Blockbuster watch: Maze Runner 2 és a kisebb játékosok

A Maze Runner folytatása szinte napra pontosan egy évvel az első után kvázi duplázott, azaz az elődhöz méltóan nyerte a hétvégéjét. A költségvetés azonban nagyobb, a világ poszt apokaliptikus, a tét hatalmas, a gyerekek meg bedurranva kommandóznak indokolatlan izgalmakat (f)okozva. Tudom is mi vagy te itt, egy young adult film második része.

scorr

A Mazer Runner: The scorch trials 30.3 milliója szép eredmény (az első 32.5M-val nyitott), a nemzetközi piacról hozzápakolt plusz 78M pedig még szebb, egyenes utat kikövezve a harmadik résznek, ám a felnövés történetek még így is keresik igazi Messiásukat Katniss közeli leköszönésével.

Hiába igyekeznek a különböző stúdiók a Hunger Games közvetlen utódait görcsösen felköhögni magukból, a nagyobb dobásaik, mint a Maze Runner, vagy a Divergent széria rendre csak a kötelezőt hozzák, és a hatalmas őrület reprodukálása csak nem jár sikerrel. Ha hagyom kicsit kinyilatkozni a vállamon üldögélő kétszarvút, akkor széles vigyorral mondom, hogy szerencsére, mivel a nagyjából három pontos tematikára felfűzött young adult mozik már most túl hosszú karriert mondhatnak magukénak az indokolatlanul kreatív Hollywood színes szagos palettáján. A Maze Runner nemzetközileg körülbelül 400 millióra számíthat, mi meg fél tucat YA filmre évente.

Johnny Depp 2011 és az (eddigi) utolsó Jack Sparrow kaland után olyan példásan lakta le magát, hogy ezt valószínűleg egyszer tankönyvekben fogják mutogatni, hogy aztán agyon is verjék vele a fegyelmezetlen színésznövendékeket. Négy év alatt főszereplőként öt olyan vaskos buktát rántott össze, hogy most már muszáj volt szembemennie a közhelyes ripacskodásával, és megadva magát a divatnak némi karrier rebootot bedobni. Az öreg Johnny állítólag nagyot játszik és gengszterkedik a Black Massben, amibe a közönség így boldogan 22.6 millióval szállt be, új életet pumpálva a színész karrierjébe…hogy aztán Depp később majd Alice Csodaországban és Karib tenger kalózai folytatásokkal nyújtózzon a pacsiért. Az 53 milliós költségvetés, és relatíve masszív nemzetközi népszerűsége nyomán ez már fix siker, és egyúttal az elvárásokhoz is simán felnőtt, szóval látatlanban még több ilyet Depptől.

És ha már Johnny Depp karrierje a palettára került, Jake Gyllenhall szinte az ő inverzeként a nagyobb box office filmektől távolt tartva magát tisztességgel cirkumveniálgatja a rezüméjét. A Prince of Persia ordas buktája után végleg hátat fordított a kasszasikereknek, és olcsóbb, de annál izgalmasabb mozikban lassan a minőség fix fokmérőjévé dolgozza fel magát. A hangzatos sikerek így el is maradnak, ám az Everest 7.2 milliója egyelőre csalóka, hiszen csupán limitáltan, 545 moziban mutatták be a hétvégén. A hozott átlag nagyon szép, és külhonból is már 28 milliót csengettek ki rá, szóval ügyes vászon szám emelgetéssel Amerikában az 55M költségvetés simán megtérülhet, Jake pedig kap egy újabb piros pontot.

Legvégül pedig jöhet mindenki előzetes kedvence, a Sicario 6 moziból eddig az év legjobb átlagát hozva 400.000 dollárt termelt, a kifutás meg egyedül a mostani terjesztés szakszerűségétől függ, a minőséggel állítólag semmi gond nem lesz, Oscar bácsi meg gyühet.

3 hozzászólás a “Blockbuster watch: Maze Runner 2 és a kisebb játékosok” bejegyzéshez

  1. Továbbra is nagyon jók az írásaid!
    Egyébként is érdekel, hogy alakulnak egyes bevételek, de így még élvetesebb olvasni őket.

  2. Black Mass-ben tényleg óriásit alakít Johnny Depp. Olyan érzés, mintha ez a fajta tehetség eddig is meglett volna benne, csak valamiért lusta volt használni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.