10 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés 535: Vadnyugati szellemek” bejegyzéshez

  1. A guardians trailerbe bármit rakhatnak szerintem, ott James Gunn az aki miatt jó lesz, neki még a korai zs-horrorjai is szerethetőek.

    A spectral egy teljesen korrekt kis egyszernézős akciófilm, ígéretesen kezdődik, de a végére kicsit kólofgyuti 100 érzetem volt. Nagy előnye inkább az, hogy ha nem is a karakterek mélyek és kidolgozottak, de sikerült karizmatikus színészeket találni a szerepekre. Budapest egyébként semmilyen szinten nem Budapest hanem Moldova, de vicces látni a digitálisan felpimpelt fővárost. A háborúban lerohadt épületeket azért nem kellett mindenhol túl cgi-olni szeretett fővárosunkat ismerve. Imdb-n 6.7, szerintem 7-et simán megér, a vége kicsit lehúzza.

  2. Westworld témához:
    – Ha jól emlékszem elhangzott, hogy napi 40 ezer dollár a tarifa, szóval kesselnek rendesen a vendégek. Plusz azt is elmondták, hogy azért alkalmazzák a csontokat és szöveteket az androidok megépítéséhez, mert nemcsak közelebb hozzák őket az emberekhez, hanem olcsóbbak is. Ott ahol egy lézerpisztollyal “javítják ki” a sebeket, a napi mészárlás szerintem bőven belefér.
    – Én nem tudom mi olyan meglepő abban, hogy az androidoknak vannak fájdalmaik és meg tudnak halni?!?! Ha képesek beléjük érzelmeket programozni, akkor olyan mechanikus ok-okozati összefüggéseket gyerekjáték leprogramozni, mint hogy egy hasba szúrás esetén x mennyiségű “vér” elfolyása utána kapcsoljon ki az “agy” vagy valamilyen szerv sérülése esetén haljon meg az illető. Ehhez szerintem nem kell nagy képzelőerő… Dolorest konkrétan felvágta Logan, mégsem halt meg, ez pedig alátámasztja a podcastben elhangzottakat, hogy hasbaszúrásba nem lehet belehalni. De van olyan hasbaszúrás amibe x idő után bele lehet halni. :)
    – A 2. részben amikor William megérkezik a parkba, a kísérőjének mondja, hogy azt hitte itt nem eshet baja, mire a válasz “egy bizonyos mértékig”. Tehát egymás pofozása, kisebb sérülések okozása simán benne van a pakliban, és az szerintem mindegy, hogy vendég vagy android követi.
    – A pisztolyról meg annyi, hogy már manapság is kísérleteznek intelligens fegyverekkel, szóval szerintem ez sem olyan vészes.

  3. amit a westworldről gondoltam azt leírtam úgyis a junkien hosszabban, azt nem hozom át ide, csakannyit hogy szerintem teljesen rendben van hogy ilyen “technikai szőrszálhasogatásba” is belementek. Egyrészt mert (a rengeteg érdeme mellett! tehát én is alapvetően pozitív vagyok) azért ez a sorozat azért bőven nem akkora nagy filozófiai megfejtés mint azt jópáran hajlamosak neki tulajdonítani, másrészt meg magukra vessenek, mert ezekkel mit rejtélyeskednek (két szélsőséges léptékbeli példaként, hogy működnek a fegyverek, illetve mi van a külvilággal) Ezekre vagy adhattak volna valami kamu választ ha akarnak (mittomén, mind hogy a star warsban van gravitáció az űrhajókban osz’t jónapot) , amúgy ezért is volt furcsa hogy amikor robbantással jöttek ki az első pár rész valamelyikében a börtönből, akkor ott mutatták a vezérlőtermet hogy ezt ott “engedélyezik”. Én teljesen meg voltam győződve hogy legalább az évad végére szép lassan összerakják nekünk hogy működik ez a világ és aztán ez nem történt meg. Na mindegy)
    A külvilágnál pedig joggal merül fel a nézőben hogy ha ezt annyira nem mutatják akkor ennek tuti lesz még jelentősége (valami 5 évadban megy a gondolkozás…)

    Csak itt olyan gondok vannak hogy pl. én a Lost-ból annak idején csak epizódokat láttam, aztán pár éve nekifutottam (nem mondom hogy a második évadnál elkaszáltam de egyelőre még nem folytattam :) De közben mivel rohadtul idegesített rákerestem olyanokra hogy mi is lesz majd az a törgő-füstölgő cucc amit mindig csak a szereplők látnak én meg sose… és nem is lett rá válasz. Ami azért nem csodálom ha sokaknak nem tetszik (és ez nyilván egy apróság, de a komolyabb dolgokat nem akartam magamnak sem lelőni hiszen majd még egyszer szeretném végignézni)

