Top 10: 2016 nyarának legjobb blockbusterei

Rengeteget filóztam ezen a listán, hogy ki hányadik helyre jusson a végén, ki az aki már nem fér fel, de ideje túlesnük rajta, hiszen egyre hidegebb van. Véget ért a nyár, eltűntek a seggig felvágott nadrágos lányok, már nem kell a moziterem légkondija, na meg jönnek az őszi drámák, de előtte még egy kis visszaemlékezés belefér.

1. The Nice Guys

niceguysneznek

Shane Black neo-noirja sajnos bukott a pénztáraknál, de az idei nyárról muszáj őt tennem az élre mégis, hiába “szódával elmegy” a film utolsó harmada, ha előtte rohadt szórakoztató. Eddig is tudtuk, hogy Ryan Gosling képes jó alakításokra komédiákban, szóval nem meglepő, hogy a fizikai humorban egyszerűen remekelt, miközben Russel Crowe sem maradt el tőle. Sajnos az újranézési faktora nem olyan erős, mint a Kiss Kiss Bang Bangnek.

A maradék 9 helyezettet a tovább mögött tudod megnézni.

2. Star Trek Beyond

star-trek-rihanna

Nehéz megtalálni azt a határvonalat, amire a Beyond rátaposott. A film szerencsére nem vette magát túl komolyan (szemben ilyen Independence Day 2 kaliberű mocsokkal, ami csak a végén mert elszállni 20 percben, pedig előtte kellett volna), de valahogy még pont elég dráma volt benne amellett, hogy szinte végig pörgött. Igazi blockbuster volt a poénokkal, az eszméletlen látvánnyal és azzal a jelenettel, ahol a Beastie Boys beillett egy sci-fibe.

3. Civil War

null

Muszáj még idetennem, mert különben nem fizet a Marvel, hiszen random magyar blogoknak is utalnak rendszeresen, mivel a Disney arról híres, hogy mindenkit lefizetett! A lényeg, hogy lehetett volna jobb a film, de a viszonylag korrekt akciók mellett már az is jobbá tette a képregényfilmek világában, hogy nem egy égbe lőtt lézer volt a főellenség, hanem valamennyire korrekten felépített kofliktust kaptunk.

4. –

5. –

6. –

7. –

8. –

9. –

10. –

Vége a listának. Nem vagyok köldöknézegetős bölcsész, szóval nem kell az “akkor nézzél Sátántangót” érv, szeretem a blockbustereket, azért is azokról van főleg szó a blogon, de ez a nyár siralmas volt a látványfilmek szempontjából. A fenti listán az első helyre csak csalással tudtam filmet tenni most.

2016-ra tisztán látszik, hogy ez a fókuszcsoportozás és a világpiacra dolgozás kilúgozott szarokat eredményez, nem szórakoztató filmeket. És egyelőre nem látni a fényt az alagút végén, vagyis a napot a nyári égen(?). Komolyan, az Armageddon is tök idióta “kapcsold ki az agyad” film, és mégis jobban működik, mint a fentieken kívül bármi nagyszabású idén nyárról.

Tudom, menő szidni a “művész blockbustereket”, mivel az átlagnézőknek ezek már túl markánsak (nem érezni a börgerkinges fókuszcsoport szagát rajtuk?), de az elitistáknak még így is büdösek, mégis manapság ezek, a Revenant, Interstellar és hasonlók a legszórakoztatóbb látványfilmek. Szóval most várjuk a telet, és hogy javul a helyzet.

human
írta
2016. 09. 25. 17:56
megjelenés
57
hozzászolás


57 hozzászólás a “Top 10: 2016 nyarának legjobb blockbusterei” bejegyzéshez

 1. A 8. helyezettet én azért előrébb sorolnám.:)

  Komolyra fordítva: sose volt még olyan, hogy nyáron nem voltam moziban, de most ez történt. Ez nyilván nem csak a felhozatal miatt alakult így, de azért a fenti három filmen kívül nem is nagyon volt olyan, ami úgy igazán érdekelt volna.

