The Martian (Mentőexpedíció): földművelés a Marson

Ridley Scott igazi science fictiont hozott nekünk, ami teljesen illik az utóbbi években elkövetett filmjei közé. Akinek tetszenek az ilyen Exodusok meg Prometheusok, az baromi jól fog szórakozni. Ez sem lő föléjük, vagy hozza vissza a régi Scottot.

The-Martian-viral-teaser

A történet nem bonyolult: a marsi kutatóexpedíciót katasztrófa éri, a bolygón levő asztronauták evakuálnak, de valaki ott marad. A csávó persze nem adja fel, az más film lenne, szóval a NASA eredeti terveit figyelembe vége eldönti, hogy a nagyjából 1 évre való élelmével kihúzza 4 évig, amikor érkezik a következő küldetés a vörös bolygóra. Ehhez persze rengeteg mindent meg kell oldania, és sok minden közbejön.

A pozitívumokkal kezdeném, bár ezek közül az egyik nem meglepő: technikailag gyönyörű a film. A Marsi jelenetektől kezdve minden Nasa felszerelésen át a szinte észrevehetetlen CGI-ig bezárólag minden. Na de ez Ridley Scott legrosszabb filmjeiről is elmondható, de a minimum így már megvan.

A másik, ami remek, hogy a filmből végig árad a pozitivitás. Sima túlélős történetet sokféleképpen lehet csinálni. Ott van a Cast Away drámája, az All is Lost depressziója, vagy épp ez a film, ahol szinte letörhetetlen a főszereplő életszeretete, ami miatt képes mindig talpra állni, és a következő lehetséges megoldásra lépni.

Az életszeretethez köthető a humor is, amit szintén jól találtak el. Szerencsére sikerült a könyv humorából rengeteg mindent áthozni, nem csak a káromkodásokat, amik a főszereplő védekező mechanizmusát jelentették a szar helyzetben.

A pozitivitáshoz kapcsolódóan szóba hoznám a forgatókönyvíró egyik jó húzását: nem minden romlik el a Marson, ami elromolhat. A könyvben az egyetlen, ami nem tetszett, hogy a főszereplő bármit csinált, az balul sült el, amire plusz megoldást kellett kitaláljon. Szinte a vécére nem mehetett ki nyugodtan. Itt viszont van ami működik elsőre. Nyilván ez a játékidő miatt is alakult így, hiszen 120 perc környékére nem fért volna el még 2-3 probléma.

martian-gallery5-gallery-image

Ami viszont sajnálatos, hogy nem mertek még merészebben eltérni a könyvtől, így viszont néhol simán csak olyan, mintha olvasónaplót néznénk. A történés ott van, csak épp nem elég részletesen. Nyilván a 10 oldalas levezetések nem maradhattak meg, nincsenek illúzióim, viszont ennek kapcsán jobban át kellett volna írni az egészet. De komolyan, már zenés montázsokkal spóroltak nem is egyszer időt, csak hogy beleférjenek a 120 perc környékébe.

Nem elég, hogy a Marson kapkodnak Scotték néha, de a Földön játszódó jeleneteket csak a színészek mentik meg a teljes vicctől. Jeff Daniels, Sean Bean és Chiwetel Ejiofor nélkül még keményebb lett volna a mentőexpedíciós szálon a sietség.*

Hiába Matt Damon jutalomjátéka, hálás szerep a túlélés, valahogy mégis az “ez lehetett volna jobb, bár szórakoztató volt” érzéssel jöttem ki róla. Kicsit túlságosan olyan volt, hogy a szükséges jeleneteket rakosgatták egymás után, nem a sztorit mesélték gördülékenyen. Azt még hozzátenném, hogy ha a The Martian lenne a legrosszabb blockbuster idén, akkor határtalanul boldog lennék, szóval a mezőny jelentős részét még így is felülmúlta a jobb részeivel és a gyönyörű Marssal.

*Donald Glover nem jó színész.

