Alien: Covenant-előzetes: a recept hozzávalói megvannak?

Ridley Scott talán most igazat mondott, legalábbis a trailer alapján tényleg full alienes lesz a film. Egy csapat valami furcsa bolygóra érkezik, és a fekete-plotmassza mellett bizony tojás és arctámadó is lesz. Meg sok vér, hiszen R besorolású.

A szereplőgárdát nekem szokni kell, főleg a főszereplő csajt. Amúgy Fassbender 2 robotot alakít, nem csak simán Davidet, azért van ennyi jelenetben, mivel az új csapattal is érkezik egy abból a szériából.

Az előzetes a tovább mögött.

119 hozzászólás a “Alien: Covenant-előzetes: a recept hozzávalói megvannak?” bejegyzéshez

 1. Az első snittnél lévő zene nagyon emlékeztetett arra, mikor az Alien Isolation-ben várunk először a tranzitvagonra. Szinte egy az egyben ugyanaz. Amúgy a fényképezés megint csak gyönyörű, ahogy az izolált hangulat is nagyon átjön.

 2. Szóval ez olyan lesz, mint a Force Awakens, hogy az előző részekből lesz összegyúrva egy új? Legalábbis a trailerből erre lehet következtetni.
  Megérkezünk egy bolygóra, ahol találunk egy lezuhant idegen hajót, megnézzük, kinyitjuk amit ott találunk és elindul a káosz, de egy nő mindig a legerősebbnek bizonyul mind közül.
  Ezt most fogjuk látni harmadszorra. A körítés azért nyilván más lesz, arra kíváncsi vagyok.

 3. Az előzetes tanúsága szerint itt is csúcsra lesz járatva a nosztalgia, értsd: Scott szemérmetlenül lop még saját magától is, abból az időből, amikor még összejött neki 1,5 jó rendezés, azt 35 éve abból él. Ha nem lenne kiírva, mindössze a felvonultatott kreatív belterjesség alapján azt hinném dizni-termék ez is. De úgy tűnik ez a minden folytatás egyben rimék, avagy gyártósoron termeljük a másolat másolatának másolatát, már egy önálló trend bóvlivúdban. Az egyetlen figyelemreméltó elem, hogy Faszbenderből 2 is van, már ha igaz. Persze ha csak feleannyira ostoba a forgatókönyv, mint a prométeuszé volt, úgy ez is kihasználatlanul marad majd.

 4. A receptbol epp a legfontosabb elemet dobtak a kukaba. Az elso alienbe az volt az egyik fo izgalom forras hogy barki meghalhatot es mielott beultel a moziba fogalmad se volt ki fogja tulelni. Erre itt a kb a legenyseg felenek a halalat mutatjak vagy utalnak ra. sok izgalmat nem hagytak a mozira. Kivancsi vagyok erre a trailerre milyen reakciok lesznek ha mondjuk doomsday egy ropke kepkockaban valo bemutatsa ugy kivagta a biztositekot sok embernel. Masreszrol meg sok scifi horror nincs mostansang, ugyhogy meg igy is valoszine nezos kategoria lesz.

 5. “Am I the only one who thinks the story of the Engineers would be far more interesting?”

  “WHY NOT pursue the engineer storyline. Why not explain why they created the Alien. This looks like nothing new.”

  “To be honest im far more interested in the Engineers.Aliens killing stupid scientists is played out”

  Hát rohadtul egyetértek velük.

 6. Azon gondolkozom, hogy unalmas-e az, hogy már megint egy csapat érkezik egy bolygóra és aztán sötét folyosókon futnak a szörnyek elől… De nem, ebből bármennyi jöhet, jöjjön csak! :D

 7. Igen, ez a Prometheus 2, mert nagyon nem tetszett se a nézőknek se a kritikusoknak az 1. Mondom ezt úgy, hogy sajnos. Én is azt vártam, hogy lássuk a Paradise-t erre ez csak egy jobbfajta belezős film lesz. Persze alapból mozis, csak azért csalódás.

 8. Gery, ez a Prometheus 2, csak az mivel kritikai bukta lett, ezt nem lehetne úgy eladni. Szóval ez Prometheus folytatás és Alien előzmény film.
  Amúgy meg nagyon várós, végre egy véres szörnyfilm, remélhetőleg ilyesztő is lesz és komor hangulatú. Hajrá!

 9. Az Alien és az Aliens azért volt jó, mert sokáig sejtetett, majd aztán a “mindent bele” koncepció érvényesült. Ha ez itt megvalósul, akkor nem lesz gond.

  Kíváncsi vagyok, hogy akkor a Life hogyan teljesít majd, amit ugye úgy brandinglenek, hogy az Alien hatására született meg.

 10. Nekem nagy elvárásaim már régóta nincsenek ezzel az univerzummal kapcsolatban, pedig a kedvencem. Az eredeti trilógia minőségét (történetben) megközelíten sem fogják soha, ezt jobb, ha mindenki elfogadja.:D
  Ezzel együt én is azt mondom, mint Sparrow, Alienből bármennyi jöhet.

 11. Amennyire vártam, ez alapján ez akkora csalódás. Tényleg mintha az előző filmek lennének.
  Tök gáz, hogy mivel a nézőknek félrement a Prometheus ezért nincs más megoldás csak az újrázás meg eladni azt ami egyszer már bejött? Tényleg jöhetne az Alien 5, abban talán még lesz ötlet.

 12. Elég érdektelennek néz ki, de megtekintése után kedvem szottyant megnézni a Moulin Rouge-t.

 13. fcksake

  Állítólag ez a Ripley-másolat a valódi Ripley anyja lesz. Lehetne még egy előzmény-spin-offot is kanyarítani ehhez, amiben Ripley puritán telepes ük-ük-ük-ük-üknagyanyja is harcol az alienekkel, mondjuk predator közvetítéssel.

 14. A hype után valami ütősebbet vártam, igazából nekem is az az érzésem, hogy “ezt már láttam, nem is egyszer”. A trailer amúgy nem tetszik, sokat elárul, ahogy azt már korábban más is említette. Illetve a zene baromira nem megy hozza (szerintem).

 15. Szerintem 1 db trailer alapján azt mondani, hogy jó lesz, az pont ugyanakkora baromság, mint azt mondani, hogy szar lesz.

 16. Az első rész miatt biztos hogy nem nézem meg moziban, jó lesz 2 év múlva a mozi+-on kedd este :D

 17. Jó lesz ez, szeressük az ilyen filmeket. Én csak akkor lennék csalódott ha kiderülne hogy David tenyésztette ki az Alieneket, mert az emberi természetet kiismerve rájött, hogy sok a köcsög.
  Ijesztő a gondolat, hogy 2017-ben már szöx közben sem vagyunk biztonságban. De meg is érdemli aki védekezés nélkül egymásnak esik a zuhany alatt.

 18. Ez inkább Alien 5, mint Prometeus 2, ami sajnálatos, mert arra jobban kiváncsi voltam, mint erre. Ez picit ilyen Alien-Aliens hibridnek tűnik.
  Egyébként a Prometheus nekem nagyon bejött, még úgy is, hogy a Fox elbaszta a vágást és Scott aztán nem csinált rendezőit belőle. A BvS-ből is hiányzott egy rakat cucc, de az Ultimate pótolta a nagyját és mindjárt értékelhetőbb filmet kaptunk.

