Kidumáló: Star Wars: The Force Awakens

De rég voltam utoljára éjszakai premieren. Volt aki beöltözött, volt aki a fiával jött, dugig volt a terem, a poénok 90%-án közösen nevettünk, alig volt tipikus kajazörgés, nulla mobil. WTF, egy jobb moziélmény, még van ilyen?

the-force-awakens

Szokásos stílusban nem szívesen írnék a filmről, mert egyszerűen szétszednétek, meg egy igazi kritikához ebben az esetben sokat kéne spoilerezni. Na meg azért sem, mert még annyira sincs rá szükség, mint régen volt, hiszen erre szinte mindenki elmegy az olvasók közül. Jó, páran nem, ami szerintem teljesen érthető, viszont felesleges hangoztatni, nem különleges vélemény az sem igazából.

Nekem tetszett, viszont baromira nem hibátlan film, ellenben szórakoztató. Vicces, hogy a Jurassic World pont ezt csinálta idén, egy rég pihentetett franchiset élesztette fel, de míg az bénán és lélektelenül nyúlt a múltjához, addig itt voltak fantasztikus pillanatok. Kedvelem Abrams munkáit, de ez esetben azért eléggé látszott a stúdió nyomása. Nagyon komolyan vették az ‘olyan élményt akarunk, mint amilyen az eredeti volt anno’ szlogenjük, hiszen technikailag rengeteg mindent vettek onnan. Nem tárgyakat, színészeket, hanem az egész film kicsit remake hangulatú reboot. Aki nagyon sokszor látta a legjobb Star Wars filmeket (New Hope, Empire), annak rengeteg minden lesz ismerős. De talán muszáj is volt így nyúlniuk hozzá.

Ellenben szerintem az új nézőknek még nagyobb élmény lehet. Tippre a folytatás jobb lesz.

Amit még idebiggyesztenék, hogy az új karakterek jók. Komolyan. A reklámkampány közben leesett nekem Finn szerepe, úgy a hosszabb trailer környékén, de ügyesen vezették meg a nézőket vele. Viszont így Boyega teljesen átértékelődhet sokaknál. Daisy Ridley és a karaktere pedig tökéletesen illeszkedik a Star Wars univerzumba.

Csak nem álltam meg teljesen. Na mindegy. Nektek milyen volt, és miért? Mondanom sem kell, a kommentek baromi spoileresek.

377 hozzászólás a “Kidumáló: Star Wars: The Force Awakens” bejegyzéshez

  1. 1 kérdésem van. A film alatt hogy működött a zene? Meghallgattam az albumot trackek címének ismerete nélkül (esetleges spoilerek elkerülése végett), de összességében nem éreztem a Csillagok háborúja hangulatot, mind a régi score-ok esetében. Filmet még nem láttam.

  2. szerintem aki látni akarja a filmet az ne tegye, a nagyobb negativitáshoz tuti spoilereznek, ott történnek ‘érdekesebb’ dolgok.

  3. Hatalmas csalodas. Nagyon vartam erre megkapom a uj remenyt mas szereplokkel es mas helyszinekkel. Pedig annyira vartam.

  4. Nem tudtam friss fejjel nezni, es igy nagyon zavart a korabbi reszekbol arvett tortenetfolyam.
    A kozepenel (a kantin jelenetben) mibtha kicsit leult volna a film, de nem volt veszes.
    Urcsata azonban nem volt sok. Foleg bolygon urhajoztak. A szinkron sem volt az igazi. Kylo Ren hangja eleg bena volt. Egynek jo, de klasszikus nem lesz.

  5. Amiket olvastam negatívabb kritika (nem lehúzós, inkább őszinte filmesztétikus) nem spoilerezett semmit.Annyi volt benne mint ebben a kibeszélősben, csak nyilván másképp értékelték a visszakacsintásokat.

  6. Nekem túlságosan másolta az Új reményt. Ennél többet vártam…
    Csak egy-két rész volt, ami a várt epic hangulatot hozta, pl. amikor a tó felett repülne az x-wingek. A főgonosz viszont nagyon gyenge, egy hisztis kamaszra emlékeztet.
    Az Abrams-féle Star Trek 1 jobban tetszett.

  7. Ezért kellet ledobni 20 kilót? Amúgy kifejezetten tetszett. Aki teheti a 2d-t válassza nem sok értelme volt a 3-nak!

  8. Nekem is tetszett, ami kifejezetten zavaró volt nekem, hogy elég sok jelentetet vettek át a régiekből, igazán lehetett volna valami új ötletet bedobni. Nagyon örültem viszont, hogy a párbajok végre nem majomokat megszégyenító cirkuszi ugrándozásból álltak.

  9. azt hiszem volt itt egy cik a múltba hogy J. J. Abrams-nak milyen szempontokat kell figyelembe venni új Star Wars film készitésénél a rajongók szerint (jó emlékszem human?)
    na szerintem azt pontosan betartotta a mi emberünk…..

  10. én rossz filmet vártam, és nagyon kellemesen csalódtam. persze szúrta kicsit a szemem a sok kifejezetten ismerős történeti elem, de túl tudtam tenni magam rajta, és összességében nagyszerű élményt nyújtott a film. eltekintve persze pár star wars-ba nem illő karaktertől, a star wars-ba nem illő neveikkel. finn hihetetlen, de jó volt, rey se volt rossz és nem tocsogott a feminizmusban hála az égnek, de poe volt a kedvencem, szívesen láttam volna belőle többet.

    SPOILER

    látom, hogy sokan panaszkodnak a fénykardharcok miatt. hogy rey, de még finn is ellenfél volt rennek. én ezt betudom annak, hogy már a jó ég tudja, mióta nincsenek jedik. nincsenek nagy mesterek. ez a snoke, szót sem érdemel, legalábbis tőlem. a beowolfból ugrott be? béna szar. szóval szerintem ők már csak úgy kardoznak, ahogy tudnak. az viszont nem tetszett, hogy rey autodidakta módon kitanulja az erőhasználatot. és az Ő halála sem. persze annyira lehetett tudni egy bizonyos jelenettől kezdve. de nem ilyen véget szerettem volna neki. inkább egy búcsút a végén. muszáj voltam eltakarni a szemem, istenem.
    viszont Luke jelenete erős volt. azt már nevezem. nagyon vártam, hogy az erővel a markába csábítja a kardot, de talán jobb is volt így.

  11. 200+ elolvasott konyv utan, Jo parvtetovalas utan, kijelenthetem h massziv SW es SW:EU fan vagyok, eloszor gyuloltem a disneytbamiert az eu-t sutba vagta es legends cimkevel aggatta Fol, aztan jott az elso trailer es ugy voltam vele h oke johet lassuk mit talaltam ki az alternativ timelinennak. Es a legnagyobb oromomre nagyon sok mindent at vettek az EU-bol lathattuk “Jacen”-t Kylo Ren-kent es sorolhatnam. A film nagyon jol elkapta fonalat AZT adta Amit latni akartunk egybujabb eposzt az uroperankban. Oszinte leszek, nekem nagyon sok kony jobban tetszett mint a filmek, es Ami legjobb h nagyon jol kitalaltad az osszekoto 30 evet igy rengetek konyvre szamithatunk Ami majd kitolti a hianyzol story elemeket. En azt kaptam Amit vartam, JJ nem egy barbar tudta h nagyon sok EU fan fogja megnezni rajuk is gondolt es a csak film fanokra is ujakra es regiekre, szerintem mindenki elegedett lehet.

  12. Nem volt rossz, de jó sem. A humort jól hozták, de a történet alapja az igen igen gyenge lábakon állt. Két részlet volt csak igazán gáz, az autodidakta erőhasználat, meg a gonosz nagyfőnök alakja, ami egyszerűen tragikus volt. Nem is értem, miért ebben a formában képzelték el. Elég lett volna egy csuklyás alak azt kész. Pozítivum, hogy Finn karaktere egész elfogadhatóan működött, nem csak egy kirakatfekete kellék volt a filmben.

  13. Engem sajnos annyira nem érdekel :( nem vagyok SW fan, de így látom, hogy olyan lett mint a JW sajnálom, volt abban is olyan jelenet ami múltidéző és nagyon nosztalgikus meg minden, de amúgy maga a film, az nem volt olyan jó és ezekben az alkotásokban érzem, hogy profit maximalizálás van. A JP rajongók is egy újelső filmet akartak és a SW rajongók is egy új Új reményt akartak… (Persze ettől még lehet szórakoztató meg minden, némi eredetiség elférne…)
    Remélem a következő részek mindkettőből eredetiek lesznek :)

  14. Óriási csalódás, el se tudom mondani(leírni)… borzasztó. Nem is tudom, hogy mit mondjak… el vagyok keseredve.

  15. Thombor@ Érdekelne, hogy van e abból a cselekményből bármi is ami Return of the Jedi utáni képregényekben volt, gondolok itt elsősorban a Dark side momentumaira? Elég egy igen vagy nem…

  16. Ebből is látszik, hogy az emberek ha szeretni akarnak valamit, akkor szeretni is fogják. Más filmeknél anno mindenki hőbörgött, hogy most miért kell rebootot csinálni, itt meg mindenki próbálja értékelni azt, hogy “legalább méltósággal másolta le a 4. epizódot”…ez kb olyan, mint amikor egy srác a Marks&Spencerből öltözködik és ha én leakarom másolni az utolsó zokniszálig a stílusát, akkor adok magamra és nem a tescoból veszek ugyanolyan ruhákat, ezért essen hátra mindenki. Egyáltalán nem akarok “divat-fikázónak” tűnni és elfogadom, hogy sokaknak tetszett, de tényleg szerintem mindenki éppen azért várta ezt a filmet, mert végre lehetőség volt elvonatkoztatni Anakin Skywalker életétől és mutatni valami újat, főleg hogy egy egész galaxisnyi ötlet állt a rendelkezésükre. Erre itt is az van, mint egy Marvel filmnél, hogy “ne azért nézd, hogy élvezd és örömmel menj ki a moziból, hanem csak azért, hogy értsd miről fog szólni a következő epizód”.

  17. hát nem tűntök túl lelkesnek… tényleg csak az zavar, hogy olyan filmekkel keresnek milliárdokat, amikkel nem érdemlik meg

  18. Hello. Ki kell adnom magamból, és SPOILERES leszek.

    Elég nagy SW fan vagyok, mondhatni a régi hármon nőttem fel, gyerekként a szobám tele volt SW relikviákkal, és meg nem tudnám mondani hányszor láttam a filmeket.
    Ez most nekem csalódás volt :(. Nem hatalmas, de nem is kicsi, mégis fáj.
    Értékelek benne rengeteg dolgot amivel visszaakarták adni az eredeti hangulatát, de egy ömlesztett túlzsúfolt nem koherens egész lett a végére. Han Solo vitte a filmet, humorral mindennel, volt sok jól kinéző nem CGI lény, a kosz a por, a hajók, röviden meg voltak azok a dolgok amik kellenek egy igazi SW filmbe. Nem lehet kinyírni egy nagy öreget. De, lehet. Igen még őt is. Mások írták hogy a fénykard csata nem lett jó. Én még azt is elfogadtam, és betudtam dühös képzetlen fiatalok harcának.
    A probléma a zsúfoltsággal és az erőltetéssel volt, valamint sok jelenet kirángatott a hangulatból, egy “hogy ezt most miért így kellett” sóhajjal? Ismeritek azt amikor gyerekek játszanak és az egyik elmondja hogy az ő fegyvere át visz még egy tankot is. Erre a másiknak rá kell kontrázni, hogy az enyém meg sokkal sokkal erősebb, mert az még három tankot megy egy falat is átvisz, és innen fokozzák tovább. Fúú legyen egy halálcsillag ami sokkal, de sokkal nagyobb és egyszerre 5 bolygót is le tud lőni. Persze robbantsuk is fel a végén, de mivel kell bele New Hope másolások mellé Empire koppintás is, így nem lehet végig vezetni, és egy kapkodás lesz belőle. Nem lehetett volna ezt valahogy kevesebbre venni? A több és nagyobb az nem mindig jobb. Még a végső nagy robbanást is nagyobbnak kell mutatni. Haverom kérdezte a végén, miért muszáj felrobbantani az egészet? Miért nem csak jelentősen megrongálták?
    A kocsma jelenet valahol jó volt, de az nagyon másolás szagú. Miért nem lehetett volna egy félig üres Western kocsma? Nem nem, legyen még zenekar is, meg a stílus is minél közelebb a régihez.
    Mint írtam volta jelenetek amik kizökkentettek. Miért kell egy sötét oldalon lévő harcosnak dühös tiniként viselkednie olyan sokat? A fénykardos rendrakás még ok, de amikor Vader fejéhez beszél, akkor miért Nagypapázik?? Nem, nem. Mondja inkább ,hogy ősöm, vagy meg van bennem a véred, és ezért viszem tovább az örökséged.
    Másik dolog amit túl húztak, de nem vezettek fel az Finn és Po barátsága. A srácok 10 percet harcoltak együtt, amikor is az egyik kiszabadította a másikat, majd lezuhantak, és ennyi. Erre kell egy pont akkora baráti ölelés mint az Új Remény végén Han és Luke között, akik azért több időt töltöttek együtt mint 10 perc.

    Túl erősen szét akarom szedni? Ne menjek bele a részletekbe? Túl magasak voltak az elvárásaim (annak ellenére hogy pont próbáltam visszafogni az elvárásokat, de azért csak ezen nőttem fel. Filmek, könyvek, makettek, képregények)? Lehet. Biztos megkapom, hogy ha meg nem másolás lenne akkor az lenne a baj, meg egyebek, de én több oldalról próbáltam keresni benne a hangulatot, és a jót, de sajnos több lett a negatív ami elvette a kedvem. Jó film, jobb mint az 1-2-3, de nekem még mindig nem igazi Star Wars. Átengedem a terepet a fiataloknak, nem csak szidni akarok, egy csalódást adok ki magamból, nekem itt most hivatalosan véget ért egy új remény.

  19. Kissé aggódtam, mert a Star Trek-ek nem tetszettek egyáltalán, és most belegondolva lehet azért mert nem vagyok Star Trek fan

    Viszont Star Wars fan vagyok, ezeken a filmeken nőttem fel részben.

    És ez a film nagyon jó volt, pont olyan volt amilyennek lennie kellett, remekül felvezeti az új trilógiát.

    Volt nevetés, sírás, minden aminek ilyenkor lennie kell.

  20. Hát srácok, én hardcore SW függőként végigbőgtem a gyönyörűségtől filmet, pedig az elvárásaim az egekben voltak, szóval összességében hatalmas élmény volt. A színészek kiválóak, a legnagyobb váratlan pozitívum pedig a zseniálisan adagolt, minden esetben karakterhű humor, ami az adott jelenet drámai élét sosem veszi el, ebben túltesz az összes eddigi epizódon. Néhány dolog viszont ezzel együtt is kifejezetten zavart:

    SPOILEREK

    – a már sokak által említett autodidakta erőhasználat – bár szerintem Reyről is kiderül majd, hogy ő is a Skywalker-alomból származik valahogy
    – ha valamit csíptem az Ep I-II-IIIban (+az expanded universeben), azok a “fénykard-akrobaták”, így ez a csapkodós-lökdösős (fél)amatőr fénykardcsata nekem nagyon nem jött be – oké, nem volt aki képezze őket (Kylo Rent sem? fura), de akkor is
    – bazzeg, na még egy Halálcsillag, csak most már nem hold, hanem bolygóméretű, és több bolygót is felrobbant egyszerre nagyobb!több!jobb!erősebb!még!csöcsök! egy elvileg kivéreztetett kvázi-Birodalomnak honnan van erre kerete?
    – az újrahasznosított jelenetekkel addig nem volt bajom, amíg az új szuperfegyvert nem kis vadászgépekkel, egy hosszú árokban végigrepülve kellett felrobbantani az egyetlen kicsi, gyenge pontját célozva :D a Birodalom nem tanul.
    – Snoke egyelőre illeszkedik a marveldisney jellegtelen tucatfőgonosz-sormintába, Palpatine császár egy pár másodperces holoképpel is belém tudta fagyasztani a szart, remélem Snoke is megkapja a maga kemény hátterét a következő filmekben

  21. A látvány fantasztikus volt. Az első fél óra, SPOILER Han Solo megjelenéséig pedig hibátlan. Egyszerűen onnan vált túlzottá a régi dolgokra való utalgatás, szegény Carrie Fischer szörnyű volt például a szerepében. Meg kellett volna lépnie a Disney-nek, hogy az öregek tényleg csak felbukkannak, vagy még azt sem. Mert működik a világ, és nagyon várom, hogy jöjjön az igazi folytatás már kicsit merészebben újítva. Mondhatnám csalódásnak, de nem, mert amitől legjobban féltem, hogy az új karakterek nem lesznek jók pont nem jött be. Nagyon jók, főleg Rey és Ren.

    Azért Luke, ahogy leveszi a kapucnit…ismerős mozdulattal.

  22. Karakterek üresek, totál magukhoz mérten ellentétesen és kínosan viselkednek, a történet az… ja az NINCS… borzasztó. :(

  23. WTF, gyerekek, mit vártatok amikor a kommenteket olvastátok? :D

    A film amúgy nekem is felemás, voltak részek amik nagyon berántottak, ahol csak tátogtam. Az első fél óra tényleg hibátlan. Utána úgy éreztem kicsit túl sok mindent dobálnak bele, alig volt idő fellélegezni, ahol meg volt ott picit túlságosan is leült. Valahogy az egész olyan mint BB-8 R2D2-hoz képest. Meg van ugyanaz a bája, ugyanaz a stílusa és célja, kicsit túlságosan másolja is, de mégis új, többet tud, összetettebb.

  24. Nekem 10/4

    Pozitivitás:
    -A díszletek tökéletesek, ahogy azt egy éven keresztül tolták minden fórumon.
    -A fénykardok nekem jobban tetszettek. Valóban “súlyosabb” érzést keltenek.
    -Látvány szép, bár ez önmagában olyan alapkövetelmény.
    -Rey jó főhősnek igérkezik

    Negatívumok:
    -Borzasztó jellegtelen zene. Próbáljatok felidézni bármit a filmből? A sokat szidott Baljós Árnyakban felcsendülő témák önmagukban is megállták a helyüket. Ellenben itt semmi.
    -Halálcsillag? Vádőpajzs? 10 X-wingel megtámadjuk? Most komolyan? Ennyire tellett? NEm jutott senkinek eszébe valmi jobb? Alapvetően JAkku után (ameddig nagyon örültem a filmnek) teljesen szétesett a film
    -NEM TUDOK FELIDÉZNI A FILMVŐL EGY OLYAN PILLANATOT SEM AMI MIATT ÚJRA MEG SZERETNÉM NÉZNI
    -Phasma kapitány? Az ki? Többet szerepelt a filmben a roncsgyűjtő uzsorás. AKkor meg minek kiemelni? Mert a Trónok Harcát szeretjük?

    Egyéb észrevételek:
    Fogták és az egész film film férfiasságát kiherélték.
    – Luke az útkereső törtető fiatal: lecserélték egy tétova karakterre akit egy csaj úgy olt be ahogy akar….és persze lényeges, hogy úgy irányít ahogy akar.
    – Han Solo: lázadó tökös, leszarom stílusú kocsmákban csencselő keményfickónkat kicserélték egy gyerektartást nem fizető, az exneje után kajtató herélt buzira.(“Legalább ezt hozd már helyre Han, ha már a házasságunkat nem tudtad címszó alatt, még ezt is elbaszod.” Leia) Arról nem is beszélve hogy nulla jellemfejlődése van a karakternek. Értem én hogy ezek két dimenzius karakterek de végtelenül fantáziátlannak tartom hogy Han visszacsúszott 30 éve oda ahonnan elindult a karakter.
    – Gonosz nagybácsinkat(Darth Sidius), lecserélték egy trónon csücsülő jellemtelen rosszarcú kocsmatöltelékre…..aki néha felhív telefonon és semmitmondó marhaságokat mond. Annyira béna amennyire a CGI
    -Maz Kanata? KIcsoda? Minek?
    – Barátainkat (Rouge Squadron tagjai, akik kihúznak a szarból), kicserélték egy “simlisnek tűnő”, komoly helyzetekben felszívódó,(szerintem álszent) alakra.
    A Star Wars masculinitása ma megszűnt.
    Helyébe egy hős amazon lépett….amit nem tudok élvezni…

  25. Kenike te vagy az akit megfogtak azzal, hogy star wars hangulat szóval extra szuper jó az egész. Olyan mint a játékvilágban a Star Wars Battlefront, szép a grafikája, és star wars zenéje van, szóval az emberek imádják, pedig játék tartalmi szempontból az egész egy nulla.

    Ne is haragudjon rám senki, de ha ezt Lucas csinálta volna, ennyire lemásolni, egy rebootot készíteni star wars 7 néven akkor a szakma keresztre feszíti.

    Én ott ültem, ment az egész hmm ezzaz star wars, én is a sírás határán voltam. Több mint 60 star wars könyvel otthon amit eltörölt a dizni, majdnem lélegezni nem tudtam izgalmamban, hogy lássam mivel töltik be a létrejövő űrt. Aztán pont hogy a film előtt megnéztem az új reményt csak úgy funból, az izgalmam átment csalódottság felháborodásba. Ez így egy nagy arcátlanságba.

    Ha arra váltottam volna jegyet, hogy Star Wars new experience, akkor azt elfogadom legyen valami reboot. De én Star Wars 7re vettem drága jegyet. Ülök… és nézem….. és semmi izgalom……. mert tudom mi lesz…

    SPOILER
    új halállcsillag fuh…. .hatalmas izgalmak… felrobbantják…de meglepődtem… főleg miután pár órával azelőtt láttam az új reményt, hogy a fiatal erőhasználó tengeti életét egy sivatagos bolygón……. majd találkozik droiddal……. majd találkozik barátokkal elmenekül és üldözik őket…. majd csatlakoznak a lázadókhoz………. majd új halállcsillag amit felrobbantanak……d e a sötét oldalon lévő erőhasználó túléli…… majd a erőhasználó felkeresi a jedi mestert hogy kiképezze…

    Mi lesz a következő részben?
    Luke feltartóztatja Kylo Rent, hogy Reyék elmeneküljenek, mint anno obiwan.

    Majd a sötét nagyúr azt parancsolja a sith lovagnak hogy ölje meg Reyt te helyette a sötét nagyurat fogja megölni.

    Csalódott vagyok nagyon na. Nekem ez egy hatalmas átverés volt, ahol Abramstől kezdve mindenki segget csinált a szájából.

  26. direkt írtam h a kommentekben spoilerek lesznek, mivel van húzás ami könnyen ellőhető sajnos, bár a hozzászólás kicsit értékelhetetlen, de várható volt az érkezése ebben a formában

  27. SPOILER? bár minden komment az tényleg, menjetek a moziba

    szpojleres mókus: kicsit dühönghettél akkor tényleg, mivel Han tartóztatta fel Kylot, mivel Han “volt Obi Wan”, amikor mentek robbantgatni akkor legkésőbb tiszta volt a sorsa.

  28. Nem leszek spojleres.
    Én sem vagyok felhőtlenül boldog. Pedig élveztem a filmet. Mégis… Valami hiányzott, vagy inkább sántított. Esetleg éppen hogy túl sok volt.
    Az én egyik legnagyobb bajom az, hogy nem kaptam elég időt és lehetőséget átérezni a karakterek kapcsolatait. Írták már ezt följebb Finn és Poe esetében, de ugyanígy értetlenkedtem Finn és Rey ölelkezése közben is. Miért ölelkeznek ezek? Mikor lettek ekkora barátok? Belealudtam volna a filmbe?!
    Utólag belegondolva olyan az ember érzése, mintha az egész történet valós időben, bő két óra alatt játszódott volna. Így épp csak megkedvelni tudtam az új karaktereket, velük érezni már nem maradt lehetőség.
    Egyébként Ridley és Boyega abszolút jó casting. Driver és a karaktere, Kylo Ren már sokkal kevésbé. Ezen pedig a szinkronhangja csak rontani tudott. Ezt leszámítva a szinkronnal amúgy nincs túl nagy baj. Azaz C3PO… Jaj. Józsa Imre nagyon próbálta hozni a robot klasszikus beszédstílusát, de nem annyira jött össze neki. Mindig azt vártam, hogy egyszer csak leveszi a fejét és előbukkan Nicolas Cage.
    Összességében úgy érzem, kaptam egy hibákkal és néha butaságokkal, de igényesen és szórakoztatóan újraforgatott negyedik részt kis csavarral, ami átvezet egy remélhetőleg eredetibb és izgalmasabb folytatásba.

  29. Nekem az egyetlen dolog amire emlékszem az az, hogy a Raid főszereplőjének, meg Mad Dognak volt benne cameo-ja. Ennyi. Minden más kvázi-Marvel fehér zaj.

  30. @dixike3 Igen, olvasd El a regi EU konyveket van vagy 250-60 plusz 700+ kepregeny, mind zsenialis, sok mindent atemeltek.

  31. Amúgy rájöttem:
    Star Wars: Pilóta keksz
    Force Awakens: Oreo
    Nagyon hasonlít, de mégis új, itt-ott elámít és lehidalsz, itt-ott picit csalódsz.

  32. Még nem láttam a filmet. “Régen” szerelmes voltam Han Soloba…most is az leszek? Csak ez az kérdésem van. :)

  33. Kylo Rennek és Snoke-nak van valami offisöl háttérsztorija?

    SPOILER/SPEKULÁCIÓ
    Kiindulva J.J. eddigi munkáiból bennem az rémlett fel, hogy megint játszhat az idővel. A hologram nem volt a klasszikus értelemben vett hologram, persze eltelt közel 30 év, lehet fejlődött a technika. De valahogy nagyon szokatlan volt Snoke megjelenése, ráadásul a Kylo által szerzett vágás az arcán pont ugyanott van, ahol Snoke-nak is.

    Lehet, hogy Snoke Kylo jövője? Lehetséges lenne, hogy Mester=Tanítvány? Vagy engedjem el Abrams eddigi munkáit és ne lássak LOST-os, Star Trekkes húzásokat mindenhol?

  34. Nehezen hangolódtam rá az elején, de aztán beszippantott a film, és elrepült az idő, de azért nem az igazi. Én valódi folytatást vártam, egy trailert sem láttam, az új szereplőknek még a nevét sem tudtam, szóval lehetett volna egy teljesen új élmény, felfedezéssel és meglepetésekkel, de nem lett. Én azt nem értem, hogy Kylo az erőt elég jól használja, ahhoz képest a végén elég gyenge, plusz párbajban egy nem jedi is meg tudja sebesíteni, holott a fénykardot elvileg nehéz forgatni képzés nélkül, Luke is teljesen béna volt vele. Főleg, hogy Kylo elvileg kapott jedi képzést. Szóval részemről mint egy film teljesen jó, de mint Star Wars folytatás, amit vártam, nem az igazi.
    Meglátjuk, mit hoz a folytatás, rejtélyek akadnak, amikre választ kaphatunk.

  35. Tegnap éjjel mikor kijöttem a moziból kicsit mérges voltam, hogy nem mertek többet újítani. Nagyon nosztalgikus volt nekem is.
    De mára valahogy megbékéltem vele, és már mennék újra megnézni :)
    Én jókat nevettem a poénokon, egy nagyobb űrcsata hiányozz nekem, nem tudom miért.
    Nálam amúgy 9/10, mert imádom J.J.-t. Még a sok nosztalgiát is megbocsájtom.
    Kylo Ren nekem kicsit súlytalan lett miután levette a maszkját. Lehet hogy a kölyök képe miatt volt.
    Ja és eredeti nyelven néztem.

  36. Az én véleményem spoileresen:

    Nem vagyok lenyűgözve, kicsit sem… de hozzáteszem, hogy olyan csalódott sem vagyok. Sok mindenre számítottam, de remake-re biztos, hogy nem. Ettől még lehetett volna ugyanolyan jó, csakhogy nekem pár elem hiányzott.

    Az EP IV-et az tette részben epic-ké, hogy mese volt. ŰrEPOSZ. De ehhez kellenek a hozzájuk tartozó elemek. A világ megmentéséről álmodozó Isten háta mögé eldugott parasztfiú, aki beleszeret a Hercegnőbe, és elindul egy kalandos űrutazásra, hogy megmentse.
    Egy öreg mester-fiatal tanítvány kapcsolat, egy misztikus megfoghatatlan “tananyag”, az erő. És pont ennek a hiánya miatt a Force Awakens-beli öreg halála nincs olyan hatással a főszereplőre, mint Obi-Wan halála Luke-ra. És Solo halálát nem lehet felhasználni úgy mint anno Obi-Wanét, aki amolyan szellemként továbbra is vezetheti Luke-ot. Nem lesz nagyobb az ereje a halála által.

    Aki látta az EP IV-et – szóval szinte mindenki – az nem tudott min meglepődni, kivéve talán azon, hogy Ren Leia és Solo fia… már, ha nem futott bele spoilerbe. Ugyanakkor ez viszont egyből előrevetítette azt, hogy Solonak meg kell halnia, hiszen ő ugyanaz az itteni főellenségnek, mint Obi-Wan Vadernek. Szóval pont az a tény, hogy remake, kivette a meglepetések és fordulatok nagy részét… szinte mindet.

    Az utolsó problémám azzal, hogy miért nem tudott felnőni a New Hope-hoz, az a főgonosz. Kylo távolról sem tud olyan félelmetes lenni, mint Vader. Elhiszem, hogy nem is akar, de kell a meséhez. Egy mérgében gyerekként hisztiző főgonoszt nem tudok komolyan venni. És sajnos levette a maszkot, alatta pedig tökéletesen emberi, ami szintén negatívan járul hozzá a félelmetes negatív főhős képhez.
    Plusz az alkata. Ez most lehet, hogy szőrözés, de Vader nagy volt, Kylo meg egy filigrán alkat, aki lehet, hogy magas, de a fellépése semmi erőt nem sugároz…

    Ugyanakkor persze rengeteg a pozitívum. A légicsaták sokkal jobbak, a színészek sokkal jobbak, mintha kicsit jobban pörögne az egész. A technika haladása az elmúlt 40 évben abszolút meglátszik – szintén a jó irányban. Fantasztikus képek, a lezuhant úrhajók, a Millenium Falcon felbukkanása. Több és jobb a humor, bár mintha egy picit túl sok lett volna. De csak egy picit.

    Ha nem láttam volna az eredetit, sokkal jobban tetszett volna.

  37. Szerintem meg k*rva jo volt. Vèlemènyem szerint azert elig meg sokan csalodaskent, mert gyerek fejjel 690szer megnézve a règi trilogiát olyat èreztünk amit csak gyerekkènt lehet, okè hogy azokat a rèszeket mèg mindig ugyanilyen beleéléssel tudjuk visszanèzni 691-edszer, de nem azert mert hibatlanok. Abban is vannak idegesito logikai bukfencek, bèna poènok, miegyèb. Ilyen a star wars, így imádom.
    A hangulatot teljesen hozta.
    Kylo valoban harmatgyenge, de annyira a képünkbe erőltetik ezt, hogy kèpzetlen, èretlen, hogy simán el tudom kepzelni, hogy a kovetkezo reszben hatalmas kontrasztot alkotva, brutál sith lovag válik belőle es meg lesz a karakterfejlodès.
    A règi karaktereket pedig lassan ki kell vezetni, nincs messe. Han solo búcsúja fájdalmas, kiszámítható, de szerintem teljesen vállalható volt.
    Tetszik ahogy JJ mindenkit átejtett Finn karakterèvel, és szemèlyèben szó sincs erőhasználó jediről.
    Akiket zavar hogy a szuperfegyver ilYen könnyen elpusztítható, azokat remèlem az úr remènyben ès a jedi-ben is ugyanígy zavarta:)
    Ősszessègèben valóban elèggè reboot/remake hatású az egèsz, es sokkal inkább valami újnak kezdete, mint folytatá, de szerintem ez így van rendjèn!

  38. *SPOILER*
    Én valahol egy olyat olvastam, hogy Rey azért tudta elkenni Rent csúnyán, mert ő is Luke tanítványa, csak Luke felhagyta a képzését, és törölte az emlékeit, mielőtt elrakta volna a Jakkura befőttnek. Ez “ébredezik” most a csajban. Remélem erre viszik tovább a szálat, mert elég fura ez a magamtól vagyok Erős vonal.

    Én megnézem még 1-2szer, csak hogy biztos véleményt formáljak :D

    Aki meg olvassa, hogy SPOILER, aztán kurvaanyázik, az melyik bolygóról szökött? O.o

  39. Ahhoz, hogy Rey es Finn miért tudtak kiállni Kylo ellen: Chewie ellőtte a srác oldalát, a lábán alig bírt megállni a szerencsétlen, és ahhoz képest jól tolta. Az is látszott, ahogy hergelésből forgatta a kardját, hogy ért hozzá.

    Autodidakta erőhasználat: már nem kánon, de a Force Unleashed is így indult. Én végig azt vártam, hogy Rey mikor megy át Starkillerbe.

  40. Nosztalgiázni jó volt, de nem lesz maradando film. Kb olyan, mintha egy milliárdos gyorsan összedobott volna magának egy látványos rajongói filmet. Sajnos sejtettem, hogy ez lesz. Idő híján a disney biztosra akart menni és inkább a régiekhez nyúltak vissza (konkrét jeleneteket lemásoltak), minthogy teljesen új ötletekkel ajándékozták volna meg a rajongókat. Ennyi erőből konkrétan feldolgozhatták volna valamelyik Old Republic könyvet. Még az is jobb lett volna. Most már értem, hogy miért kellett előre bejelenteniük, hogy a sztorinál nem vesznek figyelembe semmit, ami eddig SW témában íródott.

    Ami még nem tetszett (SPOILER):
    – ismét halálcsillag
    – idiótákból áll az első rend
    – a túlontúl sok poén miatt elveszíti komolyságát (tisztára mint egy MARVEL film…. ja, az is disney)
    – az erő ébredése kicsit fárasztóan jött elő
    – Nem vártam, hogy a fő gonosz egy fullos mester legyen, de ez a hisztis p*csa,dührohamokkal már-már olcsó szappanoperába illik.
    – már vagy egy hónappal ezelőtt megmondtam, hogy valójában kicsoda Kylo Ren és miért rejtegetik Luke-ot (vissza lehet nézni a kommenteket), de csak le lettem hurrogva. Aztán igazam lett.

    Sajnos nekem, SW rajongónak csalódás volt a film. Valami eredetit, újat vártam egy ilyen kaliberű névtől, de ettől függetlenül azt mondom, senki ne hallgasson se a hype-okra, se a köpködésekre, mindenki akkor döntse el magában milyen volt a film ha már megnézte.

  41. Nem értem ezt a sok negatív kritikát. Komolyan a múlt csak megszépíti az eredeti trilógiát. Semmivel sem marad el tőlük az új film.
    A sztori igazán béna volt ebben egyet értek. De az új reménynek sem volt valami eget rengető. Ezt a filmet igazán a többivel együtt lehet értékelni majd de nálam a 8/10 környékén van.

    Egy vicces és látványos űr operát szállított és semmi többet ahogy az elődjei sem tettek mást. A gyerek koromat sikerült visszaadnia. Valami iszonyat jó vágatlan jelenetek voltak pl amikor Finn-t és a légi csatát mutatták lehengerlő volt. A karakterek nagyon jók lettek ők viszik el a hátán az egészet, főleg Oscar Isaac és Daisy Ridley.

    Amit még kiemelnék, nekem érdekes volt hogy a “gonosz” oldal sokkal erőtlenebbnek tűnt Kylo pedig se nem sith se nem jedi még. A folytatásban szerintem nagyon sok lehetőség lesz.

  42. Hatalmas csalódás volt. Pedig fantasztikusan indult, amíg a Jakkun voltak minden klappolt, kaptunk 30 perc igazi Star Warst. Ami utána történt azt bárcsak elfelejthetném. Ami a legszomorúbb, hogy az egész film valahol Solon csúszik el, onnantól mélyrepülés. A reményt viszont nem kell feladni, mert látszik, hogy a jó karaktereiben van potenciál (Finn,Rey, de legfőképpen Poe). A főgonoszak viszont borzasztóak innentől SPOILER: Mi az, hogy csábít a jó oldal Rennél? Mi az, hogy infantilis kisgyerekként szétverek a lézerkardommal mindent ha dühös vagyok? Nagyon gyengére sikerült. Az meg külön borzasztó, hogy a fénykardok elvesztették az epikusságukat, csak hadonáztunk vele, meg nagyon nagyokat csapkodtunk…Arról ne is beszéljünk, hogy Snoke inkább volt egy ork a Gyűrűk Urából mint Star Wars karakter. A vége pedig maga a katasztrófa, semmi katarzik, ad-hoc befejezés (miért is ébredt fel R2 pont akkor? Azt ne mondjátok, hogy Erő érzékeny..Mert Luke pontosan olyan messze volt amikor először találkoztunk R2-val mint amikor felébredt), béna felfedezése Skywalkernek…

    Az érzés, amikor úgy jössz ki a moziból, hogy ennél még a Sithek bosszúja is jobb volt, na az nagyon dühítő.

  43. Toma: Igen, pont az nem tetszett, hogy egy olyan sztorit másolt ami nem volt egetrengető, de önmagában jó volt. Mégegyszer eladni ugyanazt a sztorit (itt-ott kicsinosítva/felturbózva) kicsit szánalmas.

  44. @Vajda Gábor
    Az elején igen, de utána megemberelte magát:D. Viszont kicsit túlerőltették nála a vicceskedést, ahogy az egész filmben, inkább tűnt egy idő után Guardian of the Galaxy 2-nek mint Star Warsnak

  45. SPOILER:

    Több helyrél is hallom ezt itt is kommentekben meg ismerősöktől is hogy “nincs semmi újítás a filmben”

    “Újítások” listája ami eddig egyetlen egy SW filmben de szerintem java részük még könyvekben sem volt:

    – Lézerlövedék megállítása erővel
    – Gondolatolvasás erővel
    – Stormtrooper kard-szerű fegyverrel
    – Női dolgozók a birodalomban (“Első Rend”) radaros kisasszony meg rohamosztagos
    – Újfajta fénykard
    – Új effekt mikor a fénykardok összeütköznek (lilás fény effekt)
    – Rey “magától” ébredezteti magában az erőt és intuícióbol és próbálgatásból rátalál a használatára
    – Női Jedi (vagyis hamarosan Jedi) főszereplő
    – Olyan erőérzékeny egyed aki tudja mi az az erő, érzi is, de nem használja (nem tudja vagy nem akarja), nem Jedi (Maz)
    – Millenium Falcont soha nem láttuk még így repülni! (Camera nézetek, manőverek: hajtómű ki be kapcsolgatása repülés közben)
    – Végre nem egy Jediből -> “sötét” Jedi, hanem az ellentéte: Ren-t kifejezetten irritálja hogy érzi a világos oldal erejét és fél tőle nem akar “megjavulni”

    A sok butthurt hardcore fan akinek meg semmi sem jó, ha újítanak az sem, ha a régire hajaznak az sem, az meg rakja be az eredeti ep 1,2,3-at vhs-en és recskázzon rá rá, 0-24-ben és közben mondogassa hangosan hogy szar a prequel és az új film is
    én a többiekkel várom az új trillógiát, az új generációt, az új SAGA-t.

