Batman v Superman: hol is kezdjem

Azt hiszem komolyabb bajok vannak egy filmmel, ha már a rendező erősségének számító dolgok is rosszak benne. Úristen mi lesz ebből, szóval a csak bevezetőt olvasók kedvéért ideveszem előre, hogy a Batman v Superman 5/10, és rosszabb, mint a Man of Steel.

batman-v-superman-trinity

Az előbb arra gondoltam, hogy Snyder baromi jó akciójeleneteket rendezett régebben, ezzel robbant be a köztudatba, elég csak a 300 aprítására, vagy épp a Watchmenre gondolni. Sőt, a Man of Steelben hiába romboltak le egy ártatlanokkal teli várost, mint a terroristák, a “Supermanek” verekedését nagyon ügyesen oldotta meg. Valahogy benne volt, hogy mennyire nagy hatalommal bíró lények, de mégis követhető és látványos volt a harcuk.

Ezek után volt csalódás a Batman v Superman első fele, tisztán látványilag. Főleg Batman akciózott, és nagyon ötlettelen, mondhatni unalmas volt. A sivatagi jelenetnél például tisztán látszott, ahogy a koreográfiában mindenki várja a sorát… szinte a Dark Knight Rises szintje, pedig Nolan nem a verekedős jelenetek mestere.

Szerencsére a film utolsó harmada kicsit helyretette a képet. Újra előjött, hogy nagyhatalmúak csapnak össze, és mégis jó a jelenet, nem unalmas, mint egyre több szuperhősfilm fináléja (Guardians, Iron Man 3, Ultron). De tényleg, a Marvelek jobbak az első két felvonásban, de a harmadikat rendszeresen elrontják, itt meg pont az volt jó (bár egy szemöldökráncolás elfért a Batman és Superman közötti bunyó alatt), míg a felvezetésen sírni meg nevetni lehetett egyszerre, és nem azért, mert tragikomédia.

luthorosjelenet

Ahogy sejtettük a trailerek alapján: egy hatalmas maszlag a forgatókönyv. Olyan, mintha random jeleneteket néznénk bábukkal, nem pedig fejlődő karakterekkel. Hogy is mondjam, minden csak úgy történik egymás után. Semmi érzelmi töltet nincs a cselekményben, nyakatekerten minden a helyére kattan, hogy szerintük valamennyire értelmesen menjen előre a “történet”. Mechanikus, élettelen az egész felvezetése a végső nagy harcnak.

Számomra teljesen nevetséges volt Lex Luthor. Elvileg ő uszítja össze Batmant és Supermant, de ez nem is a fő terve, hanem valami máson is dolgozik közben, amiből szerintem elég sokat kivághattak, hiszen hatalmas ugrásokkal haladt előre benne. És ez tulajdonképpen a film fő baja. Nem nem Luthor terve, hanem egyszerűen túlzsúfolt az egész. Batman nincs eléggé megalapozva (hiszen megint elölről kezdték, meghalnak a szülei meg a többi), Supermanből bőven elfért volna több jelenet, mivel elég érdekes kérdés volt, hogy az emberek miképp viszonyulnak ehhez az istenszerű lényhez, és ezt ő maga miképp éli meg. Ezek mellé még Luthor mesterkedése, meg Wonder Woman. Mindezt pont egy olyan embertől, aki a nyílegyenes filmek rendezésében jó… hát elég necces húzás a Warnertől. Mellé is ment.

falsegodornot

Abba szinte bele sem akarok menni, hogy mennyi mindent elspoilerezett az a pár hónappal ezelőtti trailer. Tényleg az egész filmet láttuk, a fő hero shotokat, a legnagyobb bunyót. Nem is értem minek.

Konkrétan a finálé mentette meg a teljes csalódástól a filmet. Wonder Woman pár jelenetben mindent ellopott, kíváncsi is lettem a különálló filmjére, és mondom, a végső nagy csata minden hibája ellenére (Lois jelenetei atyaég) is baromi jó volt, hiszen legalább látványban működött, szemben a darabos felvezetésével.

276 hozzászólás a “Batman v Superman: hol is kezdjem” bejegyzéshez

  1. szomorúan olvasom, de ha félreteszem Szuperman rajongó énemet, akkor azért azt mondom várható volt. Ettől még megyek a moziba persze, csak kevésbé sietősen.

  2. Őszintén én élveztem a filmet elejétől a végig. Negatív kritika ide, Negatív kritika oda, én erre a filmre vártam. Persze ami szemet szúróan Nagy hiba számomra az Lex.

  3. LESZ SPOILER

    SPOILER

    Katasztrófa, egyszerűen katasztrófa. (sokat fogok ebben a posztban még írni). Előljűróban: nem vagyok semmilyen marvel vagy dc fanatikus, a jó filmeket szeretem.

    Premieren voltam szerdán, rengeteg emberen láttam a csalódást, a sóhajtozást, a folyamatos órára/telefonra nézést, én magam is 2x megnéztem az idő, és azt nagyon nagyon ritkán teszem (TDKR esetén ugyanez volt).
    Sok ember hozta a barátnőjét, nekik kínszenvedés volt végigülni.

    Ahogy mindenhol írják, és human is tette, össze-visszaság az egész, egymás utána nem passzoló jelenetekkel, ilyen szar vágást az életben nem láttam.
    Eisenberggel filmet soha többet nem nézek, egy röhej volt az egész karakter, bugyuta 60-s évekbeli sorozat szintű tervvel.
    Akinek azzal gondja volt, hogy Superman megölt valaki az előző részben, itt rögtön azzal indít, hogy megint öl, Batman részéről gyakorlatilag mészárlás volt.
    CGI hányadék, csak úgy belerakják egy jelenetbe Justice League tagokat, sorolhatnám, pár poszttal később folytatom…

  4. Érdekes, hogy a filmnél már csak Lex karaktere a megosztóbb.
    Nincs olyan aki azt mondja rá hogy elment, átlagos stb. Vagy azt mondják szar volt vagy azt hogy tökély. :D

  5. Mikor ellőtték a trailerben Doomsday-t, ott kezdtem el érezni, hogy ez egy sűrített katyvasz lesz, és ezekszerint igazam lett :/

  6. Rottentomatoes ma reggel 37% volt, mostmár 31%, első nap, embargó nem véletlen volt, láttuk azt előre.

  7. Luthor jateka valtozo volt. Voltak azert jo jelenetei is foleg eredeti szinkronnal a szovege atjott. A wastelandes alom tenyleg elrontott koreografias volt de maga a koncepcio zsenialis a Rommel Batmannel es az Injustice Superman katonaival.

    Volt azert a film kozepenel is egy Batmobilos resz ami szinten jo kis akcio volt. A film utolso egy oraja pedig magaba szippantja a nezot.

    A forgatokonyv a vagas es a darabossag tenyleg gyengebb mint a MoSban de ebben benne van Batman.

  8. Zsedan De,hogy repül! Beton biztos helye van sajnos. Még nem láttam majd csak szombat este de kicsit elvették a kedvem

  9. Nagyon epekedve ültem be tegnap este már a moziélmény miatt is megérte, kifejezetten élveztem és tetszett amit láttam, de: valóban a vágóasztalon volt egy ennél jobb film és biztos vagyok benne, hogy a 3 órás extended cut már tisztességesebben lesz tálalva!

  10. ENYHE SPOILER

    Én, pont, hogy nem értek egyet veled, human, szerintem az utolsó felvonás ugyanaz a túlhúzott, műanyag, élettelen romboláspornó volt, mint a Man of Steelben. Sebezhetetlen emberek püfölnek egy sebezhetetlen lényt, ide-oda röpködnek a gumitestek, minden felrobban, Batman az egész harc alatt elbújik (jó, nem mintha sokat tudott volna tenni az Abomination ellen), semmi izgalom nincs benne (úgyis tudtuk, mi lesz a vége).

    Batfleck kurva jól sikerült, nagyon hiteles hozta Bruce Wayne-t is és Batmant is – az nekem különösen tetszett, hogy végre nem mélázik annyit az emberölés moralitásán, és csúnyán bedarálja a bűnözőket. Lex egy vicc volt (hiába Lex Jr., ki nem szarja le), elborult agyú, őrült tinédzser, akinek túl sok pénzt toltak a feneke alá. Lois Lane fasznak volt a filmben, semmi funkciója nem volt, Wonder Woman meg – személyem szerint – OK volt. Nem ájultam el tőle, kb. ugyanannyira sótlan karakter, mint Superman. (De még sebezhetetlenebb, éljen, miért is kéne valaki épségéért izgulni.)

    Hiába Oscar-díjas forgatókönyvíró, a Warner annyira beszart a Marvel-gépezettől, hogy minden expozíciót ebbe a filmbe akartak belegyömöszölni (a laptopos jelenet a film vége felé, te jó isten…), és olyan erőltetettre sikeredtek azok a jelenetek, hogy legalább 1-2 pont levonást érnek (Batman víziója meg, wtf).

    El kell ismerni, hogy a látvány többnyire rendben volt, de annyira darabos és izzadtságszagú az egész, hogy az Age of Ultron is megirigyelné. 10/6.

  11. Aki látta itt és emlékszik is korábbi kommentjeimre, azok tudhatják, hogy igencsak vártam ezt a filmet. Nagy reményeket fűztem hozzá, az első pillanattól kezdve szeretni akartam. Rajongásom az is bizonyítja, hogy ilyen hamar beültem rá. Ezer éve nem történt ilyen, mindig várok 2-3 hetet a filmekkel.

    Mégis, sajnos azt kell mondjam, hogy nem vagyok megelégedve.

    Tele van a film jó pillanatokkal és nagyszerű jelenetekkel. Sztem Affleck és Cavill is nagyon jók a szerepükben, sőt, amin meglepődtem, hogy WonderW is abszolut működik. Pozitívan csalódtam a hölgyben, végig olyan titokzatos, elegáns, szerintem nagyon jó választás volt. Alfred is teli találat. Azt még nem tudom eldönteni, hogy Eisenberg zseni-e vagy szimplán csak egy ripacs, majd második megnézésre tisztulni fog a róla kialakult képem.

    Batman szerintem király volt, a legjobb jelenetek hozzá köthetőek, de Supermannak is voltak remek pillanatai, nem is kevés.

    Azt gondolom, hogy egyedül a forgatókönyvvel voltak problémák. SPOILERES LESZEK
    Értem én, hogy félti az ember az anyját, én is féltem az enyémet. De ez mégis csak egy film, és azt gondolom, hogy a mama megmentése nem valami eredeti ötlet. Ez csak olyan hmmmmm… oké… jobb ötletük nem lett volna? Csalódás az is, hogy végeredményben egyetlen egyszer esnek egymásnak. Most komolyan: az a film címe, hogy Batman v Superman, és mindössze egyetlen bunyóval kiszúrják a szemünket????? A felvezetés baromi hosszú volt, de azt megbocsátottam. Minimum két menet kellett volna kettejük között. Vért hugyoztak azon is, hogy a nézők szájába rágják, most nem sérülnek meg ártatlanok. A fightok előtt mindig volt valaki aki megjegyezze, hogy ott miért nincs éppen senki (lejárt a munkaidő xd, az a sziget lakatlan stb.) Az utolsó epicnek szánt csata Doomsday ellen nekem sok volt. CGI orgia, a rendező nem tudta megtagadni önmagát. Kaptunk egy komoly két órás filmet, aminek a végére bebasztak egy már-már rajzfilmbe illő csihi-puhi látványparádét. Szerintem sok volt az oda, kicsit követhetetlen is.

    A végén az volt az első gondolatom, hogy ez a film olyan, mint egy saláta. Vannak benne nagyszerű jelenetek és pillanatok, amiket gagyi fordulatok, béna események követnek. A szuper és a gagyi váltotta egymást folyamatosan. Talán többségében voltak a szuper dolgok, de a baklövések mégis elvették a kedem az egésztől, és szúrták/szúrják a szemem, rossz szájízt hagytak maguk után.

    Batmanben nem csalódtam, jó volt ilyen középkorúnak, kiábrándultnak látni. Affleck szerintem nagyon jó volt, mint Bruce. A kikacsintások is tetszettek (Mi volt az a jelenet az álom után? Flashpoint Paradox?) Nem akarom a béka seggéig lehúzni a filmet, tele volt király jelenetekkel, de nem vagyok elégedett sajnos.

    Ezt a Goyert én nem engedném klaviatúra közelébe…
    Még mindig a TDK a legjobb batman film, ez meg sem közelíti sajnos.

  12. Nem láttam…de érdekes, hogy mennyire mást látnak bele mások.
    Azt írja, hogy hát azért szar mert nincs motiváció, a karakterek érthetetlen okból cselekednek, katyvasz, nincs érzelmi töltet, nincs felépítve.

    Na, más kritikában meg: épp azt emelték ki ,hogy Batman karakter jó, érezni dühét, érthető a karakterek motivációja, érthető hogy Batman miért akarja Superman-t leverni, stb, stb.

    Na most akkor…érthető vagy érthető? Van érzelmi töltet, vagy nincs? Az a poén ,hogy azok a kritikák se feltétlenül dicsérték , de konkrétan azt amit az itteni kritika szid ott pozitívumként jelent meg.

    Persze, a kritika szubjektív dolog, mindenkinek más tetszik. De hogy van az ,hogy ennél a filmnél teszem azt három kritika szerint három eltérő dolog rossz benne, három eltérő dolog jó benne, de abban egyetértenek, hogy a film nem jó. Most akkor mit lehet gondolni?
    Van aki szerint az eleje jó és a vége rossz. Mások szerint meg pont fordítva. He?

    Ez körülbelül olyan mintha az egyik ember azt mondja: X autó vacak, mert túl lassú.
    Másik ember szerint:X autó vacak, mert túl gyors. Tehát gyorslassú. Vagy lassúgyors.De a lényeg, hogy vacak. WTF?
    Ha most összevetek több ellentétes kritikát, az jönne ki: minden rossz benne. Vagy minden jó.
    Elég fura, hogy lehet az ,hogy a kritikák többsége igyekszik lehúzni, de ellentétes dolgokat emelnek ki hibaként, vagy pozitívumként?
    Ennyire megosztó érzéseket vált ki a film? Vagy csak…a többség márcsakazértis lehúzza, mert csak? És valami fura oknál fogva szigorúbban ítélik meg a hibáit?

    Nagyon kíváncsi vagyok a filmre emiatt. Vajon kivel értek majd egyet? Amelyik kritikus szerint az eleje a jó, vagy amelyik szerint a vége?
    Azzal aki szerint Eisenberg nagyon jó, vagy aki szerint béna ripacs?
    Azzal ahol Affleck király Batman, vagy ahol fordítva?

  13. Érdekes amúgy, az Ultronra is sokan mondtuk, hogy majd a bővebb verzió jó lesz, úgytűnik itt is ez a helyzet
    Ami fura, hogy itt pont nem, de egyéb oldalak filmes posztjaikban, ennél a filmnél kiemelik, hogy gagyik az egysorosak, én csak az első trélert láttam, a Tellmedoyobleed, you will, nekem még mindig tetszik, de sok helyen ez is negatívum… egyébként látszott, hogy túl tolták a trélereket, ezért nem is néztem meg őket, de egy képben elspojlerezték, hogy Doomsday és együtt harclnak (?) ez meg a sok negatív kritika… hááááát maaaajd egyszer, lehet, hogy “kikölcsönzöm” a “tékából” :D
    (Ja és én nagy NolanBatman fan vagyok, nekem a TDKR moziban, nagyon tetszett :) )

  14. Most örülök kicsit, hogy – mivel ettől féltem már bejelentés óta – nem ültem fel a hype vonatra. 1 trailert néztem, az alapján bizakodó voltam. Ma sajnos belefutottam egy gusztustalanul megírt spoileres indexes kritikába, ami végleg betett nekem. Miután lenyugodtam kicsit, gondoltam csak elmegyek azért megnézni, erre most ez :(. Human koma általában jól ítéli meg a blockbustereket, szóval maradok itthon. Igazán sajnálom az egészet, mert mégiscsak egy BATMAN VS SUPERMAN dologról beszélünk, amin akkor is agyaltál már gyerekorrodban, hogy ki nyerne, hogy ha soha nem is láttál képregényt. :(
    Azért természetesen megfogom nézni itthon, de most először sajnálom a mozi árát egy képregényfilmre.

