Mission Impossible: Rogue Nation – bevált recept?

Tom Cruise ismét megcsinálta. Bár nem vállalt sokat, de a mostani felhozatalban egy klasszikusabb hangulatú akciófilmet hozott, olyat, amiből kevés van.

mi5-rogue-nation-k1

A történet így a sorozat 5 részénél már nem akkora durranás, mondjuk már a harmadiknál sem volt az. Ezúttal a szindikátus, egy anti IMF-szerű szervezet ellen veszik fel a harcot, de jön a csavar: közben egy ügynöknő is ezt teszi, nem teljesen Cruisékkal egy oldalon állva. Erre mindjárt visszatérek.

Egy dolog egyelőre biztos: ez Tom Cruise filmsorozata. Lehet, hogy Jeremy Rennerrel terveztek valamit, de ezt elvetették egy időre, amikor közelebb tették őt az aktatologatáshoz. Konkrétan visszahelyezték Luther szintjére, és inkább Benjit, avagy a nevetést szolgáltató Simon Pegget vették előrébb. Persze ez nem meglepő, hiszen Cruise-zal fantasztikusan működnek együtt, már a film nyitójelenetétől kezdve.

Viszont egy probléma van kedvenc IMF ügynökünkkel: valahogy mindig kellő embernek tűnik a feladatra. Persze Tom kicsit önironizál, amikor a betöréshez szükséges mutatványáról van szó, de mégis, az ő karaktere tudja mit akar, hogy érje el, és megvannak a képességei hozzá.

Na a fentit csavarták meg a Mad Max húzással. Valahol érdekes, hogy a nyár két legjobban felépített blockbustere egyrész visszanyúl a képregényfilmek előttre, a klasszikusabb akciófilmekhez, és mindemellett egy erős, tényleg önálló nőt tesznek a főszereplő mellé. Ők már nem teszik háttérbe a saját céljaikat a hősért, hanem teljes jogú bajtársak. Ez a nem alárendelés a végső leszámolásban teljesedik ki, ami egyrészt kicsit régimódi, plusz a karakterek módszereit tekintve eléggé érdekes.

mission-impossible-rogue-009-1940x1164

Igen, ez az a pillanat, ahol leborulok a Rebecca Ferguson által alakított Ilsa Faust előtt. Na jó, ez túlzás, de őt valahogy mélyebbre írták, mint Ethan Huntot. Nyilván ez az 5. résznél már nem meglepő, viszont a nála jelen levő fejlődéstörténet kiteljesíti a filmet. Nem új szintre emeli, csak az ismételgetés helyett — az akciók egyike már-már homage — ismét megtölti élettel.

És ha már a férfi-nő viszony: nincs romantika, te jóég. Nézed a filmet, némi flörtölés történik a szereplők között, de basszus, semmi erőltetett szerelmi viszony nem lesz belőle. Ez lehet, hogy kicsit spoiler, már ha valaki a körmét rágja ebből a szempontból, és nyilván van olyan film amibe kell a kapcsolat, de itt csak még teljesebbé tette a kémek hatást.

Azt el kell mondanom, hogy kicsit tartottam Christopher McQuarrie rendezésétől, plusz a forgatókönyv is főleg hozzá köthető, de így utólag be kell látnom, hogy ez hülyeség volt. Egy dolgot nem lehet elvenni az előző munkájától, a Jack reachertől, mégpedig azt a verekedést benne. Aki látta, tudja melyikre gondolok. A Mission Impossible sorozathoz is azzal a szemüveggel állt neki. Remekül vannak felépítve az akciók, sőt, a Ghost Protocollal ellentétben még jobban is vannak elosztva. Mindig jó olyat nézni, ami nincs agyonvágva, nem a néző “elveszettségéből” kovácsol érzelmet, hanem a jól felépített alaphelyzetből következik a feszültség.

mi5-1

Gondolom ennyiből egyértelmű, hogy baromi jól szórakoztam. Basszus, rohadt szomorú lesz, amikor Cruise már nem tud majd repülőgépek oldalán megkapaszkodni, vagy épületeken lógni. Élvezzük, amíg képes rá.