    Méltó SW folytatás a film.

  46. lusta dög vagyok, szóval átmásolom a kommentemet egy másik helyről. végül is ez a véleményem!

    szerettem! alapvetően. nem taglalom, csak a bajaimat: kicsit túl sok a fanservice (de ezért nem tudok igazán haragudni, ahogy belép a Falcon attól pl. csak vigyorogni tudtam), ami szerintem gond az a tempó. nem áll meg, nem reflektál, nem hagyja leülni az új infókat csak rohan, rohan, megállás nélkül. talán ha kétszer van igazi lassú és fontos pillanat, és mindkettő nagyon erős – mindkettő (hogy írjam spoiler mentesen) Leia családjához fűződik. ja meg az utolsó jelenet. akkor három.

    fura csapda lehetett ez JJ-nek, mert így is nagyon sokat vettek át az első három filmből (kb. egy best of válogatás régi/új szereplőkkel a film gerince) de az Erő ébredését meg valahogy éppen elsunnyogták, pedig az talán fontosabb lett volna.

    Kyloval nekem éppenséggel semmi gondom nem volt, tökéletesen látszott, hogy ilyennek írták – olvastam már több helyen, hogy nyápic, meg nem félelmetes – nem az a dolga, hogy félelmetes legyen. még. láttátok a fényeket az arcán? az egyik fele vörös, a másik kék. pacsi ezért is. szóval olyan volt, mint Anakin a második részben, amikor az anyjáért megy. pontosan abban a szakaszban tart most Kylo a szerepe szerint. igaz, hogy így kb. hiányzik a gonosz a filmből, ami talán kár, de később még akármi lehet.

    ez nekem így egy erős négyes volt, év végére simán lehet ötös is! (a következő részekkel)

  47. Én úgy tűnik a kisebb táborba tartozok, nekem nagyon tetszett, még akkor is, ha annál a bizonyos jelenetnél öt percig a könnyeimet törölgettem :( :)

  48. Vacsi says:
    2015. December 18 at 13:15
    Ahhoz, hogy Rey es Finn miért tudtak kiállni Kylo ellen: Chewie ellőtte a srác oldalát, a lábán alig bírt megállni a szerencsétlen, és ahhoz képest jól tolta. Az is látszott, ahogy hergelésből forgatta a kardját, hogy ért hozzá.

    KÖSZÖNÖM, VÉÉÉÉGRE VALAKI! El se hiszem! :D
    Komolyan emberek az itt kommentelők 90%-a csukott szemmel nézte a filmet vagy napszemüvegben? Még a szánkba is rágták, hogy Rey pl miért ilyen tanulékony. Akinek meg az utolsó jelenet Luke-al nem mondott el mindent az vagy vak vagy tényleg nem tudok jobbat mondani rá mint hogy nem is akarta megérteni. És akkor kedves voltam. Még flashback-et is mutattak Rey múltjáról. Onnantól a két jelenet rohadtul leegyszerűsíti mi a pálya. Rey TUTI hogy nem egyszerű tanítvány de az 10000% hogy nem most fogott fénykardot életében először. Egyébként már az elején is látszott rajta hogy nem nebántcsvirág. Mire Finn kettőt pislogott már leintézte a támadókat sőt még Finnt is majdnem. :D Plusz ahogy @Vancsi is írta Kylo megsérült és valahogy kétlem hogy ő kapott volna komolyabb kiképzést.

    Egyébként ha a cím nem árul el mindent akkor semmi. EMBEREK, AZ ÉBREDŐ ERŐ! Ez nem csak Rey-re vonatkozik hanem Ren-re is. Ő ugyan úgy kezdő csak épp hogy tapasztaltabb mint Rey de valószínű csak azért mert Rey nem is emlékszik a múltjára teljesen. Egyébként Rey ruhája is mindent elárul tipikus Jedi ruha. Biztos hogy nem kukázás közben tanult meg harcolni. Az meg hogy tudta használni az erőt a fentiek miatt kicsit sem meglepő pláne ha ő is Skywalker.

    Boyegával nekem sosem volt semmi bajom és most be is bizonyította hogy egyáltalán nem érdemelte ki a közutálatot. Remekelt. Ahogy mind az összes újonc.

    A régiek meg régiek hozták amit kell. Han halála tökéletes volt és kellett is már. Ha már itt tartunk. Ren nem emós vagy nyálas kisfiú, már az elején a szánkba rágta Snoke hogy nem biztos hogy teljesen megtért. Még mondja is a végén Snoke hogy BE KELL FEJEZNIE A KIKÉPZÉST! Ergo Ő IS KEZDŐ! A fénykard harc így azért mindjárt máshogy fest. Bár nekem semmi bajom nem volt vele.

    A régi trilógiát egyébként is csak az idő szépítette meg mert bőven hozta az Ébredő Erő is amit azok. A New Hope sem mutatott többet mint ez. Akik meg azt mondják hogy szinte teljes egészében annak a koppintása a TFA az jó nagy barom már bocs. Voltak momentumok amik hasonlítottak ez tény de könyörgöm ez egy SW film mit vártatok? Az alap felállás általában ugyan az. Ráadásul ez még csak az 1. rész.

    Az a baj egyébként hogy ma már nem úgy van mint 77-ben. Ma a fanok mindent egyből akarnak és mindent tudni akartak. EZÉRT OLYAN JÓ A RÉGI TRILÓGIA “SEMMI MÁSÉRT”!

    Snoke-ot egyébként meg csak holoként láttuk de nagyon bejött nekem egy pillanatra azt hittem hogy Plagueis.

    Nálam simán többször MOZIBAN nézős a film 9/10 és csak azért mert 1-2 résznél én is azt éreztem hogy sok volt de egyébként J.J. MEGCSINÁLTA!

    Ja még annyi. Ha jól rémlik az új Halálcsillag ami nem is halálcsillag ha jól rémlik. Elvileg a napot fogta körbe? Szóval nem is maga a gépezet volt nagy. Azért megnéztem volna hogyan épült fel. :D

    Amúgy azzal hogy kilőtték nekem az a tippem hogy a 2. rész a felkészülés lesz a lightos kis SW kalandozás némi harccal és a végén a Jedi vs First Order mivel ezek ugye nem Sithek. Bár kitudja a 3. részre lehet megjönnek ők is.

    Renhez talán még annyit hogy igazából nem is volt erős hiszen csak gyenge erő nélküli embereket mint Poe tudott kezelni. amint egy erő bortokossal került szembe el is bukott és pont a vívódás meg a tapasztalatlansága miatt.

    Azt hiszem mindent leírtam. De a fanyalgókat úgyse lehet meggyőzni. Talán ha megnézik többször is a filmet.

  49. Dark Eagle – nem akartam ebbe belemenni, mert talán csak nem figyeltem, de Rey szerintem is Luke lánya. túl sok a kapcsolódási pont, meg a párhuzam. érdekes, mert nem egy bonyolult film, de a kommentek olvasása közben bizonytalan lettem, pedig a film alatt meg biztos voltam benne. azért szól hozzá a kard, azért erős benne az Erő, aztán a szülő aki elhagyta – bár akkor Kylo egy jó tízessel idősebb nála, vagy többel, mert amikor Luke ellen fordult és kinyírt mindenkit (a látomás ugye) akkor Rey még csak kislány volt. szóval ez egy jó kis űr Dallas lett így a hetedik részre, a régi haverok gyerekei egymás ellen fordulnak. :D

  50. Azért szerintem elég kevés, az olyan fanyalgás, hogy jajj nem olyan mint a régiek. Mindenki tudja, hogy mások az elvárások, más az ingerküszöb mint akkor, senki nem azt várta, hogy az legyen. A fő baj a filmmel pont az, hogy szétesik a Jakku után. Elkent sztorirészek, a nagy rohanásban teljes logikai bukfencek, összecsapott vég és ami a legnagyobb bűne az az “elMarvelosodás”, full súlytalan, belengetett főgonosz, aki meg tényleges az, az meg írtó gyenge, erőltetett minden percben két poént belerakunk, meg a pofátlan fan service. A potenciál ott van a következő részekben, de mint önálló film nem állja meg a helyét (ahogy mondjuk az Új Reménynek sikerült annak idején). Mindenki nagyon szeretni akarja a filmet én is, de ezért nem kell szemet hunyni a hibák felett. Istenkáromlás, de semmivel sem lett jobb mint a 3. rész,

  51. SPOILER ofcourse. Akkor lehet én voltam az egyetlen, aki pont az első fél óra után húzta a száját, hogy nem lesz ez így jó? Bár én eléggé vártam a régi szereplőket, az újakat meg nem tudtam hová tenni eleinte. Mondjuk vicces, hogy három kép után lehetett tudni az első jelenet kimenetelét, mert az előzetesben már mindent megmutattak. Összességében a problémám a kliséhalmazzal volt, ami végigvonult a filmen, nem pedig a lenyúlt/múltidéző jelenetekkel. Pl. Rey befejezi Han mondatait, egyszerre mondják ugyanazt, a lelkendezésük Finnel az első üldözés után, Finn és Poe buzis találkozásáról (10 perces ismerettség után, wtf) nem is beszélve.
    Han Solo halálát viszont azóta sem hevertem ki, hiába volt kiszámítható már a hídralépés előtt. Ja igen, a magát gyengének és megtörtnek beállító, majd lesből támadó gonosz klisétől hányok. Főleg, hogy szükségtelen volt, mert Han védtelen volt.
    Nekem eléggé érezhető volt JJ keze nyoma, mintha nem a hat rész folytatását látnám, vagy csak a kohézió hiányzott, nem tudom, de nekem ez most nem jött be.
    Két dolog miatt érte meg számomra látni a filmet: Binary sunset, és utolsó jelenet.

  52. Akik történet butaságáról beszélnek meg ilyenek, kérdezném tőlük, hogy az eredeti trilógia mennyire volt intellektuális sztori, meg az egész Star Wars? Nem értem miért kell túlgondolni és szőrözni egy mesén, ahelyett, hogy hagynánk, hogy szórakoztasson? :D Az előzménytrilógiával pont az a baj, hogy semmilyen önirónia nincs benne, felesleges komplikált sztori, komolykodás és emellett űbergagyi gyerekes humor. Ez a film jóadag öniróniával bír, ízlésesen szórakoztat. Szerintem a színészek egyik Star Wars filmben sem voltak ilyen jók, mint ebben. Mindegyik új szereplő telitalálat. Kylo Ren is szerintem eszméletlen jó. Bakker 6 rész után ÖSSZETETT JELLEMŰ KARAKTEREKET LÁTTUNK EGY STAR WARS FILMBEN. Igazi, jelentőségteljes családi dráma az övé. Egy problémás gyerek, akinek a szülei sem egyszerűek és igazából a környezete miatt lett olyan amilyen, elcsábította egy cukrosbácsi gyakorlatilag. Szavakba se tudom önteni, hogy az, hogy ilyet tettek egy Star Warsba, mennyire rohadt jó… El tudom képzelni, hogy aki szinkronosan látta, ott levett 10 pontot az élményből, ha rossz volt a szinkron, de én a klasszikus 2D feliratos verziót választottam és hatalmas élmény volt nézni. Daisy Ridleyről is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni és fantasztikus, hogy ő a főszereplő, de Finn bénázása is hiteles, EMBERI, megható és Poe is remek karakter lesz, nyilván ővele még jobban a következőkben fogunk ismerkedni. Mindegyik szereplő annyira izgalmas, hogy külön spin-offot lehetne építeni rá. Snoke… Egy rejtélyes űrlényóriás a birodalom élén. HOGY? HOGY KERÜL EGY ILYEN A SÖTÉT OLDALRA? KI EZ A NYOMASZTÓ FIGURA? Ami összességében szerintem elmondható az Ébredő erőről, hogy Abramsék tényleg meghagyták és visszahozták azt, amivel a sorozat sikeres lett. Nézzétek! Lehet panaszkodni a nosztalgia-faktorra, meg h “Új remény reboot-remake”, nélhol talán tényleg kicsit sok volt. De ez kell egy ilyen filmbe, mint ez, amire nagyon sokat várnak a rajongók. Enélkül ez nem lett volna hosszú idő után elérkezett Star Wars folytatás. És az új szálak emellett is tökéletesen működnek és izgalmasak. Szóval Abramsék az első filmre jókora adagot adtak a hagyományból is és merték magukat is beletenni és újítani. Rengeteg újszerű kép volt és amint már az előbb írtam, egy eddigi Star Wars-figura sem volt ennyi tartalommal megtöltve. Nekem 8/10., ma újra megnézem. Ja… Nem vagyok Star Wars geek egyáltalán, a régieket sem láttam sokszor. :D (DE LÁTNI LÁTTAM PÁRSZOR)

  53. Snoke nem óriás, csak annyira mint Palpatine volt, amikor Vader elé nagyban vetítette a fejét a hologram. szóval a hologram nagy, nem a tag. :)

  54. “Finn és Poe buzis találkozásáról (10 perces ismerettség után, wtf)”:
    – Finn: ha kisgyerekként elrabolnak a családodtól, majd az egész életed egy katonai kiképzőközpontban töltöd takarítással, majd elküldenek falusiakat lemészárolni, akkor 10 perc ismerettség után is a nyakába ugrasz egy olyan embernek, aki megmentett, majd életedben először egyéniségként kezelt (=nevet adott neked).
    – Poe: te vagy a legfaszább pilóta az egész bagázsban, egy komplett kínvallató osztag sem szedte ki belőled az infót, ami az egész közösséged megmentheti, aztán a legnagyobb szararc mégis megoldja, aminek köszönhetően elkezdik levadászni azt az entitást, aki a legközelebbi barátod (akkor is, ha egy droid). Ekkor megjelenik valaki, aki megment. Hiába ismered 10 percig, a nyakába ugrasz.

  55. Épp ez a lényeg. Ez nem a 6 film folytatása. És a régiekben is ugyan úgy vannak klisék csak régen nem így néztünk filmet ahogy ma.

    Snokeról meg kár véleményt alkotni. Palpatine-t a 3. részig meg sem ismertük. Itt is csak azért szerepelt Snoke mert Kylo csak kezdő és nem úgy volt mint Vader. Az a baj hogy a legtöbben a régiekhez hasonlítják pedig pont hogy külön kéne kezelni már rég rossz ha a karaktereket egymáshoz hasonlítjátok mert akkor egyből bukta a film.

    Szerintem nincs olyan ember a világon aki mindenkinek megtudott volna felelni egy SW filmnél. Szóval JJ kihozta a maxot. Illetve nem mert még van 2 rész. :)

  56. Darabokra lehetne szedni a filmet mert sok hibája van.
    DE végig vigyorogtam, tetszett.Szereplők egyszerűen zseniálisak.
    Ezt egy felvezetésként kell nézni,mert tényleg annak szánták.
    Elején a nosztalgia viszi a filmet végén tényleg zavaró

  57. Vacsi: jó, de a tartsd meg a dzsekimet, jól áll, ez nekem már bántóan mázas, persze ízlések és pofonok.

  58. Még nem láttam a filmet, de azt eddig is sejtettem, hogy egy egy modernizált reboot lesz, amit nem is bánok mert annyit tudok a Star Warsról, hogy fénykard meg Harrison Ford, akit remélem nem fognak sokat mutatni, vagyis a következő részekben már biztosan nem (hála az égnek)!
    Felvezetésnek a következő évtized Star Wars filmjeihez remélem tökéletes lesz, aztán az első hat rész eseményeit már nem fogják újra és újra felemlegetni! Én inkább egy új sztorira vagyok kíváncsi ahol nem lesz több Ford papa és Leia mama!
    Gondolom a fiatalok erősen angol akcentussal tolják, főleg a csaj! :D
    Pár napig még várok, de Szilveszter előtt mindenképpen szeretném megnézni, addigra remélem már nem lesznek annyira túlzsúfolva a termek!

  59. @aftereight: szerintem ha elfogadjuk, hogy vannak bolygóból épített fegyverek, amik képesek elszívni egy teljes csillagot, illetve hogy egy 70 éves spacecowboy a fent említett bolygó légkörén belül jön ki a hipertérből, akkor még akár az is működhet, hogy egy menő férfi pilóta egy másik pasiba crusholódik bele.

  60. Destrock, reggeli vetítéseken érdemes szerintem próbálkozni, én 10-kor voltam feliratoson, előtte ránéztem neten, az egész terem piros volt, erre előadáson csak körülöttem kapásból fél sor töküres maradt. örültem is nagyon, nem kellett közelről hallgatni a csámcsogást. :D szóval én így még megnézem majd egyszer karácsonyig szerintem.

  61. Vacsi: ennyi erővel ne is emeljünk szót semmilyen hiba ellen, mert a bolygóba épített fegyver úgyis veri. Ugyan már…
    Nem a férfi-férfi kapcsolattal van bajom, de akkor legyen az, és akkor tőlem mehetnek ezek a mindjártrádugrokolyanjólnézelki szövegek. Rey rászólt Finnre, hogy nem kell fognia a kezét, ugyanezen a vonalon kilógott nekem ez a párbeszéd. Nem kell velem egyetérteni, mondtam.

  62. @aftereight: nyilván, a karakterek felépítése helyenként tényleg el volt kapkodva, csak szerintem ilyen 10 percet átélve már működnek ezek, de elfogadom, ha szerinted nem :).

  63. SPOILEREK IS:

    Sokan írják, hogy mennyi hiba van a filmben és milyen túlzsúfolt, egy másolat, de a készítők előre elmondták, hogy ez egy kapocs lesz a régi és az új filmek között.
    Én ahogy megnéztem nem csalódottságot éreztem, hanem baromi várakozást: Mit csinált eddig Luke, Ki az új főgonosz és mire képes, vajon Luke is elsüti Rey-nek hogy “Én vagyok az apád!” :D
    A sorozat maradjon csak mese jó így ahogy van, majd az előzményfilmek hozzák az eltérő stílusú megközelítését a galaxisnak.
    Ja és igen, a legnagyobb kihasználatlan potenciál Phasma kapitány volt. Lehet, hogy kivágták a jeleneteit, de ez így semmi. Itt van egy krómozott gorilla nő, erre csak sétál. Most komolyan, van olyan aki nem nézett volna meg egy badass 1vs1 bunyót Chewbacca-val? :D

  64. “A főgonosz egy hisztis kamaszra emlékeztet” Mert AZ IS! :-D De nekem ez az újítás tetszett, nem mindenkinek van meg az ún. gonoszkodási rutinja, és valljuk be idiótaság lett volna megint egy rezignált főgonosz. Ez így, Kylo hátterével sokkal frissebb és jobb volt. Amúgy a film szerintem is félúton van a jajj miez és a tökéletes között, de inkább pozitív irányba billenteném. Daisy Ridley zseniális, Boyega szerintem telitalálat, a régiek pedig szépen alájátszanak az ifjaknak, és közben mégsem válnak üressé. Nagyon kíváncsi leszek mit hoznak még ki belőle, de van esély rá, hogy tökös kis trilógia lesz ez. Viszont igaz, hogy a második részt már nem úszhatja meg Abrams az első rész megidézésével. Tessék szépen önállósodni! ;-)

  65. *SPOILERS*

    Muszáj megnéznem még párszor.
    Ami tetszett, hogy megválaszoltak kérdéseket, ami engem foglalkoztatott például:
    -hogy is kell irányítani a Falcont és miért kell hozzá másodpilóta. (Végre megmutatták, hogy miért szólnak róla legendák)
    -miért nem kérdőjeleznek meg semmit a rohamosztagosok

    Ez mellett sok új kérdés is született bennem, mind a történettel, mind az univerzummal kapcsolatban.

    Az új karakterek nagyon jók lettek, Kyloról olvastam nagyon sok panaszt, de ha megölném saját apámat, utána lehet “kicsit” dúlnának benne az érzelmek és nem tudnék annyira koncentrálni egy párbajra (hátha még meglőnek egy blasterrel is)
    Egy igazi Sith mondjuk erőt merít a dühből, fájdalomból, de Ben csak egy útról letért Jedinek tűnt nekem.
    Finnt, szerintem főként a bőrszíne miatt nem akartam elfogadni. De bizonyított nagyon jó karaktert raktak össze neki és jól alakította.

    Szerettem volna egy olyan galaxist látni, ahol már olyan rég dúl a háború, hogy mindenhol meglátszik a nyoma és már alkalmazkodtak az emberek hozzá (lásd scavengerek, lezuhant űrhajók, stb), mindkét oldalnak kezdenek kimerülni a költségeik.
    És ez meg is volt egészen amíg nem jött egy még nagyobb még fényesebb halálcsillag. De a lázzadóknak nem volt semmijük? WTF?

    A nosztalgia hatás nekem bejött a legtöbb helyen. Nem éreztem Hant főszereplőnek, az új csaj, Rey vitte a hátán a storyt.

    A két trailert néztem meg a film elött 2szer. De az tudott volt számomra, hogy muszáj megölniük Hant, ha egy jó főgonoszt akarnak teremteni és nem rá akarják építeni a filmet. Luke szerepe is elég valószínű volt, abból hogy előzőleg nem mutatták őt.

    Összességében nekem tetszett, sok múlik azon, hogy tudják-e hasonló szinvonalon folytatni a trilógiát úgy, hogy most már kevesebb lehetőségük lesz nosztalgiát berakni mindenhova.
    Biztosan újra nézős a film, de eddig valahol a Birodalom visszavág után és a Jedi visszatér előtt van élményileg.

  66. Vacsi: akkor lehet rosszul fogalmaztam, nem a karakterek felépítésével volt bajom (a Finn-Poe barátságban igazat adok Neked). A régi trilógiában a Luke-Han viták, Leia-Han viták szórakoztatóak, érdekesek voltak, vagy az újban Anakin-Obiwan, Anakin-tanács stb. Nehéz abból érdekes párbeszédet írni, vagy előrevinni a cselekményt, ha a két karakter egyetért. Lásd (korábban már írtam) Rey befejezi Han mondatait, Finn és Rey az üldözés után, (Poe-Finn). Egy hullámhosszon vannak, vettük, de vannak ennek kevésbé triviális kifejezési eszközei, amiket az olyan fanyalgó nézők sem unnak meg a végére, mint én.
    De megnézem majd feliratosan, helyenként lehet a szinkron sántított inkább.

  67. kylo ren: hát ezaz, az új eléggé a régit másolja, ami szerinted nem volt annyira eredeti, szóval a nem eredeti még nem eredetibb másolata akkor a logikád alapján. lehet ez zavar pár embert.

  68. “Nem értem ezt a sok negatív kritikát. Komolyan a múlt csak megszépíti az eredeti trilógiát. Semmivel sem marad el tőlük az új film.”

    ezt a mondatot tipikusan a friss élmény íratta veled. a következő sorban beismered, hogy rossz a sztori :DD

  69. szóval az újítás a filmben, hogy “Új effekt mikor a fénykardok összeütköznek (lilás fény effekt)” lol? pedig tetszett.

  70. “a régiekben is ugyan úgy vannak klisék csak régen nem így néztünk filmet ahogy ma.” ezt egyáltalán nem értem. miért, hogy néztünk? ha valami, akkor régen még kritikusabban, most meg a sok kilúgozott blockbuster közben elnézőbbek vagyunk egy viszonylag jó filmre.

  71. @human

    Azt is leírtam hogy nem is a sztori vitte el a hátán nálam a filmet. Az eredetiben is a megálmodott világ volt ami megvett és ezt most tovább bővítette a TFA.

  72. bigidzsöpen: nem tudok, mert ahhoz néznem kéne minden percben a kommenteket aktív moderálással, hogy az igazi spoilereket levadásszam, erre nincs 0-24ben kapacitásom sajnos így egyedül.

  73. Nem értem mit sír mindenki, szerintem kurva jó volt. A fénykardpárbajok sokkal emócionálisabbak és reálisabbak lettek, volt súlyuk a mozdulatoknak hogy nem akrobatikáztak annyit. A fan service tökéletssen működött (az egész terem előremozdult a székében amikor a Falcon először felszált, az új karakterek pedig marha érdekesek és jó arcok voltak (még BB-8 is tökéletes R2 helyére). Szóval szerintem halál menő volt, még ilyet.

  74. Kylo Ren remek volt, tetszett hogy még tapasztalatlan, könnyen kizökkenthető, és hogy sokat hibázott. Lesz még belőle Darth Vader.

    Finn és Rey elvitte ellopta az egész filmet. Remek beszólások, akciók… nagyon szerethetőek. Külön pirospont Finn és Poe kapcsolatának. Bár furcsa hogy 10 perc harc után legjobb haverjának tekintik egymást, vegyük figyelembe mindkettőjük állapotát. Egyiküknek nem volt hova fordulnia, és soha nem is volt valószínűleg “barátja”, a másikuk meg benne volt a mélyen a szarban.

    Az öregek is jók voltak, bár Carrie Fisher egyértelműen gyengepont.
    Maga a történet nem volt túl jó, sőt… ez a halálcsillag copy már annyira nem hozott lázba, de valahogy nem is igazából ez volt a lényeg úgy érzem.

    Nálam hozta azt amit kell, és még egy kis pluszt. Az eredeti és a Birodalom Visszavág után nekem ez tetszett a legjobban, kicsit a Jedi visszatér felett állt meg. Az előzménytrilógia inkább no comment kategória.

  75. Jó film, csak nagyon-nagyon sütött róla, hogy felvezető rész.

    Ami lehúzta a filmet az a story: Egyrészt tényleg elég sok történeti elemet átvett a New Hope-ból, amit a többiek is említettek.

    Másrészt, ami zavart az Luke. WTF! Nem az, hogy hiányoltam, hanem mi az, hogy készít egy titkos térképet, és ha szükség van rá akkor KERESSÉK meg. Rácsörögni nem lenne könnyebb? Biztos megmagyarázzák később, hogy szégyellte magát Ben miatt, de még így is olyan sutának tűnik nekem ez a szál.

    A végén meg úgy éreztem, mintha egy tv sorozat pilotját láttam volna, “STAR WARS: New generation 1. évad 1.rész”. Sok felvezetés, kevés önmagában megálló tartalom. Csakhogy itt 2 évet kell várni a következő részig. Ja, bocs kapunk egy fillert jövőre.

    A zene szerintem sem sikerült olyan jól, mint az előzőekben. Ráadásul tényleg kevés igazán emlékezetes jelenet volt a filmben.

    Az akció jó volt bár kicsit furcsa volt, hogy Rey (How to be a Jedi in 1 day) lenyomta Rent a végén. Bár Kylo keményen kinyírt vagy 3 embert. Közülük 2 fegyvertelen volt.

    Az új karakterek is érdekesek voltak, lehet rájuk építeni a következő részekben.
    Kylo karaktere nekem speciel bejött. Nem egy Darth Vader, sokkal inkább egy sith wannabe gyerek menő lézerkarddal. Legtöbb poént is ő gyártotta:
    dühkitörések/”Ugyan hagyjuk a robotot, elég lesz a csaj is” baklövés/”nagyapa” “csábít a fény”/”leszek a mestered”/”nem voltál jó apa” ( :D mintha a skywalker család híres lenne az apáiról/ egy képzetlen Jedi legyőzi…
    Adam Driverhez illett a sith szerep, viszont miért kellett egy 190 centis, fekete hajú színészt választani Ben Solonak, amikor mindkét szülője barna hajú és legalább egy fejjel alacsonyabb nála. Han Solo helyében eléggé gyanakodtam volna Robert Baratheonra. :D
    Mellékesen még, hogy a prequel részek alapján Darth Vadernek ilyen karakternek kellett volna lennie. Anakinnak voltak hasonló kicsapongásai. Na meg haja.

    Az utolsó 30 mp-ben, meg inkább mosolyogtam, mint hogy kirázott volna a hideg. Ahogyan Rey odamegy Lukehoz, Luke megfordul, Rey odanyújtja a fénykardját, és nézik és nézik és nézik egymást és Luke “sokat sejtető” arckifejezéseket vág. Ha lett volna alánevetés, még fel is röhögök. De az is lehet, hogy már túl fáradt voltam. :D
    Szegény ezért lefogyni 20 kilót.

  76. Amikor kijöttem a moziból engem az új csodafegyver és a kardpárbajok zavartak leginkább. Ugyanakkor belegondolva, hogy minden diktatúrára jellemző a monumentalitás, meg a nagyzolás fegyverkezés terén, tökéletesen érthető lépés, hogy egy újabb bolygópusztítót építsenek. Azt meg aligha várhatom el, hogy olyanok akik soha nem láttak fénykardot úgy kezeljék, mint egy Jedi mester.
    Különben is, egy trilógia felvezető epizódjának bőven jó volt. Üti a prequeleket és a Jedi visszatértét is-méghozzá könnyedén.

  77. Nekem tetszett, a régi trilógiához nem ér fel, de jó volt. Amit mindenképpen kiemelnék, az a humor, szerintem ennyire vicces egyik rész sem volt, pedig Hanon a régiekben is lehetett röhögni. Az előzménytrilógiából ez a fajta humor is nagyon hiányzott.
    Az új karakterek jól sikerültek, Dameron képében végre megkaptam a karaktert amire mindig is vágytam: egy menő, nem Jedi X-szárnyú pilótát :)
    A fő csavart sajnos egy napja elspoilereztem magamnak a végkifejletével is, de így is ütött.
    Talán a zene halovány volt egy kicsit, a régi klasszikusokon kívül nem maradt meg bennem egy motívum sem.
    A IV. rész másolásával tényleg túlzásba estek, a trench run már nem kellett volna.

  78. @Human: Régen lehet hogy kritikusabbak voltak a nézők de akkor azért mert ugye az SW újított előtte nem volt ilyen. De mégis közönség kedvenc lesz mára meg kultusz. Régen a NÉZŐK azért mentek moziba hogy szórakozzanak ma minden 2 filmet szarrá alázzák mert a divat haterség a menő.

    A rajongók azt kérték Abramstől hogy hozza vissza a régi trilógia feelingjét. Megtette erre mindenki picsog. :D

    Ugye a film előtt minden egyes posztnál arról ment a téma hogy Boyega egy pöcs és szart se érő beképzelt nigger most meg már szóba se kerül mert látták hogy jól alkotott. Mivel nincs mit fikázni ezért kifilézték azt amiért eddig imádkoztak. Szerintem ez röhejes. És mondjuk ez a sok blockbuster miatt van mert a legtöbb nem ad semmi történetet csak CGI orgazmust de szerintem ez az Ébredő Erőre egyáltalán nem igaz. De ugye divat a blockbuster filmeket anyázni. :D

    Erre gondoltam mikor azt írtam, régen máshogy néztünk filmeket. Nem volt net ahol fröcsöghettünk régen csak egymás közt dumáltuk meg a filmeket és csak az újságban olvasunk kritikát. Esetleg tévében de ott se nagyon.

  79. Előzőleg tartottam tőle, hogy Driver hogy fogja hozni Kylo Rent, de szerintem jól megoldotta a feladatot.

    SPOILER

    Renben nincs akkora erő, mint a nagyapjában volt és ez eléggé frusztrálja. Épp ezért úgy viselkedik mint egy frusztrált fiatal, nem kell ezen fennakadni.

  80. Még mindig rettenetesen gyengének tartom. Olyan szintű “baromságok” voltak benne amik már fájtak. Innen rengeteg olyat írok ami a filmben, szóval aki nem látta ne olvassa tovább!
    Kezdjük Finn karakterével. Ugye az, hogy “megjavul” teljesen kajálható, elhihető. De az, hogy odamegy a Ellenálló pilótához és “gyere kiszabadítalak mert az a jó”… semmi gyanakvás, oké gyere. Lehet, hogy kém? Nem…
    Folytatva: lezuhannak Finn bemegy a piacra (vagy mire), a kis robot felismeri mire Rey dühösen elkezd felé szaladni. Mit csinál a gyerekkora óta kiképzett, kondicionált Birodalmi… akarom mondani Új Rend Rohamosztagos? Megijed és mint egy h.ü.ly.e gyerek elszalad… egyébként az egész film alatt mintegy félkegyelmű viselkedik. Ilyenek a Rohamosztagosok?
    Ja amikor visszamennek a Halálbolygóra felrobbantani Hannal, azt mondja takarító (vagy mi a bánat) volt… elég szarul megy az Új Rendnek. “A” műszakban a rohamosztagosok falukat mészárolnak, “B” műszakban WC-t takarítanak…
    Amikor ellopják az Ezeréves Sólymot (amit a csaj kb. 5 másodperc után úgy vezet mint egy király) és leszedik a két TIE-Fightert kirohan a két karakter és mint két idióta tinédzser picsognak. Csak a fejemet fogtam.
    Ja… egyébként kb. 3 perc alatt találják ki, hogy kell leszedni a Halálbolygót… ja menjünk oda, lőjük szét a xy.-t és kész. Na szegény Új Rend… dolgoztak mint a hülyék, természetesen a legsebezhetőbb pontot oda kibiggyesztették mindenki elé.0
    Ez az egész autodidakta erőhasználat, meg a megsebzett Ren azért sántít mert szembehugyozza az eddigi “Jedi mítoszt”. Ugye ott évekig kellett tanulni az Erő-használatát, fénykardvívást stb… ja arra adjatok magyarázatot amikor Ren kihallgatja Rey-t (ugye ott nem sérült) hogy csinálta? Mert Renről elmondják, hogy mester már… Rey meg egy “semmi”. Akkor hogy zárja ki egy képzett Erőhasználot egy

  81. SPOILER. Mondjuk nekem bejött Kylo Ren és General Hux (erő vs politika) Sötét Apu szeretetéért zajló rivalizálása, mert nem tűnt egyértelműnek a köztük lévő rangsor. Hux azért néha úgy beszólt Ren-nek, ahogy Vadernek nem mertek volna. Ez is jelzi, hogy a new order még “gyerekcipőben” jár (sok kölyökképű náci :)), hiába retteg tőlük mindenki. A négy/öt bolygó szétkummantása meg olyan, mint a dühös ifjúság nagyzoló túlkapása: megsemmisítés meghódítás helyett.

  82. Valamiért elmaradt a vége.. szóval:

    Ez az egész autodidakta erőhasználat, meg a megsebzett Ren azért sántít mert szembehugyozza az eddigi “Jedi mítoszt”. Ugye ott évekig kellett tanulni az Erő-használatát, fénykardvívást stb… ja arra adjatok magyarázatot amikor Ren kihallgatja Rey-t (ugye ott nem sérült) hogy csinálta? Mert Renről elmondják, hogy mester már… Rey meg egy “semmi”. Akkor hogy zár ki egy képzett Erőhasználót egy képzetlen?
    Az, hogy sebesült semmit nem jelent, attól függetlenül nem akkor sebzi meg Rey amikor kardoznak, hanem amikor “mágikusan” felébred benne az erő és játszi könnyedséggel (!!!!!) szedi szét Rent… pedig előtte sebesülés ide/sebesülés oda Kylo gyakorlatilag szétkapta mint floki a lábtörlőt.
    De tényleg: az előző filmekben mindig az volt, évekig tartott míg egy növendék “beletanult” az erő használatába. Sőt… láttuk, hogy Maul két Jediből a képzett mestert levadászta, most senkit nem zavar, hogy egy szintén mesteri szintű erőhasználót egy SEMMI legyőz?

  83. Egyikőtöknek sem jutott eszébe a film közben a hologramot nézve, hogy Snoke a valóságban lehet hogy kb. 30cm magas?

  84. “most senkit nem zavar, hogy egy szintén mesteri szintű erőhasználót egy SEMMI legyőz?”

    Még tanonc. Ráadásul egy pár perccel azelőtt megsebzett tanonc.
    Nem bírt a csajjal, aki mellesleg a film elején azt a hosszúkás dárdáját nagyon profin forgatta.

  85. Mester. Mondják is róla, hogy a Ren mestere. Ööö… csakhogy a Jedik a fénykardvívás során Erőt is használnak. Lásd: amikor Luke gyakorol/tanul a Csillagok háborújában. Mondja neki Kenobi: Hagyja, hogy az Erő vezesse a kezét…

  86. Valamint a megsebzés nem ér: megsebzetten elkeni Finn száját és Reyt is elveri addig míg hirtelen az Erőhasználó 5 danos fénykardvívó nem lesz egy másodperc alatt.

  87. Korum: Igen! :)

    Maul nagyon jól képzett harcos volt akinek esélye lett volna jópár jedi tanácsnok ellen is! (Kivéve Windu mester) Maul az erőben volt gyengébb. (Lásd Yoda aki a lgerősebb erőhasználó volt Windu pedig a legnagyobb harcos)
    Kár volna Rey-hez hasonlítani…

  88. Kylo nem mester, hanem a Ren lovagrend tagja. bármit jelent is az. ha a szinkronban mester volt, az hiba. és még tanul, a Supreme Leader úgy fejezi be, hogy vigyék el hozzá, mert be kell fejeznie az oktatását.

    Finn nem akarja kiszabadítani a pilótát, Finn le akar lépni a rombolóról és egyetlen embert tud, aki kiviheti, aki a lázadó (ellenálló) pilóta.

    a többire amit felsoroltál nem reagálok, mert végeláthatatlan vita kezdődne – próbáld beilleszteni ezeket az általad kifogásolt dolgokat az első trilógia világába, meg abba amit az Erőről tudsz, meg úgy általában az emberi természetről. és nézd meg még egyszer a filmet. szerintem!

  89. Qui-Gon Jinn pedig a Jedik között az egyik legjobb… az összehasonlítás miatt írtam. Fénykardhasználat… egyébként ezt az infot honnan szedted? Mondták a filmben? Mert én nem emlékszem…
    “Kivéve Windu mester) Maul az erőben volt gyengébb. (Lásd Yoda aki a lgerősebb erőhasználó volt Windu pedig a legnagyobb harcos)”

  90. “Finn nem akarja kiszabadítani a pilótát, Finn le akar lépni a rombolóról és egyetlen embert tud, aki kiviheti, aki a lázadó (ellenálló) pilóta.”
    Ja, csak senkibe nem merül fel egy kém beilleszkedése? Mert utána mindenki első számú bizalmasként kezeli.

    Ööö… miért nézzem, elég jól emlékszem rá…

  91. Hát, ez nekem csalódás volt. Olvasom, hogy itt sokan úgy állnak hozzá kb, hogy “ne várj újat, hiszen ez star wars, egyszerű sztorija volt a réginek, az sem volt új, az sem baj ha másolják most”

    Szerintem ez baromság, már elnézést. Az eredetiben nem az volt a varázslatos, hogy kiszámíthatatlan volt, hanem az hogy életünkben ELŐSZÖR láttunk ilyet. Soha sehol nem láttál még azelőtt olyat, hogy egy hatalmas szuper fegyver bolygókat aprít szét, meg hogy egy mesét átültetnek kozmikus szintre.