44 hozzászólás a “The Martian (Mentőexpedíció): földművelés a Marson” bejegyzéshez

 1. “sajnálatos, hogy nem mertek még merészebben eltérni a könyvtől”

  Jót mulattam ezen. Sohasem jó semmi. Ha egy forgatókönyv túlontúl eltér az eredeti műtől az a baj, ha igyekszik hű maradni hozzá, akkor meg az.

  Szerintem épp elég volt az a néhány eltérés is.

  Tetszett a film, nagyon jól szórakoztam rajta. De a regényen jobban.

 2. gondolom már ott van talonba, amikor azt mondtam, hogy miért tértek el ennyire. Komolytalanságot félretéve: te is ugyanarra jutottál amire én, és nem meglepő módon, ezen segített volna a nagyobb eltérés a könyvtől, például még több minden kihajításával. Ugye a játékidő adott, de ha több idő van a Marson a sciencre, akkor megérte volna eldobni érte a rossz élelemkilövés 20 percét, a slingshotra rájövést, és rögtön tényleg Mentőexpedícióban gondolkodni (azt félretéve, hogy NASA tudósoknak nem elég azt mondani, hogy slingshot, még tollakkal el is kell játszani, hiszen a néző nem tudja, viszont hiteltelen a tudósok előtt eljátszása). Ez durva eltérés lett volna a könyvtől, de talán az előnyére. És ez csak egy ötlet, aki forgatókönyvírásból él, az tuti ennél jobbat is kitalálhatott volna.

 3. ha nem olvastam volna a könyvet, jobban tetszett volna, így viszont ott üvöltött végig a fejemben a hang, hogy “dehát a könyvben nem így volt!!” (igen, engem zavart, h bármennyire eltértek a könyvtől). és igen, nem meséltek gördülékenyen, sok dolgot nem magyaráztak meg rendesen. voltak részek, amiken az dobott csak, hogy a könyv miatt ismertem a hátteret, a miérteket.
  a cgi nekem nem volt teljesen tökéletes. az űrbeli jeleneeknél teljesen jó volt, de a marson játszódóknál nem éreztem a méreteket, a táj végtelenségét, a sziklák magasságát. úgy ment köztük a marsjáró a távoli képeknél mint ha valami modell játékautót mutattak volna… (de ez lehet a 3d hibája. nem akartam 3d-t, de így volt csak eredeti hangos vetítés).
  nem tudom, hogy segített volna-e eseteleg plusz fél óra játékidő, hogy jobban belemélyedhessenek a sztoriba meg a probléma-megoldás párosba vagy éppen az ellenkezője, én mindenesetre még elnézegettem volna.
  viszont a színészeket tökjól eltalálták a szerepekre szem (amit aztán kinek hogy sikerült alakítania, az már más kérdés). de azért tetszett.

 4. Én általában az ilyen könyves adaptációknál mindig úgy megyek mozizni, hogy a könyvet már olvastam aztán persze mindig háborgok, hogy mennyire eltért a film. Itt nagyon tetszett, hogy végig követték a könyvet, nem volt eltérés :) a 4DX az elején a viharban nagyon élvezetes volt, de a film több részén alig vettem észre. Amit vártam tőle azt hozta :)

  (Donald Glover förtelmes volt.)

 5. akkora nulla volt ez a film, hogy hihetetlen….középszerű, jellegtelen semmi kiemelkedő nincs benne, a könyvből lemásoltak néhány jelenetet tök primitív módon és kész, szánalmas az egész ahogy van… végig se tudtam szenvedni úgy kongott az ürességtől.. a könyv emberi hősiességéből semmit sem sikerült visszaadni, konkrétan ekkora szar scifit még soha nem láttam

 6. Én is arra jutottam,hogy ebbe a két és fél órába normálisan belezsúfolni ezt a történetet max egy nagyon ügyes és átgondolt forgatókönyvvel sikerült volna. A könyvnek a sava borsa épp ez volt,hogy olyan jól levezette Watney ügyködéseit, itt meg jóformán zenés motázsokkal oldották meg. Sőt, néha úgy éreztem,hogy túl sokat foglalkozunk a Nasa-val, Watney pedig amolyan mellékszál. Nem volt rossz film de én sem mondhatom,hogy olyan nagyon elégedetten jöttem volna ki róla.