  15. bor0tékolható volt az eredmény.

    én a “sucker punch” (asszem ez volt a címe amikor kiscsajok karddal rohangáltak), szóval itt csalódtam jónagyot. olyan tarilere volt, hogy remegve vártam a filmet, és már ott éreztem, hogy valami nem stimmel, amikor egyedül ültem anno a moziban. egyértelmű, hogy ez a stáb a látványra megy, és ezeket a látványblokkokat próbálja összeollózni. a sztori meg lapos.

  16. SPOILERES
    Akkor én azon kevesek közé tartoztam, akinek az utolsó harc volt emészthetetlen. Ez a CGI pornó nekem egyszerűen nézhetetlen volt. Annyira hatalmasra és epicre akarták csinálni, de közben maga a szörny is csak effekt, nehéz így mást látni egy halom számítógépes vizuális elemen kívül, engem nagyon kizökkentett. A Batman Superman harc meg pont tetszett, főleg hogy Batman tényleg készült a harcra (mert hát erről szólna Batman karaktere, és ezért lehet kiegyenlített egy harc köztük). De lehet annak is köszönhető, hogy a denevérnek drukkoltam.
    Nagyon sok mindent kellett (volna) beépíteni és felvezetni a filmben, sajnos nekem összességében nagy csalódás volt. Viszont egy önálló Batman filmet ezek után szívesen megnéznék (Snyderben ellenben végleg csalódtam, nem akarok többet olyan filmet látni, amit ő rendezett). Kíváncsian várom Supermant hogyan támasztják fel.
    Amúgy mit tesz a Marvel a néppel, az utolsó jelenet után a mozi 3/4-e ülve maradt, és megvárta az egyébként nem rövid stáblista végét.

  17. amikor meghallottam a trailer-ben a “vérzel? na majd most jól vérezni fogsz” vagymit, ott tudtam hogy ez nekem nem fog teccöni.

  18. SPOILER

    1 a 100 faszságból:

    Miért kellett Batman az anyja megmentéséhez?
    Lois-t azonnal elkapta amikor sikított, az anyjának ugyanez nem ment volna?
    Batman már ezerrel tört zúzott mire odaért, addig miért nem ölték meg az anyját függetlenül az maradék ketyegő időtől?

  19. zsedan: ja, mikor elkezdtem írni még kevés volt a hozzászólás, azóta látom, hogy voltak így még páran

  20. Ne ugy nezzetek Clarkot mintha ember lenne. Egy bugyuta idegen a Foldon aki nem tud semmit az emberekrol raadasul az egesz bolygoja elpusztult es egyetlen hozzatartozoja az anyja.
    Spoiler

    A ket Martha parhuzam viszont eroltetett volt. Az egesz Bruce origin storyt ezert mutattak be megegyszer.
    Doomsday meg egyszer atalakulhatott volna hogy hasonlitson a kepregenyes kinezetere kar hogy ilyen ogrekent mutattak vegig.

    Baez: Flash visszajott figyelmeztetni Brucet hogy vigyazzon Loisra kulonben Superman Darseid oldalara all ahogy az alomban. Sajat velemeny.

    Human nekem hianyzott egy klasszik batmobilos fight a katonai terepjarok utan. Volt benne nosztalgia.

  21. Egy SPOILER-es kérdés, annak aki látta:

    – ki volt az a karakter, aki megjelent Bruce-nak, hogy még korán jött és keresse meg a többieket.

    Van egy sejtésem, de ez nem hagy nyugodni.

  22. Mazu: Batflecknek van egy megjobb egysorosa amikor Lex felveszi a telefont. Persze eredeti szinkronnal.

  23. holee:

    SPOILER:

    Flash időutazott, de ahogy kviettem ilyen poszt apok. páncélban volt.

  24. Rá gondoltam én is. De ott azért ráncoltam a szemöldököm. Remélem köze nem lesz a karakternek az ott látottakhoz.

  25. “A kevesebb néha több”
    Rövid mondat, amit csak a Marvel tud felfogni a DC nem. Acél emberben a videójátékotharcok kritikán alulian undorítóak. Nagyon ki tud zökkenteni, ha nagyon rossz a CGI.

  26. Itt mar mindenki leírta kinek miért vagy miért nem tetszett. Nekem a legnagyobb problémám az volt hogy egyszeruen nem erdekeltek a karakterek. Teljesen mind1 volt, hogy ki nyer mert 2-3-4 szararc verte egymast halomra. Azt hiszem a Marvel csak ebben tud tobbet, hogy lehet szeretni a karaktereket. Egyutt rohogsz bankodsz velük. Valamint a rakat kovetkezetlenseg. Pl. Superman anyjanal. Ha Loist barhonnan meg tudja menteni egy szempillantás alatt akkor az anyját is. Aztan meg Batmannal ütik egymast, de anya bajban van. Ja akkor legyunk baratok. ;) :Ddd good job! Es ez volt a harc fő mozgatorugoja a konfliktus végső kiváltó oka.

  27. Huuh, ha ilyen vacak lett sokak szerint akkor nekem pozitív csalódást kell, hogy okozzon majd, ha a hype vonatról leszallva pár hónap múlva megnézem. Sok filmel vagyok igy. Friss elvárásról nagyobbat lehet esni..

  28. Spoiler:
    Jah, VIllám jött vissza a múltba, és valszeg az “álmos” jelenet se volt álom, hanem egy jövőkép, ami Barry visszatérésének volt köszönhető. Mert hát mi másért álmodott volna Bats Démonokról és Omega (Darkseid) jeléről.

    zsedan says:
    Miért kellett Batman az anyja megmentéséhez?
    Lois-t azonnal elkapta amikor sikított, az anyjának ugyanez nem ment volna?
    Batman már ezerrel tört zúzott mire odaért, addig miért nem ölték meg az anyját függetlenül az maradék ketyegő időtől?
    Mivel, hiába gyors, két helyen nem tud egyszerre lenni még SUpi sem? Ő ment a Kriptoni hajóhoz, mivel az ő népe technológiája, hátha ért valamihez, Bats mit tudott volna ott tenni?

    Marthát meg gondolom azért tartották életben, hogy sakkba tartsák az ismeretlen támadót, és végülis ez be is jött. Egy darabig télleg patthelyzet volt.

  29. dark :

    SPOILER

    úgy értem rögtön amikor az anyját elkapták, vagy kicsivel később miért nem sikítozott, amikor még bőven kimenthette volna anélkül, hogy hajóval kelljen foglalkozni.

  30. Hát olvasva ezt a sok kritikát,nekem még jobban megjött a kedvem arra,hogy megnézzem.
    Nem értem a fanyalgást és a sok lehúzó kritikát illetve a Marvel univerzummal való összehasonlítást. Mintha azok csupa logikára épülő,hibától mentes filmek lennének. Elég ha azt említem,hogy Ultron ugyebár egy MI aki fellázad az alkotói ellen és ezt még sehol nem láttuk… És ebben sincs semmi hatásvadászat(nyitó jelenet mindenki lassítva ugrik stb..)? Meg az sem váratlanul ért mindenkit,hogy minden Whedon filmben meghal egy szereplő aki aztán a végső megoldásra készteti a hőst.. És ha Luthor egy pojáca akkor az előbb említett kis robotocska egy durcás kisgyerek akitől elvették a játékát.

  31. csibovi

    SPOILER

    Nagyon idióta módon: Batman lenyúlta Lex titkos infóit szerveréről, és ott voltak anyagok a 4 tagról videókkal, iszonyat siralmas megoldás.

  32. Nekem tetszett a film összességében. Megnézném a rendezői változatot. Spoiler.
    Batman király volt. Végre úgy aprította a bűnözőket, ahogy kell. Bár ő ugye nem öl, de itt gyakorlatilag mészárolta az ellent. :D Én ezen könnyen túlléptem. Így jobb volt.
    Wonder W.-től tartottam, de k*rva jó volt. És az ő zenei témája a legjobb egyébként. Nagyon adta. Várom a különálló filmjét.
    Superman továbbra is jó. Snyder kicsit Nolan akart lenni a film végén. Superman koporsóján éppen csak megremeg a föld. Hibernálódott azt kész, mikor teljesen meggyógyul a teste, akkor újra felébred, hiába temették el.
    Flash időutazott, s az nagyon király volt, bár amikor mutatják az Ezra-féle Flash-t egy videofelvételen, na ott szarul néz ki. Egyáltalán nem Barry-s. Aguaman is feltűnt. Az is cool jelenet lett volna, csak látszott rajta, hogy a színész visszatartja a lélegzetét a víz alatt és így kicsit nevetséges összhatást keltett.
    Lex nem volt olyan jó, bár szerintem sokat rontott rajta a szinkronhang.
    Vártam a stáblistás jelenetet, de azt mondták a moziban nekünk, hogy ugyan végigülhetjük, de nincs pluszjelenet. Pedig azt olvastam, hogy lesz egy hosszú jelenet a film végén.
    Voltak hibái a filmnek, de nekem bejött.

  33. Zsedan

    Ha viszont csak úgy megjelentek volna az meg érthetetlen forgatókönyv miatt van ugye?

  34. + 1 nagy dolog:

    Szóval ebben a verzióban Metropolis és Gotham között kb 3-4 km távolság van????
    Akkor eddig Batmannel miért is nem foglalkozott?

  35. csibovi válasz a kérdésedre:
    SPOILER
    Lex adatokat, felvételeket tárol róluk, Batman meg megszerzi és akkor látja, hogy több “embernek is van képessége”

  36. zsedan: Batman valószínűleg már visszavonult valamennyire, de a Zod-os harc miatt elkezdte őt érdekelni Superman és akkor kezdett aktívan újra tevékenykedni. Ezért figyelt fel rá Superman csak most.

  37. zsedan: Igaz. Ez is felróható hibának, de dramaturgiailag így jött nekik kapóra. kész :D

  38. A kepregenyekben is valtozott a tavolsag. Most a Delaware obol ket ellentrtes partjan van a ket varos.

  39. Zsedan ezt Zack már elmondta régebben,hogy ebben az univerzumban Gotham-et és Metropolist egy öböl választja el.. az keltette fel Wayne figyelmét,hogy pár barátja meghalt metropolisban..

  40. Az én véleményem az, hogy nem olyan szar, nem azt mondom, hogy hibátlan, de engem végig lekötött. Nem unatkoztam. Batman fasza volt, jól hozta a The Dark Knight Returns-os figurát. Talán a végső harc Doomsday-jel nem tetszett, az nekem erőltetett volt, meg nagy katyvasz. Wonder Woman, meg nagyon bejövős kis nő :D
    Hozzáteszem kb mindent elképzelésem bejött a filmmel kapcsoltban.
    SPOILER
    Hogy a kettőjük harca kb 5 perc lesz :D és hogy Superman úgy jár ahogy járt :D

    2 negatívumot jegyeznék meg:
    1. Zack Snyder és David S. Goyer páros továbbra is pocsék…kár, hogy ők csinálták, a filmet.
    2. Lex, ez melyik univerzumos Lex volt? Sokkal jobb lett volna egy komoly Lex, mint mondjuk a Smallville sorozatban. Számomra eléggé Joker utánzatnak tűnt…

    Egyébként olyan sokat nem ölt Batman, kb 1-2 embert max, de azok is felrobbantak, a nagyját csak megsebesítette.

  41. SPOILER ALERT

    Ezt nem kellett volna elspoilerezzek Kal El de ha ismered a kepregenyt akkor varhato volt.

  42. Shadows a batmobilos jelenetben meg amikor a batrepcsi minigunjaval sorozza a jeepeket akkor is meghaltak paran.

  43. Mikor vege lett a filmnek erdekes volt nezni a csalodott arcokat, kb mindenki hogy lehetett ezt ennyire elkurni. 2 es fel ora unalom. Luthor olyan volt mintha Ledger Jokeret probalta volna utanozni csak szarul. Batman indokolatlanul hulye volt. Az alom jelenetek kb csak a fanoknak szoltak mert masok nem ertettek. En is mikor Flash uzent a jovobol kicsit megzavarodtam. Elsore olyan volt mint Red Hood aztan tisztazodott csak. Ha ezek utan nem rugjak ki Snydert akkor soha. Jol tonkre tette a gyerekkori emlekeimet ez a kokler.

  44. EvJ, erre gondoltam, de az nem olyan sok, a kamionba nem az ő hibájából rongyolnak bele :D a gránátos faszi magát öli meg, akit a batwing-gle legéppuskázik na az meghalt, szintén felrobbant. :D
    mert olvastam olyant valahol hogy géppuskával lövi az embereket meg ilyeneket :D (de az álom)

  45. Iceman: ugyanez, néztem is, hogy Red Hoodnak mi értelme itt, aztán vettem ki angyjjából, hogy mi a fasz akar lenni.

  46. EvJ igen ismerem de akkor se most az első fázisban kellet volna azt behozni!!ez most sokkolt :-(

  47. Most jöttem meg moziból :DDD

    SPOILER :DDD

    VILÁG LEGNAGYOBB GLADIÁTOR MECCSE (ami 6!!! percig tart :D, de fő hogy a film címe batman vs superman :D)

    SON OF KRYPTON VS BAT OF GO aminek vége is van, mert MARTHA

    mivel nem vagyok dc fan, azthittem hogy beszarok a röhögéstől :D

    Utálják egymást meg minden, ütik egymást, és abbahagyják mert martha :D

    Epiic :D

    Ha dc fanok normális filmet akarnak snydert elkell zavarni a francba. Száora érthetetlen hogy batman gátlástalanul embereket mészárol le. Ezekkel a tulajdonságokkal úgy nézett ki mint valamilyen idióta vadember. Henry Cavillt meg nagyon szerettem a tudorokban, de itt úgy néz ki folyamatosan mitn egy üttődött.

    MMinden egyes párbeszéd annyira nyomorék hogy 12 éves alapiskolás jobbat írt volna. Amin külön röhögtem, hogy ugye szegény zacknek nem jött be az hogy nem díjazták az emberek mennyire szétbarmolta metropolist a két kirpotni, ezért megjegyezték minden egyes rombolásnál, hogy HÁLISTEN NEM VOLT OTT SENKI :D beszarás :D

    Pár nappal ezelőtt azt ondta, hogy ugyanolyan rosszat várok mint a man of steel, és Snyder lesz a DC Májköl béje. Tévedtem. Ennél még Májköl Béj is jobbat nyomott volna össze.

    Csak szegény Ben Afflecket sajnálom. Szegény a Daredevil után megint pofára esett.

  48. egyik kritikában sem láttam megemlítve, hogy végülis akkor kiemelték a detektív oldalát Batman-nek? vagy hogy lex, superman és batman mind szuperintelligensnek vannak ábrázolva? mert még jó sok trailer előtt azt hangoztatták, hogy itt az is lesz, meg olyan batman lesz, amit mindig is akartunk és még soha nem volt. azt már hallottam, hogy ben affleck kb. a legjobb a filmben.

