A Star Wars előzménytrilógia védelmében?

Sajnos a rossz rendezés, borzasztó karaktervezetés, vágás (de jó zene) kavalkádjában elveszett George Lucas 1-2 értelmes, bár nem gyerekeket érintő gondolata is. Az egyik ilyet hámozza ki az alábbi videó, amiben a Jedi rend rossz útra téréséről, és az Anakin, Obi Wan, Yoda, Luke négyes jobb megértéséről van szó.

jedicode

Bár a videó címe eléggé hatásvadász, azon lépjetek túl. Nem azt állítja, hogy a prequelek igazán jó filmek, hanem a bennük levő érdekesebb drámára koncentrál. A tovább mögött nézhető.

human
írta
2015. 11. 29. 18:26
megjelenés
35
hozzászolás


35 hozzászólás a “A Star Wars előzménytrilógia védelmében?” bejegyzéshez

 1. háááát, elég erőltettet. Pedig nekem pl a 3. rész jobban tetszett mint a 6, de az első kettő szimplán szörnyű semmi több.

 2. A Clone Warst alaptalanul fikazzak olyan szinten mint amit az Index meg az Origo nyom mert ez a divat. A legnagyobb gond vele, hogy a csatajelenetet megvagtak benne. Szivesebben nezem meg mint a Guardians Of the Galaxyt. Ott is van Jar Jar…

 3. Szerintem az igazi fikázást csak az első rész érdemli meg igazán, mert az tényleg borzasztó lett. A második már itt-ott élvezhető, míg a harmadik már kifejezetten jó lett.

 4. Pedig a második a legganébb az összes közel, ha valakit érdekel benne tételesen minden hiba akkor a Plinkett review remek támpontot ad. Persze sok helyen részletekbe menően fikáz, de kritika jogos.

  Minden párbeszéd expozíció, két ember beszél, két ember ül, oda-vissza A-B kameraállások, egy deka izgalom sem jut a CGI mellé. Az egy legalább még többnyire vegyítette a valós helyszíneket a CGI-vel, a második rész Geonosisa egy tragédia. A jelenetek minden pontban az Empire-t próbálják meg másolni, kis sikerrel.

  A szerelmi jelenetek erőltettek, az akciójelenetek tele vannak fosva mindennel csak érzelemmel nem.

  De mindenkinek csak ajánlani tudom a Clone Wars sorozatot, hatalmas mértékben javít az előzmény trilógián, olyan szinten hogy részemről már-már élvezhetőek, köszönhetően annak a sok háttérsztorinak amit behoznak itt. Jellemet kap, Anakin, a Jedi tanács és a klónok is többek között.

 5. “De mindenkinek csak ajánlani tudom a Clone Wars sorozatot, hatalmas mértékben javít az előzmény trilógián, olyan szinten hogy részemről már-már élvezhetőek, köszönhetően annak a sok háttérsztorinak amit behoznak itt. Jellemet kap, Anakin, a Jedi tanács és a klónok is többek között.”

  Na és ez a szomorú,hogy ehhez egy külön sorozat kellett.
  Az a legnagyobb gond ezzel az egésszel,hogy a baljós árnyak valójában olyan mintha egy különálló történet lenne, ergo Lucas csak a második részben kezdi el kibontani a dolgokat. Viszont ugye ott is még csak a dolgok kezdeténél járunk. Aztán jön a harmadik rész amiben már nincs idő normálisan kibontani az egészet. Az ürge elkúrt két filmet konkrétan majdnem a semmire… Soha nem értettem,hogy miért kellett ennyire visszamenni az időben. Miért nem lehetett volna már az elsőben egy 16-17 éves Anakin aki már konkrétan Jedinek tanul? Lukács tényleg mindennel foglalkozott csak csórikámmal nem. Pedig elméletileg ez az ő története lenne. Azt sem értem,hogy miért kellett majdnem minden régi szereplőt valamilyen formában belepakolni. Chewie? Most komolyan? Jango Fett? Aki gyakorlatilag Boba Fett remake-je, mert ugye ha nincs benne egy hasonló szerkós fejvadász a filmben akkor az már nem is Star Wars… Komolyan mondom már csak a csecsemő Han Solo hiányzott….
  Én speciel még a robotokat sem pakoltam volna be a filmbe. Maximum a harmadikba.

  De ami igazán cikivé teszi ezt az egészet:
  Normális ember ha nekivág ennek az egésznek (ami beismerem nem egyszerű feladat), akkor nem törekedne arra,hogy az egészet mondjuk a klasszikus trilógiához igazítsa és nem fordítva? Annyira nem állt össze a kettő egy egésszé,hogy Lucas-nak muszáj volt hozzányúlnia a klasszikushoz….

  Összecsapta az egészet. Konkrétan nem voltak ötletei csak egy vázlata. Nekem legalább is ez jön le. Legalább fogadott volna egy írót. (Kasdan????)