    SPOILER
    Itt viszont már semmi sem, új, így megértem azokat, akik csalódtak.
    Mikor odaadja a térképet BB-8-nak Poe, rögtön eszembe jutott a IV, de gondoltam ok, egy kis kikacsintás a rajongóknak, biztos nem majd a főhős találja meg, és ő akarja visszavinni a gazdájához. De, ő találta meg, én meg felsóhajtottam, hogy ok, ez nem lepett meg, láttam már. Aztán megláttam a hatalmas űrállomást, rajta egy ótvar nagy lyukkal. Á, biztos nem lőnek ki azon lézert, az mekkora koppintás lenne, tuti valami hatalmas hajó oda száll be vagy bármi, és majd ámulunk, gondoltam. Aztán kiderül hogy lő, csak most sokat. Megint sóhaj. De ezt már nem lehet olyan könnyen megsemmisíteni, biztos ez a Rend főhadiszállása, úgy mint Coruscant a Birodalom alatt. Oh, mégis felrobbant, mint egy Halálcsillag, micsoda meglepetés!
    Emellett:
    Valaki fontos meghalt régen a Halálcsillagon vörös fénykard által? Igen? És a főhős felkiáltott elkeseredésében? Ó, és erre észrevették őket a rohamosztagosok? Ez most melyik részben is volt, a IV-ben vagy a VII-ben? Ja, mindkettőben.
    SPOILER VÉGE

    A kémia Finn és Rey között működött, nagyon jó páros. Viszont nem jutott idő a kapcsolatuk elmélyítésére, így minden amit egymásért tettek tiszta hülyeség. Két napja ismerik egymást kb de képesek keresztülutazni a világot és bemenni egymásért az oroszlánbarlangba, úgy aggódni egymásért mint két testvér, akik együtt nőttek fel. Még kicsit felszínesebb kellett volna legyen a barátságuk, úgy mint Hannak és Luke-nak az elején. Kettejük közt volt némi hidegség, és csak a film végére sikerült egy jókívánságig eljutni. Itt ez olyan mintha már a trilógia végi kapcsolatukat mutatná be. Semmit nem tudnak fejleszteni rajta később.

    Aztán a tempó. Túl gyors, nincs pihenő, mindenütt újdonság, újdonság, akció, visszautalás. Egyszerűen nem volt egy pillanat ahol leül mindenki és huhh, ez eddig jó volt. Akkor most folytassuk! A régiben ott volt Luke gyakorlása a Falconon, ez nagyon jó nyugis választója volt a Tatuini és a Halálcsillagos események közt. Ugyanez megvolt annál, mikor visszaértek a Yavinra. Itt még mikor nem is volt akció, annyi infót kaptunk hogy nem lehetett pihenni. Lehet ez csak velem van,de és kicsit visszafogtam volna a tempót, elszaladt a ló.

    Ami jó volt: a tó felett száguldó X-csapat. Egyszerűen fantasztikus SW hangulatot árasztott. Aztán a lények, annyira jók voltak, pedig csak pár másodpercre láttuk mindet, de élmény volt a jelenlétük. A film végi fénykardpárbaj. Nagyon tetszett, ahogy a fiatalok először kerülnek bele istenigazából a Jedik világába, és összevissza bénáznak, vágják egymást, a fákat, és próbálnak kétségbeesetten felülkerekedni.

    Amit még vártam volna: a jó ellenfelet. De a kettő közül egyik se fogott meg, nem adtak fenyegető hangulatot, inkább kezdők voltak. A film vége pedig egyáltalán nem tette fenyegetőbbé a Rendet, inkább szánalmasok lettek a szememben. Az sokkal hatásosabb lett volna, ha az egész filmet arra vezetik ki, hogy valami fenyegető hatalmas kihívás van a háttérben, ami készül lecsapni. De nem. Semmi ilyen.

    Elsőre 6/10. Holnap elmegyek megint, mert látok lehetőséget rá, hogy csak túl váratlanul értek az újdonságok és másságok, ezért nem bírtam a tempót vagy ilyesmi, de szerintem nagyban maradni fog a véleményem. Mindenképp jobb mint a baljós árnyak, de nekem csak a IV, V, III után jön.

  92. Rey túl gyors tanulásához:

    Érdekes dolgokat lehet olvasni angol fórumokon. Pl Rey lehet Luke gyereke, aki örökölte az “erő-érzékenységet”, és őbenne ébred fel(!) az erő, amikor Ren turkál az agyában.
    Lehet, hogy Rey ugyanúgy született, mint Anakin anno – akit egy elmélet szerint Plageuis teremtett a midikloriánok segítségével. Sidious a 3. részben magyarázza Anakinnek, hogy ez lehetséges volt, és sokat sejtetően néz rá.
    Lehet, hogy Rey simán csak Luke tanítványa volt gyerekként, aztán vmi memória/elmeblokkolás részeként elnyomták benne a tudását, és Ren faggatása hozta felszínre, “ébresztette fel” benne a már megszerzett tudást. Valszeg nem véletlen az sem, hogy sima scavangerként elég jól harcolt már a film elején.

    Mernék fogadni, hogy ebből lesz valamelyik. Ha el tudjuk fogadni, hogy egy 6 éves kissrác, aki sosem volt a sivatagon kívül, összevissza rángatva egy naboo starfightert legyőzi a droidvezérlő hajót, akkor ez már igazán semmiség:)

    Szóval az tuti, hogy Rey nem egy random élőlény, akinek van erő-érzékenysége, hanem sokkal sokkal több ennél. (Azért írtam élőlényt, mert itt mindenféle jedi volt már 6 rész alatt a humanoidon kívül:))

  93. @kerdezo83

    Mester tényleg? :D A Ren mestere? És tudod mi az? Mert senki nem tudja, könnyen lehet, hogy kiderül az, hogy egyedüli tagja a rendnek.

    De ha még ígysem lenne akkor is látszik a harcmodorából, hogy képzetlen, puszta erővel küzd, nincs technikája, instabil, ahogy a kardja is, és be kap egy hatalmas löketet Chewie nyílpuskájából (ami ugye 3-4 embereket lőtt ki simán). Nyilván Finnt így is elkeni mert ő nem ért ehhez, Rey viszont ügyes harcos ezt már a film elején mutatják.

    Végső soron mekkora különbség van aközött, hogy Rey hagyja, hogy átjárja az erő és vezesse (ami Kylonak nem megy hisz nincs megbékélve önmagával) és ezáltal győz és aközött hogy Luke (a farmer fiú aki sosem repült igaz? :D ) az erő által vezetve felrobbantja a halálcsillagot.

    Új a film és az emberek hibákat és problémákat probálnak keresni benne, az az érzésem, hogy ha leül a hype jobban fogják értékelni, hihetetlen törődéssel és szeretettel összerakott a film.

  94. SPOILERT TARTALMAZ/TARTALMAZHAT!

    Ahogy Malachi is írja Kylo nem mester.
    Véleményem szerint Kylo könnyű legyőzéséhez az is hozzájárult, hogy ő igazából nem erős és legyőzhetetlen, hanem csak annak akar látszani, olyan akar lenni mint a nagyapja Vader. Viszont amint valami olyanba fut bele, ami nem egészen úgy sül ahogy szeretné (kevés az ereje hozzá), akkor teljesen beparázik, úgymond “hisztis picsa” lesz.
    És egy mentálisan és fizikálisan se toppon lévőt, már legyőzhet egy olyan Rey, aki ott abban a pillanatban mentálisan erősebb, hogy megvédje a barátját. És akkor még Rey-ről se tudtunk meg mindent, hogy esetleg korábban volt-e már valami köze akár Luke-hoz is (“Én vagyok az apád”)

    //Gondoljunk bele, hogy Luke se tanult szinte semmit se míg Yoda el nem kezdte tanítani, még is használta az erőt többször is.

  95. kerdezo83 – azt elhiszem, hogy emlékszel, de másodszorra jobban összeállnak majd a dolgok, amik most még nem tiszták. én is újra megnézem tuti nemsokára, mert biztosan kimaradt egy-két részlet így elsőre. gyors film volt szerintem.

  96. Saint:
    Azért ahhoz van elég kraftja, hogy a lövedéket akarattal megállítsa a levegőben így csak van köze az Erőhöz vagy a WC pucoláshoz… igazad van nem tudhatjuk… de a cselekedeteiből (fénykardhasználat, Erő-használat) az előbbire gondolnék. De ha nem is mester akkor is a Ren Lovagja (kb. mint egy Jedi lovag akkor).
    Átjárja az Erő? Nem mondod, csak az a baj, hogy az Erő sötét oldalának használóit is átjárja az Erő. Különben nem használnának Erőt… amire lásd feljebb a példa.
    Egyébként amikor a Birodalom visszavágban Luke megküzd Vaderrel, Lukeot is átjártja az erő mégse aprítja le… sőt Vader győz. Miért? Ahogy Joda is mondja, nem fejezte be a kiképzését.
    Az “első” trilógiában Anakint se akarják tanoncnak, mondván már túl öreg. Van egy kiképzés, egy idő amíg egy Jedi megtanulja használni és alkalmazni az Erőt. Persze van a mázli faktor (és van a film faktor), csak a kérdés, hogy mennyire illeszkedik a mostani film az előzőekhez és mennyire nem. Szerintem nem igazán.
    És a kardja nem instabil. Ez JJ nyilatkozta, hanem egy ősi darab.

  97. nem rajongó szinte előtudás nélküli szemmel: nem túl erős sztori, ugyanakkor kiváló alapozás, túl sok robbantás, jó 3D (főleg a havas csatánál). moziélmény, látvány, karakterek Finn kivételével – 10-es. a film 10/9, a folytatás várós. a legerősebb pont pedig Rey, valami fantasztikus a karakter és telitalálat a casting, 1,5 óra után már kicsit szerelmes voltam a csajba.

  98. A film nagyon jó, a legjobb a Birodalom visszavág óta. Újranézzük hamarosan. Örülök hogy az eredeti Starwars érzés visszatért.

  99. Nálam 9/10 es :) Jobb mint 1 2 3 borzalom… Igen ez a 4 . rész újra alkotása , de igy lesz hangulatos és star wars :) Boritokkal jól átverték a népet:D Nem a néger az aki….. Bár sajnos tudtam hogy a csaj lesz az mert 2 éve volt egy kép…….

  100. “Átjárja az Erő? Nem mondod, csak az a baj, hogy az Erő sötét oldalának használóit is átjárja az Erő. Különben nem használnának Erőt… amire lásd feljebb a példa.”
    Igen, ahogy Luke-ot is átjárta az Erő, amikor a Halálcsillagot kilőtte. Vagy olvasd el a Sithek bosszúja novelizációját, ott elég látványosan le van írva, hogy milyen az amikor Obi-Wan rövid ideig eggyé válik az Erővel és az Erő vezérli mozdulatait. Segítek: olyan, mint amikor Rey elkalapálta Kylot.

    Olvasom a kommenteket, és én érzem rosszul magam. Azért majd olvassátok el pár hét/hónap múlva újra, rémisztő, hogy miken megy a hiszti.

  101. Kivételesen most egyetértek a többséggel, bevallom egy kicsit én is rossz szájízzel jöttem ki a moziból, bár lehet aludni kéne egyet rá, mint anno a Gyűrű szövetségére. Nem mondom persze, hogy rossz film volt, de azért ennél sokkalta jobbra számítottam.

    Pár dolog, amin én is húztam a számat:

    1. Ahogyan azt trailerekből már sejteni lehetett, történetileg a film szinte egy az egyben az Ep 4-et másolja. Most komolyan, ennyit bírtak Kasdanék kihozni? Ezért kellett kukázni az EU könyveket? Pedig egy Zahn- + Anderson trilógia egyveleg (vagy valami ehhez hasonló) mennyire ütős lett volna!

    2. Oké, Kylo Ren sérülten harcolt és ő is még csak egy tanonc (és még annak is infantilis), de nehogy már Finn a rohamosztagos 2 másodpercnél tovább bírja vele szemben. (Rey még csak-csak, ő legalább Erőhasználó, ráadásul az elején folyamatosan hátrálni is kényszerült, ami kifejezetten tetszett, no meg mikor a bottal csapkodott a film elején azért látszott, hogy volt már gyakorlata.)

    3. Snoke… (Bár mikor kiderült, hogy csak egy hologram, azért kicsit megnyugodtam. Én egyébként nem mutattam volna meg az arcát még ebben a részben.)

    4. Luke fénykardjának megtalálásának körülményei… Egy krimóban, valami kis narancssárga izé lény birtokában??? Remélem ezt azért majd magyarázzák a következő részben.

    5. Nekem a politikai háttér kissé zavaros volt. Szóval a Birodalom maradványaiból alakult ki az Új Rend. Idáig okés. Ha jól értettem újra van köztársaság, legalábbis mintha egy félmondatban erre utaltak volna, meg a szétlőtt bolygók is köztársaságiak voltak. De ugyanakkor meg ott vannak az Ellenállók??? De akkor ez most hogy? Miért nincs egyesített köztársasági hadsereg? Gondolom az a hat darab X-szárnyú, ami ripityára lőtte az új csodafegyvert nem az akart lenni… Mit csináltak az eltelt 20 évben az ún. lázadók?

    6. Bakker, mennyit szerepelt Luke? Egy percet? :) Legalább pár szót válthattak volna, vagy Luke mondhatott volna valami olyasmit, hogy “Már vártalak, leányom”. Na, az ütős befejezés lett volna.

    7. Az új zenei motívumok (JW ide vagy oda) nekem kicsit jellegtelenek voltak a legutolsó jelenet kivételével (mikor Rey caplat felfelé a dombon Luke-hoz), a régi jól ismert taktusok pedig iszonyat kevésszer köszöntek vissza.

  102. fyktyvf!
    Egy különbség van: két erőhasználó egymás ellen vagy egy erőhasználó egy pl: halálcsillag (élettelen tárgy/cselekedett)ellen. Nem mindegy. Amikor két Erőhasználó van akkor mindkét fél használja/alkalmazza/segítségül hívja az Erőt. Na most a te(ti) magyarázatotok szerint tökmindegy, hogy képezett vagy képezetlen. Ezért az eddigi filmek mester/tanítvány viszonya semmit nem ér. Hiszen akkor hagyják magukat átjárni az erő által és kész, csókolom. Olyan ez mint amikor Rey csak úgy semmi képzés/magyarázat nélkül utasítja a rohamosztagost, hogy engedje el.
    Szegény régi mesterek, és ők még azt képzelték, hogy ezt tanítani kell…

  103. @korum
    De, én is pont ezt mondtam a haveroknak, hogy majd az lesz a fordulat, hogy a valóságban meg derékig ér :)

    Amúgy mekkora megalomannak kell lennie a First Ordernek, ha a “skype-szobajuk” akkora, mint a Szt István Bazilika belseje?

  104. Ha jól gondolom az ellenállás az Új rend “határain” belül működik és a galaxis egy távoli részén lévő Köztársaság támogatja. Így olyan mintha a Köztársaság nem is venne részt a háborúban.

  105. SPOILER

    Le van írva valahol, hogy a New Republic fegyverszünetet kötött a First Orderrel, viszont van a Resistance, ami ezt nem fogadja el és harcolnak tovább a First Order ellen, amit a New Republic elvileg sunyiban támogat, ezért mondják a filmben, hogy a New Republic hazug, álszent. És ugye Leia már nem hercegnő, hanem tábornok, tehát ő a Resistance-szal van.

    SPOILER VÉGE

  106. Srácok nem értem, hogy mit vártatok egy ÚJ trilógia első részétől.

    Sokan a régi trilógiát hozzátok fel példaként és ahhoz méregetitek, de tök fölösleges az összehasonlítás. A Story valóban a 6. rész után folytatódik, de ennyi. Filmes szempontból új story vonal indult innentől. Ilyen szempontból 3 trilógiát lehet összehasonlítani egymással.

    Lucasnak rohadt könnyű dolga volt, mert in medias res-el kezdett és rögtön kész karaktereket mutatott be a 4. részben, aztán ezeket később csak árnyalni kellett.
    Volt egy szuper gonosz, meg a mestere, illetve az ellenfeleik a Jedik akikről sokat nem lehetett tudni, mert volt belőlük összesen 3 db.

    Nem kellett mihez kapcsolni a karaktereket, így teljesen szabad kezük volt, ehhez hozzájön az, hogy a mostani generáció ezeket a filmeket gyerek korban látta, ahol minden sokkal durvábbnak tűnik, mint amilyen valójában.

    Aztán ott volt az 1-2-3. Ott már kötött volt a story, mert a végkifejletet ismertük és nem rakhattak bele akármit, hiszen Anakint kisfiúból ultimate gyilkológéppé kellett varázsolni 3 filmen belül.
    Ha ezt nézzük akkor az 1. részt kell összehasonlítani a Force Awakens-el, hiszen itt a story -t össze kellett kapcsolni a 6- résszel. És szerintem ez tökéletesen sikerült is. Nyilván nem lőhetik le a későbbi részekre tervezett csavarokat, mert akkor értelmét vesztené a 8-9. rész.

    És szerintem innen a fanyalgók többsége is belátja, hogy a 7. rész sokkal- sokkal jobb mint az 1.

    Ami a filmet illeti nekem nagyon tetszett, és a karakterek is bejöttek, mert rengeteg lehetőség van benne.
    Finn az összes trailerben zavart, viszont az első jeleneteket leszámítva ahol végig zihált egyáltalán nem volt zavaró.
    Érthető a motivációja, hogy nem akar ártatlanokat mészárolni és beállni a New Orderbe.

    Rey: IMÁDOM ! Egyszerűen tökéletes karakter kidolgozás, hogy magára hagyják a Jakku-n és aztán várja, hogy érte jöjjenek a szülei.
    Itt ahogy már előttem többen is kifejtették valszeg kapcsolat lesz a Skywalker családdal és Luke-al. Vagy a gyereke, vagy a tanítványa volt korábban. Ha előbbi, akkor tökéletes párhuzamba helyezhető Luke életével. Hiszen őt is azért rejtették el Obi-Wan-ék a Tatooine-on, hogy Vader ne találhassa meg őt.
    Luke szintén azért dönthetett így, mert nem jött össze az új Jedi rend, Kylo megszögött és megvadult, valamint új gonosz ütötte fel a fejét a Galaxisban, aminek a legfőbb ellenfele az egyetlen életben maradt Jedi Mester és az új köztársaság. Logikus lépésnek tűnik egy kis gyereket nem magánál tartani, ha esetleg megtalálják legyen még reménysége a halála után is.
    Egyébként amikor Kylo megpróbál belelátni Rey gondolataiba még el is hangzik, hogy álmaiban a csaj tengert lát. Ugyebár Luke bolygóján is nagy tengerek voltak kis szigetekkel, szóval lehet, hogy kisebb korában járt már ott.

    Kylo: A film nézése közben zavart a fiatal srác mivolta, de utólag kezd összeállni a kép a fejemben. Sokan felhozzák, hogy egy hisztis zavart tini látszatát kelti. Mert gyakorlatilag az is. Nem tudom, hogy ilyen családi háttérrel ki lenne normális gyerek ? :D Nagyapám a próféciákban emlegetett jótevő volt, aki kiirtotta majdnem a teljese Jedi rendet és kishíján teljes sötétségbe taszította az univerzumot. Apám csempész volt, anyám pedig a már említett gyilkológép eltitkolt lánya… :D
    Neki is nagyon érdekes lesz még a jövője a következő filmekben. Az egyetlen dolog vele kapcsolatban ami zavart, hogy vajon neki nem esett le, hogy Vader végül a jó oldalon “harcolva” halt meg és egyensúlyt hozott az erőbe ? :)

    Vagy neki ez a rész kimaradt és csak a gyilkológépet ismerte a legendákból. Ha Luke tanította akkor ismernie kellett a teljes story-t,mielőtt még átcsábították a sötét oldalra.

    Phasma: Szerintem a későbbiekben lesz szerepe, mert itt csak annyit tudtunk meg róla, hogy kioffolta a bolygót körülvevő pajzsot, aztán hello.

    És akkor itt a sokak kiborulását eredményező Next level halálcsillag. Ti egy újraalakuló “diktatúrában” mégis milyen fegyvert / tényezőt vetnétek be, amivel sakkban lehet tartani 1 galaxist ? Naugye, hogy nincs túl sok lehetőség ? Az pedig, hogy nem 1 külön űrállomásként épült, valszeg azt hivatott bemutatni, hogy azért a New Order koránt sem olyan tehetős anyagilag, mint a birodalom volt. Már ott is rohadt nagy erőforrások kellettek a két halálcsillaghoz. Itt gyakorlatilag annyi történt, hogy volt 1 bolygó, ahol megalakult a szervezet és az évek alatt szépen lassan bele építették a bolygóba a szerkezetet.
    Nem önálló energiát használ, mint ahogy a Halálcsillagok, hanem csak nagy mennyiségű energiát szív el, kis ideig raktározza, majd kilövi.

    A működési elvre és a végső jelenethez, amikor “felrobbant” szerintem annyi történt, hogy a közeli Nap teljes energiáját elszívta és mivel nem tudta kilőni és a stabilizátort kilőtték nem tudták kordában tartani azt a rohadt nagy mennyiségű erőt és egyszerűen szépen lassan elporladt a bolygó felszíne és a belső magot láttuk + óriási mennyiségű energiát összesűrűsödve.

    Én összesen annyit nem értek, hogy közben hol volt az új köztársaság és hogy a rákba nem vették észre, hogy 1 bolygó méretű szuperfegyvert építenek a hátuk mögött.

    Voltak logikai bukfencek is és természetesen ez sem volt tökéletes film. Solo részéről érthető volt, hogy megpróbálta visszatéríteni a fiát a sötét oldalról, de miért pont ott ahol és úgy ahogy ? Gyakorlatilag odament meghalni és pénzfeldobásra bízta az életét.
    A főgonosz szerepét illetően pedig még mindig nagyon sok a kérdőjel. Nekem is fura volt az egész, hogy ő akkor valójában micsoda Sith nem lehet, mert abból mindig csak kettő volt és mindkettő meghalt a 6. részben.

    Sidious nem taníthatta, de akkor vajon honnan vannak ismeretei a sötét oldalról ?

  107. Lehet szidni az előzménytrilógiát, de amit én abban szerettem az a politikai aspektus, ami a Star Wars-nál szinte alapszintű kéne hogy legyen. Ezt a csorbát a Force Awakens-ben még ki lehet köszörülni, igenis jót tenne neki az akció és a magánéleti dráma mellé a stratégia, a korrupció és egyéb finomságok amolyan Game of Thrones-módra A sorozatban is azok a legjobb részek, amikor értelmes, izgalmas szócsatákkal fightoltak, nem kifejezetten a harci jelenetekkel túlzsúfolt hatásvadászat (na jó kivétel a Hardhome, mert az kibebaszottjó :-D)

  108. Gyerekek tenyleg ėrdekes, hogy miken tud itt menni a hiszti. Elkėpesztőek vagytok. A vicces az, hogy hànyan ìrtok be, hogy Ėn igazi,ilyen meg olyan SW fun vagyok. Elhiszem, de úgy látom, hogy teljesen mindegy, hogy ki és milyen SW folytatást hozott volna a moziba, úgy is találtok benne hibát. Persze, hogy találtok, ha folyton azt keresitek. Ennyi erővel (érted ERŐVEL!!! HA-HA-HA) az ősrégi trilógiát is ugyanìgy fikázhatnátok, meg a kevésbé régit is (bár azon véleményem szerint többet lehetne vitatkozni, mint ezen pedig Lucas hozta, nem a Disney) Na de tényleg, nemhogy örülnétek annak, hogy készült folytatás és, hogy egy olyan rendezőre bìzták, aki Spielberg es Lucas növendéke. A lehető legjobban tükrözi az eredeti trilógia látványvilágát, és végre egy rendező aki a CGI mellett is képes kiválóan alkalmazni a régi jól bevált díszleteket. Lehet, hogy hasonlìt az Új reményre a cselekményben de miért baj ez ha az egy jó film volt?! Szóval véleményem szerint ez egy jól összerakott, hangulatos és nosztalgikus mozi, ami méltó egy folytatásnak és egy új trilógia kezdőrészének. Én nagyon jól szórakózta, az IMAX élmény nagyon megérte! 10/10-es a skálán!

  109. azoknak akik nem értik hogy Rey és Finn miért tesznek meg egymásért bármit…Igen egyszerű a válasz mind ketten magányosan éltek 0 szociális élettel.. első értelmes kapcsolat a kettejüké volt.. Persze hogy foggal körömmel kapaszkodnak bele.

  110. apróság: amikor Poe a TIE-okat aprította egy lendületből a csatajelenetben az erdős bolygón, szinte a kezemben éreztem a kontrollert. :D ha ezzel szerettek volna kicsit kikacsintani a Battlefront játékra, akkor nálam sikerült.

  111. Tomika szerintem ez nem fikázás, én is csípem az új részt, csak próbálok objektív is lenni, mert semmi sem tökéletes. Amiket én hiányosságnak látok azok érdemben semmit nem rombolnak, inkább csak egy kis űrt (haha) hagynak az ötletesség terén, de engem sem zavar pl hogy hasonlít a New Hope-ra, hát kell is hogy hasonlítson rá, pláne he igazak lesznek a Rey-teóriák ;-)

    Csak attól, hogy valakinek nem tetszik, még nem hülye :-)

  112. Csalódás! Kár volt a Disney kezébe adni a jogokat, úgy nyúltak az egészhez, mint ahogy azt sejteni lehetett…A merchandise-ból az utolsó statiszta is meg fog gazdagodni, semmi más célja nem volt az egésznek. Bár jogos, manapság ez a trend.
    A kérdésem csak annyi: ó, merre járhatsz Darth Maul?!

  113. Istenem… mindenki példálózik itt a régi trilogiákkal, azok sem voltak egy nagy durranások sztori szempontból, most komolyan… nevetni tudok csak rajta egy közepes b kategóriás krimiben nagyobb csavarok vannak…. nem ezért star wars a star wars.

    Persze nem tudjuk kicsoda Rey és lehet hogy ö is Luke lánya vagy egy régi tanítvány, de ez ki fog derülni. Azt láttuk a Jakkun is, hogy elég jól harcol a botjával. Most ha egy fénykard van a kezében, miért ne tudna azzal is ugyanugy jól harcolni? Ez a Kylo Ren még nem egy nagy sith lovag, csak egy balfasz szekta wannabe keménylegénye, amennyire én kivettem. Simán lehet, hogy egy jó harcos méltó ellenfele. De biztos vagyok benne, hogy még fejlődik és a következő részben nagyon erös lesz.

    Én többet nevettem ezen a filmen az egész mozival együtt (eredeti nyelven néztem) mint bármelyik vígjátékon amit eddig láttam. Hatalmas élmény volt, és talán ez a legjobb szó rá. Moziélmény. Talán még egy filmnél sem éltem át ilyet moziban. Nekem ehhez képest egy gyürük ura csak bohockodás.

    Azon morogtok hogy szét lett lőve pár x vadásszal a halálbolygó? Miért a régi trilógiában mi volt? :D
    Vagy hogy balfaszok gyülekezete az első rend? Miért a régi trilógiában nem balfaszok gyülekezete volt a Birodalom? :D Dehogynem, csak mindenkiben kurvaerős a nosztalgiafaktor, pedig semmivel nem voltak jobb filmek, mint ez.

    Ami fontos, hogy valamivel be kellett indítani az uj részeket, és szerintem maradéktalanul sikerült. Nyilván nem hibátlan film, de a hangulat csillagos ötös, a beszólások epicek lettek, és mindenki aki látta, szerintem biztos néző lesz a második részre is. Az is aki fanyalog, mert nagyon nagy potenciál van a filmben. A casting telitalálat, az új főszereplők nagyon vagányak. Nekem a droid is tetszik, nyilván kellett egy aranyos kis szereplő, de miért ne lehetne egy sw univerzumban is ilyen? Itt sem csak fejvadászok és kétes alakok vannak. Majd lesz olyan töltelék film is, és mindenki megkapja a darkos sztorikat, ebben biztos vagyok.

    A disney-nek ez hatalmas bevétel lesz, minden rekordot megdönt, és inkább attól kell most félni, ami már mindent elmond arról hogy ez a film mennyire jó lett, hogy innentől nehogy elrontsák a többi résszel. De én bízom benne, hogy jól kitalálták. Szerintem kurva jó lesz, és ha egyben majd 5 év mulva visszanézzük a 3 részt, szerintem mindenki meg fogja érteni, hogy így kellett ezt megalapozni, egy ilyen résszel. Vissza kellett hozni az embereket a SW-ra a moziba, nagyon könnyen el lehetett volna csúszni ezzel, de nem tették.

    Mindig csak nevetek azon, hogy az eredeti trilógia így meg úgy, de hagyjuk már. Abban is pofon egyszerü sztori és még ennél is gagyibb karakterek vannak, ebből a szempontból visszalépés tuti nem volt, sőt… az ultolsó jelenetért meg a poénokért önmagában megérte volna végignézni a filmet, még ha kegyetlen szar lett volna is. De szerintem nem volt az. Nagyon várom a többit.

  114. Wow. Ez Jó volt!!!
    Megérte elkerülni azt a temérdek mennyiségű trailert. Féltem a sok karaktertől, sok szereplőt kellet mozgatni és sok történetet kellett elmesélni, de JJ megoldotta.
    Egyetlen egy dolog volt, amin fogtam a fejem és az, az ominózus nincs időm elmondani szöveg volt…. a halálom ez…

    Nekem kimondottan tetszett Rey “ébredése”. Tökéletesen beleillik az erőről alkotott képbe, ami kialakult bennem. Jedinek születni kell, ha hallgatsz az erőre, az megtanít téged :). El kéne szakadni, hogy csak templomban válhat valaki jedivé és csak ott lehet megtanulni használni az erőt.

    (Minden film tele van hibával, a különbség annyi, hogy van ahol keresni kell őket, van ahol meg elfutni sem tudsz előlük.)

  115. @kerdezo83: Akkor szép sorjában.

    Ren nem mester és a Ren Lovagok csak egy nagyon új csapat még.
    Ahogy a film végén elhangzik Ren nem fejezte be a kiképzést. Így még Lovagnak se lehetne nagyon hívni. Ráadásul abból szűrted le hogy erősebb mindenkinél hogy levágott pár civilt meg megkínozta Poe-t? Ugyan már kérlek. Amint egy erőhasználóval került szembe, lásd. Rey egyből bekakilt nézett mint mi a moziban hogy WTF. :D Ahogy fentebb már írták, Ren csak erős akar lenni de nem az. Egyelőre még azt sem tudjuk miért állt át a sötét oldalra. Mert ugye Luke kezdte el tanítani. Aztán jött Snoke és aranyosan suttogott a fülébe és megtért? Elég nagy bullshit lenne. tuti hogy történt valami. Elvégre kiirtott mindenkit a Jedi Templomban. Azon se lepődnék meg ha átmosták volna az agyát.

    Rey meg mint már leírtam párszor és mások is, nem 1 perc alatt tanulta meg használni az erőt. Amikor megfogta Luke kardját szinte a pofánkba rágták hogy mi a helyez. Eléggé egyértelmű és már a ruhája is elárulja hogy ő is Jedi tanonc volt. És elég valószínű hogy Luke lánya ezt meg az utolsó jelenet “bizonyítja”. Akárhogy is ő nem kezdő az tuti, nagyon is jól ismeri az erőt de tuti hogy Ren és Snoke miatt akarták elrejteni ezért az emlékeit is elzárták. Mivel Han nem ismerte fel így tuti hogy nem az ő lánya, így marad Luke, Leia meg ugye EGYETLEN EGYSZER látta a filmben és nem véletlen ölelgette szóval kétlem hogy egy szimpla Jedi tanonc lenne.

    A lényeget a többiek már leírták kár lenne ragozni meggyőzni nem akarok senkit arról hogy ez a film jó. A fanok azt kérték legyen olyan mint a régi legyen meg a feeling és ne legyen mű mint az előzmény, megkaptátok most vessetek akkor magatokra. :D Egyébként is a régi filmeket nem hiszem hogy sokan egyenként látták pláne nem moziban hanem vagy 6-ot egyben vagy 3-asával. És hát egyenként koránt sem üt akkorát mint egyben a 3 rész hisz itt nem érvényes az hogy egyenként is meg kell állnia a helyét mert a 3 rész egy egész.

    Ez a rész arra ment el hogy bemutassák az újakat és leköszönjenek a régiek szépen apránként. Jövőre tuti hogy Luketól búcsúzunk. Ha meg mégsem akkor sem lesz már nagy szerepük.

  116. Rent meg Vaderhez hasonlítani kész botrány. Ég és Föld. Vader legalább 30 évig tanulta fejlesztette a képességét, Ren kb 25 MAX 30 éves lehet. Nem véletlen hogy Luke sem tudta elsőre legyőzni. A végén is csak azért győzött meg sikerült megtérítenie. Ren csak egy naiv gyerek akit úgy rángatnak ahogy akarnak. bizonyítási vágyban szenved mindegy kinek de bizonyítani akar. Valószínűleg Luke nem hagyta hogy azt csináljon amit akar ez nem tetszett neki így könnyen elcsábult. tipikus Solo gyerek azt csinál amit akar. :D

  117. Azt hittem, pozitívabbak lesznek a reakciók, nekem fentartásokkal persze, de tetszett. A karakterek annyira jók, elvitték a hátukon, Rey, Finn, Poe és Kylo is… iszonyú jó ötlet, hogy ábrázolják a vívódását. Még újszerűnek is mondanám, ilyet azért nagyon sokszor nem láttunk, hogy valaki a jó oldala ellen próbál küszködni, általában ez az a rész, amit mindig átugranak az ilyen sötét oldalra állós történeteknél… Nagyon izgalmas viszonyok vannak a karakterek között, és ez az érdekes alaphelyzettel meg a rejtélyekkel együtt kimondottan jól megágyazott az új trilógiának.

    A legnagyobb negatívum viszont a történetvvezetés szerintem: nem maga a konkrét történet, hanem az, hogy hogyan jutunk el A-ból B-be. Jakku után szétesett ebből a szempontból a film, a Maz Kanatás csata iszonyú random lett felvezetve, és innen már nem igazán állt össze a plot, miközben maguk a jelenetek hatásosak voltak, csak az összkép lett nagyon összevissza. A Starkiller Base nekem nagyon beerőltetettnek tűnt, kilógott a “Luke keresése” főszálból, a pusztítás bemutatása és a lzadók rajtaütése se volt jól felvezetve, és nem volt semmi hatása annak, amikor elpusztították… Önmagánban a Halálcsillag újraújrahasznosítása nem is zavar, oké, kötelező elem, de ebben a formában ez így csak fárasztó volt.

    R2 random felébredése meg nagyon idegesítő, az egész film Luke kereséséről szólt, de pont a megtalálásnál maradt el a kararzis, mert onnantól semmi köze nem volt hozzá a karaktereknek, hogy BB-8 eljutott a bázisra… És lehet, hogy ezt még majd megmagyarázzák, hogy nem véletlenül ébredt fel akkor, de ez ebben a formában akkor is gáz, erre mondanák jogosan a Cinema Sinsben, hogy movie doesn’t earn its climax. De az utolsó jelenet így is fantasztikus volt.

    Amúgy vicces, jók voltak a lények (kár, hogy szinte csak statisztaként), a kalandok, a párbaj, a tetőpont Hannal, néhány beállítás… jó volt. :) És tényleg annak örülök a legjobban, hogy sikerült életet lehelnie a Star Warsba.

    (És a rohadt anyját Schmuck Andornak és az index faszságának, meg a saját hülyeségemnek, hogy miután minden spoilert sikerült elkerülnöm, másfél órával a film előtt lőttem le magamnak a Hanos jelenetet. :/ )

  118. 9/10. Nagyon sok a másolás a korábbi részekből, de én személy szerint végül is nem bánom. Jók az új karakterek, nagyon sok jelenet könnyet csalt az ember szemébe a régi részek ismeretében. És egyébként Abrahms nagyon szép látványt alkotott az egészhez. Körülbelül ilyennek képzelném el ha a régi részeket a mai kor technikájával forgatták volna újra. Szerintem Ford elvitte a hátán az egész sztorit, és én ezért nagyon hálás is vagyok neki, mert javarészt miatta tetszett. Nagyon sok kiszámítható fordulat volt, és az új szereplők is még “gyakorolják” a szerepet. Ennek ellenére jól szórakoztam, nem bántam meg a mozijegyet.

  119. Én nem is tudom, hogy hogy gondolhatták ezt komolyan. Így senkinek nem tűnt fel a forgatás közben, hogy te ezt már mintha láttam volna valahol? vicc… hatalmas csalódás. Emelett az évtized átverése, fizettünk hogy megnézzük mégegyszer ugyanazt, sok szempontból még bénább is volt, de legalább volt benne vagy 5 poén, jee.

  120. SPOILER!!

    iszonyat vártam és felemás érzésekkel távoztam a vetítőteremből….
    a story copy paste kisebb változtatásokkal. a főgenya egy tini, sírós gyík. új szereplők abszolút bejövősek. halálcsillag nagyobb, keményebb, erősebb…. captain plasma???? kettő mondata van az egész filmben. főfőgenya egy nagyon-nagyon gonosznak tűnő hologram…. lightsaber harcok gyakorlatilag nincsenek. oké, olvastam értem én h jj inkább az eredeti trilógia katana szerű harcait akarta visszahozni, de akkor is… iszonyat vékony script. már vártam, hogy a végén kiírják, hogy folyt.köv :D

    viszont! kicsit sem idegesítőek vagy irritálóak az új karakterek és megint egy generációnak meghatározó sw film készült. ezt látom a legnagyobb pozitívumnak és negatívumnak egyszerre. ez a film nem (csak) a régi rajongóknak készült, inkább az új korosztálynak, akik valszeg nem látták az új reményt így nekik az újdonság erejével hat. de pont ezért a film nagyobb fordulatait simán kitaláltam, úgy hogy az első két trailer-t néztem meg direkt.

    SPOILER END!!

    végül is pozitív a véleményem összességében, meg is nézem még legalább egyszer :D

    ui.: eredeti nyelven kylo hangja nagggyon komoly és tetszett, hogy tele van a cast britekkel :D

  121. “Lucasnak rohadt könnyű dolga volt, mert in medias res-el kezdett és rögtön kész karaktereket mutatott be a 4. részben” wtf? Luke hero journeye nem véletlen az eredeti trilógiában.