27 hozzászólás a “Mission Impossible: Rogue Nation – bevált recept?” bejegyzéshez

 1. Teljesen egyetértek. Jó szórakozás volt, kicsit régi vágású akciófilm, a sztori nem kvantumfizika, de leköt és csavaros. A repülős jelenetért reszpekt Tomnak. és tényleg úgy rendben volt az egész.

 2. A Furious mellett ez a sorozat az, ami egyértelműen tartja bennem a hitet, hogy igen is jók a franchise-ok és szükség van rájuk – bejáratott figurákkal, megszokott dinamizmussal pörög végig, az első pillanattól kezdve tisztában vagy milyen gonoszokat, milyen jókat kapsz az arcodba. Milyen jellegűek lesznek a csavarok, az akciók és mégis imádod, mert profi munka. Nincs baj a kvázi önismétléssel, ha veszik a fáradtságot és piszkosul megdolgoznak érte, hogy jól működjön.

  a női főszereplő meg…hát nem szoktam áradozni, meg tinédzser módjára rápörögni a direktben dekoratívan tálalt csajokra, de végre nem egy huszonéves kis fruska van ott, még csak klasszikus értelemben nem is az a manapság átlag modell szépség, de ennek ellenére ilyen vonzó női karaktert nem tudom mikor láttam utoljára – és ebben markánsan bejátszik, hogy valóban mennyire jól írták meg.

 3. nagyon elvette a kedvem ez a furioushoz való hasonlítgatás. a 6. és 7. rész életem legrosszabb mozis élményei voltak. és férfiakat szétverő nőkre sincs túlzottan igényem. de azért felteszem itt is, hátha:
  “a Rogue Nation-nek hangulatában van bármi köze a 3. részhez? az a szerelmem, imádtam a feszültséget, számomra messze az a legizgalmasabb, legkomolyabb.”

 4. Szerintem a legjobb MI film.
  Ugyan nem Rékasi a magyar hangja de komolyan mondom, hogy ez fel sem tűnt annyira jó volt Széles Tamás mint szinkronhang.
  A főszereplő nő annyira jó volt, hogy kapásból üti bármelyik Bond csajt. Mind alakításban mind kinézetben. Az autós, motoros üldözés után az Operás jelenetet nagyon élveztem. Nagyon jól volt kivitelezve volt benne humor is.
  Összegezve: Idén ez a legjobb film.

 5. Herceg:

  akkor felejtsd el a párhuzamot. egy akciósorozat sokadik része, ami képes megújulni, friss, szerethető karakterekkel, de kellő önirónia is van benne, hogy berántsa a világába a nézőt. manapság alig akad ilyen, az a másik.

 6. Herceg:

  Hangulatában sokkal inkább a fantom protokollhoz hasonlít sajnos, nekem is a harmadik a kedvencem, abban volt feszültség, markáns főgonosz és a legjobb akciók is számomra.

 7. Azért nem Rékasi szinkronizálta, mert kórházban feküdt éppen. Széles Tamás remek volt.

  A film király. Főleg a Marokkóban játszódó fél óra zseniális. Furious-hoz max annyiban lehet hasonlítani, hogy franchise sokadik része. Az a sorozat egy buta, izomszagú szarság, ez meg minőségi szórakoztatás a javából. Blockbusterek terén biztosan Top10-es lesz nálam év végén.

 8. Jól szórakoztam, a nő karakterét tényleg remekül építették fel és végre izmos, erős, akinek testalkatilag is elhiszem, hogy lever embereket. Ethan Hunt motoros esése viszont már sok volt… azt még elhiszem, hogy egy újraélesztés után motorra száll és pörög, mert ő Ethan hunt, de hogy egy szál ingben többszáz km/h sebességgel elesik a motorral és semmi baja nem lett tőle… na az már IMF szinten is lehetetlen :D

 9. Nem vagyok elájulva a filmtől. Nem volt rossz, de többet vagy mást vártam. Még mindig a 2. és a 3. rész a kedvencem a sorozatból.

