Blockbuster watch: a Suicide Squad és a 9 élet

A Suicide Squad csont nélkül döntött augusztusi nyitó rekordot és hangyafasznyival a Dory előtt végezve az egész nyári szezon legnagyobb nyitása is az övé. Sőt, ami még jobb hír, hogy nem sokkal lejjebb ott a kibeszélő, szóval aki a filmről akar beszélni az görgessen és számoljon el ötig.

suicide-squad-harley-quinn-margot-robbie

A Guardians of Galaxy augusztusi hétvégi elsőségét (94.3M) már rég odakínálta minden elemző a legújabb DC mozinak és az immár papírformát homorítva 133.6 milliót zsebelt az első három napján.

Hogy a Warnert minőségi problémák miatt mennyire érdemes elmarasztalni, azt tényleg ne itt fejtsük ki, ellenben a szó szerint értendő marketing hadjáratért feltehetőleg megsimogattak ott pár buksit. A Batman v Superman a tavasz elején nem kis csalódást okozott globálisan, a komoly nyitást (166M) még csak duplázni sem tudta végül (330M lett a vége Amerikában), ami még a hatalmas kezdéssel felvértezett blockbusterek körében is párját ritkítja. Hiába így némi darkos hátszél, mindenki úgy gondolta, hogy a Suicide Squad lesz A NAGYBETŰS DC MOZI, ami megnyitja azokat a bizonyos kapukat, megdönti a Marvel egyeduralmát a képregényfilm piacon és ezt az érzést egészen az utolsó napokig sikerült is megőrizni.

A Warner érezte, hogy ismét nem egy közönségkedvencet sikerült életre hívniuk, ezért iszonyatos módon megtolták a mozi reklámkampányát, mivel idén sokszor még a kollektíven pozitív visszajelzéssel bíró filmek sem tudták sokáig megtartani a nézőket, így egy baromi combos első hétvégére volt szükségük. Az inflációt figyelmen kívül hagyva a képregény zsánerben top10-es a nyitás (9.) kicsivel a Deadpool előtt és ennél az MCU-ban is csak a két Avengers, a Civil War és az Iron Man 3 durrantott nagyobbat az első hétvégéjén – mindezt tette a DC most „komolyabb” karakterek nélkül (hiába támogatta a kampányt egy állítólagosan erős Joker és geek-csali Harley).

Szóval Warnerék egy erősen telített piacon jól tálalták a gyorskaját, ami mindenképp megsüvegelendő, viszont ha hosszútávon is boldogulni akarnak, ezt a negatív hangzavart biztos nem fogják sokáig bírni, de nyilván ezt az egyensúlyt kívánják a Wonder Woman és a JLA mozikkal jövőre helyrebillenteni. Az szinte biztos, hogy a Suicide Squad 300 millió fölé otthon nem jut és a nemzetközi piacokon beszedett 133 millióból sem lesz 300-400nál sokkal több, mivel Kínában elvileg be sem mutatják. A 175 milliós büdzsé és feltehetőleg rengeteget felzabált marketing mellett ez már jó, de még mindig gyerekcipőben jár a DC filmes univerzuma, hiába próbálják görcsösen pillanatok alatt felhúzni.

Mivel Will Smithék dominanciájára fogadni nem volt túl rizikós, nem is erőltették a konkurenciáját, egyedül egy kisgyerekeket megcélzó agymenés érkezett aprópénzért, a Nine Lives 6.2 milliót hozott a hétvégén. Sokan megcsömörlöttek Kevin Spacey ócska hakniján, de azért tegyük hozzá, hogy szóló mozis karrierje neki nem is volt nagyon soha és pár kiugró siker mellett (Horrible Bosses) ő nem mostanában vitte be utoljára a népet a moziba.