 2. A Star Trek Beyondban, a “mentsük ki a legénységet Krall táborából”-akciójelenet nagyon okosra és kreatívra sikeredett szerintem. Profi és fokozatos, nem szájbarágós felépítés után, szórakoztató kivitelezés. Örülök, hogy moziban láttam, az egyik kedvenc akciójelenetem lett.

 3. E V J: Nekem valahogy nagyon nem állt össze ez a “felépített konfliktus”, az anyuci durci meg kb az “én anyukám is Martha volt, úgyhogy neharagudjbocsi” szinten mozog, ha nem lejjebb.

 4. Hm… az elsőt nem láttam még, de elhiszem, hogy jó lett. A Beyond az nálam alap, tényleg baromi szórakoztató lett. Viszont a Kapitánynál vakarom a fejem. Okés nem láttam sok nyári nagy filmet, most néztem meg a Warcraftot, előtte nem rég az X-Ment, de ha a Kapitány idefért, akkor ennek a kettőnek is ide kéne férnie. Vagy nemtom. Mind az X-Men mind a Warcraft eléggé langyos lett, csak egyiket se látom rosszabbnak pl. a Kapitánynál.
  Egyébként nekem is hiányoznak a “jó” filmek. A Bourne-től távol tarottak a kritikák, a Suicidtől dettó, persze mindkettőt majd megnézem idővel, ugyanez a Függetlenség napjával a helyzet.

 5. siralmas, de jogos..

  1. Nice Guys másodszorra is kiváló, nekem nagyon bejött, habár tényleg csak csalással fér fel erre a listára, de kétségtelenül az egyik legjobb filmélmény az elmúlt hónapokból.

  2. Star Trek – nálam is dobogós lenne, habár kicsit túl lineáris volt a cselekmény, de voltak benne olyan momentumok, amik miatt megragadt.

  3. Civil War – na jövök én is, mint másik lefizetett Marvel bérenc – pont egy hete néztem újra és lehet veszekedni a repülőteres jeleneten és hogy amiatt mekkora súlya volt az egésznek, de végre azt éreztem, hogy nem csak A-ból B-be pattogunk, hanem egy jól kidolgozott történetet kaptunk, ahol minden és mindenki a helyén volt.

  Szóval a dobogó nálam is ebből a 3 moziból állna, jó pár filmről lemaradtam a nyáron, de úgy érzem semmit nem hagytam ki.

 6. Nálam csak a Nice Guys és a Civil War szerepel ugyanezen a listán, a Beyon-dal sajnos úgy voltam, hogy mindenféle érzelem nélkül jöttem ki a moziból “Ok, ez is megvolt” jelleggel, semmilyen nyomot nem hagyott sajnos bennem :/ Tény, hogy alapvetően jobb, mint a többi nyári próbálkozás, de semmi emlékezetes/maradandó. Szal jam, marad ez a kettő, májustól számítva szeptemberig.

  Azért ősszel remélem jobban elkényeztetnek minket…

 7. Baromira egyet lehet érteni a listával, tényleg csak baromi görcsösen lehetne más filmeket az idei nyárból ide benyomni. És most azon vitatkozni, hogy a Suicide Squad utólagos agyonvágása egy 2 óra hosszú videoklippé, vagy a Legends of Tarzan a fehér gyarmatosítók rosszak de azért egy fehér ember legyen a vezetőnk szintű baromsága-e a rosszabb csak részletkérdés. És szerintem ez nem DC meg Marvel meg Sony hülyesége, nem lehet egy stúdióra ráhúzni a vizes lepedőt, ez már “rendszerszintű” probléma. Azért van remény, Dr.Strange, az új Star Wars ( bármennyire is agyon fókuszcsoportozottnak néz ki) Wonder Woman. Ha meg ezek sem jönnek be, még mindig ott van Nolan, hogy szállítson egy korrekt filmet amit a rajongók egyik fele minden idők legjobb filmjének fognak kikiáltani a másik meg minden idők legtúlértékeltebbjének :)