    Meg mintha a Westworldnél is azért volt az 1-2 év csúszás a forgatásban mert közben kiderült hogy azért ez még nincs egészen összerakva (azaz neki kellett állni a forgatókönyv polírozásának – állítólag a pilotban ezért sem minden olyan mint utána) és most is inkább ilyen okok miatt kell enyni időa következő évadig (azaz a vázlatpontok ugyan megvannak 5 évadra előre csak nem olyan könnyű őket összekötni… ami azért rejt magában veszélyeket)

  4. Ja, és még a múltkorihoz (ott nem volt ídőm írni amikor hallgattam)
    – Bélával egyetértve, a Highlander jó volt, és igen, az olyan dolgok miatt is mint az akváriumos váltás a jelenetek között :) Egyébként szerintem a trmészetesen kiváló Sean Conneryn kívül is jók voltak a többiek is, illetve jól illettek ahhoz a karakterhez amit hozniuk kellett (Christopher Lambert akkoriban nekem “húzónév” volt más filmekhez is :) A Kurgan meg mekkora főgonosz volt már, igazi megtestesülése annak hogy egy főellenség az nézzen már ki így (meg mint a Van Damme filmekben Bolo Yeung meg Tong Po (ott nem is emlékszem a színész nevére :)

    – wayne beszólásán pedig a John Wickes csávóra hogy “uncredited director” szakadtam a röhögéstől :))

    Szóval természetesen jók voltak a podcastek, várom majd a Star Warsot követően is! :)

  5. A két legtöbbet emlegetett kérdés amibe Westword-ös témában bele lehet futni mostanában, az a pisztolyok működése és hogy mi lett Logannel a pucér lovaglás végén.
    Én úgy álltam neki a sorozatnak, hogy hallatom, hogy rendben van és nagy valószínűség szerint kap 2. évadot. Aztán egy szabad szombaton ledaráltam a 10 részt. Lehet, hogy így darálva más az élmény, de bennem fel sem merültek ezek a kérdések. Teljesebb lenne az élmény ha a szűk 10 részből valamelyik azzal megy el, hogy kapunk valami szájbarágós magyarázatot ezekre?
    Egy fps-ben is nagyon hamar repetitívvé válik a játék, ha az ellen minden kill után ugyanúgy dől el, a változatosság akár direkt feature is lehet elvégre kontrollált környezetben működik a dolog (lásd. szabadulás a cellából).
    A Logan kérdés is tök értelmetlen. William felülkerekedett rajta a további sorsa (szerintem) történetünk szempontjából lényegtelen.
    A hangsúly az androidokon és fejlődésen van. Én jobban örülnék, ha ez lenne (maradna) a központban a következő évadokban és nem a technológia magyarázása lenne a fontos.

    A láttuk “rovatban” a filmválasztás mögött van valami tematika, mert látszatra elég random filmek kerülnek elő, akár nagyon régről is, miközben valamelyikőtök ki is hangsúlyozta, hogy már vagy fél éve nem volt moziban. Mondjuk megértem, mert nem valami acélos a felhozatal mostanában de azért csak találni valamit. Vagy a mostani filmek jó eséllyel pályáznak egy 2-3 év múlva érkező nyilvános vetítés láttuk részébe?
    Amúgy jó a podcast. Hajrá, hajrá! :)

  6. @ntsc: akkor a két dologra:
    – a fegyverek működésén teljesen értelmes, mert egyrészt ez eleve egy jogos kérdés :)) persze hogy érdekli a nézőket de másrészt ahogy írtam is, maga a sorozat is elkezdett ilyenekkel foglalkozni, pl. amikor MiB kitörni készül a börtönből, ott a vezérlőteremből engedélyezik a robbantást.
    Ellenpéldaként írtam a Star Warst, ott a néző egy olyan világba kerül ahol az űrhajókon belül van gravitáció, van erre valami kütyü azt kész.
    – Logan kérdését meg elég bátor dolog leértelmetlenezni, főleg egy évad után, főleg egy ilyen sorozatban ahol bármikor előhúztak már eddig is bárkit :) Van olyan teória hogy pl. az ott már csak egy host másolat volt. Egész biztosan a hátralévő évadokban még elő fog ez kerülni, William múltjával együtt. Az is elég bátor dolog hogy “történetünk szempontjából lényegtelen” mikor kb nem is tudjuk miből fog állni a tervezett kb 5 évad története. Tuti lesz majd külvilág is, és hogy az milyen volt 30 évvel ezelőtt, a cég hatalmi viszonyai, stb.