Aggasztóbb inkább Barry Sonnenfeld hánykódása, akinek ugyan az elmúlt 10 év alatt a Nine Lives csupán a harmadik rendezése, de valaha a világ egyik legjobban fizetett rendezője volt és a Men In Blackek és Addams Familyk mellett például egy zseniális Pushing Daisiest tolt a tévében is. Hogy a Nine Lives mekkora égés mindenkinek, micsoda őrületes gyűlölet lengi körbe azt a legfrappánsabban az a kritikus jellemezte, aki csupán annyit írt a film kapcsán, hogy „Barry Sonnenfeld, ha bajban vagy pislogj kettőt.” Aki ebben benne volt, annak most egy időre tuti reszteltek.

45 hozzászólás a “Blockbuster watch: a Suicide Squad és a 9 élet” bejegyzéshez

  1. gondolom páran elborulnak, hogy a kritikusok fúj most megkapták, közben meg a múlt héten még “a mocsok kritikusok kinyírják a filmet, mert akkora hatalmuk van”.

    pedig a nyitóhétvége mindig a marketingről szól, hogy mennyire érte el a népet és azok mennyire haraptak rá.

    amúgy az erős péntek után mintha a szokásos arányokhoz képest gyengébb lett volna a többi napja, avagy az átlagemberek kevésbé tolták. ha nem ajánlgatják egymásnak… minden kiderül a második hétvégén. a BvS is erősen kezdett.

    És a Squadnak 750 millát kell hozni a reklámkampánya miatt.

  2. Ez most komly, hogy 750m-t kell hoznia?
    Ez még a legoptimistább várakozások mellett is soknak tünik! Miben bíztak ennyire?

  3. Lehet éppen Kína miatt vágták meg ennyire a filmet, erre még így sem kell arra a piacra, ami elég nagy szívás nekik. Jobb lett volna, nem okoskodnak ennyire a fejesek és megelégednek a valamivel durvább verzióval. Így viszont mindenkit jó alaposan megszivattak, köztük magukat is. Biztos nagy esés lesz a 2. hétvégére, mint ahogy azt beszéltük, idén minden film ilyen 60%-okat zuhant. Ez sem lesz kivétel. Kíváncsi leszek, mikor jelentik be a bővített blurayt. :) gondolom az esés után időzítik majd.

  4. Nekem az a legfurcsább, hogy Amerikán kívül csak 66 milliót kapart eddig össze a Star Trek és így globálisan 200-nál sem jár. Otthon maximum 140 millió néz ki neki. 185 M plusz marketingbe ketült, szóval alsö hangon ennek is hoznia kellene 5-600 misit, hogy pénzüknél legyenek. Ki fog erre pénzt adni legközelebb? Vége a sorozatnak?

  5. Master Tom, remélem ennyit senki……adjanak rá csak 100-at, de abból nagyon nagyon sokat egy sci-fi írónak

  6. Mindig kiemeled hogy a DC filmek 60%ot esnek masodik hetvegen mikozben minden film akorul esett. A Civil War 59%ot esett sokkal kevesbe fordultak el tole a nezok. Egyszer mindenki megnezi aztan megveszi vagy letolti.

  7. Master Tom:

    ez az egész Star Trek franchise kicsit homály..

    1. jött az első, ahogy múlt héten írtam ma már 300 milliót érne, de nemzetközileg alig ért valamit.

    2. a másodiknál veszett nagy hype volt, hogy akár 100 millióval nyithat, 300 lesz otthon, plusz 500 még külhonból…aztán még az összesített 500 sem lett meg.

    3. most meg egész jó anyagokkal megtolták a harmdikat és ugyan csalódás volt a második sokaknak, mégis pozitívan állt hozzá a nagyközönség. erre tényleg 150 alatt ragad és nemzetközileg is döcög.

    azért utóbbihoz még hozzátenném, hogy Bourne és az SS is hasonló közönséget talált be, szóval időzítve is borzalmasan lett. egy tavaszi premier elvitte volna 200-ig.

  8. És még jön egy Dr. Strange, amit nem tudok hová lőni bevételileg. Sokan nem ismerik, bár ez nem volt baj a Marvelnek pl a GOG-nál sem. Érdekes lesz, 4-450 millióra teszem így előre, globálisan.