  49. Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai TV Series (1993–1997)
    ennél leragadtam (a tévé előtt vagy a fejlődésemben, fene tudja, azóta se sikerült felnőni
    de szerencsére ezt a képregénybuzi/mozi korszakomat kinőttem
    magyarán rühellem ezt az filmes műfajt, zsigerből
    ennek ellenére tegnap este erőt vettem magamon, és kellemesen csalódtam a deadpoolban
    lehet ez is tetszene :)

  50. Koszi human, te es a rottentomatoes megkimelt egy szarsagtol. Megnezem helyett a 10 Cloverfield lanet ;)

  51. A film annyira nem izgat, de arra azért kíváncsi leszek hogy egy ilyen egyértelmű kritikai bukta után milyen Box Office számokat hoz majd a második héten.

    Arról nem is beszélve, hogy ez így most mekkora nyomást tesz a Wonder Woman készítőire. Ha az is rossz lesz, az gyakorlatilag megássa a Justice League sírját.

  52. Szerintem is elég jó lett, tele volt aró utalásokkal későbbi JL jelenetekre (álmok, látomások, snittek az eddig felfedett tagokról), WW kardján és pajzsán is vannak érdekes jelek. Élvezetes volt, szerintem Batman előtörténetét is jól oldották meg, hogy a felvezető feliratok alá rakták az ismerős, klasszikus jeleneteket, mégis új hangulatot is tudtak teremteni a metropoliszi részekkel. Tény, hogy elég összecsapott volt jó pár helyen, mintha kivágtak volna sok jelenetet, pedig így is volt 150 perces a film. Wonder Woman és Diana valóban lopta a showt, főleg a zenéjével együtt.

    Eisenberg is érdekes Luthor lett, nem gagyi.

  53. Ja igen, Bruce+Alfréd párosa is igen tetszett, amikor nyomozgattak vagy kémesdit játszottak.

  54. Egyetértek a kritikával, jól összeszedte a film gyengeségeit, de nem éltem meg ilyen rossz élménynek a filmet :)
    Viszont az az álombeli bunyó nálam is kiverte a biztit. Az borzadály volt… Arra gondoltam, hogy ezt biztos percekkel a felvétel előtt találták ki és idejük nem volt begyakorolni. Jöttek a pofonért mint egy jó öreg Bud Spencer filmben :)

  55. Most néztem meg, nekem tetszett. Igaz nem lesz kult nálam, meg nézem meg még vagy 5x, de egy 7/10 simán mehet rá.
    Amúgy meg David S. Goyert ideje lenne már tiltólistára tenni (Damon Lindenoffal együtt), mert elég pocsék volt a sztori, a párbeszédek, meg a sok kavarc.
    Igen, túlzsúfolt volt, kicsit kevésnek éreztem a Batman és a Superman jeleneteket egyaránt. Na meg a közelharcok is elég bénák lettek sajnos. Snydernek ideje lenne leckéket venni a Raid készítőitől.

  56. Hmm..érdekes, az összes külföldi kritika amit olvastam pont a film első felvonását méltatja, és az utolsót húzza le, te meg pont fordítva…a lényeg mondjuk mindenhol ugyanaz, hogy túlzsúfolt, még ha a katyvasz szót nem is használja mindenki. Ilyesmire számítottam, sztem moziban kihagyós nekem, főleg hogy még deadpoolig se jutottam el idén…

  57. Srácok ez a film jó!

    Aki ismeri a képregényeket, rajzfilmeket, mitológiát az tudja, hogy merre kezdtél el vinni a sztorit és nem mellesleg baromi bátran nyúltak hozzá.
    Ráadásul úgy, ahogy azt mindenki követelte már, mégpedig, hogy ne untassuk már az embereket eredettörténettel sokat, hanem csapjanak bele, hiszen mindenki tudja, hogy ki-ki, meg ki-mi.

    Látszik, hogy mégsem…ahhoz, hogy ez kerek legyen, kelleni fog a többi film, direkt nem írok folytatást, mert szinte biztos vagyok benne, hogy a többi film közül több is az ebben a filmben látott események előtt fog játszódni ( lásd WonderWomen ), közvetlen folytatás a JL1 lesz, de addig még jön pár film és a JL1-2 között is lesz még, hogy a komplex sztori kerek legyen.

    BenAffleck, király…hozta a batmant nagyon, aki ebbe a környezetbe illeszkedik, a többi részben a komoly mindenrevanegyterve oldalát is erősíteni fogják az biztos, neki most nyílt ki ez a világ, ebben a filmben ( a karakter itt már túl van mindenen kb, ami a saját történelmében megvolt, halott robin/társak, gondoszok, minden, viszont a meta-human korszak csak most jön )

    Henry Cavill egyre jobb

    Jeremy Irons király, még több jelenete és szerepe is lesz

    WonderWoman jó és jobb lesz

    LexLuthor nagyon pszicho és ha a fiatalfelnőtt korszakból továbblép, nem csak veszélyes de ijesztő is lesz

    LoisLane karatere az kb kuka valóban

    Amúgy Marvelhez meg korábbi batmanekhez hasonlítani értelmetlen, mert a marvelt már mindenki 3phase távlatából tudja nézni és valljuk be az első hulk filmek meg még az első ironmannél sem tudta senki, hogy ez lesz belőle…a batman trilógia meg azon túl, hogy nagyon jó, csak egy értelmezése batmannek, képregényhez sem sok, de ehhez a sztorivonalhoz meg aztán semmi köze.

    Itt meg van 2 film amiben van egy közepesnél jobb man of steel ( ami kb az első értékelhető film egy unalamas és megfoghatatlan hősről ), és ez, amit kb nehéz különálló filmként értelmezni, viszont azt gondolom a többivel nagyon szépen a helyére fog kerülni!

    Mikor kijöttem még egyszer néztem volna és valószínűleg sokszor fogom is, hogy több apróságot összeszedjek a nagy képből!

  58. Annyit még csak, hogy legyen egymondatosom is:
    Belecsapott a közepébe és ott is hagyta abba, de mindezt jó értelemben!

  59. Az a legnagyobb probléma, hogy a Dc meg a Warner kreténségből hagyta univerzumépíteni a Marvelt. Szerintem egész egyszerűen nem hitték el, hogy egy Avengers létezhet, működhet, és még sikeres is lehet, ezért szigetelték el a Nolanes Batmant. Azóta meg csak kétségbeesett kapkodás van!

  60. Valamiért nem aggódom. Persze nem emiatt a film miatt, azt sejtettem, hogy ez még kusza lesz, lévén, hogy az egészet Goyer írta. Mielőtt belekötne valaki, nem, Terrio nem nyúlt bele a szkriptbe csak a párbeszédeket frissítette fel (ez több interjúban is elhangzott). Azonban ő felel a JL filmért és Batman önállóért is. Szóval lehet, hogy ez most nem lett az elvárt (mellékesen ebbe szerintem a túltolt marketing is sokat rátett), de úgy gondolom, hogy minőségileg ezután mérföldekkel jobb filmeket fogunk kapni.

  61. szpojleres mókus: azon én is vigyorogtam, h mindig kiemelték, h nem votl ott senki :D

  62. zsedan, L. Shadows: köszi

    Még, ami érdekel, hogy Jesse Eisenberg egy interjúban mondta, hogy eszméletlen lesz az a jelenet, amikor Lex kopasszá válik. Ez tényleg igaz? mert eddig nem láttam, hogy ezt bárki megemlítette volna.

  63. Ez a film jó volt. Végre egy rajongóknak való képregényfilm. Erre vártam. Nem akarta a sima egyszeri filmnézőket feltétlen meggyőzni. Olyan látványvilágot és dialógusokat adott, hogy fúúúú, még most is a hatása alatt vagyok. A sztori egyszerűnek tűnt elsőre de sok dolog erősebb, ha mögé nézel. Egyrészt, 5 képregénnyel van felvezetve a film,a mit érdemes elolvasni előtte. Másrészt sok képregényből lopkodja össze a szálakat, és nem fejti ki. Ha olvastad jobban átérzed. Ez most egy jutalom film volt a rajongóknak.

    Meg az, hogy a mama megmentése súlytalan lenne? Hát ebben az esetben nem, mert ugye itt kiderül az eredeti személyazonossága is ezáltal, aminek súlya van.

    Tény, hogy ezt 2 filmben kellett volna megcsinálni, és sokkal több átvezetést tenni bele.

    A másik amit érzek, hogy sokan féltek komolyan venni a filmet. Ezt nem egy könnyed popcorn moziként kell nézni. A film végre komolyan vette magát, nekünk is úgy kell nézni, és más élményt nyújt.

    Ami negatívum, hogy batman halomra öli az embereket, Supemanból meg hiányzik a báj, és a megkérdőjelezhetetlen hősiesség.

    Ezra Miller mint flash, szörnyű. egy Rövid szőkehajú, nagydarab fickóból, ezt kihozni, nem is értem, na mindegy…..

  64. humannal csak egy dologgal vitatkoznék: az utolso harmad is sima szar volt nálam!
    SPOILER alertet felesleges használni itt a topicba mert az előzetesbe minden benne van!(human már emlitette)
    szégyen amit ma este láttam!!!!
    Suicide Squad egyedüli reményem…..

  65. PIECE OF SHIT

    Superman egy használhatatlan karakter.
    Wonder Woman, Batman és a többi hős az egyetlen pozitívum.

    Snyder-t el kéne küldeni a francba, Új Zélandra kecskepásztornak mert ez egy elmebeteg.

  66. human & szpojleres mókus: dettó… meg Batman minden járművében van gépfegyver…

    SPOILER:

    Martha megmentésén is nevettem… arra van idő, hogy belelőjön a tartályba és rávesse magát a nőre, de a fickónak annyi ideje nincs, hogy meghúzza a ravaszt amivel fenyegetőzik. WTF?!

    Három… HÁROMSZOR mutatják be, ahogy meghalnak Bruce szülei… MIÉRT?!

    Ezeknek az álmoknak annyira közük volt a filmhez… semennyire… Esetleg egy stáblista utáni jelenetben elfért volna… vagy a laptopos…

    Akció jelenetek rendben lettek volna, ha nem megint a epilepsziás rohamban szenvedő kamerás kapta volna őket lencsevégre… És a Man of Steelel itt minden akció sötétben történik… Ezt valaki megmagyarázná?! Lehet nálunk volt a vetítő rosszul beállítva, de örültem ha láttam néha valamit…

    És a végén az a monológ…
    “-Van még több ilyen, mint te?
    -Valószínűleg.
    – Harcolni fognak velünk.
    – Miért harcolnának?
    – Mert ezt kell tenniük…”

    Vagy valami hasonló volt… egyáltalán nem mozgatott meg… pedig én kedvelem a JL-t…

    U.i: Minél több idő telik el a film megtekintése óta… egyre rosszabb a szájízem.

  67. Imádtam a filmet, bejött a sztori, a tárgyalásos jelenet feszült és drámai volt, az egymás elleni harc adta, a végét meg pislogás nélkül néztem.
    Így kell ezt csinálni. 9/10

    Remélem nem véletlenül mozdult meg a föld Superman koporsóján.

  68. Nem kötekedésből mondom, de érdekes hogy az ehhez a mostani JL univerzumhoz egyáltalán nem kapcsolódó Nolan trilógiát folyamatosan felemlegeti mindenki, a borzalmas Zöld Lámpás viszont mintha nem is létezne…

  69. SPOILERES

    Jól nézze meg holnap minden hater a reggeli teáját, mielőtt inna belőle…

    Tetszett, 7-8/10, továbbra sem értem teljesen az ekkora mértékű lehúzást.

    Jók voltak az egysorosok, a cameo-k, Batfleck, a bunyók (tény hogy a sivatagos kb. TDKR szintű “magunktól dőlnek az emberek” szintű volt, de az meg a vágás nélküliség miatt billen nálam pozitívba).

    Legyek megkövezve, de nekem még a Martha-Martha párhuzam is tetszett, az meg tegye fel a kezét, aki rögtön az elején észrevette ezt és már előre tudta hogy ez így lesz felhasználva…

    Sajnos a jó jelenetek többsége el lett lőve a trailerekben, érdekes módon a legjobb (Batman vs thugs to rescue Martha) a főbunyó elé jutott, szerintem az mindent vitt, aggódtam is hogy csak valami trailer-bait volt és kimarad, ehhez képest még az “Is she with you?” jelenet is lejátszódott.

    Nagyon kiváncsi leszek majd a Polgárháborús reakciókra. Kisebb pénzzel fogadni mernék, hogy ott is gagyiságok és öribariság lesz a végén, senki jelentős nem fog meghalni (Warmachine-ra nem mondanám ezt a jelzőt), és még ennek dacára is mindenki az egekbe fogja Mar(vel)asztalni, mert Russo brádersz meg Martha.

  70. Szerintem egész jó volt, volt pár tényleg meglepő fordulat benne, nem értem ezt a halálba oltást. Volt egy egyedi hangulata is a filmnek. Az utolsó fél óra viszont nevetséges, az lehúzza rendesen… Emellett nekem pont, hogy a Batman-vonal nem tetszett benne, Affleck semmit nem tett hozzá a figurához, egy marcona, kétdimenziós semmi volt, aki hülyeségeket beszél, a pálfordulása pedig egyenesen vicc, nem tudom, hogy ezt hogy gondolták a forgatókönyv-írók… :D Komolyan az a momentum olyan, mintha egy paródia lenne… Ja és miért kellett huszadszorra is beerőltetni az eredettörténetét? Mindenki tudja, ráadásul nem sikerült jól megcsinálni. Miért pont egy ilyen crossover filmbe erőszakolják bele, amikor lesz külön filmje Afflecknek? Értelmetlenül lógott a levegőben… Lex sztem sokakkal ellentétben nem volt olyan vészes, inkább itt is a forgatókönyv gyengesége, hogy nem volt eléggé megalapozva és ezért tűnhetett ripacskodásnak a játéka, mert nem kaptunk elég motivációt, magyarázatot, azon kívül, hogy utálja Supermant… Nálam 6-7/10, inkább 7 egyébként, mert első másfél órának volt egy behúzós hangulata. A legnagyobb gond nem is a megvalósítással, vagy a színészekkel volt, hanem a forgatókönyv olyan, mintha 5 éves gyerekek írták volna, sok Fantasztikus 4esre hajazó megoldással. Szóval én bírtam, de tényleg tele van kínos dolgokkal, lehet h jó hangulatban ültem be rá és nem voltak magasak az elvárásaim a sok negatív kritika miatt.

  71. Barominagy SPOILEREK

    – hogy kapta el Supi olyan gyorsan Loist? Elvileg a közelben sem volt. Ennyire rettenetesen gyors? Bárhol a világon meghallja Lois sikítását és másodpercek alatt ott is terem? Nem baromság ez?
    – Nem hiszem el, hogy Supermannek nem volt más választása, mikor Luthor előadta neki erőltetett “mestertervét”. Batman indokai nekem átjöttek, de Superman kényszerítése a harcra baromi erőltetett volt szerintem.
    – Mikor percekig nézte egymást a két hős, akár valami western filmben, Superman miért nem darálta le gyorsan a szitut? Kb. 3 összetett mondatban elmondható lett volna. Tudom elkezdett valamit makogni, de jobban is megerőltethette volna magát.
    – az elrabolták az anyukámat fordulat egy cw sorozatban elfér, de egy ekkora produkciótól többet várnék
    – Lois nagy ötlete mi volt a lándzsával? Azt hitte, ha bedobja a pocsolyába, soha senki nem fogja megtalálni? Vagy tényleg annyira idióta a forgatókönyvíró, hogy ezzel ágyazott meg a teljesen felesleges fulladásos jelenetnek? (Hogy legyen némi dráma?)
    – Batman hogy akarta odacsalogatni Supit? A sigillel? Hogyan? :) Miért ment volna oda? Szerintem ha nincs Luthor, akkor Batman még most is ott állna. :) (Márpedig Bruce nem tudott Luthor aranymálnadíjas tervéről.)

