The Revenant (A visszatérő)

Brutálisan gyönyörű.

THE REVENANT

A Revenant kapcsán megkerülhetetlen, hogy a készítési körülményeit is beleszámítsuk a műbe, hiszen nagyon látszik a filmen. A rendező egész egyszerűen a maximumot várta el a színészeitől, és a felvetett “pár jelenetet csinálhattunk volna stúdióban” gondolatokra az volt a válasza, hogy ha mindenki kényelmesen és jól érezte volna magát a forgatáson, akkor egy szar lenne a végeredmény. És nyilván két jelenet, meg fagyos földön való kúszás között 10 takaró alatt teáztak a színészek, de még így is látszik, hogy mennyit követelt tőlük a szerepük.

A történet amúgy nem túl bonyolult: pár prémvadászon rajtaütnek az indiánok, menekülés közben úgy alakul, hogy a főszereplő hátrahagyása közben az egyik vadász megöli annak fiát. A félig halott férfiban pedig feltámad a bosszúvágy, és ez emberfeletti teljesítménybe hajszolja.

THE REVENANT

Igazából ez a film nem túl mély. Nem csak az egyszerű “Leo megy” alapot értem ez alatt, hanem például a Mad Max elég progresszívan nyúlt az autóüldözéshez, és női szerepek helyzetéhez, addig itt a bosszún és túlélésen felül nincs sok minden. Az emberi szellem erőssége és hasonlók előkerülnek, de nincs semmi plusz vagy újszerű megközelítés benne, már persze a tökéletes megvalósításon kívül. A Revenent végig egy szinten marad, na de milyenen!?

Akkor el is jutottam oda, hogy a film gyönyörű. Nem úgy, mint Alejandro González Iñárritu előző filmje, a Birdman volt a “vágátlanságával” (az mélyebb film is amúgy), hanem lélegzetállítóan. Amikor néztem, szinte el sem hittem, hogy a Revenant elkészülhetett. Az egy jelenet kivételével csak természetes fényeket használó fényképezés, a színészi alakítások, a könyörtelen táj, egész egyszerűen lenyűgözött.

THE REVENANT

Mindezt valami eszméletlen brutalitással fejelték meg. Iñárritu ezúttal nem (csak) érzelmileg szorongatott meg minket, hanem képileg is. A könyörtelen kor teljesen átjön a vásznon. Na és az akciójelenetek… szinte szavak sincsenek rá, hogy a túlélés keménysége mellé milyen adrenalint kaptunk. Nyilván nem Mad Max-szerűen túlpörgetettek, hanem a realizmus felé tendálnak (kivéve egy jelenetet), és az egész filmre jellemző minimalizmust kihasználva ütnek. Itt ha eldördül egy fegyver, arra a néző is összerezzen, hiszen a hangok is tökéletesek.

Igazi moziélmény.

64 hozzászólás a “The Revenant (A visszatérő)” bejegyzéshez

  1. A negatív kritikákkal szemben Human leírta amit gondolok a filmről , moziban kötelező !
    10/10

  2. Számomra 10/10. Eszméletlen és valóban lélegzetelállító… Páratlan filmes teljesítmény, határokat kitoló megoldásokkal egy határokat kitoló emberekről szóló moziban. Odakerültem, a film és a frontier legeslegközepébe, és éppen ez (meg a színészek, rendezés, meg minden) emelte fel ezt a filmet egyszerű man-vs.-nature drámából mesterművé. Az év egyik legjobbja.

  3. Szinkronosan nem is fogják vetíteni a mozikban? Kövezzetek meg de mi a hétvégén pont ez miatt nem ültünk be rá mert két és fél órás filmet nem szeretnénk feliratosan nézni pedig régóta vártam már viszont nekem lemaradt, hogy eredeti nyelven játsszák csak.

  4. Zseniális 10/10-es film VISZONT most először éreztem azt, hogy Leo-t lejátszották. Tom Hardy karakterét jobban kidolgozták, a szájába több értelmes kijelentést adtak, ezáltal számomra Daniel Day Lewis karaktere jutott eszembe a Vérző Olajból, ahol egyszerre volt gonosz meg jó is (őszintén, te nem hagytad volna hátra Leot?). Domhnall Gleeson előtt meg le a kalappal, mert amennyire fos vezető volt a Star Wars-ban, itt annyira karizmatikus volt kapitánynak.

  5. @Hierro: Amennyire én tudom nem lesz belőle szinkronos vetítés, de teljesen érthető a dolog, hiszen 3 nyelven szólalnak meg a filmben és egyébként sincs sok dialógus. Emiatt kár kihagyni, részemről is 10/10.