  Na és ami felteszi az i-re a pontot nálam azok a rajongók, akik foggal körömmel védik ezeket a filmeket. Haragudni nem haragszom rájuk csak sajnálom őket,hogy szegények-csak azért mert Star Wars- annyira el akarják hitetni saját magukkal,hogy ezek a filmek jók. Nem azok! Vannak benne jó dolgok. Szimpatikus, eltalált szereplők (pl Ewan), badass karakterek, pár látványos csatajelenet, jó zenék. De ennyi. Ez kevés! Szerintem. Ez nem IGAZI Star Wars! Ez egy CGI parádé napirend előtti felszólalásokkal! Ez egy 12 éves gyerek színvonalával megírt koppintás.

  Nagyon nagyon bízok J.J-ben! Bár ezt a szinten azt hiszem nem lesz nehéz megugrani. Béke! :)

 6. A Red Letter Media review-ban részenként vagy 1 órában elemzik, és kurvára rátapintva miért egy hulladék az egész

 7. @ Prothean: szerintem meg, pont hogy hiányzott a gyermek Han Solo.
  Ha már a többiek belefértek, ő miért maradt ki?

  Persze, ettől függetlenül, filmipari hulladék mind a három új rész.
  Igen, szerintem, a harmadik is.

  Reméljük, J.J. Abrams megismétli azt a csodát, amit 2009-ben a Star Trekkel tett.

 8. Pont ment a harmadik rész TV-ben valamikor még múlt héten és komolyan mondom szinte sírtunk rajta a nevetéstől. Palpatine a sötét nagyúr annyira béna, folyamatosan dinóként mászkál fel-alá és közben minden szaron elcsúszik, elesik… egyszer ha lesz időm akkor Benny Hill zenére összevágom a mutatványait.
  Ezen kívül is merő gáz volt az egész, a párbeszédek szörnyűek voltak és volt 1-2 elég furcsa dolog is. Mondjuk én akkora SW buzi vagyok, hogy én bőven elvoltam az akció-látvány-zene trióval. :P

 9. Vicces pont ma néztem véletlenül. Bár leginkább érthetően a harmadikat taglalja.

  Prothean jól összefoglalta mivel van a baj. Illetve a 4-5-6 közt nem tízenévek telnek el.

  Engem a CW sorozat sem győzött meg (a CGI), nem volt belőve a célcsoport rendesen.

  HC fan vagyok, de nekem a politizálás marhára nem hiányzik a sorozatba. A harmadik film utolsó 20-30 percéből kellett volna 3 film.

 10. Nekem az Ep6 fényévekkel szégyenletesebb, mint az előzményrészek bármelyike. Igen, Ewokok.

  Divat.

 11. Dregnarr1:
  ‘Nekem az Ep6 fényévekkel szégyenletesebb, min az előzményrészek bármelyike. Igen, Ewokok.’

  Hatalmas OT rajongóságom ellenére elismerem, hogy az ewokos harc tényleg elég nagy baromság lett, de a film ennek ellenére is tudott példátanul jó lenni.

 12. Az EP6 még Ewokokkal is fényévekkel jobb, mint minden együttvéve ami azóta SW témában manifesztálódott.

 13. Én szerettem az előzménytrilógiát a nem kevés hibájával együtt is. Tudom, hogy mostanában meg pláne divat utálni és fújolni rá, én soha nem követtem a divatot.

  Remélem vélemény szabad (amikor szabad), de én egy trekkes jj-ben akkor sem bízom. (mert még azt is képes volt elba**ni)

 14. Dregnarr1: hiába Ewokok, és előtte is döcög kicsit a film, a Vader-Luke-Palpatine lélektani harc elég jó lett.

 15. Szerintem az ewokok és az új trilógia megítélése nagyban függ attól milyen sorrendben és hány évesen láttad a filmeket.

  Az új trilógia spin-offnak elmenne (kis Anakin, Jango Fett stb.), de a funkcióját nem teljesítette enyhénszólva: MEGFELELŐEN kiderüljön kiből is lett Darth Vader és hogyan jött létre a Birodalom. Mindkét fontos momentum elkapkodva lett bemutatva.

  A Jedi Visszatérrel semmi baj nincs, az ewokok ellensúlynak kellenek bele szerintem az elég darkos, drámai ütközet mellé.

 16. Ugye a Jedi-nél már érződött Lucas elkorcsosulása sajnos a merchandise felé, és hamarabb jöttek a játék eladási ötletek, mint maga a film story, meg se tudom mondani 6 éves korom óta hányszor láttam az eredeti trilógiát (minimum 12 biztos), de miután az embernek van belátása a kulisszák mögé és egyéb tapasztalata, sajnos a korábbi kedvencem (Jedi) visszaesik (sajnos pont az idióta ewok dolog miatt, amit gyerekként se értettem), de a Palpatine-Vader-Luke még mai napig szívdobogtató élmény.