    Az álomjelenet koreográfiája tényleg mesterkélt volt. Látványosan várta mindenki, hogy ellőhesse begyakorolt mozdulatát. De, hogy visszanyúljak korábbi saláta hasonlatomhoz, mikor Bat kiszabadította Marthát az tök jól sikerült. Nekem a batmobilos rész is tetszett, bár kissé követhetetlen volt. A Doomsday fight nekem nagyon nem jött be, szokásos műanyag vacak.

  72. én arra leszek kiváncsi hogy éled fel superman
    és ezt hogy magyarázzák be
    lehet hogy a képregényekbe benne van, de én ezeket nem olvasom :)

  73. beiz:
    a válaszaid:

    -igen, ilyen gyors, nem-nem hülyeség, ő superman. Kb 6 másodperc alatt megkerüli a földet.

    -De volt más választás, de ő azt látta legjobbnak, ha megpróbálja batmant meggyőzni, hogy segítsen, mivel rájön, hogy lex uszítja őket.

    -A harmadikra te is válaszoltál, bár ez engem is zavart kicsit.

    -Klasszikus képregényeket dolgoztak fel. És igen emiatt belefér a mama elrablésa, főleg, hogy ezzel az is bemutatásra kerül, hogy Lex tudja ki is ő valójában.

    -A Loisosban igazad van.

    -Ha figyelted volna a párbeszédeket, emlékeznél, hogy supi megmondta batcinak, hogyha legközelebb látja a jelet nem menjen oda, mert ős is odamegy és elnáspángolja.

  74. @kaito:
    B kategóriát nem a szar filmekre szokták mondani… sőt arra filmre pláne nem mondják, ami benne van a legnagyobb költségvetésű filmek top 10 listájában (kb 410 millió, még nincs megerősítve)… de szarnak hívhatod, ha ez a véleményed.

  75. lorboxi: igen, amint elküldtem a hozzászólást nekem is beugrott, hogy az utolsó gondolatjelemhez írtak végül is rendben vannak, hiszen mondta neki Supi, hogy akassza fel a fogasra a köpenyt, különben elveri mint szódás a lovát. Alapozhatott erre Bruce.

    A mama elrablása értem, hogy belefér a képregények miatt, én csak azt mondom, hogy ez nem egy túl minőségi húzás az íróktól. :) Egy rajzfilmben teljesen OK, itt egy kicsit többet vártam.

    Superman halála nálam nem ütött. Ismerve a DC terveket, úgysem marad halott. :) Drámai volt, persze, de nem dőltem kardomba.

    A sok negatívum után azért elmondanám, hogy több jelenet is nagyon rendben volt ám. Wonder W minden civilben történő felbukkanása bearanyozza a filmet. Nem arról beszélek, hogy szép a csaj, hanem arról, hogy jól sikerült jeleneteket kapott és ügyes is volt bennük. Titokzatos és kifinomult volt végig. Én az előzetesek nézésekor azt hittem, ő lesz majd a gagyifaktor, de ehelyett k*va jó volt. :D Alfred nemkülönben. Batman jelenetei nekem végig tetszettek, az első felbukkanása is jó volt, még ha rövidke is. Supermanből meg az maradt meg legerősebben, mikor valamiféle összefoglalót kaptunk róla: menti az árvízkárosultakat, menti az űrhajósokat… szépen volt fotózva, jó volt a CGI, hatásos volt és hangulatos. Mikor azt mondják, hogy Snyder egy visioner, akkor szerintem az ilyen pillanatokra gondolnak. :) Tulajdonképpen a pár perces összecsapásuk is jó lett, más kérdés, hogy többet vártam tőle (vagy több összecsapást). Remek volt a Flashpoint Paradoxos utalás is.

    Tele volt iszonyatosan jól működő, remek dolgokkal a film, kár, hogy a sok marhasággal elrontották az összképet. De abbahagyom, mert már csak magamat ismétlem.

  76. Egyebkent mas is halott random eloforulo eso hangot? A kadas jelenetnel indokolt volt de pl volt a targyalasosnal is marpedig ott elege kicsi az eselye hogy esett volna az eso:D Lehet csak az Alle mozi technikaja volt ilyen fenomenalis.

  77. “Tényleg az egész filmet láttuk, a fő hero shotokat, a legnagyobb bunyót. Nem is értem minek.”

    megnézted a filmet. elérte a célját. jól csinálták.

    ha pedig nem a trailer miatt döntöttél így, akkor minek megnézni az előzetest.

  78. Ha nem jó akkor inkább hagyják a filmeket és csináljanak egy (Netflixes) sorozatot!

  79. Ezert kellene Snyder melle gy tarsrendezo aki a remek jeleneteket osszetudna fuzni egy gordulekeny sztoriva.

    SPOILER

    Amikor a ket rendor atkutatja a lanykereskedok relytekhelyet olyan mintha egy batman kepregenyben lennenk. A halott karneval tipikus Snyder.
    Batmanen meg nem ertem miert ertetlenkedtek 20 ev bunuldozes van mogotte, par Robint is elvesztett persze hogy hidegen hagyja ha par thug fube harap.
    A Martha kiszabaditos jelenet meg a wastelandes ellentete. Ilyen jol megkoreografalt bunyot en meg nem lattam. Elo is veszem az Arkham Cityt hetvegen.

    Emeszteni kell ezt a filmet nem egybol lehuzni.

  80. De nem is ölt igazán.. legalábbis közvetlenül egyszer sem… az hogy felrobban a gránáttól a csávó, az már az ő hibája, miért nem elfele ugrik :D
    A batmobil akciónál volt egy két helyzet, hogy lehet hogy meghaltak, lehet hogy nem… ez egy öreg fásult Batman, amennyire emlékszem az ezen alapuló kérpegényben is ilyen durván bánt a bűnözőkkel miután 70 évesen visszatért és Gotham rosszabb hely volt, mint előtte…

    Az meg, hogy a jövő-s részben ölt… Komolyan, ne már… egy inváziós sereg szállta meg a földet… ez már egy más kor, más hős volt… ott már ölre mennek az emberek… Háború van…

  81. Még nem láttam a filmet…de miért mindenki Snydert ,hibáztatja’ ,mikor ő a rendező volt és /állítólag/ a sztori szar! Amit Goyer és Terrio hozott össze?

  82. Goyert is szidjak. Terrio csak javitott a szovegkonyvon ami meg is latszik Perryn es Alfredon.

  83. steelwolf:

    Én eddig sose szóltam Snyder miatt, mert Man of Steelt és Watchment is nagyon szerettem.
    Itt viszont nagyon látszik a rendezői balfaszság is.

  84. Amit láttok az a nem felfedett sztori, amit hibáztatni lehet az maximum a vágás, mert sok helyen lehetett volna következetesebb, hogy szélesebb körben is érthető legyen ez a film :)

    EvJ:

    társrendezőnek meg mostantól ott lesz Affleck, kb minden filmbe bele fog szólni Terrioval együtt, azért azt ne felejtsük el, hogy azok ketten egy Argo-t csak összehoztak sok oscarral, szóval nem lesz ez szar.

    Amit tegnap nem írtam, hogy a látványvilág a brutál CGI orgia ellenére is elképesztő, ilyen hangulat Marvel filmekben nincs és nem is volt és ezt azért már a ManOfSteelben elkezdték lefektetni, gondoljunk csak a teljes Krypton és a hozzá tartozó életkörülmények,kultúra megteremtésére.

    És ahogy írtam korábban, ezt a filmet emészteni kell még a rajongóknak is, de nem azért mert szar, hanem mert később nagyon sok referencia/origo pontként fog feltűnni a további filmeket megnézve.

  85. Én szerettem a Man of Steel-t.
    De ez a film olyan volt, mint ha leforgattak volna egy filmet, aztán a felét kivágták volna (köztük a karaktermotivációk nagy részét).

    SPOILER

    ami jó volt: az elején BW szemszögéből a Metropolisi események, Batman saját jelenetei, Wonder Woman

    ami rossz: motivációk és átvezetések szinte teljes hiánya. Most komolyan, azért hagyja abba Superman püfölését, mert kimondja a Martha nevet és tök véletlenül az ő anyját is úgy hívták (jó, értem én hogy arra akartak utalni, hogy mindkettejüknek vannak közös emberi tulajdonságaik, de na). Meg 5 perccel később: “a fia barátja vagyok”.

  86. bëiz: martha kiszabadítása a film második fele:) (batman azért használta a fényt, mert Supi előtte kiosztotta, hogy ne használja, szóval feltételezte, hogy jönni fog)

  87. “De nem is ölt igazán” arról már nem ő tehet, hogy a lángszórós, akibe belelőtt, felrobbant! ő csak arrébb akarta lökni a golyóval.

  88. #ezmi
    Az Acélemberben lévő CGI kritikán alulian betegesen **ar. Egy régi videojáték szintje nem tudom miről beszélsz. Neked nem bántja a szemed más röhög és kikapcsolná. A Marvel tudja, hogy a kevesebb néha több és ők valós helyszínen forgatnak mindent, nem CGI az egész film, háttér stb.. mint a DC filmeknél..

  89. #human
    Ugye jól emlékszem arra, hogy a Warner kikötötte, hogy “ha nem hoz minimum 1 milliárd dollárt akkor úszik vagy legalábbis nagyon átértelmeznek mindent a DC Filmes Univerzumhoz”? Szerinted eléri? Nagyon sok pénzt öltek bele..

  90. Batuman:

    Nem a minőségéről, sokkal inkább a világ megteremtéséről beszéltem, mert ne haragudj, de ilyen mélységben nem láttunk soha Kryptont és a CGIról csak annyit, hogy minden filmben érezni fogod a különbséget a valósághoz képest ( véletlen?nemhinném ), ha nagyon Marvel vs DC irányba szeretnéd eltolni a témát, azt tudom mondani, hogy: AgeofUltronnál rettentő rossz volt minden szintén és Vasember3 sem volt épp a csúcsrajáratott Avatar minőség :)

    Amúgy az oldszkúl StarWars féle építsünk meg mindent díszlet híve volnék, de azt gondolom, hogy egy ilyen “mélységű” filmnél plothole-okon nyomorogni (amikor itt szinte majdnem minden képregényekből van összeollózva ) és azon idegeskedni, hogy ölhetett vagy nem vagy mi.. vagy azon, hogy mennyire fikció és mennyi cgi van benne, hogy is volt “maybe it’s hypocritical”. emberek ez egy képregényfilm, kamu, nem valóság, nem igazi, not real, nicht real, 不实 :D 2ds papírmasé karakter az összes, örüljünk, hogy láthatjuk sokkal szórakoztatóbb formában őket, mint bármikor máskor.

    Ez nem arról szól, hogy ki csinálta előbb meg ki van lemaradva :) Senki sincs lemaradva semmitől, egynek az aranykorát már láttuk, mellette meg jön egy másik is, nekünk nézőknek, hova tovább rajongóknak, ez elképesztő kéne, hogy legyen.

  91. Teljesen egyszű a válasz. Sötétben kevésbé látszik a CGI. Az Ultron kora a világosban játszódik, éppen ezért mondom, hogy a DC nem mert a világosba CGI-t rakni, mert láttuk mennyire **ar volt az Acélemberben. Amikor jött a két kriptoni megölni Supit, annál rosszabb CGI-t életemben nem láttam, talán Asylum filmeknél.

  92. Batuman: Aha, azért baromira túlzol, de semmi gond. Én elfogadom, ha X film valakinek nem tetszik. A Men of Steel nekem se tetszett. De ez túlzás, hogy vacak volt a CGI. Nem tudom miért kell ilyeneket mondani.

  93. “örüljünk, hogy láthatjuk sokkal szórakoztatóbb formában őket, mint bármikor máskor.” ?? Batmant láttuk már ennél jobb filmben, de szerintem még SUpermant is… komolyan, ha ez csak a SUperman vívódására koncentrálva egy Man of Steel 2 lett volna a Man of Steel eseményeit követve, akkor szerintem sokkal kevesebb negatívitás lenne. A Warner túlzottan siet, és ez látszott a filmen.

  94. Az Ultron elejen mikor lerohanjak a Hydra bazist nah ott ultron gaz a CGI. Raadasul telj3sen sulytalan az egesz. Szepen menetelnek a halalba a hydra katonak. Ugyanez a vegen is. Eszebe se jut senkinek hogy akar csak egy robot is kart tehet valamelyik bosszualloba meg a halando Hawkeye sincs soha veszelyben. Itt azert egy ket dolgot megepitenek de a marvelnel meg a sima autok is altalaban CGIk. Lasd mikor tony CGI haza a CGI kocsikkal a CGI tengerbe zuhan.

  95. Batuman: mit szívtál? vagy láttál már Asylum filmet egyáltalán? lehet nem a legjobb a CGI, de hogy kurva messze van még így is az Asylum minőségtől, az biztos.

  96. Szerintem baromi nagy túlzás a MoS effektjeit az assylumos effektekhez hasonlítani. Nem azt mondom, hogy tökéletes volt, de na… ne vicceljünk már. XD

  97. Jó nyilván túloztam, de nem én kezdtem most se, amikor már látom a kommentet, hogy megint fikáznak egy Marvel-t DC-s posztnál akkor valami reagálnom kell xd De a kérdésre nem kapom meg a választ úgy érzem :D

  98. Batuman: ha nem tennél bele trollkodást, amin fennakadnak, akkor lehet előbb válaszolnak?

    amúgy nem tudni mennyit hoz, első hétvége szerintem erős lesz, de a hosszú táv… mondjuk nemzetközileg is erős lehet, de az Amazing Spider Man 2-t sem mentette meg az. Viszont az egész csak egy pletyka volt, bár ezek szerint a negatív véleménye a Warnereseknek már igaz belőle…

  99. Ez az általam olvasott 3. kritika ami szinte azonos véleményen van, hogy ez a film nem lett jó, bár vannak jobb részei is elvétve. Viszont így, nekem ez már elég ahhoz, hogy eldöntsem, a pénzemet és az időmet nem fogom rááldozni erre a jóindulattal is közepes filmre. Pár hónap múlva elég lesz majd megtekinteni, ahogy olvasom a kommentek zömét, ennél többet nem is érdemel. Nem maradok le semmiről. Köszönöm a kritikát.

  100. human mindent leírt a kritikájába (125 comment egy milimétert nem adott hozzá igy vissza olvasva)
    a kurva CGI viták már megint!!!!