  6. Nem láttam még, de nagyon kíváncsi vagyok rá. Végre egy olyan film ahol nem zöld háttér van hanem a “valóság”. Persze megértem a zöld hátteret is, sok dolgot csak azzal tudnak megjeleníteni. De ez egy felüdülés lesz, és valamiért Az utolsó mohikán jut az eszembe a filmről, ami nyilván nem olyan lesz. Én nem is nézem meg szinkronosan, szerintem az alkotások zöme sokkal jobb eredeti hanggal. Már vagy tíz éve nem láttam szinkronizált filmet, és nem bántam meg, hatalmas a különmbség szerintem, és egy ilyen alkotáshoz mindenképp eredeti hangot ajánlok.

  7. Hihetetlen csalódás volt számomra a film a látványon és megvalósításon kívül semmi nem hozta azt vártam. Tom Hardy és Domhnall Gleeson lejátszotta a vászonról DiCaprio-t ebben a filmben.

    Végig olyan érzésem volt hogy a készítők kitaláltak egykét jó jelentet de aztán a filmet feltölteni nem tudták értelmesen.

    7/10

  8. Nagyon helyes!
    Örülök hogy megint olyan kritikát írtál amiért ide járok, teljesen egyetértek!
    A legtöbb embertől azt hallom hogy unalmas film, de én végig tudtam izgulni, teljesen beszippant.
    A gyönyörű táj mellett a gusztustalan sebek pedig elképesztő hatásos kontrasztot ad.
    Ezután rögtön újra mozizni akartam, alig várom a következő jó filmet, bármi legyen is.
    Legutóbb a Mad Max volt ugyanilyen, egyszerűen ezeket a filmeket nagyvászonra készítették.

  9. Köszöntem Urak! Akkor beülünk egy adag nachos-al mert tényleg kíváncsi vagyok rá és régóta vártam!

  10. !SPOILER!

    Én nagyon vártam, nagyon akartam szeretni, és végül az év legnagyobb csalódása lett. Moziban néztem premier napján. Összefoglalva, a történet és a karakterek iszonyatosan gyengék. Glass és a fia közötti kapcsolatról semmit nem tudunk meg, ezért a gyerek halála és a bosszú is súlytalan. Dicaprio nem játsza jól a szerepét szerintem, mert nem a karaktere szenvedését látjuk, hanem a színész megpróbáltatásait, egyszerűen nem tudtam beleélni magam a történetbe. A film több része is szerintem egyszerűen röhejes, pl. a döglött lóban ébredés reggel vagy a kamerában nyálazva hörgés. Az egész film olyan mint egy Bear Grylls epizód 2,5 órában, még vannak teljesen hasonló jelenetek is. Hogy ne csak fikázzam a filmet, az operatőri munka valóban gyönyörű és nagyon különleges ez a nagylátószögű felvétel is. Az elején a csatajelenet nagyon tetszett és a medvetámadás is nagyon drámaira sikeredett, kár hogy a film ezt követően egyre unalmasabb. Egyébként az indián lány kiszabadítása is egy érthetetlen jelenet volt, az előzményekről se tudunk semmit és azt se tudjuk hogy mi lett a lánnyal amíg a film végén meg nem jelenik. Nekem egy nagyon gyenge 6/10, mert a látvány miatt egyszer érdemes megnézni, de nagyon remélem hogy nem az ilyen súlytalan, vizuális élményre alapuló filmeké a jövő.

  11. Szépen fényképezett elég naturista film. Ami nagyon tetszett (amit el is mondtak a készítők) hogy csak természetes fényeket használtak. na ez egy nagy pozitívum volt végig. Óriási piros pont. Talán ez érdemelne oszkárt. De a többi. hm. Valahol igen ahogy sokan írták csalódás volt. Főleg úgy hogy nah itt Caprió valami über lesz. Hát nem lett. Olyan kis jelentéktelen volt az egész karaktere nulla méységgel semmi drámával semmi együtt érzés nem jött át tőle belőle. Úgy érzem ez a része nagyon gyengén lett megírva, komolyan mintha a rendezőnek ez ilyen másodlagos szempontja lett volna és inkább a naturalista képi világ fontossága lenne a lényeg neki. Hát így is lett. És valóban a bekattant Tom hardy ban mintha több lett volna mint leoban. Meg nem tudom de valahol volt nekem végig egy Mel Gibson Apocaliptico párhuzam érzésre. Nagy kedvencem Leo de az Vihar szigetben nyujtott alakítása vagy a Szabadság utjai mérdföldkövekkel jobb ennél. Nah azokért inkább járna neki oszkár.Részemről 7/10 a kép miatt

  12. A film lélegzetelállító és gyönyörű! A színészek brillíroznak, a rendező és az operatőr egy zseni. Végig izgultam az egészet. Nyilván a történet maga egyszerű, de a karakterek tökéletesek. Annál a jelenetnél pedig a karfát szorongattam. Konkrétan én éreztem félelmet és tehetetlenséget, annyira bele tudtam élni magam.
    10/10. Nem láttam az összes Oscar jelölt filmet, de vagy ez, vagy a Mad Max vigye el!!!