 8. Nightstalker +1

  Bár a Nice Guys egy igazán nekem való film lenne, alig emlékszem belőle valamire. Az előzetesek az ÖSSZES poént ellőtték és sajnos végig unatkoztam az egészet. A rendező korábbi munkái után pedig a fordulatok sem tudtak meglepni.
  A Star Trek viszont kifejezetten szórakoztatóra sikeredett!

 9. A Warcraft mozi a talán 10-ik helyre befért volna (szerintem de én elég szubjektív vagyok) .A Star Trek Beyond-nak egy hatalmas hibája volt az pedig Krall karakterének elnagyolása , többet érdemelt volna a színész is és a karakter is . A Civil War pedig hiába unom egy picit már ezt a műfajt még mindig egy hihetetlenül okos film (igen egy képregény film aminek a scriptjét okosan írták meg , következetesen kezelt többfilmes karakterek , egy következetesen kezelt mozi univerzumban , apró jelenetekkel árnyalt karakterek pl: Zemo hangpostája… ) Sajnos a Nice Guys-t még nem láttam de tuti ott a helye ahová került :)

 10. Jence4: mindenki szubjektíven értékel, ezért kár mentegetőzni. A Warcraft szerintem is a jobbak közé tartozott. A Nice Guyst nem láttam, a Star Trekekből bőven elég volt az első két rész, nagyon laposak és kiszámíthatóak voltak, úgyhogy a 3. már esélyt sem kapott nálam. A Civil Warban meg ahány kigondolt dolog, ugyanannyi botlás is volt.

 11. “a Beyon-dal sajnos úgy voltam, hogy mindenféle érzelem nélkül jöttem ki a moziból “Ok, ez is megvolt” jelleggel, semmilyen nyomot nem hagyott sajnos bennem :/”

  Detto! Elég szomorú…. pedig az első kettőt imádtam! (Mondom ezt úgy,hogy Star Wars-on nevelkedtem.) Igazság szerint pont Human győzött meg arról,hogy el kell menni rá aztán konkrétan nem értettem a film után,hogy mire ez a nagy felhajtás. (Ezzel most nem lekúrni akartalak. Ízlések és pofonok gondolom.)

 12. A The Nice Guys nem csak az idei mozis nyár legjobb filmje, hanem kb az elmúlt évek nyarainak is. Elejétől a végéig. Az összes többi, Star Trekestől, Civilwarostul, Xmenestül a fiatalkori demencia megérdemelt áldozatai lettek. A Suicide Squad meg annyira rossz volt, h már akkor hányingerem van, ha meglátom a Harley-s uzsonnástáskát a villamoson.

 13. Human neked mennyit fizetett a marvel?
  Csak kiváncsiság képpen,mert akkor lehet hogy én is csinálok egy filmes blogot..

 14. Én kb két éve ábrándultam ki a komplett tv és filmiparból, helyette ismeretterjesztő cuccokat nézek youtoube-on. Ajánlom mindenkinek. A blogot csak pótcselekvés gyanánt követem :D

  Régi trekker lévén az stb-t azért megnéztem moziban :P

 15. Hkim: Whiplash, Mad Max: Fury Road, Room, The Hateful Eight, The Big Short, The Nice Guys, Midnight Special, The Grand Budapest Hotel, Saul fia, Birdman, Inherent Vice, Sicario. És ezek csak a nagyobb címek.

 16. Hazánkban nyári filmként nálam a Sing Street kenterbe verte az összes blockbustert, és még Blake Lively cápás mókája is messze tisztességesebb iparosmunka volt, mint az elmúlt évek cápás förmedvényei.

