Jason Bourne: mikrózott kaja

Mindig szomorú, amikor csak a pénzért felélesztenek egy franchiset. Ilyen hangulatban jöttem ki a moziból a Bourne után.

Azt még teljesen megértem, hogy a Jeremy Renneres Bourne Legacy mellé tudott menni, de hogy a második és harmadik részt rendező Greengrass, na meg az eredeti főszereplő, Matt Damon visszatérése ennyire mellémegy, arra nem számítottam.

jason-bourne-matt-damon

Pedig voltak baljós előjelek, interjúk, amikből az sütött, hogy a pénzért csinálták, miközben kamuzták a világ változását Bourne előszedésére. Ebből az lett, hogy emlegetik Snowdent, a facebookot beállítják az egyik gonosznak, és a görög tüntetések közben zajlik az egyik akciójelenet. Egyáltalán nem volt friss mondanivalójuk, a legtipikusabb gonosz CIA vezetős sztorit sikerült előrángatniuk. Vagy talán pont ez volt a témájuk? Ha akarjuk belemagyarázhatjuk, hogy az emberek sosem változnak, az új generáció csak jobban érti a kortársait, de a vágyai ugyanazok. Csak erre felesleges pont Bourne-t felhasználni.

Minden elveszett abból, ami az eredeti trilógiát jóvá tette. Vagyis… igazából minden itt van belőle, de csak újramelegített szarnak tűnik. Bourne három részen át kereste a múltját, és a The Bourne Ultimatumban gyönyörűen lezárult a története. Erre most újabb információkat tud meg, mivel Greengrassék találtak még egy lyukat, ahova “új” dolgokat tehettek, hogy ismét személyessé tegyék a történetet, de az egész egy lejárt lemez csak.

A legrosszabb, hogy még az akciók is rosszabbak lettek. És ez már a végső bűn. Mert rendben, a bevált beateket lehetne ismételgetni, ha az eddig jellemző kinetikus energia még most is ott lenne minden akcióban. De nincs. Míg régen szinte öröm volt látni, ahogy az országok rendőrségei nem idiótáknak vannak ábrázolva, és ha elkezd szorulni a hurok, akkor az igazából kemény dolog. Itt meg csak tipikus akciófilmes háttérré silányulnak, akik elől egy kötélen meg lehet lógni.

Jason Bourne (2016)

A legvégsőbb döfés pedig a kamerarángatás és vágás. És tudom, hogy 10 éve is ilyen volt a Bourne, de mivel most teljesen tét nélküliek voltak a feszült jelenetek, így jobban zavart, meg szerintem rosszabbul is csinálták. Nem voltak “azta” pillanatok benne, hanem egy kicsit audiovizuális zajjá vált az egész. De mondom, e mögött az is áll, hogy egyszerűn nem érdekes a sorsuk.

A színészgárdán meg csak a csekkért való hajtást éreztem. Matt Damon egy arccal tolta le az egészet, Tommy Lee Jones szintén. És igazából a most egyre felkapottabb Alicia Vikander is ilyen volt, szóval nem húznám le a képességeit, mivel látszólag csak a többiekhez és a rendezői utasításhoz igazodott.

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, ez a film sajnos felesleges volt. Vagy hagyniuk kellett volna a fenébe, vagy tényleg újat mondani, nem pedig a már elsütött puskaporral újratölteni. Így csak a múltba ragadtak, és sajnos ezt azt jelenti, hogy a legaktuálisabb kém is erre a sorsra jutott.

human
írta
2016. 07. 30. 20:04
megjelenés
38
hozzászolás


38 hozzászólás a “Jason Bourne: mikrózott kaja” bejegyzéshez

  1. Áhh.. szomorú vagyok, hogy mindenhol lehúzzák. Akkor lehet mégsem moziban nézős lesz. :(

  2. En csak AV miatt neztem meg a triologiat meg nem latam :)
    Igen kamera rangatas rohadt zavaro volt.

  3. Én ennél is rosszabb véleménnyel vagyok róla. Szinte kínszenvedés volt végigülni (de lehet hogy csak csak rossz passzban voltam, azért húzom le a kelleténél jobban). Ez egy rossz film, és kb. teljesen felesleges. Az “akciók” értékelhetetlenek voltak, egy csöppet se tudtam együtt érezni bármelyik karakterrel, nemhogy aggódjak értük (kivétel talán a Görög mesterlövészes rész, az végülis nem volt rossz). Emiatt pedig szinte követni se volt kedvem mi történik, volt hogy le is maradtam 1-2 dologról…

    SPOILER

    Az meg, hogy most hirtelen rájöttek, hogy Bourne-t igazából vissza lehetne hozni, mert hazafi… hát ezen már szinte sírtam. Főleg a végén, mikor a CIA boss is ezzel jön elő, egyszerűen gagyi. Tényleg nem tudtak már mit kitalálni.

