JJ Abrams megunta a rebootolást

A Mission Impossible 3-mal új lendületet hozott a franchiseba, a Star Treket akció blockbusterré tette, és még a Force Awakens rengeteg “csomagját” is ügyesen zsonglőrködte. Milyen meglepő, a stúdiók fejeseknek sokszor jut eszébe Abrams, amikor rebootolásról van szó, de neki elege van ebből.

jjabrams-szemcsi

Sőt, konkrétan azt mondja, hogy elég a nosztalgiából, olyat akar alkotni, amit majd a jövőben talán valaki más rebootol. Ezt nem teljesen nagyképűen érti, hanem csak hogy valakinek olyasmi élményt ad, mint neki adott a Star Wars gyerekként. Legalábbis én így értelmezem, ha figyelembe veszem az eddigi nyilatkozatait, amikor a fent említettek rendezésére felkérték.

You know, I feel incredibly lucky to have gotten involved in things that I loved when I was a kid. In fact, even Westworld, which we’re here for tonight, is one of them. But I don’t feel any desire to do that again. I feel like I’ve done enough of that that I’m more excited about working on things that are original ideas that perhaps one day someone else will have to reboot.

Sőt, szerinte azok a remake-ek és rebootok, amik nem adnak semmi újat az alapanyaghoz, nem teszik azt relevánssá az aktuális idejükbe, azok egyszerűen feleslegesek.

You know, I do think that if you’re telling a story that is not moving anything forward, not introducing anything that’s relevant, that’s not creating a new mythology or an extension of it, then a complete remake of something feels like a mistake, but film is a fairly young medium and there are stories that have lasted for centuries. It’s not uncommon, I think, for stories to be retold — whether it’s at campfire or on film, but I think you always have to be additive. You can’t just be remaking something just for the sake of remaking it.

human
írta
2017. 01. 10. 04:13
megjelenés
32
hozzászolás


32 hozzászólás a “JJ Abrams megunta a rebootolást” bejegyzéshez

 1. ja, így gondolkodik, de a második része a Force Awakens után kurva vicces. gyakorlatilag magát köpi szembe

 2. @sugabubus:

  Force Awakens jutott nekem is eszembe, ott nagyjából mindenki azt mondta, hogy jó kis vérfrissítés, csak friss vér nélkül.

 3. Igen, ez mind szép és jó, amit mond, így kellene gondolkodnia egy normális kreatív rendezőnek, erre a Force Awakens minden remakek legnagyobbika :D
  Vicces ez, Ridley Scott is nyilatkozta a múltkor, hogy utálja a szuperhősfilmeket és inkább eredeti filmeket akar gyártani, erre az Aliennek már ki tudja hányadik részét csinálja. Ugyan nem képregényfilm, de az eredetiségtől megint csak kurva messze van..

 4. Amiről Abrams beszél az a forgatókönyvírás, – hogy nincsenek új eredeti ötletek – …………..A rendezői tehetség megmutatkozhat egy rebootnál is az más téma.

 5. én néztem interjúkat, és szerintem nagyon durván látszik rajta a studió nyomása, oké h ő rendezte de szerintem nem sok mozgásteret adtak neki….

 6. Hát Star Trekket szeretem, de a Star Wars 7-et rendesen kifilézte… A látványom kívül nem volt semmi értékelhető benne.

 7. Kaoka: :)

  Észrevétel: Szerintem is kicsit furcsa ez tőle. Lehet, díjakat szeretne, mint a többiek és rászán pár évet az életéből erre a küldetésre.

  Amúgy a M:I-3 talán a sorozat legjobbja (szvsz), de hogy az nem remake az is tuti. A SW már más tészta, na azért tényleg kár volt. Szép pénzt kereshetett vele, meg a film is szép bevételt hozott, de mennyi emberben maradt rossz szájív a kvázi remake miatt, az szerintem százmilliós nagyságrendű. Konkrétan szerintem elveszítették ezzel a húzással a leendő nézőik ötödét. Ellenben ha nem biztonsági játékra mentek volna, hanem kitaláltak volna valami eredeti újat, akkor sokkal jobb lehetett volna.