  Ez a film lehet jó, lehet rossz, az egyetlen kifogásom, hogy nem ezt vártam az univerzumban…

 19. @Cooper A lezuhant hajót elég nehéz lett volna kihagyni, mivel az itt látható Engineer gép nagy valószínűséggel az lesz amit David és Shaw elkőtött. David ugye említi, hogy tudja vezetni és láthatjuk is, hogy zökkenőmentesen felszállnak így elsőre, a becsapódásból ítélve történhetett valami azon a hajón…A másik meg, hogy visszatérő motívum :).

 20. Most azt mondja el nekem hogy ez a Prometheust folytatja vagy az Alient kezdi el. Vagy most hova tartozik. Mert a pro-ban egy másik féle xenomorph volt mint az Aliennekben ami a végén a teremtőből jött ki. Honnan akkor az Alien tojás? Ez az az űrhajó amivel Shaw-ék elmenekültek a bolygóról, ezek szerint ők hozták magukkal az alien tojást? De akkor ez miért nem volt benne a Prom.-ban. Elégé kuszának tűnik ez nekem előzetes alapján, meg gondolom megvan az is ami belerepül a csávó fülébe a gombából, az is olyan lesz mint a prom.-ban. Tehát akkor két faj lesz? Hol van a királynő ami rakja a tojást, vagy az a királynő ami a prometheus végén előjött. De az elvileg a bolygón maradt, hiszen ők elrepültek onnan az űrhajóval. Hát én nem tudom mi jön ki ebből.

 21. Ez a prometheus újra felvéve, más helyekkel más színészekkel…. bár fassbendert lecserélni lusták voltak :D

 22. Nagyon rossz bemutató– egy közepes B filmet mutat, remélem nem az lesz..
  A zene is katasztrófa 90 es évek B horrorjaiban volt ilyen zene DVD-n

 23. Nohát, egy újabb film, amiben egy csapat kutató-tudós idegen bolygóra érkezik, és az ottani idegen ragadozó egyesével lemészárolja őket.

  Next.

 24. Sajnos megint igazam lett. Egy régi filmet simán újraforgattak. Újdonság? Max. az, hogy most már minden látványosabb. Új ötletek? Nem kell. Minden ugyanaz…

 25. @Atesz A lény mindig függ a gazdatest adottságaitól, de itt a Prometheus-os lényt teljesen el kell különíteni a megszokott alienektől. Utalást is tesznek ugye, hogy ez valami kisérleti telep lehet a Prom-ban, ahol kotyvasztanak a gyúrósok.Ott is van mindenhol ez a “black goo”, amivel elkezdenek játszani és tudjuk, hogy folytatódik… A prometheusban egy ilyen kezdetleges óriásbébi facehuggert láthatunk, amit ugye megszül shaw, ami aztán ugye belepetézik a nagy barátunkba és utána már kifejlődötten mászik elő az élien. Lényegében ez is csak egy kisérlet volt, nem is sült el szintén túl jól :D. Na most a tojásos téma meg már az engineerek által maxra fejlesztett biofegyver, a facehuggert nem megszüli valamelyik szerencsés űrutazó, hanem királynő rakja. Na de hogy jött létre az első királynő..? na szerintem ez az amire választ kapunk. :) JA ! Prometheus: Fire and Stone comix sorozat, ajánlom olvasásra.

 26. petimarci-hoz csatlakozva én is ajánlom olvasásra a fire and stone-t, és a prometheus life and death-et is, mert azok ugyan nem erről a filmről szólnak, de sok más egyéb dolgot a helyére rakhat a kétkedők számára is, vagy akár azoknak, akik nem értenék a fekete trutyis vonalat sem. A prometheusban látottak kezdeti dolgok, a biofegyver is korai fázis, amiknek még konkrétan semmi közük a régóta ismert lényeknek. A trailerben látott eltaposott gumóból kiszálló (mondjuk) spóra, fertőzi meg szerencsétlent, amiből úgy néz ki, a Neomorph fejlődik ki, és a pasas hátából mászik elő. Ez már a közvetlen elődje a klasszikus xenomoprhoknak, (H R Giger korai vázlatai alapján ;) de hát láthattuk a tojásos facehuggert is. Ahogy eddig kutakodtam valószínűleg több lény esik egymásnak, de az számomra is elkeserítő lenne, ha David kotyvasztotta volna ki őket a kis házi laborjában. Én is azt remélem, hogy egy királynővel magyarázzák majd a tojásokat. Azt meg főleg, hogy olyan banális logikai buktatók nem lesznek benne mint a Prometheusban, bár nekem az a film is tetszett. Azt se felejtsük el, hogy ez után még lesz egy film, ami közvetlenül a 79-es Alien filmhez fog kilyukadni!!! Mindentől függetlenül engem kilóra “megvett” mert ebből jöhet bőven, főleg majd az Alien 5 fog nagyot szólni, ki tudja ott mit kapunk, mert sztoriban a régi második és harmadik film közé fog esni Ripleyvel és Hickssel az élen!!! Az Avp filmeket meg én személy szerint nem is tartom számon, és ha már sokan a tömeggyártást említik, azokra lehet érteni joggal, de egy Ridley Scott filmre nem hinném, főleg hogy ő alkotta meg ezt az egész univerzumot, teszem hozzá mesterien. Természetesen senki meggyőződését nem akartam leszólni, ez is csak az én véleményem.

 27. Roberto : SPOILER lesznek benne urhajok , nehany dolog amire megint nem lesz semmi magyarazat , cgi alien , paran meghalnak , aztan majdnem mindenki meghal , es valami nyitott befejezes , hogy johessen a kovetkezo resz .

 28. star warsilag ez hová sorolhato nyolcadik utas a halál elött utánn közbe,ehh ez is pont olyan mint az elözö bár ez még tetszik is.

 29. Ebben az előzetesben tényleg az a leggázabb, hogy számos szereplő halálát mutatja be vagy legalábbis sejteti… A második leggázabb dolog benne meg az, hogy tényleg megint lezuhanósat-tojástmegtalálósat-majdnemmindenkimeghalósat játszunk ahelyett, hogy kicsit tovább gondolnák a sztorit. Ennél még az Aliens és az Alien3 is kreatívabb volt… (

 30. Zolaaa88 van olyan leírás, amely elmagyarázza, hogy szakképzett tudósok miért mászkálnak védőruha nélkül a ki..szott idegen bolygón???? Van???
  : )

 31. Kedves Eddy21, szerintem annyi gógyi volt a rendezésben, hogy belélegezhető levegő, vagy egyéb opció végett szkafanderre nem volt szükség…ahogy a cinizmusra sem.

