Blockbuster watch: valami ünnep volt? A Disneynél biztosan.

Múlt héten már előre sokan féltették a Rogue One-t, hogy a négyszeres friss konkurencia ugyan ledönteni nem fogja a lábáról, de megrugdossa a talpa alatt a sámlit a második hétvégéjén, ergo erőteljes eséssel áldja meg a Sing, Assassins Creed, Passengers, Why Him négyes – ám a mozis balsors (és a gyenge minőség) mindhárom élőszereplős újoncot meggyepálta. (Zárójelben a hétfővel kiegészített bevételek a hosszúra nyúlt hétvégén).

Star-Wars-Rogue-One-image

A Rogue One-ról sokat nem szívesen regélnék, mivel a tavalyi Star Wars film bevételével balgaság lenne párhuzamokat vonni (kvázi a fősodortól független sztori, nem húzónevekre/karakterekre felhúzott marketing stb) és a Force Awakens az első 3 napján már pár millióval többet hozott otthon, mint a friss anyag 8 nap alatt. Az eszetlen hype tavaly érezhető és érthető volt, úgyhogy most némileg visszafogottabban, de az ünnepi hétköznapokkal megtámogatott feltehetőleg 500 millió körüli végső otthoni bevétel a Rogue One-tól így is kiváló. Aki viszont elidőzne még a számokon, itt a tavalyi cikk, ahol szépen beszorozgattam a nemzetközi bevételeket is, és össze lehet méregetni az összes Star Wars film szerszámát, végeredményben a Zsiványok feltehetőleg csak a Klónok támadását előzik meg eladott jegyek/ inflációs számok tekintetében. Közel 60%-os esés mellett ez most 64(96) millió jelent.

A legerősebb újonc az animációs Sing csont nélkül esett be a második helyre 35(56) millióval, és hazai fronton körülbelül 150 alatt meg sem áll, szóval erősen kerekítgetve a 75 milliós költségvetés otthon egyből megtérül és nemzetközileg már csak a profitot termeli. Garth Jennings ezzel kozmetikázott a rezüméjén, ami már a 2005-ös rendezői nagyfilmes debütálásával jókora handycapet kapott a félresikerült Galaxis Útikalauz adaptációjával.

Enyhén magasabbról indított Morten Tyldumtól a Passengers, aki az Imitation Game kritikai, bevételi sikere mellé még egy Oscar jelölést is zsákolt, úgyhogy a Sony boldogan kínálta meg 110 millióval, egy ígéretes forgatókönyvvel és talán a manapság leghúzósabb férfi és női fiatal sztárnévvel. A jó előjelek ellenére a film állítólag maximum közepes, amire a közönség is következetesen reagált és inkább maradt otthon karácsonyozni, a 14(23) milliós nyitás legjobb esetben is felezte az elvárásokat. Chris Pratt így kicsit darabosan potyog kis a sztárcsináló gépből, mivel a Hét mesterlövész is soványkán bukott már az ősszel (a Lego Movie, Guardians of Galaxy, Jurassic World mesterhármasa után). Valószínűleg üvöltve fog zokogni a Guardians 2, az Infinity War és Jurassic World 2 csekkjeinek megérkezéséig, amik feltehetőleg alsó hangon hoznak majd 3.5 miliárd körül nemzetközileg összesen.

Mellette Lawrence kisasszony sem hibátlan már, alulteljesített tavaly ugyanekkor a Joy-jal és a nyáron a X-Men Apocalpyse-t sem zárták sokan a szívükbe, de okosan aláírt már kábé fél tucat mozira (többek között Aronosfky-val, Spielberggel), úgyhogy a Passengers zakója neki sem lesz túl nagy. Ellenben a Sony kifejezetten szar szériában van az Inferno után a Billy Lynn’s Long Halftime Walk bukott tanítanivalóan nagyot, és a jövő évet is jócskán lejárt szavatosságú Residen Evil és Underworld kapálózásokkal kezdik (meg is érdemlik így a tockost).

