Így verekszik Batman

Egy dolgot sajnos el kell ismerni: a Batman filmekben nem a legjobbak a verekedős jelenetek. Nolan odavan a practical effectekért, ha kell, akkor ledob egy repülődarabot az égből, de sajnos közelharcot nem tud jól elénk tárni. Van amikor ez működik szerintem, hiszen Bane vs Batman első harcához illett a kicsit lassú, megsemmisítő stílus, de van amikor nem.

f2SFe

Videóban összeszedve az összes bunyó Nolan Batman trilógiájából.

Extrának:

human
írta
2015. 10. 25. 04:27
megjelenés
33
hozzászolás


33 hozzászólás a “Így verekszik Batman” bejegyzéshez

  1. Yep, hasonló véleményen vagyok én is. Imádom Nolant és a batman trilógiát, de a fightok sajnos gyengék voltak nagyon. A Beginsbe szinte végig olyan volt az összes bunyó mintha Nolan egyszerűen meg se akarta volna mutatni, hogy mi történik, gondolom a harc közbeni “káoszt” akarta érzékeltetni, vagy csak tényleg nem volt türelme megkoreografáltatni rendesen, nem tudom. Ezzel szemben a KickAss, meg a Snyder filmek ebben eléggé erősek voltak, jó persze ezek eléggé over the topnak számítottak ami valószínüleg nem Nolan ízlése, de mégis, az a Big Daddy jelenet eléggé beleégett az agyamba.

  2. Nekem ezekkel nincs különösebb problémám, még mindig emberiebbek mint más rendezőknél. A Bane elleni küzdelem meg különösen rohadt jó volt, amikor elsőre láttam. Lassú, meg van szakítva beszélgetéssel, de közben meg nyomasztó és tök epic az egész. :)

  3. A Begins hororsztoriként volt felvéve, ahol a szörny Batman, szándékosan nem mutatták rendesen a harcjeleneteket, ahogy egy jobb kis monster movie is rejtegeti az adut, nekem ott ez nagyon átjött és sajnáltam is, hogy a későbbi filmekből teljesen kiveszett. (Persze azért időnként nagyon közeliek és nagyon gyorsak voltak a vágások, attól még én is bepörgök :D )

  4. Azért az úgy erős, hogy három, fejenként 2 és fél órás Batman filmben összesen 5 percet verekedett Batman.

  5. Így töményen és összevágva néhány pillanat tényleg kissé megatonos, de a filmekben ez nekem egyáltalán nem tűnt fel.

  6. Sokkal realisztikusabb ez a fajta lassú bunyó, mint az ugri-bugri ökörködés, ami megy a legtöbb filmben. Ráadásul páncél van rajta, szóval elég hülyén nézne ki, ha könnyen menne minden.

  7. Hihető mozdulatok, valódi, elképzelhető tempóban.Semmi baj nincs itt, nem kell keresni a problémát.

    Baromira szeretem például a Raid Redemptiont, de ha olyan verekedést láttunk volna ebben a filmben az nevetséges lett volna.

    ui: A Bane elleni verekedés olyan erőteljes és zseniális jelenet, hogy a hideg ráz tőle minden alkalommal. Nagyon kemény, hogy nincs alatta semmi zene.

  8. Pont így a jó!
    Én személyszerint, utálom mikor nagyon látványosra akarnak csinálni egy verekedős jelenetet! Bár én általában nem szeretem a verekedős filmeket/jeleneteket.
    A TDKR legrosszabb része volt mikor a macskanővel elkezdtek kungfuzni egy csapat rosszfiúval, ezt nem vitatom! De az a jelenet nem is kellett volna filmbe, még jobban megcsinálva se!
    A Nolan féle Batmanhez meg főleg nem illenének a látványos ütésváltások.

  9. Hát azért reálisnak nem nevezném ezeket a verekedéseket :D. Batsi kb úgy bunyózik mintha egy 3 hetes kravmaga tanfolyam vizsgályán lenne. Rettenetesen látszik a megkoreografáltság, meg olyan lassú darabos, szinte látod rajuk, hogy gondolkodnak a következő mozdulaton :D. Meg ez a ha kell, ha nem akkor is a z alkar pengéimet használom :D.
    Ezalól a begins sok helyen kivétel, az a horroros hangulat nekem is bejött. De amúgy meg tud Nolan bunyót rendezni. Lásd Incepcion mozgó szállodai bunyót. Az azért elég jó lett. Itt csak nem találta el a Batman feelinget a harcban, túl egyszerű és keményre akarta, az meg csak akkor néz ki jól, ha vki tényleg megtudja csinálni, nem csak darabosan “előadja”

  10. Mai napig fenntartom az a VÉLEMÉNYEMET, hogy Nolan a legjobb ilyen elmés gondolkodós filmekben, de borzalmas akciójelenetekben. Az Inception leggyengébb része a síelős szint, a Dark Knight-ban amikor a Joker üldözik Harveyt iszonyú jó lenne, de annyira hazavágja az, hogy a Gordon mellett ülő rendőr mindenhez megjegyzést fűz. A Bane-Batman harcban nem lehet csak őket mutatni, hanem muszáj Bane embereit és Catwoman fejét mutatni hosszú másodpercekig. Valahogy ezért tartom továbbra is a legjobb filmjének a Mementot, mert ott csak a tiszta Nolant nézhetjük.

  11. eddig azt gondoltam, hogy csak nekem volt bajom a batman akciójeleneteivel, mert sehol nem olvastam a problémáról, d most megnyugodtam.

    Batman Begins nálam 10-es egyébként de a bunyók katasztrófálisak.

