Podcast: Nyilvános vetítés 439: The Force Awakens

Izé, 80 perces podcast egy 130 perces filmről. Kicsit elszaladtunk, viszont a szokásossal ellentétben 4-en voltunk, így kellett a többi idő. Bár tetszett nekem is a film, de a társalgás előrelendítéséhez kicsit kritikusabbnak kellett lennem. Remélem nem gond.

Meghallgatás, Letöltés, RSS, iTunes.

Idén már nem lesz több adás.

42 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés 439: The Force Awakens” bejegyzéshez

 1. Wayne hülyeségeket beszélsz!!! Lucas megírta az egész trilógiát mielőtt leforgatta a Csillagok háborúját. Mind a három forgatókönVet beadta a stúdiónak, de csak az elsőre adtag pénzt. Nem utólag találta ki a folytatást. Ha fogalmatlan vagy, legalább ne erősködj! :)

 2. elején mikor felveszi a csaj a sisakot az elég erősen anakin/luke utánzat,vaygios engem leginkább a kis anakinra emlékeztet.Szerintem biztos Skywalker a csaj.

 3. Néha amúgy olyanokon vitáztok, ami egyértelmű tény, nem vélemény.
  Az 5. és 6. rész közt 1 év telik, a 6. részben megy csak vissza Yodához, szerintetek miért akkora kérdezi, hogy tényleg Vader-e az apja.
  Az, hogy mi történt a 2 rész között az képregények meg könyv kategória (ami most ugye el van törölve), de lényegtelen is, Yodához nem ment vissza.

 4. Amúgy én meg kurvára azt tudom hivatalosnak, hogy Vader nem volt az apja amikor az első rész készült, és csak a siker után lett rengeteg dolog hozzáadva a karakterekhez.

 5. Az eddigi hétből ez a harmadik legjobb Star Wars nálam, valahogy úgy alakul, hogy 5-4-7-3-6-1-2.

  Mindezzel együtt egyet tudok érteni azokkal a kritikákkal, amelyek azt hozzák negatívumnak, hogy ez egy remake. Olyan volt kicsit mint a Desperado az El Mariachi után, vagy a Jurassic World, hogy közvetlenebb példát mondjak.

  Nekem kicsit sok volt az utalgatás, feleslegesnek éreztem, hogy akkor most mutassuk meg azt a gyakorlólabdát meg a sakk játékot, meg a hasonlókat. Nekem ez kissé elvonta a figyelmem. Érdekes módon számomra pont addig volt Star Wars-hangulata az egésznek, amíg elő nem került Harrison Ford meg a többiek.

  JJ rendezési stílusában azt nem szeretem, hogy valaminek mindig történnie kell nála, mert úgy tudja előrevinni a sztorit. Pl. feleslegesnek éreztem az egész “szörnyek az űrhajón” részt, de az azért is csak kellett, hogy ismét bemutassák Han Solót, ennyit nem érdemelt az egész. Ahelyett sokkal menőbb lett volna pl. egy űrcsata, ahol mondjuk a First Order vagy akárki elől menekülnek, és így talál rájuk Han Solo és menti ki őket a slamasztikából. Mert egyébként az űr is egy picit hiányzott.

  De mindegy is, ettől még ez az egyik legjobb Star Wars film, csak szok szempontból a kevesebb még jobb lett volna.

 6. A kardozáshoz: Nem tudom honnan veszeitek, hogy Kylo egy képzett jedi? Amikor többször is kiderül, hogy nem az, Snooke is mondja hogy vissza kell mennie hozzá, hogy befejezzék a képzését.

 7. itt inkább podcastban elhangzottakra reflektáló kommentekre kéne hagyatkozni, a kidumáló ott van az általános SW vélemények gyűjtésére.

  avagy: human hogy mondhatsz akkora baromságot ezzel és ezzel

  ahelyett hogy: hát pedig szerintem ez az sw jóóóóó

 8. Hogy miért fejlődött Rey olyan gyorsan? És Luke hogy lett farmerfiúból ászpilóta 10 perc alatt? Darth Vader csak annyit mondott, hogy: Az Erő van ezzel.
  Egyéb kérdés? :D

 9. Nyílméregbéka: mert a film során többször is olyasmit csinál, ami képzettségére utal, csak épp még vannak gyerekes kirohanásai mellé?