  13. Dani & imiszito: de ez a film nem akar történetet elmesélni, vagy karaktereket rajzolni, itt nem ez a lényeg. A film egy mítoszt mesél el, amely már majdnem kétszáz éve terjeng az amerikai settlerekről, és ez Hugh Glass figurájának mítosza. Ennek megfelelően a figura mitikus, tűnékeny marad. A lényeg itt az volt, hogy Inarritu megteremtse számunkra a filmvásznon azt az élményt, amit a filmen látott settlerek átéltek: a lehető legvalóságosabb formában. Ennél közelebb sohasem fogunk jutni ahhoz az élményhez, az biztos. Tehát itt nem a sztori a lényeg, az faék, vagy a karakterek, mert azok archetípusok, akik kb. mindig megfordultak ezeken a területeken. Itt maga a mítosz, az élmény, a történelmi utazás a lényeg.

    Egyébként nem ez az első film, amit természetes fényben vettek fel, Lubezki már egy ideje alkalmazza ezt a technikát, lásd. The Tree of Life. Amúgy szerintem sem ez volt Leo Oscar-érdemes alakítása, de nem az ő hibájából, ő hibátlanul hozta a karaktert, ami meg volt neki írva.

  14. Szinten a 7/10-es tabort erositem… Vizualisan elkepeszto, de ezen felul semmi kulonos. (Persze mivel film, a latvany nagyon fontos, de azert kapjon dijat aki ennek a felelose).

  15. piszkosul szép,látványos képi világa van a filmnek.
    Több filmnél is el tudnám viselni ezt a természetes fényeket használunk.
    Leo és Tom is megérdemli az Oscart.
    Igazi filmélmény részemről is.

  16. Öröm olvasni a hipszter gyűlölködők “túl szürke”, “nincs story mint mad maxnél”, “túl szőrös mindenki nem is lehet őket felismerni”, “fos a cgi” elmeháborodott érveit különböző oldalakon, és most már itt is.

    Mély mondanivaló pedig halványan de akad, a természet törvényéről.

  17. cenzurazottfelhasznalo: panaszkodás és negatív érzelmek helyett növelhetted volna a pozitív kommentek sorát pl.

  18. Sajnos nálam is csalódás, de mindezt úgy, hogy azért nem egy rossz film, kb. 7/10-re lőném be. A látvány mindenképpen gyönyörű, nem lehet szó nélkül hagyni. A szereplők is kíválóak, mindenki rendben volt. Viszont a többi része nem igazán jött be, valahogy hiányzott a mélység, vagy nem is tudom megfogalmazni pontosan, hogy mi. A 20 perccel hosszabb Hateful Eighten nem unatkoztam, bár az is lassú film, szóval nem a hosszában keresném a problémát. Ez a sztori egyszerűen nem kötött le.

  19. Szép volt, de érdektelen. Nem csoda, hogy a trailer a film első és utolsó 15 percéből lett összevágva, hisz a többi 2 órában nem igen történik semmi. Kifejezetten nehezemre esett végignézni, úgyhogy az én skálámon ez erős jóindulattal is csak 5/10.

  20. Nagyon örültem, hogy az első trailer után semmit se néztem a filmről, mert mire beültem a moziba, már a trailerre se emlékeztem , és annyit tudtam a filmről, hogy Leó szenvedni fog, és lesz egy medve.
    Amúgy nekem nagyon ütött a film, talán egy 15-20 percet ki lehetett volna vágni, főleg az álom jeleneteket nem igazán értettem, nem értettem a szimbolikákat benne, így egy-kettő túlnyújtottnak tűnt.
    A film utolsó 3 másodperce meg nem tudom eldönteni, hogy giccses-e, vagy spirituális háttér miatt kellett….