 7. Nem olvastam a könyvet és nem is fogom. Nos, most, hogy nincs miért az eltérésekről nyavajognom, a negatívumok 99%-t ki is lőhetem.
  Nekem, meg még jó pár embernek a filom utáni rakciók alapján, nagyon bejött ez a film. Észre sem vettem, úgy elrepült a játékidő. Az idei év egyiki legjobb filmes élménye volt számomra. Egy pillanatra sem esett ki a ritmusból. Az egyetlen irritáló dolog a tudósféle fekete srác volt. Talán csak azt sajnáltam, hogy az űrhajós bandának kevés játékidő és szerep jutott. A betétdalok nagyon ott voltak, valamint még a vége főcím is király volt.
  Simán 9/10.

 8. Nehezebb (másabb) úgy értéleni a filmet, hogy ismerem a könyvet.
  Biztos mindenki más részeket illesztett volna be / hagyott volna ki.
  Ami nekem hiányzott kicsit, az Mark tudatossága, számításai. Legalább az elején, a krumpli ültetvénynél jól jött volna, hogy mennyire megkomponálta a túlélését.
  Ettől eltekintve nagyon tetszett a film (könyv), a technikai kivitelezés pöpec, nem volt szerelmi szál, a humort sikerült áthozni (Matt jó választás volt, de a földi crew is megtette a magáét) és a hősért aggódó emberiség sem lett túlfújva.
  Biztos mást gondolnék a könyv ismerete nélkül; a számomra hiányzó részekkel úgy voltam (barátnőm nem olvasta, de egyértelmű volt így is neki a sztori), nem gond, én tudom … :)

 9. az utolsó ilyen (hasonló) egyszemélyes scifi ami eszembe jut, az a Moon. csak annyit mondjatok, ez minden egyéb szemponttól függetlenül, csak filmélményre jobb, vagy nem? a Moont nagyon szerettem. de az nem akart halivudi lenni. ennek az összes előzeteséből árad halivud ami nem biztos, hogy baj, de általában nem jelent jót. ezért kérdezem csak.

  bár mit szórakozom itt, nyáron moziban néztem a Törésvonalat is (vagy mi volt a címe) ez azért jobb annál nyilván.

 10. A filmre kíváncsi vagyok.
  A könyvet ugyan elkezdtem, de egy idö után teljesen érdektelenné vált, be sem fejeztem.
  Hátha a film szórakoztatóbb.

 11. A könyvet nem olvastam, nélküle a film nálam teljesen jól működött. Nem volt világmegváltó de szórakoztatott. Matt Damon meg a kedvencem tehát biztos némi elfogultság is van bennem. Olyan 7,5/10re lőném.

 12. Malachi: tényleg, a moon! a marsiban volt pár zenerészlet, ami annyira emlékeztetett a moon zenéjére, és rá is kerestem a film után, hogy van-e köze clint mansellnek hozzá – persze nincs. de hogy a moonnál a marsi jobb-e filmélményre? ijj, nehéz kérdés, mert nekem is nagy kedvenc az előbbi, lehet afelé húznék…

 13. Én úgy vagyok Vele hogy jó volt a film..de jobb is lehetett volna. De attól függetlenül egész tűrhető könyvadaptáció lett.

 14. Nem ertem én ezt a kritikat. Szinte vegig a pozitivumokat sorolod, ellene annyit tudsz felhozni, hogy neha tulsagosan koveti a konyvet, aztan meg hogy nem fer bele minden a konyvbol a jatekidobe, es sietnek. Amit igazan nem értek, hogy a leiras egyaltalan nem 6/10-et sugall.