 10. Most néztük meg, és baromi jól szórakoztunk rajta. Szinte hozza a Ghost Protocol szintjét! :) Meglepő módon még a szinkron is tetszett, pedig én roppant érzékeny vagyok e téren, főleg ha nem a megszokott hangot hallom (Rékasi), viszont Széles Tamás remekül megoldotta a dolgot. A film közepe felé már teljesen megszoktam…

 11. “Ohhh my god! Félelem!! Zseniális!!!” A reakcióm, mikor kiértem a moziból. A fordulatok, az akciók… Nekem tetszett! Nem vártam se többet, se kevesebbet a filmtől. Rékasi magyar hangja hiányzott viszont. “Original” nyelven akartam először megnézni, de nem tartottak volna Velem a többiek.
  “Elkapjuk a miniszterelnököt” :D
  Jöhet a következő rész! The Man from U.N.C.L.E., amit nem hagyok ki :)

 12. Tegnap láttam feliratosan a filmet, és a pozitív kritikákat olvasva én többre számítottam. Innentől enyhén spoileres lehet:

  A film első fele, a marokkói jelenetig bezárólag baromi jó: vicces, akció- és élménydús. Utána viszont az egész film összeesik: rettentő sok kavarás, és a brit miniszterelnökös részt leszámítva egyetlen emlékezetes jelenet sincs benne. Engem baromira fárasztottak a fordulatok, és ami különösen idegesített, hogy ennek ellenére iszonyat kiszámítható volt a film. De tényleg, amit a kamera 1 mp-nél tovább mutatott, lehetett tudni, hogy annak a tárgynak/személynek valamilyen szerepe lesz. És ezzel több poént is előre lelőttek.

  A film első fele miatt pozitív az összkép, de a Ghost Protocol színvonalát nem éri el (ott három baromi élvezetes jelenet is volt tele feszültséggel).

 13. Nekem a 3. és 4. rész tetszett a legjobban.
  Ez sem volt rossz, de én azért többet vártam tőle.
  Ahogy az előttem szóló is mondta néha kicsit megpihent a film, már már az órát nézegettem hogy akkor most lesz még vmi akció vagy lassan már vége.
  Néha mintha egy james bond filmet néztem volna ami ennek a frenchise-nak kifejezetten nem áll jól.

  A szinkron… hát basszus nekem nagyon zavarta a film élényt hogy nem rékasi szinkronizálta, amivel még nem lett volna a baj, de szerintem totál elütött az új szinkron a régitől, és nem is szinkronizálta jól.
  Nem jöttek át az érzések, a hangulatok. Élettelen volt az egész.

 14. nem értem, hogy ha tudtátok, hogy más a szinkronhang, akkor miért nem feliratosra mentettek. Tom Cruise jól adta a saját hangját szokás szerint, és nem is cska 1 helyen ment feliratosan, hanem elég sok moziban.

 15. ez egészen jó volt. egészen jó. milyen hihetetlen, hogy Tom Cruise az utóbbi nem is tudom hány évben már képtelen rossz filmet szállítani. oké, egyik sem volt instant klasszikus, de a nyári (fenét, egész éves) felhozatalokban mindig stabilan a jobbak között van. megérte moziban nézni, a közönség is szerette, szóval tényleg, amit kellett azt hozta.

 16. Tegnap este végre én is megnéztem és basszus, nagyon szuper kis mozi. Semmi hihetetlen, semmi elképesztő, de amit hoz, az baromi jó. Vannak fordulatok, lehet röhögni rajta, lehet izgulni, szóval egy nagyon jól összerakott akció/vígjáték.

 17. Fantomprotkónál jobb volt, és a mocis jeleneteknek is nagyon örültem :ugral
  Csaj is ügyesen pattogott a palik nyakába :taps

 18. Nem volt rossz, de valahogy nem volt az igazi. A maszkos rész nagyon kiszámítható volt. Meg úgy az egész. Szinte előre láttam mikor mi fog történni. A motoros rész… Aki motorozik szerintem nagyot nevetett rajta.

 19. nem volt rossz film…DE!(SPOILER) amikor végig üldözi a csajt a városon majdnem meghal 3x majd ugye fél holtan fekszik mire a csaj elmenekül és erre ezek után megkérdezi, hogy nincsen egy másolat?-ja, de totál elfelejtettem izgibb volt így…ott elvágta a film magát nálam egyébként meg még mindig a 3. a legjobb!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.