  4. Az a baj,hogy többet vártatok aki ért a filmes világhoz az tudja,hogy ennnyiről fog szólni az ilyen régi nagy filmek újraépítése…

  5. Roberto: lehet jól is folytatni filmeket. de tény, hogy manapság ez a trend, főleg ez a nyár siralmas volt. ettől még az ember az egyik kedvencétől várhat többet.

  6. Nem tudom. Nekem teljesen rendben volt a film. Az akciók tényleg nem voltak hűhák, de megint sikerült egy olyan jó autós üldözést virítani (Vegasban), hogy a gyakorlott mozinéző sem érti, hogyha nekik sikerül, akkor a többi filmben ez miért nem megy.

    Plusz Bourne múltjából egy olyan szálat szedtek elő, ami volt annyira érdekes, hogy beindítsa a karakter motivációit. Lehet nem volt túl izmos mozaik, de inkább volt megfelelő, mint érdektelen.

    És a film javára írandó, hogy végig pörög. Iszonyat gyorsan elérünk a végső akcióhoz.

    Az alkotók nem titkolt szándéka, hogy Damont és Rennert egy filmbe tegyék. Annak pedig ez az epizód remek felvezetés volt.

  7. Nekem tetszett, bár nem vagyok nagy Bourne rajongó. Nekem az eredeti trilógia is egy epilepsziás operatőr jól rendezett akció orgiája, és ez is az volt. 7/10,a többinek meg max egy gyenge 8-at adnék.

  8. Akkor lehet mégis jobban járt az, aki a Ghostbustersre ment. Legalábbis én arra mentem és jól éreztem magam. Nem volt nagy szám, de arról nem jöttem ki ilyen csalódottan.

  9. Telitalálat kritika. Szinte szóról szóra ugyanezt mondtam el az ismerősöknek én is. Tök felesleges, gyenge folytatás. Érdektelen történet, kamerarángatós jelenetek… A f@szom ki volt vele. Vártam, de hatalmas csalódás ez a fi… Bocs. Ehhhh… Videó. Nem baj, majd jön még Matt Damon, sárkányon lovagolva, mert csak… A kínai pénz is pénz. :-P

  10. Nekem a Damon-os Bourne-ok közül magasan az első a kedvencem, és bár a 2-3-at is bírtam, azért nem úgy ültem be csütörtökön a moziba, hogy az eget verdesték volna az elvárásaim, hanem csak szerettem volna látni egy jó akciófilmet – és ez a vágyam szinte maradéktalanul teljesült is. Vikander szerintem telitalálat volt, nagyon jó, az akciók pedig szinte kivétel nélkül ütöttek – a kivétel a londoni, ott azért fogtam kicsit a fejem, de szerencsére a vegasi autósüldözéssel bőven kárpótoltak. Negatívum azonban, hogy Bourne kicsit háttérbe szorul, az amúgy nem érdektelen Nagy Testvéres szál indokolatlanul sok játékidőt emészt fel/vesz el előle, pedig itt mégiscsak ő lenne a lényeg. A befejezésért viszont jár a nagy pacsi Greengrass-éknek, számtalan opció átvillant a fejemen, hogy hogy lehetne elcseszni, de szerencsére tök jól megoldották.

  11. – A két nagy akciót (görög/vegas) odarakták azért rendesen. Viszont közte eléggé leült a film és sugárzott a céltalanság.
    – A kamerarángatás engem is kikészített. Igen a régiekben is volt bőven, de itt még megspékelték fél mp-es vágásokkal is, csak úgy jojózott a szemem.
    – Vikandert bírom, de szerintem nem illett a szerepére. Túlságosan szende és ártatlan arcú, nem hittem el neki hogy gátlástalan tudna lenni.
    – Apróság: szinkronosan néztem, ami alapvetően nem volt rossz, de nekem fura volt hogy lefordították a programok neveit (kőlépcső/fekete hanga). Úgy rémlik az előzőekben buzgón trídsztónoztak.
    – Extra fájdalmas sor volt a “SQL-lel támadd meg az adatbázist!” vagy mi. (nem emlékszem már pontosan)

    Azért összességében azért nem bántam meg, egyszernézős mozi.