 17. > Na és ami felteszi az i-re a pontot nálam azok a rajongók, akik foggal körömmel védik ezeket a filmeket. Haragudni nem haragszom rájuk csak sajnálom őket, hogy szegények – csak azért mert Star Wars – annyira el akarják hitetni saját magukkal, hogy ezek a filmek jók. Nem azok! <

  Szerintem meg hadd döntse el mindenki maga, hogy mit tart jó filmnek és mit nem. Megengeded ugye, ó bölcsek bölcse?

  Nagyon remélem, hogy jó film lesz az új SW, és kaszálni fog, de ha történetesen mégis elhasal a rajongók előtt, legalább a káröröm megmarad, hogy a sok prequel hater bugris is koppanni fog, akik korábban a nyálukat csorgatták rá az előzetesek alapján csak amiatt, mert a régi, és nem az új trilógiát idézi fel. :P

 18. kukulkan: Ugye azt azért vágod, hogy ha először elmondod, hogy szerinted mindenki döntse el mit tart jónak, utána meg felhozod, hogy milyen jó lesz majd kiröhögnöd azokat akik nem a te ízlésednek megfelelően ítélik meg a sorozatot, és esetleg csalódnak majd, enyhén szólva ambivalens?

  Én annak örülnék, ha miután kijönnénk a moziból, elégedetten csettinthetnénk, hogy az ilyen ( *idézet tőled.): “bugris” ellendrukkereknek máshol kell a betevő kárörömadagjukat begyűjteni.

 19. Igazából már csak azt várom amikor 2020 környékén megjelennek a harmadik trilógia fanjai és már három oldalról fogjuk egymást ágyúzni. :D

 20. totoro: Akkor még egyszer. Az én szememet nem az csípi, ha valaki nem kedveli az új trilógiát. Ezt mindenkinek szíve joga saját maga eldöntetni. (Bár én, ahogyan a LotR filmeket, ezeket sem szeretem különálló egységként kezelni, hanem egyben, egy, az Anakin Skywalker életét elmesélő hexalógiaként.)

  A tipikus bugris viszont (Isten tudja milyen kisebbrendűségi komplexustól szenvedve) úton útfélen, bárhol, ahol csak említésre kerül az új trilógia leküzdhetetlen késztetést érez arra, hogy vagy egy félmondatban hányja oda együgyű gondolatát (“filmipari hulladék”), vagy egy féloldalas kisesszében savazza azt, a lényeg (és ez a fő gond), hogy teszi mindezt úgy, mintha valamiféle kinyilatkoztatást vagy objektív értékítéletet közölne, miközben lelki szegényeknek állítja be azokat, akik ezzel nem értenek egyet.

 21. Na majd várj csak, amikor a spinoff filmek rajongói jönnek, hogy a 9 szar film mellett legalább azok királyak :)

 22. Én nem vagyok a legnagyobb fan de azért szeretem a Star Wars-t és képben is vagyok nayjából mindennel. Lehet szídni az előzmény trilógiát van is rajta fogás bőven én nekem a 2. rész a halálom az 1 és a 3. elmennek. De azt azért el kell ismerni egy jó dolgot behoztak ezek a filmek mégpedig a fasza fénykard párbajokat. Darth Maul-os például szerintem epic. De pl a 3. részben Yoda vs Palpatine harc jött még be kurvára. Tök jól lehetett látni hogy milyen különböző képpen használják az erőt nekem ez nagyon tetszett. Most ott van pl a 4. rész lökdösődő duel Kenobi és Vader között. Sok ember haragját zúdítom most magamra de az a jelenet szánalmas. Ok hogy az a legrégebbi de nemigaz nem tudták volna megkoreografálni jobban azt a jelenetet. De amúgy az előzmény trilógia szerintem is hülyén lett felépítve. A 3. rész volt a lényeg de ott meg kapkodva volt felépítve minden pedig pont arra kellett volna rámenni, hogy jobban árnyalják Anakint. Ha az 1 részben már padawan lett volna Anakin a 2. részben már átálhatott volna és lett volna egy teljes rész szentelve neki így. Jó ok hogy az első részben meg kellett ismerni anyucit meg hogy mennyire kötődik hozzá és hogy a halála miatt kattan be elöször de akkor is egy részt elbasztak a semmire.

