A németek szerint többesszám az a Jedi a címben

A Star Wars EP VIII: The Last Jedi német teaser poszterén többesszámot használnak, ami azért érdekes, mert az amerikain egyes- és többesszámot is jelenthet a Jedi.

Ha csak egy Jedi lenne akkor Der Letzte Jedi lenne a cím. Bár szerintem is többesszám, de hogy 10 hónappal a bemutató előtt a Disney pont ezeknek a fordítóknak mondott volna többet az eléggé kétséges, hiszen az amerikai poszter óta téma, hogy többesszám-e, és eddig hallgattak.

Elvileg a spanyol címben is többesszám amúgy.

26 hozzászólás a “A németek szerint többesszám az a Jedi a címben” bejegyzéshez

 1. Úgy tudom, Disney imád beleszólni a nemzetközi címadásba (még a szinkronhangokba is), szóval biztos nem csak a címfordítók érdeme a többesszám.

 2. Leszarom mi a címe, csak Luke legyen olyan badass mint még soha senki. Ha egy kicsit visszaköszönne az öreg Obi-wan bölcsessége, plusz egy kis aprítás, az jó lenne, de persze ne patkoljon el. Ha búval baszott, életunt vénember lesz, akkor sírok.

 3. A jedi egy csoport gyűjtőfogalma, az olyan nyelvek, mint a német nyilván többes számban használja… Nem látnék bele túl sokat.

 4. Kakó: Én már a 7. Részben vártam, hogy felbukkan (főleg ott éreztem az időt az eljövetelének amikor Kylo hívja a kardot a hóból, és ugye Reyhez repült. Én ott szentül megvoltam győződve, hogy Luke hívja magához.)
  Na mind 1 remélem egy iszonyat badass Lukeot kapunk a 8ban kiváló koreográfiával.

 5. Mivel a nemet mindig megkülönbözteti a nöt es a ferfit, az a “Der letzte Jedi” lehetne “Die letzte Jedi” is, ha nöröl van szo.

  Szerintem csak biztosra akartak menni. A többesszammal nem ronthatjak el.

  Regen, mikor meg nem tudtam rendesen nemetül, en is gyakran fogalmaztam ugy, hogy többes szamot hasznalhassak, mert nem tudtam a megfelelö nevelöt.

 6. A spanyolok és a brazilok is többes számba tették!
  Szóval azt hiszem innentől végleges…

 7. Az a helyzet, hogy az Ébredő erő elején, a sárga szövegben benne van:

  “Luke Skywalker has vanished. In his absence, the sinister FIRST ORDER has risen from the ashes of the Empire and will not rest until Skywalker, THE LAST JEDI, has been destroyed.”

  Luke az utolsó Jedi…nem többesszámban.

 8. wolfwings: az olaszban ultimi szerepel. Ami… többes szám

  De mindegy is mert a magyar is kijött, ami viszont szimplán “Az utolsó Jedi”

  Kérdés, hogy akkor most ki baszta el, mindenki más vagy mi? És van-e egyáltalán jelentősége…

 9. hkim: nem értelek, a tényleges infót leíró cím az szerinted hatásvadász clickbait? a Dobjon el mindent “a németek felfedtek egy titkot az új Star Wars filmről” elé illik (lehet a cinematrix ilyesmit alkotott:), nem az én címem elé.

 10. Luke az utolsó, DE még nem láttuk a nyolcadik részt, amiben akár taníthatja is a kis fokhagymaseggű leányzót, és akkormár ketten lesznek. És mivel a nyolcadik rész címe a bizonytalan többesszám ügyben – figyeldoda! – bizony fontos hogy ott e az a K betű a magyar cím végén, vagy sem. Na nem mintha sokat spoilerezne a sztorin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.