  9. szerintem 200 otthon + 4-500 mellé még kintről. az Ant-Man 500 fölé ment, azt minimum hozni kéne, eladja a látvány.

  10. Most legalább verhetik a mellüket ezzel a nyitással, áhh..

    Továbbra is tartom, hogy átvertek mindenkit az előzetessel, ezzel hoztak ennyit.

    Human azért te is megtoltad a Suicid kampányt rendesen itt a blogon, minden 2 nap volt 1 poszt.

  11. Engem az zavar hogy sok helyen (nem feltétlenül itt, de ebben a közösségben beszélünk a filmekről, tehát itt említem) a DC-t ekézik a Warner hibáiért.
    Az SS-t holnap nézem, feliratosan. meglátjuk, már nem várok sokat, szóval talán még élvezni is fogom.

  12. Anthonz: De hát ez az oldal lényege hogy tájékoztatja az embereket a megjelent reklámanyagokról. Nem??? :D

  13. Hol vannak a tökös emberek,akik rendbe tennék a DC-Warner filmes projektjeit?Félreértés ne essék,elvoltam az eddigi három filmen(jobban mint a Marvel felhozatalán),de akkor is érzem,hogy sok minden nem működik megfelelően.Lehetnének sokkal jobbak,hiszen rengeteg jó alapanyag áll a rendelkezésükre.

  14. Köszi a válaszokat srácok, hát sajnálom az ST-t. Többet érdemelne ez a franchise. Egyébként az Into Darkness bár messze elmaradt a 2009-es reboottól minőségben, még így is köröket ver rengeteg elismert blockbusterre.

  15. Soldierdsgn: nem volt napi kettő, katt a címkére.

    Abu: minek szurkálódni? amikor 2 likeot hoznak a kisebb filmek kritikái, akkor kevesebbel fárasztom magam, hiszen kevesebb ember kíváncsi rá. a reklámkampányok meg engem is érdekelnek meg az olvasókat is, téged is, hiszen itt vagy.

  16. 18. Human: Én ezt pozitívumként írtam :) Én mindennek örülök ami ide kikerül, mert lusta vagyok magamtól utána keresgélni.

  17. Azért azt tisztázzuk, hogy bármilyenek is a kritikák a képregény filmekről, legyen az Marvel vagy DC eddig ahogy elnéztem a Box Office Mojo oldalt mind 50%-al kevesebbet hozott a premier után. Szóval ne a DC-t szapuljuk már megint ilyenek miatt. A képregény filmek tipikusan azok amiket csak az első 2 hétben néznek és utána már senkit se érdekelnek. Úgy hogy itt a későbbi bevétel már nem fog sokat számítani mert az első héten a nézők megfogják nézni.

    Az viszont egyértelmű hogy Kína nélkül még a felét se hozza amit beletoltak.

  18. ha megnézed a legsikeresebb képregényfilmek listáját, az első 50-ben egyedül a BvS-t találod, aki nem tudott a nyitására ráduplázni és még a Spiderman 2, a Wolverine Origins és az első Hulk az ahol rezgett a léc valamennyire. szóval ez nem jött be.

    az viszont tény, hogy a Marvel alulteljesített az Avengers 2-vel és a Civil Warral ilyen szempontból, de nemzetközi pénzekkel csont nélkül milliárd felett voltak, a BvS meg kint is bukdácsolt a frontloaded premier után és valószínűleg a Suicide Squadra is ez a sors vár.

  19. DarkEagle: azért nézd már meg, h mekkora szorzójuk van a Marvel filmeknek, és mekkora a DC filmeknek. A GotG pl több mint a nyitásának háromszorosat hozta. Avengers dettó. A BvS asszem a kétszeresét se tudta.

  20. @abelh
    Én imádom az új Trek mozikat, most valamiért nem vonzott még be a 3. rész. Szerintem ott a marketing volt gyér, na meg most valamiért nincs rá hangulatom.

