Blockbuster watch: a Krampusz siker? A Creed is!

A megdobott forgalmú hálaadási hétvégét érthetően gyengébb napok követik, a régebbi filmek komolyabban esnek a felfokozott érdeklődés után, az új premierek pedig rendre csak megágyaznak a karácsonyi nagyágyúknak. Legalább is elvileg. A Krampus és a Creed mindkét állítást kicsit megdöntögette.

krampus

Michael Daugherty 2008-as Trick ’r Treatje afféle kult státusz környékén ücsörög a mai napig a Warner Bros polcán, az (állítólag) egészen ügyes horror antológiát a forgalmazó nem merte ráereszteni a Fűrész sokadik részére, ezért évekig tologatták a premiert, egészen pontosan addig, hogy moziba el sem jutott soha. Daugherty ennek ellenére már akkor jó hátszéllel kalimpált Hollywood környékén (maga mögött tudott egy X2 és egy Superman Return forgatókönyvet – habár utóbbi inkább handicap), és nem hogy pénzt kapott a Trick ’r Treat 2-re, de 15 milliós költségvetéssel is megkínálták a hét éves rendezői hiátusát követő Krampust. Télapó visszafogottan jóindulatú minionja gyilkos démonként manifesztálódva 16 milliót ért a Universalnak, ami az év ezen időszakában, horror komédia műfajban (pláne) egyértelmű siker, és még a kritikusok/nézők is komálták. Jövő héten az In The Heart of the Sea nem fog igazán az azonos korosztályban komoly kihívóként fellépni (sőt szerintem leginkább sehogy sem, hanem szimplán megfeneklik), szóval egy vérszegényebb időszakban ilyen visszajelzések mellett akár még 50 millió is becsoroghatna a Krampusnak, de ez most merész tipp lenne, a 40 viszont szinte fix, akárcsak a folytatás.

Rutger Haurrel, és Max Von Sydowal hasalt még a Mária Terézia életéről szóló Letters 886 moziból nem egészen 1000 dolláros átlaggal, Spike Lee pedig Samuel L. Jackson, Wesley Snipes, Dave Chapelle és John Cusack társaságában keresi tovább önmagát, a modernkori Arisztophanész feldolgozás, a Chi-Raq egész tűrhető 4000 dolláros átlaggal villantott 1.2 milliót. Érdekes még Michael Fassbender Machbetje (ha másért nem, mert ugyanezzel a rendezővel megy neki az Assassins Creednek is), mivel 5 moziból csak szegényes 13000 dolláros átlagot sikerült kiizzadnia, pedig ennyire limitáltan illett volna hülyére tölteni ezt a pár termet.

A korábbiak közül a Creed 50% alatt tudott maradni, halvány eséllyel még a 100 millióra, de a Rocky Balboa 70-jét tuti ütni fogja (és még az inflációval számolt 87 millióját is), ami úgy tűnik világjegy Ryan Cooglernek a Black Pantherhez Marveléknél. Katniss valahol 250 alatt fok befékezni, és ha James Bondnak szerencséje lesz pár erősebb hétközi nappal, akkor még ő is elkaparhat 200-ig, ennek a háromszorosa világszinten pedig már megvan, #success, #nagyonmegyabond. A limitáltak közül még mindig ügyes a Spotlight és a Brooklyn, előbbinek akár még 30 millió és zsinórban a második Oscar jelölés Keatonnak is kijárhat állítólag, az animációsok közül pedig a Peanuth the Movie egyáltalán nem tudta megtartani a közönségét és 130 körül kifúj, aminek lassan már a Good Dinosaur is örülhetne, csont nélkül komoly mélypont ez Pixaréknak, akármeddig is menetel nemzetközileg.

A soványka nemzetközi bevételek empatikusan kacsintgatnak Chris Hemsworth éhezős képeire, akiből jövő héten sem lesz filmsztár, és valamilyen elmebaj hozadékaként Universalék is országosra terjesztik a mindenhol bukdácsoló Legendet (Amerika még csak most csalódik benne), szóval a Star Wars előtti héten sok izgalom úgysem várható, az meg úgyis szétver majd mindent.

5 hozzászólás a “Blockbuster watch: a Krampusz siker? A Creed is!” bejegyzéshez

  1. A Crampusnak örülök, fájó hiány van ilyen és hasonló filmekből. Mármint moziban, mert vod-n, DVD-n, Blu-ray-en ontják a fostalicska horror filmeket…

  2. nagy szar a krampusz, még b mozinak is elég kevés…. olyan szinten nincs semmi sztorija, hogy fúj.. tiszta agyatlanság.. és milyen már, hogy a cikkíró nem látta a trick or treatet ! azonnal pótolni ! :)) az tényleg jó horror

  3. én szerintem jó kis film volt a krampusz, nekem bejött! megosztó a film de egyéb oldalakon is vegyes kritikák voltak. azt viszont nem mondanám egyből rá hogy szar film, mert tudnék szar horrort mondani (pl. a The Gallows/Akasztófa)

  4. A hype hatására pótoltam be a Trick’r’Treat-et a minap… Hát meglettem volna nélküle is.
    Ettől függetlenül a Krampuszt várom, márcsak Adam Scott miatt is tuti nézős, de most már kb be tudom lőni mégis mire számítsak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.