  101. Hopp most néze, hogy már előttem is linkelték, érdekes, amikor olvastam még nem voltak ott, fura ez a kommentrendszer néha :D

  102. Én imádtam. Remélem Snyder papa marad. Nekem 9/10
    Hosszabban is írtam a filmről, de nem akarom itt lenyújtani az oldalt, meg úgy se olvasnátok el…ezt se :D
    A DC filmes univerzuma a Man of Steel-lel kezdődött el, amit én nagyon szeretek a mai napig, és minél többször megnézem, ez a szeretet csak növekszik. Szerintem így lesz ez a BvS esetében is. Egyértelműen több megnézést igényel és érdemel a film. Elég sok mindent kellett bepakolniuk, aminek a súlya alatt kicsit meg is hajlik a film gerince, de nem is mondtam, hogy tökéletlen volna. Ahogy a MoS esetében hallhattuk sokaktól az “Ez nem az én Supermanem” frázist, úgy ismét hallani fogjuk, csak Batmanes verzióban. Ezek a karakterek 75+ éve léteznek és elég sokfajta verziójuk volt már ahhoz, hogy ezekre a kijelentésekre reagálva feltehessük a kérdést, akkor melyik a te Supermaned/Batmaned/Luthorod/WonderWomaned stb? Batman sötét, komor karakter…az Ő világának kellett találkoznia Superman reményt adó, messiás figurájával. Ez nem mehet úgy, hogy a denevér hipsz-hopsz kilép a fényre, vagy Sups végleg a sötétség útjára lép. Pont ez a film ad hatalmas visszaigazolást arra, hogy a Justice League már kevésbé lesz darkos. Ez az eddigi filmek legbrutálisabb Batmane. 20+ év Gothamben nem éppen a legjobbat érzéseket hozta ki a figurából. Alapvetően bűnözőnek tartja magát, és rég maga mögött hagyta fiatalkori, már-már naiv szabályait. Olyan, mintha rég elfeledte volna, miért is kezdte el az egészet, mi is volt az igazi oka, a tényleges célja. Megviselték a Gothamben eltöltött évek, a sok elvesztett barát. Akiknek a száma csak növekedett, mikor Superman és Zod tábornok harca nem kímélte Metropolis lakosságát. Ennek a Batmannek változtatja meg a film a végére ,a világban már igen kevés jót találó, életszemléletét Superman és kicsit Wonder Woman is. A film azt az érzést kelteti velünk, hogy ezek a hősök mind tanultak egymástól valamit és az eljövendő alkotásokban ismét új szabályok lépnek majd érvénybe, inspirálják egymást, hogy jobbak legyenek, és emiatt is ér véget szerintem Batman legsötétebb, legborúlátóbb korszaka és világosodik ki az eljövendő Justice League film egén. Superman és WW úgy emelik a fénybe a Denevérembert, ahogy azt a látomásaiban/rémálmaiban megjelenő denevérraj tette az ifjú Bruce úrfival. De ahhoz, hogy kihúzz valakit egy sötét szobából, előbb be kell menned érte, így egyúttal Superman és WW számára is világosodni fog az égbolt.
    Az ebben a filmben történtek valamiféle lezárást nyújtanak Batmannek a szülei elvesztésével kapcsolatban, emlékeztetik rá miért lett az, aki és egy új utat mutatnak a karakter számára. Amivel olyan alapvetően, a személyes tragédiák ellenére, vidámabb karakterek is, mint pl a Flash vagy Green Lantern (Hal Jordan pl) együtt tudnak létezni. Szerintem így kell univerzumot építeni. Zack Snyder azt a nehéz terhet vállalta magára, hogy ezeket a már sokak által ismert és szeretett karaktereket egy hihető világba helyezi el, amelyikben egy milliárdos bűnüldöző ember és egy istenszerű lény együtt tud létezni…és szerintem nagyon is sikerült neki.

  103. Nem volt semmi végigolvasni az összes hozzászólást. Volt itt minden. A filmet még nem láttam, én megvárom a DVD-t, és köszönöm azoknak akik előre jelezték a SPOILERT. Így nem nagyon tudtam meg semmit amit nem szerettem volna. A filmről nem szeretnék nyilatkozni mert mint említettem nem láttam, viszont a rendezőről, és az alapokról szeretnék hozzászolni.

    A Superman-t igen nehéz megfilmesíteni jól. Christopher Reeve féle Superman sem volt hibák nélküli tökéletes mű. És nem csak tiszteletből nem filmesítették meg eddig. Nagyon nehéz megjeleníteni valamit ami “isten” szerű. Amíg a képregényekbe belefér, sőt ott jól is mutat, és meg is találja a helyét, addig a nagyvásznon, ahol igencsak kevés az idő a legtöbb dologra, ott gondot okozhat, és okoz is. Én örültem a MoS-nek, mert szerintem jó volt, érződött rajta végig hogy óvatosak voltak, de nem is nagyon tehettek mást. Itt nem tudom mi a helyzet, de ha nekem nem tetszik akkor biztos nem a rendezőt, vagy a történetet fogom okolni mert rossz a film. Egyszerűen baromi nehéz dolguk volt, ráadásul azt veszem észre hogy ha Supermanról van szó akkor a legtöbb ember egy baromi jó mozit vár, valami oknál fogva. Olyan kicsit mintha alapból 8/10-nek kéne lennie. Ha nem ennyi akkor “szar”.

    Sok kritikát írtak arról hogy darkosabb mint kéne, én ennek kifejezetten örülök is. A Marvel viszi a popkorn oldalát a szuperhősöknek, a DC meg komolyabban adja elő. És ez szerintem így is van jól. Nekem egyáltalán nem tettszenek a Marvel alkotások, nekem túl “limonádé”. Bocsánat a rajongóktól. A DC viszont pont a komorsága és komolysága miatt tetszik. Annak ellenére hogy nem kedvelem a szuperhős filmeket, és nagyon megválogatom mit nézek ebből a témából.

    Én azzal indulok neki a filmnek hogy komolyságot várok tőle, és ha véletlenül nem tettszene akkor sem leszek elkeseredve mert tudom hogy nehéz dolguk volt.

  104. Nekem nagyon visszaadta a képregények hangulatàt….konkretan képkockàk lettek átemelve. Hatalmas kiràly volt. Ez inkàbb szolt a rajongoknak mintsem azoknak akik elmennek moziba mert vasember cool meg hàt RDJ. Félreértés ne essék de ehez képest a legtöbb Marvel film matiné…..s ezt úgy mondom, hogy szeretem azokat is de teljesen màs a két világ :) én kötelezném, hogy előtte nézék meg az emberek a dark knight returns 1-2t meg a Superman: Doomsdayt….s akkor nem akad fent senki ilyeneken, hogy milyen a füle Batmannak, mért szarik bele a bűnözök testiépségébe ….meg van az oka, sőt el is mondja a filmben:D a marketing tényleg el lett baszva a trailerekkel….de azt nem kötelező megnézni. Én màr egy ideje azt vàrtam hogy egy olyan film jöjjön ami hozza a DC animàciós filmjeit és nekem hozta. És nem kell senkinek képregény szakértőnek lenni :D ahogy én sem vagyok….de aki annyit tud az egészről hogy Superman meg kriptonit az értelemszerüen nem fogja élvezni de szarozni felesleges. Meg lehet kövezni de ha az SWről feleenyire jöhettem volna ki elégedetten akkor màr boldog lettem volna. Tudom, hogy teljesen más világ más elvárás….de ezt csak azért irtam mert mind kettő világàt imádom, de az nekem fájt, és ott mégsem volt ekkora hate kampàny :D

  105. most akkor visszaadta a képregény hangulatát, képkockáit, vagy nem kell képregény rajongónak lenni? mert mint film jó pár hiba volt benne, de szerintem pont a képregényrajongók akadnak ki rajta, hiszen Batman öl. Mindegy mivel indokolják, a filmben alig, de Batman öl.

    azt a sötét dolgot meg nem tudom minek hangoztatjátok, hiszen pont a sötétebb témákat nem dolgozta ki, nem foglalkozott Superman dilemmájával és lelkiismeretével, Batman pedig alig volt tényleg alapozva, talán két jelenetbe merültek fel fontosabb kérdések. Nem attól sötét valami, hogy egy mezőn való sétálást is deszaturálva -2EV-vel vesznek fel.

    Ennyi erővel az Iron Man is foglalkozott Stark ivásával, hiszen belepisilt a páncélba, az alkoholizmus sötét dolog…

  106. Azt meg már rohadtul unom, hogy önállóan nem lehet egy filmet csinálni, mert utalás a következőkre, karakter prequelben ez meg az lesz magyarázva, múlt, jövő van, csak jelen nincs.
    HAHÓ, egy koherens összetett filmet szeretnénk sokan, amit nem a rendezői változat meg egyéb szarok fognak teljessé tenni a kivágott részek visszarakásával.

  107. A pancelba hugyozas az egy south parkos terrence es philip poen. Azt inkabb ne emlegessuk mert nem tartozott a film es Tony Stark legjobb pillanatai koze.

    SPOILER!!!

    Itt az ominozus parbeszed Supe es Batsy kozott, hogy miert pakolta az egre a pufidenevert, hogy aztan egy Terminator 3as mosdokagyloval fejbekolintsa a Kryptonszokevenyt.

    Superman: Next time they shine your light in the sky, don’t go to it. The Bat is dead. Bury it. Consider this mercy.

    Batman olt a kepregenyekben is parszor mar

    http://whatculture.com/comics/9-times-batman-broke-his-one-rule-and-killed.php/10
    http://whatculture.com/comics/10-times-batman-forced-kill.php

    Az Injusticeben amibol eleg sokat merit ez a film, szinten megoli Jokert, hogy Superman ne legyen orult diktator.

  108. Egyébként nem is olvastam sehol, hogy gond lenne, hogy Batman öl. Itt a kommentek között sem, de lehet átsiklottam felette. A Burtonos mozikban is ölt egyébként, ezen kár fennakadni. Az ide vonatkozó képregényben is darálta az elkent, nem? :)

  109. Rottenen már 29%-ra esett, az azért elég kemény, és ott rengeteg kritika összesítése van.

  110. Ismét bebizonyosodott egy örök igazság. Egy filmkritika szubjektív dolog. Most jöttem. Én baromira jól szórakoztam. De lehet, hogy a sok negatív kritika hatása, amit előtte olvastam, köztük ez is. De nem tudtak eltántorítani attól, hogy elmenjek rá, és egyáltalán nem bántam meg. Egyszóval én ajánlom. ;-)

  111. Ebben viszont egyet kell értenem, de nekem akkor is tetszett, nem tehetek róla, és nem is szégyellem érte magam. :D

  112. Nem is volt róla szó : ) én világ életemben tiszteltem mindenkinek a véleményét, amíg humánus módon reagálnak.

  113. Bocsánat, a 140. hozzászólásnál rögtön a Mátrix jutott eszembe. Amikor Morpheus tanítgatja Neo-t. Mi is az a valóság? Hogyan határoznád meg?

    Én például kifejezetten utálom a Deadpoolt. Teljesen mindegy hogy mennyi az Imdb vagy a Rotten.

    Még egyszer bocsánat, nem kötekedés képpen írtam, van már itt úgy is elég vita.

  114. A filmkritika ha szakszerű igen is objektív, az emberek és nézőpontok ami szubjektívek :)

  115. human = ember. Haha, nailed it!
    Szóval, akkor én mint az egyszerű paraszt, a megfelelő szaktudás nélkül, kedvelek, ezek szerint hibásan, egy olyan filmalkotást, ami közel sem éri el azt a színvonalat, azt a szintet, amit mások határoznak meg nekem, bár én azt elutasítom, mert az ego-t miből magától értetődően adódik előtérbe helyezem, mindenkivel szemben? (ígérem, többet ma már nem iszok)

  116. Amúgy szerintem kaszáltak a Justice League filmnek. Ez a f0s, azaz SNACK Zájder agymenése megölte a témát. A Marvel egyeduralkodó lett, főleg, hogy jön a Polgárháború. Kész. Vége. DC ment a levesbe. A Marvel már csak akkor tudná elszúrni, ha a Polgárháborúban kiderülne, hogy Pókember egy kínai transzvesztita, aki megeszi a fikáját. Bár, még az is jobb film lenne, mint ez a szr. Ennyi.

  117. Acheron: Rá hibáztál. Neked egy film nem tetszhet. Ha másoknak más a véleménye, pláne ha egy kritikus azt mondja rossz, akkor így van. Nem lehet más véleményed. Ha mégis más a véleményed, akkor tévedsz, és minden ostobának el lehet hordani. Ez így működik .

  118. Azert kivancsi vagyok a Marvel hanyszor tudja meg eladni ugyanazt az Avengerst mert ez a Civil War es Avengers 2.5 lesz. Bar inkabb 1.2 mert az Ultron semmi ujdonsagot nem hozott.

  119. 27.7 millióval nyitott csütörtökön, ami elég jónak számít. Ez a második legnagyobb nyitány a képregényfilmek között.

  120. Persze, mert nagy volt a hype. De a következő már bukás közeli lesz, ha rajtam múlik, ugyanis biztos hogy nem nézem meg.

  121. Azert olvastam mar itt ma furcsakat mint az Asylumos CGI hasonlat, de ez mindent visz. :D Remeljuk nem megy csodbe a Warner ha nem mesz moziba legkozolebb

  122. A Marvel azért nem tudja elszúrni,mert mesélt csinált gyerekeknek és a meséket mindenki szereti :)

  123. A Suicide Squad valamelyik előzetesénél jeleztem, hogy a film (nem anyagi, hanem szakmai) bukta lesz, megjegyezve, hogy annál nagyobb pofára esés a Batman v Superman lesz (akinek van kedve és/vagy nem hisz, járjon utána), és persze rögtön kaptam az ívet. Most már legalább mindenki láthatja a saját szemével az eredményt.

    Itt és most megismétlem: a SS is hasonlóan el fog hasalni, talán egy fokkal ha jobb lesz, de nem sokkal. A Warner piszok későn kapcsolt és immár behozhatatlan a Marvel előnye még úgy is, hogy a Marvel is óriási gödörben van (a Civil War BvS-hez hasonló nevetséges sztorija a legjobb példa). A képregényfilmek halottak, csak még nem fogták fel.

  124. Megnéztük..Hirtelenjében
    Pozitív: Hans Zimmer zenéi, Epikus finálé
    Negatív: J.E. hullámzó játéka, Sz’r szinkron, J.I. sz’r játéka-nagyon gyenge!
    Kérdés: SPOILER
    .
    .
    .
    .
    .
    Superman meghalt? Sztem igen, de Flash egy Time Travellel visszahozza a Justice Leagueba!

  125. 10/8 Vannak a forgatókönyvben hibák (nagyobb ugrások, kihagyások)! Nem egy TDK Trilógia, de olyan sose lesz egyik film se! A Marvelhez se szeretném hasonlítani, mert ez egy másik játszótér, de szvsz az Ultronnál jobb! Átlagnézővel lesznek ,bajok’ mert amit nem értenek az nem is jó (Darkside utalás, Flash monitor).. Green Lantern utalás volt?

  126. Nem tökéletes alkotás. Az a gond ezzel a témával, hogy mindenki lejátszotta már a fejében kb 100 verzióban a filmet,és kapott egy 101-ediket. Nem rosszabb, mint bármelyik blockbuster. Kicsit hiányos, túlzsúfolt,de van. És ez a lényeg:) Adott egy alapot, a hibákból pedig majd remélem tanulnak.úl nagy elvárásokkal kell szembenéznie. A két leghíresebb szuperhős, sokan alig várták, hogy megírhassák a kritikát. Ebben is biztos vagyok. De tény, hogy a két fő karakter kevés időt kapott, és pl Lois nyomozása egy tök felesleges és értelmetlen része a filmnek. Remélem a bővített verzió ezeket orvosolja.

  127. SPOILER

    steelwolf: a film legvégén mutatják superman koporsóját. a föld elkezd lebegni a koporó fölött, majd vége a filmnek. szóval valszeg ugyanúgy feléled, ahogy az űrben is magához tért.
    amúgy szerintem ez annyira olcsó, átlátszó húzás volt.

  128. Én azt hittem egy rakás szar lesz az előzetes kritikák alapján. De nekem bejött. Nincs ezzel olyan nagy baj, sokkal rosszabbat is láttam már.