 23. Szerintem a pattogó gumilabda Yoda szánalmas – aki utána bottal közlekedik, de ez már mellékes. Tekintélyét veszti. Az Ep1 párbaj tényleg zseniális és a Mustafaros is. A réginél azért ne feledd a színészek korát sem, a kötött lehetőségeket, illetve, hogy egy ’70-es években készült filmről beszélünk. (Ilyen kötélugrálós, leesős, szaltózós dolgot abból az időből nem láttam én még speciel.) Az első résznek inkább politikai szerepe van (ami gáz), mint az Anakin és édesanyja viszony ábrázolása. Az rendben lenne, de nyugodtan lehetett volna emlék formában is megjeleníteni és ráfókuszálni az apróbb részletekre. Amitől én sokat vártam és nagyon elcseszték az a szerelmi szál, ami egy rideg, steril, hiteltelen bábelőadás, míg a Birodalomban-Jediben laza és vicces.

 24. Hát ja ahány ember annyi vélemény. Én nekem pont Yoda a pozitív dolog az előzményben. Nekem ő a kedvencem és a sorozatban is úgy küzd és nekem tetszik. Most őszintén hogy oldják meg hogy vívjon máshogy egy ilyen alacsony karakter? Nekem tetszett sőt kicsit profibbnak is tünt ezáltal mint a többi karakter. Én az erőnek tudtam be azt a dolgot amit írtál tehát amikor vív koncentrál az erőre és képes ilyen ugrásokra és ezt az állapotot nem tudja sokáig fenttartani amikor meg minden ok akkor bottal közlekedik hiszen alapból ugye elég öreg. Tudom milyen régi a 4. rész nem is vártam hogy szaltózzanak meg ilyenek mint az új részekben nem így értettem hanem szimplán rámehettek volna a vívós részre kicsit technikásabban értem hogy a színész kora behatárolta a lehetőségeket de megoldhatták volna dublőrrel is távolabbról mutatva picit de az a lökdösődés mintha vasvillával próbálnák egymást böködni igenis gáz. A többi részben már vállalhatóak a párharcok.

 25. Én úgy tudom, hogy az eredeti trilógiában az is korlátozta a koreográfiát, hogy Lucas úgy képzelte el a fénykardokat, mint középkori pallosok, azaz kifejezett utasítás volt a színészek felé, hogy úgy kell vívni, mintha valójában jó nehéz lenne egy fénykard. Aztán gondolom az új trilógia koreográfusa szólt Lucasnak, hogy a látványosabb párbajokhoz inkább el kéne felejteni ezt a dolgot.

 26. Persze, mai szemmel tényleg komikus, de az extrákon, ha jól emlékszem meg van indokolva. Alec Guinnes meg sosem szerette a pletykák szerint a karaktert. Én ’97-ben láttam először, akkor nem zavart.

  Yoda nekem is a kedvencem, de Ő a régi trilógia Zen mestere volt, egyfajta idős pap figura. Akkor volt 900 éves, előtt 870 kb., most ez annyira nem nagy különbség, hogy sántikáljon addigra. (Nyilván a CGI miatt vívhatott az “új” részekben.)

  De persze, mindenkinek más jön be. Csak engem kimondottan zavar néha ez a Yoda fight, már moziban is fura volt. Lucas egyre elborultabb ötletekkel rukkolt elő ilyen téren az új részeknél. (Én az ILM-et mindig is többre tartottam nála.)

  A sorozatok más tészták, ott nekem nem egyértelmű a célcsoport, de ott indokoltabb volt, persze.

 27. Mark Hamill mondta egy interjúban, hogy Lucas ragaszkodott hozzá, hogy két kézzel fogják a kardokat, pedig voltak ötleteik, hogy látványosabbá tegyék a párbajokat. Így vagy úgy, a 4. Obi wan-Vader párbaja nekem sem a kedvencem (azok a közhelyes szövegek előtte, te jó ég), de ami ennél sokkal jobban kiborít, az 1.Obi Wan és Qui Gonn Darth Maul ellen 2. Yoda ugrándozása. Előbbi a rengeteg túlkoreografált értelmetlen mozdulat miatt. Nem egy videó van róla youtubeon, hiába kapkodja az ember a fejét, még így is szembetűnő, hogy rengeteg mozdulat nem is az embert célozza, hanem rögtön a kardot üti (minek?), vagy mellémegy. Kedvencem: Darth Maul végre a földön van, akkor én most gyorsan megpörgetem háromszor a kardot mielőtt szúrnék, hogy legyen ideje felkelni.
  Yoda meg nekem szimplán ellentmondásos, hogy hol sántikál hol repül. Lehetett volna úgy csinálni, mint a 3-ban, mikor egy mozdulattal falhoz b@ssza az ajtónállókat.

 28. aftereight: Az én személyes kedvencem amikor a harmadik részben Anakin és Obi Wan állnak egymással szemben és forgatják a kardjukat fél percig. Azt a pózerkedést… :D

 29. @aftereight azon a jeleneten mindenki szakad. Na az az igazi Yoda.

  @Prothean az az egész túl badass akar lenni, néhol sikerül is neki (via John Williams), de a közhelyek terén ott is remekelt Lukács Gyuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.