A Legendary Entertainment megvette a Dűne jogait

A Legendary az Universallal közössel birtokolja a tévés és mozis jogokat, avagy nyitva az út egy új adaptációra. Még nem tudni kivel és hogy képzelik el, de nyilván franchise, avagy minimum trilógia terveik lehetnek szerintem. Csak ne basszák el?

Az utóbbi két évben ezekhez volt közük: Blackhat, Jurassic World, Straight Outta Compton, Steve Jobs, Crimson Peak, Krampus, Warcraft. (régebbről sci-fijük az Interstellar pl.) Bár rendezőket sokszor jól választanak, de…

36cdc8b27c2aef8d47fb0a85f9720312

A teljes PR bejelentés a tovább mögött.

LEGENDARY ENTERTAINMENT ACQUIRES RIGHTS TO FRANK HERBERT’S CLASSIC SCI-FI NOVEL DUNE

Burbank, CA – November 21, 2016 – Legendary and the Frank Herbert estate have reached an agreement granting the production entity the film and television motion picture rights to the beloved novel DUNE, one of the most revered science fiction novels of all time. The agreement calls for the development and production of possible film and television projects for a global audience. The projects would be produced by Thomas Tull, Mary Parent and Cale Boyter, with Brian Herbert, Byron Merritt and Kim Herbert serving as executive producers.

Set in the distant future, Dune tells the story of Paul Atreides whose family accepts control of the desert planet Arrakis. As the only producer of a highly valuable resource, control of Arrakis is highly contested among the noble families. After Paul and his family are betrayed, the story explores themes of politics, religion, and man’s relationship to nature as Paul leads a rebellion to restore his family’s control of Arrakis.

Dune has long been considered the crown jewel of science fiction properties. Its legacy and influence is witnessed in everything from STAR WARS to THE MATRIX and often referred to as the science fiction version of LORD OF THE RINGS with its sprawling world and multi-dimensional politics.

The agreement was negotiated by Mike Ross and Jen Grazier on behalf of Legendary and Marcy Morris and Barry Tyerman of JTWAMMK on behalf of the Herbert family.

About Legendary Entertainment
Legendary Entertainment is a leading media company with film (Legendary Pictures), television and digital (Legendary Television and Digital Media) and comics (Legendary Comics) divisions dedicated to owning, producing and delivering content to worldwide audiences. Legendary has built a library of marquee media properties and has established itself as a trusted brand which consistently delivers high-quality, commercial entertainment including some of the world’s most popular intellectual property. In aggregate, Legendary Pictures-associated productions have realized grosses of more than $13 billion worldwide at the box office. To learn more visit: www.legendary.com

human
írta
2016. 11. 22. 02:52
megjelenés
9
hozzászolás


9 hozzászólás a “A Legendary Entertainment megvette a Dűne jogait” bejegyzéshez

 1. Nem szeretném.

  Még a Dűnéből lehet valami értelmeset forgatni, bár szerintem már az is sorozat-formátumban (like GoT) ütne, de a Messiás egyáltalán nem film-alapanyag, a Gyermekek és az Istencsászár meg pláne.

  Talán az Eretnekek és a Káptalanház alkalmas még mozgóképre, de azok meg annyira messze vannak a kiindulóponttól, mint a classic Star Wars timeline-tól az Old Republic Era.

  A Kevin J. Anderson-os tákolmányok feldolgozásától meg az ég mentsen meg minket…

 2. Nekem a minisorozat anno nagyon bejott, ha azt a szintet tudjak hozni, en boldog leszek… Igaz hozzatartozik a dologhoz, hogy csak az elso 2 kotetet olvastam, anno a Gyermekei mar megakadt a torkomon, de lehet csak az volt a gond, hogy tul fiatal voltam, amikor probalkoztam vele… Talana csak ido kell neki, mint a Masodik alapitvanynak… Elsore az se ment… :D

 3. @Csiki:

  Pedig érdemes próbát tenned vele, igazából a 6 kötet az 2 kétkötetes sztorifolyamnak felel meg (2 trilógiának nem igazán lehet nevezni, mert ugyan az első 3 kötetben van közös szereplő (nem akarok spoilerezni), de az utolsó 3-ból az első időben és szereplőkben is kilóg).

  A Gyermekei és az Istencsászár a legkevésbé mozgalmas a 6 kötetből, az utolsó 2 viszont már jobban pörög (igazából jobban minta Dűne és a Messiás).

  A minisorozatról én nem igazán tudok hízelgően nyilatkozni, mert történetben ugyan leköveti hellyel-közzel az első 3 kötetet, de azzal nem tud mit kezdeni, amibe a GoT bicskája is beletört és ez a gyerekszereplők valódi korának követése (a könyvben 9 évesek és így azért ütősebb az egész, mint a sorozatbeli huszonévesekkel, mert pont az nem jön át, hogy mi baja van velük mindenkinek).

 4. Na ez az a franchise, amit jó eséllyel soha nem fognak teljes értékében adaptálni. Tévedés ne essék, a sorozat és Lynch filmje sem rosszak, esztétikailag jól megragadták a világot, de a filozófiai mélységét egyik sem, habár Lynch a maga pszichedelikus módján próbálkozott vele. A regényekben túl sok a belső monológ és a több jelentésrétegű párbeszéd, amit a saját tempójában kell megemészteni, a filmeknek meg előre rögzített ritmusa van, így az 1:1 adaptációk (pl. a sorozat) csak nagy vonalakban felvázolják a cselekményt. Ebből csak úgy lehetne hasonló erejű mozgókép, ha annyira átírnák a jeleneteket, hogy audiovizuálisan is képesek legyenek kimondani azt a komplex gondolatot mint a regény, de ehhez valami Istentelenül tehetséges alkotók kellenének. Szerintem az utódok által írt Dűne Legendái Trilógiával jobban járnának, azoknak sokkal filmszerűbb a ritmusa meg a cselekménye.
  Persze nem mondom hogy ne csinálják, kíváncsi leszek rá még ha kevésbé értékes is lesz, és persze tudom, a film és regény sosem ugyanolyan, de ettől még ugyanolyan mélységet igen is el lehet érni (Kubrick-nak sikerült párszor).

 5. Csak és kizárólag sorozat formájában szabadna hozzányúlni. A filozófia, teológiai, a politikai mélységek és a belső monológok + a fejezetek előtti magvas többértelmű gondolatok adják az egész sava borsát. Olyan sok szálon futnak egy szerre események és ezek olyan szerteágazóak szövevényesek hogy az előttem szólók (GoT) javaslatával tudok maximálisan egyetérteni.

  A mozi erre teljességgel alkalmatlan, hiszen nincsen idő még akár 3 rész esetén sem arra hogy kellőképpen ki tudjon bontakozni az igazi tartalom. Helyette viszont sekélyes és látványelemekkel kiegészített nyál várható, valamiféle hűűha gondoltra felépítve amit pont leszarnak a rajongók.

  Én a magam részéről óriási hibának tartom hogy mozifilm formátumban gondolkodik bárki a Dűne kapcsán. Igénytelenség netovábbja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.