  21. Egy korai kritikában Terrence Malick nevét emlegették. Ez az operatőr személye miatt jogos, de amit ott említettek a spirituális vonal nem volt meg benne. Az ilyen emlék/álom jelenetekben, na ott full érződött Malick-szerűség. Nekem ezért volt kisebb csalódás, de ezzel magamra vethetek, az én hibám, hogy ilyesmit vártam a semmire alapozva kb. Kicsit szellemibbre számítottam, így is volt benne azért kevés ilyen. A Birdman jobban tetszett, de ez olyan 8,5 nekem, talán lesz 9 is. A rendezőurat már a Birdman előtti időszakban is kedveltem, s továbbra is igen erős rendezőnek tartom. Sok Oscar esélyes film nem volt még látható. De nekem még mindig a Sicario a kedvencem tavalyról. Ja és a torrenten fent lévős minőség egy rakás szar, moziban kell ezt nézni.

  22. Sajnos én is egy picit csalódottan jöttem ki a moziból, jó film volt nem vitás, de nem teljesen erre számítottam. Jó lett volna ha kicsivel több időt szánnak az indiánokra vagy a prémvadászokra és egy hangyányival kevesebbet a szenvedő, vicsorgó Leo közelikre. Szerintem nem lett volna kevésbé drámai Glass megpróbáltatása, ha kevesebb időt szánnak rá.
    Ami viszont nekem is nagyon tetszett az a látványvilág, human és a kommentelők egy cseppet sem túloztak a jelzőkkel.
    Amit még megszeretnék említeni az Tom Hardy játéka, eszméletlen jó volt, nagyot alakított. Amúgy kíváncsi vagyok vajon, mennyit gyakorolhatott, hogy ilyen legyen az akcentusa. Annak ellenére, hogy még nem láttam a konkurens filmeket, én szívfájdalom nélkül nekiadnám az oscart.
    Mindent összevetve jó film, de 7/10-nél többet én sem adnék rá. Az ilyen típusú filmeknél nálam még mindig Az utolsó mohikán viszi a prímet.

  23. Sosem említi senki az Apocalyptót a film kapcsán, pedig a szinopszis alapján csak a környezet más. Vagy nem lehet egy lapon említeni a kettőt?

  24. Vártam ezt a filmet, mint a Messiást – DiCaprio+Hardy együtt woooooow – és erősen gondolkodom, hogy megyek még egyszer. Nálam DiCaprio a király, de Hardy most valóban jobb volt. Az az akcentus!!! Ez az a film, amit moziban és feliratosan kell látni/hallani. Az operatőrnek meg jár egy Oscar.

    Ezt azért nyomhatták volna IMAX-ben :(

  25. DiCaprio-t nagyon jo szinésznek tartom bár tudja Isten nem szeretem.
    amikor a filmbe nem ad a rendezo szavakat szájaba es csak ugy nyersen jétszik azt mondom korunk egyik legnagyobb szinesze.
    a film kotelezo!!!

  26. Tényleg erős film, jó film, szép film, jók a színészek stb. De ha a történet tényleg faék egyszerűségű? Akkor ne kelljen már hasra esni tőle, azért mert Innaritu csinálta. A Birdmannel összemérve simán alulmarad, de egyébként szerintem még az ezt megelőző Biutiful és Bábel is erősebb filmek.

    Nagyon jó ez a mozi, ott lesz az év végi toplistákon megérdemelten, de nem 10-es moziélmény. Ettől még nem szóltam le és nem szólta le senki. DiCaprio reméljük tényleg nyer Oscart, de valljuk be, nem ezért a szerepért kellett volna kapnia. Fizikailag lehet kihívás volt a szerep, de színészileg Jordan Belfort sokkal nehezebb volt és jobban is megoldotta. Ez van. Utólag díjazzák, de reméljük a legjobbakat, most már tényleg hazaviszi amit kell.

  27. “Prostik seggéről kokót felszippantani”-ért senki nem fog Oscart kapni. Már maga a téma miatt is gondolható volt, hogy nem kapja meg, hiába alakított ott is hatalmasat.

    Amúgy itt a Revenant-ban ami nem volt teljesen kerek, hogy relatíve elég gyorsan tudott járni azok után, hogy a medve mit művelt vele.
    Az álomjeleneket meg nem szeressük.

  28. Egyetértek, valóban brutálisan gyönyörű film. Lubezki és Inarritu valami elképesztően egyedit és csodálatosat alkotott.
    Nagyon vártam a filmet, és emiatt féltem, hogy egy bizonyos szintig csalódás lesz, de szerencsére ez alaptalan volt. Mint moziélmény, mindenképp 10/10-es, mint film, amit otthon is újranéznék 9/10. Vannak apró hibái, vagyis konkrétan nálam csak egy: szerintem az álomjelenetek nélkül is működött volna a dolog. És kár, hogy a medve körül ekkora felhajtást csináltak. Persze technikailag remekül megcsinálták, de ennél azért voltak ütősebb, emlékezetesebb, értékesebb részek is.
    Mindig nagyra tudom értékelni, hogy ha az érződik egy filmen, hogy a készítők nagyon tudták mit akarnak és hogyan és ehhez ragaszkodtak is, ráadásul ez még jól is sül el.Itt végig ilyen érzésem volt.