  21. Abelh azok a filmek akkor voltak vetitve mikor a kepregenyfilmek a zenitjukon voltak. Mostanra az emberek kicsit unjak mar es bar megnezik egyszer a moziban de mar nincs az a hiszteria. Felesleges 3-4 evvel ezelotti adatokhoz hasonlitgatni a 2016os evet.

  22. wtf, persze h számít az esés, és nem csak az első hétvége, azért akar mindenki nagyot nyitni mert magasról esni jobb, az minden héten több pénz.

    Az meg hogy “minden képregényfilm esik, a Civil War is” az elég furcsa érvelés, mivel látjuk a számokat: a BvS -69.3% és -54.7% (ez ugye már az előbbi majdnem 70%-osan esett számból) a Civil War, ami Marvelhez képest alulteljesített a pénzügyi elemzők szerint elvártnál -59.3% és -52.5% (itt viszont alapból magasabbról esett tovább hiszen a második hetén csak kb 60-at esett, nem hetvenet.)

    Mivel láthatóan a 10% ide vagy oda elmélet is dívik:

    A BvS milliókban: 209 -> 64 -> 29 volt a hétvégeken
    ez a Civil War százalékaival 209 -> 85 -> 40 millió lett volna a Warnernak. Az csak Amerikában 32 milliós plusz lenne az első három hétvégén. Mivel a BvS Amerikában összesen hozott 330 milliót, így a Civil War százalékaival azt már 3 hét alatt üthették volna.

  23. “Felesleges 3-4 evvel ezelotti adatokhoz hasonlitgatni a 2016os evet.”

    de hát pont ezt teszi, aki azt hangoztatja, hogy mindegyik képregényfilm ennyit esett, aztán meg jön, hogy mégsem, akkor felesleges hasonlítgatni hozzá? ne vicceljetek. a Civil War amúgy idei.

  24. Annak mi az oka, hogy Kínában, lehet be sem mutatják a SS-ot?
    Hatalmas piac és gondolom ott is dübörgött a marketing gépezet.

  25. A Star Trek-ért én is nagyon aggódom, tök furcsa, hogy amcsin kívül jószerivel senkit sem érdekel (ott se túlságosan), aprópénz az amit világ többi részéről hoz még.
    Egyébként én is úgy érzem, hogy a marketing ment félre: volt decemberben(!!!) ugye az első tréler, és egészen május végéig kellett várni az első, nem teaser, hanem történetvázolós előzetesre is. Egyszerűen elaludt a marketing.

  26. Ninja Azért mert kina nem szereti ha negativ figurák vannak központban.. Szánalmas az az ország

  27. HorrorStevie – “Hol vannak a tökös emberek,akik rendbe tennék a DC-Warner filmes projektjeit?”

    Megjöttek, de hatásuk csak jövőre fog megmutatkozni.

    – Geoff Johns jövőre bizonyíthat a warnernél (és a nézőknél), kezdve rögtön a Wonder Womannel (producer, screenplay), folytatva a Justice League-val (producer), 2018-ban pedig a Flash-el (producer) és az Aquamannal (writer). Geoff Johns elvileg egy elő DC messiás.

    – Vad pletykák alapján talán George Miller rendezheti a Man of Steel 2-őt,

    – a különálló Batman filmeket pedig már régóta tudjuk, hogy Affleck rendezi.

    Lesz itt nemulass, meg ágybavizelés, csak az lenne a jó, ha a Warner elengedné egy kicsit a kezüket, és nem fókuszcsoportozná agyon a filmeket.

  28. Ha valaha is megtáltosodnak a DC filmek, akkor az nm jövőre lesz. Nem egy év alatt készül el egy film. A BvS fogadtatása után, és SS fogadtatása utána lehet, h változtatnak az irányon. De az még két év, mire megmutatkozik.