  Molroth: Luke egyetlen dolgot csinált erővel, betalált egy lyukba, minden másban folyamatosan segítettek neki, a csaj legyőzött elme és kard párbajban is egy nála képzettebb embert (a filmen belül nézve!! az hogy mivel magyarázzák majd később az jelenleg nem oszt vagy szoroz)

 10. Zsedan Lucas többször is nyilatkozta, hogy ez meg volt előre, az alap volt a sztoriban hogy Vader Luke apja. A forgatásról készült dokumentum filmben is benne volt.

 11. Human, a képzése a sötét erőre vonatkozott szerintem. Anno a sithek is a már kiképzet jediket csábították át a sötét oldalra, akik már megkapták a vivó kikpzést gyerekkorukban a jedi templomokban.

 12. Lehetséges, a forgatási hosszú anyagokat ezer éve láttam, amikor először jöttek ki dvd-n díszdobozban.
  Azt hozzátenném, hogy Lucas minden szavát azért nem hiszem el, vannak ott kamuságok, hogy mit mikor talált ki stb (nem pont a Vader dologra célzok, hanem általánosságban).

 13. @Human:
  Nem csak azt csinálta.Vader a legjobb pilóta aki csak létezik, mégsem tudta Luke-ot leszedni, mert Luke érezte, honnan fog támadni, mint a tréning gömb a Falconon. Nekem egyáltalán nem volt zavaró.
  Attól, hogy valaki nem képzett az erő használatában még használja akaratlanul is. Gondolom. :D

 14. Na, közben a végére értem, jó lett ez a SW special edition podcast. Jobbára Bélávam értettem együtt de érdekes meglátások voltak mindenkitől. :)

 15. Human: “a csaj legyőzött elme és kard párbajban is egy nála képzettebb embert (a filmen belül nézve!! az hogy mivel magyarázzák majd később az jelenleg nem oszt vagy szoroz)”

  Szerintem az elég jól lett érzékeltetve a filmben, hogy amikor Kylo az erővel próbálta kiszedni a térképet Rey agyából, az kölcsönös kapcsolat volt, Rey sok mindent “letöltött” Kylo agyából, ezért ébredt fel benne az erő és tudta alkalmazni az elmetrükköt az őrön. A kardozásban meg ahogy írtam Kylo sem volt valami ász, az nem tartozott a kiképzéséhez, míg Rey ugye ügyes botharcos volt, Finn meg gyerekkora óta képzett rohamosztagos. Szerintem hihető volt hogy pár percig képesek voltak harcolni egy sebzett, zaklatott Kyloval.

 16. Azért én fosnék bármilyen szinten lightsabertől, mert tuti saját magamat sebesíteném meg először.

 17. A számomra tetsző teória Kylo Ren-ről, hogy Luke a képzés elején érezte a kételyeit, ezért csak az erő mentális részére tanította (elmetrükkök, gondolatolvasás, tárgyak és emberek lökése), a fénykard oktatást későbbre tartogathatta, amikor eloszlanak a zavaró tényezők vele kapcsolatban. Valószínűleg Kylonak ez nem tetszett, és akárcsak Anakin úgy érezte, hogy visszafogják a fejlődését. Amikor magának indult el fénykard kristályt szerezni akkor találkozhatott Snoke vezérrel, és tőle kapta a repedt kristályt amit a saját maga által összerakott nem tökéletes fénykardjában is használ. Aztán a Snoke által vezetett Knights of Ren-t Kylo elvezette Luke Jedi templomához, és amikor távol volt a nagymester lemészárolták a tanítványokat.

