The Accountant: hétfőn, kedden, szerdán…

Nem azt mondom, hogy A könyvelő odabaszott, de ha több ilyesmi akciófilm érkezne, az elég jó lenne. Talán még ennél kiemelkedőbb darabok is készülnének. Amúgy nem rossz zsánerfilm, csak túl közel van a közepességhez.

The Accountant

A történet röviden: van egy könyvelő, akiről annyit tudunk, hogy jól funkcionáló autista, és nem mellesleg az alvilágnak segít tisztára mosni pénzt. Mivel az apja keménykezű katona volt, így a fiú a betegsége ellenére olyan képességekkel kezdte a felnőttséget, ami jelentősen minimalizálta a szakmájából adódó veszélyt. Az életét felforgató csavar mégsem onnan érkezik, hanem egy legális munkájából, ahol elég kemény titkok derülnek ki, és emiatt nem csak ő kerül veszélybe.

Ami nagyon tetszett, hogy a karakterépítés nem 1 perc volt. Nem az egyik akcióból botlottunk a másikba, hanem mindent megalapoztak, bár egy kicsit sok mindenből állt össze a kép a végére, de működött. Vagyis többnyire működött, mert néha elég furcsa volt a vágás, mintha átléptek volna dolgokat, vagy tovább ki kellett volna tartaniuk, de nem volt rá idejük.

The Accountant

A másik, ami rohadt jó volt: a profizmus. Nem voltak 10 perces menekülések, vagy végtelen golyók, és mint a John Wicknél, úgy itt is mindenki le lett rendezve. Avagy földre kerülés után is kaptak például fejbe egyet, csak hogy biztos legyen az állapotuk. Mondjuk szemben a Wickkel itt azért nem voltak olyan tiszták az akciók. Bár Affleck is volt olyasmi kiképzésen, mint Keanu, szóval lehet nem rajta múlt, egyszerűen csak a rendezői koncepció volt ez a Greengrass másolás.

A profizmusra a legjobb talán a (spoilermentesen fogalmazva) megmentős jelenet volt. Viszont ide illik, hogy olyat is csinál Ben karaktere, aminek tuti lenne következménye, mivel kilóg a realista filmből, és arról egy szó sem esik, inkább más szálakat emelnek ki… Sőt, ha az ember elkezd kérdéseket feltenni, akkor a film széthullik.

The Accountant

Igazából nem is tudnám ennél konkrétabban megmondani, hogy miért éreztem közepesnek a végére, mert annyi pozitívum volt benne. Talán a túltöltöttség miatt? Sokat markoltak, és értem miért volt szükség karakter szempontból a nyomozós szálra, de szerintem az már nem kellett volna bele. Mondjuk így sem bántam meg, hogy megnéztem.

21 hozzászólás a “The Accountant: hétfőn, kedden, szerdán…” bejegyzéshez

  1. @rr: ez kicsit olyan, mint amikor a nagymamamat felhivom (egy ido utan) es egybol azzal kezdi, hogy lebasz, hogy milyen regen hivtam.

  2. 7/10

    A könyvelő 7/10

    Szerettem hogy sok háttér sztori volt jól Megmagyarazta hogy miért olyan jo bunyos es penzmoso. :))

    Mindket csavarra rajottem mielott lelepleztek. Jo volt megcsinalva telefonos csaj szinkronja. :)

    Spoiler SPOILER ALERT

    robotos hangja volt mint a telefonokban vagy gps-ekben a hangok
    Ezt a szinkron is visszaadta ezért hamar leesett hogy valószínűleg a puzzle darabos lanyka lehetett a segítő.

  3. Kivételesen minden szavaddal egyetértek Human, szerintem is 7/10. A profizmus engem is a John Wickre emlékeztetett és a nyomozós szálnak konkrétan annyi értelme volt, hogy a Könyvelő múltját bemutassa, megjegyzem kissé tankönyv szerűen felmondva.
    Egyébként meg több ilyet a moziba!

  4. “Sőt, ha az ember elkezd kérdéseket feltenni, akkor a film széthullik.”

    ez jó pont.

    amúgy tényleg tipikusan 7/10 és a jó építkezés és az ügyes akciók húzták fel, csak az esetlenkedés meg le.

    kellett volna egy ügyesebb vágó, vagy dramaturg, mert teljesen ad hoc kúsztak be a flashbackek, aztán meg hirtelen a film háromnegyedénél egy karakter elmesélte a fél előzménytörténetet. wtf, azért ez elég amatőr húzás volt.

    a két csavar közül az első meg kilométerekről látszott, a második meg teljesen banális volt, amin tényleg ha elkezdesz gondolkodni felröhögsz.

    +

    1. akciójelenetek. nekem nagyon tetszettek, gyorsak, letisztultak, profik voltak kivitelezésben és megvalósításban is.

    2. Affleck nagyon jó volt, de amúgy is erős gárdát rántottak össze.

    3. érdekes a főszereplő és a felállás, hiába túlságosan szuperhősös alapszitu

    4. szerintem kiváló humora van a filmnek, többször hangosan felröhögtem.

  5. En is orulnek tovb kritikanak. Ez nem leb@szas, csak tenyleg igy erzem. Hivj vendegirokat. :)

  6. Igen, nekem is jobban bejött, mint a JR2, azt kicsit elrontották. Ez elég jó volt, csak a visszaemlékezés jelenetek voltak átmenet nélküli bevágások, viszont a karakter(ek) megalapozása jó volt, az akciók szépek, az operatőri munka pocsék. Utálom, mikor rángatják és nem tudom az akció szépségét kiélvezni, mert alig látok valamit.
    Béla jól teljesít akció szerepben is.
    Sajnos a krimi szál elég gyenge lett, a két mellékszereplő kilétét elég gyorsan kitaláltam, valamint a főgecit sem volt nehéz kikövetkeztetni.

  7. Wittgen

    Elejen is rá gondoltam amint megjelent ismert sorozatszinesz tuti rossz fiu aztan valamiert azt hittem meg se lehet gonosz de amiutan meghalt a noci megint gyanús lett. :)

  8. Nekem meglehetősen tetszett a film, és teljesen egyet értek a fent leírtakkal. :)
    Hogy is van az a mondókája hogy “Hétfőn henyélünk Kedden …” Nem ugrik be, légyszi valaki segítsen!?

  9. Szerintem meg kifejezetten kiemelkedik a középszerből, bár nem volt tökéletes koránt sem, de végre egy korrekt kis akciófilm, idén híján voltunk ebben. Nálam 8/10

  10. Hétfőn henyélünk, Kedden […], Szerdán szeretünk, Csütörötkön csücsülünk, Pénteken pipázunk, Szombaton szunyálunk, Vasárnap titeket vendégségbe várunk.

    A keddre nem emlékszem! ;)

  11. Hétfön henyélünk
    Kedden kopogunk
    Szerdán szeretünk
    Csütörtökön csüggedünk
    Pénteken pacsizunk
    Szombaton szökkenünk
    Vasárnap vigadunk
    Titeket mindennap vendégségbe várunk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.