    Tény, hogy nem feltétlen ezért adnám oda DiCaprionak az Oscart, de az sem teljesen igaz szerintem, hogy Hardy lejátszotta volna. Hardy-nak egyszerűen látványosabb volt a karaktere, de amit Leo ki tudott hozni a karakterből, azt megtette. Én mindkettejüket egy Oscarral jutalmaznám. Kár, hogy Hardy-nak nem nagyon van rá esélye.

    Számomra egyébként abszolút nem volt unalmas, sőt! Nem tudom mi lehet izgalmasabb, mint a természeti elemekkel való küzdelem.

    Ja, és már csupán az utolsó 5 másodpercért is járna Inarritunak az Oscar. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a tavalyi Birdman után (amit hétvégén újra is néztem sokadjára és még mindig tökéletes), az Akadémia mennyire ad teret a győztesek listáján a The Revenant-nek DiCaprion kívül. Talán Lubezki odaérhet, de Inarritura már kevesebb esélyt látok.

  29. Gyönyörű film, semmi több. Szíve, lelke nincs akárcsak DiCaprio szerepének. Igazi oscarra gyúrós film. A látványra szomjazókat, sablonos filmre vágyókat kielégíti.

  30. Sok minden le lett mar itt irva. Szep kepek, atmoszféra, színészek. Minden nagyon rendben volt. Jo film. Par gondolat:
    Erdekes, h kihagytak a félelmetes farkas üvöltést. Egy jelenetet megert volna.
    Az Everestbol pont ezeket a tajat bemutató képeket hianyoltam. Itt ez elkepeszto volt, ott pedig nagyon hiányzott.
    Mennyivel hitelesebbek voltak ezek a vadnyugati arcok mint az Aljas8as ripacsai te jo ég.. (mar aki, Sam kva jo volt)
    Lehet kirohognek paran de en el is felejtettem, h Hardy a masik szinesz, fel sem ismertem es csak a vegen esett le. Az viszont lejott, h valami baromi jo. Tök elhittem őt, az akcentus meg..
    Leonal sokszor erzem azt mintha csak egy karakter lenne mindig es annak a különböző érzéseit mutatna be. Nem olyan mint pl Tom Hanks aki totalisan mas szemelyiseget hoz sokszor. Azért a Kosaras naploja ota csipem es csiptem is, soha nem voltam bene a divat fikázásban (Titanic). Most is jo volt, mar amit ebből ki lehetett hozni. ( Annyira jo senki nem lehet mint a baratok koztben a nagymama).

    Egy ilyen film szvsz megerdemli, h moziba kerules utan honapokig ne lehessen letolteni jo minőségben.
    Sztem a sokszor tulznak tuno dicséretek miatt lett csalodas a film néhány embernek. De az igazsag az, h nem tulzo. Amiben jo, abban nagyon jo. Nálam 10/8.

    (A vege bunyónal a háttér elobb arany színű aztan szurke lesz. Nem egy idoben vettek fel, ez mondjuk a hirelen valtas miat feltunt.)

    Bocs a ganyolasert, mobil..

  31. Znealk! látványos film mondjuk a Jurasic Park
    sablonos filmnek ott vannak a Marvel mozik ( bár evvel is tudnék vitatkozni)
    imádom hogy mindig van pár emberke akinek mindig “savanyú a szőlő”

  32. Znealk: ami neked csak látvány volt masnak atmoszféra, érzésekkel. Film utan beraktam par dark ambient szamot, h benne maradjak ( Penjaga insaf).

  33. Sok mindennel egyet értek, főleg abban hogy a film gyönyörű. Látvány, hang, vágás, minden zseniális, viszont Leo szerepe nem volt akkora alakítás mint az előző oscar jelöléseinél szerintem. Ez olyan karakter volt, akit más is játszhatott volna ellenben az eddigi szerepeivel. Tom Hardy hozta amit vártam, jogos is a jelölése. Viszont az, hogy ennyire unalmas sztorit ennyire istenítsenek ezt nem tudom hova tenni. Akárki ismerősöm látta a filmet, mindenki azt mondta, hogy szenvedés volt. És az első 1 óra összefoglalható lett volna 20percben, ez a történet élvezhetőbb lett volna egy 2 órába tömörítve mint így 160 percre elhúzva.
    Én személy szerint túl magasra tettem a mércét, amit nagyon nem ütött meg a film és egy erős 10/6-nál többet nem érdemelhet, de remélem, hogy a technikai oscarokból párat begyűjt, azokat nagyon megérdemli.