 32. RoyStampler : azert az Alien -hez az Aliens nagyon sokat lepett elore .

  off : Par napja olvasgattam,hogy ha a studio nem szol bele Scott valami olyan befejezest csinalt volna az elso reszhez ahol a xeno beszeli fel Dallas hangjan azt a szoveget, amit Ripley mond el a film vegen es elutazik a fold iranyaba . Lehet most is az hianyzik hogy Scott papanak lehessen NEM -t mondani egy gyenge otletre .

 33. Én inkább a nudizmust szeretem! : ) Amúgy egy kénbányában is van levegő, de a biztonság kedvéért csak felrak az ember egy maszkot.

 34. Eddy21, nyilván sok minden van, ami elsőre furán hat, de ez is egy szempont. Ki kell várni, aztán majd a film után ráérünk anyázni vagy összetett kézzel örömkönnyeket csurgatni…remélem az utóbbi :D

 35. Megnéztem újra, szerintem még mindig jó. De egyébként bármit csinálhat Ridley Scott, úgyis megkapja a fikát. Ha folytatja a sokak által utált Prométeuszt (pl. Tervezők vonal) akkor az a baj, mert “ez nem is alien”, ha meg az alienhez közelít, akkor meg “köszi, ezt már láttuk”. Senkinek nem jó semmi, másfél percből eldöntik sokan, hogy ez mekkora szar. Komolyan, én már csak szórakozásból olvasok kommenteket, mert nevetséges.

  Közeledik egy várhatóan sokakat érdeklő film (star wars, Alien, akármi) és ömlik a fika xd

  Nekem hiányoznak az engineerek, legszívesebben azt a történetet nézném tovább, de úgy tűnik mást kapunk. Majd persze minden kiderül, ha végignéztük a filmet, akármi lehet még ebből. Bizakodom, nem rossz eddig.

 36. @bëiz: nem vitatkozásképpen csak válaszolva.
  Szerintem azzal van baj, hogy azok az emberek látták anno az Alien filmeket remélik, hogy valami hasonló történetvezetésű filmet kapnak. (De távolról se ugyanazt a filmet akarják “újranézni” csak jobb trükkökkel.) Azok se voltak tökéletesek vagy mentessek a hibáktól, de nem akartak “nagyot” mutatni. Nem akartak emberi teremtésmítoszt megkérdőjelezni vagy hitbeli kérdéseket boncolgatni. Voltak amik: izgalmas, véres filmek.
  Most Scott megnézett pár Erich von Däniken videót a youtube-on és azt gondolta, hogy majd megcsinálja a tuti megmondó sci fi filmet. Nem lenne ezzel baj, csak belekeveri egy olyan “film univerzumba” ami egyáltalán nem erről szól.
  Persze megférne a “Prometheus világa” az Alien univerzumban csak olyan erőltetettnek tűnik keverni a kettőt.
  Ahogy írod, közeledik egy sokakat érdeklő film és ömlik a fika. Ezen nincs mit csodálkozni. Az elmúlt pár évben csak úgy ömlenek a remake/reboot filmek és sorra kritikán aluliak. Nincs mit csodálkozni, hogy az emberek szkeptikusak.

 37. khm. ENNYI ALAPJÁN kiábrándító. ez a trailer vacak. úgy mutat túl sokat, hogy csupa olyat látunk, amit már eddig is, folyton, mindig. tuti, hogy első héten nézem majd, de nem azért, amit most láttam.

 38. …ez így egy rakás szarnak tűnik elsőre.Scott bácsi már azt sem tudja mit akar.A Prometheus legalább érdekes volt és provokatív, ez meg egy Alien 2 utánzatnak látszik…amit meg Blomkamp hoz majd valamikor…
  Bocsánat a negatív hangvételemért, a film biztos remek lesz, csak én vagyok már ilyen zsémbes f—.

 39. Ez meg mi a szar volt? Képes ugyan azt megcsinálni mint eddig, abban meg mi a jó? Értem én, hogy új gyereknek minden vicc új, de basszus akkor is, lerágott csont ez már! Mondom ezt a trailer alapján, nagyon remélem ez csak valami beetetés!

 40. Annyi mindent nem tudunk még a sztoriról. Én számomra még az sem egészen biztos, hogy ki lesz a főszereplő, azt vágom, hogy Waterston néz ki annak, de ki tudja. Azt sem tudjuk, hogy Franco-nak vagy Rapace-nak mi lesz a szerepe. Elég sok szereplőt tartalmaz ez a rész. Annyi szereplő lesz ott, mint az aliens-ben is, hogy közülük ki lesz csak töltelék, ki tudja? Lehet lesz akkora meglepi, mint az alien-ben. A látványvilág és a fényképezés gyönyörű. Úgy nézem lesz olyan brutál, mint a 3 vagy a 4. Hozzá kell tennem, hogy alien buzi vagyok. Egyedül a két avp volt, ami nálam is kibaszta a biztosítékot. A három a kedvenc amúgy :).

 41. Tényleg van olyan, aki azt hiszi, ha valahol belélegezhető a légkör, akkor már nem is kell semmilyen védőruha, maszk, vagy ilyesmi? Na, az ilyenek ismét jót fognak szórakozni, és nem értik majd, az 50-nél magasabb IQ-val rendelkező embereket milyen hülyeségek zavarják állandóan.

 42. Most komolyan ezen problémáztok, hogy ellövik a trailerben pár ember halálát? Mégis mit vártok egy alien filmtől? :D Azt, hogy majd a végén kézenfogva ugrabugrándoznak és ünnepelnek, mert megölték az alient? Most megmondom előre, hogy valószínűleg egy túlélője (vagy még annyi sem) lesz az egész sztorinak, pedig el sem lőtték a trailerben… Jó hogy nem már kézen fogva ugraburándoznak

 43. Krumpli: nem az a baj, hogy “ellövik pár ember halálát”, és hogy nem lehetne a szereplők elhullására számítani; a gond az, hogy a trailer azt is megmutatja (vagy legalábbis sejteti), hogy konkrétan ki, és azt is, miként távozik a másvilágra. Az Alien-ben tudtam izgulni a szereplőkért, és meglepődtem a végén, hogy épp ki az az egy, aki túlélte; az Aliens-ben meg pont az volt a meglepő, hogy nem csak egy túlélő volt, de a háromból kettőre nem tettem volna nagy téteket. És így tovább. Ehhez a filmhez meg csinálnak egy ilyen előzetest?!

  Dachande: bocs, jogos, akaratlanul is úgy jött le, mintha gondom lenne az első két folytatással. Az Aliens-t szeretem, az Alien3-at meg sokakkal ellentétben nem utálom annyira. Az pedig közös e két filmben, hogy legalább továbbgondolták a sztorit, és nem ugyanúgy / ugyanazért kerültek bajba a szereplők, mint az Alien-ben.

