Blockbuster watch: Bourne again

Majd 15 éve az akkor még tejfeles szájú, a függönysérót éppen nyugdíjba küldő fiatal Matt Damon akcióhősként parolázott akkorát, hogy a Bourne Identity visszafogott 27 milliós nyitását végül csaknem ötszörözte és bepöccintette az azóta is döcögő Bourne franchise-t. Olyannyira, hogy 4 éve – úgy ahogy – saját lábon, Damon nélkül is megállt a dolog, amikor valamelyik producer éppen Jeremy Rennerben látta meg az új A listás sztárt, ám a Legacy éppen volt pénzénél, szóval a Universal nem is tolta muszájból a dolgot.

the-bourne-identity

A Damon – Greengrass duót időközben azonban homlokon csókolta a folytatások viharvert és tendenciózusan züllő muzsája és immár a végeredmény ismeretében tudjuk, hogy szép kis bullshit tornádó közepette adták elő, hogy nekik aztán olyan ötletük van, amit nem a mohóság szült.

A szájhúzogatós fogadtatás ellenére Damon 59 milliót harácsolt az első hétvégéjén, amit eladott jegyek tekintetében is csak az Ultimatum üt a szériából. Ilyen ingerszegény nyár közepette már ez is kiváló teljesítmény és ha a nézők is komálnák az anyagot talán még 200 milliót is bátran megszavaznánk neki, így viszont maradjon inkább 170-180 környékén otthon, ami a nemzetközi bevétellel karöltve a 120 milliós befektetés révén lehet azonnal friss ötlet csírákat serkent az alkotók fejében.

A Free state of Jones és a Hardcore Henry hasasa és a Boy visszafogott sikere mellett az újonc STX stúdió idén kapott már hideget és meleget is, ellenben a Bad Moms időzítésért csupán a maxi respect zászlaja lenghet – a Star Trek után egy héttel és a férfiasan izzadós Bourne mellett bekínáltak egy olyan mozit, amelynek a közönségét 82%-ban nők tették ki és a fáradt előzetesek ellenére állítólag még a film sem lett rossz, cserébe csorgott is 23.8 millió három nap alatt a nézők zsebéből. A limitált 20 milliós büdzsé mellett még az R ratedért is jár a pacsi, a végeredmény pedig simán lehet 70 millió környékén (=folytatás).

Széleskörű újoncként figyelt még be már szerdától kezdve a Nerve című trip, ami 5 nap alatt 15.5 milliót, a hétvégén pedig 9.4-et termelt. Dave Franco és Emma Roberts tökéletes választásnak tűnnek a túltolt, szociális médián terjengő agyfasz hullámvasút autentikus leképezésére és a so-so visszajelzések mellett a nyári dömping hajrájában a Lionsgate sem várhatott ettől sokkal többet. Legyen mondjuk 40 a vége.

Mivel múlt héten lemaradtam, a Star Trek kapcsán megemlítendő még, hogy a konkurencia alaposan kikezdte, közel 60%-ot zakózott a második hétvégéjére és bukás ugyan nem lesz, de a franchise még mindig darabos, valahol 150 környékén száll ki a Beyond, miközben a Star Trek reboot inflációval számolva 7 éve ennek pont a dupláját tudta.

A Pets eközben kishíján 300-nál tart otthon már, Dory 485 környékén áll meg, a Jungle Book meg még a 16. hétvégéjén is lenyomta a még csak 6. hetében tartó Independence Day-t. Semmi irányzott flame, de erről a nyárról érdemes lesz egy összefoglalót rittyenteni, mert talán sorsfordító lehet a Hollywoodi folytatás tematikában, totál katasztrófa minőségben is, amit eddig előadtak és a nézők is váratlanul gyorsan pártolnak el a filmektől.

Pont most pedig elindultak az első Suicide Squad kritikák, nem is túl fényesek, szóval erős első hétvége mellett az is hirtelen kifullad majd.

