben.
    szerintem tökmindegy, hogy valódi vagy trükk az adott felvétel, ha ez filmnézés közben nem bukik ki és megállja a helyét az összhatásban, akkor ámen.

  23. A Star Wars első három rész szerintem rossz példa, mert ott tényleg túlhasználták a CGI-t, és nem is nézett ki annyira jól. Viszont ott sokat elvett más is, ezért emlékszik mindenki savanyúan azokra a filmekre.
    De ha megnézzük mondjuk a Jurassic park első részét, vagy az Avatart, ott azért kurva nehéz lett volna épített díszletekkel bármit is kezdeni. Ráadásul azok még a mai napig megállják a helyüket. Vagyis nem kell okádni rögtön a CGI szó hallatán. Ha valaki kurva jól megcsinálja, akkor lehet az is jó.
    Én mondjuk a hibridre szavazok, mint mondjuk a Gyűrűk ura is volt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.