Podcast: Nyilvános vetítés 421: Genisys install instructions

Round 3? Ezúttal a Terminátor körül alakult ki a bunyó, miközben Wayne leszólt minket a Jurassic World miatt.

Premierek: TED 2

Témák:

– Star Wars: Han Solo fiatalon a 2018-as Star Wars-filmben. (Nem az EP VIII-ban), a Lego movie rendezőitől.
– Batman v Superman: Lex Luthor is képen
– The Finest Hours – talpig férfiak a partiőrök
– Goosebumps – ti olvastátok a könyveket?
– Transporter refueled:
– Iron Giant újra a mozikban, kötelező animációs ami anno bukott, de rátalálhatna még pár ember.
– VR film…
– Vissza a Jövőbe előzménysorozat…

Megetkintve: Terminator: Genisys, Northface, Jurassic World

Letöltés, RSS, iTunes, timing.

28 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés 421: Genisys install instructions” bejegyzéshez

  1. Bela 50 perces monologjai ala vagjatok mar be a Szomszedok vege focim zenejet. Vagy majd megcsinalom en, aztan belinkelem.

  2. Batman v Superman bukás lesz? Kötve hiszem. :)
    Lehet, hogy elbaltázott film lesz, de anyagilag biztos nem lesz bukta.

  3. terminator genesys megtekintve ? ugyan minek ? most jobb lett tőle az életünk vagy mi van?

  4. Ezekben az ölre menő vitákban rendre Human-nel értek egyet inkább, és nem értem sokszor, hogy Bélának miért van olyan percepciója, hogy pl. a Mad Max-ben az akción kívül nincs semmi, vagy hogy nincs karakterfejlődés a Gravity-ben. Fenntartom, hogy én vagyok a hülye, de én nem emlékszem olyan filmre, ami annyira klasszul adott volna elő egy narratívát a nők társadalmi helyzetéről mint a Mad Max, a Gravity meg egy spirituális film, egészen konkrétan a megszületésről, az újjászületésről szól. Mindekettő filmnek sikerült összehonia azt a mesteri bravúrt emellett, hogy egy elképesztően látványos és jól felépített, feszített tempójú akció-kalandban sikerült elmesélnie ezt, sokszor pusztán a dramaturgiával a rendezéssel, a dizájnnal, meg félmondatokkal elmesélve azt amiről valójában szól. Emellett ezek konkrét blockbusterek. A Gravity-nek pl. sikerült az, ami az Interstellarnak nem, ott egészen pátoszos, giccses agyonfogalmazásba keveredett a film mondanivalóját tekintve, ezért is lett három óra hosszú, többek között.

    A Jurassic World-ről meg a Terminator Genisys-ről pedig ugyanazt tudom elmondani a magam részéről: a gondolkodás az volt, hogy hogy most elmesélik ugyanazt a történetet, hogy újrakezdjék a frencsájzt, csak a mostani közönség igényére szabva. Itt Bélával kell egyetértenem abban, hogy ha pl. most vetítenék le az első Terminátort, akkor a közönség egy jó része lepontozná. Nem a trükkök miatt elsősorban, hanem mert megváltoztak a fogyasztói igények. Hiába használja a horror toposzait, ahhoz kevés benne a horror, hogy borzongani lehessen rajta, egyedül a feszültség az, ami fenntartja a figyelmet, de az meg egy nagyon réteg közönséget szolgál ki. Human-nek viszont itt van igaza, hogy blockbusterként nem működik. A második Terminátor film azonban pont eltatlálta azt a pontot, amitől kurva jó blockbuster, de azért elgondolkodtat, meg meg is ríkat (főleg a rendezői változat, sajnos elég sok karakterfejlődést bemutató jelenet kimaradt a moziverzióból, pl. Sarah Connor első álma, amiben megjelenik Kyle Reese, ott sebezhetőnek mutatkozik Sarah; vagy amikor kiszedik a chipet, és utána John és Sarah vitatkozik, az egy kurva nagy fordulópont a két karakter szerepében). A Genisys-szel az a legnagyobb probléma szerintem, hogy túl sokat akartak vele, túl sok visszautalást nyomtak bele, és a cliffhangerek igenis elrontják a filmet. Nem volt bátorsága továbblépni klasszikus önmagán (mint ahogy a Jurassic World sem), csak ugyanazt akarta elmesélni sokkal nagyobban, részletesebben, a hibákat is jobban felnagyítva így. Ilyen szempontból nagyon tudom tisztelni a harmadik Terminátort, aminek volt bátorsága azt állítani, hogy az ember küszködése, hogy elkerülje az elkerülhetetlent, hasztalan. És amikor John Connortól a végén megkérdezik a rádióban az atomtámadás indulásakor, hogy ki a parancsnok, és azt mondja, hogy ő az, az a felnőtté válás egyik ortombán elmesélt, ám ékes példája. A csávó menekült a felelősségvállalás elől, pedig ez is ugyanúgy megkerülhetetlen mint a halál, amibe a világ rohan. Minden más borzasztó volt a filmben, de az az utolsó darab, ami hozzá tudott tenni még valamit a témához érdemben.