A hétvégi amerikai bevételek:

 1. Jason Bourne – $59,215,365 – össz: $59,215,365
 2. Star Trek Beyond – $24,754,339 – össz: $106,474,717
 3. Bad Moms – $23,817,340 – össz: $23,817,340
 4. The Secret Life of Pets – $18,915,140 – össz: $296,882,885
 5. Ice Age: Collision Course – $10,988,839 – össz: $42,598,462
 6. Lights Out – $10,803,331 – össz: $42,870,363
 7. Ghostbusters (2016) – $10,125,735 – össz: $106,497,206
 8. Nerve – $9,445,456 – össz: $15,496,743
 9. Finding Dory – $4,322,747 – össz: $469,115,677
 10. The Legend of Tarzan – $2,467,018 – össz: $121,918,228

59 hozzászólás a “Blockbuster watch: Bourne again” bejegyzéshez

 1. Annak a Star Trek esésnek nem örülök, remélem, jön még sok-sok rész belőle.

  Ahogy olvastam, Suicide Squad csak egy újabb béna sztori lett dc-től, kár érte, esetleg megbízhatnának végre egy írót a következő dc sztori megírásával.

 2. Amit úgy tolnak bele a képünkbe (sajnos volt már hozzá szerencsénk nem egyszer) abból sose lesz semmi csak egy porosodó dvd, vagy BR a polcon, amit az unalmas délutánokon veszünk csak elő. Azért meglesem a moziban az öngyilkosokat, hátha mégis megfog benne valami! Egy esély mindig jár!

 3. ST esésének én sem örülök. Idén az eddigi blockbusterek közül egyedül őt érdemes eddig említeni. Ráadásul a sorozaton belül is egész jó darab lett.

 4. Nem szoktam adni a Rotten-re de azért 33%!!! százalékkal nyitni a Suicide Squadot elég brutális. Imdb-n is elég sok kritika lehúzza, hogy a trailerekben voltak a legjobb részek és semmi több, ahol azért általában 1 hétig még igyekeznek kozmetikázni az adatokat és csak utána engedik 9.0 alá a blockbustereket.

 5. Most nem az SS-t védem, mert még nem is láttam, elképzelhető, hogy vacak, simán benne van a pakliban.

  Tudom azt is, hogyan működik a Rotten, nem kell nekem esni rögtön, de azért valljuk be, vannak fenn megmosolyogtató értékek. Most gyorsan végigpörgettem 1-2 DC és Marvel film értékelését… háááááát…. izé.. széles vigyor terült szét az arcomon. :D

  Iron Man 3 – 79% (????)
  Superman Returns – 76% (????)
  Batman Forever 40% – miközben a BvS csak 27% (?????)

  Illetve ezzel tudom, hogy egyedül leszek, de a tök gagyi, max egyszernézős Ant-Man 81%??? WTF!!!

  Mondjuk legalább a The Dark Knight helyén van (94%).

  Ízlések és pofonok, tudom, de ezek alapján a Rottent nem ajánlanám tájékozódásul senkinek. Még mindig biztosabb, ha évek alatt találunk egy kritikust, aki nagyjából fedi az ízlésünket, és megvárjuk az ő véleményét. Már ha érdekel bárkinek véleménye ugye.

 6. Hagyjuk mar ezeket a reszmunkaidos bloggereket akik kritikusnak nevezik magukat. Az egyik azt irta hogy rosszabb mint a fantastic 4, raadasul szexista.

 7. Mostanra a rotten teljesen komolytalanná vált. Aki ez alapján választ filmet, az meg is érdemli.

 8. nem unalmas minden héten ezt leírnotok? szerintem a rottennek is megvan a maga fóruma, ahol erre mondjuk releváns emberek reagálnak.

 9. Ez a poszt a hétvégi bevételekről szól, nem a rottenről és a “lefizetett” kritikusokról, mégis minden héten előkerül.

  A Bourne egészen jól kezdett, de arra kíváncsi leszek, hogy tartja magát. Kritikák ide vagy oda a Suicide Squad nagyot fog kaszálni, az első hétvégéjén biztosan.

 10. phil_teylor és abelh: Szerintetek a kritika és a bevétel nem függ össze? Ráadásul a poszt utolsó mondata is a kritikákra hivatkozik. Akkor meg mi a gond?