  12. human-Nem a helyszínnel van a bajom hanem azzal, hogy a filmben először ott érződik az, hogy a kötelező golyózápor azért kell a közönségnek. Egy egész hadsereg van már ott, de Tom Hardy most már egyedül elintézi szinte mindet akik ráadásul a birodalmi rohamosztagosokat is megalázzák célzás terén.

  13. A batman filmek harc jelenetei átgondolt részei a filmnek. Denevéremberünk harci stílusa nem véletlenül ilyen, Keysi-nek hívják. A kíképzése előtti harcjelenettel érzékeltetni akarták hogy képzett, de még nincs saját stílusa, ami később alakul ki és arra a keysit választották. Legelső Batmankénti harca sem véletlenül olyan öhm “pörgősre” vágott.

  14. lehet itt magyarázni sokmindennel, de attól a szar még szar. darabos és iszonyú ritmustalan, elnagyolt, béna verekedések. itt most a lényeg nem a bunyók módján van amúgy sem, mert a jó rendezés felhúzza a szarabb bunyókat is, Nolan egyszerűen nem tud normális verekedős jelenetet rendezni, ennyi.

  15. Alfie: pontosan ezt mondom én is, nem a helyszínt. Ha azt nézzük, az Inception a filmkészítésről is szól, és a kötelezően túltolt nagyszabású akciójelenetek “kritikája” az a rész. Halálkomolyan.

  16. Valóban nagyon béna. Iszonyatosan mesterkélt mozdulatok, sokszor fél másodpercekre leállnak, a háttérben az ellenfelek kivárnak, hogy jókor lépjenek be… A legbénább talán a tetőn verekedés a Macskanővel, emlékszem, azt annakidején is többször újranéztem, mert nem akartam elhinni.

  17. inkább azt mondanám, hogy semmilyen akciójelenetet nem képes rendezni… amikor a Bane film végén egymásnak enged 100-100 embert, hogy na szaladjatok, az iszonyat nevetséges, ráadásul az összes akciót ugyanabban a leharcolt mellékutcában vették fel

  18. 1. érdemes megnézni a Batman Begins dvd extráit, ott magyaráznak, hogy külön harcmodort akartak kreálni Bale-nek, ami kicsit denevérszerű, stbstb…de a fenti kommentek elnézve nem is az akció milyenségével van a gond, vagy éppenséggel hogy mennyire dinamikus, vagy sem, egyszerűen pocsékul lett vágva. lehet az a világ legmenőbb harcművészete, ha sz*rt sem látsz belőle.

    2. a Batman – Bale első bunyó tényleg menő volt a lomhaságával, de azért érdemes a többit is megfigyelni, hiába a páncél, Batman azért Batman, hogy lerendezzen mindenkit, ha egynél több ember menne rá igazából és ilyen kitartott lassú mozdulatai lennének, törne az állkapcsa fél perc után.

    3. a harmadik film végén az a tömegbunyó mindenestül valami döbbenetes mélypont a sorozatban. nem Nolan fikázás, de ott már tényleg kész röhejbe fordult az egész. remélem az is valaminek a direkt kiforgatott kritikája akart lenni, mert ott majdnem felálltam a moziban :)

  19. Én több mint 10 éve oktatok önvédelmet és egyebet fiataloknak. És szeretném jelezni azoknak akik leszarozzák a batman film bunyóit, hogy ezek sokkal, de sokkal közelebb állnak egy valódi verekedéshez, mint a legtöbb ugri bugri kezem lábam eldobálós verekdős jelenet. Beleértve a sokat említett háztetős jelenetet is. Nolan mindig is a realitásáról volt híres, és a verekedések tökéletesen hozzák ezt. Messze a legrealisztikusabb harcok a filmiparban amelyek közül kiemelkedik az első batman vs bane harc!!! Semmi maszlag meg túljátszás, hanem a természetes reakciók és mozdulatok egy ereje teljében lévő bane-től és egy kiöregedett befásúlt batmantól.

  20. retxed:
    a rendezés a szar, sokkal hatásosabbak lennének ha értene hozzá Nolan, de az akció nem az ő terepe. ha visszaolvasol a legtöbbeknek ezzel van baja.

  21. Ebbe nincs igazad sokkal reálisabb így mintha neki állt volna karatézni ettől volt jó a film..saját stílusa volt amúgy az ilyesmit nagyon nehéz ábrázolni ott van például a hannibal sorozat nézd meg lecter karakterét te milyen bunyót írtál volna neki…?

  22. De amúgy most tényleg elkezdjük szarozni a batmant meg összekeverjük bármelyik mesefilmes marvel fosos buziságal ne vicceljünk már..

  23. roberto:
    MESEFILMES MARVEL FOSOS BUZISÁG. LOL.
    nézd meg a fentebb linkelt Daredevil jelenetet ami azért teljes mértékben releváns párhuzam Nolan batmanjének bunyós jeleneteivel mivel pont az is reálisra vette a témát csak épp 100x profibb rendezéssel és koreográfiával. a főszereplő elfárad, ütéseket kap, nem logikátlanul ugrabugrál összevissza, minden ütésnek súlya van és mégis meg tudták oldani, hogy látványosan és gördülékenyen jelenjen meg a képernyőn.

  24. retxed: ezt nem értem, nyilván az ugribugrihoz képest messze állnak, de két jó erőben levő férfi lenyomná ezt a lomha Batmant, ezt szerintem te is elismered, ő meg tömegeket ver le.

  25. Nem értem amúgy ezt a “Nolan nagyon realista” dumát sem. Ujjlenyomatot vesz a falba becsapódott pisztolygolyó által kivert szilánkok árnyékának szagáról, bakker…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.