 8. Hát b+ akkor nem kellett volna olyan szemetet vászonra hánynia, mint a TFA. Meg ez a szöveg, hogy csak az olyan remakeknek van értelmük, amik előre mozdítanak dolgokat…aha, Into Darkness meg van még? Aminek a végén ugyanott tartottunk, mint az első végén, amit igazából ki is vehetnénk az első és harmadik közül, mert annyira feleseleges. Ennek a faszinak nulla kreativitása van, viszont minden amit csinál bombasztikus és buta. Szerintem jobban járnánk, ha mostantól maradna a producerkedéssel.

 9. Mondjuk nekem pont tetszett az Into Darkness, szerinem a legjobb új ST film, minden elvárásomat teljesítette, igaz azok nem voltak valami magasan :D
  Viszont abban egyetértek, hogy producerkedéshez jobban ért a faszi.

 10. Nem is tudom képes lenne-e eredeti ötletet kiagyalni. Az egyedüli nem franchise filmje a Super 8 is egy best of Spielberg. Lehet vissza kéne mennie sorozatozni.

 11. “Sőt, szerinte azok a remake-ek és rebootok, amik nem adnak semmi újat az alapanyaghoz, nem teszik azt relevánssá az aktuális idejükbe, azok egyszerűen feleslegesek.”

  Akkor mi a szar volt az Ébredő Erő ?!

 12. Olvassatok a sorok között, itt nem a csak rebootokról van szó. Értékes film alkotások vs. pénzcsináló iparos munkákról van itt szó. Amikor halivúd haláláról beszélnek akkor én erre gondolok. Vannak ott bőven igazi tehetségek, JJ. is az, akiket gyakorlatilag pénzautomataként használnak a nem tisztelt és nem nagyra becsült stúdió vezetők, avagy a mohó c. pénz(gaz)emberek. Ez maffia semmi más, ha csinálják nekik a pénz okés a rendező úr, és megkaphatja a nagy projekteket, de ha nem, megy a lecsóba, max. megengedik neki, hogy ne haljon éhen. Ott a művészet kihalt már, és ebből béklyóból kitörni nagyon nehéz, főleg ha már elfogadta a júdás pénzt. Elfogadta, hogy csinálja a szart és a szemetet milliókért, akkor most már ne akarjon itt értéket teremteni, mert nem ezért fizetik.

 13. Na, azért annyira nem volt szar a TFA, mint itt szidják… Jójó, nem kellett volna egy új Halálcsillag, de azért nem egy remake. És szarnak meg pláne nem szar… Csak hát divat szidni itthon.

  Ja, és a legjobb új ST az Into Darkness szerintem, még a hibáival együtt is.

  Ettől függetlenül én örülök, hogy most más rendezi majd a 8. részt, mert szerintem is ki lehet hozni a 7-nél többet a Star Warsból…

 14. Szerintem az sem véletlen, hogy várt egy évet a force awakens után ezzel a kijelentéssel. tuti olyan szerződése volt hogy még amiket mondhatott is mások írtak meg neki…

  És abban is igaza van, hogy nem azzal van baj h újraélesztenek 1-1 frenchise-t, mert ha az előzőt viszi tovább és halad vmerre az csak jó … a baj ott kezdődik amikor újra ugyan azt nézetik végig a népekkel :(
  Bár ez is relatív, mert ha elég sok idő eltelik akkor azért belefér a remake, de nem egy star wars kaliberű filmnél … :D

  Én nem vagyok star trek rajongó, kb. csak ezt a 3 új részt láttam, és ezekből is csak az utolsó kettőt mozikban, de nekem ezen nagyon tetszettek. A beyond vissza esésnek tűnt az into the darkness után, de a kötelezőt még így is hozta.

 15. fardavid: Hogy a francba ne lenne remake a Force Awakens? Egy kurva gyenge remake. Rey = Luke, Kylo Ren = Darth Vader, BB-8 = R2D2, Maz Kanata = Yoda, Snoke = Palpatine, ráadásul a lázadók felrobbantanak egy Halálcsillagot.

 16. “Na, azért annyira nem volt szar a TFA, mint itt szidják… Jójó, nem kellett volna egy új Halálcsillag, de azért nem egy remake. És szarnak meg pláne nem szar… Csak hát divat szidni itthon.”

  Azt nem mondanám hogy csak otthon divat szidni mert szidják sok helyen. Viszont anno a Baljós Árnyak ugyanúgy megkapta hogy csak egy felturbózott remake és Lucas is kapott hideget-meleget.