 11. de összefügg, csak minden box office poszt kommentjeinek egyharmadában arról fröcsögtök, hogy a kritikus ócska és szükségtelen szakma, népbutítanak, ráadásul rendszeresen le is fizetik őket, ezzel buktatják a filmeket és így tovább. ez ide tartozik szerinted? ez a gond.

 12. zsocso: Szerintem túlértékelitek elég sokan a rottent. A BvS rottenen 27 %, mégis 166 millióval nyitott és 330 millióig ment. A Civil War 90 % 179 millióval kezdett és 407 millión van. Ahhoz képest, hogy mekkora a különbség a rotten százelékok között a bevételben nincs akkora különbség. (A metacriticen a BVS 44, míg a Civil War 75 ponton áll.) A Suicide Squadnak is 120 millió felletti nyitást jósolnak és jó eséllyel 300 milliót hozni fog.

 13. ennyi. a hype, a reklám és a kritikák a nyitásnak szólnak és abban a BvS sem bukott, később meg a nézők maguktól fordultak el tőle, arról nem a kritikusok tehetnek.

 14. Jó lenne kevésbé kacifántos mondatokban fogalmazni, mert láthatóan nem megy, és sok helyen teljesen érthetetlen az írás. A helyes központozás is segít abban, hogy az emberek megértsék, amit írtál nekik. Csak egy jó tanács.

 15. Senki nem fröcsög semmiről, épp ellenkezőleg, pont azt mondom, hogy meg kell találni a hozzánk hasonló értékeket valló kritikust, akire érdemes hallgatni. Egyébként meg te is a kritikák alapján jósolsz:

  “Pont most pedig elindultak az első Suicide Squad kritikák, nem is túl fényesek, szóval erős első hétvége mellett az is hirtelen kifullad majd.”

  Ergo ezeknek az általad fröcsögésnek címkézett véleményeknek éppen itt van a helyük a box office hírek alatt.

 16. Már 6000es petíció is indult, h a Rotten monnyon le. Szánalmas. Az ilyen szövegek meg, h részmunkaidős bloggerek…pfff, nézd már meg kik a top criticek rottenen. Ha nem is kell a százelékot komolyan venni, azért általában elég pontosan belövik, h jó-e vagy nem. Hogy mennyire nem, azon lehet vitatkozni. De a BvSről is megmondták, h szar, az is lett. A Deadpoolról megmondták, h nem rossz, nem is volt.

 17. Abelhnek minden frocsoges ami az MCUt fenyezo ugynevezett kritikusok ellen szol. Mondjuk neki az Ultron 8.5 volt szoval egy csapatban jatszik veluk. Ugyanugy elfordultak az osszes filmtol iden. Minden blockbuster 60% koruli esest csinalt a masodik hetvegere.

 18. Mondjuk az ilyen petíciókat azért tartom feleslegesnek, mert így azt benyomást keltik, mintha valóban meghatározná egy film minőségét a rotten%

  Mint ahogy a bevétel sem garancia a minőségre (Transformers), úgy a rotten% sem mérvadó igazán. Néhány objektív indikátort leszámítva úgyis csak szubjektív az egész értékítélet.

  A civil wartól pl. mindenki el van ájulva (rotten 90%), haverom meg csak annyit kérdezett, hogy “ez az a film, amiben polgárháborúnak van eladva 10 jelmezbe öltözött ember repülőtéri verekedése?” XD

 19. protip: mostantól válogatás nélkül törölni minden kommentet amiben szerepel a rotten, mert láthatóan hónapok óta nem megy az emberek fejébe, mi az az oldal, meg hogy működik. :D

 20. Csak úgy mellékesen a GB úgy néz ki, a produkciós költségeket sem fogja otthon visszahozni. Jöhet az újabb, all male cast reboot. Mondjuk ha odaadnák Seth Rogenéknek, mint ahogy anno tervben volt, még jó is lehetne.

 21. 5. bëiz :

  Érdekes amit ide írtál az az én értékrendemnek kb. pont megfelel …. :D
  Anyá is megnézte a BvS-t aki am qrvára nem egy nagy filmkritikus, de a sci-fit és a képregény filmeket imádja … kb annyi volt a film végén a véleménye hogy ugye nem ennyi volt a film? ….