  34. Látványra tökéletes a film DE néhol olyan volt mintha természet filmet néztem volna. 1 perces felhő nézegetés aztán 1 perces fenyőfa nézegetés ahogy olvad le a hó az ágról. Az első 5 alkalommal jó volt ez de a 20iknál már unalmas volt. Csiga lassú film. Ha fél órával rövidebb akkor tökéletes lett volna.
    Hardy lejátszotta Leot mondjuk nem volt nehéz dolga mert Leo a film 80% ában feküdt meg hörgött. Minden esetre nagyon jól játszotta az aljas, tetű karaktert Hardy. Oscart neki! A “haluzós” részeket is túltolták szerintem fele annyi elég lett volna abból is.

  35. Szintén 7/10. Furcsa, de végig azt éreztem hogy az operatőri munka jobb mint maga a film. Mintha Iñárritu szolgálná Lubezkit, és nem fordítva…

    A Malick / Apocalypto párhuzammal meg maximálisan egyetértek.

  36. 1. nem igazán tolerálom a 2 óránál hosszabb filmeket, de ezt valahogy végig feszesnek éreztem, főleg az első felét, amit ahogy olvasom sokan vontatottnak találtak.

    2. a haluzós részeket tényleg túltolták, sok volt még ez a kevés is, illetve az erőltetett lovas résszel ugrottak egy cápát, “a jelenet” utána meg túl explicit módon volt szimbolikus és így felesleges.

    3. Leo hiába hörgött, meg feküdt, meg akármire is panaszkodnak, azért megnézném hány színész hozná ezt így le. Pont azzal a kevés mozgástérrel kellett kifejezőnek lennie, és ezt zseniálisan csinálta (Hardy Mad Max párhuzam?)

  37. hát ebben sem volt 2.5 óra, a közepét rettentően untam egyszerűen. a látvány persze 10-es és Hardy nagyon felhúzza, az ő jelenetei konkrétan jobban lekötöttek mint a főszereplő vontatott szenvedése, és mivel a karaktere is erősebb volt mint Glassé, így a főhős még halványabb lett.

  38. Ez a film egy nagy blöff. Benyalják sokan, mert manapság ez a menő. A Látvány és a szükséges reklámfogás(természetes fények, körülmények, leo májat zabál) sikerrel járt. Ez engem akkor hagyna totál hidegen, ha Iñárritu-nak nem lenne ezerszer jobb munkája(Babel, 21 gramms, Biutiful) a Revenant-nél. Bosszantó látni, hogy a legüresebb filmje kapja a legtöbb hype-ot(kv.Birdman).
    Amúgy remélem Tom Hardy kap egyedül díjat, mivel csak azért mert valaki Leonardo DiCaprio és fázik, az oscar bácsi nem jár.

  39. Znealk: az is elég menő manapság, hogy a kifejezetten nagyra értékelt filmeket magas lóról szemlélve fikázzák halálra, ezzel arra igyekezve, hogy “másnak” tűnve elvágják magukat a tömegtől. Persze ezzel nem veszik észre sokan, hogy egy másik, sokkal nagyobb tömeghez csatlakoznak, akik nem filmet néznek, vagy értékelnek, pusztán beszélnek a szél ellen, mert az a divat, és mert csakazértis. Elhinném, hogy nem tetszett a film, ha nem lenne ez a mondat: “Igazi oscarra gyúrós film. A látványra szomjazókat, sablonos filmre vágyókat kielégíti.”

    Amúgy az úgy van, hogy “Oscar bácsi nem gyün…”, ha már idézet.

  40. Teljesen egyetértek a kritikával. Lélegzetelállító egyí film. Talán az Életben maradtak című film hatott meg ennyire. Szinte éreztem a bőrömön a csípős hideget. Megnézném, hogy a mai (zöld vászonhoz szokott) fiatal rendezők közül hány tudna ilyesmit letenni az asztalra. Nincs kamerarángatás, minimális a CGI, gyönyörű, szabadban felvett vágatlan jelenetek, természetes fény…stb Na pontosan ezért érdemel a film oscart, nem pedig a faék egyszerűségű sztoriért. Bár azzal nekem nem volt bajom.

