Blockbuster watch: Mission Possible

(Mostantól más írja a bevételes posztokat, remélem vele is olyan kedvesek lesztek, mint velem. Viccet félretéve, nagy segítség ez, és remélem jól sül el. Majd még kifejtem jobban később, lássuk inkább a bevételeket – human)

Tom Cruise elmúlt 10 éves pályafutásában a Rogue Nation mindössze a negyedik százmilliót is meghaladó siker lesz, ráadásul ebből a szűk körből hármat az MI sorozat tesz ki, szóval mint a borsó, meg a héja. Az akció franchise epizódjai mellett egyedül az Edge of Tomorrow-t sikerült átrugdosni a lélektani százas határon, azt is vért izzadva (A Tropic Thunderben meg hiába emlékezetes az öreg, hiba lenne a számlájára írni). Ezekből könnyen deriválható, hogy Cruise hollywoodi életbenmaradása legfőképp az MI sorozatnak – pontosabban a négy évvel ezelőtti Ghost Protocolnak köszönhető, ami átütő sikerével újrapozícionálta a teljes franchise-t, na meg Tomot is (tuti megvan még, hogy az kvázi Jeremy Renneres rebootként is tervben volt).

mission_impossible_rogue_nation-wide

A Rogue Nation el is kapta a fonalat, kritikailag és pénzügyileg is hozza az előző rész szintjét. Elsőre hiába tűnik kevésnek a 56 milliós nyitás a mostanában eszetlenül elszállt 100 pluszos hétvégék mellett, a Paramount óvatosan 50 alá/mellé becsülte korábban, plusz külön pacsi is jár nekik a hirtelen előrehozott premier ellenére totál kimaxolt reklámkampányért. Ilyen kritikák mellett a 200+ az USA-ban megoldható, összesítettben pedig a Ghost Protocol 694 milliója simán bevehetőnek tűnik, félmilliárdot szinte tuti összekalapol a többi piacról. Tom Cruise meg így még 10-15 év múlva is Ethan Huntként rohangálhat, ami a széria minőségét elnézve egyáltalán nem is baj.

A hét másik széleskörű bemutatója, a Vacation folytatás, remake, akármi meg taknyolt ahogy illik. Tippre a stúdió véletlenül sem a klasszikus(?) Chevy Chase filmek emlékét akarta felidézni, hanem inkább a két éve szintén R kategóriás We are the Millers baromi nagy sikerét akarták a legegyszerűbben meglovagolni. Kukáztak is gyorsan egy meglevő franchise-ból egy sufnituningolt családos, road movies, R-es vígjátékot, aztán várták a csodát. Aztán még mindig várnak. 21 millió 5 nap alatt, 15 a hétvégén egy egyértelműen 100 millió fölé pozícionált filmnél sovány, annak még a fele sem lesz meg. A 2015-ös nyár meg így az elmúlt évek leggyérebb vígjátékos szezonja marad, a három legnagyobb dobás (Vacation, Ted 2, Pixels) egyértelműen bukott, a Spy is némileg csalódás (150 fölé szánták csak Amerikában), egyedül Judd Apatow mentett a Trainwreckkel.

A heti limitált premierek közül érdekes lehet még a The end of the tour, ami 4 moziban zseniális átlagot hozott (31.500 dollárral), de a (relatíve újonc) A24 forgalmazó az idei Ex Machine visszafogott sikerét leszámítva elég sok többre hivatott filmjét csúnyán elkalkulálta, szóval csodát ettől sem kell majd várni. Segel, meg Eisenberg CV-jében majd jól mutat. Jeunet Amerikában még csak most bemutatott The Young & Prodigious T.S. Spivetjére viszont 100 moziban konkrétan a kutya sem volt kíváncsi, egészen katasztrofális 320 dolláros mozinkénti átlagot produkált.

19 hozzászólás a “Blockbuster watch: Mission Possible” bejegyzéshez

  1. Ezt csak az U.s.a-ra értitek, hogy csak a negyedik 100 milliót meghaladô filmje?

    Vagy a teljes bevételre értitek?

    Üdv!

  2. “Ezt csak az U.s.a-ra értitek, hogy csak a negyedik 100 milliót meghaladô filmje?”
    Tuti hogy csak az USA bevételre vonatkozik. Szerintem, nem én írtam :)

  3. Gyula:

    nem voltam egyértelmű, jogos :) az a kijelentés csak USA bevételre vonatkozott ( globálisan még mindig jól áll a szénája).

  4. Nem csoda hogy nem igazán szeretik odakint, ritka ellenszenves, megjátszós embernek tűnik, és sanszos hogy az is. Viszont az tagadhatatlan hogy mostanában nagyon jól választ filmet, mindegyik élvezhető, jó a plot, a megvalósítás, vagy egyszerűen csak látványos az akció. Egyébként jó írás, keep it up

  5. Végre van olvasható cikk is a filmbuzin. :)
    Egyébként tényleg jó volt, sok ilyet még abelh!

  6. Jó lesz ez.Gratula és Üdv a Filmbuzin.

    Azért az elszomorító,hogy az idei blockbuster sikerek azt a tendenciát erősítik,hogy csak franchise-ban érdemes gondolkodni.Tudom volt szó róla podcastben is elég sokszor.

    Folytatódhat a YA filmek kettévágása,univerzumépítés stb.
    Nem baj mert vannak köztük jók csak még kevesebb eredeti ötlet jön majd.

    A vígjáték műfajjal meg nem tudom mit kéne kezdeni,de hatalmas a mélyrepülés sajnos.

  7. Csak nehogy eszukbe jusson Jack Reacher franchise-t epiteni Tom baratunkra alapozva!

  8. Piemaker: Szerintem még igy is jut minden évre sok eredeti ötlet. Az más kérdés, hogy azok nem robbantanak kasszát, de attól még lehetnek jók. Régen is volt a filmeknek 2-3-4 részük. Ez nem újdonság. Sok eredeti film azért bukik meg mert rossz. Nem pedig azért, mert nem egy sorozat valamelyik része. A Halálos Iramban és a Mission: Impossible sorozatnak már régen vége lenne, ha nem sikerült volna őket feltámasztani és új lendületet adni nekik. Ez viszont a készitőket dicséri. Egy franchise-t sok részen át életben tartani semmivel sem lehet kisebb munka, mint egy teljesen új ötletet sikerre vinni.

  9. köszi a kedves szavakat mindenkinek, tényleg jól esik. inspiráló, még Shia is örülne ;)

  10. @abelh: Shiaról jutott eszembe..és kis motiváció Neked a jövőre: “JUST DO IT!!!” :D:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.