  Én nem tudom hogy a rottenen kik szavaznak nem is ismerem nem is járok oda, de biztos vagyok benne hogy nem a marvel fanok ülnek fölötte h lehúzgálják a dc produkciókat …

  Biztos hogy van azért alapja….

 22. 18. bëiz: Na mert az amit eladtak batman v. supermenként az aztán tényleg nagy összecsapás volt, az összeborulásról meg ne is beszéljünk….

 23. Northrop a te ertelmi szintednek ez pont megfelel egy top critic neked megmondja hogy a szar nem szar es te megeszed. Egyszer kiprobalhatnad milyen az amikor sajat velemenyed van.

  Erdekes modon a milf May neni nem volt szexista, Harley Quinn mar az. Ugyanezek a kritikusok eltettek a hulladeknak nagy joindulattal nevezheto Ghostbustert ket hete.

 24. Abu, ez megint csak annyi, hogy ízlések és pofonok, nekem az általam idézett százalékok megmosolyogtatóak voltak, de ettől még nem dől össze a világ, kb. senkit sem érdekel, és annak meg külön örülök, hogy TDK 94%-val mindketten egyetértünk. :)

 25. bëiz:

  de fröcsögés, mert amióta a BvS és a Warcraft égett a pénztáraknál, heti szinten 20-30 komment csak a rottent, meg a többi kritikust ekézi, bevételről meg egy szó sem esik bennük. ennek így semmi értelme.

 26. 22. Abu – ugyenezen haverom a BvS-re csak annyit mondott, jobb lett volna ha egy az egyben leforgatják a The Dark Knight Returnst. :) (Nem muszáj ám felosztani a világot Marvel vs DC-re egyébként.)

 27. Iszonyúan tragikomikus belegondolni, hogy az általánosan gyűlölt, lenézett, megvetett és köpködött női Ghostbusters végül jobban sikerült, mint a kezdettől fogva agyonhype-olt és még az ócska Batman v Superman ellenére is bizalommal és lelkesedéssel várt Suicide Squad.

 28. abelh – Most hogy mondod a Warcraftot meg kellene már nézzem végre.

  Egyébként volt itt egy érdekes dolog a sok “fröcsögés” között: valóban igaz, hogy idén minden blockbuster 60% körüli esést csinalt a második hétvégére? Ennek mi lehet vajon az oka?

 29. En minden kepregenyfilmet szeretek ami jo a Winter Soldier a legjobb eddig. Az Ultron viszont egy arculkopes fuggetlenul attol mennyi penzt hozott.

 30. A kommentek 90%-a nem is a bevételekről szól, lol, mondjuk egy oldal olvasottságát a trollok száma is jelezheti.

 31. 130 at jósolnak opening- nek! Egyébként metacriticen egész jól áll. Rottenen nem kell baszakodni. Minden hùlyeséggel tele rakhatja bárki

 32. Nekem az ironman 3 és a BvS volt arcon köpés, de az IM3-al már megbékéltem, a BvS-el is megfogok :D

  Az SS-nél is nagyon fogok köpködni ha csalódottan jövök ki a moziból :D Én minimum egy Deadpool kategóriát várok a filmtől, Joker kibaszottul bejön, meg HQ is :)

  Aki meg bármely filmet le sexistáz (és férfi), akkor az egy buzogány :D

 33. Beiz leirta abelh. Mert szarok! Tényleg ez a nyár egy normális filmet nem tett le az asztalra még!!! Na jó beyondon kivűl! ja ha érdrkel valakit: Warcraft 239 el zárt kinában

 34. bëiz:

  túl feszes volt a nyár, rengeteg premier, sokszor ostoba időzítéssel – ugyanazok a kor és célcsoportok akár hetente, még a magát jobban tartó filmektől is 1000-2000 mozikat raboltak a 4-5. hetükben. és mellette még a filmek sem voltak túl jók, többnyire ócska és felesleges folytatások.

  eddig 7 darab 300+ milliós film volt amerikában idén, ez már több, mint tavaly (6), de ebből csak 3 a májustól kezdődő nyári szezonban, és abból egy élőszereplős (CW).

  elég rossz tendencia volt (szerencsére) ez a folytatásoknak, még 1-2 ilyen nyár és Hollywood tol egy kézifékes kanyart, mert ez így nem megy. vagy lovagolják majd orrvérzésig a még préselhető franchise-okat, de talán még akkor is több eredeti, új ötlet fér majd el. ennél ócskább szezon szerintem nem nagyon lesz.