  41. “1 perces felhő nézegetés aztán 1 perces fenyőfa nézegetés ahogy olvad le a hó az ágról. ” volt ahol azt jelezte, hogy mennyi idő telt el. Valaki pont azt nehezményezte, hogy gyorsan állt lábra, pedig nem is annyira.

  42. Az biztos, hogy gyönyörű film és brutálisan átjön a nyers erőfeszítés és a rengeteg szenvedés. Viszont az egyszerű történet ellenére azért ebben is megkapargatnak plusz dolgokat, pl az őslakosok-amerikaiak közti helyzetet, vagy Isten mibenlétét, létét, ami teljesen jogosan merül fel egy ilyen környezetben.
    Amúgy Leo odatette magát, de nekem mégis Tom Hardy volt a legjobb (talán azért mert bizonyos értelemben megváltás volt nem a szenvedést nézni folton)
    Sajnos a Creedet nem láttam, de Sly úrnak fel kell kötni a gatyót. Mert a mellékszereplő Oscar nálam nagyon Hardyé jelenleg.
    Szóval 8-8,5 per 10. Tényleg igazi moziélmény csodaszép képekkel, kimagasló játékkal, és már-már székben ficánkolós nyerseséggel.

  43. Nagyon tetszett, úgy mindenestül. Végre egy férfiaknak szóló film, amit férfiak is játszanak el. A látvány lélegzetelállító volt, a színészek és a mondanivaló is nagyon ott volt a szeren. Leo és Hardy remekelt, bár Hardy szerepe hálásabb volt. Nem hiszem, hogy az idén lesz film ami ezt űberelné. Nálam ez a film bekerült az all-time klasszikusok közé.

  44. Inarritu miatt a film tempójával szerintem semmi probléma nem volt (oké Birdman), de ott volt feszes és lassú, ahol lennie kellett. A történet egyáltalán nem faékszerű, nem tudom hogyan kellett volna ezt bonyolítani?! Leoval nem volt gond, Hardy zseniális. Kicsit az a Bridger gyerek idegesített. A film utolsó kockái nagyon erősek.
    Sokan kiemelik a fényképezést, ami elképesztően szép, de szerintem a zene is kiemelkedő.
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem néha a nem vénnek való vidék is beugrott.
    Óriási moziélmény! Még több ilyet! Annyira néztem volna még tovább.

  45. Hát engem nem nyűgözött le. Unalmas, felejthető, gagyi filmnek tartom. Azért nem szeretnék beülni moziba önmagában, hogy két órán keresztül szép képeket nézzek. Ez kevés.

    A sztori egy nulla. Ebből csinálni egy két és fél órás filmet, teljesen értelmetlen szerény véleményem szerint. Nem értem, hogy miért csinálták meg ezt a filmet. A brutalitás öncélú, semmit nem tesz hozzá semmihez, pld amikor SPOILER szétvágják egymást a film végén és a Hardy-t elviszik az indiánok és már DiCaprio sincs ott a helyszínen, de azért még bevágják nekünk a tátongó vért a hóban… SPOILER VÉGE MIÉRT KÖNYÖRGÖM??? Mit akartak ezzel mondani azon kívül, hogy huszadszorra kihangsúlyozták és a pofámba nyomták, hogy ez bizony durva volt:D A film ezek miatt vontatottá válik, hülyeségek is vannak benne jószerivel… Mindegy nagyon nem tetszett, de nyilván, akinek igen, annak a véleményét nem fogom tudni megváltoztatni, mint ahogy ők se az enyémet, mert majdnem elaludtam többször is tényleg…

    10/6

  46. SPOILER
    a végét is annyira túlgondolták, minek kellettek az indiánok meg a művészkedés? kiterültek volna mindketten a harc után azt kész.

  47. tommy: Talán azért kellettek az indiánok, mert Dicaprio-t üldözték, ugyanis párat kinyírt menekülés közben közülük, de végül megkegyelmeztek neki, mert megmentette a csajt (ő is ott volt a végén) és talán ezzel akart arra rámutatni, hogy az indiánok képesek megbocsájtani, a fehér emberek pedig nem. Ha egy indián kinyírt volna pár fehér embert menekülés közben, majd megment egy fehér nőt, a többi fehér akkor is elevenen felkoncolja.
    Bár ez csak az én feltevésem.