 44. Élien: tényleg van, aki azt hiszi, hogy az emberek tudnak olyan űrhajót építeni (vagy fognak tudni az elkövetkező 50-100 évben), amivel a naprendszer hátárán túlra lehet majd utazni (már az is elég nagy távolság, arról nem is beszélve, hogy amerre jelenleg a történelmünk halad, előbb írtjuk ki egymást, mint jutunk el akár csak a Marsra), és ott mindenféle félintelligens szörnyekkel harcolni??? Mert aki igen, az jól fog szórakozni, aki meg azt hiszi, hogy 50+ IQ fölött, csak a vérrealizmus számít meg a tudományosan megalapozott dolgok, azok NE NÉZZENEK SCIENCE-FICTION filmeket!
  Ha már azt elfogadjuk, hogy az emberek képesek lesznek ilyen űrhajót építeni viszonylag kis időtávlatban (Prometheus se annyira a távoli jövőben játszódott), akkor ugyan mit akadunk fenn, hogy most van e rajtuk védőruha vagy nincs…

  Besírok ezeken a hülye fennakadásokon…

 45. Tyberius06: szerintem ez nem ilyen egyszerű, mert az emberi test az emberi test, ismert dolog. avagy elfogadni, hogy van egy űrutazásra képes hajó az más, mint az, hogy védőruha nélkül rohangálnak. ha az lenne, hogy az övükön van egy szerkezet, ami megvédi őket, és tényleg nem a szabadban sétálva fertőződnének meg, akkor sokkal kevesebb említése lenne ennek a résznek.

 46. Na most ez akkor mikor játszódik az Alien 1-hez képest?

  Ez a maszk nélküliség nem tetszett, meg a fura mód a perecelés a zuhanyzóban sem hiányzott nekem ehhez a témához. (tudom buzi vagyok :D de engem kizökkentett ez most, bazári volt az a csáp is)

  Jobban örültem volna a Bolygó neve halálban látható csapatnak, a gigászi fegyvereikkel, a mozgásérzékelő jellegzetes zajával, savállós ruhával és sok lénnyel. A 8. utast már láttuk pár csomagolásban.

  Pozitívum a zene és a piros besorolás, de ennyi.
  Abszolút nem hozott lázba.

 47. Nem értelek titeket. Egy rendező, aki megfilmesítette ezt a történetet 1979-ben (?), láthatóan visszatért a gyökerekhez. Megint belekezdett egy új narratívába pár évvel ezelőtt Fassbenderékkel. Emlékszem, akkoriban az volt a baj a Prometheus kapcsán, hogy nem Alien film. Aztán persze lecsengett az efféle “kötekedés”, de most meg ott tartunk, hogy ez sem jó…pedig ez már Alien.
  Abban egyetértek, hogy a trailer sokat mutat, de manapság, amikor a nézők ingerküszöbe jóval magasabban van, mint anno, valamit mutatniuk kell. Ha csak a trailerben látott karakterekből indulok ki, akkor van itt Alien, Aliens és Prometheus is, hiszen sejtésem szerint vannak űrhajón dolgozók (munkás, pilóta), fenegyerekek és tudósok.
  Régen volt már ilyen film és szerintem szükség is van rá. Az igazi suspense használata kezdett már nagyon elveszni (ami az eredeti filmben mesteri), de bízom, hogy itt visszatér.
  Scott elég hullámzó egyéniség, ami a rendezéseket illeti, de azzal, hogy visszatért oda, ahonnan elindult nekem örömre ad okot.

 48. De miért kell le IQ 50-ezni azokat, akik nem akadtak fenn azon, hogy levették a sisakot? Ha tudnak olyan űrhajót építeni, ami átszeli a fél galaxist, akkor miért ne tudnának olyan elemző gépet, ami megmondja, hogy a levegő belélegezhető? (Azon a ponton még fogalmuk sem volt a trutyiról.) ráadásul ezerszer el lett mondva, hogy nem a top tudósokból állt a csapat, hanem egy szedett-vedett zsoldos bandából. Arra a biológusra a kutyámat sem bíznám rá, egyértelműen a pénz miatt vállalta az egészet, és nem a hivatástudat miatt.

  Plusz tényleg ezen múlik a film értéke? Hogy levették a sisakot? Van aki nézte-nézte a filmet, nagyon tetszett neki egy darabig, majd levették a sisakot és ez akkora traumaként érte, hogy felállt és otthagyta a termet? És azóta mindenkit hülyéz, aki ezen nem akadt fenn? Az eredetileg “hipertudományos” Star Trekben miért nem baj, hogy ők is leveszik a sisakot mindenféle bolygókon? Ott nem gond? Vagy hogy ugyanolyan a gravitáció mindenhol?

  Vannak a prométeusznak hibái, de szerintem egy marha jó film, és nem gondolom magam, vagy a baráti társaságom IQ50-nek (nekik is tetszett). Én a film legnagyobb hibájának a rossz maszkot tartom (Weyland), meg hogy elkapkodták Shaw felépülését. Az a film legalább próbált valami újat mutatni, és nem egy rókabőrt lehúzni a frencsájzról. Az pl. Miért hiba, hogy Scott elolvasott pár Daniken könyvet és beleszőtte a sztoriba? Ettől miért rossz? Ez egy film, fikció, teljesen mellékes, hogy Däniken ezt full komolyan gondolja (nem pont ezt és nem pont így). És miért lenne erőltett keverni az Alient egy ilyen Däniken-féle mesével? Már az Alien is azt sugallta, hogy jóval több titok rejlik a háttérben, mint hogy egy furcsa gyilkológép bújkál egy űrhajón és szedi az áldozatait. Ott volt a teljesen rejtélyes űrhajó, és a totál mindblown Space Jockey…

  Nem tudom egyébként miért erőlködöm, szerintem sosem győzzük meg a másikat. Én még olyat nem láttam, hogy 2 kommentelő zöldágra vergődjön egy film kapcsán. Abba is hagyom inkább. Akinek szar volt a Prométeusz, annak az is marad… pedig milyen jó lenne, sok-sok hasonló filmet kapni…

 49. bëiz

  “Ott volt a teljesen rejtélyes űrhajó, és a totál mindblown Space Jockey…”

  Ott volt. Aztán Scott mint egy fékevesztett Lucas elkúrta azt is.
  A teljesen rejtélyes űrhajó addig marad teljesen rejtélyes (értsd kicsit is érdekes), amíg nem költenek hozzá mindenféle csillagkapu-szintű gagyiba illő elefántszkafanderes gyúrósokat. Minél többet próbálnak hozzáadni ehhez az univerzumhoz, annál többet vesznek el (hopp újabb párhuzam a star warsszal), mert annál kevesebb rejtély marad. A legjobb lenne egyáltalán nem próbálkozni. Az Alien három epizódon keresztül tudott zavaróbb önismétlések nélkül érdekes maradni. A legtöbb működőképes frencsájzban ennyi kakaó van. Ezt fel kell ismerni, el kell fogadni és új világokat, új sztorikat kitalálni. Persze lehet mondani, hogy a prométeusz nem is alien-film, de egyrészt nem teljesen igaz, másrészt meg önmagában is szar film, mind horrorként, mind gondolkodtató science fictionként teljes tévedés.

 50. Na most mivel én divathater is vagyok meg 50 iqjú is csak annyit mondanák, hogy hadjanak engem a rejtéjekkel nem azé fizetek a szorakozásér hogy nekem kejjen kitalálni a dolgokat. Ha meg univerzumot épitenek akkor meg aztán tényleg haggyanak a rejtéjekkel. Amúgy meg azé veszik le a sisakot mer tökös katonaemberek akik szarnak a nyápic főiskolás fijú intelmejire mer ha van levegő akkor csak aggattya őket a légzőizé.

