Blockbuster watch: menetel a Star Wars, Tarantino pedig gyengén muzsikál

A Star Wars 16 nap alatt átesett a másfél milliárdon, Tarantino némileg csalódást keltően fuckolt be ismét, a régiek pedig többnyire kiválóan profitáltak az utolsó ünnepi hétvégéből.

A Force Awakens bővebben: a másfél milliárd nemzetközileg megvan, az Avatar végső bevételi rekordja pedig holnap már megy is a levesbe. Innét már a 900 millió sima ügy lesz tényleg, hogy a mostantól kezdődő szignifikánsan gyengébb hétköznapokkal mi lesz a vége, azt már lehetetlen belőni (hiszen az Avatar is ilyenkor erősített be igazán, de a Star Wars esetében nyilván a hype jóval erősebb volt és hamarabb bevitte a rajongókat a moziba – a kék kutyamajmok csupán 72 nap után tartottak az SW mostani hazai bevételénél).

hateful eight samuel l jackson

Ahogy múlt héten már kicsit belemarkoltam, Tarantino mindössze 100 moziból az amerikai toplista 10. Helyére lőtte be a Hateful Eightet 4.6 millió dollárral, ami körülbelül pont annyira lenyűgöző, amennyire csalódástkeltő a most hétvégi 2474 mozis 16.2 millió. QT bevételi karrierjének mérlegelése némileg letisztultabb, és egyszerűbb, mint a konkrét pályafutásáé, mivel a Kill Billeket követő 5 éves pihenés után gyakorlatilag szerzői blockbuster rendezőként definiálta őt a közönsége, de nézzük mindezt a kezdetektől.

Az eddigi Tarantino-filmek bevételei:

A bevételi rangsor legutolsó helyén némileg furcsa kakukktojásként integet a Reservoir Dogs a maga csekély 2.8 milliós bevételével, de a hirtelen pánik gomb csapkodása előtt vegyük figyelembe, hogy ereje csúcsán is mindössze 61 moziban futott, ami a többiek többezres terjesztéseivel szemben nyilván erős handicap. Alá is húzta ezt gyorsan a Pulp Fiction, amely végül úgy zárt 107 millióval a belföldi piacon (manapság simán a dupláját érné), hogy még a 26.(!) Hetében is az amerikai toplista top 10-ében figyelt, mivel a díjszezonnak köszönhetően többször reflektor fénybe került és ügyesen visszakúszott az élmezőnybe (p.s. az azt követő héten a 12. Helyén pont az a Forrest Gump előzte meg, amely éppen a 40. Hétvégéjét zárta akkor…hogy milyen csodálatos lefutások voltak még 20 éve, annak ízlelgetése kielégítőbb a fogak mögött meglapuló bejgli maradékoknál is.)

Jackie Brown aztán ismét szerényebben pózolt a pénztáraknál, 39 millióval köszönt le, majd a Kill Billek otthon 70 és 66 milliót tejeltek (mai jegyárak mellett 100 körül lennének), hogy aztán az Inglourious Basterds QT mai napig legerősebb nyitásával, 38 millióval tolja meg a visszafogottan jóképeű fiatalembert a mainstreamebb sztárrendezőség felé, amelyben ugyan a hálás világháború tematika és Brad Pitt is vastagon még bejátszott. A vége 120 otthon, 200 az amerikai piacon túl, amit Django a karácsonyi hozadékkal megfejelve szépen alulról kopizott, pár húzónév ott is adott volt, az ünnepi szezonnak köszönhetően pedig a 30 milliós első hétvége ellenére Január elején már 100 felett járt, és végül 162 + 262 millióval QT egyértelműen legnagyobb sikerevé lett.