  129. steelwolf:

    Green Lantern ha jól emlékszem nem volt, de gondolom a Suicide Squadban lesz, mivel a főellenség egy GreenLantern ellen lesz…bár a Green Lantern Corps az utolsó, amit meg akarnak filmesíteni, szóval várni kell még egy picit :)

  130. Én már csak Kal-El véleményét várom, aztán bezárom a posztot, vissza se nézek :D

    Jut eszembe, mi történt Kakakapitánnyal? Átváltozott Az Uratokká?

  131. Human kritikájával egyetértve a folytatásra már nem leszek vevő…

    SPOILER

    Arra esetleg tudna valaki ésszerű magyarázatot adni, hogy Luthornak mi értelme volt a szörny feltámasztása?Amikor az mindent és mindenkit kivégzett volna, beleértve a “gazdáját” is…

  132. Megnéztem. Azt kaptam amire számítottam, amit vártam. Volt pár hülyeség, pár erőltetett építkezés, de Batman adta, Superman dilemmája átjött, a harcok egytől egyig remekek voltak. Meg vagyok vele elégedve, 8/10, jöhet az extended blu ray.

  133. Üzenném az Asylumos hozzá szolónak (nem tudom ki volt),hogy a Smallville-i bunyó az egyik legjobb vizuális megvalósitás volt nagyvásznon! Az egy igazi szájtátós csata volt!Legalábbis számomra

  134. Bemutatunk a kritikáknak! 180 millió dollárt számolnak az elsöhétvégére!! Holnap ilyenkorra jövök ki kb a vetitésröl! :-)

  135. Ugye az leesett mindenkinek, hogy Luthor egy fiatal zseni! S nem, nem egy érett személyiség, aki teljes mértékben, okosan használja a felettébb IQ-tól magas intelligenciáját!! Érződött rajta, hogy attól, hogyvan pénze, meg agya, nem azt jelenti, hogy tud előre úgy higgadtan gondolkodni! A Justice Leagues utalások (várható főgonosz) jók voltak!

  136. Próbáltam kerülnni és kerültem is a spoilereket, mint a kisangyal. De az a hír reggel elért engem is, hogy már csak 29% a Rottenen. Gondoltam magamban “Ok, nehéz a rajongóknak megfelelni, biztos eltúlozzák.Annyira NEM lehet rossz!”.
    Most jöttem meg a filmről. Tényleg annyira rossz! Bele se megyek a részletekbe, de hatalmasat néztem, mert konkrétan rosszabb, mint a Man of Steel(ahogy human is írta)! A film sehogy se áll össze, bele se merek gondolni, mi lesz majd JL-ben. Rettenet! Pedig én imádom a Watchment és bíztam abban, hogy Snyder legalább csinál valami élvezhetőt. Ez most rettenetesen rosszul esett!

  137. “Neked egy film nem tetszhet. Ha másoknak más a véleménye, pláne ha egy kritikus azt mondja rossz, akkor így van. ” ez mi? mindenkinek tetszhet minden, senki sem mondja, hogy mostantól utáld, it egyetlen kemény véleményt fedeztem fel, mégpedig azt, hogy minden kritikus szar, aki az EGO-val nem ért egyet. Ami… furcsa. Mondom, mindenkinek vannak olyan filmjei, amiket imád a hibák ellenére, de nem nem mindenki tesz úgy, hogy “ebben nincs hiba” amikor tele van vele.

  138. Vox: a Suicide Squad kurvajó lesz! míg sok a BvS-nél voltak gyanús trailerek, addig ott eddig nincs ilyen előérzetem. Reméelm jó lesz és túlléphetünk a fanboykodás vitán, mert a modenr DC-ből is végre valami üt mindenkinél.

  139. nekem azzal kapcsolatban is rossz előérzetem van, valahogy margot robbie, smith és leto miatt is aggódom az előzetesek alapján, viszont ha valami félremegy az nem rajtuk fog múlni szerintem, de nem akarom a falra festeni az ördögöt, én szorítok nekik, addig meg vegetálok a sorozatokon (kiváncsi vagyok, hogy behozzák-e nálunk is a gotham, supergirl vagy a legends of tomorrow-ot is a flash és arrow után).

  140. bëiz: nem, Batmannél ugyanúgy hangsúlyos a képregényekben, hogy nem öl, mint Supermannél. Sőt, Batman elvileg lőfegyvert sem használ évtizedek óta. Voltak olyan történetek a DC-nél, amelyben ezt a szabályt felrúgták, de azok gyakorlatilag mind alternatív univerzumban játszódtak.

  141. Wolverine: Tudom, hogy hangsúlyos, Nolannál sem ölt, lőfegyvert sem használt. De nézd meg a majdnem mindenki által kedvelt Tim Burtonös verziót. Ott nem nagyon dilemmázik ilyesmin. A film homályos alapjául szolgáló Dark Knight Returnsban is öl. Te a fejedbe vehetted és ragaszkodhatsz ahhoz, hogy Batman nem öl, de a képregények több verziójában is megteszi, most ebben a filmben is. Egy megfáradt, kiábrándult Batman szerepel a filmben, aki túl van már Jason Todd halálán, ráadásul konkrétan ki is mondja, hogy bűnözőként gondol magára.

    Van a filmnek elég hibája, ez szerintem éppen nincs köztük.

  142. A végtelenül egysíkú Snyder ezt is elcseszte. Üdvözlöm a mamáját, aki remélem nem Marthaaaaa. A két fõ karakter tetszik, és ha kijön az uncut version talán választ kap a nép pár dologra. Vagy elnyújtják a bunyót fél órásra???
    OFF
    Lehet megalapozza a képregényfilmek bukását, és meg lehet lovagolni a következõ geek dolgot. Játékadaptációk cimkével.

  143. Gyerekek, ez a film jó, DE/CSAK hiányzik belőle valami, valami plusz… a végén azok a nagy magas gondolatok.. SPOILER… megérzés, meg a fordított kép, meg a kongó harangok… A mozi három negyede maradt a stáblista utána durrantásra, de nem volt.
    Géza jó batman lett, sőt, hozta a kötelezőt és tetszik, hogy nem ez az emos, moralizálós vonalra vitték, hanem a tökös/odabszok/lövök vonalat. Mellesleg azért is mondom, hogy jó, mert sikerült eredeti nyelven megnézni, szerintem sokat ronthatott az élményen nálunk még a szinkron.

  144. Sziasztok ma szeretném megnézni két tiz év körüli gyerekkel ,16 os a korhatár .
    Vajon beengednek minket ?

  145. Spoiler Easter egg

    Az orosz zsoldos akinek kilovi a langszorojat a kepregenyekben KGBagent neven van jelen es Batman halalra ehezteti miutan bezarja egy cellaba orokre. Ebbol is latszik mennyire a kepregeny fanoknak keszult ez a film tele van utalasokkal.

  146. Volt stáblista utáni jelenet?!

    SPOILER be irja le valaki hogy mi voot benne ha voltbilyen!

  147. Eszményt adsz az embereknek, célt amire törekedhetnek. Követni fognak, botladozva, bukdácsolva, de idővel kilépnek veled a fényre. – Jor-El ( Man of Steel)

    Azt hiszem ezt teszi Batman a film végén. Talán nem ölt mindig, hiszen még Alfred mondja is neki, hogy a düh teszi az embert gonosszá. El kell fogadni, hogy átlép a film során egy határt a Superman elleni gyűlölete miatt és ezért embereket kínoz, öl, hogy megtalálja a módját a legyőzésének. Ezek a motivációk mind benne vannak a filmben. Csak észre kell venni. Az pedig, hogy más adaptációban ez másként jelenik meg az egy másik dolog. Szerintem sokkal jobban jártunk, mintha lekoppintották volna a TDK trilógia karakterét.

  148. szerintem jobb volt, mint a man of steel. ez a kritika majdnem végleg elvette tőle a kedvem, de aztán megláttam Sad Affleck-et, és csak az ő kedvéért elmentem rá ma délelőtt. szerencsére nem bántam meg. vannak hibái a filmnek, nyilván, de bőven jól szórakoztam. és dont be Sad Affleck, jó volt végre egy tényleg kemény batmant látni, bale-től sose dobtam hátast.

  149. @human: nem vagyok fanboy, egyben nem osztom a véleményed. Sosem voltam igazán képregénykedvelő, így – ha lehet ilyet mondani – 100%-ig mozinézőként viszonyulok ezekhez a filmekhez. Valahol pont ezért látom és érzem, hogy teljesen megálltak és nem tudnak továbblépni. A filmek nyújtotta időbeli keret miatt alig van idő valamire, és egy esetleges komolyabb történet helyett jönnek piszlicsáré, ámde gigászira felfújt konfliktusok és a röhejes megoldások, vagy az n+1. totál közhelyes eredettörténetek.

    A SS-dal az a legfőbb bajom, hogy már alapkoncepciójában se illik bele egy ilyen sorba. Egy ilyen történettől minimum azt várnám, hogy felnőtteknek készüljön és itt nem csak erőszakra, szexre vagy káromkodásra gondolok, hanem homályosabb, mélyebb karakterábrázolásokra is. A Warner lóhalálában igyekszik beérni a Marvelt, emiatt nem is kockáztat, ergó túl sok jót nem várhatunk. Az, hogy összevágtak egy sokak által hangulatosnak tartott előzetest, meg teledobálták ismertebb nevekkel a filmet, még nem jelent semmit. Tény, hogy jobban néz ki, mint a BvS, de engem nem győztek meg, túl szkeptikus vagyok és az utóbbi időben a gyanúim sorban beigazolódtak.

    De ne legyen igazam és akkor mindenki örülhet. :)

  150. ” Ezek a motivációk mind benne vannak a filmben. Csak észre kell venni. ” nem nehéz észrevenni, hiszen szájbarágva elmondják

  151. Vox: pont ezaz, hogy az SS nem ilyen szintű univerzumépítés, mint a BvS volt, ez már alapból jópont, és nem kell annyira sietniük benne. plusz nem tűnik ilyen vérmesen idézőjeles darkosnak.

  152. Anyám egyesek mit nyomnak itt. Kakapitány büszke lenne rátok. Egyébiránt meg jó volt a film, bár én ismerem a fő képregényeket amiken alapszik, és az azokból készült animációs filmeket is. Egy ilyen all in változat akar lenni mozivászonra. Annak pedig jó, és szórakoztató.

  153. Amit talán sokan nem értenek, hogy miért lettek hirtelen cimbik egyik pillanatról a másikra. Amikor Superman kimondta Martha nevét, akkor értette meg Bruce, hogy Superman nem csak egy földönkívüli, hanem tényleg törődik az emberekkel. Ben Affleck nagyon jó volt, a Batman akciók az eddigi legjobbak. Talán a filmcím választás volt kicsit félreérthető, megtévesztő, de mindenki sejthette, hogy nem ölik meg egymást. Könnyedén ott van a legjobb képregényfilmek között, a vágatlan verzió majd talán még jobban kidolgozza a történetet.

  154. Köszönöm,beengedtek és kurvára tetszet nekem és a fiúknak is !
    Az első egy óra kicsit száraz de utánna megy a zuzás .
    A luther gyerek egyszerüen kritikán alulin rpiacskodot .

  155. ***Pici Spoileres vélemény***

    Nem tudom hogy a kritikusok mit szívtak(nem te human nyugi) de kb évek óta ez az első epic szuperhős mozi.

    Affleck olyan szinte adja a Batmant hogy az nem igaz…best Batman at the moment. Néhol picit döcögött a film de nem volt gond a tempóval. A zene isteni volt és Gal Gadot is csinos..csak egy picit “alacsony” Csodanőnek. De jövőre kiderül mit alkot soloban.

    (H)Eisenberg érdekes Luthor figurát hozott..kb ő lett Metropolis “Jokere”. Batsy vs Supermanus harc epic…meg a Trinity a végén…áh.

    *nerdgasm*

  156. Igen. Mi baj azzal, ha én próbálom értelmezni amit látok, és nem csak leszarozom az egész filmet?

  157. Én most láttam.
    Valóban vannak bajok a filmmel, de minden összevetve tetszett.
    A színészek rendben vannak. A zene szuper.
    Eddigi legjobb Batman, szerintem ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. Nagyon szeretem a Nolan féle Batmant is de valljuk be, külsőre, méretre Afflekt hasonlít eddig a legjobban a képregény karakterre.

    ***Picit Spoileres**

    Nekem Lex is tetszett a maga módján, egyedül a háttere és az indítéka nem tiszta sajnos, gondolom majd az extra változatban lesz rá válasz.
    A másik gond a helyszínek közötti ugrálás, valszeg ez a forgatókönyv hibája.
    Meg ugye Loise…
    A vége nagyon jó lett, itt nem követték el az a hibát mint StarTrek 2 alkotói

  158. Ùristen ez a film… Nem csodálkozok a kritikákon! Ezt a filmet befogadni a marvel filmeken szocializálodott mai közönsègnek…hát nem egy Ultron volt az biztos :-D !De nem is egy Winter Soldier!Ég és föld! Doomsday-tól a hidegrázott! Félelmetes volt! Superman-t de sajnáltam! Ez höstett volt a javából!!! És tényleg nem 12-éveseknek való!

  159. Abban mi az iszonyat, hogy ott volt a végső lesúlytás előtti pillanat! Ott ki kijött az acélemberen, hogy igenis tud lenni egy egyszerű emberi lény, érző lélekkel, akinek szintén lehet családja?! Ezen mit nem lehet felfogni?! :D

  160. + bezzeg most senki nem fikázódik a kézifegyveren! :D Jól be lett etetve a nép….

    S valaki említsen már egy olyan szörnyű vágás példát! Kösz!!

  161. ++ Lex figurája semvolt vészes! Hogy mi volt a motivációja?! Remélem semmi extra!! Mert van olyan kp sorozat, ahol nincs! Egyszerűen cseszhet arra, hogy van pénze, hatalma, de mégis van, aki felettnem állhat, csak aljas módszerekkel! Volt idő, mikor azt hitte, hogy a lámpásoktól szerzett gyűrű a legnagyobb hatalom…..

  162. az a doomsday mutáns meg wonder woman nélkül egy 10/10es istenkirály film lett volna
    valaki elmondaná hogy superman hogy fog feléledni?:)
    én nem olvasok képregényeket

  163. Egyébként lehet, hogy a filmtörténelembe ez egy ilyen messze nem tökéletes, de szerethető filmként fog bevonulni, a marhaságaival együtt. 3 nap telt el, mióta láttam, és a hibái ellenére olyan nagyon nem tudok rá haragudni. Sok-sok idiótaság volt benne (Lois jelenetei a végén te jóég xdxd), de ezekre az idiótaságokra lassan már mint egyféle báj gondolok. Leülepedett bennem a Doomsday harc is. Attól függetlenül, hogy nekem nem tetszett a zúzás a végén, hangulatra olyan volt, mint a Justice Lague rajzfilmek nagy zárócsatái (bevallom nem vagyok egy rajzfilmfüggő).

    Erősen gondolokodm rajta, hogy meg kellene néznem újra. Nem fogom kibírni a bővített blurayig. Xd

    Ahogy nézem a számokat, siker a film. Mindenidők legjobb hétvégéjét hozhatja a képregényfilmek között.

  164. SPOILER

    Valaki el tudja mondani, hogy mi történt a wayne manorral, és robinnal?
    Ezekről a két és fél órás film után pont annyit tudunk mint az első, két és félperces trailer után….

  165. Sajnos valóban elég közepesre sikeredett ez a film…Batfleck jó lett, Luthor viszont óriási kapufa…egy Joker/Riddler klón gyengécske kivitelezésben. A forgatókönyv több sebből vérzett. Valamint eleve túlzsúfolt az egész film. Egyszerre bevezetni Batmant, Luthort, előkészíteni a Ligát meg Darkseid érkezését…sok volt ez egy filmre. Nagy falat volt ez Snydernek, Goyernek meg meg is akadt a torkán. Utóbbi remélhetőleg nem megy többé a DC mozik közelébe sem.