 51. Jama: értem az álláspontodat. Szerinted jobb lett volna, ha a rejtély, megmarad rejtélynek, mert így “többet” adna az univerzumhoz. Járhat rajta az ember agya, meghatározza a hangulatot. Elfogadom. Sokan mások viszont örülnek, hogy kibontották ezt a rejtélyt, és adtak valamiféle választ. Szerintem nem vett el az eredeti film értékéből semmit, és nekem megmozgatták a fantáziámat a tervezők is. Azt gondolom, most már tényleg csak ízlésen vitatkozunk… az meg felesleges.

  “önmagában is szar film, mind horroként, mind gondolkodtató science fictionként teljes tévedés.”
  Szerintem nem. Bár én sosem tekintettem rá horroként, sciene fictionként viszont nagyn bejött. Igaz én mindig kedveltem azokat a sci-fiket, amelyekbe belekeverik a vallást is, szóval viszonylag könnyen megvett.

 52. @human: szerintem meg ilyen egyszerű. Ez egy sci-fi, nem tudhatjuk, de feltételezhetjük, ha már ilyen technológiai fejlettséggel rendelkeznek, akkor van arra is megoldásuk, hogy maszk, sisak meg minden egyéb nélkül tudjanak mászkálni a bolygókon. Plusz, amiről te beszélsz az a jelen 21-dik század elejei emberi testre vonatkozik, erről tudunk, meg ami ez előtt volt, a többi sci-fi. Ez a film a jövőben játszódik, ergo az abban szereplő emberi anatómia eltérő lehet a ma a valóságban ismerttől. Szóval pont emiatt eléggé helytállónak tűnik a párhuzam az űrhajókkal. Nem tudjuk, milyen génmódosításokat és egyebeket kaptak a filmbeli szereplők, ami miatt nem igénylik a maszkot stb…
  De ott van 5 sorozatnyi Star Trek, ami mindig próbált nagyjából hihető technológiákat és magyarázatokat belevinni a történetbe (oké, hang az űrben dolgot mind ismerőjük nem kell fennakadni rajta, annak népszerű elterjedéséért amúgy is a Star Wars felelős), és ott is minden sorozatban legalább egy rész arról szól, hogy megérkeznek egy bolygóra, amit biztonságosnak vélnek, letranszportálnak abban a biztos tudatban, ha valamit mégis összeszednek, azt a transzporter bioszkennerek és szűrők majd úgy is orvosolják, persze ők se húznak védő ruházatot, mert hát a bolygó biztonságos, azt mégis megfertőződnek valami szarral…
  Az Alien sorozat egyetlen része sem mutatott azért annyi tudományos realitást, hogy az ilyen dolgokba bele lehessen kötni, az is igaz, hogy meg sem próbált ilyet mutatni.

  Aki meg azon sír, hogy a Prometheus “megmagyarázta” a spacejockeyt, azt csak sajnálni tudom. Engem pl. totál hidegen hagyott. Okés volt benne egy WTF mármint a szereplőknek, de ennél azért a SW midicloriánjai sokkal gázabbak voltak.
  Az meg hogy a Prometheus az “univerzumépítés” alatt milyen teremtéstörténeti átírásokat csinál megint csak a sci-fibe sok minden belefér kategóriába tartozik. Azért mert az Alien-Alien 3 csak egy sci-fi horror akart lenni (túlélő horror), az Aliens-Alien 4 meg akció horror, a folytatások/előzmények lehetnek ettől merőben eltérőek, sőt ezért lett volna jó egy tiszta Prom folytatás…

 53. Elsőre az Alien és az Aliens hibridjének tűnik a film. Sajnálom, hogy ennyire spoileres a trailer, túl sok mindent akartak megmutatni benne, így nem lesz elég izgalom a filmben.
  Waterston tiszta Ripley-klón, ettől még mindig nem tudnak elszakadni, hogy minden alien filmbe tegyenek egyet. Amúgy oltári jó hangja van a csajszinak.
  Alien1-4 oltári nagy kedvencek, nekem a Prometheus is nagyon bejött, kár, hogy nem folytatják.
  Tényleg csak azt bánom, hogy a tariler alapján kb az egész sztorit ki lehet találni.

 54. A főszereplő csajt miért is kell szokni? Látszik, hogy senki nem látta a Inherent Vice-t. Abban nagyon jó volt, még a film előzetesét is ő narrálta végig.

 55. Alapvetően a Star Treket és az Alient összehasonlítani nem túl szerencsés. Noha engem ez a levegős dolog nem izgatott a filmbe, de megértem azt a féle álláspontot, hogy a Star Trekbe se foglalkoznak egy-egy bolygón meglévő levegővel, de a Star Trek alapvetően tudományos fantasztikus film (nem a J. J. félék nem azok). Morális és társadalmi kérdéseket/problémákat boncolgat. Míg az Alienben nem sok ilyen jellegű témával találkoztam (A Dolog akkor már sokkal inkább hasonlít az Alienre.).
  Nem baj, hogy Scott elolvasott és beleszőtte a Prometheusba Däniken elméleteit, csak míg ahogy fentebb írtam két különböző téma. Míg a Prometheus egy intelligens sci-fi akar lenni, addig az Alien sima túlélő horror. Keverni a kettőt? Minek? A 2001: Űrodüsszeiából se hiányzott egy Alien…
  És, igen a régi filmben is volt a Space Jockey, kb. 3 percig. Csak azért, hogy legyen magyarázat miért voltak ott a „tojások”. Utána se említette őket senki.
  Szerintem nem kell meggyőzni senkit, hogy jó film-e a Prometheus. Azt mindenki eldönti maga. Csak itt van ez az új trailer. Visszaolvasva a kommenteket inkább az elégedetlenkedők vannak túlsúlyban. Miért?

 56. Kerdezo: jajj szerintem ne a kommentek minősége határozza meg egy film minőségét. Ezt biztos te sem gondolod komolyan. Ha nem tűnt volna fel, akkora fikakultúrában élünk, mint a ház. Miért nem azt emelted ki, hogy “látod mennyi komment született ehhez az előzeteshez?” Aztán nyugodtan vissza lehet keresni, hogy mely filmek kaptak ennyi kommentet… Igen. A nagy horderejű, sokak által várt filmek. Sok a negatív komment? Na bumm. Hol nem sok? Melyik filmnél? Ha vérpisti beírja, hogy szar, meg még 10 másik, akkor automatikusan az? Na ne már…

  Szerepelt a filmben Space Jockey 3 percig, és mégis tudja minden sci-fi szerető ember hogy mi a franc az a space jockey. Mert izgatta a fantáziájukat. Utána se említette őket senki a filmben (úgy emlékszem, volt nagyobb gondjuk is), de a sci-fi szerető nézők hidd el beszéltek róla. Vagy 30 éven át biztosan. Mert hozzátartozik az Alien világához, hogy valahol élnek vagy éltek ilyen óriási, valószínűleg intelligens lények. Kik ezek? Honnan jöttek? Persze, aztán átvált a film túlélőhorrorba, de ettől függetlenül is tele a film vallási utalásokkal. Igen, egy sima túlélőhorror.