Weinsteinék ezért vígan pénzelték a pályamű (meglepően olcsó, 44 milliót kóstáló) 8. Darabját is, amit Tarantino kvázi egyedül a saját nevére támaszkodva próbált elvinni, hiszen sem a színészek nem túl piacképesek, sem pedig a műfaj nem éli éppenséggel reneszánszát (hacsak nem trendi bosszú sztori köntösben hirdetik az előzetesek, mint Djangót). A 16 milliós széleskörű nyitás ennek megfelelően kellően visszafogott, az előző heti limitált taktikázás is inkább a visszajárára sült el, Star Wars ide, vagy oda, kicsit korábbi bemutatóval egy jó 10-15 milliót hozzá lehetett volna még csapni a mostani össz 29-hez, ráadásul a Revenant is el fog szívni a közönségéből, akik a jövő héten még megkínálhatták volna némi szebb lefutással. A vége valahol 60-70 körül lesz otthon, míg ennek talán még a duplája is simán becsoroghat a tengeren túlról, de az amerikai piacon inflációval kalkulálva simán az utolsó előtti helyen végezhet a Reservoir Dogs előtt.

Akik jól jártak még az ünnepek alatt:

Az év első hétvégéjén más premierrel nem is próbálkozott be senki, egyedül Charlie Kaufman tért vissza limitáltan a moziba 2008 után az Anomalisával egyelőre 4 vásznon szép 35.000 dolláros átlaggal, elég réteg cuccként viszont sokkal szélesebb terjesztésre, és komolyabb bevételre nem is igazán számíthat.

Az epilógusban megénekelt korábbi filmek közül a Creed végre átjutott a 100 milliós határon, a Daddy’s home pedig már 93-nál tart, és Ferrell simán egyik legsikeresebb élőszereplős filmje lesz (Wahlberg Ted 2-jét is lenyomta 8 nap alatt), és a Sisters – Chipmunk duó is a Star Wars szélárnyékában nagyon szép 80 millió körülre lőtték be magukat az ünnepek zártával.

43 hozzászólás a “Blockbuster watch: menetel a Star Wars, Tarantino pedig gyengén muzsikál” bejegyzéshez

 1. Warez+ Star Wars ki is adja a Tarantino gyengélkedés okát nagyjából és tényleg nem segít Revenant érkezése sem :D

 2. 1. az SW nem kavart be szerintem, vagy csak nagyon-nagyon minimálisan. ahogy írtam is, a háttérben meghúzódva több műfajban, változatos korhatár besorolásban akadnak szép lefutású filmek, Weinsteinék simán csak elcseszték ezt, mert azt hitték, hogy majd az első hetes hype elviszi a hátán (csak a minőség a szóbeszéd szerint nincs meg hozzá). Django két éve pont ugyanezen a napon nyitott, és az első két hétvége összegét behozta a köztes napokon..ott bukott nagyot a H8.

  2. a Warezt nem szeretem belekeverni a képbe, mert nagyon nehezen számszerűsíthető. Szerintem QT szeret azért annyira hisztizni, hogy lett volna komolyabb sajtóvisszhangja a filmnek, ha ettől tartottak volna, vagy erre kennék a csalódást, és tényleg pont az első hétvége azt mutatta, hogy van ott elég fan-base, csak meg kell őket mozgatni.

  3. ami nem sikerült, mert állítólag ez QT eddigi leggyengébb filmje, és nem érzik úgy az emberek, hogy ezt muszáj mozizni, akkor meg már tényleg üti a warez.

  szóval rossz időzítés, meg minőségileg sem adta be nagyon elvileg.

 3. 2015 legjobban várt filmje volt nálam, de a H8 sajna gyenge lett Tarantino mércével. Van pár jó Tarantinos pillanata,de egy-két (egy biztos) jelenet annyira feleslegesen öncélúan lett túltolva,h nem nagyon vette be a gyomrom. Pedig nem vagyok egy prűd gyerek. Gondoltam,majd alszom rá egyet máshogy fogom látni a filmet, de nem. Ultra Panavision 70 szopkodás helyett,inkább igazán ütős fordulatokat írhatott volna. Többit majd a kibeszélő alatt, ha lesz.

 4. A H8 valóban csak a trailer alapján jó, bár korrekt film, de sajnos egyenetlen; nagyon jó alapötlet, Morricone, és rengeteg gyerekes megoldás. A színészeket nem bántanám, de erőltetetté vált maga a sztori, logikai hibákkal teli.

