Blockbuster watch: Katniss seggreülve elköszönt

Az amerikai közönség némi meglepő jóízléssel kicsit odatette magát és relatíve hamar ráunt a Young Adult filmekre: a hétvégen még az elmúlt három év legsikeresebb próbálkozása, a Hunger Games sorozat is csúfos lejtővel ért véget náluk, mindössze 102 milliót kaszálva az első hétvégéjén. Túl sok sikerszériát a soványka zsáner nem is köhögött ki magából Katnissen kívül, a Lionsgate terjesztésében még a Divergent vitte valamire, de a repetitív posztapokaliptikus plot már szerencsére sokakat nem érdekel, de még emellett is elképesztő, hány tucatterméket sorakoztatott fel a műfaj az elmúlt három évben.

katniss.walking

Hogy a mostani feldolgozások közül miért pont az Éhezők viadala vitte a legtöbbre, ott inkább a jó helyen jó időben analógiáját lenne érdemes felkarolni, illetve minimális ráhatást az eddigi bevételekre a könyvekből mostanra 65 milliónál is több eladott példány is gyakorolhatott. Lényeg a lényeg, három évvel ezelőtt Katniss meglepő kritikai fogadtatás mellett berúgta házfalat, és nem csupán képes volt 152 millióval nyitni, de nagyszerűen tartotta meg a nézőit és végül 400 millió fölé kúszott csak az amerikai piacon. A pofátlan cliffhangerrel záró második rész pedig jegyeladásban picit még felül is múlta, a nemzetközi bevételeket pedig 286-ról 440 millióra rántotta, szignifikáns lökést adva a sorozatnak, legalább is elvileg.

Hogy innét kezdve mennyire szubjektív a hanyatlás, arról a vigyorgó Lionsgate fejeseket kéne megkérdezni, “they used „lenyúlás”, and it was super effective.” Ha azt nézzük, hogy a stúdió évi nagyjából 15 premierje a hazai piacukon kábé összesen alig hozza egy-egy Hunger Games bevételét, akkor némi kicsavart lelkivilággal akár sajnálni is lehetne őket.

Az utolsó epizód szétbontása a sikersztoriknál egy ideje bevett taktika, ami dramaturgiailag a jelen esetben is erősen kérdéses (a 3. Rész üres unalmas vonaglása kétségtelenül rányomta a bélyegét a záró akkord teljesítményére is), ám pénzügyileg szó szerint kifizetődő – legyárthattak volna egy feszes, évlegjobbblockbusterje mozit is Katnissel, az jó szájhagyománnyal is maximum egy milliárdot termelt volna globálisan, így viszont ez valahol 300-400 millió pluszot fog jelenteni, amiből nyílván le kell csípni a plusz marketinget. A Hunger Games Mockingjay part 2 valahol kicsivel 200 millió felett fog kibukni az amerikai mozikból, amivel az első két rész bevételének felét is alig éri el, viszont a 2012-es első installáció nemzetközi bevételének 50%-a már egy hétvége alatt bejött a kasszába. Lionsgate örül (habár nekik most egy időre reszeltek), Jennifer Lawrence boldog, hogy végre (kőgazdagon) levetkőzheti ezt a létidegen rommá emózott karaktert, a közönség meg kapott plusz egy részt..az meg valakinek biztos öröm a rajongók közül.

A múltheti Love the Coopershez hasonlóan egészen sikertelenül próbálkozott a The Night Before is a karácsonyi feeling meglovaglásával, a többhöz szokott Seth Rogen relatíve jó kritikák mellett most 9.8 millióig tepert csak. Az alkotógárda mellette pedig felér egy négyes alával, a szőrös főszereplő sokaknál vaskos mínusz, de Evan Goldberg – a nagyobb sikereit kiemelve – hozott már Superbadet, és This is the endet, Johanthan Levine rendező pedig legutóbb a tényleg indokolatlanul jó Warm Bodies-zal meglepően jó pénzt és kritikákat. Seth Rogent viszont a pályafutása alapján inkább pozícionálhatnánk 100 millió körül, szóval neki ez mégis csont nélkül csalódás, a 25 milliós költségvetés viszont befolyik.

A hét harmadik széleskörű bemutatója, a Secret in Their Eyes remake gyér átlaggal a heti lista ötödik helyére ért fel, a nyitó hétvégje 6.6 millója 10 éve a két főszereplőnő Nicole Kidman és Julia Roberts gázsijának a felére sem lett volna elég. Azóta viszont nem kicsit kezdte ki őket az idő, meg Hollywood, Tom Cruise szétplasztikázott exe az elmúlt 10 év legnagyobb sikerét egy Adam Sandler film mellékszerepében érte el, Julia Roberts meg Oceans-ék lecsengése óta szintén nem tényező. Na de nem kell beléjük rúgni még ezen kívül is, a film állítólag nem rossz, hogy ez meg ne legyen tőmondat, ajánlanám a rendező Billy Reach ezelőtti filmjét, a 2007-es Breach tényleg egész jó.