  “Däniken elméletei meg az Alien két különböző téma”. Szerinted. És a film írója szerint? Ridley Scott szerint? Vagy az mindegy, hogy ők mit gondolnak, mert Szerinted ez 2 különböző téma? :) Anélkül, hogy személyeskednék, és kérlek ne ess nekem, de kit érdekel, hogy szerinted nem illenek össze? És ha szerintem meg igen, akkor máris kvittek vagyunk? A két gondolat kioltja egymást, tehát win-win? Vagy hogy működik ez szerinted? :)

  Ha ennyire szar, akkor nem javaslom Neked ezt az univerzumot. Rengeteg film készül évente, biztos van köztük klasszik túlélőhorror is, ha azt szereted.

 57. Kösz Roli!

  Valaki elmondhatná röviden akkor, hogy miért nem tud a jövő (zulakó) nemzedéke ezekről az akciókról? Vagy ez másik bolygó? :D Mi értelme ezeknek az előtörténeteknek? Már tele van velük a tököm. star trek, sw, most ez, lassan a predator is úgy jön ,h lesz benne egy 13 éves arnold cgi hős?

  Sisak ügy:
  Megoldhatták volna úgy, mint az elsőben, hogy lazán áttöri a sisakot, vagy átrágja magát a ruhán, vagy valamelyik “kretén” (hogy is hívják ezt manapság, komik rilíf?) megbotlik és kiszakad a burokja és ő viszi be a parazitát. Sok verzió lett volna erre.
  Már kérdés, hogy mi a rák ez a fekete cucc, bőven elég lenne a “halál”. (vagy csak ez a fekete misztikus spóra, de akkor nem “alien” billoggal)

  sw 3,5: ” ez nem sw film!
  alien 0,5: Ez nem alien film.

  Imádom, ha hülyének néznek :D
  Egynek jó lesz… szigorúan itthon :D

  u.i.
  -Hé Vászkez! Néztek már téged férfinak?
  – Nem! És téged?

 58. Először úgy voltam vele, hogy nem nézem meg az előzetest, mert úgyis mozis mindenképp, de aztán eszembe jutott mennyit készülök moziba menni jövőre és így biztos, hogy amúgy is lelövik valamelyik film előtt nekem, úgyhogy minek várni…nekem adja, bár spoileresebb volt, mint amit egy első előzetestől vár az ember

 59. Az összes alienben baromság volt az utazás. Ha olyan technológiát használnak melynél hibernálás kell akkor el sem tudnánk hagyni a naprendszert annyira lassúak a hajók. Pl az aliens . Ha emlékeztek akkor azt mondta az egyik ott dolgozó hogy két hét alatt érkezik meg a válasz. Az annyit jelent hogy kb 7 fényévra vanak a földtől. Ha a földi hajók fénysebességgel tudnának menniakkor is 7 év lenne az út. Mire a tengerészgyalogosok odaérnek már Mindennek vége. Továbbá nem kell őket hibernálni mivel a fény sebességénél az idő lelassul. Nekik kb pár nap lenne az út. A korábbi részek is telh voltak baromságokkal, de az hogy egy idegen bolygón szkafi nélkül szaladgáljanak az már nekem azt jelenti hogy már nem is akakrnak arra figyelni hogy a tudomány részre. Csak a fikcióra.

 60. Na és ha mi van akkor, ha egy a Prometheustól származó kamuüzenettel csalják oda őket, amiben az is benne van, hogy nyugi tök király a bolygó olyan mint a Föld levegőre is meg minden, igazából mi sem akarnánk meg mentődni innen ha itt is kijönne az új Iphone?

 61. @bëiz: “Ha tudnak olyan űrhajót építeni, ami átszeli a fél galaxist, akkor miért ne tudnának olyan elemző gépet, ami megmondja, hogy a levegő belélegezhető? ”

  És bakker tényleg nem érted :D

 62. Azon gondolkodtam ma, hogy vajon a stáblista alatt látott, megszületett kis dög kap-e szerepet a filmben? Mostanra már jó nagy lehet. És ott van a hajón.

 63. Mushmushi

  Eddig is sejtettem, hogy Scott inkább egy pancser, akinek kétszer kijött a lépés még fiatal, kokainszűz korában, mintsem egy olyan zseni, akinek 35 éve nem jön ki. Igazából már a Blade Runner tetőpontját is sikerült elízléstelenkednie azzal, hogy Rutger Hauer a végén elereszt egy galambot, és azóta csak rosszabb lett.

 64. @98 Mushmushi: az eredeti forgatókönyvet valóban Dan O’Bannon írta, ugyanakkor az alapokhoz képest a végeredmény nagyon sokat változott. Lényegében egy B-horrornak indult az egész egy emberbe petéző szörnyről (ha jól emlékszem O’Bannon egy ilyen darázsról látott valami dokumentumfilmet, amiből lett egy rémálom, majd egy forgatókönyv – hozzáteszem a pletykák meg James Cameron szerint a Terminátor is így indult valamikor, de ez már mellékes), nem véletlen, hogy az egész majdnem Roger Cormannél landolt, mert senkit sem érdekelt. Aztán jött David Giler meg Walter Hill, ÁTÍRTÁK a forgatókönyvet, meg bekerült a képbe egy fiatal reklámfilmes, akinek addig össz-vissz egy játékfilmje volt (The Duellists). Scottnak megtetszett, elkezdett dolgozni rajta, csinált egy rakás koncepciós rajzot(!), ami alapján a Fox megduplázta a film költségvetését. Közben egy párizsi bárban bemutatták egy – ha jól emlékszem ópiumtól – beszívott svájci művésznek, aki megosztotta vele rémálmainak egy részét.

  Szóval valóban, az eredeti forgatókönyvet O’Bannon írta, de az csak az alapja volt az egésznek. Ahhoz képest nagyon sokat változott az egész: Giger adta az idegenhez és az idegen űrhajóhoz kapcsolódó koncepciót (ezek közül jó párat végül fel se használtak 1979-ben, viszont felhasználták a Prometheus készítésekor), Scott viszont megrendezte a filmet (a tempó, a színészek, a beállítások, a keresztény motívumok stb.), tehát lényegében a rendszer elemeit egymáshoz illesztette és elindította.

 65. @103: Amúgy azt nem értem, hogy ezek mitől számítanak újdonságnak? Több, mint 10 éve jött ki az egész Alien-sorozat DVD-n, rajta tonnányi extrával és ott mindezt gyönyörűen elmondták.

 66. remegve várom. :D egyéb hozzáfűznivalóm nincs, max annyi, h anno talán a Prometheus trailere jobban volt összevágva (meg az a pittyegés oda*ott..)