 15. Jó kis mozi volt valóban a poénok mentették meg a filmet ridley scott meg majd visszatér a prometheusal az lesz a tuti :)

 16. Ha valaki úgy ül be rá, hogy “na hátha most Ridley Scott megváltja a világot”, akkor tuti csalódni fog. Tényleg egyszerű kis film ez, de én élveztem minden percét. Se romantika, se főgonosz, csak okos emberek küzdenek az elemekkel, és csak a legelején kellett egy kis agykikapcsolás. Egy 100 milliós blockbusternek ez nem kis bók manapság.

 17. Én is azok táborához csatlakoznék akiknek tetszett a film. Teljesen lekötött nem voltak unalmas részek, sem gagyi hajmeresztő megoldások, még az iron man-es jelenet is belefért. Egy olyan rész volt amikor azt éreztem hogy felesleges, mikor a fekete srác magyarázza vagyis eljátssza az űrhajó felgyorsulós részt, mind ezt úgy mintha valami retardáltaknak tenné nem a NASA felső vezetésének.
  Szóval jó film, volt csak ajánlani tudom.

 18. Stabil korrekt film, semmi világrengető, otthon is meg lesz nézve egyszer még valamikor.

 19. Nálam sima 8/10, pozitív visszhanggal jöttem ki a moziból. Könyv is tetszett – film is, majd talán dvdn is megnézem fél év múlva mégegyszer. :)

 20. Engem csak az zavart benne, hogy kihangsúlyozták többször is, a marson szinte nulla légkör, ezért nincs közegellenállás. Nomármost… akkor mi a fene akarta őket űrhajóstól feldönteni? Mi lobogtatta a sátrakat… etc. Könyvet olvastam, sokkal jobb mint a film, de még az is messze üti a mostani scifi próbálkozásokat.

 21. Az Exodusnál meg a Prometheusnál (pedig szerintem nem olyan rossz az amúgy) is sokkal jobb! Ridley végre pozitív kritikákat kap, szóval azért csak visszatért…
  Nekem tetszett!

 22. 22. DnP: Egy Google Tech Talkos videóban maga az író mondta, hogy ezzel csalt a könyvben. Elismerte, hogy egy Marsi vihart meg se éreztek volna a valóságban az emberek azon okok miatt amit írtál.

 23. az elmúlt 3 év első olyan filmje, hogy úgy jöttem ki a teremből, ez igen, ezért megérte.

  igen, olvastam a könyvet, igen, nem minden jött át, de matt damon basztt jó watney, másrészt tényleg szórakoztató film.

  ha ez lenne a leggyengébb blockbuster, tényleg jó lenne, de az elmúlt három év tapasztalata alapján a többi idei film meg se fogja közelíteni ezt.

 24. kár, hogy nem nő volt a főszereplő, akkor talán érdekesebb lett volna ez az egész

 25. Nekem is nagyon tetszett a film. Matt Damon nagyon jó volt. Egyedül Donald Glover volt idegesítő, az ő karakterét nem így képzeltem a könyv után (főleg mikor bemutatja a röppályákat az igazgatóval…). Nagyjából könyv hű volt, ami tetszett, emiatt nem lehet panaszkodni. Annak ellenére hogy tudtam mi fog történni, átjött a feszültség, és ugyanúgy tudtam aggóni a főszereplőért.

  A sztori néha talán túl gyorsan ugrált, pedig így is volt, amit kihagytak. Ebben lehet igaza van humannek, hogy jobban meg lehetett volna oldani. Aki nem olvasta a könyvet, annál ez lehet többet von le a filmből.

 26. Na meg a végén a kilukasztott kesztyűs vasemberkedés… azt is a debil amcsik miatt rakták bele, mint a nasa fejeseinek tartott szemléltetést. Eredetileg ugye meg sem mozdult volna Fakó Démon.