    A Jurassic World-nél az az érdekes, hogy sok szempontból egyébként közelebb áll az eredeti regény témáihoz és szellemiségéhez mint a JP mozifilm. A Jurassic Park egy kilúgozott kalandfilm lett a regényhez képest, de a regényben már szintén felmerült, hogy mutáns dínókat gyártsanak, mert az jóval nagyobb biznisz, főleg ha házikedvenceket is össze tudnak dobni, hogy minden látványosabb legyen mint az igazi. Az az ironikus, hogy Wu ott azzal győzködi Hammondot, hogy le kellene lassítani a dínókat, mert az emberek egyszerűen nem látják, olyan gyorsan mozognak. A regény és a Jurassic World óta eltelt időszakban pedig akkorát gyorsult a világ – és erre reflektál a film-, hogy nemhogy lassabb, hanem nagyobb, erősebb, gyorsabb dínó kell mint az eredeti, mert az már unalmas. Így összevetve a kettőt tök érdekes. Azt meg egy másik posztnál is leírtam, hogy a vége igazából semmivel nem hülyébb mint az első filmnek volt, ott is random berakták a Tyrannosaurust a csarnokba, minden előzmény nélküll, hogy falja fel a Velicoraptorokat, így megmentve a hősöket. Ez a multi-dínós befejezés ilyen szempontból semmivel nem rosszabb igazából, csa jobban reflektál arra, hogy ma mi zajlik a világban, ezért tűnik talán egy fokkal “életszerűbbenk” ami az első film végén történik.

    Ennyi akartam mondani Vietnámról.

  5. Én Bélával értek egyet a Genisys-el kapcsolatban. Egy jó és szórakoztató film volt. Tök felesleges belemenni abba, hogy hogyan müködne egy időutazás. Engem nem zavart, hogy Sarah Connor szerepére nem egy kigyúrt nőt választottak. Ez a film az első Terminator idejében játszódik és akkor még Linda Hamilton sem volt olyan kigyúrt és harcias. A történet szerint az első és a második rész között képezte csak ki magát.

  6. zsocso: erről akkor ennyit? igazából nem a kigyúrtság a kérdés, de már annak is kéne lenni a csajnak hiszen 10-15 éve készül Reese érkezésére és tud a terminátorokról, míg a T1-ben ugye nem tudott azért volt gyenge és kellett erőssé válnia. Nem mellesleg a T1 film idővonala le is lett nullázva, szóval érdekesen nem volt bajod az időutazással, ha utána meg azzal érvelsz, ami az első és a második film között történt, szóval talán nem értetted teljesen.

  7. Nagyon jó volt ez a adás végére kezdet kicsit durvulni de még pont a határokon belül maradtak a srácok. A vitával kapcsolatban mind2 igaza van bizonyos szempontból.

    Béla:Igaza az szerintem hogy ezek a nagy klasszikus filmek amik szóba jöttek valószínűleg ha most menne mozikban ugyan úgy szétlehetne szedni és ha az új reboot verzióját most látnánk őket elöszőr sokkal jobb lenne a fogadtatása. Mert ugye elsőre minden sokkal jobb.
    A gond az ezekkel a filmekkel leginkább ha semmi újat nem tudnak felmutatni és itt nem világ megrengető dolgokat gondolok pusztán olyanra ami tényleg előre viszi a frnachiset és lét jogosultságot add egy folytatásnak. Terminatáronál elviekbe ez megvolt csak még kellett volna még rajta dolgozni a Jurassic World viszont egy az egyeben Copy olyan mint a játékoknál a népszerű Remastered verzió.