 5. Szerintem meg nem lett rosszabb, mint az utóbbi filmjei, nekem tetszett. Tarantino nekem az új Woody Allen, minden filmje picit egyforma, de mindegyiket szeretjük, mert összetéveszthetetlenül egyedi stílusuk van.

 6. nincs igazság, ennek a star warsnak egy fillért sem szabadna keresnie, a disney egy pénzéhes rohadék, teljesen tönkreteszik az egész univerzumot

 7. inkább Tarantino keresne dollármilliárdokat, ő még nem vesztette el teljesen a humorérzékét

 8. Nekem H8 valószínű otthoni kategória lesz, most nem érdekel még egy Tarantino film.
  Ugyanúgy, mint James Bond, van amikor már megunom ugyanazt a stílust.

 9. Azért szerintem 3 hét után a Star wars nemzetközi 740 milliós bevétele nem kiemelkedő! Főleg, hogy lement a karácsonyi szezon és ehhez már sok nem jön be, kivéve még Kínát, de akkor sem lesz 1 milliárdtól több nemzetközileg! Ha azt nézzük ez az 1 milliárd gond nélkül jött a furious8 nak, a worldnek, és a bosszúállók is csak kevéssel alatta hoztak. Ha Usában nem pörögtek volna rá ennyire bizony ez is megállt volna 1,5-1.6 körül! De így se lesz több 2 nél! Más kérdés hogy a film meg felét se éri meg!

 10. Ha szabad írnom H8 kritikát, akkor SPOILERES

  A gond, hogy a jó felütés és a jó színészi munka ellenére kimaradt a puskapor a filmből. Kevés és egyáltalán nem furfangos csavar, nagyon gyengén megírt karakterek, amikkel végül a színészek nem mentek sokra, és nagyon lapos párbeszédek. Tényleg csak pár jó dialógus van benne. Az egyetlen pozitívum JJL, a karaktere baromira betalált. Nem nézhetetlen film, de ezzel kár volt kijönni. Én fanboy vagyok, eddig az összes filmjét szerettem, egyedül a Jackie Brownt nem annyira, de az is nagyon jó film, csak nem a sítlusom. Ez viszont sehogy sem jó.
  Mikor vége volt úgy voltam vele, hogy erre aludnom kell egyet, de a ráalvás után arra jutottam, hogy ez gáz volt. :( Pedig lett volna bőven puskapor a sztoriban és a karakterekben is, csak egy jó forgatókönyvíró kellene, mert most már látszik, hogy QT nincs a toppon ilyen szempontból.
  Nálam 5/10.

 11. Abelh Kina nélkül most van 800 misinél kb ugye? Ha ott is kaszál a nemzetközi 1,3 milliárd tuti + USA 900 a Titanic meglesz. Mit gondolsz? 300 misit csak összeszed Kinàban…

 12. Boss:

  “Főleg, hogy lement a karácsonyi szezon és ehhez már sok nem jön be, kivéve még Kínát, de akkor sem lesz 1 milliárdtól több nemzetközileg! Ha azt nézzük ez az 1 milliárd gond nélkül jött a furious8 nak, a worldnek, és a bosszúállók is csak kevéssel alatta hoztak. Ha Usában nem pörögtek volna rá ennyire bizony ez is megállt volna 1,5-1.6 körül! De így se lesz több 2 nél!”

  ez tény? az Avatar 673 milliónál tartott nemzetközileg ennyi idő után, és 2 milliárd felett lett a vége csak “kint”. 16 nap alatt bejön neki 770 millió és akkor tényszerű, hogy megáll 1 milliárdnál.

 13. Kal-El:

  múlt héten én is kb. ennyire tippeltem, szerintem is simán reális a 300+ milliós Kína, és a 2.2 milliárd összesen alaphangon, csak én még mindig 2.5 fölé lőném kicsivel a végét.