  48. A moziban a film legvégén, mikor Dicaprio arcára közelítenek rá, hátulról valaki megszólalt “ez egy bűnös hely, ez egy bűnös város” és mindenki a fejét követelte, mert végigröhögtük a kiírást :D

  49. Lenyűgöző volt, az ilyenek miatt érdemes moziba járni. Beszippant, átjár és napokig a fejedben van.

    OFF:
    Alfie: hát ez a sztori nagyon ott van :D

  50. Magával ragad, elvarázsol. Az egész film olyan mintha vászonra festették volna. A színészek is nagyon jók, egyáltalán nem hat vontatottnak, simán néztem volna még. Hardy jól játszott, és a maga egyszerűen gondolkodó módján még valamilyen szinten érthetőek is a tettei. Capriot szegényt sajnáltam, hogy vega létére nyers húst etettek vele (legalábbis ezt olvastam, hogy valóban nyers húst kellett ennie) és hogy megkínozták kicsit a forgatás során, de meglett az eredménye: nagyon átjött minden szenvedés a vásznon. Imádtam a filmet, de azért azt gondolom hogy bár jár neki az Oscar, nem biztos hogy ezért a filmért járna leginkább. ;)

  51. Óriási csalódás.
    Ez egy rettentően hosszúra nyújtott művészfilm, amiben a szépen vágott képek között kaptunk egy kis túlélést, és egy kis bosszút. De egyiket sem igazán.
    Leo megérdemelte volna az Oscart régen, de ha ezért a filmért kapja meg, az az év vicce lesz. Nem a rossz játéka miatt, hanem azért,mert nincs játéka. Ez nem szerep, amit írtak neki. Egy karakter, ami az egész filmben álnodik, fekszik, haldoklik, fél, mérgesen néz, hörög, csúszik-mászik, majd a végén bosszút áll, de tulajdonképpen mégsem. És mond talán öt mondatot.
    Aki ebben a filmben játszott is, az Tom Hardy volt. Lopta a “show”-t.
    Bocs, Leo, de ezért nem jár Oscar.
    A film pedig rettentően elnyújtott vontatott, unalmas, amit a gerjedő mikrofonhanghoz hasonló “háttérzenék” egyfajta pszichedelikus performansszá tettek. Két óra után már a szép havas tájakat sem volt jó nézni.
    Ebben a kategóriában a The Grey, Liam Neeson-nal a főszerepben, messzemenően jobb film volt.

  52. szóval az nem színészet, hogy eljátssza a haldokló, menekülő embert, és többnyire az arcával és játékával kell kifejezze az érzéseit, mindenféle párbeszéd mankó nélkül? értem.

  53. De színészet, csak itt, ebbem a filmben ez a teljesítmény nem egy oscar díjas alakítás volt, hanem egy kínlódás, amihez kis túlzással elég volt a forgatási helyszín és az időjárás, ahogy fentebb is írták t. Amúgy a karakter egy papírmasé, teljesen érdektelen figura. De ismétlem, ez nem Leo hibája. Hozta az ide megírt iparosmunkát. Ennyi volt a filmben.
    Tom Hardy sokkal súlyosabb volt, ennek a filmnek egyértelműen ő a maradandóbb alakja.
    Maga a film pedig egyszerűen kevés. Vizuális élménynek oké, mint a HD TV demók, de annak nagyon hosszú, és nem moziba való.
    Aki pedig a sípoló háttér “zenéket” hozta, azt seggbe kellene rúgatni egy birodalmi lépegetővel.

  54. Ezt a filmet nem kell magyarázni. Nem kell mindig eredettörténet film csak azért, hogy értsük egy karakter motivációját, meg el legyen mélyítve egy kapcsolat apa és fiú között. A maga naturalista ábrázolásával annyira megragad, hogy e nélkül is bele tudod magad képzelni a karakterek helyébe. Ezért nem kell több történet, és ezért működik ilyen minimalistán a film. Személy szerint az Oscar a legkevésbé sem érdekel, nem attól lesz jó egy film, hogy kap-e vagy sem. Szerintem mindenki jó volt benne, totál elhittem az egészet. Örülök, hogy gyártanak még ilyen filmeket.

  55. Nagy csalódás. Hiteltelen, story semmi, ami van az 50 percre elég.Leo és fia között nincs érzelmi kapcsolat, közeliknél nem tudtam eldönteni hogy miért vonyít szegény annyira nem jött át. a félnapos lubickolás a 0 fokos vízben nagy ötlet. Nettó baromság. DE én is kiemelném az operatőri munkát. A fények elképesztőek. Vizuális orgazmus ami a téli vidékről szól. NatGeo HD.
    Felhívnám a figyelmet arra a jelenetre amikor a halott bölény nyers húsát eszik a tűz fényénél. Az igen, abban minden benne volt. A Deltában volt egy ilyen jelenet amikor a pálinkát a kenyérre öntik és azt fogyasztják.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.