    Human: Igaza az hogy ezek a filmek önmagunkba nem igazán erősek csak az eredetit próbálja másolni és tele van hülyeséggel amit az eredetiben nem igazán tűnt fel az újdonság hatása miatt. És melegítve csak a káposzta jó. És sajnos a másik Human igazság az hogy Hollywood biztonsági játékot csinál vissza nyúl 1-2 rég jó ötlethez és újra megcsinálják. És Bélának igaza van hogy teljesen válható filmek és szórakoztatóak de mennyivel jobb lenne ha kapnánk Terminátor 1-2 és Jurassic park minőségi új filmeket ahol hatna az újdonság ereje.

  8. human: Értettem én, de nem zavart. Engem szórakoztatott a film. Eszembe sem jutott volna belekötni olyan dolgokba, hogy Sarah Connor miért nem szálkásabb. Ennyi erővel akkor az is probléma lehetne, hogy Michael Biehn sokkal soványabb volt az eredetiben, mint Jai Courtney az újban. Náluk pont forditva volt. Az új Kyle sokkal izmosabb volt, mint a régi. Az nem volt gond?

  9. de látom nem érted, a viselkedés amit eljátszott a színész a kérdés, nem az, hogy pont mennyi izom volt rajta.

  10. A Terminator egyről való észervétel nagyon jó, hogy mikor a falnak megy aztán meg eltűnik. Annak tényleg semmi értelme, de attól még nagyon jó film , persze már megkopott.

    Valóban Sci-fi horror kategória volt anno.

    Viszont ez a terminator jobb volt mint az elöző kettő (SZERINTEM), bár jó volna egy sötétebb Terminator film mint az első. Lehetne kevesebb pénzből is ,lásd Predators (nem volt egy szuper film, de viszont igényes . (40 misiből! néhány éve).

    Cameron ,de kár hogy már “mindent elmeséltél erről a sztoriról”

  11. Nálam a Jurassic World elég nagy csalódás volt. A történet eléggé csapongott összevissza, nem igazán találta a helyét. A gyerekek teljesen feleslegesek voltak, igazából nem kezdtek velük semmit, ahogyan a katonasággal sem. A számomra apróbb hibákról Wayne tökéletes összefoglalást mondott. Nem lehet a dinókat idomítani, ezt el is mondták, mégis Chris-ből alfa dinó lett valamiért… Az egész egy mese volt, helyenként felturbózva.
    A Terminator viszont egy kín volt számomra. Már az első pár perc a hangalámondással eléggé kényelmetlen érzéssel töltött el, akkor még nem tudtam mivel lehet fokozni. Aztán kiderült: a párbeszédekkel. Azt a mindenségit, mennyire gázok voltak, engem ki lehetett volna kergetni a teremből vele. Szerencsére mindig amikor már úgy éreztem, hogy kezd leépülni az agyam a sok hülyeségtől, amit összehordanak, akkor berakták Arnoldot, hogy dobjon egy mosolyt vagy felrobbantson valamit. Ez mentette nálam a filmet a nézhető irányba. Amúgy voltak a párbeszédeknél kellemetlenebb dolgok is, ez a film is csapongott, szerintem nem igazán tudták mit akarnak vele. A karakterek borzalmasak voltak, a szereplők még annál is rosszabbak. Ez a John Connoros faszi nekem teljesen unszimpatikus volt, a Kyle akárkit játszó Jai Courtney meg borzalmas. Nekem mondjuk nem volt bajom Emilia Clarke játékával, de a szemöldökével művelhetne valamit, mert midig azon kaptam, hogy azt nézem grin hangulatjel grin hangulatjel
    Ja nézhető film mindkettő, de egynél többet nem érnek.