  7. spedway: Imádom a ‘Ehhez szerintem nem kell nagy képzelőerő…’ jellegű kommenteket. :) Nem hülye vagyok, csak -már elnézést- én már előrébb járok. A kérdés az lenne, hogy ha egy android öntudatra ébred, azaz nem előre programozott elvek alapján működik tovább, akkor vajon pont azt nem képes realizálni, hogy neki nem kell ‘meghalnia’ csak azért mert felhasították a hasán a burkolatot?

    bvr: Igen. Ebben különbözik ez a dolog nagyon. A Star Wars-al ellentétben nem mesének állítja be magát, hanem el akarja hitetni, hogy ilyet lehet csinálni, és ehhez sok esetben technikai részletekkel is szolgál. Emiatt az ember nem tud nem gondolkodni ezeken a dolgokon.

  8. Silver42 amiről te beszélsz, az a Terminátor, nem az öntudatra ébredező, valamit sejtő android. :) Az pedig számtalanszor kiderült, főleg Maeve által, hogy pontosan tudták, mi kell ahhoz hogy meghaljanak (leálljanak ugye), vagyis annak elkerülésére – még? – nem képesek. Mivel emberire vannak építve, a fájdalom érzet pedig a legalapvetőbb beléjük programozott tulajdonság, ezért valószínűleg ennek semlegesítésére csak később lesznek képesek. Amiből ízelítőt mutatott az a csaj, akinek a kezét beszorította az ajtó. Aztán az utolsó jelenetben megmutatták, milyen elegánsan áthidalta a problémát. :)

  9. @bvr: Pontosítanék: Én csalódott lennék, ha a következő évadok a most felvázolt múlt kibontásával foglalkoznának. Tudod, hogy hová fut ki William sorsa és hogy az “öregkori” jelenetekben nem nagyon láttuk Logant. Ezért írtam, hogy történetünk szempontjából lényegtelen, mert tudod, hogy William lesz a vezéregyéniség és a “cégvezető”. Ha mondjuk lenne pár rész ami a tényleges hatalmi harcot mutatja Logan és közte, nekem inkább fillernek érződne.
    Sokkal érdekesebb folytatás lenne szerintem, ha ott venné fel a fonalat a story, ahol az első évad véget ért és max. minimális flashback-ek lennének a múltra, amik inkább hozzáadnának a főszálhoz és nem elmagyaráznák az eddigieket.

  10. Csakhogy ez egy sorozat, itt nincs lecsupaszítva “egy történetre”, mégha Téged annyi érdekelne is belőle. Ezért írtam azt a junkien, mert azt én is úgy gondoltam hogy ez az évad leginkább Ford személyes drámája volt ami persze szorosan összefonódik a “robotok” öntudatra ébredésével, és persze, ha ez egy másfél-két órás film lenne akkor ahhoz ez pont jó is. Csakhogy ez egy sorozat, valami 5 évadra tervezve évadonként 10 résszel, itt rengeteg minden mást is ki kell bontani (szereplőket is, a világot is)
    De egyébként szerintem ki is lesz, van máris egy csomó lyuk a sztoriban amiből néhány biztosan fontos, arra tuti vissza fognak térni. Meghát eddig is az volt hogy jópár dolgot utólag forgattak meg, szóval most még azt sem egyértelmű megmondani mi igazán fontos és mi nem.
    Valamint ahogy már korábban is írtam, itt a külvilág előbb-utóbb biztosan be lesz hozva, amiről eddig sejtelmesen keveset tudunk (ez a 30 év eleve egy érdekes választás) Pl. mi van ha majd az derül ki (csak hogy egy elborult dolgot mondja) hogy ez az egész csak egy szimuláció? (ami egyébként egyáltalán nem annyira elborult, a szuperintelligenciával foglalkozók szerint amit ez bekövetkezik ez a teljesen logikus továbblépés
    (márpedig itt eddig azt láttuk hogy a mesterséges elme elfér egy olyan kicsi helyen mint egy valódi agy. Képzelhetjük ebben a világban mire képesek a szuperszámítógépek a szerverfarmokon)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.