 27. (vetítésekre ott a heti premierek poszt, de eskü, ami nincs a porthun időpont vagy változat az nem létezik, szóval senki sem tud mást mondani, nincs titkos vetítés)

 28. Lehet az van, hogy nem olvastam a könyvet, és éppen ezért nekem baromira tetszett. Oké nem az év legjobb filmje, de rohadt szórakoztató volt végig, a látvány, a színészi játék és a zene is nagyon a toppon volt. Nekem igazából az nem tetszett, hogy a film második felében több földi szál volt, oda több játékidőt szántak, mint a Marsra.
  Ja és kifejezetten nem szeretem a Prometheust :D

 29. Nekem speciel tetszett, úgy is, hogy a könyvet olvastam el először (közel egy éve). A film megragadta a könyv hangulatát, és a karakterek is többé-kevésbé hűek maradtak önmagukhoz. Damon kimondottan jó választás volt Watney szerepére – lehet, hogy nem a legszélesebb skálával rendelkező színész, de Watney karaktere tökéletesen beleillik a skálájába.

  Mondjuk a kínai űrközpontnak álcázott MüPán (háttérben a Lágymányosi-híd, illetve a csepeli HÉV) elröhögtem magam…

 30. Most jöttem meg róla! Aki nem olvasta, annak ez jobba fog tetszeni! Nem mondom, hogy nem tetszett, mert de, sőt hihetetlen módon nekem mindenki nagyon tetszett a filmben( pedig rendesen túl volt zsúfolva). Viszont lehetett volna még viccesebb, még könyedebb vagy feszültebb!

 31. Hát srácok, inkább olvassátok el a könyvet. A film nagyon vázlatos és sekély: csak kivettek néhány fontos jelenetet a könyvből, leegyszerűsítették őket, és összerakták belőlük a filmet. Rengeteg dolog hiányzik. De legalább láttunk szép képeket a Marsról. Ez sem tökéletes viszont, mert vörösen ábrázolták a naplementét (a Marson az kék). De elmegy.

 32. A HÉV es a Lagymanyosi Hid engem is kizökkentett picit, de a film fasza volt.

  A könyvet nem olvastam, de mivel tudtam rola, igy nekem is kicsit elkapkodottnak, vagottnak, inkonzisztensnek hatott.

  Egy harom reszes TV filmnek jobb lett volna (persze ugyanebben a minösegben).

  En is kicsit több feszültseget es több humort vartam volna.

  Egy picivel nagyobb katarzist a vegere. Ez igy nulla volt.

  IMDB-n valaki megjegyezte, hogy a filmben nem volt antagonista. Es tenyleg. Valoszinüleg ez is lehetett a baj.

  A legnagyobb baj az lehetett, hogy a könyvet egy geek nerd irta, nem pedig egy iro. Ahogyan a 50 Shades of Grey es az összes faszom young adult movie, ugy ez is valoszinüleg ezen verzik el.

  Persze ez a film meg igy is nagyon kiraly, pusztan a technikai minösege miatt, csak lehett volna sokkal-sokkal jobb is.

 33. Hunnenkoenig: Az antagonista maga a Mars volt. Ő próbálta folyton megölni Watney-t (ez is jobban átjön a könyvben).

 34. Eszembe jutott, hogy érdekes lenne megkérdezni a rendezőt néhány apró változtatásról, hogy miért volt rájuk szükség. Például a filmben a 18. solon történik a baleset (a könyvben a 6.-on). Miért? Továbbá Venkat Kapoor-ból Vincent Kapoor lett. Mi baj volt a teljesen indiai névvel? Stb.

 35. Végig nagyon szórakoztató volt nem akart több lenni mint ami nagyon elszált dolgok sincsenek benne. Igazán fogyaztható lett. A könyvet nem olvastam de meghozta hozzá a kedvemet.

 36. Sima délutáni tv film. A gravity vagy az interstellar 100x jobb. A fa pofaju unott hangu ‘földi’ színészek, a zene gyengesége csak ra tesz. Kifejezetten unalmas reszek is voltak benne. Lehet azert csalodtam mert jobbat vártam. Lehetett volna jobb de azert megerte megnezni. 7 pont talán..

 37. Szórakoztató volt, anno sajnos elspoilerezték, és azt hittem, elfelejtettem, szóval azért ültem csak most neki, de a film 3. percében eszembe jutott, szóval veszett fejsze nyele… de azért végignéztem, és habár izgulni nem tudtam, de a Mars tényleg szép volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.