Blockbuster watch: Dory megtalálta a pénzt

Spielberg és Harry Potter házirendezője is futott egy kört hétvégén, de a Finding Dory még így is már zsinórban harmadik alkalommal sajátította ki a dobogó tetejét, a hosszúra húzódott július negyedikei amerikai hétvégén a legnagyobb győztes viszont ennek ellenére egy folytatás volt (a bevételeknél azonban szokásosan a péntek – vasárnap intervallumot boncolgatjuk).

tarzann

A nyári programot végiggörgetve egy dologra egészen biztosan nagyokat hümmögve bólogathattunk, már pedig hogy indokolatlanul (vagy inkább agyatlanul) sűrűre tolták a hétvégéket és szokásos módon ez komoly áldozatokat követelhet a bevételi színtéren. Erre az egyik legbiztosabb befutó csont nélkül a The Legend of Tarzan volt, ami ismert arcokkal ugyan, de húzónevek nélkül, felejthető előzetesekkel és – mint manapság egyre többször – CGI látvánnyal kívánta beetetni a népet, hogy valahogy végül igazolja a Warner méretes, 180 milliós büdzséjét.

A 38 milliós nyitás így elsőre kevésnek tűnhet, de még az optimisták sem várták sokkal 25 fölé, a felemás kritikák mellett pedig a közönség kifejezetten szerette, sőt áldásos módon az idősebb korosztályt is megmozgatta, akik az elkövetkezendő hetekben sem számíthatnak semmi jóra. Tarzannak így 120 millióra csak otthon simán lehet esélye, nemzetközileg megtoldva pedig még akár szépen nyereséges is lehet már a mozis forgalmazás alatt. Margot Robbie így jókora löketet kap a Suicide Squad előtt/mellett és talán Alexandar Skarsgard is felvehet majd egy pólót már a következő mozijában.

A bevezetőben meglebegtetett nagy győztes pedig a Purge harmadik része lenne, az Election Year 31 milliót fialt 10 milliós költségvetés mellett, szóval valószínűleg már a pénteki adatoknál be is rendelték a következő epizódot. A széria Fűrész, vagy Paranormal Activity szerű ívet kezd bejárni Amerikában, hiszen aprópénzből termel sok-sokszoros hasznot a forgalmazójának: 3 éve 3 millióból 64 millió otthon, két éve 9-ből 71 és most ez (a legjobb visszajelzésekkel megtoldva) szintén számolhat legalább 70-nel. Ha James DeMonaco rendező százalékokkal írt alá, akkor még 5 év és mehet egy szigetre nyugdíjba.

És akkor a 4. helyre érkezett meg a BFG és (mindennemű rosszindulat nélkül) már tutira konstatálható, hogy Spielberg megszűnt bevételi tényező lenni. Már a Kémek hídjánál írtam, hogy karrierjének legkevésbé jövedelmező filmjeit nagyszázalékban az utóbbi években tette le az asztalra és a maga sovány 18 milliós kezdésével, ám annal húsosabb 140 milliós költségvetésével a BFG is szépen beállt ebbe a sorba. A Mester box office munkásságának hosszú taglalása ugyan megérne pár oldalt önmagában, de ettől most eltekintve csupán a friss premierre szorítkozva nem sok mondanivaló akad, ez így sajnos kevés, a közönség sem dobott tőle hátast, a Finding Dory elszipkáz mindenkit és a nagy számban érkező gyerekek is jövő héten inkább a Secret Life of Petsre mennek majd. Nehéz megmondani hol a vége, de meglepő lenne, ha 80 felett végezne Amerikában.

Ha már Dory, a Pixar filmje plusz 41 millióval vasárnap este 371 milliónál tartott csak otthon, szóval valahova 450-500 közé várható, azaz az inflációs mutató zárójelezése mellett a mindenkori legsikeresebb animációs mozi lesz pár héten belül.