 14. remélem a star wars nem is fog többet keresni, ez az összeg is rohadt nevetséges egy ilyen fércműért

 15. Abelh föleg ha igazak azok a hirek,hogy több ezer mozi nyilt meg most Kinában! De én a 2,5 milliardot sokallom

 16. fene tudja kiszámítani őket…egészen a Transformersig (ami 300 fölé ment) kb 100 körül voltak a világszerte agyonhype-olt filmek is, idén meg már a Furious (390), Avengers (240), JW (228) is 200 fölé ment, szóval a trendeknek megfelelően ezért lehet reális a 300+ a Star Warsnak, mert gondolom a hype vonat oda is elért.

 17. miért mentetek át kritikába :( ez a bevételek posztja. szomorú, hogy ennyien megnéztétek warezt egy 70mmre forgatott filmnél

 18. Abelh! Úgy gondolom nem feltétlenül kell összehasonlítani az avatárral a star warst! Mint te is írtad az avatar az elején átlagosan hozott, és hosszútávon szedett össze szép eredményt. Az avatár korszakalkotó volt, és azt tényleg moziban kellett látni, mivel a 3d nagy úttörője volt és látványában mai napig nem ért fel hozzá film. A star wars hosszútávon nem lesz ilyen nyereséges, mivel látványban nem tesz hozzá semmi újat mint a többi blockbuster (és valjuk be a sztori sem eget rengető)! A másik, hogy részben megosztó is lett a film. Mi hatan mentünk el rá. Volt közöttünk fiú, lány, rajongó, fan és olyan aki teljesen semlegesen ment el rá. Mégsem tetszett egyikünknek sem. Ha valakinek tetszik nyilván beszél róla másoknak, az pedig viszi tovább az egészet… Én azért hoztam fel a 770 nemzetközi bevételt, mert innen még 1x ennyit (azaz 1,4 körül) számomra képtelenség elhinni hogy össze tudna szedni, és ezáltal tippeltem meg a várható finist! Meglátjuk!

 19. Boss:

  Én csak azért hoztam példaként az Avatart, mert a karácsonyi időszakos kifutásra hivatkoztál ;) való igaz, hogy valahol banális a párhuzam, mert hiába rekorderként mérjük össze őket, az Avatar máshogy és más okokból futott ki lassabban – ahogy Te is írtad.

  Ettől függetlenül a word of mouth szerintem az SW-nél is erős, a kritikák, és a nézői visszajelzések is nagyon jók, és a szóbeszéden túl annyian nézték, hogy még egy faktor beszáll a képbe: hogy trendi megnézni. Social mediát ha figyeled, hogy mennyire tele van pózer emberekkel: éppen ezt nézem, meg ilyen bögrét szereztem stb, aztán lehet nem is látott előtte Star Warst.

  De sokakat meg talán tényleg a jó szóbeszéd szív be, ami tartom, hogy az Avatarral együtt itt is adott. (Pl én sem láttam még, mert soha nem voltam oda az SW-ért, de olyan jók voltak az első visszajelzések, hogy eldöntöttem egyből, hogy amint lecseng az őrület és lehet normálisan jegyet foglalni, majd benézek rá.)

 20. Köszönöm, nyilván jó rálátás is kell rá, ezért foglalkozol a témával:) Ha meghaladja a 2,5-et veszek neked egy bögrét :))

 21. inkább az érdeklődés miatt, és a jó rálátás meg talán jön a kiváncsisággal együtt ;) a 2.5 milliárdra amúgy én sem vennék mérget, csak egy trendvonal mentén a hype-ot figyelembe véve szerintem hozható. meglássuk pár héten belül :)

 22. Rengetegen megnézték Tarantino uj filmjét warezon, köztük én is. Oké biztos dob moziban a 70mm de nem érte volna meg a jegy árát. Imádom Tarantinót, de ez a filmje tényleg gyengécske lett.

 23. Annak, aki megnézte a Tarantino filmet ilyen mocsadék minőségben, minimum 1 de inkább 2 pontot esik egy 10-es skálán a filmélmény (mert még ha egy normális 720p lenne…)
  Csak így zárójelbe mondom, azoknak, akik lehúzzák.

  Ugyanez (v még inkább) igaz ez a The Revenant-ra is.