  29. Geoff Johns + Affleck mindenképp bíztató. szerintem nem lesz itt gond hosszútávon, csak sajnálatos, hogy kezdetben ennyire vékony és esetlen koncepcióval ugrottak neki.

  30. Hm, páran elég bátran dobáljátak a hivatalsoan elismert készítési költségek dupláját kitevő marketinges összegeket. Én nem hiszem, hogy egy 200-ba kerülő filmet 400 misis marketing költséggel tolnának meg pluszba. Irreális.

  31. Wittgen: egy 200-as filmet simán tolhatnak 200 misi reklámmal, és mivel a bevétel ugye nem csak a stúdióé, annak nagyjából fele megy hozzájuk, ezért kell 750-800-at hozni egy blockbusternek legalább.

    amúgy pont emiatt fogyatkoztak meg a közepes költségvetésű filmek, mivel a reklámba azoknál is ennyit kell ölni.

  32. a 200 nekem is soknak tűnik, de őszintén szólva nem követtem ebben a trendeket, és szerintem már nem is lehet.

    arra emlékszem, hogy 10 éve, a King Konggal kapcsolatban mekkora felhajtás volt, hogy eltoltak rá 50 misit..persze azóta felfutottak a felületek, több csatorna, konkurencia stb. Szóval látatlanban inkább 100-150 közé lőném be az SS-t, de még azzal is kell neki legalább 600 millió a nullszaldóhoz.

  33. Beiz: naja, de a Wonder Woman-t már leforgatták, a JL-en meg már késő változtatni…

  34. Human azért azt te sem gondolod, h egy közepes költségvetésű filmnél is 200-t költenek a marketingre.

  35. Kal-El: kevesebbet, de pont ez a baj, hiszen így még rizikósabb befektetés közepes költségvetésűt csinálni. 150 milliós filmnél legalább a látványra lehet elmennek az emberek.

    Northop: nem, hogy jól eladhassák ahhoz annyit kéne, mint a Squadra, de nem fognak egy 60 milliós filmnél ennyit. avagy hiába olcsóbb film, mégis nagyobb a kockázat vele, mivel nem éri el a nézőket esetleg.

    látom mosolyogtok meg ilyesmi, de ezt valamelyik piaci szereplő nyilatkozta, és teljesen logikusnak is tűnik. akkora zaj van, hogy a kilógáshoz sok reklám kellene. itt nyilván nem 10-20 milliós mozikról beszélünk, az kisköltségvetés.

  36. Szerintem túl kapjátok a marketing dolgot, életben nem költenek ennyiket rá, Az SS is ha jól tudom csak 135 millióba került a többi volt a marketing!.

  37. Amúgy James Gunn a Galaxis őrzői 2. forgatókönyvét ugyanúgy 40 napig írta és mennyibe, hogy ezerszer jobb lesz? Ja és ő még rendezi is, mint az elsőnél.

  38. A Star Trek vergődésén nem tudom mit nem értetek, szerintem elég nyilvánvaló, visszajött az a franchise amit “pótolni” próbáltak a “sztárvársz”osított reboottal, ráadásul kvázi non-stop éves leosztásban, így a nagyközönségnek ez annyira már nem kell. Csóró ST marketingesek meg mit csináljanak, ha egyszer a Disney kegyetlenül csöpögteti egész évben a SW hypeot? Elmúlt 3 évben volt olyan hét, hogy ne lett volna SW hír? Ez a “300 millióból csinálunk 800at” stratégia egyszerűen nem fog menni ennél a franchisenál, és amúgy hozzáteszem hogy soha nem is ez ment. Itt inkább a District 9 / Souce Code szerű büdzsékben meg célközönségben kéne gondolkozni. Sajnos láthatóan nem ebbe az irányba próbálnak mozogni. Talán majd a sorozat (lol).

  39. @BigBoss: ne már, a számomra a D9 egyszer nézős a tévében, a Source Code meg nézhetetlen.
    Akkor már inkább egy újabb Star Trek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.