 18. Még csak az első 25 percnél járok, de nagyon érdekes kérdést feszegettek és amikor én kijöttem a moziból valahogy úgy éreztem magam mint human, baromi jól éreztem magam a film alatt, élveztem minden percét, észre sem vettem, hogy elszállt a két óra, mégis a film után húztuk a szánkat kicsit és arról beszélgettünk a többiekkel hogy mi miért történt, mert valahogy hiányérzetem volt a sztorival kapcsolatban. Úgy éreztem, mintha belecsöppentem volna a közepébe valaminek és próbálom megfejteni hogy ki kivel van és miért. Miközben minden bizonnyal ez volt az alkotók szándéka is, hiszen eltelt 30 év, megváltozott a felállás és valami teljesen új történet nyitányát vezették fel nekünk, egy olyan eseménysorozatot, aminek most vagyunk az első állomásánál.
  Pár órával később viszont már arról cseteltem haverral, hogy mi miért és mennyire tetszett és próbáltuk kibogozni a szálakat, találgattuk hogy mi lesz a folytatásban… a fanyalgás átcsapott rajongásba, amihez a kulcs szerintem az volt, hogy hiába volt homályos az alapszituáció és sok új karakter, de a remake hangulattal itt volt minden kedvenc és ismerős szereplő és sikeresen visszarángattak minket a klasszikus SW korszakba, amihez az embert csupa pozitív emlékek-érzelmek kötik. És PONT ezért fogok elmenni még legalább egyszer megnézni a filmet, hogy még kerekebben lássam az egészet és legalább még egyszer olyan jól szórakozzak, mint első alkalommal. :)

  És visszakanyarodva a podcastban e témában elhangzottakra… szóval SW rajongóként minden elsőre meg nem értős vagy homályos foltot meg tudok bocsájtani és így két nappal később már minden aspektusából szeretem a filmet. Hogy jobbnak fogom-e tartani, mint az eddig nálam első helyen álló V. résznél, az még nem dőlt el, valószínűleg nem, mert szerintem a VIII. rész ennél jobb lesz, pont annyival, hogy felugrik majd az első helyre.

 19. Továbbhallgatva megnyugodtam, hogy homályos foltok másoknál is voltak/vannak/lesznek. És milyen lelkesen tudjátok ti is ezt megvitatni! Na ezért lett ez nagyon jó film mégis! :)

 20. max-pain: én ha jól láttam véren kivűl voltak ott véres cafatok is, csoda, hogy élt, elfelejtik, hogy az erőt kell ott is alkalmaznia, hogy ne dögöljön meg.

 21. Na a szinkron kapcsán viszont nem értek egyet veled human, amíg Kylo-n rajta volt a maszk, addig pont azt éreztem, hogy nem elég darkos a hangja, de amikor levette és kiderült, hogy ez egy huszonéves srác, már egyáltalán nem zavart.

  Az pedig szép gondolat, hogy a hibáiból az ember sokat tanul elvileg, ezért nem megfojtani kéne mint az eredeti trilógiában tette ezt párszor Vader, ellenben a világtörténelemben számtalan példát lehet hozni a hasonlóan viselkedő diktátorokra, pl. Hitler, főleg a keleti fronton amikor már nemcsak győzelmeket szállított a Wermacht, sorra csapta el a tábornokait, függetlenül attól, hogy katonailag hibázott-e vagy sem.

 22. Amúgy nem azért de ha megnézitek Rey-t tipikus Jedi ruhája van és a haja is olyan. Plusz Luke hozta el Jakkura és utána is kiabált hogy ne hagyja ott. Szóval tuti ismerte Luke-ot erre az utolsó jelenet is mindent elmond mert nem úgy néztek egymásra mint akik nem ismerték egymást. Az hogy mi nem láttuk hogy Rey volt-e Jedi tanonc vagy sem nem jelenti hogy nem is volt az. Egyébként a múltját is elfelejtette a kard megfogása után jöttek elő az emlékei is a jövőt is látta. :)

 23. Nálam is egyértelmű hogy Rey Luke lánya. Béla helyében én nem fogadnék.:D

  Eleve Daisy lenyilatkozta hogy kiderül a filmben mi a családneve.

  1 Mikor Kylo az agyában turkál megosztja velünk hogy Rey óceánokat és szigeteket lát álmában. A film legvégén pontosan egy ilyen vidéken tartózkodik Luke és mikor kinéz a Falconból olyan fejet vág mint aki már járt volna itt.