 17. Hazánkban nyári filmként nálam a Sing Street kenterbe verte az összes blockbustert, és még Blake Lively cápás mókája is messze tisztességesebb iparosmunka volt, mint az elmúlt évek cápás förmedvényei.

 18. Ami tetszett: Nice guys, WarCraft

  Ami fos: AmCap3, XMen, ST:B, ID:R, SuSq, más filmet nem láttam moziban. A felsoroltakra kár volt az időt pazarolni (meg a pénzemet).

  Ritka ótvar egy nyár volt minőségi filmek tekintetében, pedig még a két tetszetős darab sem kimagaslóan jó, csak simán jó.

 19. “Nem vagyok köldöknézegetős bölcsész, szóval nem kell az “akkor nézzél Sátántangót” érv”

  Miért kéne? :D Tényleg nem voltak jobb blockbusterek annál, mint amiket te magad is felsoroltál. Én is csak a már előttem elhangzott “siralmas, de jogos” hozzászólással tudnék élni, mert a nyári blockbuster-felhozatal siralmas volt, tisztelet ugye a kivételnek. (Tarr Bélát és a teheneket meg lehetőleg hanyagoljuk innen, ha lehet :) )

 20. Az első helyre a Civil War-t tenném, torony magasan a legjobb nyári film volt.
  A Rendes fickók erősen túlértékelt, 1x elég volt végig szenvedni.

 21. Azzal egyetértek, hogy ez a nyár nem volt valami erős, de én tudtam szórakozni a többi filmen is. Nem kell minden filmet kritikusi szemmel nézni. Egyikünk sem film esztéta. Azért ne mondja már nekem senki, hogy az X-MEN, a Warcraft, a Démonok Között 2, A Függetlenség Napja 2 és a Vaksötét nézhetetlen filmek voltak! Nálam a blockbuster az nem külön kategória.

 22. Nekem összességében tetszett a Kapitány egy “konfliktust” leszámítva.
  Black Widow és Hawkeye országos barátok. Hawkeye egyik gyerek a Widow után kapta a nevét. Amikor verekedtek az is annyira alaptalan volt. Kapitány és Vasembernek legalább adtak morális alapokat.

  Nekem egyébként a Warcraft tetszett, pedig nem játszottam vele, illetve az X-men simán jó szódával (Nekem), ki tudtam kapcsolni mindkét filmen, nekem akkor ennyi épp elég volt.

 23. human: nem trollkodasbol irom, de azok utan hogy egy szar (szubjektiv, igen) meg csak nem is blockbustert raktal elso helyre a nyar blockbusterei listadon, eleg vicces azt olvasni, hogy ” valaki mindig védi a szar blockbustereket is, mint a Suicide Squad”. Nem mintha vedeni akarnam.

 24. Nightstalker: Ráadásul A zátony nincs a listán, mert az nem blockbuster. A Rendes fickók meg első helyen, pedig az sem blockbuster. Ennek igy semmi értelme.Nincs értelme az előállitási költségek alapján megkülönböztetni a filmket. Csak szórakoztató és unalmas filmek léteznek számomra.

 25. Én minden fókuszcsoportozás ellenére is élveztem az X-Ment, de lehet csak azért, mert végre képesek voltak 1-2 karaktert viszonylag autentikusan feldolgozni (Psylocke, punk Storm), ezért összerezonált a gyerekkorommal. Nekem simán odafér a lista végére tizediknek, de megértem, hogy másoknak csak egy összebaszott, kilúgozott katyvasznak tűnt.

  Maga módján a Warcraft se volt annyira szar, mint amilyennek eredetileg kinézett, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a vakok közt a félszemű státuszt kivívja magának.

