Blockbuster watch: Hálaadási pulyka és mozisikerek

A hosszú hálaadási hét(vége)kitűnően kozmetikázta a Hunger Games múlt heti csalódását, sikerre vitte a Rocky legújabb kvázi folytatását, a Pixar viszont még soha nem nyitott ilyen gyengén, a Victor Frankenstein pedig egyenesen a 2500 mozi felett kezdő filmek új negatív rekordját lőtte be.

635843412251479272-1580715478_rocky-7-spinoff-creed-apollo-1024x680

Hogy a Pixar minőségben honnét jött és hova tart, mennyire állt talpra az Inside Outtal, és hova pozícionálja magát a bejelentett folytatásokkal, az már feltehetőleg ötvenszer ki lett vesézve minden releváns posztnál, de hogy anyagilag uralkodnak még jó ideig, az megkérdőjelezhetetlen. Vagy csak volt? A The Good Dinosaur inflációval kalkulálva, és a hétvégi 39 milliójával (55 szerda óta) csont nélkül a stúdió leggyengébben nyitó filmje, és arra is jó eséllyel pályázik arra, hogy amerikai összbevételben is alul maradjon az eddigi leggyengébb, mai jegyárak mellett nagyjából 200 milliót termelő Cars 2-vel szemben.

A kritikusoknál inkább erős közepes a Dinosaur, pedig a Pixar állítólag azért tologatta az eredetileg 2013-ra belőtt premiert évről évre tovább, mert a film nem nagyszerű volt, csak jó (ergo nem Pixar standard). A nézők viszont kifejezetten szeretik, és csupán csak három hét múlva kap majd konkrét konkurenciát az Alvin és a mókusok 3 epekedve várt premierjével, szóval a karácsony közeledtével talán eltolhatják 200 millióig az amerikai piacon, összesítettben a világon meg az átlag 700 milliójuk kb bejöhet. Aztán akkor még filózhatnánk azon, hogy mennyire érte meg nekik a történetük során először két filmet is belökni egy éven belül, de amíg ennyit hoznak, és legalább az egyik Inside Out minőségű, addig talán nem probléma (a naptárukat elnézve azért lesz még rá példa).

A Creeddel kapcsolatban viszont túl sok kérdés nem merül fel, tök simán a hét legnagyobb nyertese még a harmadik helyen is, 30 millió 3 nap alatt, az 5 napos menetben meg már 42-nél tart, útban a 100 millió fölé. Ne menjünk el abba az irányba, hogy én megmondtam, de már az első híreknél pislogtam, hogy miért övezte nagy általánosságban a szokásos reboot/remake/folytatás flame-től függetlenül komoly közutálat a filmet, mivel ha Stallone egy régi francise-áról van szó, akkor az biza jó lesz, mert neki ugyanúgy szívügye, mint a rajongóinak (fakkju Bruce ugye). Na de, hogy ennyire, a kritikusok szerint az év egyik legjobbja, és a bevétel is inkább szól a jó visszhangnak, mintsem a Rocky sorozatnak – mai árak mellett az első rész 460 milliót hozna csak az ottani piacon, és a 2,3,4 folytatások is 300 körül, nem véletlenül volt Sly 30 éve a legnagyobb mozisztár. Nosztalgiázás helyett meg örüljünk annak, hogy a siker mégis váratlan mértéke miatt Januárban végül hozzánk is behozzák (de akkor már minek – human.).

Ahogy az intróban feldobtam, a közeledő talajmenti fagyokra lelkesen reagálva akadt egy jó nagy hasas is, a Victor Frankenstein közel 2800 moziból 3,4 milliót fialt, ami még 1000 dolláros átlagra sem volt elég, úgyhogy innét még az 5 millió is komoly kihívás lesz. Radcliffe a Potterek után még relatíve villantott egyet a Woman in Black szép teljesítményével, azóta viszont az elmúlt négy filmje – a mostanit is kalkulálva – összesen nem jut el 10 millióig. A művészi próbálkozások helyett nem véletlen figyel be ott is egy Now You See Me 2, habár valószínűleg a Victor Frankensteint sem katasztórafilmnek szánták.