 24. Ha a TFA fércmű és nevetséges ez a bevétel akkor az Avatar mi? :D
  Annál nevetségesebb filmet ritkán látni…

 25. Chacky: ezek szerint te nem láttad, de szerinted elvesz az élményből. Londjuk semmi látvànyos nincs benne, a 80%-a egy nagy szobàban van. Én tvn néztem teljesen jó minőségben. Ez a film moziban sem lenne jobb…

  …ellentétben a Revenanttal. Na ennyire még nem bántam meg, hogy valamit nem moziban néztem. Sokkolóan szép ÉS JÓ film. Csak ajánlani tudom!

 26. Nem a warez miatt nem nézik QT új filmjét, de akik látták, véleményezik hogy milyen a film és véleményezték már a moziba kerülés előtt is…ööö….hát itt van egy kis gubanc

 27. Balee: alapvetően nálam bármilyen filmnél elvesz a filmélményből, ha nem jó minőségben nézem azt, hanem ilyen screener-sz*rban. + ha meg sikerül moziban néznem, a széles vászon meg hozzáad.

  Mindenesetre tény, hogy a The Revenant sokkalta látványosabb, leginkább azt nem értem, aki azt képes megnézni ilyen verzióban.:)

 28. Egyik sem volt rossz minőség, nem tudom ki mit és honnan tölt le, de én szép minőségben láttam. A Revenant így is åmulatba ejtett. DVDnél rosszabb minőséget akkor se nézek, ha låttam moziban. És sajnos nincs időm mindent moziban nézni, amit szeretnék. Nem a pénzt sajnálom rá.

 29. Senki nem tud ilyen filmet csinálni mint az aljas nyolcas csak tarantino képes rá zseniális volt minden hibájával eggyütt..

 30. Balee: dvdscreenerek kerültek ki, így azt látta mindenki. az minden csak nem szép, annál már csak a CAM a sz*rabb kb. mai világban a szép min. egy HD-nál kezdődik nálam (vagy legyen webes 720p még esetleg), de hát kinek mi az igénye, nem vagyunk egyformák.

 31. @Chacky:
  Az megvan, hogy kb semmi látványos nincsen, ami miatt megérné nagyobb felbontásban nézni? Egy szobában játszódik a film kb 80%-ka. A maradék rész fele meg egy lovaskocsiban. Tényleg nem értem, hogy miért pont erre a filmre lőtte el T a panavision ultrát, mikor kb semmi értelme sem volt.

 32. Chacky: Nem, én pl. semmi különbséget nem látok egy screener meg egy full hd között, a 81-es tévémen 3m-ről nézve mindkettő éles. Mindkét filmet megnéztem, egyiket sem bántam meg, de szerintem az Aljas nyolcas jobb mint a Revenant.

 33. az avatar, bár egyszerű a sztorija, legalább látványos volt, ez a star warsról nem mondható el

  a westernek meg már a 70es években is rohadt jól néztek ki, nem tudom elhinni, hogy a mai kamerák jobbak lennének, vagy akkor az operatőrök szintje esett, de nagyon

 34. @totoro: amíg nem volt full hd 130-as tvm, addig nem tudtam hozzászólni, de mostanában nem értem ezt a HD minőség mantrát, nekem semmivel sem ad többet a DVD minőségnél, pedig néha már úgy lesem a képet, mint ősember a tükörképét. Sajnálom, de nekem ebben a minőségben tökéletesen megfelelt. Revenantot a nagy vászon miatt sajnálom és nem a minőség miatt.

 35. Balee: ha neked 130 centis tévéd van, és nem látod a különbséget, akkor szerintem várnak a szemésznél. Az, hogy még elviselhető a dvdrip is az igényeidnek, az teljesen más, mint a “nem látni a különbséget” kijelentés. van akinek a 96kbps mp3 is jó volt anno, nem érezte a CDhez képest a minőségromlást.

 36. human: ugyanezt akartam kb írni nekik, hogy valószínűleg baj van a szemükkel, minden rosszindulat nélkül. nincs különbség, whaaaaat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.