 35. Nem azért, de már nyár előtte zsúfoltnak nézett ki a naptár: Ghostbusters, ST Beyond, Jason Bourne és SS egymást követő heteken! Ez egy mészárszék. De nem is kár értük, mármint az eddigiekért, az SS-t meglátjuk.

 36. Northop:

  persze, én is mondtam már az elején, hogy ebből sok jó nem fog kisülni. az az érdekes, hogy sok hatalmas zakó nem igen volt, inkább csak szinte minden alulteljesített.

 37. abelh: hát, szerintem mind a Ghostbusters mind az ST nagy bukások. Ha már a költségvetéssel megegyező összeget sem tudnak domesticben hozni, akkor az nem egy működő brand. Én is úgy érzem idén nyáron, h nem igazán akaródzik moziba menni, még a Beyond-ot sem láttam, pedig érdekel. Nincs meg a húzőóerő, és ezt úgy mondom, h egy éve még a T5-öt is megnéztem. Szerintem csak megfásult a közönség. Annyira ugyanolyan minden film, h nincs meg pull factor. És miért is mennének, amikor van helyette Pokemon Go, Stranger Things a Netflixen, meg tökön tudja mi még.

 38. hatalmas bukás otthon(!) szerintem az ilyen Warcraft, BFG kaliber, vagy tavalyról az F4, ami évekig nyomot hagy. Például az Independence Day 2-re kb 80%-kal kevesebb jegyet adtak el, mint az elsőre, alig bucskázott át a lélektani százason, mégis valószínűleg folytatják. az ilyenből volt sok idén, nem például BFG-ből.

 39. a film ipar legnagyobb problémája a technológiai fejlődés, látvány van story nincs, és előbb utóbb, azért ez vissza üt majd.

 40. Northop – érdekes amit írsz, ugyanis magamon is látom. Nagy kínban vagyunk esténként, hogy milyen filmet nézzünk otthon az asszonnyal, és az esetek 95%-ban inkább valami sorozatot választunk. A Stranger Things példád is kiváló, ugyanis az elmúlt héten kiszorított kb minden alternatívát. (Mondjuk jobb is volt mint akármelyik idei nagy mozifilm.)

  Igen, valóban zsúfolt ez a naptár. Mindenki kaszálni akar és tolja a képünkbe a nagyobbnál nagyobb blockbustereket. Közben egy sorozat leiskolázza mindet. :D Igaz én sem erőltetem meg magam… a Suicide Squadra el szeretnék jutni még ezen a héten, utána sztem csak a Dr. Strange amire majd beülünk még idén. Aztán valószínűleg ennyi.

 41. Sajnálom abelh,tényleg ma rendesen összefújta a szél a ….trollokat :/
  Remélem a suicide squad abba a kb 10%-ba fog tartozni,amiben totál nem értek egyet a rottennel,mert sajnos filmes szempontból a metacritic után a talán a legreálisabb maintstream filmes oldal.

  Az ST megérdemelne még egy folytatást,nagyon korrekt blockbuster

 42. Abu, nem is annyira utóbb, mint az most látszik. De Spielberg is megmondta pár éve, h ez lesz, nem is tévedett.

 43. Abelh, ha az ID 2-őt folytatják, megeszem a kalapom :) de az igaz, h bukás és bukás közt is van különbség, csak például egy shareholder meetingen nem nagyon fog senkit meghatni, h csak 20 milkát buktak rajta, nem 50-et. Persze úgysem fogunk belátni a pénzügyekbe, nem lehet biztosan tudni mi bukás mi nem, de ha tippelnem kéne, mind az ID, mind a Ghostbusters, mind a ST Beyond pénzt veszítenek (moziban, a merchandising plusz dvd, bd eladások ki tudja elegek-e, h plusz átnyomják).

 44. top critic a rottenen csak olyan lehet aki már sok éve rengeteg olvasós lapnak ír pénzért. 1 darab blogger nincs ott.