Mindeközben a Spectre az amerikai piacon a lesajnált Quantum of Solace-t sem fogja be jegyeladásban és ahogy várható volt simán leáll 200 millió alatt, nemzetközileg viszont már 678-nál tart. Az érdekesebb szélesebb terjesztések közül az Oscar-gyanús Spotlight végre adott egy kis löketet a limitáltan szépen termelő kritkuskedvenceknek, 598 moziban is 6000 dollár körüli átlaggal termelt 3.5 millió dollárt a toplista 8. Helyén.

19 hozzászólás a “Blockbuster watch: Katniss seggreülve elköszönt” bejegyzéshez

 1. “Azért az valahol szomorú, hogy mások bukásának így lehet örülni.”

  az a szomorú, hogy ebből az jött le :) semmi kárörvendés nem volt ebben főleg, hogy nem is bukott, az LGF jó nagyot kaszál így is. ha kevesebb ugyanolyan tematikára felfűzött YA film lesz évente, vagy kicsit beújítanak, annak lehet örülni, de nem hiszem, hogy az bárkinek ártana.

 2. Kicsit aggódtam a Spectre miatt, a hülye-nagy költségvetés miatt. De így asszem vissza hozza azért… Lehet ez rossz rész lett, de szeressük Bond-ot.:D

 3. Vanda: Igen ez igaz. Én pont ezért nem vagyok szomorú, hogy egy ilyen unalmas sorozat, mint a Hunger Games a végére kevesebbet kaszál. Persze akinek tetszettek a filmek, az sajnálhatja.

 4. annak mindenképp örülni kéne, hogy a kettészedett részek láthatóan csökkentik a hypeot, ami a későbbiekben esetleg csökkenti ezt a baromságot amit hollywod kitalált. Most persze még jól járt a stúdió, de ha alapból nincs ilyen magasan a film (Maze Runner? bár ott inkább összevonnak könyveket), akkor csúfos bukta lehet.

 5. két életképes YA franchise maradt talpon, a Divergentet már ketté is kapták :)

  ha a Maze Runner meg marad ilyen 80 + 200 körül (amerikai + global), akkor azt sem menti meg semmi a duplázástól (habár annak messze még a vége, simán kiéghet addig).

 6. Én csak remélni tudom ,hogy ez miatt kevesebb YA film lesz a jövőben de tudom ,hogy sajnos nem így lesz…

 7. abelh: A Maze Runner-el kapcsolatban már nyilatkozták, hogy 3 rész lesz. Persze ez bármikor megváltozhat.

 8. Abelh egy 100+os nyitás miért bukta? Attól függetlenül,hogy 150 felett nyitott az első!Ezt sose értem. Ultron is buktának számit 190 es nyitással :-D

 9. Kal-El: Hol szerepel a postban, hogy bukta a Hunger Games? Azért kérdezem, mert én nem találom.
  Az ötödik hullám számaira leszek kíváncsi januárban, ha már YA témánál vagyunk.

 10. Kal-El: mivel nem gigasiker, miért írta volna azt, hogy gigasiker? Alatta levezeti, hogy jó a stúdiónak, de ott van az első kettő Hunger Games száma, amiket alulról érint csak a 4. rész. Avagy lejtőn lefelé tartott bevételben.

 11. Kal-El:

  a lejtő –> bukás uganaz a fogalom akármilyen kontextusban? szeerintem nem.

  ha az első rész X, utána a mindenkori előző részhez képest így változott a bevételük:
  + 4%
  -20%
  kb -30%

  ez nálam lejtő, ha másnál nem, én azt is elfogadom.

 12. Kal-El: A második rész után egyre kevesebb lett a bevétel. Ez lejtő, de még így is bőven pluszban lesz a végén. A bukta az amikor nem termeli ki a film a befektetett összeget.

 13. Ha szerencsénk van, tényleg leáll ez a “szétszedjük az utolsó részt” trend, mielőtt eljutunk oda, hogy lesz $genericYABookAdaptation: $FinalBook: Part 1, Part 1.5, Part 1.75, Part 1.8625, Part 1.9375, Part 1.96875, stb…

  Értem én, hogy a létező összes bőrt le kell húzni a franchise-ról, a lehető legvékonyabb rétegekben, de akkor már inkább csinálnának spinoffokat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.