  122. Tomika: ha nem 10 soron át személyeskednél és csak utána hoznál jó érveket, az sokkal jobb lenne.

  123. “azok sem voltak egy nagy durranások sztori szempontból, most komolyan… nevetni tudok csak rajta egy közepes b kategóriás krimiben nagyobb csavarok vannak….”

    nem csavarokban mérhető egy jó forgatókönyv. a Transformersben mennyi van azt mégis mind kuka pl.

    “Azon morogtok hogy szét lett lőve pár x vadásszal a halálbolygó? Miért a régi trilógiában mi volt? :D”

    és azt most jól remakelték ahelyett, hogy új nagy set piecet találtak volna ki helyette. Avagy egy általad “blabla az is közepes” jelenetet másoltak le a logikád szerint, na de az még rosszabb végeredményt jelentene.

  124. Human: Persze hogy közepes de nem ezért szeretjük a star wars-t. Csak itt mindenki az előzőkhöz hasonlít pedig azok sem voltak ilyen szempontból nagy was ist das-ok. Én csak erre gondoltam :)

    Meg most is felmerült hogy micsoda ad hoc jellegü a csata stb… miért amikor Vader megjelenik Landónál az nem ad hoc? :D pont előttetek érkeztek vagy valami ilyesmit mond Lando… WTF? :D

  125. mivel Boba leadta a drótot h hova mennek? És ugye a fénysebesség nem ment a Falconon, szóval volt ideje a Birodalomnak előbb odaérni.

  126. itt is 8 különbözö fejvadász meg alien ki tudja kik adták le a drótot ennyi erővel. de nem ez volt a lényege a mondandómnak. hanem hogy régen persze minden szebb volt, ezt a legkönnyebb mondani. egyébként a kérdés az hogy ELŐTTÜK hogy értek oda? de tényleg ne erről vitatkozzunk most :)

  127. Egeszeben jo elmeny volt. 100x jobb, mint az EP I-III együttveve. Ujra Star Wars hangualata van a Star Wars filmeknek!

    Viszont sokminden nem tetszett:

    1. Hülyenek neznek, hogy copy+paste New Hope-ot akarnak eladni uj filmkent.

    2. A zene irto szar, irritalo es sohasem illeszkedik a kephez. Szinte tulüvölti es ezert “kitakarja” a kepet. Semmi masra nem tudtam koncentralni, csak arra, hogy “mi a faszom ez a zene es miert van itt?”.

    3. Irto gagyi dialogusok. Han es Kylo (vagy hogy a tökömbe hivjak) talalkozasanal komolyan megprobaltam leszurni magam a szivoszalammal. “Regota vártam erre a napra Solo!”. KOMOLYAN? Esküszöm arra vartam, hogy megszolaljon, hogy “En vagyok az apad!”.

    4. Logikatlansagok halmaza.

    5. Plot Hole-ok halmaza.

    6. Nulla dinamika, nulla dramaturgia, nulla ativeles. Egyik akciojelenetböl hajszoltak az embert a masikba.

    7. Nulla karaktermelyseg vagy karakterfejlödes. Han Solo gyakorlatilag visszafejlödött.

    Es biztos tudnek meg sorolni sok mindent, csak ezt ennyi hozzaszolas utan mar ugyse olvassa senki.

    Szoval eleg fos, de meg igy is jobb, mint Lucas hanyadeka es azert sokkal sokkal jobb, mint a mire szamitottam, mert a hangulat es a latvany azert kurvajo. Akkor is, ha a trailer sokkal jobb, mint maga a film.

  128. DarkEagle!

    Ööö… abból szűrtem le, hogy erősebb, hogy megállítja ERŐVEL a lövedéket. Abból szűrtem le, hogy ERŐVEL behatol mások agyába. Ez némi jártasságot feltételezz. Valamivel többet mint a “belemagyarázott” Rey titokban Jedi tanonc csak elfelejtette és nem emlékszik rá dolgok. (Ez számomra nem jött le…)
    Nem a Ren dolgon kell leakadni, hanem azon, hogy Kylo használja és alkalmazza az Erőt, míg Rey a film közepéig (kard megtalálásáig) azt se tudja mi az. Majd 20 perccel később kiáll egy képzett Erőhasználó ellen (és legyőzi).
    Ööö… amikor megfogta Anakin KARDJÁT nekem csak az jött le, hogy Luke családjához tartozik. Mert ugye az a sárga kis izé nem azt mondta, hogy te Jedi tanonc vagy csak elfelejtetted, hanem azt, hogy a kard megtalálta Luke-ot is. (Szóval max. azt vágták a pofánkba, hogy Rey Luke lánya!)
    Az, hogy a fanok mit akarnak nem hiszem hogy tudnád, vagy akár én tudnám. Mert mindenki mást akar. (Mondhatnám, hogy az “új” fanok meg CGI-orgiát akarnak, szarnak a történetre. De nem teszem, mert nem tudhatom ki mit akar.)
    Egyébként SENKI nem hasonlította Rent Vaderhez… olvasni kell. Példának lett felhozva, hogy kit mikor jár át az erő… értelmezés és olvasás.

  129. Pár gondolat:
    A reboot jelleg hatalmas sokk volt számomra is, de véleményem szerint érthető sőt talán megbocsátható húzás, túltenni még nem sikerült magamat rajta, de talán annak is eljön az ideje. A dolog egyértelműen az új nézőket célozta ami talán nem is baj, hiszen a SW számomra egyik legfontosabb gondolata a “MINDEN NEMZEDÉKNEK VAN EGY LEGENDÁJA” frézis amit úgy érzek, hogy sikeresen vittek tovább /emeltek új szintre. J J hasonló megoldás a Trek-ben pontosan ugyanígy osztotta meg a nézőket( legalábbis a rögtönzött piackutásunk ezt mutatta) a régi nagy fanok kevésbé értékelték, a kocka nézők és a most a világba belecsöppenők imádták, bár ott az időutazás baromi sokat javított a helyzeten, de ebben a világban a hasonló huzás nem igazán kivitelezhető (?)
    Elsősorban az Anakin trilógia fogadtatását tartom a döntés okának, ott nagyot léptek újítottak, változtattak, most viszont egy hasonló eredménytől való félelem motiválhatta a készítőket, és szinte minden kritikát szem elött tartottak ami az Anakin trilógiát érte, és hűek maradtak a Luke filmek világához, hangulatához és szellemiségéhez.

    A BB8 és R2 közti párhuzam bár érthető de szerintem (egyelőre ) alapvetően téves, mivel még R2 aktív része volt a történetnek, folyamatosan segítette újra és újra megmentette a szereplőket, addig BB “csak” egy cuki pendrive volt! Igyekesztünk összeszedni hogy volt e bármi aktív szerepe, de semmire nem juttotunk(valaki), (pl.: felszállt ugyan az X szárnyúba de nem láthattuk h bármi szerepe lett volna).
    Arról nem is beszélve hogy a titkos bázis lhelyét lazán kikotyogta az első idegennek és kvázi az elleségnek :D:D:D
    De, ez nem baj, és nem sokat von le a droid értékből, a cuki/vicces faktor a maximumon volt tartva.

    A vitatható forgatóköny mellet is J J remek munkát végzett a rendezésre nem lehet panasz működnek a jelenetek látványosak és az atmoszféra is a helyén. A film egyértelműen legnagyobb hibája a ZENE, mikor olvastam hogy Williams elválalja a művet biztos kezekbe éreztem a auido élményt ehez képest a jól bevált és működő dallamokon (legalábbis első blikkre) semmi új és élvezetes vagy emlékezetes zenét/dallamot nem találtam semmi az Anakin trilógia KORAH RAMMATAH vagy BATTLE OF HEROES-át akkár csak megközelítő dallamot sem.

    Egyértelműen meghatározó és kardinális kérdés volt az új (továbbiakban Rey) trilógia karaktereinek és szereplőinek megalkotása kiválasztása.
    Ez természetesen elég subjektív dolog, nekem egyik főhős se volt szimpatikus a trailerek alatt, a film megtekintése után pedig egyedül Rey lopta be magát a szívembe. FN2187-el se volt semmi gondom, de ő inkább inkább mint vicces kabala maradt meg (esküdni mernék rá, hogy csak azért indult el a Rend ellen mert konkrétan meg akarta fektetni a csajt :D ), talán Chuvihoz tudnám hasonlítani, de szerencsére az asztmát gyorsan kinőtte, és ütős egysorosakat is hozott. Poeval pedig az a helyzet hogy egyszerűen nem tölött elég időt a képernyőn, hogy számomra értékelhető vagy maradandó legyen a karakter, de biztos vagyok benne hogy a továbbiakban ez változni fog, bár ahogy szerencsétlen X szárnyú botkormányát rángatta pár jelenetben… mintha ki akarta volna törni a helyéről.
    A kis Solo már egy másik történet, mikor levette a sisakját és megláttam az arcát az első gondolatom az volt, hogy ennél még ha Mickey egér ugrana elő az is ütősebb lenne, és a szánalmas nyápic srác beütés nálam megmaradt még akkor ismikor elhagytam a mozit , persze a fény vonzásának ignorálása engem is megragadott, ill. mikor az emberek helyett a berendezést kezdte pusztítani mérgében, míg a többiekben a helyzetkomikuk álltali mosolygás/nevetés lett urrá, én azt láttam, hogy alapvetően gonosznak beállított karakter, viszafogja a haragját, nem engedi, hogy elhatalmasodjon rajta- egyértelmű Jedi vonás.
    Érdekes dolog ez, mindenki egy új ütősebb Dart Vadert vár aztán kapjuk ezt a sírós picsógos kiszkamaszt és sír a szánk mert változtattak, míg a másik oldalon azért sírunk hogy miért másolták a Hope-ot: ami maradt azért nem jó, ami változott azért.:D:S
    Viszont minnél többet gondolok a srácra és minél jobban pörgetem a gondolatokat egyre szimpatikusabb, a belső harca, a motivációi, a tragédiája és a lehetőségei, sokat várok tőle, órákkal a film után lassan ki merem jelenteni, hogy talán ő a kedvenc szereplőm.
    A sötét oldalon megjelenő óriás/törpe góré pedig szerintem teljesen a helyén van, megtudjuk, hogy nagyobb dolgok vannak itt, felvázolódik a trilógia fő konfliktusa, de nem vonja el a figyelmet és a játékidőt a fiatal kárda felvezetéséről, a film alapvető felépítésétől.
    A régiek feltünése és szerepük szerintem mindenki szívét megdobogtatta, én Han szerepét se tartottam tulzásnak, öröm volt látni a karaktert kicsit megkopva, de mégis régi fényében tündökölni. Leia-át viszont nem igazán tudtam hova rakni, ha nem tudom, hogy ő az talán fel se ismerem, bár egyéb cameoból jól ismerem a szinészt. Luke egyetlen jelenete pedig, ahogy a nagykönyben meg van írva PONT.
    A többi szereplő nagyjából a helyén volt Chewbakka még mindig Chewbakka, viszont amit én hiányoltam a STAR WARS feelinből, hogy ugyan szép számmal szerepeltek idegen fajok, az ő feladatuk gyakorlatilag az atmoszféra megteremtésére és a háttére redukálódot, de a történet alakulásában vagy előrehaladában nem vállaltak aktív szerepet.Maz Kanata
    Kivételt képez Maz Kanata akinek a karaktererét egyelőre nem tudom hova tenni, meditálok rajta igérem.
    Az Anakin trilógiának hála, kötelező volt hogy a film végén kapjunk egy fénykard párbajt, nehéz helyzetbe voltak a készítők mivel a világos oldalon nem igazán volt alkalmas jelöltjük, és csak remélni tudom, hogy nem csak emiatt jelent meg az “autodidakta” erő használat, ha nem akkor részemről többé-kevésbé elégedett vagyok a készítők megoldásával, az utolsó pillanatig húzták a harcos kiválasztását, mikor 3 an szembe kerültek egymással komoly kérdésként jelent meg a now what, Kylo legyengítése kötelező lépés volt hogy magyarázni lehessen a harc kiélezettségét. Maga a harc meg se közelítette a Luke trilógia párbajainak lelki és érzelmi súlyát, vagy Anakin trilógia pörgős és látványos koreografáját (amit egyéb iránt imádok), de változnak az idők.
    Ez nem egy Jedi és egy Sith párharca volt, hanem két önmagát kereső fiatal szárny próbálgatása, aminek van helye ebben az univerzumban. De hogy a sérült harcos miért nem repítette világgá vagy bénította le a fekát arra nem jöttem rá (talán Rey akadályozta ebben )

    Amit én is igazán hiányoltam az néhány egyedi kreatív és innovatív ötlet, ezt talán az idő hiánya hozta magával, talán félénkség vagy lustaság nem tudom, de nem igazán találtam olyan új dolgot amivel tényleg aktívan és emlékezesen bővítették volna a világot, voltak ugyan kiséletek melyek Adam össze is szedett nekünk, de EEHHH:
    Adam:
    – Lézerlövedék megállítása erővel (Vader a Bespinen képes volt eltéríteni a “lézerlövedéket” onnan a megálítás már csak egy lépés, ettől függetlenül imádtam baromi cool és jól néz ki)
    – Gondolatolvasás erővel (Vader rájött hogy Leia Luke testvére mert Luke gondolatai elárulták)
    – Stormtrooper kard-szerű fegyverrel (Grevious testrőrie)
    – Női dolgozók a birodalomban (“Első Rend”) radaros kisasszony meg rohamosztagos (na buum:D ez inkább a társadalmunk változása miatti következmény( egyébként a rohamosztagosok nagy része nem szólal meg szal ki tudja ? ;))
    – Újfajta fénykard (első trilógia 1 penge, második trilógia 2 penge, 3 trilógia 3 penge tök logikus, és baromi jó szerintem főleg mikor az oldalpengét is offenzíven használja)
    – Új effekt mikor a fénykardok összeütköznek (lilás fény effekt) (na buum:D )
    – Rey “magától” ébredezteti magában az erőt és intuícióbol és próbálgatásból rátalál a használatára (na igen a nagy dilemma, szerintem is lehetett már valamilyen előképzetsége elfelejtett vagy kitörölt, de azt is el tudom képzelni (lehet fura elmélet), hogy azzal hogy Anakin egyensúlyt teremtett az Erőben, annak így lehetősége lett más módokon is megnyílvánulnia tehát ez nem Reh erejének vagy előérzékenységének az érdeme hanem az Erő egy másfajta megnyilvánulás/megértése, ne feledjük amit Palpatine mondott: “Anakin, if one is to understand the great mystery, one must study all its aspects, not just the dogmatic, narrow view of the Jedi. If you wish to become a complete and wise leader, you must embrace a larger view of the Force.”)
    – Női Jedi (vagyis hamarosan Jedi) főszereplő (az Anakin trilógiában és a EU-ban is sok női jedivel találkozunk és mivel a Luki trilógában erősen korlátozva volt az Erő használók száma ezért lehet hogy a 6ból csak 1 volt hölgy )
    – Olyan erőérzékeny egyed aki tudja mi az az erő, érzi is, de nem használja (nem tudja vagy nem akarja), nem Jedi (Maz) (ő is erőérzékeny ez számomra nem derült ki)
    – Millenium Falcont soha nem láttuk még így repülni! (Camera nézetek, manőverek: hajtómű ki be kapcsolgatása repülés közben)(gyorsan belejött a csaj az tuti bár amikor próbált felszállni közel voltam a síráshoz így bántani szegény Sólymot, egyébként az elegánsabb és látványosabb manőverek a kor természetes velejárói)
    – Végre nem egy Jediből -> “sötét” Jedi, hanem az ellentéte: Ren-t kifejezetten irritálja hogy érzi a világos oldal erejét és fél tőle nem akar “megjavulni” (nekem az jött le hogy ő is a világos oldalról ismerkedett meg az erővel majd pártolt át a másik oldal felé, de igen a világos oldal vonzása rész kifejezetten jó volt)

  130. SPOILER

    Autodidakta fénykardhasználó :))))) senkinek nem tűnt fel, hogy már a film elején mesterien bánt a botjával? Raynek sikerült belenéznie Kylo Ren gondolataiba… akár “tanulhatott” is belőle (tőle)! Anakint is tudta nélkül segítette az Erő, lehet, hogy Ray még tehetségesebb!

    Kylo Ren figurája számomra eszméletlenül ütött!!! Ilyennek képzelem a fiatal Anakint (D.V.), akit még nem képeztek ki teljesen. Tombolt benne a jó és a rossz.

    Összességében számomra eszméletlen élmény volt, és imádtam minden egyes percét!

  131. Én nagyon csalódtam. Nem írom le miért, előttem 100 ember leírta már. Nekem még csak Star Wars hangulatom sem volt tőle. Ott ültem végig üresen, minden látható volt előre (hiszen ahogy írta mindenki remake/reboot), a nagy plot, a gyilkosság is elég béna volt. A trench runnál meg konkrétan az arcomba temettem a kezem.
    Na mindegy, nem ragozom tovább, tényleg mindenki leírta már többször itt azokat, amivel baj volt. Szomorú vagyok, pedig én még az előzménytrilógiát is szeretem, minden hülyesége ellenére.. de ez.. valahogy nem tudtam befogadni.
    Az egyetlen reményem a következő filmeket tekintve, hogy a Rey agymosás előtti énjének felvezetését jól fogják kidolgozni, de ebben sem hiszek túl erősen.

  132. Sziasztok! Én sosem voltam egy nagy SW fan, bár tény hogy a régi részeken nőttem fel, kvázi gyerekkorom szerves részét képezték. A pár évvel ezelőtti I-III-tól egyenesen falra mászom, talán ezért is volt most ez a minimális lelkesedés… Tehát szinte nulla elvárással ültem be a filmre. Ezek után tegnap úgy jöttem ki a moziból hogy teljesen pozitív csalódást okozott az új rész. A legfőbb oka ennek, hogy hangulatában teljesen a korábbi részeket hozta. Jó volt látni a régi ismerős arcokat is, és számomra egyáltalán nem volt zavaró az a pár dolog amiken itt feljebb ment a huzavona. Összességében egy kellemes élmény volt, a 3D-t sem éreztem végre feleslegesnek, talán a zene volt ami a legkevésbé hozta az elvártat. Ha ilyen (vagy jobb) lesz a folytatás, akkor jöhet.

  133. Nem vette észre senki,hogy Kylo és Rey testvérek?
    Han és Leila közös gyermekei.Erről fog szólni a trilógia,úgy mint a 4-5-6 rész.Most még nem akarták lelőni a poént,de higgyjétek el így lesz.

  134. Szerintem inkább unokatestvérek… vagy gondolod hogy anyuci-apuci csak a fiukat akarná otthon látni, a lányukat meg amikor megpillantják le sem tojják…? Ehh.

  135. Nálam ez abszolut 10/10. Mindent megkaptam amit vártam, képi világában, történetben, nosztalgia faktorban, és hogy megfelelően megalapozzon az új szériának. Zseniális volt sok történeti és képi hommage (tie fighter a naplementében, az Apokalipszis mostból), az eredeti trilógiából és más filmekből… Lehet kötekedni és fanyalogni (sok kritikában előkerül), hogy gyakorlatilag újraforgatták az Új reményt, de ez egyrészt nem igaz, másrészt, és akkor mi van(?) ha egyszer jó a film! :) szerintem JJ ezzel megcsinálta a második legjobb SW epizódot, sőt humorban látványban talán a legjobban sikerült rész lett. Szerencsére nyoma sincs benne az előzmény trilógia steril CGI-ának, sok a díszlet, a makett a bábú, van súlya, tömege a világnak, ez a színészi alakításoknak is jól tett, hogy nem csak egy zöld vászon előtt bohóckodtak. Szerintem örülhetünk hogy ez a film elkészült, és én még kétszer biztos megnézem moziban, 2D-ben, meg eredeti hanggal is.

  136. Gondolom Han nem tudott róla hogy van egy lánya,Leila meg szándékosan választotta szét a két testvért.Az eddigi Star wars filmekben is ez volt,most miért lenne másképp.

  137. Na szóval: össszeségében inkább tetszett, mint nem.

    – Nem ismétlem az előttem szólókat, Rey-re lehet még rakat teória, hogy ténylegesen volt-e már képezve, az is lehet még csak most fogják ők is igazán kitalálni stb.

    Kérdéseim (gondjaim, azonkívül, hogy sajnos tényleg remake szag)

    -Lazán elviszik a Falcont, ja értem ilyen szintű a technológia, de a mostani kocsikat nehezebb elvinni, mivel KULCS kell hozzá

    -Lehet nekem nem rémlik, de Fin tudásán kívül honnan a retekből szerezték meg a tervrajzokat?

    – Baszdmeg, szóval lazán be tudnak ugrani fénysebességgel a bolygó felszínre, hogy radar alatt legyenek -.-

    -Minden gond nélkül elkapják Phasmát és egy ember elég, hogy az egész bolygó pajzsát lekapcsolják??????????? Baszdmeg egy atomreaktorban vagy rakétasilóban többrétegű rendszer van, illetve minimum 2 embernek kell egyszerre kulcsokkal engedélyezni dolgokat biztonsági okokból

    – Biztonságról jut eszembe, hmm mi is hiányzik a bázisról mi is, ja IGEN hol a faszban van a több ezer katona???
    Üresebb volt a bázis, mint az árvaház a szülői értekezleten (először azt gondoltam, hogy talán csapda, de nem )

    -Fel kell megint töltődnie a rendszernek, figyuka, nem kell 100%-ra töltődni, ha nem is robbantotok teljesen szét egy bolygót, bőven elég, ha már a felszín rendesen megsemmisül

    -A szokásos, se a Tie-fighterek, se a rohamosztagosok az istenért se tudnak célozni, lazán elkötnek egy vadászt a csilalgrombolóról és sikerül megszökni aha…

  138. Zenét fikázóknak:
    Szerintem első nézés után ne vonjatok le messze menő következtetéseket, hogy jellegtelen a zene, plusz azért igazán epic jelenet (már a végét leszámítva, ott viszont számomra tökéletes volt a zene) nem volt ahol el lehetne durrantani egy duel of fates vagy egy battle of heroes szintű újdonságot. Én már kétszer láttam a filmet és másodszor sokkal jobban átjött a zene. Egyértelműen Rey témája a legjobb és többszöri nézés után szerintem emelkedhet olyan magasságokba mint bármelyik klasszikus:)

  139. Leccso
    Holnap megyek újra meglesni, igyekszek jobban figyelni a zenére is, remélem igazad van ;)

  140. Nállam ez nem Star Wars hanem Star Trek csalódás,remélem rendezői csere csak jót tesz majd.

  141. Nem tökéletes, messze nem az. Olykor túltolt fanszervíz. (Még egy halálcsillag? Tényleg? Harmadjára ugyanazzal a hibával? Bazmeg, ezek nem nácik, ezek hülyék. Kiváncsi lennék ezzel kapcsolatban Dante véleményére, és várom a hitleres videót a bunkerből).
    De amikor jó, akkor nagyon jó. Egy beleégős pillanat már van: a Falcon. Zseniális. Itt találkozott abrams, a jó iparos humora a trilógiával.
    Nem vagyok elégedett. De furcsamód rohadtul nem zavar.

  142. Biztos vagyok benne, hogy akinek fontos a film és megnézi még párszor vagy agyal rajta, abban sokat változik majd a megítélése a közeljövőben. Nekem most a Starkiller Base ugrott be, ugye szó volt róla miért követi el a First Order ugyanazt a hibát, amit a Birodalom kétszer is. A szellőzővel/hőcserélővel. Igazából nem követte el. Mert az X-wingek hiába bombázták, nem tudtak bejutni. Mondták is, hogy ennek a csatának gyors vége lesz, mert szétszedték őket. Kellett Finn, a kiugrott rohamosztagos, hogy bejuttassa Solóékat és bentről lyukat robbantsanak ahol Poe berepült, éppen csak.

    Szóval az apróságoktól lesz ez később egy még jobb élmény, ha képes az ember túllépni azon, hogy az egész film csak copy-paste. Eleve nem az, csak túlzásba vitték kicsit a visszautalásokat.

  143. SPOILER:
    Rey azért tudta fénykard harcban felvenni Kyloval a versenyt, mert Kylot előtte pár perccel gyomron küldték lézer fegyverrel. Nem hiába mutatták párszor ahogy vérzik és durván fájdalmai vannak. Egyébként én nagyon örültem neki, hogy nem egy *badass* sith lovagot kaptunk Kylo Ren személyében hanem egy esendő fiatalt. Kb ugyan az a helyzet vele mint az új Lex Luthorral. Nem attól lesz egy gonosz igazán gonosz, hogy túlteng benne a tesztoszteron.

  144. kerdezo83 says:
    2015. December 19 at 08:08
    DarkEagle!

    Azt a de nagy cucc ez kb alap tananyag hogy megállítani valamit. :D
    Az elmetrükköt meg csak olyanokon használta akik nem ismerik az erőt. Rey ismerte csak elfelejtette ez 100%! Nem azt mondom hogy Ren nem ismeri az erőt de te sokkal erősebbnek látod mint amilyen erős. Az hogy Rey elfelejtette hogy Jedi tanonc volt nem belemagyarázás, BENNE VOLT A FILMBEN könyörgöm! :D Egyébként Luke-al is ugyan ez volt. Ő sem tudta ki ő és honnan szalajtották. Anakin dettó. Mégis mindkettő tudta használni azonnal az erőt. Annyi különbséggel hogy nekik nem törölték az emléküket és mindkettő kapott egy mestert, mármint úgy hogy mi is láttuk. Itt viszont Rey-nek tuti kitörölték az emlékeit de neki is ugyan úgy megvolt minden. A régi filmekre könnyen hivatkozol hiszen mindet láttad valószínűleg egyszerre. Itt viszont nem tudsz belekötni mert itt tudják a készítők hogy nem egyszerű trilógia lesz ezért nem mondanak el mindent az 1. részben. Egyébként a másik kettőben sem mondtak el többet. Ráadásul Rey mint már ezerszer le lett írva azért győzött mert Ren gyenge volt és megsebesült. Lehet hogy tapasztaltabb erőhasználó volt Reynél de Rey sokkal magabiztosabb! ÉS EZ A NEM MINDEGY! ;)

    A fanokról meg tudjuk mit akarnak el is mondták hogy ők olyan igazi SW-t akarnak mint a régi trilógia. MEGKAPTÁK! Ráadásul a Disney és J.J. sem árult zsákbamacskát hiszen elmondták hogy vissza fognak nyúlni a gyökerekhez. Tudtuk hogy visszajönnek a régiek is. Nem tudom ezek után miért lepődött meg egyáltalán bárki is.

  145. DarkEagle!
    És azt honnan tudod mi tananyag és mi nem? Az hogy könnyű megállítani egy lövedéket vagy nem, SOHA nem mondták semelyik filmben. Nem is értem mire alapozod az ilyen kijelentéseket.
    Az meg hogy “elfelejtette” a múltját kizárólag arra alapozod, hogy Rey látott, elrepülni egy űrhajót… ez alapján nem lehet kijelenteni, hogy ő egy kiképzett Jedi aki csak elfelejtett mindent.
    Igen, ahogy írod Anakinnak is volt mestere évekig (neki pont az volt a problémája, hogy véleménye szerint túl hosszú ideig) és Luke-nak is. Azon a képen ami Rey visszaemlékezik volt kb. 9 éves… ha akkor hagyta el az apja/mestere (a kard alapján Luke)akkor még távolról se lehetett kiképzett Jedi Lovag.
    Nem értem az érvelés azon lényegét, hogy az előző trilógiák egyszerre vagy külön-külön lettek megnézve. Ott nem voltak ilyen “hirtelen megtanultam Jedi lenni dolgok” se egyik, se másik részben.
    És nem, nem igaz, hogy Rey azért győzött mert sebesült volt Kylo… ezerszer le lett írva, hogy még sebesülten is elkente Finn száját és utána végig kergette Rey-t a sziklák között. Akkor valahogy nem akadályozta annyira a sebe. De AMIKOR Kylo kimondta, hogy csatlakozzon hozzá akkor Rey lecsukta a szemét, meditált 1 másodpercet, szintet lépett és elkente Ren száját.
    És megint csak nem. Nem tudod (én sem), hogy a fanok mit akarnak. Van aki a könyvek megfilmesítését, van aki az animációs vonal folytatását, van a képregények alapján képzeli el a történetfolyam további eseményeit. Szóval még csak általánosítani sem lehet.
    Egyébként a visszanyúlás a gyökerekhez nem egyenlő a másolással.

  146. @kerdezo83.
    Azért Luke is elég hirtelen lett Jedi. Kenobi keveset tanított neki ahhoz képest, hogy az 5.ben meg felvette a harcot Vaderrel…vagy pl ő is az 5 elején a semmiből húzza ki a hóból a kardot…mint Rey.

    Szóval igen,kicsit sántított ez a megébredés…de talán elfogadható…főleg hogy úgy tűnik Ren is egy lelkes amatőr inkább,mintsem valami Vader szintű gyilokgép…plusz érzelmileg is fel volt kavarva rendesen.

    De megértem ha valaki szerint ez fura volt, de szerintem a flashbackeknek van jelentősége és a következő részben megtudunk erről 1-2 dolgot.

  147. Sajna nekem kimaradt még, majd ha lecsengett az őrület megnézem, de nem vagyok SW fan, úgyhogy nem tartom magam távol a spojlerektől,egyet szeretnék kérdezni, de nem akarom az indulatokat szítani:

    Szerintem a JW jobban ekézték, hogy az egy újraforgatott JurassicPark, míg itt szinte erényként kezelik; hogy ez egy átöltöztetett régi film, miért? Ennyire elvakít a rajongás, vagymi?

  148. @katyvaszlipp, köszi pont ezt akartam írni. :D Luke szerintem fele annyit nem edzett mint Rey.

    @kerdezo83: Ha kicsit is ismered a SW univerzumát tudod hogy miket tanulnak a Jedik. A kánon eltörlésével ez még nem változott meg.
    Van ugye, agykontroll, erőtolás vagy vonzás, ugrás, kardobálás, gyorsaság, erő érzékelése, erő elnyelése, védelem. Ezek a Jedik alap képességei. Ugyan ezek megvannak a sötét oldalon is csak nekik van villámuk is meg fojtás is. Ezt minden kezdő Jedi megtanulja így az hogy megállít egy golyót az totál alap szint. Mikor Yoda elkezdte kiképezni Luke-ot még semmit se tudott kb az erőről de azonnal meg tudta mozgatni a repülőjét ami a pocsolyában ragadt. Akkor Rey miért ne érzékelhetné az erőt és állhatna ellen Ren agykontrolljának? Nem értem miért nem tudod felfogni hogy Ren nem erős sőt gyenge mert vívódik és nem biztos önmagában sem. Ezzel szemben Rey az 1. perctől fogva magabiztos.

    Ha neked nem esett le hogy Rey elfelejtette múltját akkor tuti hogy napszemüvegben láttad a filmet vagy aludtál közben. Mikor megfogta a kardot felvillantak az emlékei, nem a jövőt látta mint anno Anakin és nem is a múltat olyan értelemben hanem a saját múltját látta. Ergo ott volt a Jedi Templomban különben hogy láthatta volna hogy elpusztítanak mindent Renék? Te magad is elismerted hogy Maz mondta neki hogy a kard szólította ergo tuti hogy Skywalker. Innentől pedig nincs miről beszélni. Anakin KISGYEREKKÉNT berepült és legyőzött mindenkit az 1. rész végén. Pedig neki aztán semmit se tanítottak az erőről.

    Szóval DE pont hogy ki lehet jelenteni hogy egy képzett Jedi még ha nem is fejezte be a kiképzést. Erő nélkül sem volt gyenge. Vagy ez nem tűnt fel a film elején? Szerinted magától tanult meg harcolni?

    Nem is értem miért tépem a szám hiszen nem azzal van baj hogy nem láttad a filmet hanem az a gond hogy nem értetted meg vagy nem is akarod mert a elvakít a haterség.

    Luke-nak egyébként MAX 2 hónapig volt mestere Yoda személyében Obi csak az alapokat tanította meg neki. Szóval DE pont hogy itt is az volt hogy HIRTELEN LETTEM JEDI! Rey valószínűleg évekig kapott kiképzést Luke meg MAX fél évig edzett Yodával de szerintem nem volt az még 2 hónap sem.
    Egyébként meg igen is számít hogy egyszerre nézel-e meg egy trilógiát vagy 3 évente 1 részt. Mert nem véletlen hívják trilógiának. Összefüggő történet. Ez olyan mintha egy 3 fejezetes könyvnek csak 1 fejezetét olvasnád el. Nem értheted meg teljesen mert csak az alapokat tudod.

    Egyébként SENKI nem mondta hogy Rey képzett Jedi csak azt mondtam hogy tuti hogy ismerte az erőt és megtanították neki az alapokat. Ez látszott rajta az első pertől fogva! A végén meg ugye elhangzott hogy Ren sem fejezte be a kiképzést szóval ő is csak egy KEZDŐ! Nem véletlen ÉBREDŐ ERŐ A film címe. Ennyire nehéz hogy lehet valakinek a felfogása.

    És az sem igaz hogy nem lehet tudni mire vágytak a fanok. Nagyon is lehet tudni. A régiek arra vágytak hogy legyen meg a régi filmek hangulata ne csak egy CGI orgazmus. Megkapták. Én erre gondoltam te észlény nem arra hogy kiolvastam a fekükből hogy milyen storyt vártak.

    Nálad tényleg nincs rendben valami.

  149. Látom megy a nyafogás. Nagyon jó volt, elsősorban köszönet JJ-nek, hogy nem volt JJ! Sok minenbe bele lehet kötni nyilván, nem is lehet mindenkinek megfelelni. Ezzel nem lőtt mellé a Disney, fantasztikus moziélmény.

  150. Kedves DarkEagle!

    Összefoglalnám: az hogy TE mit látsz bele a filmbe a kutyát nem érdekli. Kedves szavaidat TE ÉSZLÉNY azzal tudom összefoglalni, hogy az, hogy mi van az xx. könyvben meg kánonban az nem ér semmit. Az, hogy TE állítod, hogy a kánon eltörlését illetően akkor is számot tevőek az ottani információk egyenesen nevetséges. Mert DarkEagle Magyarországon megmondta… na persze. A SW univerzuma jelenleg SEMMIBE veszi a kismillió játékot, könyvek, képregényt. Pont. Ezt nem te döntöd el és nem is én. Ami SZÁMÍT azok a filmek. Megint nem te döntöd el és nem én.
    És nem, semmilyen info nem utal arra, hogy Rey elfelejtette a múltját, sőt igazából max. a családját és a kiskorát. Mert nem egy amnéziás valakit láttunk a filmben, hanem valakit aki várja a családját vissza. Szóval emlékei mégiscsak vannak. (Hogy miről arról megint vitatkozhatunk.) Szóval igen, becsukja a szemét és full poweres Jedi-ninja lesz és legyőzi Rent.
    És nem Luke-ból se lett hirtelen Jedi… ha megnézted a Jedi visszatért, pont amikor Hant kiolvasztják Jabba palotájában C-3PO mondja Solonak, hogy Luke befejezte a kiképzését. Így nem, megint nincs igazad.
    És semmi köze egy film értelmes, karakter hű, jellem hű szereplőinek, hogy egy trilógiát egybe nézek vagy külön. A motivációk, a jellemek fejlődhetnek, maradhatnak vagy degradálódhatnak részről-részre is. Nem kell ahhoz egybe néznem 3 részt, hogy ezt meglássam.
    És megint csak nem, fingod sincs, hogy ki-mit akar. Egyáltalán. Ahogy írtam, ahány rajongó annyiféle elvárás. Megint pont te tudod, hogy ki-mit akar.
    Az, hogy visszanyúlnak az eredeti trilógiához lehet látványban (mint most történt) vagy szellemiségében (ami nem történt).
    Az meg, hogy kinél mi nincs rendbe megint megközelítés kérdése… nagy híred van más oldalakon is. (Sorozatos és stb.)
    Összefoglalva nem, nem kell megbeszélnünk a nézeteink mert a szinted számomra nem elfogadható. Hogy is mondtad? ÉSZLÉNY.

  151. @DarkEagle: A fojtás mióta külön képesség? Luke is használja a Jedi visszatérben, annak semmi köze a sötét oldal képességeihez, csak a jedik alapvetően nem használják. Az meg, hogy a jediket elkezdik megtanítani az alapokra és ettől egyből megállítanak egy lézer/plazma lövedéket a levegőben, ami NEM egy fizikai test, teljesen baromság.

  152. Kevin Smith:
    “Just mainlined the Fountain of Youth that is @starwars and I feel like a butterball kid again! Massive love to JJ for rescuing my childhood!”

    Pont.

  153. Én azt látom a filmbe ami benne volt semmi többet. Rajtad kívül szinte mindenki felfogta Rey-jel kapcsolatos dolgokat szóval akkor ne én legyek már a hülye. :D Attól hogy a kánont törölték a Jediknek a képességei nem változtak. Ott vannak az animációs sorozatok, a 3 film, most már 4, mivel az előzmény trilógiát is törölték a kánonból, plusz ott vannak a képregények, a könyvek és a játékok. Igaz még csak a tré BF de ja. Ezek mind az új kánonhoz tartoznak. A könyvekből már megjelent vagy 10 kánonba tartozó kötet, a képregényekből már most van vagy 30 verzió. Szóval de le lehet szűrni hogy mi változott. És a Jedi képességek semmit se változtak.

    Nem utal semmi hogy Rey elfelejtette a múltját? Most már biztos hogy aludtál a film alatt. :D Amint megfogta a kardot megjelent előtte a múltja. Amiről eddig nem is tudott, meg is kérdezte hogy mi a fene volt ez. Ő csak annyira emlékezett hogy van családja és meg akarja őket találni.

    És ahogy már fentebb kifejtettem Luke 1 rész alatt lett igazi Jedi. A New Hope-ban Obi megmutatta neki az alapokat a következő részben meg Yoda tanította tovább de azt se fejezte be. Majd visszajött és befejezte a kiképzést. De fél évnél tovább nem tartott az sem. Te magad mondtad hogy nem fél év alatt képeznek ki Jediket. De egy Skywalker esetében ez más mert ők sokkal jobban érzik az erőt. Nem veszed észre hogy a saját szavad ellen beszélsz? :D

    De én itt fejeztem be mert egy döglött halnak is több esze van mint neked.

  154. DarkEagle!

    Nem, nincs igazad, de ahogy írtam:
    Összefoglalva nem, nem kell megbeszélnünk a nézeteink mert a szinted számomra nem elfogadható. Hogy is mondtad? ÉSZLÉNY.

  155. @kerdezo83
    Nem olyan egyszerű, és nyilvánvaló a dolog,mint ahogy DarkEagle írja, de bizony voltak burkolt utalások arra,hogy Reynek valami sumákság van a múltjával.
    Amiket leírtunk, a múlt képei amikor megfogta a kardot…vagy pl nekem gyanús,hogy amikor Rennek mondták először,hogy lány…meglepődött, mintha ismerne egy lányt aki erre képes lehet…ez se véletlen szerintem.