  12. Zoom:
    Az utolsó pontodnál, igen, én is lestem körbe a teremben, hogy csak nekem fura ez a mondat, de mások is vakarták a fejüket

  13. Mondjuk én a Bourne-filmeket mindig is túlhypeoltnak tartottam, kamaszként olvastam egy csomó Ludlum (meg hasonló) könyvet és számomra a filmek nem ütötték meg azt a szintet (pedig már a könyvekkel is úgy voltam hogy persze szórakoztatóak egy szinten, de azért John le Carré pár könyve volt (és még ma is) kiemelkedően a csúcs)
    Hát ha ez a mostani még azoknál is gyengébb… mondjuk nem baj, a héten úgyis a Star Trekre akartam menni :)

  14. Sajnos az újról nem tudok véleményt formálni viszont az első három filmet láttam,és szerintem az első film a legjobb,teli volt rejtélyekkel ugy ;,akció,a 2.rész is jó volt ,ott is volt minden,a 3. Viszont már kicsit lapos volt,aztán jött renner,ami nem volt rossz ha nem ugy nézzük hogy bourne film,tunningolt katonák,akció. Így láthatatlanban ezt 3.filmhez tudnám sorolni de ne legyen igazam

  15. elég pontos kritika, ma néztem moziban.. szódával elmegy, a görög rész a kötélen lelógást leszámítva azért odatett, de utána erős zuhanás.. kevés és sablon

  16. Az Matt Damon-os sorozat mindig is túlértékelt volt.
    Egy jelenet maradt meg bennem, amikor a 3. rész végén a tévéből kiderül, hogy Bourne holtteste nem került elő, akkor Julia Stiles olyan cicamosolyt villantott, ami a mai napig előttem van.
    Más nem maradt meg, fel sem tudnám idézni, hogy az egyes részek miről szóltak.

    A Richard Chamberlain-es verziót azóta is elővettük, a Matt Damon-os fel sem merült, hogy megnézzük.

    Az egész trilógia nem volt jobb mint a mostani rész, csak valamiért ez akkor nem tűnt fel.

  17. Az első egy mestermunka, de én már az utolsó kettővel is ugyanígy éreztem mint human itt.

  18. Teljes mértékben egyet kell értenem. Nagyon csalódottan jöttem ki a moziból. :(

  19. A kamerarángatás borzalmas volt már a korábbi részekben is, főleg a másodikban.

  20. Köszi, hogy ilyen gyorsan kikerült a kritika és a kibeszélő :)
    Ma majdnem elmentem rá, de akkor inkább nem dobom ki az ablakon a pénzt.

  21. Mindenhol szívják a film vérét, de ettől függetlenül engem baromira érdekel és szerintem el is fogok menni megnézni. Ha már egy normális akció jelenet sor van benne (ahogy itt írták a Vegas-os részt), akkor nálam már okés :D

  22. Köszi a kritikát, akkor erre sem pazarolom a drága időmet.

    Kár érte, szeretem Damont és a Bourne-trilógiát…..

    A kamerarángatás pedig már 10 éve is idegesített.

  23. A Vegast lezuzzuk egy SWAT jargannyal aminek semmi baja nem lesz es atmegy mindenen
    Majd amikor mar kezd feltunni h be sem horpadt
    Akkor egy kicsit meghuzzak az elejet
    Na, az MI volt?

    A gyors jelenetek meg egy kapszt alkodtak a fejmben
    Egy ido utan mar meg sem probaltam kovetni
    Plusz 3x elaludtam

  24. Nekem az a véleményem a filmmel kapcsolatban, hogy ha ezt 8-10 évvel ezelőtt hozták volna ki ebben a formában, akkor fel lenne magasztalva, de azóta annyit változtak az elvárások, más ingerekre van szüksége az embereknek, hogy ezért lett most egy közepesre véleményezve szinte mindenhol.
    A kamerarángatás szerintem nem volt több, mint a többiben, az akció jelenetek nem voltak rosszabbak, nyilván öregebb Damon, de nem gáz.

    Én a hangulata miatt, a zene miatt nem bántam meg, belefér a sorozatba, nem annyira rossz.
    Az idei filmek közül még mindig a jobbak közé való!
    Aki nem sajnálja a jegy árát, az inkább moziba nézze.