 45. “Rottenen nem kell baszakodni. Minden hùlyeséggel tele rakhatja bárki”

  haha persze, az az imdb, ott 8,5 is a film jelenleg ))

 46. beiz: pont ezen filóztam én is. Ma már én is inkább sorozatokat nézek, mert egyre kevesebb az eredeti ötleten alapuló, érdekes film, amit szívesen megnéznék pihenés gyanánt. Ezzel szemben rengeteg igényesen összerakott, profi direktorok által rendezett sorozatok vannak, amik simán verik sajnos elég sokszor a mozis, filmes kínálatot…
  Suicide Squad-hez: drukkoltam nagyon a filmnek, de valahogy éreztem, hogy ez se fog betalálni. Ettöl független nem igazán izgat a RT, majd én megnézem, aztán utána úgyis kiderül :D

 47. hbal: wtf, egy blockbuster sorozat nincs jelenleg. talán a Stranger Things volt hozzá a legközelebb, hiszen egy jobb super8. ha viszont az ízlésed a drámák felé vitt, ott bizony még most is vannak kibaszott jó filmek. Mármint a There Will Be Blood egy modern mestermű, új Citizen Kane, aminek a közelébe sem ér egy sorozat sem. Hosszabb történetekre jók a sorozatok, de igazából nem cserélhető fel a két formátum, maximum az emberek (ez esetben te) változnak. arról nem is beszélve, hogy a sorozatok jelenleg a filmes trendeket követik és egyre több a reboot, akár sorozatos akár filmet alapból, mármint ősszel még Lethal Weapon sorozat is lesz…

 48. Lethal Weapon sorozat, lol, neeeee…. :D ilyet nem szabad, bele se nézek, látatlanban cancel

 49. hbal: a sorozatok már jó pár éve átmentek kaptafába, egymás másolásába, akadnak persze jobb darabok, a stranger things az volt, habár az is leült a közepén, és ugyanúgy szenvedett a sorozatokra jellemző kliséktől, melyektől nem tudnak megszabadulni

  persze, ugyanez a filmekre régebb óta igaz, és akinek új a sorozatok világa, több eredetiséget találhat, egy újszülöttnek minden vicc új

 50. “most is vannak kibaszott jó filmek”

  Oké, de hogy jön ide a 10 éves There Will Be Blood? Új filmekről volt szó szerintem (max elmúlt 1-3 év). :D

 51. De egyébként jót mondtál human, mert ha jó filmet akarok nézni, akkor beteszek egy régi mesterművet, aztán boldogan nézek ki a fejemből. Nincs csalódás legalább.

 52. 10 év az nem túl régi ha alapmű születéséről van szó. de pl a revenanthoz fogható sincs, vagy a hateful8hez (bastardhoz sem, ha már tarantino), room, green room… és ezek csak a populárisabb “kisfilmek”.

 53. Persze, vannak üdítő kivételek. A Green roomot még látnom kell, a többi megvolt és valóban jók is.

  Bár az se igaz amit Mammut ír, hogy “sorozatok már jó pár éve átmentek kaptafába, egymás másolásába.” Vagy esetleg még az lehet, hogy én mindig a jobb darabokat fogom ki. :)

 54. én azt nem értem minek erőltetik az ST-nél a 200 körüli budgetet, inkább csinálnának 100-120 körülit, kevesebb robbanás és jobb, érdekesebb sztorit, akkor se jönne több pénz, ST brand ennyit tud, de lehet pénzüknél lennének jobban

 55. Human, sorozatoknál is nyilván csak a kábelen futó cuccokat érdemes nézni, HBO, Netflix, Showtime, AMC, FX, stb. Azt meg nem is tagadja senki, h most is tengernyi kiváló film készül, de idénről még nem nagyon tudnék emlékezetes filmet mondani. A legjobbak persze mindig a díjszezon környékén jönnek.

 56. A címben szereplő Bourne teljesítményét végül említette valaki a hozzászólók közt? :D

 57. Amúgy Human, nem akarsz külön posztot szentelni az SS körüli problémáknak? Akkor oda át tehetnének ezt a beszélgetést, és ez megmaradna a box office topicnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.