    De majd két év múlva kiderül..:D

  156. katyvaszlipp!

    Igen, van ott elásott dolog, ez igaz. Én inkább valamiféle gyerekkorra tippelek. Mondjuk ebből adódik a kérdés: ki az anyukája, miért hagyták el? Luke miért hagyta el?
    Ebben igazad van.

  157. Én arra tippelek,hogy Ren mikor begolyózott,és legyilkolt mindenkit, akkor rejtették el a kiscsajt előle…vagy nem tom,lehet ez már túlgondolás.
    De ezek valóban nyitott kérdések még.

  158. én lehet aludtam, de amikor megfogta a kardot az látomásnak tűnt a sorsáról, nem eltörölt múltnak, hiszen az erdőben látta Kylot, ami a film végén be is teljesedett (Abrams az Empirehez nyúlt). de akármi is volt, tutira nem egyértelműen x, mert az biztos mindenkiben megmaradt volna. viszont a személyeskedés miatt innentől törlöm amit egymásnak írtok ha folytatjátok.

  159. @human
    igen látomás is lehet, az is egy opció, vagy a kettő ötvözete.
    Majd kiderül legkésőbb két év múlva.

  160. Ez egy film alapvetően, ne ugorjatok egymásnak miatta.
    Van ami egyértelmű, van amit úgy se fogunk a következő részig tudni ennyi.

  161. A következő ket filmre megvettek a sok férfi es srác melle a nőket es lányokat is, be lehet írni a trilógianak 8-10 milliárdot.

  162. aludtál human, mert:

    az elején mutatják, ahogy Rey bámulja a felszálló űrhajót a Jakkun. azt hajtogatja, neki ott kell maradnia, mert a családja majd visszamegy érte. meglepően könnyen használja az Erőt, nagyon egyedi képességei vannak. azt mondja, sokszor egy csupa kék bolygóról álmodik. tudjuk, hogy Luke akkor pattant meg, amikor Kylo lemészárolta az egész Jedi iskolát.

    akkor jön a látomás, amikor megfogja Luke kardját:

    kergetőzés az erdőben Kylo-val, látjuk, ahogy Kylo az esőben áll a többi lovaggal és lecsap valakit, körülöttük egy rakát hulla, (szóval az lehet a Jedi mészárlás) látjuk a kis Rey-t, ahogy egy felszálló űrhajó után kiabál sírva a Jakkun, hogy gyere vissza, ne hagyj itt, ilyesmi. hallani Luke, (vagy Obi-Wan, ezen vannak viták) hangját, ahogy az Erőről beszél.

    aztán a végén már nem a látomásban ott a csupatenger kék bolygó is.

    ha ebből nem világos, hogy Rey Luke lánya, akkor nem tudom. lehet trükk persze, de miért lenne. tök párhuzamos a sorsa Luke-éval, ugyanúgy fedezi fel magában az Erőt, meg a képességeit – talán még Anakinnál is erősebb Jedi lesz majd, az alapján amit eddig láttunk. nagyon érdekes, hogy vajon ki lehet az anyja. talán egy másik, rejtőző Jedi? azért lett ennyire kivételesen erős a lány? nem tudom. kiderül a következő részből, de most szerintem ez a helyzet.

    az biztos, hogy tökvilágos dolgokon vitázni simán vagy szándékos trollkodás, vagy figyelmetlenség, ezért írtam már tegnap kérdezőnek, hogy nézze meg még a filmet, aztán rakja össze magának. mert a kifogásainak igazából nincsen értelmük.

  163. Malachi:
    meg fogom nézni bár inkább megvárom az itthoni megjelenést. Annyira csalódott vagyok, hogy nem akarom megnézni mégegyszer. :(
    De… igazából értem, hogy mit mondasz. Értem, hogy az ember azért ül be egy filmre mert szórakozni akar. Élvezni a művet/kikapcsolódni. Én se Kylonak (és az Új Rendnek) szurkoltam. Hamar vége is lett volna a filmnek, ha ők nyernek/nekik kedvez az Erő. :)
    Viszont amikor beülök egy filmre úgy vagyok vele, hogy a rendező (és a stáb: forgatókönyvíró… stb.) olyanok mint a szerepjátékban a mesélők. Az ő feladatuk, hogy végigvezessék a történetet, figyeljenek, hogy az egy egészet alkosson (még ha egy nagyobb darabja is), a szereplők a karakterüknek megfelelően viselkedjenek, motivációiknak megfelelően cselekedjenek. Akkor rázom a fejem amikor nem ez történik. Lehet majd fél év múlva megnézem a filmet megint és azt mondom: oké, ez tényleg máshogy van.
    De tartom magam ahhoz, hogy a történet az átlagostól több sebtől vérzett (tudom tökéletes film/történet nincs), a karakterek rendszeresen nem a jellemüknek/hátterüknek megfelelően reagáltak/cselekedtek. És igen, szerintem voltak olyan dolgok amiknél a sokat akar a szarka de nem bírja a marka effektus érvényesült. De részemről tényleg fáradt vagyok (nem akarok trollkodni) és nem akarok senkit meggyőzni. Rajtam kívül sokan csalódtak (lásd fenti hsz-ek) a filmben.

  164. Malachi: a lányt otthagyták Jakun az világos, húzta a falra a strigulákat, a Luke kapocs is esetleg: ami nincs benne h kiképezték a tini csajt amit Luke kitörölt, pedig ezt tényként kezelte valaki. ÉS a felnőttesebb Kylo és közte nincs annyi év, vagy rossz a casting/smink, ha meg szinte együtt nőttek fel akkor miért lepődik meg Kylo bármin ami történik. Majd minden kiderül a következő 4 évben.

  165. roppant elnagyolt volt a film sok szempontból. ha két percet gondolkodsz rajta, egy csomó minden nem világos – pl. miért hordott maszkot Kylo. miért éppen akkor kapcsolt be Artu? mi szükség volt a cikis standoffra Solo meg a zsoldos/fejvadász csapatok között? sorolhatnám.

    nem jó, hogy csak a fanservice, meg a 4-5-6-ban látott dolgok erőszakos átráncigálása miatt logikátlannak tűnik sokminden. de az, hogy Rey miért erős és győz le mindenkit és van a vérében az Erő, az éppen tök logikus. erről szól az egész SW, hat részben láttuk már ugyanezt.

  166. Most láttam. Összességében tetszett, az előzménytrilógia lelketlensége után felüdülés volt. A 4-5 nél nem jobb, valahol a Jedi Visszatér szintjén van (kicsit alatta érzem, bár nálam ott az ewokok kiverik a biztosítékot picit).
    Igazából már szinte mindent leírtak előttem. Ami viszont fontos számomra, hogy úgy gondoltam a régi karakterek nélkül (vagy a történet szempontjából ismert karakterek nélkül, mint az előzménytrilógia Obi Wan Kenobija, Anakinja stb) nem fog működni a folytatás, de tévedtem, tetszett a film első harmada is, melyben nem voltak még benne az öregek, és érdekel a folytatás is, hogy alakul a sorsuk. Működött a humor John Boyega se zavart, Daisy Ridley karaktere kimondottan jó lett, bár túl hamar beleérzett nekem az erőbe, Adam Driverrel se volt baj, míg le nem vette a maszkot.
    Öregeket is jó volt látni. Szóval egy összességében jó élmény volt nekem.

  167. Istenem ennyi negatív kommentet!!
    Ha szar lenne a film, imdb-én nem állna 8.9-en, rottenen meg 95%-on!
    Nekem abszolút bejött, az elejétől a végéig pörgött, az új karakterek szerethetőek, nosztalgikus hangulatú,persze vannak kis hibái, maradtak kérdések, de persze vmit hagyni kell a következő 2 részre is!10/8

  168. Lehet felőlem 10/10 is imdb-n, attól én még átverve éreztem magam, sokadjára ugyanazzal a sztorival akartak megetetni…Oké, hogy a karakterek jók, de most várhatunk 2 évet mire kezdenek is velük valamit?

  169. Egy gyors kérdés: Az egyik felrobbanó bolygó ebben a részben a főváros volt? Nem voltam biztos benne, de hasolnitott rá, hátha valaki egyértelműen felismerte

  170. SPOILER

    Na de akár tanonctársa volt akár nem Kylo arról tudhatott, hogy a mesterének van egy lánya. Az anya kilétére sokan a kiegészítő filmekből várják majd a megerősítést, de most nagyon valószínű a Mara Jade-verzió. Ha Han fiát hívták Bennek, egyértelmű, hogy érdemi csere történt a könyvek tekintetében, mert Luke fiát hívták Bennek, de így az ő helyét veheti át Rey. Ez az verzió nekem eléggé bejön ;-)

  171. Mondjuk én a Jaina Solo-szállal is kezdenék valamit, csakhogy erősödjön a női front :-D És JJ tuti nem rakja bele a trilógiába, de Jagged Fel-t is szívesen látnám vásznon :3

  172. @Luki17
    Szerintem az egyik Coruscant volt, amikor ott kijöttek egy épületből a zajra, szerintem az konkrétan a szenátus épülete volt.
    De erre mérget nem veszek.

  173. Most értem haza a moziból!

    Baromi nagy élmény volt!
    Aki azt állítja hogy a régin nőtt fel és ezt meg szapulja,az elmehet a búsba!
    7 évesen láttam először ’88-ban,narrátorosan. Az élmény maga a lényeg! Aki csak a történet végett nézi,az várja az Avatart! ;-) A hideg kirázott jó pár jelenetnél,hát még amikor Ő …
    Szóval 10/10 csillagosan! :-D

  174. @Malachi
    “egy csomó minden nem világos – pl. miért hordott maszkot Kylo”

    Nekem ez elegge ugy jott le, hogy Vadert utanozza a maszkkal. Han Solo meg mondja is neki, hogy “vedd le, nincs ra szukseged”, ez is utalas lehet arra, hogy Vader muszajbol hordta, Kylo nem. Nem 100%, de ezt nem hoznam fel azok a dolgok koze, ami nem vilagos a film megnezese utan.

  175. “Aki azt állítja hogy a régin nőtt fel és ezt meg szapulja,az elmehet a búsba!”

    Hát aki ugyanazt akarta megnézni pár névváltoztatással, annak egészségére, nekem meg a gyomrom kifordult tőle…

  176. SPOILER-es kérdés
    Kicsit már fáradt voltam a film vége felé, és gyors is volt a vágás, de nekem úgy tűnt, hogy Rey levágta Ren kezét, vagy rosszul láttam? Ha igen, szegény Skywalker vérvonalban bevezethetnék azt a hagyományt, hogy már szüléskor levágják a kezeket mert előbb-utóbb úgyis megszabadulnak tőle.

  177. Szerintem nem vágta le, csak a kardját csapta el, ha jól láttam.
    Illetve, azt csak kihangsúlyozták volna jobban, ha a kezét vágja le.

  178. kapa – persze, Vadert utánozza, de ezt is csak úgy odadobták érted, hogy legyen egy maszkos figura Vader után/helyett. egy fél mondatot nem lett volna nagy kihívás megírni, pl. amikor az új Tarkinnal civakodik. az ilyen apróságok furák egy kicsit, a film egyrészt baromi jó, alapos és tisztelettel bánik a SW világgal, másrészt meg tökre összecsapott és fura – pl. amikor C3PO bekukkant, és hülyül fél percig, csak hogy ott legyen. mert C3PO kell a filmbe. ez szerintem a régi karakterek elpazarlása, kicsit megalázása. Leia szerepe is kimerült abban, hogy bánatosan nézzen kb. ilyesmikre gondolok.

  179. Szemétzúzót is építettek bele? :D
    Itt azért kellő öniróniával kezelték, hogy megint halálcsillagon vagyunk :D

  180. Az elpusztított rendszerről:

    “…Starkiller Base destroys the Republic-controlled Hosnian star system and its main planet, Hosnian Prime. ”

    Igen ez volt az Új köztársaság új fővárosa és a flotta is ott állomásozott. Ez néhány dolgot megmagyaráz. Azt hiszem ezzel az Új köztársaság is beszáll a buliba mostmár nyíltan!

  181. Mint azt már sokan leírták, nem volt rossz, de nekem is hiányzott belőle a varázs(erő). Az asszonnyal eddig csak a New Hope-ot tudtam megnézetni azt is 3 részletben, mert mindig bealudt. Ez a film viszont tetszett neki. Egyébként én az írókkal megnézetném a SWTOR játék három cinematic introját
    ( https://www.youtube.com/watch?v=ubZdCHvJl3c )
    és azt mondanám, hogy addig innen fel nem álltok amíg nem tesztek le az asztalra egy hasonlóan brutális jelenetekkel tűzdelt forgatókönyvet.

  182. Amúgy majd kíváncsi leszek a bővítettre,ha lesz ilyen.
    Az új xmen filmben pl sokkal tisztább lett a kép megnézve a plusz jelenetekkel.

  183. Jó volt de nem kiemelkedő. Kellemes kikapcsolódás volt de nem felejtbeteten élmény.Voltak benne újítások azonban sok mindent már korábban itt ott látott az ember. Remake és reboot is egyben, de mivel nem csak a nosztaligikus elemekre épít folytonosan, így újat is felfedez benne az ember. Pontszám 8/10 számomra.

    BTW számomra a Kylo Rent játszó színész nagyon nagy casting baklovesnek tűnik. Addig ok amíg rajta van a maszk, de mihelyst levette nem tudtam komolyan venni, hogy ő az egyik főgonosz, az új Vader..

  184. Eloljaroban: en Star Trek fan vagyok, sz SW-re mindig is ugy tekintettem, mint egy kisse bugyuta de latvanyos es hangulatos guilty pleasure. Szeretem, de nem rajongok erte. Mindezt azert irom, mert szerintem ezt a filmet az elso uj ST-hez kellene hasonlitani.

    JJ-re meg a masodik uj ST ota haragszok, az elsonel meg elkabitott a vegre ujra ST feeling, es hogy ujra lathattam az igazi Spockot. Hasonlo erzeseim vannak as SW7 utan is, Han Solo, Luke, jajj de jo.

    Viszont amiert most sokkal bizakodobb vagyok, hogy innet rengeteg j iranyba lehet tovabb vinni a tortenetet. Az elso ST lezarasa kiherelte a franchiset, itt uj lenduletet adott neki. A halalcsillag harmadszori elovetele nagyon gaz, amiert el tudom most nezni, hogy ez a film egy osszekoto kapocs a regi es uj nezoknek. Ezt a szerepet tokeletesen hozta. Tovabbi elonye, hogy nem mar ismert karaktereket forgatott ki, hanem ujakat hozott be, meghozza kifejezetten jokat, kozuluk Rey magasan a legjobb.

    Ha onmagaban probalom nezni a filmet (ami persze nehez), egy eros atlagos popcorn. Ha hozzaveszem, hogy JJ most sokkal jobb munkat vegzett egy sci-fi ranchise feltamasztasaval (nagyon-nagyon sokkal), es a jovo nagyon is igeretesnek tunik, akkor siman kilencest adok a filmre, megelolegezve nekik, hogy a jovoben nem a korabbi filmeket akarjak masolni..

  185. katyvaszlipp
    “Azért Luke is elég hirtelen lett Jedi. Kenobi keveset tanított neki ahhoz képest, hogy az 5.ben meg felvette a harcot Vaderrel…”

    Ja. Csak a két epizód között / a filmben is/ eltelt három év..

    Rob: +1

  186. @zagloba

    Mármint a IV-V. között három év van?
    Oké, ezt nem tudtam, de akkor is mester nélkül tanulhatott Luke.
    Kardozni pláne, max erőhasználatot tanulhatott. Vagy kivel kardozott, szalmabábukkal?

    Na mindegy, szerintem visszahozták az Erő misztikumát,én ennek tudom be ezeket.

  187. Még egy dolog, amiről többen beszéltek, a zene nagyon semmilyen, ebben az egyben még az előzmény trilógia is jobb volt, a Duel of the Fates/Across the Stars/ A Hero Falls számok mind gyönyörűek, itt viszont csak a régi motívumok elenyésző mennyiségű felcsendülése okoz örömöt. Ettől még mint írtam bejött.

  188. Engem érdekelne Mark Hamil vajon mennyit rakot zsebre ezért az óriási szerepért? :)
    Amugy mi tegnap néztük,és igen megosztó véleményekkel jöttek ki az emberek a film után.Nekem nagyjából tetszett,főleg a poénok miatt,és a látvány is frankó volt.Viszont tényleg a 3d a nullával volt egyenlő kb,ha nem 3d-ben nézi az ember semmit nem veszít.És ami legjobban tetszett,hogy a trailerek után agyonfikázott Finn volt (legalábbis számomra) a legjobb figura az egész filmben.

  189. Szálljatok már le Adam Driverről! :-D Szerintem piszok tehetséges a srác, dacára annak hogy igen, fura volt Star Wars-filmben látni a sok remek függetlenfilmje után, én is inkább valami oldschool-történelmi filmbe tudnám kapásból elképzelni, de roppant izgalmas szála van, ez engem sokkal jobban megfog, mint egy levegőben lógó, megfoghatatlan főgonosz. Az, hogy hasonlít a hősre, pl már egy markáns húzás az eredetu trilógiával szemben, az ilyen pillanatok meg ötletek azok, amik miatt nem félek a maradék két résztől.

  190. Hatalmas csalódás ez a film, nem is tudom melyik negatívummal kezdjem annyi van.

    1.Kylo Ren maga a sötét oldal megszégyenítése, még viccnek is rossz lenne a karaktere, de sajnos vérkomolyan gondolták.
    2. A filmnek nincs története. Nincs. Már a felvezető szövegnél forgattam a fejem, hogy akkor most mi van? Komolyan harmadszorra is csinálunk egy halálcsillagot és felrobbantjuk? Ja de természetesen a birodalom maradványaként létrejött első rend vagy mi a f*szom simán képes volt egy 10x akkora 10x olyan brutális fegyvert csinálni, mint az előd.
    3. A Star Warsnak mindig is kiemelkedő zenei témái voltak, hát itt ez elmaradt. Simán használhatták volna a régieket, valamiért mégis csak röpke pillanatokra idézték meg őket.
    4.Miről fog szólni a trilógia? Még 2 halálcsillagot felrobbantunk? Semmi alapozás, semmi építkezés, nulla történet még mindig (az új karakterek felvezetésén kívül).

    Pozitívumok, amik miatt nem nézhetetlen a film:
    1.Remek űrhajós jelenetek, légicsaták
    2.Finn és Rey karakterei jók, szerethetőek
    3.A humoros részeket eltalálták
    4.Nosztalgia faktor

    Nem akarom sokáig húzni, én úgy érzem meggyalázták a sorozatot. Mindezt úgy, hogy az érdekes, szerethető star wars világ megmaradt, de ezt az univerzumot nagyrészt szeméttel töltötték tele és kihasználták az elődök örökségét.

  191. A viszolygókat meg a Rottenre hivatkozókat sem értem – de sosem értettem, úgyhogy ennek nincs köze az SW-hez :)

    Bár nincs itthon R2D2-s párnahuzat, a tusfürdőm sem bobafettes, ill. a csengőhangom sem Csubi morgása – attól még rajongónak tartom magam. Mindenféle nosztalgiafaktort mellőzve: a 80-as éveke elején volt az első SW-élményem egy külpesti moziban. Szóval ez egy ilyen nem fanatikus fan véleménye:

    Pozitívumok:
    – A film jó. Nem korszakalkotó, illetve nem tudom megmondani, hogy az lesz-e belőle, ezt majd a mai fiatalok, gyerekek eldöntik.
    – Mindemellett beleillik a “sorozatba”, nem láttam olyan részletet, amitől kilógna a sorból
    – A praktikus effektek rengeteget dobnak rajta. Az EpI-III-ra jellemző számítógépes műviség teljesen hiányzik belőle, ami HATALMAS pozitívum -ezért külön köszönet a készítőknek. Minden koszos, rozsdás, a műanyag sem úgy fénylik, ahogy más filmekben, minden elemnek, tárgynak érezni a súlyát, egyszerűen remek!
    – A karakterek szerethetők, kedvelhetők, nem értek azzal egyet, hogy Adam Driver rossz lenne a szerepre, inkább csak nem sikerült a “tékozló gyerekek” rendesen felvezetni, bemutatni
    – Daisy Ridley (Rey) szuperszép, szerelmes lettem bele :)
    – Csubi szenzációs. Kb. a legjobb karakter a filmben, csak vicces jelenete van, imádni való. C3PO-nak is van egy beszólása, amin percekig röhögtem, de úgy láttam, hogy csak én, úgyhogy ez vagy valami nagyon specifikus humor, vagy nem is volt az, csak én fogtam fel annak :)

    Negatívumok:
    – A történetvezetés hirtelensége. Szereplők csak úgy ott teremnek, mindenféle felvezetés nélkül, események csak úgy megtörténnek, minden történetszál a fővonalba kapcsolódik mindenféle előzmény nélkül. Ez nagyon nem tetszett. Repülnek a frissen meglovasított Falconnal, erre pont Han és Csubi szedi fel őket. Brrr
    – Túl sűrű az egész. Valószínűleg ellenkező esetben most azon durcáskodnék, hogy túl vontatott lett, de most engedtessék meg, hogy ezen brummogjak kicsit. Egyszerűen túl sok mindent akartak belezsúfolni, ezért nem maradt idő a kibontásra, egyes karakterek nem épülnek fel rendesen, nem kapunk válaszokat a miértekre (sok esetben már nem is fogunk) stb. Ez nem jó, nagyon nem.
    – Egyes régi karaktereket kár volt visszahozni. Carrie Fisher szörnyű. Pont. Mind a szerep, mind a karakter, mind a színész. Sajnálom, hogy ezt mondom, de borzasztó. Hannak jól áll az öregség, másnak nem. Ettől függetlenül Han is erőltetett, nagyon kevés jött vissza a régi csibészből.
    – Végiggondolva lehet, hogy jobb lett volna régi karakterek nélküli, misztikus filmet csinálni, amiben csak utalnak a múltra, esetleg villanásokig látjuk a régieket. Túl sok lett a múltból, kár érte, szuper történetet lehetett volna kerekíteni kizárólag új szereplőkkel is.
    – A reboot érzés sajnos engem is megviselt, ezért is kár, de tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalság nem néz 70-es évek beli filmeket :)
    – A főgonosz egy vicc, ebben egyetértek mindenkivel. Borzalom.
    – A zene. Most vagy Williams elfáradt, túl idős már, vagy nem volt elég pénz/idő, de ennél jellegtelenebb filmzenét még nem dobott össze az öreg.

    Összességében remek élmény, pont azt adja, amit vártam, a trailerekkel sem vertek át, úgyhogy nálam nincs túl sok panasz. A régi és az új fanoknak való megfelelési kényszer rányomta bélyegét az egészre, de attól még jó, az univerzumhoz méltó alkotás született.

    Sosem gondoltam volna, hogy ilyet mondok, de kár, hogy nem Abrams rendezi a következő részt. Félek tőle, hogy rossz irányba indul el a reboot.

  192. Még mindig nem láttam a filmet, de már nagyon várom a szerdát! :)
    Mindenesetre ami a pénzügyi vonzatát illeti, James Cameron Avatarja legkésőbb január elsejére már “csak” a második lesz!

  193. Rettentő nagy csalódás volt a film!! Bár ne mentem vpéna el rá, nem éri meg a mozis élményt! Rebootolták az új reményt, csak szarabbul…

    Spoiler:

    30 év alatt felhúznak egy halálcsillagot, de 10 hajónál többet nem tud gyártani egyik fél sem???? Szánalmas… Az ellenállók bázisát a megyébe rejtették el Zsákos Frodó mellett kb 3 focipálya nagyságú helyen. Oltári nagy katyvasz az egész film, az egyetlen igazi nagy jelenet, amikor Kylo Ren megöli az apját Han Solot.

    A kardpárbajjal nem volt bajom, bár sérült volt Kylo, de Fint miszlikbe kellett volna aprítania a 2. mozdulattal, plusz kylo a kardját úgy mozgatta, mindha pallos lenne, nehézkesen és lassan, pedig csak a markolatnak van súlya…

  194. SPOILER
    Én nagyon féltem, hogy túl lesznek tolva az öregek, de szerencsére nem, attól is rettegtem, hogy majd Luke szerepe lesz kicsit túljátszva, beugrik az utolsó csatába és megmenti a napot stb. stb. És talán a legjobban azon izgultam, hogy a 3 új főszereplő legyen jó. Látom, sokan más verziót néztek, mint én, de amit én láttam az kicseszettül jó volt, tetszik, hogy vannak deja vu-k, de mégsem teljesen ugyanazok, elvégre van most is renegádunk, pilótánk és jedink, de kicsit megkevert szerepekkel. BB8 szerepétől is kicsit féltem, nagyon aranyos, de azért sokat nem néztem volna, szerencsére nem is kellett. Ott van a Han Solo – Kylo Ren vonal ami teljesen meglepett és örülök, hogy az a szál ilyen lett és ezt meg merték lépni. Rey rettenetesen szerethető és a Falconos első csatától kezdve érezni, hogy tud ő valamit az erőről, még ha nem is tudatosan. Jah és minden hajót csatornafedél alakúra kéne csinálni, mert láthatóan ez időtálló. Nemhogy a Jakku-s üldözést hogy kibírta, de simán nekipattintják a Falcon alját fénysebességgel a StarKiller Base felszínére, és még fel tud szállni… Rey látomásait még én sem tudom hova tenni, az, hogy esetleg kicsiként tanonc volt, talán Ren még ismeri is egy hihető felvetés, kíváncsi leszek. Aki szerint ez ismétlés volt, annak ennyire fáj, hogy ~30 év után vannak visszatérő elemek? Ennyire nem akarhatjátok utálni… Én megnyugodtam, jó nyitás, tetszik, és az 1-2-3 után üdítően logikus a sztori, vannak értelmes párbeszédek, és annyira kevés a CG, hogy öröm volt minden képkockája. Jöhet a 8-9, ezekkel a szereplőkkel néznék még többet is. A starkiller base-t nem hittem volna, hogy elintézik, ez időtállóbbnak tűnt, meg végül is időtállóbb is volt, elég nehezen ment a kiiktatása. Kylo maszkja amúgy szerintem csak tisztelgés a nagyapja előtt, nekem az az érzésem, hogy Snoke az ő történetét kifordítva állította át Kylo-t, így bele kapaszkodik. Ott a fohász a roncsolódott maszkhoz, ott a saját példánya, gondolom a vívódását igyekszik ezzel is erősíteni. Artu felébredése meg szerintem nem nagy dolog, abban sem vagyok biztos, hogy ez bármikor meg lesz magyarázva, de nem is izgat. Ha tippelnem kéne Luke állította le, és most kapcsolta vissza. Biztos vagyok benne, hogy az egész VII történéseit ő is végigkísérte valahogy, és hagyta, hogy Rey eljusson hozzá. Ami nem teljesen világos, viszont ez már tényleg érdekelne, az a kard. Ez most melyik is? Luke-nak ha jól rémlik új kardja van, mióta elhagyta a kezét, itt viszont ment a legenda, hogy az övé volt, előtte meg az apjáé… szóval ez akkor most az a kard, amit a kezével hagyott el?

  195. FZoli – jaja, ez esett le a Bespinen, miután Vader lecsapta a kezével együtt. Ezt vágta zsebre Obi-Wan, miután meggrillezte Anakint. strapabíró cucc, egy karc nincs rajta! :)

  196. Tegnap néztem meg Imax-ben.

    SPOILER IS LESZ!! :D

    – imaxben kötelező, imax élmény, kép hang 2016- hoz méltó, nem lehet belekötni.

    – történet, valóban új reményre hajaz, ez baj, gyakorlatilag van ismét egy jedi, aki fedezgeti fel a saját erejét, de hát mit várunk?! Hogy csecsemőként már tárgyakat emelgessen, amikor még azt sem tudja, hogy kicsoda?! meg honnét jött?

    – a sötért oldal fővezért szerintem megvették a hobbitóbl, mint egy ork, NAGYON NEM TESZETT!, szánalmas volt, még a grafika és a CGI is úgy nézett ki, nagyon nagy 0 pont, de inkább minusz.

    – Kyo Ren hezitálása és szerencsétlenkedése szerintem pont jó volt, és pont azért, mert tipikus dath veder-i gonosz karakter, jó oldalról származik, így sosem lesz abszolút gonosz / mint pl. az uralkodó volt /. mindig ott a hezitálás, és jó látni, hogy mindig van egy nagyobb erő, és nagyobb hal, akinek ő is engedelmeskedik, akinek engedelmeskednie kell, ráadásul a képességeit tekintve ahogy megállítja a lövést, látszik, hogy nem egy gyenge karakterről beszélünk, csak labilis, ezért a dühöngés is, ami szerintem nagyon jó volt, nekem tetszett.

    – az új szereplők üde színfoltjai, akárcsak a zene, az egész filmnek, chewbacca pedig hozza a kötelezőt, nagyon jó karakter még mindig.

    A két legjobb jelent számomra legalábbis, a földről felvett X szárnyú harc amiben Poe szórja a népet, az annyira epikus lett, hogy el nem lehet mondani, és a CGI is itt a legjobb, zajlanak a földi események, de a háttérben megy az aprítás, de nem a I-II-III -ban Lukács bácsi által agyonfénykardozott és lézerfegyverezett káoszban, hanem csak pont amennyi kell.

    A másik, – nekem legalábbis – a zárójelenet, ahogy Luke megfordul a csuklyában, és meglátja a fénykardot, az a tekintet úristen, benne minden fájdalom, mint jedi mester, a száműzetés, és a megkönnyebbülés, és a szomorúság egyszerre. áááá lehet sokaknak az semmi, nekem nagyon átjött.

    7/10-es nálam a film, és amúgy 8-9 lenne, de ez a főgonosz ork lopás a hobbitból , – mondjuk ki, mert így van! – nagyon nagyon nem kellett volna………….

  197. DarkEagle
    A mostani canon univerzumba nem csak az eredeti trilógia tartozik, hanem az előzmények is.
    “The official Star Wars canon consists of the seven released Star Wars theatrical feature films” wikipedia
    “As of April 25, 2014, the only previously published materials that are considered canon are the six Star Wars films and the Star Wars: The Clone Wars television series and film” – wookiepedia.

    Luke képzése nem fél, hanem egy évig tartott, mert annyi telt el a két rész közt. Bár szerintem ez is elég kevés, dehát az alapokat adták csak neki át, ahhoz meg csak elég.

  198. Ha valamiről, SW7-ről én is írok a blogomba, de tegnapi megtekintés után itt is kiadnám a sirámaim:

    (Ja: SPOILER-SPOILER.)

    – Nekem az egész film túl realisztikus volt. Most ez hlyén hangzik elsőre és akár jó is lehetne, de pont ahol kellett nem éreztem a mese faktort – űrcsaták pl. Ez a szokásos kamerarángatós, MARVEL darkos hülyeség.

    – Erőltették a filmben néha a régi Star Wars vágásokat, de ez eltűnt teljesen az első kb. 20 perc után.

    – New Hope teória: igen, ez igaz volt a Phantom Menace-re is, de ott nem zavart. (Pedig nem szeretem MÁR a filmet, premierkor anno imádtam.) Itt azonban olyan mértékű szolgai másolás, hogy hihetetlen, ami a 15x akkora Halálcsillaggal tetőzik be. Én komolyan nem hittem el, azt hittem valami rém rossz poén.

    – Ha már poén: sok volt a poénkodás és túl azok is túl Diznisek. Mikor gondoltátok volna (lyen Rebelseket leszámítva) egy Star Was filmbe elhangozni a “pasid” szót?

    – Star Wars normális fénykardpárbaj nélkül? Ez komoly? Az Episode 1-nél letettem a hajam. Nem kell CGI Yoda, meg pattogás, de ez mi volt?

    – Han Solo szerepeltetése (mármint ahogy), nekem több sebből vérzik. A régi vonalas rajongók közül kinek ne lenne a kedvence? Nem volt elég az Indy 4? Ilyen méltatlan halált halálni egy hihetetlen kidolgozatlan, összecsapott, péklapáttal ütném ha meglátom fejű kis k*csög által (aki színészileg is nulla). Kidolgozatlan, irritáló figura, indokolatlan Vader copy. (A főgonosz abszolút Harry Potter – Narnia vonalas arc).

    Ezt a nyírjuk ki Hant teljesen indokolatlannak és megalázónak éreztem, hiába spoilerezte el mindenki, még a ripacs Vlogger pápa Szirmai is.

    – Leia tök fölösleges, érzelemmentes volt, emberileg vicces és önironikus Carrie Fisher, de itt teljesen feleslegesnek éreztem, ami meg Han gyászát illeti, Csubakka morog egyet, ennyi.

    – Luke no komment. Ennél sokkal komolyabbra számítottam felbukkanását illetően. Ez nem cliffhanger. Ez semmi.

    – C3PO – minek????

    – Totálisan az az érzésem volt, hogy megvették kilóra a régi brandet, bandát, mindenkit DE nem tudtak velük mit kezdeni.

    – Most először életemben éreztem, hogy John Williams fáradt, nem akarja, unja. Tényleg jellegtelen zene volt, az összes prequelben volt valami jellegzetes téma, itt SEMMI. Ha lúdbőröztem az csak a régi melódiák felcsendülése miatt volt.

    – Összességében én eleve feleslegesnek tartottam a folytatást, de oké, haladjunk a korral stb., viszont ez, ilyen iramban az én szememben nagyon gáz, amit a Disney elkezdett és csinálni akar. A Prequelek indokoltak lettek volna, ha nem Lucas írja-rendezi, az első rész nem egy gyerek bohóckodás, a második egy digitális politikai nyál, a harmadiknak meg az utolsó 20 percéről kellett volna szólnia a 3 filmnek. (Oké sarkítok, de értitek.)

    – Meg fogom még nézni, nagyon szerettem volna szeretni ezt a filmet, imádtam a főcímet, de onnantól kezdve egyre alább hagyott az érdeklődésem. Asszem’ mindent elmondtam (tuti kimaradt valami), kérem kapcsolja ki.

  199. Azt hiszem, Ilyen élményekért érdemes ma még moziba járni.

    Vicces egyébként, hogy önmagamat is beleértve, jó, ha volt 10 csaj a Mammut 1 legnagyobb termében. :)

    És talán az Inception alatt volt utoljára olyan, h fél óra elteltével síri kussban nézte végig mindenki. Se telefon, se járkálás, se székrugdosás, se képbe bele logó, nagy kobak. Teljesen rácsodálkoztam..na meg arra is, h az előre megvett e-jegyet nem váltják ki és nem kapsz papír alapú tikittet. Mit fogok így elrakni emlékbe??:D ja és nem hivatalosan üzenném a magyar moziknak, h sima 3D nem kell, fölösleges, semmi pluszt nem ad hozzá, felejtsék már el egy életre..legalábbis jó lenne.

    Kicsit elkalandoztam, szóval J.J. Abrams egy jó rendező, még akkor is, ha némileg megkötik a kezeit, ráadásul pont egy Disney… Így kicsit nehéz újat mutatni, de ő, ilyen körülmények között, ebből kihozta a maximumot sztem. pacsi érte, mindig le tud nyűgözni vmivel.

    A látvány lélegzetelállító volt! A roncstemető, lezuhant csillagrombolók über alles! Zseniálisan nézett ki. Amikor pedig megjelennek a nagy öregek is, na ott még a gyomrom is összeszorult. Új frizura, mi?:D haha

    Új karakterekre nem tudok rosszat mondani, beleillettek, meg lehetett szokni őket. Kis robot mellett, ezen a stikkes Kylo Renen mulattam a legtöbbet (hogy rohadj meg)

    Egy szó mint száz, szórakoztató volt, hamar elszaladt az a két óra és talán, ha tartják a szintet, a következő rész még jobbra sikerül.

    Nincs kristálygömböm, nem tudom, hogy ez klasszikussá tud-e válni, nem biztos, de nekem összességében tetszett, vhol a régi klasszikusok és az előzményfilmek közé tudnám besorolni..nem a legjobb és nem is a legrosszabb.

    Végszó gyanánt továbbra is igyekszem spoilermentes maradni: de amit ezek ebben a sztoriban meg mertek lépni,….

    arra még tőlem sincs bocsánat!!!44 :D

    7,5/10

  200. Nem tudom valaki említette-e már fentebb, de én ezen vacilálok folyamatosan. Még a marketing hype-őrület kezdetén kijöttek ilyen promóciós karakterkártyák. Rey képe alatt az szerepelt, hogy Rey Solo, még ment is a röhögés, hogy na ezt hogy fogják szinkronban megoldani. :D
    Ezért én azt gondoltam, hogy kb. az fog kiderülni a film közepén, hogy Rey Han lánya és onnantól kezdve köztudottá válik a film végéig.
    Erre meg az utalásokon kívül semmi konkrét. Dafuck?

  201. Nekem csak az volt érdekes, hogy amikor a végén visszamennek a Rebel bázisra (miután bázis felrobbant, Han meghalt), Rey leszáll hajóról, majd néznek egymásra Leia-val és megölelik egymást.

    Na most a filmen belül ott találkoznak először (mert addig Rey fogságban volt).
    Ez a rész teszi kérdésessé, hogy milyen kapcsolatuk volt már előtte.

  202. Zsedan: Igen a Leia-féle ölelés eléggé anyucis ölelés és valahogy ez így bűzlik és az se volt benne, ahogy a trailerben Leia átadja Reynek Luke egykori fénykardját… Mintha ezt egy az egyben kivágták volna. Mondjuk nkem egyébként is plothole warsnak vagy “what a coincidence” warsnak tetszett a film, a 10/10-es feeling és poénok és fanservice mellett.