  2 Anakin kardja a Skywalker család hagyatéka és most az új örököséhez szólt.

  3 A sivatagi bolygó párhuzam.

  4 Erős benne az erő mint Luke-ban, Kylo-Vader ugyan úgy megjegyezte a filmekben.

  5 Jó pilóta. Ami szintén Skywalker-ekre jellemző.

  Mindezek után ha valami más derülne ki én még csalódott is lennék az értelmetlen félrevezetés miatt.

 24. “5 Jó pilóta. Ami szintén Skywalker-ekre jellemző.”

  Ez azért erős túlzás mert Poe is van olyan jó pilóta ha nem jobb de egyébként igen mindennel egyet értek. De ha nem is a lánya akkor is tuti hogy nem most fogott először fénykardot.

 25. Hát… Kylo Ren gyenge volt szerintem… persze ismerte az erőt meg pár trükköt, de maga is csak tanítvány. Vader tapasztalt jedi harcos volt, amikor átállt, ő jóval erősebb volt, bár robotként legyengült, régi önmagához képest.
  Luke azért használta az erőt, és a fénykardot elég jól mert a regényváltozatban Yoda sokkal keményebb tréninget adott neki, ami a filmből sajnos hiányzott… (gyakorlószondákkal amilyet a Falconon is használt pl.)szóval jedi gyorstalpalón vett részt, mondhatni.
  Az új kardját, ami a Jedi visszatérben van, Ben barlangjában szerzi… legalábbis az alkatrészeket hozzá, talán régi jedi feljegyzéseket is, amikből tanulhatott.
  Ren sérült volt…ráadásul józanul nem is bírt gondolkozni… Reyben pedig a szunnyadó erő előtört, és le is győzte így.
  Két képzett jedi, vagy szit, az erőt nem nagyon tudja a másik ellen használni, mert nem ér semmit. Anakin és Obi-wan is használja egymás ellen, vagy Dooku és Yoda…de nem bírnak el egymással.
  Az egész Luke biztonsági terve lehetett… tudta ha eljön az idő, akkor Artu megmutatja a térképet nekik… ha minden kötél szakad akkor őt meg lehet találni majd ott. talán az egész Rey próbája volt…
  ami sikerült..és így eljutott Luke hoz.
  Szerintem Kylo Ren testvére lesz Rey, akit talán kiskorában elválasztottak, vagy van 10 év korkülönbség köztük. A jediknek régi hagyományok alapján nem szokott lenni gyerekül, és Luke nem is nagyon csajozott be a trilógiába, szóval nem sok szól amellett, hogy az ő gyermeke lenne. Solo igen csak furán beszélt Rey-hez, mintha kötődne hozzá… hisz lehet ő tudta hogy az ő lánya, és direkt vitte el Maz Kanatához… a kard miatt is. Lehet Luke így akarta… az ő terve volt ez, és mivel Reyhez jutott a kard, minden okés lett.
  Snoke remélem majd kap valami háttérsztorit is, és kiderül ki is ő.
  Sok a megválaszolatlan kérdés itt.
  Csak nehogy úgy járjunk mint az új Terminatorba..hogy nem derült ki a lényeg, hogy Swarcit ki a fene küldte vissza :D
  Az előzmény trilógiát meg amiatt is kedvelem, mert minden rész valami egyedi újítást hozott…. Hozzátett a világához. Ez a film viszont semmit. 0 kreativitás volt ebben. A folytatás remélem merészebb lesz, és nem egy birodalom visszavág remake.

 26. Irigylem Bélát, mert sajnos én csalódottan jöttem ki a moziból, voltak a filmnek jó pillanatai, de nekem ez kevés volt. Viszont egyetértek humanal abban, hogy ez olyan volt mint egy pilot, és mivel a karakterek jók lettek és mostmár talán valami új sztorit és pár magyarázatot is kapunk majd, így várom a folytatást.