Negyedik a Why Him 11(16) millióval, ami a tipikus középkategóriás vígjáték archetípusa – semmi extra sztori, alacsonyan fogott költségvetés (38 millió), közepes kritikák és ismerős, de box office szempontból kvázi irreleváns nevek. Bryan Cranstonnál vízválasztó lesz, hogy mekkorát bukik majd a Power Rangers, és lesz-e kedve még bárkinek leszerződtetni mozifilmbe, James Franco meg olyan szinten elvállal már mindent, hogy egy jobban futó kis-középvállalkozás mellett a gyereked 14. szülinapjára szerintem simán meghívhatod haknizni (a Why Himet megelőző 4 élőszereplős filmjét az elmúlt másfél évből 54 moziban mutatták be és hoztak kábé 100.000 dollárt összesen).

assassin_27s-creed-2800924

Na és akkor hogy értelme legyen végigolvasni a hosszúra nyúlt bejegyzést, meg amúgy is a toplistán csak most kerül sorra az Assassins Creed, itt az év utolsó nagy buktája. A legfrissebb játékadaptáció hozott egy 10(15) milliós hétvégét (és már szerdán megindult ezzel a lendülettel), ám a 125 milliós budget mellett a Foxnak a kőkemény kritikák is joggal fájhatnak. A filmbuzin is gyakran téma a bejegyzések mellett podcaston is, hogy vajon milyen összeesküvés vezethet oda, hogy a stúdiók direkt állítják földbe a népszerű játékok mozis feldolgozásait és ennek a teóriának a legfrissebb aláhúzása az Assassins Creed maga. A szereplőgárda erős, annak ellenére is, hogy Fassbender és Cotillard is gyakran bukott az elmúlt években, de jó darabig ez tűnt a játékfilmek zászlóshajójának, ami a későbbi hasonló terveket is markánsan befolyásolhatja.

Az tény, hogy otthon még az ünnepi időszakkal sem számíthat 45 milliónál sokkal többre, de a nemzetközi számok még menthetik az alapanyagmiatt, á’la Warcraft és Fassbendernek sem fog fájni egy új Alien mozi.

És akkor idén nagyjából ennyi, sajnos a Live by Nightot is elásták a kritikusok (tegnap nyitott pár moziban limitáltan 8000 dolláros gyér átlaggal), és széleskörű premier idén már nem is lesz, úgyhogy majd érdemes lesz figyelni hogyan teljesítenek a régebbiek a hétköznapokon és például meddig ér el a La La Land. És BÚÉK majd.

31 hozzászólás a “Blockbuster watch: valami ünnep volt? A Disneynél biztosan.” bejegyzéshez

  1. Pedig hogy oda meg vissza voltak az Assasin’s Creed-től :( még nem láttam, de úgy igazán kíváncsi lennék, hogy milyen ilyen produkciókat adnak ki, nincs egy értelmes ember aki ki merje mondani h ez szar? … és már megint a FOX (F4) …

  2. Mar akkor tudni lehetett hogy az AC gyenge lesz amikor kiderult hogy a jelenben jatszodik nagyreszt. Pont az a resz ami a jatekban is a legidegesitobb.
    Kozben remelem Pratt kicsit visszaesik a szerepeknel. Mar a mesterloveszben is irritalo volt es ugyanazt a jurassic world/Guardians tahosagot hozta.

    A Rogue One magasan veri a Force Awakenst. A Vader jelenet brutalisan jo volt.

  3. Csak elnéztem valamit, vagy mi van?… 500 milliós otthoni bevétel? A RO alig ment a világon 500 fölé, az ünnepek alatt szinte semmit nem termelt, ha jól látom.

  4. Így már értem ;) Én amúgy arra tippeltem még bemutató előtt, hogy valszeg kicsivel 1 milliárd alatt fut ki az összbevétel. Úgy néz ki, talált.

  5. szerintem nem lesz gondja a milliárddal. a nemzetközi számok még nem frissültek le teljesen és a Francia, Német, UK, Japán piacokon még lehet benne anyag, ráadásul Kína csak Januárban jön, 80-100 környékére ott is elkúszhat.

    (amúgy ha már Kína, azt kihagytam, hogy kezdett ott 60 millióval a Nagy Fal)

  6. A Galaxis Utikalauz miért lett félresikerült? Bevétel szempontjából? Mert mifelénk eléggé kultfilm státusza van…

  7. Szerintem a RO egyáltalán nem jobb mint az FA. Másabb témájánál fogva, de a rendezés meg a casting az holt szar.

  8. E V J: Az megvan, hogy ha a mesterloveszben a _szerep_ szerint egy idegesito nagyarc majmom, akkor nem csak Pratt, de Jeremy Irons is igy jatszott volna? Max nem valalja el.