 67. Vox: Megértem és tiszteletben tartom érvelésed, továbbá nem vonom kétségbe az Alien kapcsán Ridley-t megillető érdemeket (egy fedél alá hozta a dolgokat, a cikkben is említik, hogy ő lassította le a tempót, etc.), de továbbra is kitartok amellett, hogy Scottnak túl nagy érdemet tulajdonítanak (értelmezzünk mondatot, Scott teremtette meg az Alien-univerzumot? Butaság, nem őt volt) egy olyan volumenű project esetében, ami valójában O’Bannon agyszüleménye (O’Bannon introduced Scott to the artwork of H. R. Giger), és számos másik ember ( pl: az általad is említett Hill-Giler közreműküdés legnagyobb eredménye az andorid vonal, mely Shusett szerint is “one of the best things in the movie”) érdeme volt…Tudsz nekem linket mutatni a koncepciós rajzokról? Sajnos egyet sem találtam weben, ami persze nem jelenti azt, hogy nem léteznek. Punchline, meglehetősen masszív horror, sci-fi és film rajongóként életem legnagyobb filmes csalódása volt a Prometheus, úgy érzem, roppant sok minden hiányzott belőle, ami az eredeti Alienben (vagy akár a második, harmadik részben) megvolt, ez a valami pedig nem Ridley Scott.

 68. Vox: Ne törődj a kérdésemmel, azóta megtaláltam a hivatkozást wikipédián: Scott created detailed storyboards for the film in London, which impressed 20th Century Fox enough to double the film’s budget from $4.2 million to $8.4 million. His storyboards included designs for the spaceship and space suits, drawing influences from films such as 2001: A Space Odyssey and Star Wars. However, he was keen on emphasizing horror in Alien rather than fantasy, describing the film as “The Texas Chain Saw Massacre of science fiction. (Rajzolt négy szkeccset az űrhajó belsejéről és néhány szkafanderről, valamint meggyőzte a foxot hogy duplázzák meg a költségvetést, wow. Na jó, nem gonoszkodom, végtére is nélküle nem jöhetett volna létre a film…ahogyan a többiek nélkül sem és itt nem az öltöztetőkről beszélek :) )

 69. @107: Mushmushi: akkor mit is értünk Alien-univerzum alatt? Magát a lényt? Az egész világot? A történetet? Mert véleményem szerint az univerzum mindhárom elemből áll össze és Scott rendezőként fogta össze az egészet és maga is adott hozzá (ezt te is elismerted). Elég csak abba belegondolni, hogy a 4 önálló Alien-filmet 4 különböző látásmóddal és megközelítéssel rendelkező rendező készítette, ennélfogva mind a négy film a főbb vonások ellenére saját jelleggel bír. Ugyanakkor az alapot, az első filmet, az első lépést igenis Scott hozta tető alá.

  A forgatókönyv ha megnézed nem túl bonyolult: átlagemberek utaznak át a semmin, fognak egy vészjelzést, leszállnak egy bolygón, felvisznek valamit a bolygóra, ami kivétellel mindenkit megöl, de a végén győz az utolsó túlélő. Ez alapján még semmi extra. Az újabb átírások (android beillesztése, nevek megváltoztatása uniszex nevekre – utóbbit se emlegetik, pedig fontos szerepe van – stb.) és a művészeti oldal erősítése (pl. Giger) viszont már kezdték tartalommal megtölteni a filmet. Ez viszont szerintem még mindig nem minden, ugyanis egy megfelelő látásmóddal rendelkező rendező nélkül még itt is könnyen lukra futhatott volna az egész. És pont itt lép be Scott és a megoldásai, amik – mint említettem – hozzá is adtak (lassú építkezés, keresztény motívumok, a színészek vezetése stb.) és egyben keretbe is foglalta az egészet. Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem az a véleményem, hogy Scott nélkül ma nem feltétlenül lenne az az Alien, amit mi is ismerünk. (Csak mellékesen jegyzem meg és ezt ne vedd sznobizmusnak: részemről egyetlen Alien-film van és az az első rész. Az Alien feszültségét, összetettségét, nihilizmusát igazán egyik folytatást se tudta se megismételni, se továbbvinni [igen, még J. Cameron se].) Azért is az ő rajzai alapján kapott több pénzt a projekt és nem Giger munkái miatt, mert rendezőként az ő koncepciója, elképzelése érvényesült első sorban és ezekben bízott a stúdió.

  Ami a Prometheust illeti: én azok közé tartozom, akik alapvetően szerették a Prometheust, de látták a hibáit. Amit az idegen űrhajó és az Alien mitológiájával művelt, az kriminális. Ezzel a közhelyes teremtéstörténettel sikerült a misztikumot kihúzni a világból és ellátni egy semmitmondó háttértörténettel. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ma már sokkal nagyobb mértékben beleszólnak a stúdiók a filmekbe, mint 1979-ben. Akkor odaadták a pénzt és várták az eredményt. Most adják a pénzt, megmondják, hogy hogy legyen és csak nagyon kevés rendezőnek van lehetősége ezekhez képest megmozdulni. Ha megnézed az új Alien előzetesét és korábbi marketingjét, az valami katasztrófa. Bemutatják a szörnyeket még azelőtt, hogy akár 10 mp-nyi előzetest is prezentáltak volna, tönkretéve ezzel a meglepetés erejét. Majd fognak 20 percet és egy promó keretében levetítik egy adott közönség előtt. Mégis minek? Miért kell ilyenekkel rombolni az élményt? Pontosan azért, mert a stúdió bár adott pénzt, de az R-besorolás miatt fél, hogy ez nem jön vissza (lásd a Prometheus is éppenhogy nullszaldó lett). Ma már minden a pénzről szól, a stúdió szab meg mindent, ezért nincs már se meglepetés, se varázslat.

  Koncepciós rajzok:
  https://www.youtube.com/watch?v=KaHjNWzn73k#t=22m52s
  (Konkrétan később ki is mondják, hogy Scott rajzai alapján duplázták meg a költségvetést, de most nem tudom előkaparni. Ha van időd, nézd meg az egészet, mert érdemes.)

 70. human: jól van, feladom. Levették a sisakot, tehát szar film. Ilyen egyszerű. Hirtelen meg is utáltam ezt a filmet. Mert levették. Durva. 50 IQ flett biztos hamarabb is ment volna. Köszi skacok!!!!

 71. bëiz: nem attól szar a film amúgy, mindkét oldal részéről a sisak dologra fixálás baromság, én csak elmondtam, h mitől más egy emberen levő sisak és egy űrhajó közötti s.o.d.. de ez csak egy része a prometheusban levő rossznak.

 72. Nem csak a sisakról van szó.
  De ha már ez lett kiemelve, egyáltalán nem egy olyan apróság hogy leveszik a sisakot, amin simán túllendülhetünk annyival, hogy “Á biztos már fejlettebbek az emberek”. Ennyi erővel bármilyen hülyeséget belerakhatnak a filmbe, el lehet intézni azzal, hogy a távoli jövőben játszódik.
  És ilyen logikátlan dolgokból sok volt a filmben, ennyit már végképp nem lehet elnézni szerintem. Így lett science fiction horrorból fiction horror kb. :)

  De hogy a trailerről is írjak, nekem elég lelketlen valamiért, meg tényleg elég sok hentelést mutatnak benne. Valahogy az alien filmekről nem az ugrik be, hogy ennyire tolják az arcunkba az akciót (hozzáteszem, nekem az első a kedvencem.)