  12. Haha most hallottalak először human, na lényeg, hogy ebben a beszélgetésben egyezik a véleményünk, nem megyek eposzi mélységekbe, Terminator sz.r lett

  13. A Terminator I.-ből egyetlen képkocka SEM LETT kivágva. Így amiről azt hittétek, hogy az első filmből származik, az mind a mai trükktechnika csodája. A magyarázat pedig végtelenül egyszerű: Az első film jogait senki sem vette meg, így azt nem is lehet felhasználni újra sehol. Csakis a karakterek, meg a történet jogait vették meg, nem az első (vagy akárhányadik film) jogait. Tehát, egészen biztos, – mivel más minden résznél a gyártó cég – ebben a részben (SEM) láttunk semmit az eredeti Terminatorból, hanem mindent újraforgattak, a lehető legjobban megidézve az eredeti filmet. (Valahol olvastam, hogy valakik belekötöttek, hogy az új Genisysben látható szemetesautó nem ugyanaz az évjárat pl. mint az eredeti Terminatorban, hanem pár évvel későbbi azt hiszem. (De még 84 előtti egyébként.) A Nike cipővel pl. tök nagyot szívott a kosztümös, mivel új állapotút már nem találtak sehol ebből a fazonból (még e-bay-en sem, csak leharcoltak voltak), így a Nike újragyártotta állítólag a film kedvéért azokat néhány tucat példányban.

  14. Amúgy alapvetően a Jurassic World és a Terminator: Genisys kérdésekben Bélával tudok egyetérteni, mert szinte nincs olyan film, amit ne lehetne ekézni. Ez a két film messze volt a hibátlantól, de szórakoztatni akartak, azt meg teljesítették. Nyilván fel lehet háborodni JP, vagy T rajongóként, de aki arra számít, hogy ezek a filmek megütik az első rész(ek) szintjét, úgy kell neki. Én csak két órát jól akartam szórakozni, és mindkét filmen lehetett.

    Azonban:

    Amúgy a Terminator I. szerintem még ma is hatásos lenne, nyilván, ha ma készülne nem olyan szintűek lennének a trükkök, mint 1984-ben, hanem olyanok mint pl. egy Birdman pl. az a pár másodperc. Ugyanis, ma már 6,5 millió dollárból is meg lehetne csinálni jól azt a pár percnyi trükköt, ami kellett a filmbe. Egyébként is, az akkori 6,5 milliós költségvetés ma kb. 15 millió lenne… (A Boxofficemojo inflációs számaiból számítottam ki az arányszámot.)

    Egyébként a Terminator és a Terminator 2 zseniális filmek, szerintem a világ legjobbjai között a helyük.

    És még egy dolog Béla észrevétlére a trükkök vonatkozásában:
    Te magad válaszoltad meg, hogy miért nem vetted észre hogy régen milyenek voltak a trükkök a T1-ben:
    Egykor gondolom Te is VHS videón nézted a filmet – talán nem is gyári kaziról, hanem átvett/felvettről, na szóval ennek a felbontása kevesebb mint fele mint a DVD, és kb. hatoda a Blu-ray-hez képest. Tehát, egyszerűen a minőség miatt nem vetted észre a trükköket, másrészt, a 80-as években az még teljesen vállalható volt, sőt a film végi Terminator “csontváz” stop-motion mozgatása pl. egészen hatásos volt.
    A zene pedig nem is vacak, csak valóban kisköltségvetésű. Én pl. egykor a score-t (tehát Brad Fiedel zenéjét) megvettem magnókazin, és sokat hallgattam pár évtizede… Nyilván, nem egy John Williams féle Jurassic Park-főtéma, de aláfestő zenének tökéletes. A főtéma pedig szerintem az I-ben szólt a legjobban, a II. is ok, de az egy az igazi nagy kedvenc mint főtéma.