  203. Gyerekek… Sajnos nincs időm elolvasni mind a 238 kommentet úgyhogy bocsi ha már ezerszer leírtátok!
    Rólam annyit kell tudni, hogy óriási Star Wars rajongó vagyok, imádom az eredeti filmeket. Az előzmények engem nagyon rosszul érintettek, eszméletlenül nagyot csalódtam, utálom őket.
    Aztán kijött a hetedik rész első néhány előzetese és azt mondtam, hogy hűha.. ez igen! Ez Star Wars! Az elsők között voltam akik megvették a jegyet hiszen biztos voltam benne, hogy J.J Abrams és Lawrence Kasdan nem tudják elrontani. Valamint a trailerek is azt sugallták ,hogy basszus most tényleg odatették magukat és kapunk egy nem csak jó Star Wars filmet, de egy kifogástalan moziélményt is. Álmomban sem gondoltam volna, hogy nagyobbat fogok csalódni mint valaha. Nem szeretnék mindent kivesézni, hiszen erről egy könyvet tudnék írni szerintem, de legyen elég annyi, hogy ennek a filmnek hangulatában és karaktereiben köze nem volt azokhoz a filmekhez amikkel elméletileg ugyanabban az univerzumban játszódik.
    Kylo Ren az új gonosz? Az Első Rend egyik vezetője?? Ugyan már! Legtöbbször úgy éreztem mintha az Űrgolyhók 2-t nézném. Értem én, hogy nagy a feszültség benne és, hogy kettősek az érzelmei, de könyörgöm.. Akárhányszor rossz hírt kap, szétver mindent mint egy óvodás..? Aztán találkozik a rég nem látott apjával, majd elsírja magát??? Édes Istenem ez egy főgonosz? Hát majdnem eret vágtam annál a bizonyos jelenetnél a hídon.
    Han Solo halálát sikerült elspoilereznem előre és azt hittem legalább be fogok könnyezni amikor meglátom, hogy a mindenkori kedvenc karakterem meghal. Hát az a helyzet, hogy majdnem felröhögtem.
    A tempó pedig olyan veszettül gyors volt, hogy sokszor azt sem tudtam, hogy mi miért történik. Például amikor Rey megtalálja Luke.. akarom mondani Anakin kardját. Hát ilyen okádék módon elintézni azt, hogy legyen egy fénykard a végén a kezében…
    Szánalmas lett a film, ahol csak lehetett az arcunkba tolták Finnt és az erőltetett poénjait, arról nem is beszélve, hogy ugyanazt láttam, mint az első filmben. Star Wars hangulatot pedig tényleg csak a címnél éreztem.
    Na jó be is fejezem mert szerintem így se fogja senki se elolvasni olyan hosszú lett.. Pedig mennyi mondanivalóm van még.
    A lényeg az, hogy borzasztóan elszomorított ez a film.

  204. Miért gondolják egy csomóan, hogy a prequel trilógiét törölték a kánonból? Már, hogy törölték volna? :D

  205. SPOILER

    Rey biztos, hogy nem Solo, miért titkolná Leia? Hülyeség, az első ilyen teóriától kezdve hülyeségnek tartottam a Jaina vs. Jacen erőltetését. A Ben Skywalker=Rey sokkal ütősebb szerintem.

  206. Kr3nos huh, na akkor SPOILERESEN:

    Az eredeti utódttörténetekben Luke és Mara-Jade fiát hívják Ben-nek, a Force Awakens-ben Soloék fia kapta a nevet, ezért merem megkockáztatni, hogy az eredeti sztori szerinti Ben Skywalker helyett Rey lesz a közös gyerek ;-)

  207. spoiler:
    ventillátor: Igazán minden jogod meg van nem szeretni ezt a filmet, de ez mivel rosszabb, mint hogy az új reményben komikus szinten lépnek rangot a tisztek? Az, hogy szét ver Kylo egy pultot, inkább normális reakció, minthogy irtani a vezetőséget ahogy Darth Vader tette. Ami meg a könnyezést illeti, tisztán látszott, hogy csapdát állít az apjának, az egy színjáték volt, és szerintem egy erős jelenet, jól mutatta, mennyire elszánnt a sötét oldal mellett. A tempo szerintem teljesen rendben volt, az első nagy hajrá utáni levezető rész, amikor Rey-ék kiérnek az űrbe a Falconnal, talán nem hagy elég időt, ott több nyugi kellett volna, mert ott hirtelen megjelennek Soloék és megy tovább a film, de amúgy azért inkább így legyen, mint hogy 3+ órát üljek a moziban teli hólyaggal.

  208. Fzoli: nem volt ott semmilyen csapda… ott még örlődött. Az meg hogy az elején ellőtték apa-fiu páros evette az erejét a jelenetnek. Az lett volna epic, ha ott tudtuk volna meg, hogy Ren tényleg a fia. Olyan mindha a régi trilógiában Vader: El kell mondanom valamit Luke. Luke: Tudom ben elmondta az apám van, valami más?…

    A sötét oldal útja, hogy a gyengéket ki kell szelektálni, nem volt avval gond ha Vader kiiktatott pár hozzá nem értő embert.

  209. Ha a kukába dobták volna az egészet, akkor lehettek volna annyira kreatívak, hogy nem onnan szednek nevet, amit kidobnak, szóval szerintem ez nem véletlen, de majd eldől.

  210. ha nem “lőtték” volna el az “elején” az apja fiú párost, hanem lett volna még egy “én vagyok az apád” csattanó, az már csak azért sem működött volna, mert Kylo számára ez nyilván ismert tény, csak a nézőnek nem, másrészt meg akkor meg az lenne a bajotok, hogy azt is másolták :) Haters gonna hate.

  211. FZoli:
    Csapdát állít az apjának? Először is Han fegyvertelen volt. Másodszor meg tök nyilvánvaló volt, hogy esze ágában sincs bántani a fiát. Arról nem is szólva, hogy akkor is könnyű szerrel legyőzhette volna az apját, ha történetesen Han végezni akar vele.

    Az előléptetésekről pedig annyit, hogy ha a saját oldaladra akarod állítani a fiad, valamint le akarsz számolni a lázadókkal akik ezt ellehetetlenítik és közli veled valaki, akinek a lázadók elfogása a dolga, hogy elbaszta a régóta várt lehetőséget, nem baszná fel annyira az agyad, hogy hirtelen felindulásból bántanád?
    De teljesen felesleges összehasonlítani a kettőt hiszen Vader reakciója az erejét és a dühét tükrözi, míg Kyloé inkább tűnik toporzékolásnak és gyerekesnek.

  212. Szerintem sem volt ott semmilyen csapda. Han balszerencséjére hirtelen besötétedett és az visszarántotta a sötét oldalra a fiát

  213. SUPERMEGASPOILER
    Hát, lehet hogy nektek van akkor igazatok, viszont semmi nem volt, ami megzavarja Kylot, nem volt pillanat, ami azt sejtette volna, hogy na hopp, most meggondolta magát, hanem volt egy konstans könnybelábadt szem egy megható segítségkérő dumával, majd egyszercsak a kinyitott kard Hanban. Nem volt az a tipikus filmes megoldás, ahol visszatorzul a szereplő arca, vagy nem zavart közbe harmadik fél hogy kizökkentse. Egyszerűen csak közel csábította Han-t, hogy ne is ellenkezzen és a legkönyörtelenebbül végezhessen vele. Nekem ez így állt össze így elsőre.

  214. Akárhogy is nekem hatalmas lyukak tátonganak a sztorin. Semmi sincs megmagyarázva. A 4. részben (bocsánat az első részben) gyönyörűen meg van magyarázva minden, nincs semmi kérdés, mindent lehet érteni. Ben tök érthetően elmondja mi történt, (most azt, hogy nem mondott igazat azt hagyjuk) és az eseményekből minden értelmet nyer és ahogy mondtam, a nézőnek nincs semmi kérdése.
    Ennél a filmnél pedig ültem a székben és kapkodtam a fejem, hogy most mi van? Hol vagyunk? Ki kinek a gyereke? Miért kell Luke? Miért nincs rendes flottája az Ellenállásnak? Mit keres a Jakkun a Sólyom? Miért lett Hanból megint csempész amikor a lázadás egyik vezetője volt? Mi történt Han és Leia között? Mégis mi az Isten történik???
    Annyira nem volt felépítve a story, hogy nemigaz… Helyette maradt a kínos poénkodás és a nosztalgia áradat.

  215. Hát, én még mindig érzem, így két nap után is, mennyire magával vitt ez a rész, nagy élmény volt, rég moziztam ennyire jót. Valami ilyesmit vártam a Jurassic World-től, ott sajnos nem kaptam meg. Talán eleve kicsit a nosztalgiavonatra akartam felszállni és ezért éltem át pozitívan, mások, így ti, meg talán túlságosan féltetek attól, hogy rossz lesz, vagy valami megugorhatatlanul magasra tehettétek a lécet, és emiatt nem sikerült élvezni, nem tudom, de őszintén sajnálom, hogy nem élveztétek úgy mint én.

  216. Remek film lett, én nagyon élveztem. Nem is igazán értem ezt a rengeteg rinyálást fentebb (nem érte meg a 4 eurós mozijegy pl.). Pont azt és abban a mennyiségben kaptam amit vártam. Akit az erőhasználat Disney-féle változata érdekel annak érdemes lehet belelapozni az FFG féle szerepjáték könyvekbe (ez most az erőhasználat hivatalos “elmélete”).

  217. SPOILERES!

    Az első mondat a sárgából már nem jött be “Luke Skywalker eltűnt” már sorry de 30 évig vártunk egy új részre (a régire alapulót) mégis mi a jó frászért ezzel kell kezdeni? Róla szólt az egész előzmény, de most fene se tudja hol van és kb káosz minden amit maga mögött hagyott, köszönjük Luke, szokás szerint belekapsz a dolgokba aztán összeomlasz és lelépsz felelősség nélkül taps…

    Ezt persze meg is erősítette az egész film (amatőrökkel volt tele végig). Nem csak a Jedik tűntek el, de a tisztességes járműtervezők is, mert mára csak a magnum maradt meg néhány nem is tudom mit csináljak a régi dolgokkal, adjunk neki szürke szín helyett feketét meg fehéret, ami piros volt az legyen most kék, meg fekete és a “kereskedő városba” is egy nagy kapu elég lesz (ami csak egy kapu) a többi része meg majd sátorból is jó…még űrkikötő se kell mert minek az? Nevetséges :S.

    De igazából, ezek még oké, legyen…

    Ám az olyan részek, hogy “Chuwi ad már kölcsön a fegyvered, huh ez jó puska, kösz” hát basszus mi a frásznak ez bele? Meg a lőjük már meg Chuwit, mutassuk már meg, hogy élőlény, az is minek? Meg a bemegyek a lebujba és ott 2-en is jelentik, hogy hééé hóóó itt van a robika, jöhettek, de nem, a jelentők véletlen sem próbálnak ezek után semmit se tenni, feltartoztatni, elkapni őket, hagynak mindent ahogy van és többet nem jönnek képbe, de kellett ez a jelent tényleg…:S.

    Meg a végén, az 500 lépcsős próba, 2 percig csak mászik a csaj, ennyi lépcső a Gyűrűk Urába se volt, ide mégis minek kellett? Az Ace Ventura 2-ben jó volt mikor leküldni a “Slinky”-t (rugót) a lépcsőn és az uccsó előtt pont megáll a “leküldhetem még egyszer?” poén miatt, de ide ez minek kellett? De ilyen a sakkos jelenet (véletlen bekapcsolódott és még működik), a Sóló féle téged is átvertelek meg téged is szokásosan, ennyire vén vagyok de üzletelni még most se tanultam meg… Tele volt ilyen full idegesítő részekkel.

    A story érdekel, a karakterek fejlődése, a haladás, a párbeszédek, a pro kontra, a végső cél felé való haladás (de itt még cél se volt, egyik oldalon se, csak úgy csináljuk valamit, mert ő csinált valamit és kéne valamit reagálni)… Magasról lesz..om, hogy miből épül fel egy fénykard, vagy milyen puska milyet lő, vagy jó e, vagy nem a film alatt és a falconból mit kell épp kitépni, vagy bekapcsolni, hogy ne rohadjon úgy le, a birodalmi lépegetőkről sem kezdett el senki sem azon agyalni, hogy jó lenne ha megmutatnák, hogy mégis melyik gombbal lép, és elmondanák, hogy az A-winghez képest milyen tűzerővel rendelkezik, vagy éppen milyen vastagságú a pajzsa… A karakterek kezébe adtuk ezeket az eszközöket, az írók csak tudják, hogy mit kell adnom a karaktereim kezébe, mivel a leghatékonyabbak, mi kell, hogy ne akadjanak meg a kaland során, és arra koncentrálhasson a néző, ne arra, hogy használnak e papírt a wc-n az űrben vagy sem, illetve, mi a heti menü a szakácsnál az Első Rendnél, és mi a kedvenc kajája Chuwinak, vagy épp van e egy tizedes aki seggberúg és ellenőriz mindig, mint rohamosztagost. Nem kell ilyen egy filmbe, ha nem ilyen a stílusa, és a Star Wars sosem erről szólt :S. (Az külön poén, hogy tudták a rohamosztagosok számát fejből, hogy honnan? :S)

    Emellett a profizmus kihalt a karakterek gyártásánál is. A holofőnök az mégis micsoda? Melyik Gulliver filmből szerződtették ide, túl ocsmány volt a képe oda vagy mi? Egy ócska bankárnak nézz ki aki dirigál egy felnagyított holoképen és csak a stratéga dolgai érdeklik, a kockázatmentesség (amit ugye a tisztje nyomott végig). A beosztott sith tanítványa meg pff :P kb dísz, mert kell egy ilyen az SW filmekbe. Milyen elveszett beteg elme az aki ilyet ír egy fontos karakternek, hogy sírok a nagypapa után, hogy mutass utat mit akartál régen… Egy valaki se volt aki elmondta neki, hogy nagyapád lehet szart a kölkeire és apának pocsék volt és elárulta az egész családot, a nagyapa szerepet meg meg se érte, de azért banyek ő is rájött a VI. rész végére, hogy tökre unalmas már sisakban rohangálva ijesztgetni a népet egy másik kripli társaságában, így ő is inkább levágta a rondábbikat kettőjük közül a kútba, hogy nézzen körül ott, mert elég legyen végre a sok éves feszkóból ami eddig volt. Erre ez a nyomoronc nem pont ezt felejti el és csapong a filmben mint egy bolond, jobbra meg balra és reméli, hogy majd egyszer valamerre kitisztul a kép? Komolyan tökre abszurd, hogy mindenki vágja a nagyapja storyját a galaxisba, pont ő az aki…. Ráadásul Luke-tól tanult személyesen áááá. Aztán mikor jön értem apa, és kihúzna a szarból amibe kerültem, akkor a legkisebb ellenállás felé megyek, és megmutatom, hogy milyen kardom van, ezzel olyan családi törést okozva ami helyrehozhatatlan és innen már csak lefele van :S….Ökörség, ahogy az is, hogy püföli a sebet mert attól jobb lesz majd biztos…Simán 1 órán át kifárasztani, addigra kivérzik és ennyi volt az ürge (de ugye a bolygónak pont szét kellett hullani). Az egész arc szorongása és vergődése végig idegesítő volt (még a katonák se vették komolyan az egész film alatt), és nem érdekel, hogy emberi e vagy nem (nem normális az egész), ha Star Wars-ért fizetek, akkor kellően kevés idő áll rendelkezésre egyetlen filmben is, hogy ilyen ostobákat rakjak bele, főleg főszereplőnek, te jó ég :S, még Jar Jar is elviselhetőbb volt (pedig mellékszereplő volt), mint ez a depressziós pszihobolond, aki főszereplő ááá. Már abból is látszott a kidolgozatlanság és a nem tudom mit írjak, hogy sisakot raktak a fejére, de mégis minek? Minek az ha 2 percenként leveszi és félrerakja. Amikor csak lehetett akkor levette és eldobta, vagy lerakta valahova, akkor mégis minek? (ráadásul full gázus is nézett ki :S) Bár igaz a színész feje alatta elég gyér volt, lehet nem bírtuk volna egy egész filmen keresztül röhögés nélkül ha azt kell nézzük végig (fantáziátlan izé..).

    A többi karakter elviselhető volt, bár a Leila és Solo pároson látszott rendesen, hogy kevesebb van már előre mint hátra.

    Disney megint nyert ezzel egy csomó pénzt az tuti, de attól még utolsó az összes eddigi SW közül, remélhetőleg a következőre összekapják magukat, mert elképesztően semmilyen volt ez…

  218. Azért elég sok ember rohadtul nem figyelt film közben, vagy nem is akarta azokat a dolgokat megérteni, anélkül, hogy ne szájbarágósan legyen elmagyarázva.

  219. Nagyon orulok, hogy eredeti nyelven neztem, felirat nelkul. Karakterek jok voltak, a poenok ugyszint. A dinamika rendben volt, ahogy a storyval sem volt bajom. Magasak voltak az elvarasaim, de elveztem.
    Meg lazan neztem volna belole egy negyed orat.
    Egyebkent, ahogy nezem, Ren hisztije semmi nem volt ahhoz kepest ami itt ment/megy. Mindenki nyugodjon le a p****ba, azt adtak amit a rajognok vartak vilagszerte. Talan nem a fanatikus rajongok, hanem az atlag rajongok, mint en. Aki romma nezte 15 eve az osszeset VHS-en. Meg hozza tennem, hogy Ren karaktere nekem teljesen rendben volt. Egy pszichopata volt lassuk be, az orjongesei, az, hogy orlodik aztan megoli az apjat, volt egy ket badass jelenete is. Fiatal, meg kepzetlen de van benne potencial. Valoszinuleg en mas szemmel neztem ezt a filmet es szerettem, es akarok meg. A zene viszont elsore tenyleg nem utott akkorat. Majd itthon ujrazok meg parszor ez biztos. Egy jo 8/10 a kategoriajaban.

  220. Érdekes olvasni, hogy sokaknak nem jött be Kylo Ren karaktere, nekem mindenesetre tetszett, hogy kaptunk egy összetett gonosz karaktert, aki vívódik, küzd, bizonytalan önmagával és a világgal, és végre nem egy n+1-edik rideg, sablonos gonosz arc, mint amilyen Dart Maul, Dooku vagy Vader volt az Új reményben.
    Persze, lehetett volna Kylo Ren karaktere körül még több titokzatosság, hogy csak szép lassan derül ki, hogy kicsoda is ő valójában, de ez egyszer már le lett játszva Vader-rel.
    Van potenciál a karakterében, én kíváncsi vagyok hogyan fog alakulni a sorsa.

  221. Nem érti meg senki, hogy Kylo Ren nem sith lovag? Csak egy bohóc…
    Olyan mintha én azt mondanám hogy mostantól sith vagyok, elolvasok pár könyvet aztán kierőszakolok magamból pár képességet. Nyilván van valami alapja hogy meg tudja ezeket tanulni mert Solo meg Leia gyereke. De egyébként meg csak egy szektás harcos, aki próbál keménykedni. Egyelőre…

  222. Röviden, tömören, spoileresen:

    Nekem tetszett a film! Jók voltak a szereplők, jók voltak a jelenetek.

    A szotori nem rossz, de a halálcsillag 2.0 engem is bosszant. Nem is maga, hogy újat építettek, hanem hogy még könnyebben elpusztították mint a régit. Mintha már minden hétvégén ez lenne a programjuk a pilótáknak… :S

    Az új gonoszokat nem éreztem elég fenyegetőnek, főleg nem a Han gyereket.
    Még Anakin is durvább volt kb. ilyen idősen.
    Igaz én gyerekként láttam a 4-5-6. részt, de azoknál konkrétan leizzadtam amikor Veder került a képernyőre. Mindig nagy feszültség vette körül a jelenlétét.

    Ha pontoznom kellene:
    Látvány: 10
    Színészi alakítás: 10
    Történet: 6
    Zene: 8
    SW érzés: 9

    Az biztos, hogy többször újranézős és várós a folytatás!

  223. Ez szörnyű volt. Nem volt története, nem szólt semmiről. Kb annyi volt az egész értelme, hogy a borzasztó feminista vonulattal, új célcsoportot szereztek. Most komolyan???

  224. Nálam a film mondjuk 8/10. Nem tökéletes, de kiváló moziélmény volt. Az, hogy kaptam egy New Hope 2.0-át vagy épp remake-et kevésbé zavart. A sokadik Halálcsillag verzió már sántított pláne, hogy a könyvekben (amiket kitagadtak a kánonból meg úgy általában) olvastam fantáziadúsabb tömegpusztító fegyverekről is, azokat is lehetett volna hasznosítani. Aztán mondjuk Rey picit baromi gyorsan tanult meg erőt használni, főleg ahhoz viszonyítva, hogy Kylo elvben tanulta is ezt, ennek ellenére csúnyán elrépázta a Solo fiú száját. Jah meg a zene nem volt annyira erős, de kb ennyi a negatívum.
    Egyébként Han sorsa ott megpecsételődött, amikor rákiáltott a fiára (mivel ez egy próbatétel is volt Kylo-nak), nem volt ott vívódás, nem is volt csapda, de egy lehetőség volt számára, amikor a gyötrődésről beszélt, ami mardossa ott pont arról beszélt, hogy már rég a sötét oldalt választotta, de csak akkor térhet át tényleg, ha megszabadul az egyetlen kötődéstől, az apjától. Nem csapda volt (visszaolvasva pár kommentet), de nem is vívódott, csak a lehetőséget használta ki. És Kylo csak használja a sötét oldalt, nem Sith lovag. Az meg, hogy lebontja a berendezést és hisztizik egy sort, teljesen reális (mégha egyeseknél esetleg íllúzió romboló is lehet), Vader mindenkit fojtogatott dühében, ráadásul Anakin is tudott hisztizni, míg Vader már egy kiforrott Sith volt.

    Felmerült itt néhányatoknál, hogy semmi sincs elmagyarázva rendesen, csak bedobálva az üstbe egy csomó karakter. Izé, ez egy trilógia nyitánya, aminek fixen lesz folytatása, plusz az eredeti trilógiához képest eltelt majd 40 év, másabbak is az igények. Engem nem zavart, hogy nem tudom ki és honnan jött Rey (majd megtudom, már utaltak rá, majd kiderül), miért lett csempész ismét Han? (miután a fia átment gonoszba és kinyírt pár Jedit meg a “birodalmat” választotta inkább, lehet bántotta az érzelmeit, összebalhézott Leia-val is – tipikus love story -, és mivel máshoz nem nagyon értett, miért ne tért volna vissza a régi munkájához, nem kell hozzá sok fantázia, hogy rájöjjön az ember), a Falcont elmondták, hogy hogy került a roncstelepre, az ellenállásnak meg azért nincs flottája, mert az egykori Lázadók flotta lett a Köztársaság flottája, amit szét is kapott a Halálcsillag Ep VII a bolygókkal együtt, az Ellenállás meg kb egy “államilag támogatott” terrorista csoport, ami szopatja néha az Első Rendet, de ahhoz nem kell annyi csillaghajó.

    A folytatást várom, csalódás nem ért, ha politikailag korrekt akarok lenni, akkor bronznérmes a sorozatból, de egyébként osztozik az első helyen a Birodalom visszavággal.

  225. Jah valaki meg tudja mondani, hogy Max von Sydow-nak mi volt a szerepe? Mármint az elején átadja a Luke megtalálásához szükséges térképet, aztán Kylo kinyírja, de úgy beszéltek, mintha ismernék jól egymást, viszont nem tudtam beazonosítani a karaktert…

  226. Tyberius06: ő Leia régi ismerőse és mint ilyen valszeg tudta hogy kicsoda Kylo Ren eredetileg és ismerték egymást régről.

  227. Azért J.J.-nek nem volt könnyű dolga, egyszerre akartak tőle valamit ami megidézi a múltat, ez (helyenként talán túlságosan is) jól sikerült, másfelől meg valami újat is fel kellett vezetnie. Emberséges feladat, de szerintem helytállt.
    Sok kérdésre meg majd nyilván később kapunk választ. (hogy ki kinek a kije, és ez meg az honnan jött, stb) Trilógiát terveznek, ez az első rész csak felvezetés volt (és múltidézés). Szóval talán túl sok lovat kellett egy fenékkel megülnie.
    Szerintem működött, igaz én se vagyok maradéktalanul elégedett, de sok hibát ennek tudok be.
    Kylo meg szerintem is jó karakter helyenként elég badass, de még sokat vívódik. Anakin dettó ilyen frusztrált volt a klónok támadásában.

  228. A Disney már most 30 évre tervez a Star Wars franchise-al…ez a film csak egy felkonf volt egy aperitif. Világossá tették, hogy a klasszik trilógia hangulatát folytatják és erre a célra jó volt a film.

  229. Hát, ez igen gyenge volt srácok. Ötlettelen, erőltetett semmi. Ennél még JJ Star Trek filmjei is jobbak voltak. Szomorú vagyok.

  230. Ami a legszomorúbb, hogy még technikai téren is totál agyhalott a film, semmit, de semmit nem tudtak hozzátenni sőt elvettek az eredeti trilógiából, ami egy konzisztens haderőt tudott összehozni, a szárazföldi, a légi a felderítő stb. mind hihető univerzumot alkotott. Itt ez semmivel se tágult, csak butult.

  231. Láttam, nekem nagyon bejött, viszont teljesen egyértelmű, hogy felesleges bármiből trilógiát, vagy hosszabb távú dolgot forgatni. Aki az eredetibe szerelmes, annak sosem lesz jó semmi. Ha hasonlít valamire, az a baj, ha nem, akkor az. Ha új ötlet, akkor nemár, hát ezt így hogy, ha régi kánon, vagy kánonon kívüli, akkor meg az. Én tuti megnézem még egyszer, mert annyira figyeltem minden részletre, annyira zabáltam a filmet, hogy nem kapott el. De így pár nap után azt kell mondjam, hogy így kell elkezdeni egy új sztorit. Nyilván nem hibátlan, de nem is kell annak lennie. Ez így 10/8, John Williams meg ugyan most tényleg csak alábúgott szinte az egésznek, de Rey témája gyönyörűre sikerült. Nekem adta, csak azt sajnálom, hogy nem két hónap múlva folytatódik.

  232. Nem hittem el amit láttam a moziban. Számomra csalódás volt. Lucas megteremtett egy egész univesumot, számtalan lehetőséggel. Én azt vártam hogy másról fog szólni mint az elődjei, szivesen megismertem volna ezt a világot, de sajnos csak erőltetik azt a “polgárháborúsdit”. Elhiszem hogy féltek az alkotók valami újat mutatni, de szerintem ez lett volna a lényege hogy végre másról szóljon mint a többi.

  233. Pedig jól kezdődött, az első 15 perc még lúdbőr volt. Aztán elmúlt, és bejöttek a gagyibbnál gagyibb párbeszédek és jelenetek, amik totál lenullázták nálam az egészet. Nekem 10/3. Soha többé nem vagyok hajlandó megnézni, és a folytatások se érdekelnek. A második trilógiával is így tettem, a 2-at máig nem láttam, és nem is érdekel.

  234. 2015. 12. 15. 00:20
    Kis késéssel, de elkezdődött a vetítés. A, ma már elmaradhatatlan taps a film elején jelezte, hogy aki szereti ezt a világot, még bízik benne, hogy a rettenetes előzmény trilógia után van remény, hogy a folytatás jó legyen. Nem is írok többet és azt is csak azért most, mert kellett idő, hogy leülepedjen. Megtörtént. Remek lett. Nincs vele semmi bajom. Látszik az eredeti trilógia iránti abszolút tisztelet, jók a kikacsintások, a dialógusok, a karakterek. Ez most csalódás…de kellemes. :-)

  235. Tegnap néztem meg, és végig vigyorogtam! :)
    Persze a végén volt egy kis hiányérzetem. Az egyik, hogy valami nagy dologra számítottam amiatt, hogy Luke-t ennyire titkolták. De végül is csak annyi történt, hogy 2 perce volt csak, ezért hagyták ki mindenhonnan.
    Snoke meg egy Thanos volt, semmi több. Anno Palpatineből elég volt 2 perc hologram egy filmben és beszartál tőle, de ez nagyon gyenge volt. Nekem speciel Kyloval nem volt gondom, azon kívül, hogy nem értettem miért ezt a színészt választották hozzá. Nem hasonlított senkire.
    Sokat gondolkodtam rajta, hogy mi hiányzott igazán, és rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg George Lucas. Na nem a rendezése, hanem fantáziája. De az nagyon! Az eredeti trilógiában érthető módon azért voltak “földi” helyszínek, mert nem lehetett mást technikailag kivitelezni. De az előzmény filmekben (én nem tartozok a fikázók közé) nagyon jó volt, hogy valóban egy sci-fi fantasyt kaptunk, olyan környezettel, bolygókkal, lényekkel (ezzel itt sem volt gond), járművekkel, amik távol állnak a valóságtól. Itt meg megint minden jelenet olyan volt, mintha a földön játszódna 2000 év múlva.
    Ettől függetlenül holnap megyek megint, és valószínű még egy párszor… :)

  236. Borzasztó magas elvárással, és mellette nem kevés negatív érzéssel ültem be tegnap erre a filmre. Nem akartam szeretni ezt a filmet. A film végén volt bennem hiányérzet, és a hibák amiket elkövettek ordítottak, de ettől eltekintve, méltó folytatása a régi trilógiának.

    Dióhéjban nálam: kellően komoly rész, talán túlzottan kemény volt néhol, és emellett meg sokszor feleslegesen elviccelték. Bár Boyega viccfaktora szükséges volt, de talán nem kellett volna ennyire erőltetni a folytonos poénkodást, egy rohamosztagostól aki kvázi burokban élte le életét egy brutális katonai közegben. A párhuzamok ordítottak (4. rész), de mégsem voltak “lerágott csont” ízűek. Nem rágtak a néző szájába sok mindent, hagyták a dolgokat a homályban és a néző agyában érlelődni, ezért külön jár tőlem a piros pont. A technikai megvalósításért a makettekért meg egy csillagos ötös.

    Talán az egyetlen igazi negatívum számomra a fénykard használat. Nálam a fénykard szent tárgy, kávzi mint a szamurájkard. Nem hihető az, hogy egy “alap senki” kezébe veszi és onnantól megállja a helyét egy képzett harcos ellen. Nem volt hihető a fénykard csata. Persze mindent bele lehet magyarázni mindenbe, de akkor sem működött ez nálam.

    Összességében nekem jó moziélmény volt, és ez egy jó film.

  237. Puffin: Nem tetszik valakinek = nem értette?

    Szerintem a kommentelők jelentős része pontosan értette és ezzel együtt, ennek ellenére nem szerette. Nem hiszem, hogy filozófia master kell a film megértéséhez. Ez egy nem túl bátor és gyenge próbálkozás volt, kiskapukat hagyva maguknak, egy esetleges jó folytatáshoz.

  238. Ej hah, megnéztem most szinkronosan is. Kiemelnék egy párbeszédet (elvileg ez a hiba a feliratban is benne volt):

    -Finn, jól vagy?
    -Igen.
    -Még a nevedet sem tudom.
    – Finn vagyok

    Ki tudja milyen hibák voltak még…:)

  239. dis:
    A felrótt hibák nagy része itt olyan, hogy ez vagy az a karakter miért így viselkedik, ez miért történik, ez miért nincs megmagyarázva stb… stb…
    Ha nem rágnak a szájukba mindent azonnal már nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.
    De van aki azért megérti szerencsére.

  240. A fénykard használatról annyit, hogy Finn-t még a rohamosztagos is leverte a kis pörgő-forgó botjával, hiába volt Finnél a fénykard.
    Az Kylo pedig – ahogy írták feljebb – sérülten harcolt amikor sikerült kicsit megbökdösnie.
    Rey meg ugye más tészta az erő miatt.

  241. Puffin:

    Nekem ezekkel van a legkevesebb bajom.. majd kiderül ki Rey, nyilván erre épül a 3 rész (de akkora sokk tuti nem lesz, mint Vader-Luke kapcsolat).

    – az 1:1 TNH másolás gond, de nem a legnagyobb bajom
    – a gagyi párbeszédek annál inkább
    – a cinematography totál más mint az eddigi SW-kben. Ez számomra nagyon ölte az élményt. Bármennyire más volt az előzmény mit az Original, a mód ahogy mutatták és éreztették, hasonló volt. Itt nem, ez egy Star Trek volt, SW karakterekkel hazudva. (ismét mondom, cinematography tekintetében!!)
    – Kylo félkézzel rántott oda X méterről tisztet a nyakánál fogva. Megállított a levegőben lézersugarat. Olyan erő-skilleket használt, ami mellett Vader nagyúr egy nevetséges bádogembernek tűnik. Aztán jön Finn, a teljesen érthetetlen módon takarítóból béna kivégzőosztagossá lett, agymosott stormtrooper, aki 15+ évnyi First Order nevelkedés után azonnal átállt… akit Kylo Ren TÖK MINDEGY mennyire sérülve, de nem tudott 1 mozdulattal kivégezni, a fenti képességek ellenére sem. Döbbenetes.. Ezzel nem tudok együtt élni.
    – Rey kardozását megbocsátom teljesen, mert biztos, hogy Jedi. Az, hogy a múltat vagy a jövőt látta a kardnál… is is, szerintem. Valszeg ettől lesz jó a köv film.
    – Akkor érződött, hogy valami nem stimmel, amikor Han halála semmit nem váltott ki belőlem. Nagyon béna volt. Hiteltelen, kiszámítható, méltatlan.

    Mindegy, nem akarok belemenni jobban, szerintem ebből is érted. Van még milliónyi zavaró dolog, de ezek mellett már felesleges sorolni őket.

  242. Jeck:

    Nem csak fénykard van a világon. Kylo félkézzel alázott mindenkit, ha visszagondolsz. Lehet, hogy fáj az oldala, de az Erő vele van, és megfojtogathatta volna. Könnyebb lett volna, mint szenvedni a kardjával.

  243. Most jöttem meg a moziból hát baz….
    Mi lesz legközelebb Indiana Jones, Indiana Jones nélkül?????
    Hihetelen…A film meg szerintem.. bleh nem látszik meg hogy JJ mekkora nagy SW fan.

  244. Baszki ti azt vártátok, hogy azt kapjátok amit 77-ben? meg, hogy JJ beleszólás nélkül dolgozott? Igen a végletekig ki lehetne elemezni minden apró hibának titulált mozzanatot, de melyik filmben nem? Óvodás emlékeitek teszik csak olyanná a régi filmeket amilyennek jelenleg elképzelitek.

  245. Puffin: Bírom, hogy az az automatice védekezés, hogy jaj mit vártunk, amit 77-ben? :D Nem, pont nem azt vártuk és mégis azt kaptuk. :D

    Szerintem a legtöbben értelmesen mondták el a véleményüket, azért, mert neked tetszett a film, attól még más sem hülye és lehetnek elvárásai – amik nem feltétlenül egyeznek a tiéddel.

  246. Vegyük egy kicsit részletesebben:

    Ha a VI. rész után 10 évvel játszódna a film az jó lenne? Lenne egy alsótagozatos csajszi, néger meg főgonosz palánta aki még Jedi.nek tanul. Oké, akkor csináljunk abból sztorit, hogy átáll a sötét oldalra, akkor meg hasonlít majd az I-II-III-ra, nem?! Ha meg kísérleteztek volna, totál új karakterek, semmi Han Solo, Leila stb, akkor meg azzal jöttetek volna, hogy semmi köze az eredetihez, és nem star wars univerzum meg disney-s lett stb. szóval senkinek semmi sem jó, nem könnyű így filmet csinálni, megfelelni ennyi elvárásnak. Ha belegondoltok mondjatok még egy olyan filmet, ami világszinten ennyi különböző elvárásnak kell, hogy megfeleljen?! Még Lucas papának, (aki vazze kitalálta az egészet) sem sikerült az I-II-III-al!!!

    Az Avatar pl azért lett akkora siker, mert mindenfélre prekoncepció nélkül ültünk be rá, így azért könnyebb is.

    HA túl sok minden van megmagyarázva a filmben, akkor az a baj, hogy nem hagy gondolkodni, ha pedig hagy, akkor meg az, hogy nincs megmagyarázva, mit keresett a Jakkun a sólyom. Muszáj megmagyarázni? Feltétlen?! Említették, hány kézen keresztül jutott el oda, nyilván Han eladta a francba, vagy balhéba keveredett, történet szempontjából van jelentősége? Gazdagabb lett volna a sztori, hogy tudjuk miért van ott a sólyom, amit mellesleg elég hamar el is kötnek?!

    szerintem az Ork lopás főgonosz meg újabb halálcsillag féle hasonlóság a TNH-al sokkal sokkal nagyobb gáz.

  247. Akik azért fanyalognak, hogy miért ilyen gyenge a köztársaság:

    ..in order to demonstrate the power of the First Order in an attempt to wipe out the “illegitimate” government of the New Republic in one fell swoop. The test was a success and Hosnian Prime, home of the Galactic Senate, four other planets in the system, and most of the New Republic fleet were annihilated by the First Order’s superweapon.

  248. A verbális és nonverbális intelligenciám általában magasan meghaladja azt a szintet amit most itt írásban nyújtani fogok, de muszáj vagyok lealacsonyodni arra a szintre h nem leszek most az “okosabb”, hagyván a sok idiótát vagy ócsárolót összekülönbözni, hanem belepofázok kicsit, mert sajnos tetőfokára bassza az idegeimet némelyik kommentelő.

    Hányinger ez az egész amit itt műveltek. Tudom, “kibeszélő”… Fanok és nem fanok írnak véleményt. Ezzel mindig úgy vagyok hogy minden oldalról megvizsgálom a dolgokat, és próbálom megérteni. Mindenkinek lehet véleménye, max nem értek egyet, de mindig elfogadom. Na, ez egy olyan dolog amit nem tudok szó nélkül hagyni. Mert imádom az összes Star Wars részt. Ezen nőttem fel, és nálam/nálunk kb kéthavi kikapcsolódás megnézni az összes részt. Mert imádjuk. És nem baszdmeg, 30x éve sem találtam hibát egyik részben sem. Azért mert egyben szeretem, egy az egyben nyújt mai napig egy olyan élményt amit érzelmekkel teletűzdelve élvezni tudok, beleélni magam, átadni magam.

    Így volt ez amikor 4 napja beültem végre a moziba. És Elejétől a végéig olyan extázisban voltam hogy hihetetlen. Öcsémmel fel alá ugráltunk ahogy hozták be a régi karaktereket, tárgyakat stb. Ennyit még nem fogtam a fejemet, nem könnyeztem és nem mosolyogtam soha. Pont leszartam, sőt, amíg nem olvastam el az első kommentet arról hogy mennyi utalás van a 4. részre, addig fel se tűnt. Mert én csak élveztem a star wars univerzumhoz való szeretetet, a rajongók felé mutatott tiszteletet, és az új dolgokat is úgy fogtam fel hogy azta, ilyen meg még nem volt, de jó!!!
    Hála az itt kommentelőknek mostanra össze is állt nagyjából minden kérdésre a válasz a fejemben, amire nem arra meg majd később jön válasz.
    De hogy ti itt miken vagytok felakadva, az nevetséges. Nem értem hogy aki tényleg szereti a star warsot (és a rajongókról nem is beszélek inkább mert páran itt erősen kiemelik hogy azok, aztán meg lehurrogják a filmet) az hogy állhat így a dolgokhoz, hogy nem érinti meg hogy megöli han solot az a fasz…. baszki nem tudtam hogy takarjam a szemem…. úgy kicsordult a könnyem férfi létemre mintha apámat ölték volna meg a szemem előtt. És lehet hogy sejtettem hogy meg fog történni, de filmnézés közben megvan az agyam ahhoz hogy kivárom mi lesz, nem rakom össze előre, had lepődjek már meg ha úgy van, nem pedig fapofával ülök és mondogatom magamban hogy én tudtam…. az ilyen szerencsétleneket nem megvetem, sajnálom. Írjatok akkor meg rendezzetek baszod.
    A harc az erdőben jelenethez meg annyit fűznék így külön, hogy az elő se fordulhat basszátok meg hogy Kylo csak úgy “eljátszadozik” Finnel, mert mondjuk magabiztos, tudja, hogy simán meg tudná ölni. És akkor szerintetek az, hogy nem öli meg azonnal, egyenlő azzal hogy nem is tudja….. :D :D Mert ti azt várjátok el hogy azonnal megölje, ha már sokkal erősebb. Reyt is meg tudná ölni mert fogja és megfojtja a ge*ibe még mielőtt elborul az agya… Értitek… Nem bírjátok beleképzelni a hétköznapi emberi jellemzőket, viselkedést, habitust a jelenetekbe. Nem, nektek csak a film szerinti erő-rangsornak kéne előjönnie papírformán és dögöljön meg sorba mindenki ezek szerint.
    Többi dologhoz már hozzá se szólok mert hányok. Így is túlságosan megnyíltam. Sokan nem érdemelték meg innen hogy megnézzék ezt a filmet. A hozzám hasonlóaknak pedig tisztelet, ne vegye mindenki magára.