    Lehetett volna ez kifejezetten jó film is, de megrogyott az univerzumépítés súlya alatt, plusz nem a legjobb emberkékre lett bízva. De ettől függetlenül megvannak a jó pillanatai is, simán elfér a többi képregényfilm között.

    Batfleck önálló filmje viszont várós, nem lepne meg ha erőteljesen belehúznának a készítésébe.

  166. Ben Affleck kurva jó dolgokat tett le az asztalra az utóbbi években, sajnálom, hogy a képregényfilmes vonalon mozog mostanában… nagy reményeket a Batman filmhez sem fűzök.

  167. SPOILER a következő filmekhez

    Superman nem halt meg hanem úgynevezett healing coma-ba esett. A képregényekben elég hosszadalmas volt a felépülése, mert elvesztette az erejét is.
    A nem túl szerencsés 2006-os filmben is ezt láthattuk.

    Robin-t a Joker tette el láb alól, van erről egész estét animációs film.

  168. human:Hiába van a szánkba rágva, mégis ez az egyik pontja a filmnek, amibe belekötnek szinte mindenhol. Van egy ember,aki évek óta harcol a bűn ellen, összességében sikertelenül.Történik vaalami nagy dolog, ő pedig átlép egy határt.Úgy gondolja,hogy az emberiség sorsa múlik ezen.

  169. Tegnap láttam,nagyon tetszett,végre egy normális szuperhős film!Marvel film többé nem is érdekel,nem kellenek ide kisgyerekes poénok,amik azokban a filmekben vannak!Ha röhögni akarok,megnézek egy vígjátékot!!!Ben Affleck-nek jól áll a cucc,a legjobb választás volt!Úgyhogy BvS a KIRÁLY!!!!!!!!:-))

  170. A végén amikor Ben Affleck megmenti supi anyukáját nagyon jó rész igazi Baddas Batman de nagyon :D

  171. Én személy szerint egy 7-est adok a filmre, az Acélembertől vmivel jobb volt, viszont mint már egy korábbi bejegyzésben írtam, a marvel filmek nagy részének a szintjét hozta, pl a Thor filmeket odaveri ezért sem érzem igazságosnak azt a 30 %-ot rottenen, imdb-én 7 körüli lesz a vége ami tök reális.A filmnek persze vannak hibái.Jó lett volna pl. ha Doomsday fejlődött volna még egy szintet és elnyert volna egy még képregényesebb kinézetet.Egyébként a marketinggel cseszték el sztem, nem kellett volna 3 előzetest kiadni,20 tv spotot, meg 5 clipet, mert ezekből össze lehet rakni magát a filmet,továbbá ki kellett volna hagyni Doomsdayt és WW-t a markentinggépezetből, mert így nem sok meglepetés ért minket.

  172. A tegnap megìrt dìcsérő hozzászólásom nem jelent meg, szóval leírom újra, hogy a film teljesen jó én bátran merem ajánlani.

  173. A kritikusok most elmehetnek a sunyiba. Te is human. Beálltál a divatfikázók közé.

    Majdnem nem néztem meg. Elismerem, hogy a közepe nagyon döcög de az egész kivitelezés a feeling meg a színészek is is csillagos ötös. Már nézném újra.
    Nolané elmélkedős művész film, sokkal amatőrebb kivitelben voltak az akciók.

    Remélem nem a kritikusok fogják megfúrni, hogy a folytatást is Zack rendezhesse.

  174. ezek az érvek, te álltál be a divatimádók közé, az én apám erősebb. satöbbi. az nem lehet, hogy nem tetszett a fenn leírt okok miatt?

  175. Rájöttem, hogy újabban semmi értelme nincs elolvasni ezeket a kritikákat! Többször előfordult már, hogy lehúztak a halálba egy filmet, ami amúgy rendben volt.
    Úgy látszik, hogy most ez a divat.
    Amúgy meg aki képben van a képregényekkel, az tudhatja hogy pár értelmetlennek hitt dolognak a későbbiekben nagyon is lesz értelme.
    Akinek semmi ismerete nincs ezekkel kapcsolatban általában azok szidják a legjobban.
    Nekem nagyon tetszett!

  176. Mindenkinek megvan a véleménye, felesleges a kritikákon vitázni. Nekem pl. tetszett, de látom a hibáit, ami elsősorban inkább a forgatókönyv baja és nem Snyderé. Van egy stílusa az arcnak, de én pont azt bírom benne, hogy néhány snitt annyira elüt a tucatfilmektől és szépen fényképezett, hogy a többi bakiját könnyen meg lehet mellette emészteni. Látványrendező, ez tiszta, de abból viszont szerintem mesteri dolgokat tud művelni.
    A fura vágásokat én a durva time-cutnak tudom be, a rendezőinél szerintem folyékonyabb lesz a dolog. Moziba nyilván nem lett volna értelme betolni egy 3 órás kópiát :)

    Viszont lenne itt egy cikk, ami egészen jól értelmezi a megbújó szimbolizmust a film felszíne alatt, szerintem érdemes elolvasni, hogy más meglátásba helyezhesd az egészet:
    http://hubcityreview.com/2016/03/25/batman-v-superman-dawn-of-justice/

    Nem írom le a lényegét, aki teheti és ideje engedi olvassa el, mert röviden nehéz összefoglalni, talán max úgy, hogy kb. az egész film egy tükre a Jézus-sztorinak keresztrefeszítéssel, halállal, feltámadással. Sokkal több értelmet nyer Lex karaktere is ez alapján.

  177. Nekem meg baromira nem tetszett, annyira egy rakás szar volt, hogy akkora rakást korábban el se tudtam képzelni! A film első 10-15 perce érdekes. Aztán van másfél óra, amikor rohadtul nem történik semmi érdemleges. Segítek: ilyenkor kellene a karakterekkel foglalkozni, de ehelyett én nem is tudom mi történt. Aztán a Batman V Superman csatára már olyan fáradt voltam agyilag, hogy nem is tudtam élvezni, a végső harc. A Doomsday vs mindenki… hát az gyerekek. Egy követhetetlen mocsokság volt, rohadtul fájó CGI-jal. És még utána van vagy 10-15 perc. Ami hóóóóóót felesleges. Nagyon durván felesleges.
    Human írása még megengedő ezzel a rakás fossal szemben.
    Amúgy itt a megfejtés: akinek tetszett az Acélember az imádni fogja ezt is. Aki már azt se bírta, az ezt se fogja, mert ez van olyan rossz mint az. Csak még rosszabb.

  178. Véleményem hozzászólásokból, kritikákból, emberektől:

    1. Akik teljes egészében ismerik az ekörül játszódó képregényeket, animációkat, bármiféle anyagot, azoknak nagyon tetszik a film.

    2. Akik csak részben ismerik, azoknak erősen megosztottan más a véleményük.

    3. A laikusok, akik semmit se tudnak az egészről, azoknak egyáltalán nem tetszett.

    Ez a hibája (,ha lehet ezt hibának mondani), hogy nem tud kielégíteni mindenkit, sőt talán csak a kisebbséget, akik kőkemény rajongók és ismerik ezt a világot. Rengeteg példát ki lehetne emelni a filmből, de az nagyon hosszú lenne.

    Film után kiakadtam főleg Batman karakterén, így nagyon lehúztam a filmet, de bátyám felvilágosított sok dologban (nem belemagyarázások, hanem tények szerint) és így nagyon tetszik. Annyira, hogy reménykedek ezt a vonalat fogják követni, mivel rengeteg érdekes dolog történt a filmben, amit sokan biztos nem értettek. Human pl. nem tudom te mennyire vagy jártas ebben a világban.

    “Az emberek elítélik, amit nem értenek” – Martha Kent (nem általánosításként írtam, csak részben érdekességképp ez ideillik)

    Első benyomásra 5/10
    Átgondolva és utánajárva 7-8/10

    Szóval érdemes nektek is utánajárni, elgondolkodni, utánaolvasni és talán máshogy fogtok rá nézni.

  179. zoty: nemtom, nekem megvan angolul papíron a dark knight returns, de ez a film ugye nem az volt végül.

  180. “1. Akik teljes egészében ismerik az ekörül játszódó képregényeket, animációkat, bármiféle anyagot, azoknak nagyon tetszik a film.”

    Nem. Nem tetszett.

    Igen, voltak 1-2 masodperces jo reszek, fasza utalasok, nehany jo pillanat, de ez hogy menthetne meg egy ilyen hosszu filmet?

    Ugy ereztem mintha egy 7 oras filmet neznek.

    Most komolyan, tele volt a film lassitasokkal, arrol ahogy setalnak ide-oda!

    Amikor pedig akcio van, akkor ugy rangatjak a kamerat, mintha ki akarna valaki venni az operator kezebol.

    Amik a trailerben tetszettek pillanatok, es vartam hogy jojjenek, alig voltak hosszabbak mint a trailerben..

    Mar a film eleje is lassan indult, de valamifele erdeklodest felkeltett. Utana 5 ora dogunalom, aztan egy bena vegso harc, sotetben, kozepes CGI-al. Doomsday kozelebe se ert a kepregenyes alakjanak, olyan volt, mint egy nagyra nott ronda csecsemo igy. Utana fajdalmas unalmas reszek megint, aztan cut es vege.

    Ahogyan a tobbi league tag szerepelt a filmben, fajdalmasan szar volt. Kinosan ereztem magam.

    Mindenhol buta magyarazatok, szajbaragas, total logikatlan dontesek a szereploktol.

    Szerencsere ugy ultem be a filmre, hogy azt hittem nagyon rossz lesz. Meg ezt a varakozasomat is alulmulta, de legalabb igy nem idegesitett fel, csak egy jot nevettem rajta.

    Az Age of Ultron is ritka szar lett szerintem, de megis inkabb azt neznem meg megegyszer, mint ezt a filmipari hulladekot, mert legalabb nem UNTAT HALALRA

  181. Én láttam az animációs filmet, meg nagyjából utánalestem a dolgoknak, szóval nem teljesen ismeretlenül ültem be erre a filmnek nevezett szörnyszülöttre :D

  182. Age of ultronnál klasszisokkal jobb volt.

    Ha már a kamerarángás, Nolannél nem volt olyan akció jelenet amit élvezni lehetett volna. A Batman Beginsbe a közelharc totál élvezhetetlen volt, igaz a Nolan féle Batman verzió nem is az akcióra volt kihegyezve.

  183. Lexbe szerintem nem kell sokat belelátni, gyakorlatilag abban a mondatban állt minden motivációja, hogy “mit ér a tudás hatalom nélkül”, plusz annak a folyamatos kihangsúlyozása, hogy őt családon belül is mindig elnyomták, elég alapot szolgáltatott arra, hogy utáljon mindenkit, aki “nagyobb” nála. Igazából azt nem alapozták meg normálisan, hogy Batmanre miért rágott be, azon kívül, hogy meglopta, de ugye már előtte is küldözgette neki az üzeneteteket. Az a rész, meg a sivatagi balhé kicsit kaotikusak. Megalomán a drágám, és ezt kurva jól nyomja Jesse. Meg az ő színészi játéka legalább nem merül ki abban, hogy csinosan felöltözve név.

    Amúgy ha már valami, akkor az eléggé zavaró volt, hogy a főszereplőkön a ruha sem foszlott meg a végső harc hevében, Superman haja még akkor is úgy állt, amikor Bruce sanyargatta. Apróság, de sokat adhattak volna ilyenekkel az összképhez.

  184. Teljesen egyetertek a kritikaval.
    Cam verzioban neztem meg, mert moziba semmikepp sem akartam nezni, mert mar az egy eve tarto hype miatt untam a filmet, de nem akartam varni a BR-ig.

    A vegsö összecsapast mar meg se neztem, mert annyira untam az egesz szart. Beletekertem picit, aztan csok.

    Örülök, hogy nem adtam erte penzt.

  185. Hunnenkoenig: te aztán nagy filmmágus lehetsz. Cam verzió, meg meg sem nézed? “Beletekertem picit, aztan csok.” Ez kb jellemzi a kritikád.

  186. Hunnenkoenig bazzzzz :D Ezzel Megnyerted a legrelevánsabb kritika díját. Te vagy eddig a csúcspont, ne állj le! XD

  187. @zsedan: “Azt meg már rohadtul unom, hogy önállóan nem lehet egy filmet csinálni, mert utalás a következőkre, karakter prequelben ez meg az lesz magyarázva, múlt, jövő van, csak jelen nincs.”

    Pl számomra ezért egy rakás szar az új Star Wars, mert az inkább egy sorozat epizód mint film, és egyetértek, itt is utalgatás ment összevissza, de túl nagy Batman fan vagyok :)
    Nyilván vannak hibái a filmnek, néhol összevissza váltogatják az idősíkokat a jelenetek, de alapvetően tetszett. 7/10

  188. @zsedan: “Azt meg már rohadtul unom, hogy önállóan nem lehet egy filmet csinálni, mert utalás a következőkre, karakter prequelben ez meg az lesz magyarázva, múlt, jövő van, csak jelen nincs.”

    Plusz meg kell nézni a filmek bővített változatát, elolvasni a hozzákapcsolódó képregényeket is…csakhogy ne legyen ennyire egyszerű:D

    Ez egy pénzgyár, ki van ez találva.

  189. torjack: bőven nyomon követem képregény oldalról is a filmet , mind a hirtelen kiadott webcomic-ot, mind a régieket, tudom, miként működik a “gyár”, attól még alulmulhatják az igényes levárásokat sajnos.

  190. Sikerült nekem is megnéznem,egész pofás film volt szerintem.
    Bár tényleg úgy tűnt túl sok mindent akartak belegyúrni,és pár főszereplő motivációja(Batman,Luthor)elég halovány,legalább valami kifacsart ideológián alapuló elméletet lenyomhattak volna meggyőzően 1-2 jelenetben(SPOILER)miért akarja pl Bat annyira legyilkolni Supit,vagy Luthornak mi a jó a főgenyóságban(mondjuk van egy olyan sejtésem,hogy Darkseid manupulálta picit,és róla beszélt Lex a film végén,hogy rájuktalált,akkor lenne értelme Batman álmának is,ami igazából nem is álom,hanem a jövő,de ez még korai agymenés).

    A csapatmunka tetszett a végén,de a Supi vs Bat meccsben csalódtam kicsit,nemértem hogy Supit Batman hogy tudja meglőni a kriptonfüstlövedékkel,mikor Superman 1 mp alatt körberepüli a földet,vagy hogy b*ssza át füstel mikor röntgen látása van ilyenek. xD Ráadásul a vége,hogy azért hallgatja meg kriptonitlándzsa helyett,mert az ő anyját is Martha-nak hívják,és egyből haveri státusz,na az betett. XD

    De élvezhető volt,nem unatkoztam egy percet sem,várjuk a következőt.