  9. Visszaadom a geek igazolványomat, mert 1 percig tartott, hogy leessen mi a “RO” meg a “FA”.

    Hogy on-topic legyek: A Galaxis Útikalauz filmben a legnagyobb poén, hogy féklámpa van az űrhajón. Ez szerintem egyszerre magyarázza a kultfilm státuszt és a buktát is :)

  10. Én csípem Chris Prattet. Napokban néztem újra a Jurassic World-ot… Érdekes mert moziból kijőve nem voltam nagyon elszállva a filmtől…. de pl. így ünnepek alatt egész jó kis szórakozást nyújtott :)

  11. Roli: nem hiszem, mert jön 2 más nézős a héten, és siralmasak az assassins kritikák, szóval inkább azokra megyek.

  12. Nekem egyszer is sok volt a Jurassic world. Mondjuk nemcsak Pratt miatt gyenge szerintem. Nincs egy ertekelheto szineszi jatek, idegesito kolykok ujratoltve, tanacstalan raptorok akik egyszer embert esznek aztan meg a medvekigyopokmajomdinot.

    Megvan. Csak o minden filmjeben ezt a figurat hozza.

    A Nagy fal trailer nagyon bejott a moziban. Lehet elmegyek megnezni.

  13. Most nem azért de szerintem aki nem játszott a játékkal annak nagy valószinűséggel nem fog tetszeni a film,szoval a nézettség és a kritika igy nem valós.Aki szerette a játékok az nem fog csalódni benne nyugodtan nézze meg.

  14. Krisbart: nekem úgy tűnik h játékot ismerők is lehúzzák. te láttad, vagy miért nyilatkozol így?

  15. A filmen felbuzdulva (mármint mikor megtudtam hogy lesz), kipróbáltam a játékot.
    Nekem rohadtul nem jött át. :(

  16. A játékot én is próbáltam, nem tetszett. De attól még simán lehetne belőle egy kalandfilmet csinálni. Nem értem hogy nem jött ez össze. Mindenképp megnézem majd, mert érdekel.

  17. MStipee: A galaxis utikalauz nem volt rossz, de ha olvastad a könyvet, az nem egyszerűen jó, hanem zseniális, van benne valami csuklóból jövő, pimasz lazaság és humor egyszerre, ami nagyon egyedi. Na a filmben épp ez nem jött át, magyarul hiába viszonylag jó a film, az alapanyagból kiindulva nekem csalódás lett.

  18. “Mar akkor tudni lehetett hogy az AC gyenge lesz amikor kiderult hogy a jelenben jatszodik nagyreszt. Pont az a resz ami a jatekban is a legidegesitobb.”

    +1, egy nagyon jó kalandfilm lehetett volna, de már a trailerekben is untam a jelenes részeket, és a film fele azzal telik el

  19. Én egyszerűen nem bírom felfogni, hogy miért nem az Ezio trilógiát filmesítik meg. Arra az AC játékosok is jobban haraptak volna Fassbender ide vagy oda.

    Az meg, hogy kb. a film fele pont a jelenben játszódik ami a kutyát nem érdekli szintén kész röhej.

  20. totoro: ebből a szempontból igazad van, ugyanakkor szerintem lehetetlen megfilmesíteni azt a könyvet úgy, hogy maximálisan visszaadja az élményt. Kb évente kiolvasom legalább egyszer, a filmet pedig kedvelem a színészek játéka miatt, meg az apró utalások okán, amiket sikerült belecsempészniük. Meg hát Zooey Deschanel és a let the fuckening begin… ja nem, az másik film.

  21. Attól még hogy valakinek nem teszik se a játék se a film attól még jó,mindenkinek más az izlése.

  22. Hú gyerekek, most értem haza a Rouge One-ról. Nem hazudok: több mint 20 perc reklám volt előtte! Teljesen elképedtem! Most ez a trend vagy mi? A Dr. Strange előtt szerintem fele ennyi sem volt, vagy legalábbis nem tűnt fel, nem zavart. Most kifejezetten idegesített, nagyon feltűnő volt: több mint 20 perc reklám!!! Az utolsó percekben már nevettünk, annyira abszurd volt. Úgy éreztem magam, mint Goldblum a Jurassic parkban: ezen a túrán majd a filmet is lehet látni? Ráadásul én alig tévézek, mind új volt, de ismerősöm azt mondta ezek sima tv reklámok, ezek mennek a tévében nap mint nap xd. Nem úgy volt régen, hogy a moziba más reklámok mentek?

    Na mindegy. Üzenem a Duna Plázásoknak, meg a Cinema Citynek, hogy ezt nagyon túltolják.

  23. Az előző sw előtt is rengeteg reklám ment, nem mértem, de nagyon hosszú percek mentek el vele. Nálam mindig fordított hatást érnek el, általában ilyenkor kifejezetten kerülöm azokat a termékeket a boltban, vagy más “márkát” veszek, míg meg nem feledkezek róla.

  24. Na most hogy megnéztem az assassinot azt mondom az év filmje,semmi csalódást nem okozott úgy volt tökéletes ahogy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.