  Köszi az egész éves munkátokat srácok, még mindig nagyon jók a podcastok, és remélem sokáig hallgathatjuk még őket hétről hétre. :)

 27. Már ott nem értek egyet, hogy ez egy “mese”.
  Ennyi erővel akkor minden, ami eltér a valóságtól az egy mese? Értem mit akartok ezzel mondani,de szerintem a mese kifejezés eléggé degradáló az egész sagara nézve. Mai napig nem értem, miért fikázzátok a 2. trilógiát. Nagyon sok helyen beletudnék kötni az érvekbe , de ez most másik téma. Röviden: Jó film, de többet vártam. Igen csalódtam, mert a 4. és 5. részt összegyúrva megkaptam 2015ös 3D változatban. Azért nem értem ezt a podcastet, mert szinte minden filmmel rettentően kritikus. Ezért szeretem az oldalt. 85%ban egyezik a véleményemmel, jók az érvek a meglátások és érződik mindig, hogy olyan emberek szavait olvasom, akik nem vetik meg a könyveket sem. Viszont most nem értem a bandát. Jól mondátok, egy reboot remake volt. De nem ez volt beharangozva. Ha azt reklámozták volna, hogy jön az Új Star WArs reboot, akkor azt mondom igazatok van, de rohadtul nem ez volt itt a lényeg. Jó film, izgalmas, pörög és élvezhető, de vérzik nagyon sok idegesítő sebből. (persze ez csak az én véleményem)
  Most már értem, hogy mit éreznek a Trekkesek. Ez a film, ahogy mondtátok is, mindenkinek szól. Pont ez a baja…
  ui: imádom a 2. trilógiát, de az első a Best számomra. Csak ha valaki belekötne abba, hogy én dicsérni merem az első 3 részt.

 28. Igen, az “ez egy mese” című mondat már elsőre sem ellenérv, de minden felmerülő kételyre mantrázva egyenesen elszomorító. Főleg egy olyan embertől, akinek véleményét egyébként nagy tiszteletben tartom.
  Igen, tudjuk, hogy mese. Sőt, Bélának teljesen igaza van: Élvezted e filmet? Jót szórakoztál ez alatt a bő két óra alatt? Akkor meg mi a gond?… Nincs gond. Élveztem a filmet. Nagyon jól szórakoztam. Remek film és örülök, hogy láthattam. Most pedig megpróbálok rájönni, hogy minden élvezet ellenére miért bujkált és bujkál bennem azóta mégis valami titokzatos hiányérzet.
  Viszont ha megpróbálom annyival elintézni, hogy ez csak egy mese, akkor föl kell mentenem visszamenőleg ez összes transformers-t, a mátrix 2-3-mat, a Taken folytatásokat és hadd ne soroljam föl az összes filmet, aminek a végén kisebb nagyobb hiányérzet, esetleg az elvesztegetett idő miatti bűntudat kerülgetett.
  De oké, mondjuk azt, hogy ez egy mese és ne várjunk tőle többet. Ebben az esetben viszont hol van a nagyon utálható gonosz, hol az általa okozott dráma és hol a katartikus lezárás?
  Mindhárom elemet megkaptuk, de mind a hármat súlytalanul. Súlytalanul, mert a gonosz (még) gyenge volt, a drámát már láttunk egyszer, a lezárás pedig cliffhanger volt és nem befejezés.
  Mindez nem baj! Tetszett a film és hiányérzetem nem ezek miatt van. Itt most csak a mese érvre reagáltam. Remélem ez lejött.

 29. Srácok! A ‘csak mese’ kiszólással azt akarnám érzékeltetni, hogy nem kell véresen komolyan venni.

  Példaként, ha a Ryan közlegény megmentésében egy szereplő mondjuk elmetrükköt hajtana végre egy német katonán akkor azt mondanám, hogy ez egy marhaság, hiszen az ebben az értelemben nem ‘mese’, hanem egy valós történet dramatizált verziója és a valóságban nem történnek ilyenek, ellenben nem venném a bátorságot, hogy szakértsek az Erő működésével kapcsolatban, mert ez Erő egy misztikus mesebeli, kitalált hatalom. Ugyanígy nem mondhatom azt sem, hogy nem lehetséges királyfiakat békává változtatni, mert azokban a történetekben láthatóan lehetséges!