  15. Jurassic World-re egyszerűen semmi nem tudott rávenni hogy megnézzem, totál érdektelen az egész.
    Terminatort kedvelem, így megnéztem. Az első rész az örök klasszikus, engem nem zavarnak a gagyi trükkök, imádom a régi filmeket, a gyerekkori nagy kedvenceket. Christopher Reeve se tűnt gagyinak a Superman ben mikor repül a vetített háttér előtt, azt is imádtam. Ma már megmosolyogtató, de tökéletes nosztalgia. A Termiantor 1 pedig tényleg egy nyomasztó atmoszférájú film, bár a 2. is az volt. Paradoxonra épül az egész, egy poénra. Kyle visszautazik, és emiatt jön létre az emberi ellenállás, hisz ő lesz John Connor apja. A Skynet önmagát hozta létre, a Termiantor maradványaiból lett a Cyberdine ből nagy cég. Itt a fő gond az volt, a Genisys ben, mikor SPOILER:
    Johnt megtámadja valaki, mikor Kyle visszautazik. Az hogyan? Akkor a T1 ben is Kyle nak tudnia kellett volna hogy Johnt megtámadták… vagy annak is időutazással kellett odakerülnie, hogy megváltozzon minden. Arra se kaptunk magyarázatot, se arra hogy a T1000 et ki küldte korábbra meg a védelmezőt. Ezek igenis fontosak, hisz ezekre épült a film.
    Egyetlen másodpercre se tudtam izgulni rajt annyira súlytalan, tét nélküli volt. sajnos nem sikerült a legjobban na. Színészek is mellényúlások voltak, és addig volt jó nagyjából ameddig nem 2017 be került a sztori.
    A T1 et megidéző képsorok meg zseniálisan jók lettek. Nosztalgia faktor felugrott, de nagyon. És akik azt mondják hogy lopják csak az ötleteket… hát nekem pont azok a lopott jelenetek tetszettek a legjobban belőle. Ja, és a Skynet az eredeti sztoriban nem csak a T800 at küldi vissza Sarah megölésére, hanem ugyanakkor küldi a T1000 et is, amolyan biztonsági megoldásként 1994 be. Arról Reese nem tudott, csak John, a gyerekkori emlékeiből.

  16. Szerintem a kelleténél jobban lehúztátok a Jurassic Worldöt… A premier hetén néztem meg és baromira élveztem. Jó, logikai hibák voltak benne, de tegye bárki a szívére a kezét, hogy a Jurassic Parkban is voltak ilyenek… és hogy példát is mondjak: Nedry kutyának nézi a dínót, vagy a vadász, aki idézem a filmből “mindenkinél többet tud a Raptorokról” aztán simán becserkészik? Wtf?
    Szóval szerintem itt is betudható az emberi hülyeségnek. És élveztem. Úgy jöttem ki a moziból, hogy amikor bementem féltem, hogy milyen lesz, és mosollyal az arcomon jöttem ki, mert baromira tetszett. Aztán múlt héten tesóm kitalálta, hogy ő is megnézné, elmentem ismét és másodszorra is nagyon élveztem. Plusz jó volt érezni, ahogy mellettem egy muksi akkorákat ugrált film közben, hogy csak na :D

    Egyébként a mai adás után már nem félek a Genysis-től… :) Főleg, ha abból indulok ki, hogy nekem anno a 3-as is tetszett :D Az eddigi Terminátor filmekből csak a Salvation nem jött be…

    Egyébként human a Terminátornál azt mondja, hogy nem kell a régiekhez hasonlítani, ehhez képest JW-nél meg az érvelése nagyja erre épült…

  17. Hát csak összejött a Round III. is, még ha nem is abban a felállásból ahogy vártam, de valami ilyesmire számítottam mivel elég megosztó lett a Genisys. A Jurassic World-öt közben pótoltam így „kivételesen” Wayne-el értek egyett, de a Terminator-t még nem láttam így nem véleményezném. Az már most biztos hogy nem ülök be rá nagy várakozással (pedig rajongó vagyok) így lehet hozni fogja legalább a minimális elvárást. Mivel nem született végeredmény Wayne véleményére még kíváncsi leszek :D Jó adás volt, köszi srácok.

    human – Július 19-én lesz valami sepciális tartalom, esteleg egy ünnepi harmadik évfordulós Podcast különkiadás? Léccccccci

  18. 1. Batman vs Supermant lehet nem szeretni, de bukni akkor sem fog :) akkora a hype, hogy ha még Gigli szintű negatív széllel indulna, akkor sem tudna hasalni ilyen felfokozott várakozás mellett. Előre a milliárd minimum borítélkolható, ami ugyan elmaradna még Marveléktől, de bukni egyszerűen ez nem tud majd.