  249. Silonec: és ennek mi köze ahhoz, hogy miért volt gyenge az elmúlt 30 évben, és egészen addig a pontig, amíg fel nem robbantották? Szerintem senki nem azt kérdőjelezte meg, hogy a robbantás után miért volt gyenge. Hanem azt, hogy egyáltalán hogy jutottunk el idáig, 30 évnyi köztársaság után.

  250. “De hogy ti itt miken vagytok felakadva, az nevetséges. Nem értem hogy aki tényleg szereti a star warsot (és a rajongókról nem is beszélek inkább mert páran itt erősen kiemelik hogy azok, aztán meg lehurrogják a filmet) az hogy állhat így a dolgokhoz, hogy nem érinti meg hogy megöli han solot az a fasz”

    “A hozzám hasonlóaknak pedig tisztelet, ne vegye mindenki magára.”

    :-))))

    Azért mert valaki rajongó, mindent le kell nyelnie? Véleménye sem lehet? Kuss és nézzem, vegyem, rajongjam? :)
    Azt hiszem megleszek a tiszteleted nélkül :-)))

  251. Ha csak annyit tettek volna, hogy felvázolnak egy többé kevésbé koherens világot, akkor nem lett volna semmi bajom az egésszel, de nem láttam mást, csak parancsra, lelkesedés és fantázia nélkül írt scriptet.

    A new hope-ot sokat szidták, de ott mindenki a helyén volt. Solo egy nyerészkedő kalandor volt, na de a Jedi végére már messze nem, most meg eltelt 30 év, és a karaktere ugyanott tartott ahol new hope előtt, csak 70 évesen már nem hiteles a laza, mindenből kidumálom magam karakter. Én kínosan fészkelődtem (a két átvert csapat között), vagy épp szégyelltem magam (elkéri a wuki fegyverét) a szájába adott mondatokon.

    A new hope egy hiteles, kerek világ. A halálcsillagot azért kis gépek támadják, mert csak azok juthatnak át pajzson. Eltelt 30 év, és eltűnt mindkét oldalról a flotta, csak a kis egyszemélyes játékszerek alkották a haderőt, abból is volt egy tucat jobbról-ballról. Az első halálcsillagon ennyi gép 10 perc alatt elvérzett volna, a másodiknak meg a közelébe sem ér.

    Az ellenfelek értelmes, normális emberek egy normális filmben, és a régi trilógiában is azok voltak. Itt meg egy túlméretes voldemort karikatúrát látok a Harry Potterből, meg egy nyüzöge kis hisztis hülyét. Egy ilyen hisztérikus alak egy normálisan szerveződő rendben nem lehet vezető pozícióban, ez nem egy kiba..tt Marvell film elmebeteg szupergonoszokkal.

    A technikai megvalósítás az akciójelenetek alatt. Rövid snittek, sok vágás, nem lehet kiélvezni semmit. Kellett volna egy külön akciórendező, nagy vizuális intelligenciával, aki csak ezzel a részével foglalkozik, a district 9-es csóka pl. tökéletes lett volna, gondolom van annyi della a Disneynél, hogy meg tudták volna fizetni. Mindegyik SW film techpornó is volt, kiélveztük az X wingeket, lépegetőket, rombolókat stb. itt egy falat nem jutott ebből az élvezetből.

    Az bánt, hogy basszus, felvázolt Lucas egy jól kitalált világot. Volt két másik rendező, akinek sikerült marha jól folytatnia, tehát olyan kurva nehéz nem lehetett, ha azoknak a középszerű fasziknak is sikerült, csak azt a receptet kellett volna másolni.

  252. dis:
    Ki mondta, hogy 30 évnyi köztársaság volt? A Birodalom valószínűleg ugyanúgy jelen volt mindenhol, csak kicsit gyengébben. Kellett nekik egy új vezér, amit lehet, hogy pár év alatt megtaláltak (vagy ő a Birodalmat) és utána folytatódott az elnyomásuk. A Lázadásból lett egy Köztársaság kezdeményezés, de ahogy láttad, az kb 4-5 bolygó volt. Szóval nem 30 évnyi Kánaán volt, aztán hirtelen 1-2 éven belül minden megfordult.

    Amúgy én se nagyon értem ezt a sok fikázást… nem volt hibátlan film, de kibaszottul élvezetes volt! Mondom, nekem csak a fantázia hiánya volt zavaró. Nem hiszem el, hogy minden bolygó egy távoli galaxisban ugyanúgy néz ki, mint a Földön egy-egy hely…

  253. fardavid: olvasd el az Aftermath c. könyvet. Azonnal megalakult a Szenátus, rengeteg rendszer helyből átállt, pár romboló maradt meg a Birodalomból. Ok, lehet, hogy az Aftermath és a TFA között MEGINT elpusztult a köztársaság, MEGINT legyőzték aztán a birodalmat és MEGINT megalakult a Köztársaság, de akkor ez már a New New Republic lenne, márpedig ez nem az. :)

  254. Tudtommal az AfterMath az első könyvek között van, amik az új kánonhoz íródtak.
    Amúgy van egy törölt könyv, aminek a borítóján Darth Plagueis eléggé hasonlít Snoke-ra, valahol olvastam egy spekulációt, ami szerint talán ő Snoke, annak ellenére, hogy a könyv nem vehető hiteles forrásnak.

  255. fardavid: el vagy tévedve.
    Pont, hogy ez a hivatalos új canon. :) Ez köti össze a hatot a héttel.

    starwars.wikia.com/wiki/Aftermath

  256. Np :-) Amúgy nem egy nagy eresztés a könyv, de egyszer kibírtam. A cliffhanger fasza, de elég, ha elolvasod az eseményeket online :-)

  257. dis
    Jókor mondod, köszi! Most rendeltem meg! :D
    Két másik könyvvel együtt, ezek milyenek?
    Star Wars – Elveszett csillagok
    Star Wars – Sith Nagyurak

  258. Most láttam, úgy hogy kissé össze-vissza fogok irkálni, amik spoilereket tartalmaznak.

    Gondoltam, majd előtte végigpörgetem az összes eddigi részt, igen, az újakkal együtt. Nos, ezt mégsem tettem, mert már nem bírtam. De a moziból kijőve arra gondoltam, de jó, mert még így is erősen érződött, hogy ez egy remake. Erős Új Remény után érzet, avagy, ezt már láttam.
    Értem én, hogy a stílust, a hangulatot vissza kell hozni a köztudatba (?), de az alap történetet attól még nem kellett volna ennyire copy>paste módon.
    Han sorsa annyira nem lepett meg, mert: 1.) bele futottam a spoilerbe, hogy száradna le az összes ujja, aki egy teljesen SW mentes videó alá oda volt képes írni. 2.) Harrison Ford már korábban nyilatkozta, hogy már a Jedi Visszatérben ki akarta (ny)íratni Solo-t 3.) Plusz, az a hidas jelenet adta magát, valljuk be.
    Leia olyan hercegnős volt, és annyit szerepelt amennyi pont belefért. Chewie olyan Chewies volt, R2 olyan R2D2-us stb. A kis aranyos golyó BB8-ért meg szívesen megadtam volna 200 kaját is.
    Rey nekem tetszett. Továbbá az is tetszett, hogy tökös csajszi. Ügyesen bánt azzal a modern seprűnyéllel. Mondjuk, az erő használatát túl gyorsan, a fénypallost pedig, már-már kissé túl ügyesen használta. Azt vártam, hogy kb megpöccint egy sakk figurát a végén, mint Magneto az Xmen 3-ban, miután elveszíti az erejét. Ehhez képest “Eloldozol, és kinyitod a cellám ajtaját”.
    Különben meg: “A nőknek nem az a dolga, hogy jól forgassák a fénykardot.” – Kovács Ákos.

    Ami Ren-t illeti. A Bad Parenting jó példája (ami elég nagy meglepi volt nekem)!
    Nem volt túl potens, még kezdő, gyenge, de egy ébredő erő. Zavart elméjű. Apagyilkos bitóra vele!
    Nem volt vele különösebb bajom, vissza kell térnie mindenképpen, hogy lássuk ezek után, a jellemfejlődését. Én szinkronosan néztem, de Adam Driver eredeti hangja sokkal mélyebb, férfiasabb.
    Béna volt az utolsó hadonászós jelenetben, de könyörgöm, pár perccel azelőtt vágott egy lyukat az apjába, plusz Chewie emiatt rendesen meg is pörkölte.

    Snoke-ról először azt hittem, hogy egy óriás, aztán ment a facepalm, hogy hologram. :D
    Kinézetre hasonlít Darth Malgus volt mesterére, akit akkor öl meg miután elfoglalják Korriban-t. ( The Old Republic egyik trailere) Andy Serkis sajnos a szinkron miatt kimaradt.
    Amúgy mikor lesz már egy igazi darkos Old Republic mozi…gondolom soha. A Disney sosem engedné.
    Látvány csillagos ötös.
    Finn amennyire ellenszenves volt a trailerekben, annyira jó karakter lett a filmben. Konkrétan ő a legviccesebb. Van barátod, és jóképű?
    Az új halálcsillag 5.0 aminek pajzsa van, de minek, mikor mindenki kibe járkál rajta?
    A rohamosztagosok még mindig űrgolyhó szinten balfaszok. A vörös Harry Potter haver jól játszotta a nácit.
    Brienne Tarth szerepeltetésétől többet vártam, ahogy Luke 17 másodperces jelenetétől is. De már értem, hogy miért volt eltitkolva, mert nem volt mit eltitkolni.

    A film vége meg erősen arra épít, hogy majd gyere nézd meg a következőt is, és többet meg tudsz. Persze értem én, de nem lehetett volna úgy megoldani, hogy ne érződjön ennyire összecsapottnak?

    Emésztenem kell még, de végre újra nyugodtan böngészhetem a netet :D
    Összességében látványos, hangulatos, és vicces, nem vagyok csalódott, de a történet lehetett volna eredetibb. Kb ennyi így hirtelen. Muszáj újra nézni. Eredeti hanggal, 2D-ben 4D-ben… 7D-ben etc.

  259. tegnap sikerült megnézni, és nem olvastam végig az összes kommentet (és bocs ha mér valaki tisztázta amit most fogok írni), de már az elején annyiszor találkoztam azzal a védekezéssel, hogy az új remény/eredeti trilógia sem voltjobb ennél, csak gyerelszemmel láttuk, idő megszépíti az emlékeket, bla bla bla…..

    Szóval, halálbiztosan állíthatom, hogy ez nem igaz, azt is mondhatom, hogy aki ezt állítja az egyszerűen HAZUDIK az új film érdekében.

    Ugyanis pont a mozi után pont ezen kérődzve, hogy ez mindig ilyen fos volt és csak eddig nem tűnt fel, vagy mi van, a kontraszt miatt betettem az új reményt, és ta-dám!
    Egyértelműen sokkal jobb volt, nyilván nem volt az sem művészfilm meg intellektuális csoda (nem is várja senki) de a párbeszédek működtek, nem mondtak óriási faszságokat egymásnak, a sztori pedig szögegyenes volt de az legalább szintén működött – szemben az ébredező erő hajánál fogva előrángatott teljesen nonszensz csak ordítóan csak a a cselekmény előgördítésére megírt elemektől, amik aztán egy félresikerült hátraszaltóban el is törik a film gerincét-,
    a színészi játék nyilván nem volt kiemelkedő, de teljesen hihetően adta mindenki a szerepét, nem azt éreztem, hogy valaki játszik jól-rosszul, hanem, hogy ő az aki, a végső űrcsata sokkal feszültebb volt, Luke elég bénácskán gyakorolt azzal a spádéval szemben Rey-el (aki még így is a kedvencem az új filmből), és érdekes módon nem is támadtak Luke-nak hallucinációi amikor kezébe vette az apja kardját.

    Ja és mielőtt valaki előjönne azzal, hogy nem tudtam friss szemmel objektíven nézni: nem egyedül néztem, hanem a barátnőmmel, aki elég nagy “filmesztéta”, de valamiért az eredeti trilógia eddig kimaradt neki, és ugyanezt gondolta miután túl voltunk mindkét filmen.

    Ja még egy dolog: aki azzal jön, hogy nem is másolja az új reményt az nyilván vak, teljese jelenetek, beállítások, és az egész sztori onnan van átemelve. Ami érdekes, hogy bár a prequelek látványvilága jóval kevésbé idézi meg az eredeti trilógiát mint ez, voszont még azokban is ott pislákol valami ami egyértelművé teszi, hogy ez star wars innen pedig az ordító hasonlóságok ellenére is hiányzott ez (talán az a kivétel amikor a falconnal próbálnak elmenekülni, az ócskvasozás,régi célzórendszer, minden elromlik, stb engem is ellágyított).

  260. Óóóóóóóóóóóóó Édes Istenem!
    Ne gyertek azzal, hogy magasak voltak az elvárások! Pont ennél a filmnél lett volna a legkönnyebb dolguk könyörgöm. Olyan nehéz lett volna a következőket betartani?
    1, Ez egy Star Wars film! Akár tetszik akár nem. Egyszóval SW hangulatnak kell lennie a film alatt. Ennek az alap eszköze a zene. A régi zenéken kívül egy SW dallamot sem hallottam ami hatalmas csalódás volt hiszen John Williams-től többet vár az ember. És az is baromira zavart, hogy a kamerát egyszer sem tudták letenni hanem mindig (MINDIG) forgatni, rángatni vagy a tököm tudja mit kellett vele csinálni. A Star Trek reboot-ban rendben volt de itt nem volt helye.
    2, Normális, természetes dialógusok. Ne akarja már beadni nekem azt senki, hogy ha lövik a lófasznyi űrhajómat az űrben és kb semmi esélyem nincs, akkor az a természetes emberi viselkedés, hogy minden mondatomban poénkodok! Nemhogy az eredeti trilógiában de még a számomra gyalázatos előzményekben is 80%-ban tudták magukat tartani ehhez. (JarJar-t most hagyjuk)
    3, Van egy filmtrilógia, ami ugyebár ennek a filmnek az alapja. 30 év telik el a kettő között. Na kérem szépen 30 év nem idő! Főleg galaxisnyi méretekben. Oké beújíthatott az Első Rend új sugárvetőket de a 6 filmben használt lövéshangoknál szerintem nincs Star Wars-osabb hang. Apróság tudom, de ha ugyanaz az univerzum akkor érezni is szeretném.
    4, Egy főgonosz akiről elhiszem, hogy félnék tőle. Először is ugye a casting. Olyan embert keresek akinek nem röhögi ki a fejét a közönség a moziban. Másodszor pedig, amit már korábban is említettem, normális szövegeket kell adni a szájába. A legeslegfontosabb az az lenne, hogy a főgonosz, akitől félni kéne, NE poénkodjon.
    5, Ne legyen a filmben több, mint amennyire szükség van. Ezt úgy értem, hogy ne legyen benne például kínosan hosszú űrlények elől menekülős rész, mert baszottul nem viszi előre a cselekményt. Csak töltelék, és megint egy jó alkalom a fölösleges poénkodásra. Minden jelenet vagy a sztorit vigye előre, vagy a karakterek fejlődését mutassa.
    6, A történet a nosztalgiázás ellenére se legyen ugyanaz, mint eddig. Már negyedszer láttam azt, hogy meg kell semmisíteni egy hatalmas objektumot mégpedig úgy, hogy be kell repülni és fel kell robbantani. Picit unalmas volt már.
    7, Ha értelmesek a párbeszédek és azonosulhatók, valamint szórakoztatóak a karakterek, akkor nem kell televágni akcióval. Nézzétek meg a legjobb Star Wars filmet a Birodalom Visszavágot. Még csak egy űrcsata sincs benne a végén. Nem is kell.
    8, Szerintem mindenki jobban örült volna egy olyan karizmatikus ellenségnek aki van olyan erős karakter, hogy nem egy, de három filmet is elvigyen a hátán.

    Én nem hinném, hogy ezek az elvárások olyan teljesíthetetlenek lettek volna. Ennyi kellett volna egy jó folytatáshoz.
    Ja és amúgy Kylo-n kívül a casting kifogástalan volt szerintem. Daisy Ridley, John Boyega és Oscar Isaac baromi jó trió… lett volna.
    Még annyit hozzátennék, hogy ha nem elég erős egy főgonosz, hogy elvigye a filmet és kell mögé egy “nagyúr”, akkor az legyen már normálisan bemutatva. Tudom, hogy csak hologram volt de ne egy 10 méter magas undorítóan meganimált akármi legyen már. Annak idején az uralkodó a maga egyszerű kinézetével és fantasztikus szövegével volt baromi hatásos.

  261. Ventillátor:

    +1

    “Nézzétek meg a legjobb Star Wars filmet a Birodalom Visszavágot. Még csak egy űrcsata sincs benne a végén.”

    Viszont így is sokkal több űr volt benne mint ebben, ami szintén kár szerintem.

  262. Nnna volt néhány kultúrált negatív kritika, most jöhet valami mindenkinél okosabb,ügyesebb,szebb Veér István aki majd jól megmondja a frankót… :)

  263. Ez csak a sztori 1/3-a. De úgy marvelesen. Az egyetlen dolog amiért ajánlatos már most elmenni megnézni az az, hogy a következő négy évben ne spoilerezze el semmi a történetet. Egyébként tényleg nem maradt volna le senki semmiről,ha nem nézi meg.Én bánom a rá szánt zsetont, pedig alacsonyan voltak az elvárások igazán.:(

  264. Ventillátor: Minden szavaddal egyetértek. Pedig én is nagyon vártam, és a pozitív kritikák tovább húzták a várakozásaim. Ennek fényében ökölcsapás volt, amikor a film felére rájöttem, hogy basszus ez egyszerűen rossz.

  265. Tegnap néztem meg, hagytam leülepedni egy kicsit, mielőtt véleményt alkotnék, mert akkor felemás érzésekkel jöttem ki a moziból.

    Sajnos 24 óra elteltével sem változott a dolog. Viszont több pozitívumot tudok kiemelni, mint fikázást, ami végső soron magasabb pontszámot eredményezett az én értékelési skálámon. Mily’ meglepő, nem?

    Először is,hatalmas pacsi JJ-nek, hogy az egész film során újra éreztem azt az igazi klasszikus Star Wars feelinget, ami a 4.-6. részekre is jellemző volt. DE ezt meg lehetett volna oldani úgy is, ha történetileg nem a 4. rész 90%-át emelik át. Értem én, hogy a rengeteg kikacsintás, koppintás sokat dob a SW életérzés újjászületésében, de azért ennyire nem kellett volna mélyre meríteni azt a bizonyos kancsót a trilógia kútjában. Szóval hiányzott valami új, eredetiség a sztoriban.

    Tetszett a látvány, a csaták, a Falcon szárnyalása, DE a 3D hatás semmit nem tett hozzá a filmélményhez, azt a jövőben hanyagolni fogom.

    Az új szereplőkben kellemesen csalódtam. Rey és Finn simán átvették a stafétabotot a nagy öregektől, akik hozták azt, amit egy ilyen filmben elvárnak tőlük a rajongók, DE látszott, hogy Leia-val nem tudtak mit kezdeni a forgatókönyvírók, úgy éreztem, csak a régi idők emléke miatt szerepelt a filmben. Luke-nak meg az a nyúlfarknyi szerepe? Hát, ott többet vártam, lehet majd a következő részben kárpótolnak. Ren kiborulásai, reakciói pedig hitelesen visszaadják a személyiségét, még ha ez elsőre zavarónak is tűnik. BB8 abszolúte új kedvenc lett a droidok között.

    A zene tovább növelte a filmélményét, de olyan kiemelkedő muzsikára nem emlékszem, mint a korábbi 6 rész bármelyikében. Van akit ez zavar, van akit nem. Én elégedett voltam ezzel is.

    Összességében kellett ez a SW feltámasztás, mint egy falat kenyér az éhezőnek, DE nem értem miért kapnak sorozatjelleget manapság a blockbusterek? Az Ébredő Erő is olyan lezárást kap, hogy nem kap lezárást teljesen, de itt nem 1 hetet, hanem 2 évet várhatunk a folytatásra. Ez nagyban hozzájárult a felemás érzés kialakulásában.

  266. Akik habzó szájjal védik a filmet magyarázzák már el, mitől lett ilyen Kylo Ren, amilyen.

    Egy olyan családban nőtt fel ahol mindkét szülő az élvonalban harcolt a birodalom elnyomása ellen, nem is egy alkalommal.
    Az ember aki jedinek tanította, visszatérítette a legendás kib*szott Darth Vadert a jó oldalra és ő maga több ízben ellenállt a sötét oldalnak.
    Nem mellesleg ezt a Luke Skywalkert segítette egy Obi-Wan, Yoda páros akik szintén a jedi rend élvonalába tartoztak és mindvégig rendíthetetlenek voltak.
    A bálványozott nagyapa megölte a birodalom első számú vezetőjét és megmentette a fia életét.

    Szóval ennek a sok nagyszerű embernek a tanításai és példái egy idegbeteg f*szt csináltak a gyerekből, aki annyira meggyűlölte saját apját, hogy megölte.

    Ja hát a csúnya ork biztos fűt fát ígért neki és a Luke, Yoda, Obi-Wan trió nem tanult semmit az elmúlt évekből és hagyták elkanászodni a gyereket.

  267. egyszervolt: habzó száj nem volt itt, legfeljebb a fikázók igyekeznek a pozitív élménnyel moziból kijövőket letörni.

    Miért fontos most azonnal, hogy miért tért át? Láttuk az erejét, láttuk a hirtelen haragosságát, azt is tudjuk, hogy Snoke valamiképpen hatással volt rá, és jellemében Anakinra ütött. Ennyi van most.

    Biztosan sokkal több is ki fog derülni a későbbi részekben. Darth Vader-hez 3 előzmény rész vezetett, hogy megtudjuk miért lett olyan amilyen, akinek nem mellesleg szintén jutott példakép, +ott volt Obi Wan és Yoda neki is. Ne érts félre, rettenetesen kiváncsi vagyok miért jutott el idáig, és haragudnék, ha nem derülne ki több a következő részben, de ide, most, nekem elég is ennyi volt. Darth Vaderről a 3 rész alatt annyi derült ki, hogy van 2 gyereke, de Palpatin rábeszélte hogy gonoszkodjanak együtt.

  268. a legtöbb negatívumnak felhozott elem, ha szerencsénk van meg lesz magyarázva később. Engem pl. sokkal jobban zavart, hogy Poe-ék a hipertérben(!) várják, hogy Han-ék leengedjék a pajzsot és kijöhessenek onnan :D Meg a már említett mindent kibíró Falcon.

    Az ilyenek inkább hibái a filmnek, mint az olyan szubjektivitások, hogy valakinek lapos a zene, másnak viszont attól tetszhetett, vagy hogy könnyezett Kylo…

  269. Anakin pontosan végigjárta azt az ösvényt amiről Yoda beszélt.
    “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering”

    Félt, hogy elveszíti a szeretteit, ez indította el az úton (ami valóban összecsapva, főleg a 3. részben darálva lett bemutatva). Ezenkívül vágyott az elismerésre és hogy hatalma legyen mások sorsa felett. És ugye ott volt a Palpatinnal lévő kapcsolata ami szintén, nagyon összesűrítve lett bemutatva.

    Ez a hülyegyerek meg kitalált magának egy ideológiát, hogy meg kell ölnie minden Jedit. Mert hát Vader ezt csinálta, csak neki rohadtul nem ez volt az eredeti elképzelése. De most itt aztán vannak érzelmek, indíték, meg miegymás.
    Szerencsére Palpatine mellett párhuzamosan létezett egy másik Sith nagyúr, aki eddig vagy nagyon jól elvolt a háttérben, vagy annyira hatalmas, hogy még ő se érezte meg, pedig belelátott a jövőbe, meg az egész jedi tanácsot egyedül megvezette.

    Az a különbség, hogy az eredeti 4. rész a dolgok sűrűjébe vágott és az utalások mellé azt találtál ki háttérsztorinak amit akartál, mert bizonyos szintig rád volt bízva, mit gondolsz a szereplők múltjáról. Most viszont egy pontig már pontosan tudjuk mi történt mindenkivel, miken mentek keresztül, épp ezért annyira bagatell és erőltetetten gagyi ez az egész sztori.

    A sötét oldal nem erről szól, hogy kérlek Vader segíts mert gonosz akarok lenni, és úgy érzem nem vagyok eléggé gonosz brühühühü, úgyhogy megölöm a fatert, hogy megmutassam mindenkinek milyen kemény vagyok.Szánalmas.

  270. Előttem már leírtak mindent: New Hope remake, felvezető film, logikai bukfencek (vagy inkább szerencsés véletlenek), túlzott poénkodás, komolytalan sötét oldal, fénykard csaták stb stb…

    Sokkal többet vártam, nekem gyenge 6/10

  271. Human: Remélem még elér hozzád a post. Határozottan emlékszem hogy régen nagyobb kaliberű filmeknél, nem tettél ki azonnal kidumálót, hogy legyen idejük másoknak is filmet nézni, és ne spoilerezzék el egyből a később nézők számára a filmet.

    Ezt a szokásod megtarthatnád :)

    Bőven elég lett volna hétfőn kitenni a kidumálót.

  272. Haters gonna hate…
    És tényleg a fika jut ki legerősebben mindenhova. Nem mintha nem értenék egyet egy-két kritikával, de rengeteg csak böfögés. Habzószájú védekezés?? Már bocs, de itt kb 95%-ban csak habzószájú fikázás folyik inkább!
    Az, hogy ez nem derült ki, meg az nem… pff… 3 rész, vazze!!! Mi a szarért kéne mindennek kiderülnie az első részben? És ha még a 3 részen belül sem derül ki, akkor mi van? Jobb volt, amikor megtudtad, hogy az erő a midikloriánok miatt van???
    A zenéről meg annyit, hogy az eredeti 3 illetve az episode 1 eszméletlen erős volt, azt überelni nem is nagyon lehetne zeneileg. De ez sem vallott szégyent. Hallgassátok meg Rey témáját mondjuk!
    Nagyon sok erőssége volt ennek a filmnek a hibái mellett is. A hangulat, a részletesség, az új szereplők, a látvány…
    És persze hibái is, mint a sablonos marveles főgonosz (egy az egyben, mint Thanos), a sztori hasonlósága, egy-két logikai bukfenc…
    De mindezek ellenére én jó élménnyel a hátam mögött jöttem ki, és ma megyek megint megnézni!

  273. Tegnap este megint megnéztem, és ismét csak azt tudom elmondani, hogy nem tökéletes, de alapvetően egy jó és szerethető film.

    Ami itt megy egyesektől az tényleg nem más mint automatikus agyatlan negatív hisztis böfögés, nem vélemény nyilvánítás. És ahogyan elnézem ezek voltak azok többségében akik vérgőzös fröcsögéssel védték a filmet a trélerek alapján, és oltottak mindenkit automatikusan aki kritikusabb hangot ütött meg. Én is a kritikusabb hangok közé tartoztam, most sem fogadok el több dolgot, de ez akkor is egy jó moziélmény volt immár másodjára, és ezt köszönöm az alkotóknak.

    Kedves SW-t valóban szerető többség, tegnap is tele volt a mozi, és holnap is tele lesz. És ha valakinek ez nem tetszik, semmi gond, mi odabent remekül megleszünk nélkülük.

  274. Ha ehhez legalább hasonló filmélményben lenne részünk minden egyes előadáson, jobb lenne a világ! :)

  275. fardavid: nem tudom, azokat nem olvastam, de elég vegyesek róluk a vélemények. Majd ha nagyon nem lesz mit csinálnom… Az Aftermath amúgy olvasható 1x, mondtam, szóval nem katasztrófa, ha megvetted, azt a 2 mekis menünyi árát megérti :) Főleg, hogy az is egy trilógia lesz (májusban jön a 2, 17-ben a 3).

    Ja és van benne egy annyira jó karakter, hogy róla tévésorozatot kérek azonnal :)

  276. Halló!
    SPOILER kérdés:
    Ez a “halál bolygó”, hogy működött? Elvileg elszívta egy nap energiáját, és valahogy azt koncentrálta a fegyver. Egyszer lőttek vele, egyszer pedig feltöltötték, azaz két napot nullázott le. De mégis volt légköre, fauna rajta, oxigén stb. elsiklottam valami fölött, de akkor ez így, most hogy volt?

  277. Abu: régebben rendes kritikát írtam péntekre a nagy filmekből. a poszt maga nem spoileres, abban ott egy vélemény )), a kommentekre pedig kiraktam a figyelmeztetést.

  278. fardavid: de akkor miért fikával kezded te is, ha zavar a fikázás? írj csak a filmről, ne tegyél bele sértegetést, és máris tisztább az internet kicist. be the change you want to see.

    jiliac: szép elmélet, ott a trailer poszt, lássuk a neveket akkor, hogy igaz is-e az elmélet.

  279. mclane: csak afelett siklottál el, hogy ez egy mese, egy távoli galaxisból. :-) Szerintem ezen kéne a legkevésbé kiakadni, tényleg.
    jilac: tehát akkor a nézettség/bevétel = jó film és aki nem azt mondja, hülye? Vagy én értelek félre? “automatikus agyatlan negatív hisztis böfögés, nem vélemény nyilvánítás.” Nem tudom, én mind a 330 kommentet végigolvastam és 1-2 kivétellel (azok is főleg a pozitív véleménnyel rendelkezők) nem volt agyatlan fröcsögés. De lehet, csak más az ingerküszöbünk.

    Az, hogy ki “igazi” SW fan, meg kb. olyan szintű veszekedési alap, mint hogy kinek volt menőbb jele az óvodában.

  280. human:
    Szerintem a fikázás az, amikor valaki csak negatív dolgot mond a filmről, azokat emel ki, csak azért, mert neki nem tetszett és be akarja bizonyítani, hogy az ő véleménye a szent. Én ilyet nem csináltam, csak elmondtam azokat, amik nem tetszettek a filmben. Sértegetést pedig nem láttam a kommentemben, ha volt, bocs…

  281. En csak azt nem ertem, hogy egy KIBESZELÖ-ben mi a faszert erzik egyesek ugy, hogy oda kell irni, hogy SPOILER?

    Amugy meg JJ nem folytatast csinalt, hanem a sjat szajize szerint rebootolta a vilagot. Mert ez a menö. Meg mert mast nem tud.

    Majd jön a következö rendezö es ö is elmeseli ugyanezt az ö szajize szerint, aztan a harmadik is.

    Tiszta Pokember lesz ez is.

  282. Én már olvastam a következő rész scriptjét. :)
    Az ellenállók új helyen építenek egy bázist, amit megtámad az új rend. Finnék elmenekülnek és menedéket lelnek Poe régi haverjánál, de sajnos itt is rájuk találnak és foglyul ejtik őket. Luke eközben elkezdi Rey kiképzését, de egy látomásban a lány látja, hogy Finnék meghalnak, ezért elmegy megmenteni őket, úgy hogy még nem áll készen. Megküzd Kyloval, de alulmarad és elveszti egyik végtagját. Befagyasszák, hogy így vigyék Snoke elé. Finnék elmenekülnek és elkezdik kitervelni Rey kiszabadítását.
    To Be Continued…
    Egyébként a film tetszett, az ismerős történések ellenére és reménykedek benne, hogy a folytatás sztorivonala jobban el fog térni az eredeti trilógiától…
    Kylo “gyengeségei” kifejezetten tetszettek. Szerintem a folytatásban sokkal durvább lesz.

  283. Ehhez mit szóltok? Bocs azoktól, akik nem tudnak angolul, de nincs időm lefordítani…

    Why I think Snoke is Darth Plagueis:
    He bares very similar resemblance to Darth Plagueis’ Muun species
    Snoke appears to have an injury to his mandible and around the lower jaw region, similar to Darth Plagueis after his attempted assassination in the EU
    Rey’s staff appears to be almost identical to Darth Plagueis’ lightsaber staff, the staff also appears too frequently and I am certain will have significance later on
    The big one: the background theme music is the same as when Darth Sidious was telling Anakin Skywalker the tale of ‘Darth Plagueis the wise’
    Perhaps Darth Plagueis did learn to defeat death and lived in secrecy. With all his wisdom, he may have foretold the empires downfall and when to finally reveal himself
    I believe Snoke was confirmed to be 7 foot tall in reality, which is in keeping with the height of the Muun species
    Another big clue: Plagueis seduced a young Palpatine to the dark side when he manipulated him to kill his father. After Kylo Ren killed his father, Snoke mentioned that it’s time to complete his training. This could be reference to Snoke transforming Ren into a Sith, if he is indeed Darth Plagueis.

  284. Nekem is az volt az első gondolatom, hogy Plagueis. Viszont a zene nem ugyan az volt szerintem, ami a színházas jelenetben az EP3-ban. Bár hasonló, ez kétségtelen.

    Fura amúgy, kb. semmi előzmény materialt nem használnak, pont Plaguest igen? Esélyes, hogy ő lesz, de én csalódnék, ha így lenne.

  285. fardavid:
    Szerintem nem keverik bele Plagueis-t. Snoke egy sablonos Marvel gonosz lesz. Ne várjatok túl sokat tőle mert úgy jártok mint én ezzel a résszel.

  286. Hát minden este imádkozni fogok a következő részért. Remélem nem megint egy Marvel filmet, hanem valahogy véletlenül, Isteni segítséggel vagy az Erő akaratából, egy kifejezetten jó filmet kapunk! :)

  287. Nem mondtam hogy szar moziélmény volt, mert látványos, kellően humoros, és szerintem izgalmas akciórészekkel volt tele. Az első véleményemben is írtam 3-4 jó illetve rossz dolgot.

    Azokat a véleményeket viszont nem tudom elfogadni akik szerint az az igazi fan akinek gondolkodás nélkül minden tetszik amin ott a star wars felirat, aki pedig rosszat mer mondani az mindenben direkt csak a rosszat látja és hater és nincs élete és blablabla.

    Örülök, hogy nektek a nosztalgia könnyt csalt a szemetekbe, én viszont abban reménykedtem, hogy ígéretes sztorit találtak ki, ha már hozzányúlnak egy lezárt történethez és nem egy rebootot nézünk a változatosság kedvéért.

    Önálló filmként egy 7/10-t adnék rá. Viszont számomra Star Wars filmnek borzasztó volt, történet nélkül, ostoba,erőltetett cselekménnyel, kényszeresen másolva az eredetit 4/10.

  288. egyszervolt

    Ezt nem értem én sem. Ne kelljen már imádnom csak azért mert Star Wars. Én magam is rajongó vagyok de én el tudok vonatkoztatni a rajongásomtól és ha valami nem tetszik, akkor azt nem nyelem le.

  289. Ti sem toljátok kevésbé a negatívot, mint mi a pozitívot. Engem nem érdekel ha nem imádod, annyira azért tényleg nem volt jó, hogy mindenkinek tetsszen, csak nekem kicsit ott van a kettősség a negatív véleményekben, amit nem értek. Túlzottan new hope kontra nem tudtunk meg sok részletet. Nem elég eredeti kontra mi az hogy valami eltér stb.

    Anakin is egy kövezni való hisztiláda volt már azelőtt is, hogy az annyját lemészárolták volna, neki sem kellett volna ilyennek lennie. A 4-5-6-ot is úgy nézted végig, hogy nem tudtad, miért került a vödör a fejére, itt ez miért nem fér bele? Azért mert tudunk pár dolgot, ott van 30 évnyi luk, bármi történhetett. Nem papírmasé 2D jellemek vannak, hanem rendes karakterek, ez talán nem annyira Star Wars, de ennek inkább örüljünk.

    Én azt mondom, ha túl vagyunk a 3 részen, akkor vegyük elő ezeket a témákat megint, addig meg próbáljuk ne azért lehúzni a wc-n, mert egy kicsit próbált intelligensebb lenni a korábbi részeknél, és pár dolgot nem tudunk. Ha elrontják, sok felhozott negatívummal egyet fogok érteni.

    A new hope koppintást meg most már valaki kibonthatná, én 4 motívumot tudnék kiemelni, kíváncsi vagyok, ki mennyit látott bele :)

  290. FZoli

    “A new hope koppintást meg most már valaki kibonthatná, én 4 motívumot tudnék kiemelni, kíváncsi vagyok, ki mennyit látott bele :)”

    Egy sivatagos bolygón ragadtan él egy fiatal, jó pilóta, aki azt hiszi, hogy egy senki és csak történeteket ismer a galaxisról. Csatlakozik hozzá egy droid, amiben fontos információk vannak eltárolva. Közben egy a galaxist fenyegető rend uralkodik ami épít egy bolygópusztító fegyvert, amit be is vetnek békés bolygókon. Rey-nek sikerül eljönnie a sivatagos bolygóról a Sólymon egy vakmerő fiatallal karöltve (a régiben Han, ebben Finn) és egy bölcs öreg figurával (a régiben Ben, ebben Han). Kisvártatva csatlakoznak a Rend ellen harcoló ‘szervezethez’ (régiben Lázadók, ebben Ellenállók) A fiatal aki senkinek képzeli magát, kezdi megismerni az erőt. A vége felé a fekete ruhát és maszkot viselő főgonosz megöli az öreget. Miután kikapcsolták a pajzsot galaxist fenyegető fegyveren, az ellenállók berepülnek a hatalmas bolygó pusztító objektumba és az utolsó pillanatban felrobbantják.

  291. Star Wars Episode VII?

    Rövid vélemény : Ez a film egyszerűen r.o.s.sz. (copyright by Mollem), azaz rémesen ostoba scifi szemét.

    Annyira akartam szeretni ezt a filmet, de egy kis belső rajongói hang már a trailereket látva azt súgta, hogy itt valami nem stimmel, de próbáltam elhessegetni a Sötét Oldalt. Valahogy nem jött be már az előzetesek alapján, hogy mennyire avittnak fogják majd beállítani a filmet, hogy ne az új trilógia CGI sterilitása hassa át.

