Hidden Figures (A számolás joga)

Meglepett, hogy egy mondhatni vidámabb film is került az Oscarért küzdők sorába. Persze komoly témákról szól a Hidden Figures, de ezt remekül ellensúlyozzák a vidám részletekkel.

hidden-figures-k1

A film három fekete nőről szól, akik a NASA-nál dolgoznak számítógépként. Még mielőtt az IBM befutott emberek végezték a számításokat az űrversenyben. Mindhárman más-más célt akarnak elérni a szervezeten belül, de ehhez maguknak kell kitaposni az utat a rasszizmuson át.

A film legnagyobb erőssége, hogy nem durrbele tolja a képünkbe az üzenetét. Nincsenek fröcsögő, agresszív fehér emberek benne, inkább csak az akkoriban mindennapi rasszizmust mutatja, és hogy az mennyire fájhat az elszenvedőinek, miközben az mennyire természetes ott mindenki számára. Senkinek sem tűnik fel, hogy az elkülönített fekete mosdók, vagy ivókút is mennyire megalázó. És hogy ez még az okos tudósoknak sem probléma. Innen lehet továbbgondolni, hogy manapság is mennyi hasonló eset van, amit természetesnek veszünk.

Viszont az üzenet tényleg nincs szájbarágva, mivel a fentiek mellett egy tipikus, de felemelő underdog történetet kapunk, ahol a nem túl előnyös helyzetben levő főszereplők minden nehézséget leküzdve törekednek… ezúttal nem a győzelemre, csak a jobb életre. Így rengetegszer lehet mosolyogni is a filmen.

hidden-figures-k2

Persze néhol elnagyolt a magánéletük, mivel a három főbb szereplő között nehezen egyensúlyozott a Hidden Figures, kicsit túlvállalta magát velük. És ez már a negatívum rész igen, szerintem a karrier része működött igazán a filmnek, míg az otthoni jeleneteik lehúzták kicsit. Azért még is így bőven jó lett a végeredmény.

Annyira különlegesnek nem érzem, a belefeccölt 2 óra simán megérte, de valahol mégis felejtős a végeredmény.

7 hozzászólás a “Hidden Figures (A számolás joga)” bejegyzéshez

 1. Kiváló feelgood film, érdekes történettel. A családi jelentek szerintem is csökkentettek a film értékén, de még így is megérte megnézni. Az Oscaron nem hiszem, hogy bármelyik kategóriában labdába tudna rúgni, de a jelöltek között elfér.

 2. nem volt rossz, de az, hogy minden fekete szereplő tökéletes, minden pillanatban és helyzetben kevésbé hihető, mint Costner haja.

 3. Jó kis film. NASA-val és az űrversennyel mindent el lehet adni nekem, szóval alapból jó helyről indult a film, és nagyon szerettem. Szeretek ilyen elfeledett történeteket hallani, főleg ha még inkább tényleg feelgood is. És azt vettem észre, hogy a film után még egy csomót beszélgettünk a témáról a barátaimmal, szóval nekem lenyomata is volt. Színészileg a három hölgy mindegyike egészen remek volt. Meg a zene is! Tényleg jóféle ez is.

  Nem láttam még minden filmet az idei Oscar szezonról, de az eddigiek alapján úgy érzem ez az év erősebb mint a tavalyi. És még hátra van a fele.

 4. Nagyon gáz ez a hollywoodi redemption sztori…ennyire nem kéne látványosan mea culpázni a tavalyi évért.
  Egy más világban ez a film délután menne a tévében.

 5. DVM: nem tudom mire gondolsz, mivel a film már a balhé előtt forgott tutira, nem februárban rendelték be. maximum a jelölésébe lehet kötni.

 6. DVM:
  Egy más világban ezt tanítanák az iskolákban, nem egy film miatt tudnák meg szélesebb körben ezeknek a tudósoknak a történetét.

 7. Mekare: +1

  és bár ez nem DVM ellen szól, de azért elég erős volt az a “délután menne a tv-ben” kijelentés, tekintettel arra, hogy egyáltalán nem egy alibi film a Hidden Figures (értsd: nem egy izzadságszagú, kötelező oktatósdi a rasszizmus ellen). kifejezetten ügyesen csomagolták a keser-édes történetet egy baromi pozitív hangvételű filmbe, nem véletlen hogy sokan a feelgood jelzőt említik.

  nem hogy elvesztegetett idő lett volna, hanem kifejezetten szórakoztató mozi volt, kifejezetten pozitív csalódás. 8/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.