  Teccik érteni? :)

  Az a probléma az ilyen fanfavorit kultfilmekkel, hogy a hozzájuk fűződő nosztalgia és a hosszú évek alatt készített rengeteg regény, stb. miatt hajlamos mindenki túldimenzionálni őket és aztán ez a szórakozás rovására megy. Ilyenkor, ha az eddig bennünk élő képbe nem tökéletesen passzol a mostani írók, rendezők elképzelése akkor ezeket az eltéréseket azonnal hibaként értelmezzük, holott ha ez lenne az első Star Wars film amit látunk, akkor nem érvelnénk olyan marhaságokkal, hogy ‘egy képzetlen jedi nem győzheti le Kylo Ren-t ilyen könnyen’, akkor ugyanis nem lennének olyan kőbe rögzült meggyőződéseink az Erő ‘működésével’ kapcsolatban, mint vannak most.

  Én magam nagyon kevés regényt olvastam, szóval nekem az alap az eredeti trilógia és nem érzem úgy, hogy abban bármit is kőbe véstek volna az erővel kapcsolatban. Nekem belefér, hogy Rey lenyomta Kylo Ren-t és ehhez még további tényezők is a segítségemre lehetnek (sebesülés, érzelmi labilitás, stb.). Ennél még sokkal több is bele tud férni, ugyanis az erő halál pontosan úgy működik ahogyan azt elém tárják ezekben a filmekben azaz úgy ahogyan a meseírók éppen akarják! :)

  I rest my case!

  Az Erő legyen veletek! Kellemes ünnepeket!

 30. A magam részéről köszönöm a választ.

  Szerintem nem mindegy, milyen módon boncolgatunk egy filmet. Ha valaki azt firtatná, hogyan tudja egy kalapács változtatni a tömegét, hogy egyszer felemelhetetlen máskor meg pillekönnyű, vagy hogy mitöl nő szárnya egy kis aranyszínű fémgolyónak és honnan tudja ki elöl kell menekülni, ha nincs is szeme, esetleg hogy miért áll meg a fény a fénykard végén, vagy hogy a bűbánatba lehet leszívni egy csillag energiáját, akkor magam is azt mondanám: “Édes ecsém ezt egy mese. Ha ezeken fennakadsz, nézd inkább a CNN-t”
  Ha azonban Thor pörölye egyszer csak szétfolyna és összeállna belőle egy T1000-es modell, ha Harry Potter sugárpisztollyal kezdene lövöldözni Voldemortra, akkor magam is erősen vakargatnám a fejem, mert még a legelszálltabb, legszürreálisabb fantazmagória sem léphet ki a maga által megalkotott világ szabályainak keretei közül.
  Mese-érv és mese-érv között valahol itt a különbség. Ha a mese önmagával kerül ellentmondásba, akkor nem lehet érv hogy meséről beszélgetünk.
  Eddig akartam csupán az esetleges fogalmi különbségeket tisztázni.

  Értem, hogy számodra a sokak által emlegetett kérdések nem okoznak problémát. Mellesleg a párbaj jelenettel speciel nekem sincs bajom, vagy ha volt is, a sebesülés/lelki állapot/képzetlenség/éretlenség kombó elég jól tisztázzák a kételyeket.
  Egyetértek abban, hogy ha ez lenne az első SW film, “akkor nem érvelnénk olyan marhaságokkal, hogy ‘egy képzetlen jedi nem győzheti le Kylo Ren-t”. Akkor ez simán csak furcsa lenne, mert felkészületlen hőst ugyan össze szoktak ereszteni a gonosszal, de olyan tán még sosem volt, hogy ilyen esetben a hős kerekedjen felül. A VIII. epizódban Kylo Ren-nek nagyon badass-é kell válnia, hogy ezek után komolyan vehető ellenfél legyen.

  …De visszatérve.
  Értem, hogy neked belefért, de ez a Star Wars univerzum. A Föld egyik (ha nem A) legismertebb filmes meséje. Aminek, – még ha leginkább csak a fő flmeket ismered is, akárcsak én – akkor is jól meghatározott szabályai vannak. Ha pedig feszegeti a határait, akkor azt sokan észreveszik és jogosan teszik föl a kérdéseiket.
  Nem úgy van az, hogy “ahogy a meseírók éppen akarják”. Ebben az esetben nem. A meseíró csak addig istene az általa alkotott világnak, amíg megteremti azt. Ezt a világot már megteremtették. Bárki írja most, vagy fogja írni később, ő már csak történetmesélő lehet, akinek muszáj tekintettel lennie a szabályokra.