  Jót nevettem amúgy ezen a listán, mivel az egész évet nézve nem tudnék 10 értelmes filmet felsorolni, nemhogy nyári blockbustert! A készülő 2016-os toplistám ugyanígy tele van lyukakkal, s örülök, hogy nem csak én látom így. (Pedig engem aztán mindig lefinnyáshipsztereznek, pedig nem is vagyok hipszter, csak finnyás. :D)

 26. Jó kis flame war post lesz, gratu. :D
  Mást nem mondok mert elégszer leírtam már a véleményem.

  Maradjunk annyiban hogy Marvel-DC egy kutya, egymást másolják.
  Csak a Marvel előbb kezdte, ezért tűnik jobbnak. De azért röhej tényleg hogy csak ennyi film fért fel. Mármint a film iparra nézve.

  Bármennyire is védtem a SS-ot nekem se lenne benne a TOP 10-ben.
  De legyünk őszinték a Kapitány is egy raklap fos, ha a BvS-t ugyan ilyen hülyeségek miatt szidták akkor ez is megkaphatta volna de erre ráfogták hogy ki volt dolgozva és máris megbocsájtották neki. Pedig a konfliktus egyáltalán nem volt felvezetve csak úgy jött a semmiből. Pl Tony miért pont most kezd el nyomozni a szülei halála után? Igen tudom Néma kapitány ugrasztotta őket egymásnak ahogy BvS-ben Lex na de kérem, előtte fel se merült benne a dolog, hogy mi volt a szüleivel? És akkor összeverik egymást csak mert nem mondta el neki hogy ki ölte meg őket. Semmivel se jobb konfliktus mint a “Matha”. Csak az még ennyire se volt szájba rágós. Ennyiben jobb a Marvel, hülyéknek készül, siketen is lehet érteni. :D

 27. Teljessen egyet értek a listával. Sajnos a többi filmnél valóban csalódottan jöttem ki a moziból egyedül ez a három film tudott szórakoztatni idén eddig. Nálam annyi a külömbség hogy a Beyond az első mert Star Trek :)

 28. Nekem a WarCraftnak azért nincs helye ezen a listán, mert lehet, hogy nem lett rossz, de az első Blizz egyik univerzumára épülő filmtől az ember sokkal többet várna.

  Viszont nem tudom, mi történt velem, szerintem az idei nyár végül megtört, mert nemrég megnéztem az X-ment Apocalypse-ot, és a Resurgence-t, és mindkettőn marha jól szórakoztam.

  Mondjuk, ehhez azért kellett, hogy az előzetes infók miatt a várakozásaim a béka feneke alatt voltak. Azt nem feltétlen mondanám, hogy helyük van egy ilyen listán, de egyébként meg úgy járunk, hogy nincs is listánk :)

 29. Nightstalker, zsocso: mert ez egy vicc lista és az a lényeg, hogy nincs semmi a 3. hely után? persze magyarázva nem mosolyodik el senki. amúgy a zátony valami 5 milla, a nice guys költségvetését pedig nem árulta el a stúdió de szerintem 40-50 biztos volt, ha nem több, plusz itt a marketingre is többet költöttek, mint a zátonynál, tippre 80-ba legalább volt az a film.

 30. human: csak nem ennyire megtetszett az “égbe lőtt lézer – főellenség” az új Honest Trailer videóból? :D

  Egyébként a Shallows volt még kellemes meglepetés nekem nyáron. A DC-t meg lehet akárhogyan kutyázni, amit idén a Fox művel X-ékkel az a legalja a zsánernek.

 31. Csigusz: jól egy mondatba sűrítették a legtöbb képregényfilm gagyi végső harcát, bár szerintem nem ők találták ki, de ez mindegy igazából.

 32. Utálom a Marvelt. DC fan vagyok. De ez a Civil War jó volt. Főleg mert jókat röhögtem a poénokon. Bár attól még fizetnek neked igen. És régebben nem csak blockbusterekről szólt a blog!

 33. Amúgy nem sok normális filmről van érdemi írás valóban, csak ezekről a szarokról. Múltkor is mondta Human, hogy megnézte a Blood Father-t, tök jó film szerintem, aztán semmi.