    Történet. Episode IV újratöltve lélek nélkül.

    Aztán a karakterek közti interakció… Az újak ok nélkül bíznak egymásban bármilyen előzmény nélkül… Míg a régiek… Szétbarmoltak mindent, amit a régi trilógia felépített. Karakterfejlődés, család, kapcsolatok, gyerekekbe vetett jövő… Han és Leia találkoznak, erre semmi ölelés, semmi csók, minimális gyengédség több évtizednyi kapcsolat után… Komolyan, mikor ment át az SW párterápiába? A végén is Chewbacca nem megy oda hozzá a halálhírrel… Vajon akkor Rey vagy Poe is Luke eltitkolt gyereke lesz? Mert ha ez lesz majd a későbbi csavar, akkor azt hiszem végleg leírhatjuk a franchiset.

    De ami a leginkább fájt. Önmagát csapkodó gonosz? Na ne… Ezt a Disney hagyta leforgatni???? Most komolyan? Már a falkaszabolásnál is fogtam a fejem, de a végén a mellkasverdeséstől ettől szó szerint felnevettem kínomban a moziban. S azt hiszem ez mindent elmond. Űr King Kong.

    A látvány : ez valóban nem lett volt vészes, de nem is volt kiemelkedő sem. Túl sok ember szereplőt dobtak be, míg a világokban semmi egzotikus nem volt. Sivatag, havas bolygó és dzsungel? Wow. Micsoda pezsgő fantázia.

    Majd ha lenyugodtam, akkor írok egy hosszabb értékelést is. Ez a film siralmasan és bántóan rossz, mintha kaptunk volna egy fan fictiont.

  292. @Platschu
    Egy észrevétel, de Kylo nem a mellkasát döngette, hanem a sebére csapott oda kétszer kb, ahol Chewie meglőtte…nem ugyanaz.

  293. Ventillátor:

    Nekem a Han – Ben összemosás már kicsit erőltetetten hat, meg a Falconnal elmenekülés is, azért mindkettő eléggé más jellegű a két filmben.

    Az árva szereplő a sivatagban aki érzékeny az erőre de nem tud róla, ez inkább így egy tétel, és szerintem ez azért eléggé szándékos motívum, Anakinnal is ez volt, Luke-al is, erre én nem tudok igazán haragudni, azok a tájak a roncsokkal annyira szépek voltak..

    Ellenben a titkot droidnak átadó, majd elfogásban megkínzott lázadó már inkább legyen fent a listán:), a halálcsillag 3 elpusztítás és a megülünk egy öreget a fiatalok szeme láttára majd elmenekülünk mellett :)

    Az meg hogy sivatag volt, meg erdő, meg hó, sci-fi ide vagy oda, de azért csak lakható bolygót választ, akinek van egy kis esze.

  294. Tegnap néztem meg másodszorra, és nekem talán még egy kicsit jobba is tetszett. Ige, van némi párhuzam a történetvezetésen illetve a halálcsillag/Csillagpusztító között, de azért hülyeség belemagyarázni, hogy remake. Itt is sivatagos bolygó, ott is; meg itt is kis robotba dugott üzenet, meg ott is… na bumm. Van aki még azt is a film szemére hányja, hogy ebben is van kantin jelenet. Basszus, akkor az összes western film másolja az előzőt??
    Bukfenceket nem érzek benne, ha esetleg kifejtenétek, annak örülnék.
    Rey számomra még mindig nem egyértelmű, hogy kinek a lánya. Benne van, hogy Luke-é de az is, hogy Soloék lánya, csak eltitkolták még Solo elől is. Leia ugye megismeri, illetve Rey is őt. Mielőtt elmennek Luke-ért, akkor is beszélnek egymással, csak ugye nem tudni miről. És persze ott van Rey és Solo karakterei közti hasonlóság, meg az, amikor Kylo kiolvassa Rey fejéből, hogy az a vágya, hogy Solo legyen az apja.
    Direkt figyeltem a harcot a végén. Fin nagyon béna a karddal, szinte csak védekezik. Talán egyszer csapja meg véletlenül. Kylot meglőtték, de így is csak szórakozik vele (simán ellép előle). Aztán Rey se akkora spíler, viszont látszik rajta, hogy nem először használ ilyet és talán az erőt sem. Szerintem tanult ő már valamit, csak nem emlékszik rá. Kylo is emlékszik rá valahonnan, vagy tud róla legalábbis. Biztos, hogy nem gyerek kora óta Scavanger. Amúgy a látomásában, amikor kisgyerek és elszakítják a családjától, akkor mintha Unkar keze fogná meg, vagyis lehet, hogy direkt nála hagyták anno (a Falconnal együtt?).
    Snokeban is több kell, hgy legyen egy sima, új főgonosznál. Szerintem is Plagueis lesz. Ha nem, kinyírom Walt Disneyt megint.
    Egyszóval szerintem több van ebben a történetben, mint egy episode 4 remake sokkal. Nem hibátlan, de piszkosul szórakoztató, és még egyik SW film után sem gondolkodtam ennyit a történeten…

  295. Human
    Egy 350 hozzászólásos cikket nem lehetne valahogy előrevenni, hogy ne kelljen 3x visszalapozni hozzá? Valami linket kéne rakni az oldal elejére, azokhoz a cikkekhez ahol friss hozzászólás van… szerintem

  296. Plagueis = prequel material! Nem fogja a Disney ezt bevállalni, a filmben is látványosan telibeszarták, egyedül Kylonak volt egy klónos kiszólása(ami spec nekem tetszett, mert az egész klón szál szerintem kibaszott zseniális, úgy látszik ez JJ-nek is tetszik), tuti, hogy ahogy fent is írták, egy generic Marvel gonosz lesz. Amúgy meg mi a bánatot csinált az elmúlt nem is tudom, 50-60 évben, amíg Palpatine megszakértette a galaxist? “várta az alkalmat a visszatérésre?” Csak ezt ne, akkor inkább legyen random bad guy 2.0.

    Én is 2x láttam már amúgy, de továbbra sem tudok elmenni az ordító negatívumok mellett. Nem megy egyszerűen, nekem megöli az élményt. Pedig esküszöm, nagyon akarom szeretni. Kicsit olyan, mint egy nővel úgy együtt lenni, hogy 24-ből 20-at veszekedtek, de a maradék 4 miatt még nem tudjátok elengedni egymást. Kb. pont itt balanszírozok ezzel a filmmel. Szeretem, mert SW, de ez nem SW és nem is jó, nem tudok mit baszni vele. Reménykedek, hogy a következő jobb lesz.

    Viszont én dec 18 óta minden órában átkozom a Disney dealt. Vette volna meg inkább Tarantino, vagy Nolan cége :-)))) 4mrd usd-t csak össze tudtak volna kaparni :-))

  297. A teória az, hogy Plagueis ugye legyőzte a halált és életet tudott kreálni. Palpatine megölte álmában, csak persze nem halt meg. Létrehozta Anakint (akinek ugye nem volt apja), de nem azért, hogy egyensúlyt hozzon az erőben, hanem, hogy megölje Palpatine-t Plagueis helyett. Valószínű azért nem jött elő a háttérből, mert Palpatine addigra más erősebb lett. Palpatine halála után viszont újra megjelent, létrehozta az Első Rendet és keresett magának egy tanítványt.
    Hogy ez mennyire jön be, azt nem tudom. De sokkal jobban hangzik, mint a randon Marveles sablon gonosz 100.0.
    Várom a következő részt, ami szerintem sokkal jobb lesz…

  298. “When young Rey is being left on Jakku, there is a hand holding her back as she cried. After looking at a still from the movie, it appears that Unkar Plutt was the one holding her arm. See images below. The voice talking to her sounded like Lor San Tekka [EDIT – After a 2nd viewing it was definitely Unkar]. What do you guys think this means? Has anyone read this scene in the Novelazation?”

  299. Ehh. Megvolt… Most akkor ez a Star Wars, vagy az Űrgolyhók folytatása?

    Mikor a picsogó Kylo levette azt a rémes sapkát, reméltem, hogy Rick Moranis lesz alatta. De nem. Oké, nyilván Darth Vader is addig volt ijesztő, amíg nem vette le a maszkját és kezdett el szájharmonikázni, de ez a hisztisen csapkodó algonosz eleve egy szánalmas pöcs volt, és attól a pillanattól, hogy megláttam a képét, nem tudtam komolyan venni. Se őt, se a Rendjét, se a filmet. Hogy a Főnökéről ne is beszéljek.

    Nyugtáztam, hogy Gollam túlélte Mordort és meghízott. Hogy egy színesbőrű takarító a hős rohamosztagos. Még a saját napját(???) leszívó bolygó, a “Nem hold az. Űrállomás!” utáni galaktikus pöcsméregetés is elment, sőt, a “Lépjünk ki a fénysebességből a talaj fölött 10 méterrel – MOST!!!”-on a szemem se rebbent.

    De… izé… Erre futotta harminc év alatt? Hogy Mr. Solo leesik egy korlát nélküli hídról? (fck!)
    (Bár nem látszott, mi van lent és félbe se vágták, szóval még túlélhette – fingers crossed). :S

    És ennyi volt megtalálni Luke Skywalkert? Egy félperces jelenet? Ezért kár volt félbevágni egy látványosan kacskaringósan kanyargó kincsestérképet. Elég lett volna egy baszomnagy X a közepére! Vagy legalább a megforduló csuklya alatt lett volna a nyálát csorgatva vicsorgó apagyilkos KyloTonna, aztán Rye felébred, de nem, ez maga ‘Lúk gazda’ volt személyesen.

    Hogy lehet ezt folytatni? Majd megkérdezik, mi a jó francot csinált 30 évig egyedül azon a szigeten? Ő meg elmondja, hogy eleinte sokat ultiztak, de húsz éve összeveszett Anakin kísértetével, mert folyton csalt?

    Nebazz. Most akkor ez volt a SW7? Mert mintha egy hosszú trailert láttam volna sok bimmel meg bummal, de hogy mit miért és kivel, azt majd a filmben megtudom. De nem, mindenki azt mondja, ez már maga a film volt. :(( Össze vagyok zavarva, biztos túl nagy volt az elvárásom. Talán majd a nyolcadik…

  300. Ez biza gyenge lett, nagyon gyenge. 0 ujdonsag, az elozo 6 reszt osszemostuk es leroviditve ujra kibofogtuk :(
    SW univerzum?? HOL?! Megoltek, eltoroltek visszamenloeg az egeszet! Meg jo, hogy szerda van es igy csak 1200-t fizettem a feliratos valtozatert.. ha egy hete ejfelkor ulok be, sokkal jobban kopkodok a vegen. Odalakon keresztul lehetne reszletezni, de valoszinuleg feljebb mar megtettek helyettem. Igy en csak egy igen nagy es szomoru sohajtas utan ismet eloveszem a Thrawn trilogiat, ami mar soha nem kaphatja meg a megerdemelt filmesitest.

    RIP STAR WARS

  301. Második megtekintés is pipa,most feliratosan.
    Hát így még inkább behúzott a film, első nézésre még nagyon koncentráltam hogy mindenre, de mostmár beengedtem a filmet teljes egészében.

    Amúgy a szinkronban a Finnes baki megvolt a felirat alatt is, viszont eredeti szövegben “He”-t mond elsőre, szóval ott nem hibáztak…csak a fordítóink nem értelmezték a jelenetet.

  302. Azóta én is megnéztem feliratosan. A véleményem azóta sem változott de úgy, hogy tudtam mire számítsak már le tudtam nyelni a nagy részét.

  303. Feliratosról jövök most… kb év pofáraesése számomra.
    Nem vagyok hűdenagy rajongó, de azért az, hogy 30 év alatt annyira futotta, hogy gyakorlatilag a New Hope-ot remake-elik új szereplőkkel!? Pff. (És basszus még ki is szólnak ironikusan, hogy “-Ez egy újabb Halálcsillag! – Nem, ez nagyobb! …. DE b*zdmeg ez egy újabb HCs mert csak ennyire futotta az íróktól)
    Kylo Ren pedig annyira sótlan, gyenge és unalmas fő gonosz amennyire csak lehet. Az pedig már csak az én szoc.problémám, hogy annyira sose rajongtam Solo-ért, hogy most kb a film felében ő legyen a porondon – ellenben az új szereplők mind-mind szimpatikusak, hogy azért jót is szóljak + BB8 király.
    De ennyi, a további SW filmeknél már alul lesz a léc kb térdmagasságban, hogy megugorja.

  304. “Viszont én dec 18 óta minden órában átkozom a Disney dealt. Vette volna meg inkább Tarantino, vagy Nolan cége :-))))”

    Az mekkora lenne, főleg ha közösen rendeznék! :))
    Tarantino időben hátulról kezdené a filmet, Kill Bill-t megszégyenítő (fény)kardozások. Percenként levágják valakinek a kezét/lábát, fröcsög a vér. Samuel L. Jackson nyilván visszatér a halálból, mint Windu, de Django-s Snowball-os fejjel, hiszen eltelt 30 év. Nolan esetében Kylo Ren nyilván bohóc álarcot viselne, Rey pedig nem kapna nagy szerepet, ellenben Luke megkereséséhez különböző féreglyukakba repülnének az ultra-brutál módon páncélozott új Millenium Falconnal, amit Batman vezetne, de nem számítana, mert úgy is csak álmodnák az egészet. stb

  305. Akkor itt lenne a saját részletesebb véleményem, bár még hosszasan tudnám sorolni….

    Ne tudjátok meg, hogy mennyire vártam ezt a filmet. Angliában élve úton útfélen egyre növekvő számban láttam az SW logóval ellátott termékeket és azon morfondíroztam magam, hogy vajon miért csak a gonosz Sith szerepel mindenen? Minden bögrén, pólón és egyéb csecsebecsén az ő vörös lézerkardja virított. Próbáltam azzal magyarázni, hogy biztos lesz egy ilyen csavar, hogy a maszkos fickó valójában Luke lesz, aki megingott a kezébe hulló hatalomtól. Most így a film után azt mondanám, hogy valószínűleg nem akarták felfedni, hogy ki is lesz a Jedi a történetben a három lehetséges jelölt közül. Mindenesetre ez az egész marketing húzás kicsit elkezdett aggasztani, hogy vajon miért titkolják a Jedi vonalat ennyire és mi lesz a nagy csavar?

    Aztán fél órányi reklám után végre elkezdődött a film. Komolyan mondom a libabőr kirázott, annyira csodálatos amikor a Star Wars logó megjelenik és az ismert fanfár jellegű főtémára eltűnik a háttérben és elkezd a szöveg felfelé kúszni. Na most ezt a kb. 10 másodperces hallatlan örömömet már az első sorokkal sikeresen elkezdték lenullázni. Eltűnt a főszereplő, akin az egész galaxis sorsa múlt. Luke Skywalker sehol. “Ez meg, hogy lehet?” Kérdeztem magamban. Aztán látom lett újabb Birodalom immáron új néven. Ez aztán a remek felütés, már nem tetszik. Itt álljunk meg egy pillanatra, mert szerintem a rajongók többsége nem gondolta ezt végig, hogy a Disney mit követett el ellenünk. Gyakorlatilag reboootálták az immáron középső trilógiát és kidobtak minden eredményt, amit a hőseink elértek. Az endori csata után mindenki boldogan ünnepelt a galaxis kibővített és nem kibővített részeiben, majd alig egy emberöltő alatt mindent sikerült szétbarmolni. Miért is? Hogyan? Ha egyszer végleg leszámoltak Palpatine császárral és megdőlt a zsarnokság, akkor nem ért véget a polgárháború? Vagy ha maradtak is még birodalmiak, akkor azokat nem csapták le? De végül is legyünk humánusak, biztos volt valami tűzszünet vagy megállapodás. Erre mi történik itt? Teljes hatalmi visszarendeződés. A filmben később kiderül, hogy gyakorlatilag új néven megint lett új főgonosz, akinek az ölébe esett egy új sereg, míg a Lázadók már megint patkányok módjára bujkáló bukott forradalmárok lettek. Ezt mégis hogy értük el kvázi 20-30-40 év alatt? Hogyhogy nem számolták fel a rohamosztagosok képzését? Hogy hagyhatták az Első Rend megerősödését Lukeék? Miért nem tett semmit Luke az új Snoke nevű Sith ellen? Nem súgtak neki semmit sem a szellemek? Hogy hagyták egy komplett bolygóméretű fegyvert megépíteni?

    A kezdő sorok után beindul a sztori. Megint sötétben vagyunk, feltételezem ez az Első Rend uralmát szimbolizálná. Aztán megjelenik az első főhősünk, Finn. A Klónok háborúja sorozat óta tudjuk, hogy a klónok milyen kemény kiképzést kaptak. Egyrészt már azt sem értettem sosem, hogy miért hagyták abba a klónok gyártását Palpatine uralma alatt, de a kánonban biztos lenne válasz valahol. Erre most kapunk kvázi agymosott janicsárokat. Mivel Finn nem klón, akkor miért nincs saját neve? Ha nincs neve, akkor mégis csak klónkiképzést kapott? Ha kapott kiképzést, akkor az engedelmesség és a parancsmegtagadás nem volt tananyag? Ez annyira fals és rosszul bemesélt motiváció ennél a karakternél, mert ezzel a háttérrel, ezzel a neveltetéssel ez a kis megingás nem történhet meg. Kylo persze még meg is érezte az Erő finom rezdülését körülötte azután, hogy kapunk egy gyönyörű mészárlásos jelenetet egy (12)-s filmben. Normálisak a Disneynél? Már itt fogtam a fejem, de oké haladjunk tovább.

    Poe. Semmit nem tudunk róla, de az egész filmben szépen tud gépmadarakkal röpködni. Wow. Micsoda karakter lett. Ha jól emlékszem, akkor más szerepe nem is volt az egész filmben. Több szót nem is érdemes rá vesztegetni.

    Kicsit felpörgetem mostantól a kritikát, különben halálra unjátok. Szóval az egész Jakku egy roncsosabb Tatooine lett. BB8 jópofa, a Reyt alakító csajszi tényleg szép. Még egész tűrhetően mesélték össze Finn karakterével, aki valami érthetetlen módon úgy ráizgult, hogy már-már zavaró volt. Rey persze a botjával harcol, mert hát tök logikus, hogy fadarabokat talál az ember lánya egy sivatagban és lőfegyver helyett azzal fog vívni. Szó szerint nem lövöm le a poént, de nagyon bízom benne, hogy később ráállnak majd a Darth Maul féle dual pengére az ő esetében esetleg az EP VIII során, mert feltételeztem, hogy ezért is lett annyira kihangsúlyozva a harci tudása. Rey egyébként Finn mellett egy egész pozitív színfoltja az egész filmnek. Remélem nem az lesz a nagy csavar, hogy róla pedig kiderül, hogy Luke lánya. Mert a kis visszaemlékezése alapján már nagyon kicsi korában ott hagyták a Jakkun. Már vártam, hogy mikor nyögi be, hogy fázik a hajóra kerülve és akkor Han lehetne az ő angyala… Feltételezem Poenak szánják az írók, ha már emlékeim alapján nem sikerült az egész filmben egy közös jelenetben szerepelniük, míg Finn csak vergődjön a friendzone nevű intézményben. Visszatérve Reyre. Nem tudom, hogy bejön-e a jóslatom, hogy ő Luke lánya, mert ha igen, akkor az megbocsáthatatlan vétek egy szülőtől. Egyrészt lepasszolja, másrészt több ezer világból berakja egy élhetetlen bolygóra nyomorúságos körülmények közzé. Biztos ki lesz majd magyarázva, hogy óóó hát biztos így akarta megvédeni a Sithektől, esetleg saját elgyengüléséből fogant ki tudja kitől. Ám a galaxis megmentője, egy igazi Jedi, sosem hagyná ott a saját gyerekét a sivatagban, miután ő és az apja is hasonló körülmények között nőtt fel… Látványos visszaesés ez Corouscanthoz képest, ami még csak nem is szerepelt a filmben.

    Arról már nem is beszélve, hogy nekem ne adják be azt, hogy a Han-Leia-Luke hármas annyit nem beszélt egymással, hogy kinek hány gyereke van. Itt lyukadtunk ki a régi trilógia felújított szereplőire, ami legjobban kicsapta a biztosítékot nálam. Han és Leia összehoztak egy idegbeteg fiút, de vajon Bent ők miért nevezték volna el Obi-van Kenobi után? Hiszen ő nem hozzájuk, hanem Lukehoz kötődik. Han és Leia elhidegültek egymástól. Hanból megint csempész, Leiából bázislakó lett, akik úgy tűnik évek óta nem látták egymást. Ez most komoly? Ennyit ért a nagy romantika? Találkoznak, benyom egy poént a hajáról, de nem hangzik el a szeretlek, nincs csók, csak egy kis ölelgetés. Ez óriási csalódás volt, mintha valami párkapcsolati realitybe néztem volna bele. Egyszerűen ez döbbenet. A még nagyobb még mindig Luke eltűnése, hogy az oktatásának a megbicsaklása miatt elmegy világgá? Egy igazi férfi, egy igazi háborús hős sosem tenne ilyet, hanem megpróbálná kijavítani az elkövetett hibát. Erre ők hárman gyakorlatilag nyugdíjas klubba mentek és hagyták az egész galaxist elbarmolni. Mert ez nem más, mint tömény hülyeség JJtől. Tudom, hogy ez egy mese és majd a jó nyer az Ep IX végén, de minek? Ha egyszer így bedobnak teljesen értelmetlen, karakteridegen lépéseket. Mert tételezzük fel, hogy Luke komolyan megtört Ben kisiklásától, de emiatt világgá menni? Hol van a többi Erő érzékeny tanítvány? Jaj… Ez így tragikus. Arról már nem beszélve, hogy Mark Hamill egy árva szót nem szól az egész filmben, mert a végén is még sóbálvánnyá vált Reyyel nézik egymást, amíg a helikopter is tudott körözni körülöttük egy kört búcsúzóul. Ez valami röhej és méltatlan volt Lukehoz és a színészhez is.

    S akkor beszéljünk talán még az egyik legizgalmasabb karakterről, Kylo Renről. Eleve hülyeség volt Ren és Rey nevű karakterneveket adni nekik, mert eléggé hasonlóak. Kyle Katarn is kicsit meg lett gyalázva. Szóval visszatérve Kylora, ő egy idegbeteg hülye. Egyszerűen egy vicc volt, hogy a Disney ezt hagyta leforgatni és senki nem mondta a forgatókönyvíróknak, hogy na ezt azért már nem kellene. Beállítják, hogy a tiszt parázva jelent és a nézők azt hiszeik, hogy majd jól megszadizza a hírhozót, erre a falat csapdossa szét. Később a kínzókamrát is szétveri és még a kinti őrök is irányt váltva inkább kikerülik a lézerkarddal rohangáló házi futóbolondot. Majd beszél Snokekal, aki tényleg egy dementor és Gollam keveréknek tűnik, de közben a náci tisztre hajazó mitugrász többször belevág a beszélgetésükbe. Ez dramaturgiailag annyira helytelen. Vagy hogy nem Kylon mond beszédet a fegyver aktiválásakor, hanem ez a főtiszt. Kylo esetében is beállítják őt, mint valami Mestert, hiszen még Reynek is felajánlja, hogy tanítaná és miután láttunk pár jó kis trükköt tőle, leveri két képzetlen erőhasználó. Itt még talán be lehetne mesélni, hogy Rey valószínűleg Luke lánya és esetleg törölte az emlékeit, de mivel kislányként rakták ki Yakkura, így ez is megkérdőjelezhető. Szóval Kylo csápol és csápol és csápol a fegyverével, erre Rey simán legyűri őt és hülyére alázza. Erre mit tesz a Sith? Elkezdi magát csapkodni, hogy utána még jobban lealázza… Jaj. A rövid kritikámban már írtam, hogy annál a jelenetnél a moziban szó szerint felröhögtem kínomban, mert annyira rossz volt. Páran mondtátok ugyan, hogy magát hergelte a küzdelemre a seb megérintésével, de ezt így látni egy Darth Maul vagy Vader után. Micsoda Sith korcs ez?!

    Úgyhogy szereplők terén talán ennyit. A Finn-Rey-BB8 hármas nem rossz, ahogy támogatták egymást, de az összes többi rémesen gyenge vagy elfogadhatatlan. Talán még az a kis vörös lényt lehetne kiemelni a kocsmából, mint emlékezetes karaktert, de őszintén szólva az a faj sem jött be igazán a nagy gürü szemeivel, mert nem igazán volt idegen beütése. Nem tudom, a korábbi hat részben sokkal szimpatikusabb idegen lények szerepeltek, míg itt az újak olyan kis nyomottak lettek, mintha nem jutott volna elég idő a designra. Inkább használtak volna fel több régi fajt. A Lázadók között is aggasztóan sok embert láttam, mintha a galaxis sorsának döntéshozói csak ebből az egy fajból kerülhetnének ki mindkét táborban.

    Mi maradt még ki? A történet. A micsoda? Ja a történet… Episode IV újratöltve lélek nélkül pár akcióbetéttel. Tény, hogy a Millenium Falconos repkedés jól sikerült. Az undorító szörnyes rész teljesen felesleges volt és a Prométheuszt idézte. Minek kellett ez bele? Aztán az erdős tó környéki csata sem volt rossz, bár több elemében tévésorozatot idézett, ahogy romos falak között egymásra lövöldöztek. Régen voltak lépegetők, tankok, ostromágyúk és megannyi mechanikus egység, míg itt is olyan kis költségtakarékosnak nézett ki az egész. Semmi extrém világot nem dobtak be…. Sivatag, havas erdő és sima erdő? Ennyi? Fantázia hova lett? Szégyen. Több élet és tobzódó ötlet volt a Clone Wars sorozat 1-1 epizódjában, mint ebben az egész filmben.

    Még egy gondolat a nagy Halálcsillag v3.0-hoz. Hogy a fenébe látták egy másik naprendszer felrobbanását az erdős bolygón? S mégis hogy céloznak egy fix pályán mozgó bolygóról? Ez is olyan marhaság volt. Az hogy lemásolják a teljes EP IV űrcsatát, azon pedig már meg se lepődjünk. Közben számolják vissza a perceket, mint egy rossz kabaréban. A bolygó széthullása legalább látványos volt, ha már komolyabb űrcsatára nem tellett. A filmben talán még a napfényben megvilágított aszteroidamező tetszett még a roncsok közti repkedés után, mert azt tényleg gyönyörűen megcsinálták.

    Mit mondhatnék még? Idővel lehet meg fogom ezt a filmet szeretni, de ez az egész harmatgyenge és elégtelen között lavíroz. Még egy Jar Jar spinoffot is szívesebben megnéznék, mint most ezt újból.

  306. Platschu, ha már negatívat írsz, lehetne, hogy olyat ami benne volt a filmben? reynel fabot? Rengeteg nem tetszésed nem is úgy volt ott a filmben, mint ahogy te értelmezted, ráadásul rengeteget írsz sajt következtetésekről. Azért mert meghal a császár és Vader, a mindenfelé lévő többi támaszpont, bázis és csillagrombolók miért adná meg magát? Új vezető az élre és minden mehet tovább.

    Kylo-nak vezetésben nincs sok köze az első rendhez, Hux vezeti az első rendet. Mindketten Snokenak jelentenek, de Kylo a Ren lovagjainak tagja / mestere. Kylo, mivel Luke tanította, valószínűleg nem kapott (még) Sith képzést, az, hogy vívódik, és nem simán csak egy gonosz, sokkal értelmesebb gonosszá (és nem főgonosszá) teszi.

    Az, meg hogy szerinted az első 6 részben másabb, jobb lények lettek volna, csak azt tükrözi, hogy vagy rózsaszín szemüvegen nézed, vagy nagyon rég nézted utoljára őket.

  307. Mondjuk Sithekről szó nem volt a filmben, de ügyesen végigsithezted a kritikát:D

    Meg hogy hol van a többi erőérzékeny Luke tanítvány?
    Ezt elmondták,hogy Kyloék leölték őket, plusz ha elment volna ez az infó a füled mellett, Rey látomásában az esőben ott állnak a Ren-lovagok, holttestekkel körülvéve, szóval még meg is mutatták őket.

    Jó lenne nézni is a filmet, mert amiket negatívnak hozol fel, azok fele el lett mondva, vagy mutatva.

  308. “Kylo a Ren lovagjainak tagja / mestere”

    De ezt a Ren-lovagok dolgot honnan veszitek? mert én nem emlékszem, hogy a filmben mondtak volna ilyet. Legalábbis a szinkronosban tuti nem és gondolom egy ilyen dolgot csak nem hagynának ki a szinkronból…

  309. Egy 9 órás Jar Jar trilógiát inkább végignéztem volna… Öt percenként követik egymást a teljesen lehetetlen események csak hogy a ,,sztori” összeálljon valahogyan. Rey találkozása BB-8-cal, Finn lezuhan egy bolygón és egyből belefut Reybe, Han rálel a Falconra, Rey és a fénykard találkozója stb…
    A hibák egy töredékét itt elég jól összefoglalták 40 pontban:
    http://www.huffingtonpost.com/seth-abramson/40-unforgivable-plot-holes-in-star-wars-the-force-awakens_b_8850324.html
    Az a jelenet mi volt amikor a Starkiller Base megsemmisít 5 bolygót? Hogyan láthatták felrobbanni a köztársaság bolygóit egy akár több száz vagy ezer fényév távolságban lévő rendszerből (ahol a fénysebességnél nagyságrendekkel gyorsabb? halálsugarat szintén szabad szemmel látták közlekedni)? Ha ugyanabba a rendszerbe tartozott volna az összes szereplő bolygó akkor talán lett volna rá esély…pár óra eltolódással. Egy Asylum termékben több a realitás mint ebben itt ami azért nagy szó.

  310. Akik szidják azért mert másolta a 4. részt, az gondolom utálja a Vissza jövőbe trilógiát… Ott is minden rész dettó ugyanaz még is mindenki imádja énis.. Ez a film jó volt , akinek nem tetszett nem tetszett ez van ízlések és pofonok.

  311. Ez a 40 pontnyi plot-hole kicsit ugyanattol buzlik, mint az itteni irasok. Nem olvastam vegig, csak 16-ot, abbol a legelsore mondanam, hogy az tenyleg lehetetlen. Ami a veletleneket, vagy luke szamuzeteset illeti, veletlennel nyitott az 1. Es 4. Resz is, plusz yoda, az egyetlen jedi, aki szembeszallhatott volna palpatinnal, is elmenekult, szamuzetesbe, hagyva, hogy a birodalom megalakuljon.

    Kivancsi vagyok a kovetkezo ket resz mennyit fog megmagyarazni a mostani dolgok kozul, remelem azert nem haggyak a levegoben nahy reszuket.

  312. eléggé közepes lett, bár ha kikerekedik trilógiává akkor még jó is lehet, így túl kapkodó, Snoke, Hux, Ren teljesen súlytalanok
    remakkel nincs bajom
    JJ azért nagy szerencséje van, hogy Lucas megcsinálta prequleket…mert azt nagyon utálják, így itt az se baj ami ott baj volt, Ren/Anakin 2.0

  313. A film remek szórakozás, kár hogy ezt úgy éri el, hogy önmaga és az eredeti trilógia paródiája.

  314. “Én is 2x láttam már amúgy, de továbbra sem tudok elmenni az ordító negatívumok mellett. Nem megy egyszerűen, nekem megöli az élményt. Pedig esküszöm, nagyon akarom szeretni. Kicsit olyan, mint egy nővel úgy együtt lenni, hogy 24-ből 20-at veszekedtek, de a maradék 4 miatt még nem tudjátok elengedni egymást. Kb. pont itt balanszírozok ezzel a filmmel. Szeretem, mert SW, de ez nem SW és nem is jó, nem tudok mit baszni vele. Reménykedek, hogy a következő jobb lesz.”

    Szívemből beszélsz, dettó ugyanígy érzek én is. :)

    Komolyan mondom film nekem még ekkora törést nem okozott, egy hete ezen kattogok, még az ünnepi hangulatomat is teljesen elb@szta.

  315. Az a 40 plot-hole kurva erőltetett… Tetszik, hogy úgy kezdi az egészet, hogy tetszett neki a film… Persze. “nem vagyok rasszista, de…” kb így hangzott

  316. Mi a vèlemènyetek a film elnőiesìtèsèről? Engem marhara zavar, hogy a klasszikus szerepek fel vannak rugva. Erre filmre nagyon sok gyerek gog frlnoni, es nincs benne egy normalis noi, vagy ferfi karakter aki pelda lehetne. Èn gyerek korom ota nagy rajongó voltam, de ez most betette a kaput, èn letettem a sorozatot. A film tobbi hibajat mar nem is emlitve….

  317. SPOILER

    Ma délután láttam, még nem ülepedett le, de megpróbálom összeszedni a gondolataimat.

    Pozitvumok:
    — BB-8 nagyon aranyos.
    — Szép a látvány: a helyszínek, az űrhajók, a csaták.
    — Szép a főhősnő.
    — Jó volt látni az ismerős arcokat, és hatásos volt, ahogy egymás után találkoztunk velük.
    — El kellett hangozniuk a nevezetes mondatoknak is: “I have a bad feeling about this”, “We are doomed”, “May the Force be with you.”

    Negatívumok:
    — Ne már, megint egy cuki csipogó robotba rejtett fontos adat?
    — Ne már, megint egy bolygó alakú szuperfegyver, amit felrobbantanak a végén?
    — Ne már, egy hisztis kamasz, aki nem félelmetes, csak nevetséges.
    — Ne már, a feka srác, aki nem is erőhasználó, lekardozza a gonosz hisztis kamaszt? És a csaj is?
    — Hogy kerül ide Gollam? Mit keres abban a nagy székben?

    Összefoglalva:
    — Szeretném újranézni, a látvány és az akciók miatt.
    — JJ Abrams most biztosra ment a magas elvárások miatt, de a következő rész tuti jobb lesz.

  318. Tegnap megnéztem. Első IMAX-os moziélmény. Rajongó vagyok, az előzmény filmeket is szerettem. Ez viszont csalódás volt :( tényleg egy új halálcsillag? Ennyi telik az íróktól? És a birodalom/új rend nem tanul. Ugyanúgy vajmi könnyedséggel felrobbantják a lázadók. A karakterek tetszettek azzal nem volt gond, de az új remény sztorijának remakeje miatt nagyon csalódott vagyok. Nálam az eddigi 7 filmből bottom 2. :(

  319. Háát ez az Episode VII egy ripp off volt :-( Látványos, szòrakoztatò, de a gerince az eredeti trilógiábòl – ès főleg az Episode IV-ből – patikamèrlegen óvatosan kimèrt majd összeollózott alapelemek egyvelege. Biztonsági játèk volt ez tùlontúl, kár az elveszett kreativitásèrt… egyet kell èrtenem ezekkel a cikkekkel:
    http://www.latimes.com/business/hiltzik/la-fi-mh-star-wars-the-force-awakens-stinks-20151226-column.html
    http://starwarsklub.hu/12_video_dvd/video_dvd_025/video_dvd_025_ep7_kritika_1.htm

    Mégis mi lett volna ha nem egy 3. “halálcsillag” van a végén? Vagy ha a főgonosz most nem fekete sisakos valaki? Gondoljunk bele, nem kellett volna sok, de ezt mondjuk ki, elcseszték. Csináltak belőle egy pilot-ot egy reboot sorozatnak.

  320. hat en meg csak most neztem meg, de hatalmasat csalodtam :(

    iszonyatosan agyatlan, buta film, 0-hoz kozelito tortenettel ami egyaltalan nem baj, hiszen en imadom az ilyen filmeket!

    sot, altalaban az osszes filmet imadom, amit itt a kommentelok le szoktak huzni!

    ezt is imadnam, ha nem lett volna az elso 6 resz, de igy ez egy katasztrofa! :(

  321. Sziasztok

    A nagyon szélsőséges véleményem következik. Nem szoktam ehhez hasonlót irni, de ezt most leirom. Konkrétan azt amit érzek nem pedig csak fikázok szavakat összedobálva.

    Nem attól lesz jó egy film ujabb része, hogy lelketlenül felsorakoztatunk momentumokat/elemeket és minden másra bacunk.
    Ezt a valamit még filmnek is alig-alig nevezném, nemhogy star warsnak. Egy csodálatos hasonlat kristályosodott ki bennem a végére: ez a valami a holywoodi filmgyártas Z***ó Krisztiánja. Talán a fanok szerethetik a neve miatt, de aki zenere vagyik az lehajtja a fejét, attól rettegve nehogy egy külföldi megkérdezze tőle, hogy nálunk tényleg ez az igényszint..

    Mélységesen szégyellem magam amiért része vagyok annak a tarsadalmi felépitménynek amiben az ilyen sz*rtengereket gyartók döbbenetes milliárdokat kaszálhatnak, a világ bármely pontján élő dolgozó emberek (legyen az nyugati irodistától afrikai Maszáj harcosig bárki) pedig jó ha megélnek valahogy. Nagybetus szégyen! Nem csak a filmiparra de az emberiségre nézve is.

    Könyörgöm ha már más nem volt benne, csak egy darab badass cg momentum lett volna ebben a szemetben, ami legalabb minden Transformersben volt egy-egy!

    Persze erre is van igény, pont mint az egoista népbutitásra meg a fent emlitett ritka kontár, ám mégis népszerü énekes tálentumokra. Főleg ugy, hogy az ember nem is tudja mit kap a pénzéért.

    Olyan sci-fik mint a Dredd 2012 vagy anno a Sziget megbuknak, ez meg kaszál.. Komolyan mondom, hogy a forgatókönyvirot és a rendezőt leköpném ha lenne lehetőségem.

    Elnézést, de annak tükrében amennyit kaszált ez a valami, sajnos csak ezt tudtam irni. De még azt sem, hogy egyáltalán nyilvánosság elé tenném ezt a lelketlen, szánalmas megoldásokkal, baromságokkal teli, itt-ott nevetségesen B szintet alulról megütni nem tudó, unalmas képkocka halmazt.

    A közepesnél valamivel jobbat merészeltem várni, de ez a vacak konkrétan értékelhetetlen. Nem mint Star Wars, hanem mint film. Legtöbbször csak elunok egy filmet ha gyenge, de ez..

    Külön részvétem John Wiliamsnek, akinek a tenyleg csodálatos és mindenki által szeretett zenéit meggyalázta ez a förmedvény. Amikor ez a zene felcsendül a néző el akar repülni a vászon előtt egy űrcowboyokkal teli érzelmes/látványos/mozgalmas/hangulatos/érdekes mesevilágba, nem pedig a fejét akarja fogni vagy szörnyülködni.

    Az értékelhetetlenésem : 10/-100 pont erre a “felejthetetlen” alkotásra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.