  Nem vitának szántam, inkább elvi eszmecserének, hiszen a konkrét esetben nincs is nézetkülönbség köztünk.

  Kellemes ünnepeket Neked is!

 31. Bevallom Human, a podcast elején jártam, mikor írtam, amikor (ha jól tudom ) Béla védte ezekkel az érvekkel. Elnézést a félre értésért. :D btw. Boldog Karácsonyt

 32. Nekem is furcsa, hogy milyen pozitív véleményen vagytok a filmmel kapcsolatban, bár Bélán nem lepődtem meg. Viszont Számomra is furcsa, hogy a “mesén” belül ellentmond önmagának nem egy helyen ez a film. Számomra is inkább csalódás.

  Amúgy H.F. nem feltétlenül a kora miatt sántikált, konkrétan eltörte a bokáját forgatás alatt. A másik két régi sztár tök feleslegesen volt a filmben, Han Solo halála pedig méltatlan.

  Boldog Karácsonyt!

 33. Az hoghy Béla gyakorlatilag körömszakadtáíg védi a filmet a podcast-ben sajnos több mint idegesítő. Ha más címről lenne szó, akkor nem lenne “csak mese”, ez jól érződik. De a többiek viszonylag ügyesen érvelnek, de nagyon sokat lehetne mondani és írni még, engem nagyon érdekelne pl. egy before-after összevetés az eredeti trilógiára nagyon hajazó jelenetekkel.

 34. SPOILEREK:
  Az az érzésem, hogy ha ennek a filmnek nem Star Wars volna a neve, akkor darabokra szedtétek volna. Hihetetlenül sok hibája van a filmnek. Töténete szinte nincs is, ami van azt pedig pofátlanul nyúlta az előző filmekből. Hiányzott belőle a feszültség és az izgalom. Egyedül a Han Solo-s jelenet volt olyan, ami meglepett. A podcastban sokat beszéltetek a végső Kylo-Rey harcról. De azt megfigyeltétek, hogy a fénykard is úgy viselkedett, ahogy a forgatóköny megkivánta? Ha kellett akkor kivágott egy fát, máskor pedig csak megkarcolta Fin bőrkabátját vagy Kylo arcát, vállát stb. Úgylátszik a kardok is legyengültek. Az előző részekben még lépegetőt hatástalanitottak, kezeket vágtak le és páncélajtót vágtak szét a kardokkal. Azt még megemésztem, hogy Rey-ben felébredt az erő, de Fint miért nem nyirta ki Kylo? Előtte ölte meg a saját apját, de egy idegent megkimél? Vagy az olyan jeleneteken is átlépjünk annyival, hogy ez csak mese, amikor épp megnyilik Kylo és Rey között a föld? Nekem a vágással is volt bajom. Két jelentnél konkrétan forgattam a fejem a moziban. Az egyik, amikor Han mutatja Fin-nek, hogy Rey tőlük 100-200 méterre mászik fel a létrán. De amikor Rey felér, akkor Han és Fin ott várja. Vagy miután Kylo megöli Han-t, Rey és Fin legalább 10 emelettel felette van. De amire kiérnek az épületből Kylo már szemben áll velük. Vagy ott vannak például az emberi kapcsolatok. A filmben mindenki pár órája ismerte csak egymást de mégis feláldozták volna az életüket egymásért. A Fin-Rey, Fin-Poe, Fin/Rey-Solo kapcsolatok mivel voltak megalapozva? Ilyen felszines történetet és kapcsolatokat eddig csak Transformers szintü filmekben láttam. És ahhoz mit szóltok, hogy Han Solo halálát konkrétan senki le se szarta? Még csak meg sem emlitették. Sokan fikázták Boyegat a film előtt. Akkor a többiek azzal védték meg, hogy majd a filmben kiderül mennyire cool karakter lesz. Na most megkaptuk Boyegával a kötelező vicces feketét. Totál sablon, klisé karakter lett. Már csak az hiányzott, hogy gettó szlenget nyomjon.
  Nem kötekedni akarok, csak kiváncsi vagyok a véleményetekre. Engem például ezek az apróságok kimondottan zavartak és kizökkentettek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.