A korábbiakra visszakanyarodva a Lionsgate biztosan instant hálát adott a hálaadásnak, a Hunger Games 50%-on belül esett a mozizást, mint kollektív tevékenységet erőteljesen megpimpelő hét(végé)nek köszönhetően, de a top10-esek közül a többiek is zavarbaejtően szépen tartották magukat. A Spotlight és a Brooklyn 5000 körüli átlaggal hozzák a további moziszám emelgetéseket, a Trumbo viszont plusz 570 vászonnal ennek csak a felét némileg csalódást keltően. A Spectre 13 millióval és összesen 176-tal (globálisan 750-nel) is kapott némi esélyt a hazai 200 millióra, de jövő héten is egyedül a Crampus érkezik télapóra, erőteljes konkurencia híján ismét tarthatják magukat a korábbi bemutatók, aztán egy (szerintem) kérdéses In the Heart of The Sea jön, a Star Wars meg három hét múlva úgyis átír mindent, és feltehetőleg már 600 millió körül kezdi meg az új évet.

12 hozzászólás a “Blockbuster watch: Hálaadási pulyka és mozisikerek” bejegyzéshez

 1. Gratula Stallonénak!!! Nem szokott dobálozni 30 millás nyitásokkal!még pályája csùcsán sem nagyon volt ilyen! Nem semmi!!A SW 600 körül kezdi a januárt?? Az brutál lenne!

 2. Így januárban még lehet mindig előbb meglehet nézni, mint letorrentetni értelmes minőségben. Adná, ha pont azok a filmek vinnék el az összes díjat, amiket itthon be sem mutatnak.:D
  Creed sikerének örülünk 1000-el, meg én a Spectrének is.:D A Crampus meg remélem jó lesz. xD

 3. A Creedre elmennék, de tuti, hogy nálunk csak szinkronosan lesz.
  Stallone eredeti hangja annyira illik ehhez a karakterhez, hogy nem is akarom máshogy nézni!

 4. Stallone megérdemli a sikert. Szerintem nagyon ért a filmkészitéshez és a szórakoztatáshoz. Sikeres iró, rendező, szinész. Máig nincs sok ilyen szinész Hollywoodban.

 5. Én is fikáztam a creedet,féltem,hogy a a rocky sorozatot a szerintem nagyon jó rocky balboa helyett bukással zárja le. De örülök a kritikáknak, meg is nézem majd

 6. Itt is nagyon örülök a Creed sikerének kritikailag meg bevételileg is, sőt annak is, hogy végül itthon is moziba kerül, tuti kivárom a Januárt.

 7. A Creed anyagi es kritikai sikerenek is nagyon orulok. Nagy kar, hogy sok orszagban eltoltak Januarra a bemutatot, mert ez nalam siman USA premier heteben nezos lett volna (foleg azutan, hogy az elso napokban best supporting role Oscar-t kialtottak tobben is Sly-nak), igy meg varni kell meg 2 honapot…

 8. bár stallone játszott a filmben meg producerkedett is, azért inkább ennek a ryan cooglernek járna a grat, nem?

 9. Hát ha hozza azt a szinvonalat amit a Rocky Balboa, akkor már megéri megnézni. azt is előre mindenki lefikázta, pedig nagyon jó film volt az. A Rocky 4.-5- részét kell csak elfelejteni mert a többi nagyon jó volt.

 10. Januárban minek már behozni a Creedet? Nem zavar human, hogy szinte egész Európában január közepén vagy az után lesz a premier? Egyáltalán nem vagyunk elkésve. Az lett volna durva, ha a forgalmazó behozza úgy, ahogy tervezte, mert akkor hamarabb látjuk vagy 2 hónappal, mint az angolok, franciák, olaszok… stb. Egyáltalán nem leszünk elkésve a januári premierrel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.