A hétvége amerikai toplistája:

  1. Finding Dory – $41,411,664 – össz: $371,761,266
  2. The Legend of Tarzan – $38,505,000 – össz: $38,505,000
  3. The Purge: Election Year – $31,399,080 – össz: $31,399,080
  4. The BFG – $18,554,950 – össz: $18,554,950
  5. Independence Day: Resurgence – $16,550,000 – össz: $72,707,073
  6. Central Intelligence – $12,510,000 – össz: $91,947,074
  7. The Shallows – $8,800,000 – össz: $35,051,647
  8. Free State of Jones – $4,140,000 – össz: $15,205,711
  9. The Conjuring 2 – $3,845,000 – össz: $95,278,538
  10. Now You See Me 2 – $3,000,000 – össz: $58,739,445

25 hozzászólás a “Blockbuster watch: Dory megtalálta a pénzt” bejegyzéshez

  1. ja igen, csak hát annyira küzépszerű, érdektelen számokat csinál.. közepes nyitást követően esik egy relatíve nagyot a második hétvégére, valahogy átmászik a 100 millión, nemzetközi pénzek mégis a végén megmentik. a legtucatabb blockbuster bevételi trend manapság.

  2. “a legtucatabb blockbuster bevételi trend manapság”

    A kérdés az, ez elég lesz-e a harmadik részhez. Tartok tőle, hogy igen – az is “trend manapság”…

  3. szerintem simán elég. a Fox sincs tele annyira élhető franchise-okkal és ha ez valahogy elmegy 500 millió környékére, tuti előbb rendelik be a harmadik részét, mintsem rizikózzanak bármi mással.

  4. Mivel cikk nincs róla, ide leírom. Akik fikázták a Batman v Supermant, nézzék meg a vágatlan verziót. Sok minden értelmet nyer, ami idáig katyvasz volt. Ezt kellett volna moziba küldeni, nem egy agyonvágott valamit.

  5. Egyetértek Kakaóval, sok lyukat foltoz be ez a verzió, csak hát 3 órát én se akarnék moziban nézni, 2 és félben kellett volna megoldani mindenestül.

  6. Hahahaha, BVS lehetne 2-szer ilyen hosszú is, akkor sem érne semmit. Egyszerűen rossz az egész meghintve a borzalmas Snyder szűrőzéssel, nálam Gadot sem mentette meg, pedig bírom a csajt.

  7. Menj vissza Anthonz jatszani a Thor es Hulk babakkal az valo neked.
    A BvS ultimate edition tenyleg gordulekenyebb mint a mozis verzio. Sajnos a warner megint magat rugta tokon hogy nem ezt kuldte a moziba. Kakao akik fikaztak azokat nem erdekli semmilyen verzio. Zsigerbol elutasitoak ezen nem valtoztat semmi.

    Dorika meg mindig nem erdekel. Kb a Gru ota telj4sen hidegen hagynak az animacios filmek.

  8. Amcsik…… Most tényleg. Képregény film vagy animácios film. Minden másra tesznek nagy ivben. Pedig Warcart is nagyon jó volt… Nagyon sok alkotás miattuk nem kap folytatást…

  9. Tényleg jobb a BVS Ultimate Edition de nem is tudom hol ki mondta de teljesen igaza volt, hogy ez így is 3 film egy helyett. A függetlenség napja 2-t nem is tartottam annyira gáznak még meg nem néztem tegnap (értitek július 4.-én) az első részt, és rájöttem, hogy még az is egy mestermű ehhez képest pedig sose voltam nagy fan. A Warcraft meg remélem nemzetközileg elvergődik addig, hogy fel lehessen építeni egy 2 évenkénti egy filmes franchiset.

  10. Nem volt rossz a függetlenség napja 2 én jól szórakoztam rajta. A sok sznob meta meg rotten kritikus köcsög már annyira lehúzta a megjelenés előtt, hogy elment az embereknek a kedve megnézni.

  11. Batman V Superman ultimate tényleg sokkal jobb mint a mozis verzió. Ha Warner ezt küldte volna akkor a rottentomatoes-on is sokkal jobb százalékon állna. 65%-75% közöttire becsülném.

  12. Talán a követekező filmjében felvehet egy polót”:ezen jót mulattam ilyeneket többet írhatnál ;)

  13. Birom én is abelh dumáit :D azonban érdekes a,Dory World wide elég gyenge!ez fura nem?

  14. oh stop it you :)

    Dory sok jelentősebb piacon még csak később kezd (vagy még nem frissítették be az adatait) és amúgy is inkább hosszútávon futhat majd ki.