  Nekem sem volt gondom az Ébredő Erővel, messze nem tökéletes film de egyik Star Wars film sem az. És nem tetszik mindenkinek mint ahogy az előző 6 SW film sem. Ez van.

 17. De miért jelent nehézséget lefordítani, hogy mit mond? Így mi értelme egy magyar honlapra posztot generálni belőle?

 18. kulibali: összefoglaltam mit mond. ez az oldal a minimalizmusról szólt végig, lemenni a főinformációhoz a sok pr anyagban, ha teljes fordítás kell arra tuti van más platform, az index például imád lehozni hivatalos filmes sajtóbejelentéseket.

 19. Az Ébredő Erő baromi jó film volt, ellenben olyan mint az egyszeri egyetemi hallgató, aki annyira másolt a szomszédjáról, hogy a nevét is sikerült a jobb felső sarokba beírni.

  Oké, valahol a Jedi visszatér meg az első rész is a sorozat kannibalizálása volt, főleg az utóbbi, de az már régen rossz ha ezt kell felhozni hivatkozási alapnak.

  Ezért is tetszett sokkal jobban a Zsivány Egyes mint az Ébredő Erő – mindazzal együtt, hogy mint filmalkotás szvsz alulmúlja az utóbbit -, az újranézési faktora pedig nálam magasabb, mert nem emlékeztet minen karakter, helyszín vagy snitt valami másra. Érdekeltek a karakterek motivációi és sorsa, pedig mind új volt és sok volt belőlük. Érezhetően hozzáadott az univerzumhoz, pedig abszolút egy mellékszálról van szó. Ezt tökre nem éreztem a hetedik résznél, végig olyan “az előző rész tartalmából” hangulata volt számomra.

 20. “Mindenben ilyen egyszerű vagy?”

  :D mert ezt hogyan lehet még bonyolítani? az még csak hagyján, hogy az összes karakter a régi másolata, de az hogy a jelenetek kb felét is lemásolták, na az már tényleg szégyen volt. és igen, nem volt rossz film, élveztem is volna, ha nem láttam volna előtte kétszer a New Hope-ot. így viszont hatalmas csalódás volt, amikor a film végén rájöttem, hogy gyakorlatilag semmi új nem történt a galaxisban.

  Ha előre leírták volna, hogy reboot, és nem azt terjesztik mindenhol, hogy folytatás, akkor nem megyek be moziba megnézni, és nyugodt maradtam volna.

  de mindegy, most legalább Abrams megmutathatja, hogy van tehetsége újat is rendezni. remélem azért a Super 8-nál valami érdekesebb film lesz.

 21. Szerintem hibás maga a gondolatmenet, amit a TFA-val kapcsolatban hoznak. Persze lehet remake-ként felfogni, meg a New Hope másolataként, de van az életben egy alapigazság: a történelem mindig ismétli önmagát. És innen nézve, nincs is akkora probléma a TFA-val. Szerintem is tulzó a film szidása, mert nem volt szar. Hogy láttunk e már hasonlót korábban? Jah, és akkor mi van? Az egész SW univerzum túl van misztifikálva. Lucas ott követte el a hibát, amikor beszívva kitalálta ezt az egész világot meg franchise-t… Az emberek javíthatatlanok…
  @zsocso: ha ilyen “okos” párhuzamokat tudsz vonni, akkor próbáld végig követni a fantazi irodalmat: mindegyiknek kb ugyanaz az alapja (okés a Game of Thrones csavart rajta egyet, ezért is annyira felkapott, noh meg HBO), mégse lehet őket remake-nek nevezni. Oké itt univerzumon belül vannak a hasonlóságok, de mint mondtam: a történelem mindig ismétli önmagát…

 22. “Hogy láttunk e már hasonlót korábban? Jah, és akkor mi van?”

  és akkor századszor is: igen, nem gond hogy remake, de szarjanak harántfekvéses sünt, amiért úgy próbálták előtte eladni, hogy egy új sztori lesz. mert nem volt az

 23. sugabubus: Ez itt a lényeg. Az emberek nagy része egy új történetet akart látni, nem pedig egy remake-et. Ezért is volt sokaknak csalódás.

  Tyberius06: Még ha csak egyszer ismételte volna magát a sorozat. De halálcsillagot felrobbantották már az első és a harmadik részben is. Harmadszorra kellett végignézni, ahogy a lázadók a Halálcsillag ellen mennek. Szerinted nem sok ez egy kicsit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.