  Viszont másodszorra nézve már nem olyan rossz mint elsőre :)

 73. Qt: Most azzal a sisak levétellel van baj, amikor Prometheusban veszik le az idegen ürhajón (ahol jeleznek nekik a különböző mérő eszközök, hogy lélegezhető a levegő) vagy az baj, hogy trailerben nincs rajtuk sisak egy olyan bolygón ami olyan zöld mint a kisalföld?

  Én nem látom problémát (a sisak terén) aki megtudja magyarázni kérem.

 74. Vox: Univerzumépítés alatt egy egyszerű példával élve, ha van egy ötleted (O’Bannon esetében jóval többről volt szó, mint egy egyszerű ötletről, aktív résztvevője maradt a folyamatnak) és azt bevédeted a cégbíróságon, akkor attól még te maradsz az alkotó, hogy későbbiekben többedmagaddal valósítod meg az ötletet, egy másik példával, a jogalkotó meghozza a törvényeket, ezt követően pedig a végrehajtó a szükséges változtatásokat eszközölve megvalósítja a jogalkotó által megalkotott, kitalált jogszabályokat (bocsásd meg nekem, ha furák a példáim, nagyon rossz vagyok hasonlatokban:) ). Azért remélem átjön, hogy mit próbálok elmagyarázni. Mint azt korábban már leírtam, Scott a film létrehozásában közreműködő valamennyi bennfentes szerint relatív újonc volt. Igazad van, nélküle nem hozhatták volna létre az Alient, de O’Bannon nélkül nem is lett volna mit létrehozni. Elfogadom, hogy Scott is oroszlánrészt vállalt a munkálatokban (pláne, hogy akkoriban még kritikusabb kérdés volt a költségvetés), de sokkal helyénvalóbbnak tartom azt a kijelentést, hogy Scott nem egyedül hozta létre az Alien világát, ergo nem egyedül övé az érdem.

  Más, kevésbé objektív téma, némi önellentmondást vélek felfedezni abban, hogy míg (feltételezem önálló filmként) a Prometheus tetszett, addig a két folytatást nem tartod számon, az univerzum részének. Mindkét film (igen, az első hangulatához legközelebb álló harmadik is) messze felsőbbrendű, mint a Prometheus. Elárulod az indokokat?

 75. Huhh, most nem volt időm végigolvasni a commenteket sorry, de egy kérdésem volna, mert kicsit összezavart a trailer. Ez most az engineerek bolygója, vagy egy full másik? Csak mert alfa fázisban a project még “Paradise lost” címen futott.. és ott játszódott volna eredetileg a történet.

 76. @115 Mushmushi: Pont ezért kérdeztem, hogy mit értesz univerzum alatt, mert speciel O’Bannon ötlete önmagában még csak egy váz volt. Az se volt egyértelmű, hogyan fog kinézni a szörny, miként áll össze a film (nem véletlenül nem kellett senkinek), simán lehetett volna belőle az a 12-egy-tucat B-horror, ami az Alien-rip-off-ok majdnem mindegyike lett (nem véletlen, hogy ezek nagy részét pont Roger Corman hozta össze). (Amúgy a példád azért nem jó, mert a törvényeket az Országgyűlés fogadja el [nyilván benyújthatja a kormány, a köztársasági elnök vagy képviselő stb.] és ő is módosítja, a kormány magától nem módosíthatja a törvényt.) Szerintem túlbecsülöd O’Bannont, az ő sztorija önmagában még semmire nem lett volna elég, ha nincs Giger és Scott.
  Egy jobb példa: van egy jó recepted, de senki nem akarja megfőzni. Találsz valakiket, akik felkarolják, kicsit változtatnak rajta, bevonnak egy hentest, aki minőségi húst ad hozzá és felbérelnek egy fiatal szakácsot, hogy főzze meg. Ő megint alakít rajta, megfőzi, majd a végeredményt tálalja. A filmkészítést én kb. így képzelném el.

  Persze, kellett a történet, de az az Alien esetében, önmagában még semmi nem volt.

  Az Alien-folytatások és a Prometheus: a hozzászólásom azon része némileg félreérthető. A négy Alien-film (az utolsó kivételével és a harmadik esetében a speciális verziót figyelembe véve) egy egység és mind a Prometheus fölött állnak (a negyedik kb. egy fokkal alatta). Ugyanakkor mivel négy különböző rendező készítette, négy különböző látásmód érvényesül benne. Scott a suspense-re és a borzalomra feküdt rá, átlagembereket tett meg főhősnek, akik gyakorlatilag egy nagyvállalat játékszereiként élik az életüket. Cameron ezt félretolta, a suspense és a horror helyett akcióval töltötte meg a sztorit, majd hogy lehetőleg ne tűnjön fel senkinek a trükk, felpörgette a történetet és sikeresen beépített néhány új elemet (pl. királynő). Az eredeti film néhány aspektusát (pl. a Társaság szerepét) ugyanakkor totál átírta és a nihil helyett megjelent a győzelem lehetősége (megjegyzem ugyanezzel a módszerrel értelmezte át a Terminátort is), hisz az első részben egy lénnyel se bírtak, most meg tömegével végeznek velük. Fincher harmadik részének születéséről külön szakirodalom van (keress rá, megéri), szellemiségében közelebb állt az első részhez, mint a második (speciális változatról beszélek), viszont kiforratlan, kidolgozatlan film lett. A negyedik egy totális blama, a harmadik rész elkészültébe túlságosan is belepofázó stúdió itt szabad kezet adott egy olyan rendezőnek, akit nem lett volna szabad az Alien-filmek környékére engedni. Jeunet gyakorlatilag egy Alien-karikatúrát csinált, egy groteszk torzszülöttet.

  Lényegében az első négy rész nyilvánvalóan egy univerzumot képez, de a részről-részre végrehajtott szemléletmódbeli és világbeli váltások, átírások azért inkább nehezítik az egységes megközelítést, mint erősítenék és az eredeti, első rész világa, megközelítése valahogy elveszett.

  A Prometheus mint film tetszett: gyönyörűen néz ki, a hibái ellenére szórakoztató volt. Ugyanakkor két kézzel rombolta az eredeti Alien két legfontosabb mitológiáját: az idegen űrhajóét és magát a lényét. Scottnak ugyanakkor max. annyi róható fel, hogy nem szólalt fel élesebben a forgatókönyv idétlenségeivel szemben, mert amit letett az asztalra az mindenképpen élmény volt.

  Hogy egyértelmű legyen: Alien 10 pont, Aliens 8 pont, Alien3 (spec.) 8 pont, Alien4 6 pont, Prometheus 7 pont.

 77. Az első ALIEN film újrája…csak sokkal sz@rabb lesz!
  A Prometheus óta én már nem hiszek el semmit!
  Teljesen tönkrevágják az egész “ALIEN-univerzumot”! :/
  Bosszantó!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.