  25. igazából ez az új epizód pontosan ugyanolyan volt, mint az eddigiek. tömény akció, viszonylag korrekt, nem túlnyújtott sztori. ennyi. teljesen élvezhető volt, nem is vártam tőle mást, mint amit kaptam. aki szerint rossz lett, az meg már gyanítom, hogy elszokott a jóféle akciófilmektől, amik nem követik a mostani műanyag-steril-gagyi-CGI vonulatot. most komolyan, mit várt az, aki most fikázza? régen körbe lett nyalva a trilógia, holott azok sem többek, mint ez. a legacy elég gyenge volt, de ez végre hozta az első 3 rész hangulatát ismét. a készítők legalább hűek maradtak magukhoz és nem álltak be a sorba, hogy minden következő franchise résznek nagyobbnak és jobbnak kell lennie kötelezően. tartották a szintet és az egyensúlyt. pörgős mozi, ajánlom.

  26. Sajna a vége-főcím zenén kívül nem sok minden okozott borzongást.A kritikával egyet értek, annyit tennék hozzá a látványban látszik az akarat, de se a történetben se a színészekben nem látszott a maximális erőbedobás, hót faarccal nyomták végig.
    Szórakoztatónak szórakoztató, de a csavarosság a meglepetés na az nem volt jelen a filmben.

  27. Kobun: nem az elvárások változtak, hanem szarabb volt a forgatókönyv. bár bizonyos szinten igazad van, mert régen magasabbak voltak az elvárások.

  28. ” nem is vártam tőle mást, mint amit kaptam. aki szerint rossz lett, az meg már gyanítom, hogy elszokott a jóféle akciófilmektől, amik nem követik a mostani műanyag-steril-gagyi-CGI vonulatot. most komolyan, mit várt az, aki most fikázza?”

    ez a baj? az előző filmek remekül kibontották a Bourne karaktert, míg ez csak ismételt tét nélkül, ami kihúzta a feszültséget a jelenetek alól. az ilyen elméletgyártás, hogy akinek ez nem tetszett az tuti a steril cgihoz van szokva, az meg felesleges.

  29. Greengrass legutóbb az erőltetett és felesleges Phillips kapitánnyal bizonyította, hogy Hollywood egyik legtúlértékeltebb rendezője. Az biztos, hogy anyagilag ez a rész is sikeres lesz. Aztán jöhet egy crossover a Renner-es szállal, amivel kapcsolatban majd (ismét) minden szép és jót megígérnek.

  30. Rohadjak meg, nekem tetszett. Pont ugyanaz volt, mint a többi, mozgalmas, tele hihető akcióval, bár néhol tényleg túlságosan nagyszabású akart lenni. Főleg a végén Vegasban. De még így tökre elhittem, amit láttam, tudtam izgulni a szereplőkért, megvolt a motiváció, és a végével eléggé nyitva lett hagyva a szál, amiből még bármi lehet. A történet ugyan nem volt olyan csavaros, mint a 2-3 rész, de én például az elsőt sem szeretem újranézni, az kissé unalmas még. Lehet, hogy ez egy újabb első rész, és jön egy új 2-3, amin meg majd beszartok.

  31. @binci “tele hihető akcióval”

    na ez megalapozza a napom jókedvét az tuti…

    (12 emelet magasból leesik és fémkábellel kihúzza lentig… 9mlik a vér füléből/fejéből, de azé menjünk csak tovább.
    valaki írta, nem számoltam, 170autó tört össze vegasban és horpadások nélkül megy át minden swat kamion, le se lassul, miközben eltol egy kilóméterniy kocsisort…

    kb. amikor tárat cseréltek, annyi volt hihető…)

    ((ui. cseréltek valamikor tárat?))

  32. Tündi: avagy már lejjebb van, mint bármelyik másik Damonos Bourne, és ez ugye még esni fog a következő hetekben. 7 alatti végeredmény simán benne van. Ezt jól megmondtad ))

  33. tetszett, idén ez volt az első mozifilmem, talán még reacherre adok ki pénzt. bournért és damonért bármit, nekem nem tűnt annyira erőltetettnek a beszervezés, nyilván ki kellett vmit találni és jól odaillesztették.

    megnéznék egy következőt ahol esetleg a renner szállal is összekötik.

  34. Megnéztem, és rosszabbra számítottam az írás után, de vitatkozni nem tudok a leírtakkal, mert mind egy szálig igaz, csak nekem máshol van az ingerküsszöböm.
    Tényleg súlytalan volt az egész és eléggé mondvacsinált a történet is.
    Nekem egyébként bejött a Renneres Legacy. Mondjuk az növelte a faktort, hogy egy többrészes film első felének tudtam be, mivel kb ott kezdődött ahol végződött, de azzal a karakterrel még néznék filmet. Igazából egy következő film lehetne, amiben a két karaktert összeeresztik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.