  15. A BvS-t semmi nem mentette volna meg. Abból a filmből nem fél óra hiányzik, hanem egy jó forgatókönyv. Ezen semmi nem változtat, még az sem, ha néhány logika lyukat betömnek az Ultimate verzióval. De mindegy, ez off topic.

  16. @9
    Mókuska, max. a Spidey babámmal játszanék ha már.
    Szóval neked egy 3 órás film gördülékeny, oké, de attól még akkora logikai bakik vannak benne, hogy kár is.

  17. Csatlakozom a bagázshoz, valóban jobb a BvS ultimate. Nem tökéletes így sem, vannak hibái, de valóban érezhetően jobb, gördülékenyebb. A zsigerből utálókat nem szeretném meggyőzni, mert nem is lehet. A Watchmennél és a TDK-nál jobb képregényfilmek meg úgysem lesznek ezen a világon, de 3 óra ide vagy oda, jobb lett volna ha ezt küldik moziba.

  18. Abelh mennyivel befolyásolja egy film pénzügyiesélyeit egy 180 perces film? Szerintem nem sokkal. Lásd Avatar,LOTR

  19. ennek nem olvastam utána, de biztos vagyok benne, hogy a közönség szűrőzésen végeznek felméréseket, hogy hol a limit és valahol 150 perc környékén húzzák meg, mert pl. Marvelék is kényesen figyelnek rá, hogy ne ugorják azt át.

    érdekes felvetés amúgy a LOTR és az Avatar (vagy akár a Titanic), de ezek közül egyik sem volt frontloaded, azaz nem az első hétvégén mentek rá az emberek, hanem a jó szájhagyomány tartotta meg őket sokáig – ilyenkor azért sokszor felülírják a szabályokat.

    emiatt szerintem a BvS-t hatalmas rizikó lett volna beküldeni 3 órával, egy látvány/képregényfilmnél azért nincs hozzászokva a közönség, hogy eddig ücsörögjenek. gyors, pörgős szórakozásra vágynak. utólag persze lehetne csavargatni, hogy vajon hozott-e a rendezői minőségben akkora különbséget, ami kompenzálta volna a nagy eséseket és jobban megtartotta volna a közönség, de szerintem akkor körülbelül ugyanez lett volna a vége, csak más lefutásokkal.

    ez persze csak az én hangos gondolatmenetem, de szerintem a 2 és fél órával sem lett volna gond, ha nem akarták volna az Avengerst egy mozi alatt beérni.

    na de majd írok a BvS rendezőiről hamarosan (amint lesz rá idő).

  20. Ez a Tarzan nyitány elég meglepő volt.
    A Warcraft kapcsán jó kérdés, hogy melyik megállapítás fog bejönni.
    Az ez egy fordulópont a hollywoodi blockbusterek történetében:
    http://www.wired.com/2016/06/warcraft-and-the-future-of-blockbusters/
    vagy a csak a szerencsés véletlenek sora, hogy ilyen jól teljesít Kínában
    http://www.ibtimes.com/why-warcraft-not-future-hollywood-blockbusters-despite-china-us-box-office-split-2382726
    Bár nem tetszett igazán, bízom a folytatásban és hogy eljutunk a Warcraft III-ig a sztoriban.

    Nem láttam a BvS-t moziban, most megnéztem ezt a bővített verziót, de bármit is javított, ez így is csak egy közepes mozi, egy begőzölt, agyatlan verőember Batmannel. WW a legjobb, de ez nem igazán teljesítmény, mert a többiek annyira gyengék.

  21. Úgy látom sokaknál ott fúj ki Batman, hogy jaja őrült ő is haha elvégre denevérruhát hord esténként haha de azért cool fyeah
    PTSD, paranoia már nem annyira menő?
    Csapatösszeszervezésileg a magam részéről amúgy is jobban bírom, ha valami már az elején nem megy és úgy segítenek egymáson, mintha pl ha a megszokott és többek által szeretett Batmannel és Supermannel kezdünk, aztán kezdik elsz*rni a dolgokat

  22. A 180 milliós!!! Tarzannál megsüvegelik a 38 millás nyitást :D ez is megérne egy misét, h mire fel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.