  191. Batman motivacioja szerintem nyilvanvalo. Leszedik az egyik szatelitjet, leromboljak a metropolisi szekhazat kozben meghalnak megrokannak a munkasai. Ehhez jon az amikor Supi kiszedi az autobol es azt mondja neki, hogy megkegyelmez neki ott latszott hogy morci lett Batsy

  192. én úgy éreztem, hogy a film első másfél órája kb. egy vagy maximum kettő perces jelenetek mixe lenne, átvezetések nélkül, mintha valami valami média lejátszóban rádobtak volna egy véletlen sorrendet és kész (amihez elég tökös rendezőnek kell lenni egy blockbusternél, akármiről szóljon…).
    a kikacsintások nagy része annyira súlytalan volt, hogy nem tudott semmi pluszt hozzáadni sajnos a filmhez, tehát igazából, ha valaki nincs képben ezekkel, akkor sem veszített sokat, sőt, ha valaki nem ismeri az eredeti forrásokat talán még a következő fél óra is élvezhetőbb, mert olyan szinten szembementek mindennel, hogy ha ezt a filmet ’95-ben próbálták volna meg, akkor most Synder nevét emlegetnénk úgy, mint Joel Schumacher-ét. a pozitívum, hogy itt legalább már volt normális vágás, folyamatos történetvezetés. aztán az utolsó 10 percben megint visszatér, ami a film első felét jellemezte, rövid snittek playlist-je…

    az is világos, hogy Eisenberg miért kapott ennyire megosztó kritikákat, olyan volt, mintha skizofrén lenne a karaktere és amikor komoly volt és nem tikkelt, akkor teljesen vállalható Luthort hozott, de az őrült tudós fele az pont az, ami már ezer éve nem Lex Luthor névjegye, szerencsésebb lett volna.

    Batman nagyon jó volt az akció jelentekben (talán a leggyengébb pont a Superman elleni küzdelem volt a háromból), viszont én nem éreztem, hogy Bale-nél jobb alakítást nyújtanak Affleck, kb. egy szinten volt a kettő, csak Affleck jobb ruhát kapott. Bruce Wayne-ként pedig már több hasonló vagy jobb alakítást is láttunk más színészektől.
    Ami rengeteget dobott a karakteren az a kapcsolata Superman-nel és a csodanővel a film utolsó 40 percében.

    Cavill jelenteit én is kevésnek éreztem és ahol volt, ott sem volt túl megnyerő, ég és föld a Man of Steel-hez, ahol ehhez képest zseniális volt.

    én 4/10-et adnék a filmre, mert szeretem a szuperhős témát, de én azt a filmet vártam volna, amit ezzel a filmmel még csak meg akartak alapozni…a “vágatlan” változatot mindenképp bevizsgálom a New Gods-ra utaló extrák miatt és remélem, hogy ennél csak jobb folytatást látunk.

    talán nem spoiler, mert hírekből és előzetesekben már lelőtték őket:
    .
    de órási negatívum ez a borostás flash és doomsday minden szinten…

    ami biztos, hogy spoiler….
    .

    lex luthor a végén lekopaszodik, az egy remek húzás volt, csak érthetetlen, hogy egy ilyen vágtázó egyvelegben, miért pont lex karakterfejlődését lassítják be, akinél elég lett volna egy már kidolgozott arrogáns, hataloméhes üzletembert előadni az elejétől fogva.

  193. EvJ:Pont ezaz,hogy ez a motiváció nagyon halovány,a szatelit csak pénz,az épület is,az épület lerombolásáról nem Superman tehet, nem ő támadta meg a földet,nem ő akart embereket ölni hanem Zod.
    Akkor miért érdemelt volna halált?
    Ráadásul miután lejátszották,úgy áll hozzá,úgy beszél róla mint valami örök cimboráról,mikor alig ismerik egymást, ráadásul csak fenyegetést látott benne addig,pedig ugyan azt csinálta Supi állandó jelleggel,embereket mentett.
    Batman csak akkor hitte el hogy jó a csávó, miután jól megverte? XD Ebben hol a logika, pláne úgy hogy a föld legnagyobb géniuszáról beszélünk.

  194. Mates mi lesz ha egyszer bekattan Superman?Ebben igaza van Brucenak mert be is fog.. Mi lesz ha egy idegen tényleg ellenünk fordul!??Te nem félnél töle??

  195. Batman karakterének a szépsége a totális bizalmatlanság,neki még a saját anyja ellen is lenne B tevre ha szükség lenne rá,teljesen bizalmatlan mindenkivel szemben,mert ő a sötét utcákról jön nem egy farmról,ez a karakter lényege,de hogy szerez Superman ellen egy fegyvert,aztán egyből le akarja gyilkolni,az mi? Nem nézett TV-t? Hogy Supi azóta hány ember életet mentett meg? Nem nyomozott utána,ha Loisnak sikerült,neki nem jött össze? Ő detektív könyörgöm. AZ Oké hogy van nála talonban egy fegyver ellene,ha ne adj isten valami baj lenne,de csak úgy kinyírni,mikor a jót cselekszi teljesen értelmetlen,ráadásul ott volt a videó anyag a többiről,akik nem életet mentegetnek a nyilvánosság előtt,hanem titokban tevékenykedned,kitudja mit csinálnak,sokkal veszélyesebbek,erre WW nek küld egy e-mailt? XD Ő nem veszélyes mert csini?

    Ráadásul ott volt Lex,aki titokban csempészte be a kriptonitot,videó anyagai voltak Meta-Humánokról,bejárása volt a Hajóba,megszerezte Zod testét,amiből még erősebb ellen jött létre mint Supeman,azzal mivan? AZ úgy nem érdekelte? Ezért hülyeség Batman motivációja,mert voltak sokkal veszélyesebb/gyanúsabb történések de azokat nagy ívben leszarta,csak Superman szúrta a szemét,aki nyilvánosan menti az embereket :D

  196. Lehet az,lehet nem..de az írók nem találtak ki rendes karaktert Batman mögé,össze-vissza cselekszik,mikor pont az a lényeg,hogy okos nem? :)

  197. Batmannek honnan a büdös fenéből kellet volna tudnia,h Lex mit tervez? Wonder Woman ugye ezer éves,szerintem nem lehet tùlveszélyes mivel nem ártott az emberiségnek ez valószinű! Azt vágod,hogy Batman belett fenyitve Superman által?Sok mindent meglehetne magyarázni ha nem csak néznétek!

  198. De Batman akkor már rég Superman ellen készült,mikor “meglátogatta”azért is kínozgatta az embereket előzőleg,hogy nála legyen a Kriptonit,legyen ellene fegyvere.

    Superman sem ártott soha,35 évig ha jól emlékszem fel sem tűnt,mint WW,vagy Flash,csak jönnie kellet,mert ha nincs,nem csak a Bruce palotát rombolják az idegenek,hanem a világot is. :)

    Meg ottvan Aquamen,nah annak minden verzióban van a szárazföld ellen valami végpusztító fegyvere,ennyi erővel akkor már kutatgathatta volna őket is komolyabban(ugye túl sok mindent akartak beleszőni,és így hülyeség lett a vége)…
    Ez valahogy Bat agyáig nem jutott el,míg ő csak futkorászni tudott,mint láttuk az elején,mást nem,lehet pont ezért csinálta ezt,bökte a csőrét hogy ellenük tehetetlen,de ez sem ok még instant gyilokra egy szuperhősnél.

    A Lexes dolognál meg pont ezaz,hogy ha nem Supi kinyírására koncentrál(aminek nincs értelme),és látja,hogy a srác enyhén gyűjtögeti a dolgokat simán leesett volna neki,hogy itt valami nem stimmel,na ezt VÁRTAM volna el a filmtől,hogy legalább higgyem el,hogy okos. :D

    A Supis fenyítés meg egyébként is full karakteridegen volt,halálosan fenyeget embereket csak úgy? Nem valami hősies,és annál a jelenetnél is az volt az érzésem,hogy csak úgy bedobták,hogy nőjön a feszkó a semmiért,mert oké hogy Supinak nem tetszett a dolog újságírás közben,de egy kósza félmondat nem volt arról,hogy “Na most odamegyek és dumálok vele” meg mi jogon fenyeget ilyen dolgokkal,most így csak lealacsonyodott Batmanhez,akkor meg mit dumál ő neki,mert erősebb?Ez megint csak önbíráskodás,ez nem valami kiscserkészes.

  199. +Még azt ki is felejtettem,hogy Bat ott rányomta a gázpedált,úgyhogy nem hiszem hogy neki joga lett volna pattogni.

  200. Srácok, az ugye tiszta, hogy az első pillanatokról beszélünk, amikor kiderül Batman/Bruce Wayne számára, hogy emberfeletti is van a Világban? 18 hónap superman megjelenése után arra volt elég, hogy ellene hergeljék és ne törődjön mással, mivel nem is volt számára világos, hogy MetaHuman mint fogalom létezik, ez nyilván Lexet érdekelte, miután egy komplexusos megalomán bolond, akihez gondolom emberkísérletek is kötődni fognak, meg ugye itt is sikerül genetikai kísérletekbe menni :)

    Erről szól az egész Superman meghal és Flash időugrás/üzenet is, hogy neki kell összeboronálnia a DzsásztiszLíget, Batman lesz az egész központi figurája és főfőfő szervezője és minden tudója, gyanítom, hogy a következő részekben jönni fog a folyton gyanakvó és mindenre van B terv tulajdonság nagyítása is a karakternél, hova tovább az a sztori is, amikor az ő elimination plan-jét valósítják meg, amikor elrabolják az infókat mindenkiről és tudomást szereznek mindenki gyenge pontjáról.

    Batman itt még csak most kezdődik a superligában :) Eddig csak gyomot írtott, ahogy ő is fogalmazott :)

  201. @ezmi:
    nem a képregényeket/animációs filmeket fogják megfilmesíteni… egyrészt mi a fenének (sajnos), másrészt meg ezzel az egy filmmel kapásból legalább három történetet írtak át, eldobva azoknak a lényegét és a kronológiai elhelyezkedését, csak hogy egy filmben le lehessen darálni egy lebutított verziót mindből, aminek ez a katyvasz az eredménye.

    inkább találjanak ki eredeti sztorikat, abba nem lehet belekötni, mert ha a következő filmben pl. egybetúrják a genesis, blackest night meg war of the gods történeteket átdolgozva, abból megint sírás lesz, hiába dugnak el pár tök random utalást nightwing-gel, steel-lel, lobo-val, stb stb. amik pláne nem illenének oda…

    én nem szeretném, ha most ez a film bukta lenne, de remélem azért érzi a stúdió, hogy mi a gondja sok embernek és a folytatásokban odafigyelnek.

  202. @tükör

    Azzal kezdeném, hogy a filmet még nem láttam, én a rendezői változatra várok, de érdekes követni hogy miket vált ki a film.

    Elgondolkodtató amit írtál, hogy “mi a gondja a sok embernek és a folytatásban odafigyelnek rá”.

    Buta módon én még mindig hiszek hollywoodban, és remélem nem a nagyközönség miatt változtatnak meg dolgokat. Olykor, olykor kapunk tőlük igen jó filmeket, amik kifejezetten “különcek”. Nem arról beszélek hogy ennek a filmnek milyen a minősége a tömeg és a kritikusok szerint, biztos lehetne min változtatni, de remélem azt nem a tömeg nyomására vagy ne adja isten a pénz miatt teszik.

    Egyre érdekesebb ez az egész, egyre többen beszélnek róla, és egyre több az az ember akinek tetszett. A környezetemben nagyon sok embert megkérdeztem, volt köztük aki várta, valt aki csak nem tudott kitalálni más időtöltést, és olyan is akinek fogalma sincs hogy ki kicsoda a filmben, és meglepő módon, tényleg meglepődtem, de nem volt rossz vélemény. Nem válogattam, akitől hallottam hogy látta attól megkérdeztem. Fura! Nyilván biztos találok majd olyat akinek nem tetszett, és kíváncsi leszek a véleményére, de vagy 50 embert megkérdeztem.

  203. @Dody:
    azok az ismerőseim imádták ezt a filmet, akik nem tudták, hogy ki kicsoda (azon kívül, hogy batman és superman) vagy miről szól vagy csak simán nem sok filmet néznek, de azoknak általában tetszett a batman forever, az új fantastic four vagy épp a sucker punch is és ez rendben is van, nem kell mindenkinek gyíknak vagy önjelölt filmkritikusnak lennie, de ha tudnak jobbat is csinálni, akkor jó lenne és talán kevesebb negatív visszajelzés lenne.

    ha ez a film nem épp szuperhősökről szólna, hány embernek tetszene ez a történetmesélés, vágás stb., mert az, hogy most nem egy az egyben feldolgozás film, azt már megszoktuk.
    de ha valaki csinálna egy két órás filmet, ami a Mátyás uralkodásával kezdődik, lassan eljut a Horthy korszakhoz és végül a pozsonyi csatával zárja a filmet, különböző 1-2 perces utalásokkal megtűzdelve a 48as szabadságharcra, trianonra, stb… szerinted milyen visszhangja lenne itthon, de 100% hogy lenne olyan, aki meg imádná :’D

  204. excat: állítólag? tippelték a számokat ahelyett, hogy számolnának, vagy mi? :DD eléggé durván esett a hétvégén, kíváncsi leszek a másodikra.

  205. Az Age of Ultronban senkit nem zavart, mikor Tony beszkenneli az épületet a Hulkkal való csatájában, és közli (bele a néző arcába), hogy üres, oké, szét lehet kúrni? Mert az ugyanaz, mint itt. Most abba bele sem megyek, hogy ott is mikor szétszedik az épületet, csak a lehulló szilánkok vagy 300 méteres körzetben jópár embert lezúztak volna. Na de mindegy.
    SPOILER
    Szerintem teljesen rendben volt a film, nyilván kicsit túlzsúfolt, de a DC-nek meg kellett valahogy alapozni a jövőbeli filmjeit.
    A Martha rész volt nekem az egyedüli ami nagyon nem tetszett, az tényleg óvodás megoldás volt. Továbbá Luthor sem tetszett, bár a szinkron is szar volt, sokszor éreztem benne a Ledger féle Jokert + Luthor az egyik legokosabb ember, itt meg egy elmebeteg volt. Superman valószínűleg azért volt itt kevesebbet, mert ő már kapott egy saját filmet, de szerintem így is elég jól mutatták be azt a vívódást ami vele (és az emberekkel vele szemben) lezajlott. Látjuk, ahogy a tömeg epekedik hogy megérintse, majd azt is, hogy Superman bábukat égetnek.
    Lois azért kellett a filmbe, mivel ő (és az anyja) az, akikkel hatni és ártani lehet Superman-nek, nincs más ezen a földön, ami bármire kényszerítené.
    Én nem csalódtam. (Bár a kritikák után nagyon rosszra számítottam.)

  206. Nekem nagyon tetszett :) Nyilván voltak benne furcsaságok amiket nem nagyon értettem, de sztem állat volt.

  207. Én csak most jutottam el oda, hogy megtekintsem, és el kell ismernem hogy elfogult Superman rajongó vagyok + a sok negatív kritika miatt lejjebb adtam az igényeimből, de pompás szórakozás volt.
    Megkockáztatom jobban tetszett mint a MoS. A két film közül én azt érzem darabosabbnak.
    A BvS engem berántott, és igaz van némi képregényes ismeretem, bár nem fanboy szint, de szerintem megágyazott a ligának is annyira amennyire tudott. Ilyen értelemben nem is éreztem azt a túlzsúfoltságot amitől féltem. Végén Doomsday csata jó volt, bár furcsamód én azt élveztem a legkevésbé, Darkseid belengetése meg máris nagyon váróssá tette a JL filmet. Luthor is rendben volt, ahogy Batfleck is. WW is adta, szóval nekem nagy élmény volt. Az is she with you téma meg libabőr. 8/10 alsóhangon.
    Kicsit tényleg azt érzem, hogy a hibái felett (amiket nem kétlem hogy vannak) simán el lehet nézni, de valahogy DC esetében ezeket mindenki felnagyítja, Marvelnél meg elnézően mosolyogna rajta. (tudom hogy az Ultron 6/10 a filmbuzin ez a megjegyzés inkább az embereknek szól nem human-nak)

  208. A kinyult verziót néztem meg. Az első 40 perc uncsi azután minden oké. Jó film. 10/8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.