 34. Nem elhittem, tudtam eddig is. Most pedig te magad is leírtad, ott van felül a bizonyíték.

  (Persze csak viccelek, de én nem nevezem trollkodásnak az olyan csúnya szó :D )

  Mondjuk be kell valljam a BvS meg a SS filmek körüli negatív kritikákat látva már elgondolkodtam, hogy miért vannak ennyire lehúzva. Oké szarok, én is látom, de ez a gyűlölethullám számomra meglepő ami azt a két filmet övezte. De nyilván teljességgel röhögcséges (túl sokat nézem a Volt-ot a kisfiammal :D ) lenne azt gondolni, hogy neked fizet bárki is.

 35. A nyarat meg egy nem blockbuster film nyerte a Csontok és skalpok. Az bitang jó volt. Tudom, sok nethuszár letudta év elején, de én kivártam a mozibemutatót. Milyen jól tettem. :D

 36. Abelh :D “na jövök én mint fizetett marvel bérenc” egyèbként igazat adok humannak! Ti kit tetettek volna a többi helyre? A Ghostbusterst? Alice-t? Vagy a botrány szar Apokalipszist? Netán a teknöcöket?? Siralomház volt ez a nyár

 37. Már várom “a független filmekben van a jövő”-s kommenteket amúgy. Nem azért, hogy beléjük kössek; a blockbuster-felhozatal siralmas volt, ez a nyár uborkaszezon volt, de akadtak jó filmek – mondjuk senki sem mondta, hogy nem – csak nem a blockbusterek terén. Meg leírhatnám én is még egyszer, sőt még sokszor, hogy mennyire szarok voltak, de már komolyan fájna ezt szajkózni. Új fajta minősítésként azt tudnám mondani, hogy tulajdonképpen nekem is olyan film lett a nyár filmje, aminek köze sincs a blockbusterekhez.

 38. “Revenant, Interstellar és hasonlók a legszórakoztatóbb látványfilmek” Váááááát?! Végül is csak míg az egyik konkrétan megsiratott, a másiknál pedig könnybe lábadt a szemem. Egyáltalán nem mondanám őket szórakoztatónak, főleg mert olyan mély, velőig hatoló mondanivalóval rendelkeznek, hogy kisül az ember lelke. Mesterművek ezek, ha nem az utóbbi X év legzseniálisabb blockbusterei, amik mégsem azok. (Drámafaktor lvl 200)

 39. nem értem milyen mély dolog van a revenantba. inkább a “próbálok mély lenni de csak szép vagyok” sütött róla (szerintem)

 40. Só: szerintem itt a szórakoztatót nem szó szerint, könnyesen röhögősen, vagy viccesen kell érteni, hanem hogy leköti a figyelmedet, érdekes, jó, és (talán, ami a legfontosabb) élvezhető is egyben.

 41. Sajnos, ahogyan többen írták már, ha a nyári blockbustereket nézzük, akkor valóban gyenge év volt ez. Nekem is a fenti három a kedvencem, bár nálam Civil War talán előzi a ST:B-t, (Bár nagy TOS rajongóként azt is nagyon bírtam). Amiket még ide raknák – és kommentekben sem láttam említeni – az a Dzsungel Könyve és a Deadpool, igaz egyik sem nyári film. Viszont látványfilmek terén mindentől függetlenül a Dr. Strange-be és a Zsivány egyesben még továbbra is bízom. (És a Hét metsrelövész is egészen szórakoztató lett)

  Amúgy pedig szerencsére “kisebb” (és magyar) filmes fronton azért egyáltalán nem volt ez olyan rossz év: Hunt for the Wilderpeople, Swiss Army Man, The VVitch, Invitation, Green Room, Tiszta Szívvel, Hurok, Kút, Tökéletes Nap, Emlékezz!, Csontok és Skalpok (igaz ezt én még éppen tavaly láttam), Vaksötét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.