    2. Terminátor kapcsán Humannel és Bélával is egyetértek.

    Human oldaláról: az összes kritikát, felhozott ellenérvet akár én is mondhattam volna, szépen csokorba gyűjtötte, levezette, adom mindet. Csak két dolog még. Egy, hogy a legnagyobbat én a 80-as évekbeli időgépen szakadtam…b*zzeg a régi Terminátor felhúz a sufniba egy időgépet, amivel a full Skynet fél évszázaddal később készül el, de a fater meg összebarkácsolja. Ott konkrétan hangosan felröhögtem (de onnét kezdve tudtam – amire előre figyelmezett mindenki – hogy itt blődségre kell számítani és úgy is álltam hozzá). A második meg tényleg a sértően hülye lyukak a plotban…most komolyan elsütni egy olyat, hogy nem tudjuk ki küldte vissza, mert törölték az adatbázisból? Mintha nem tudtak volna mit kitalálni, hát majd a második részre úgyis ez lesz a lényeg, és akkor addigra valami baromságot összerántunk, de most legyen ennyivel elütve…ez ócska, nincs kifogás rá.

    Béla oldaláról: a film tényleg baromi szórakoztató, minden hülyesége ellenére.

    De azért itt tenném hozzá, hogy ez csupán azért lehetséges, mert az előzetes reklámkampány, és a film fogadtatása után eleve úgy megy be rá az ember, hogy fogd fel hülyeségként, kvázi vígjátékként, és akkor egynek nyáron jó lesz. Ezt adom. Ugyanakkor most tényleg ott tartunk, hogy egy Terminátor szériára úgy üljek be, hogy ez egy kabaré lesz és így lesz tűrhető limonádé egyszeri nézésre? Azért ez a franchise igen csak lejtőn van akkor…a T2 a valaha volt/lesz egyik legjobb akciófilm. Period. A két folytatás meg a középszerbe lökte, ez meg konkrétan megkoronázta a gagyiság oltárán.

    A T1, T2 témához meg ezen apropón visszakanyarodva: az első rész felett valóban eljárt az idő, de ahogy Human is mondta, az egy kisköltségvetésű sci-fi volt, azok meg nem arról híresek, hogy állják a kort látványban (sőt akár történetvezetésben), de ez ugyanolyan természetes, ahogy Arnold is idővel megfáradt.

    A T2 nevében viszont kikérem magamnak, hogy manapság az is langyos lenne…hiába láttam vagy 10x, ha a tévében elkapom egy percre, tuti ottragadok egész este. A történet dinamikájában, akcióiban a mai napig friss, úgy, hogy lassan 25 éves lesz. Ez azért kérem szépen így negyed évszázad távlatából nem semmi effort. És ha a második közvetlen folytatásaként ülnék le a Genisys elé, akkor valószínűleg fél óra után úgy állnék fel előle, hogy hagyjuk ezt a szart.

  19. human: Fuh, ezzel most megleptél :D utóbbi időben, akivel csak beszéltem, az mind leszólta a 3-ast… Pedig szerintem jó volt, többször is láttam az évek során. :)

    Genysis-re kedden megyek ha minden igaz, szal majd a “cancel” podcast alá beírom melyikőtökkel értek egyet… :D

  20. Én nem láttam a Jurassic parkot kb 8 -10 éve és a többi részt sem mostanában, így nekem a Jurassic World nagyon nagy élmény volt :-) .

  21. Szerintem is teljesen vállalható a Genisys, pedig tartottam tőle, hogy elszarják. És a Terminator 1 zenéje tényleg szörnyű :)

  22. Szerintem egy vicc volt ez a Genisys, esküszöm rossz volt hallgatni, ahogy Béla minden áron védeni akarta. :)
    A T2 mindenben veri azt a filmet, még akcióban is basszus pedig van egy pár év közöttük. A helikopteres üldözésnél majdnem behánytam… Meg ez a terminátor vicsorgós dolog is egyszer még azt mondom vicces volt, hatodjára már inkább kínos. Nekem ez ilyen terminátor paródia volt, de akinek tetszett, annak elnézést kivánok és egészsségére.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.