John Wick: Chapter 2

Oké, ne utáljatok majd nagyon, de a John Wick: Chapter 2 hiába volt jobb akciókban, az első részt átható érzelmi töltet hiányzott belőle. Szerencsére még így is a pozitív oldalra billen a mérleg nyelve, nem egy Taken 2 kaliberű baromság a végeredmény.

A film onnan veszi fel a fonalat, hogy Wick a kutyáért már bosszút állt, viszont a kocsiját még nem szerezte vissza. És igazából ez a jelenet tökéletesen alapozza meg a filmet jó és rossz szempontból is: láthatjuk, hogy az akció még durvább lesz, viszont lélektelenebb is egyben az egész.

A történet amúgy egy régi adósság körül bonyolódik. Ha nyugdíjban maradt volna főhősünk, akkor nem kéne lerónia azt, viszont mivel újra elővette a pisztolyt és az aranytallérokat, visszatért ebbe a furcsa földalatti világba, így kénytelen végül elvállalni a nehéz feladatot. A végrehajtás természetesen elég sok bonyodalmat és ellenfelet hoz a nyakára.

És itt tényleg a forgatókönyvet kell majd hibáztatnom, mert egyszerűen ott voltak hiányosságok. Az a szimbolika még elment, ahogy mutatták miképp ég el és törik össze, ami Wicket jobb emberré tette, de emellett néha nem függtek össze a jelenetek, vagy épp borzasztó exposition volt.

Van egy rész, ahol konkrétan csak azért megy körülményesen egy szereplőhöz, hogy ne kapjon Cinema Sint/Honest Trailert a kutya ügye, meg hogy az a képünkbe tolja ennek a bérgyilkos alvilágnak a szabályait. Ez utóbbi azért necces, mert Wick mégiscsak aktív tagja volt az egésznek sokáig…

A másik jelenet pedig konkrétan egy videójáték alapanyag. Mármint láthatóan direkt, viszont ahogy Wick elindul az ösvényen az nem csak gyenge és Call of Duty “csak itt mehetsz”-szerűség, de egyben kicsit értelmetlen is. Mármint New York elég nagy, iszonyat valószínűtlennek érződik a dolog. Ezzel szemben a megbízatás közbeni káosz és hosszú lövöldözés organikusnak. Most is a film közepén volt a legjobb jelenet?

Technikailag viszont nagyon durva a film. Mindent feltekertek. Nagyobb szabásúak az aprítások, még több gyalogos kap fejlövést (úristen mennyi fejlövés), és ahogy a felkészülő videóban láthattuk, Keanu nagyon komolyan vette a fegyverkezelést. Wick minden mozdulata és ölése profi munkának érződik, amit nyugodtan mernek 300 vágás nélkül mutatni a készítők. Az a Common-Wick fegyverrántás olyan szép volt! És igazából továbbra is ez a film igazi erőssége, és ezért nem tudnám egyelőre ténylegesen leszólni, hiszen rohadt jól szórakoztam. A most fel is vezetett harmadik részt majd meglátjuk.

human
írta
2017. 02. 24. 06:10
megjelenés
41
hozzászolás


41 hozzászólás a “John Wick: Chapter 2” bejegyzéshez

 1. “érzelmi töltet hiányzott belőle” Hisz a karakterre is ez igaz, mivel mindene elpusztult, csalódott az exkollégákban (barátokban), ő is sima érzelmek nélküli gyilkológéppé és bosszúállóvá vált. Ez el is hangzik a film vége felé.

  Amúgy nagyon jól szórakoztam rajta, rég láttam ennyire tökös akciófilmet. Csak a zúzás miatt még 1x megnézném a héten.

 2. Fiti: Ráadásul úgy inditott az első rész, hogy meghalt a barátnője. Mi ez ha nem érzelmi töltet?

 3. Hát igen, sajnos sikerült a nem-akció receptekre is ugyanazt alkalmazni mint az akciókra: nagyon részletesen megmutatunk mindent, mindenhol van valami “kúl” részlet. Minden utalás vastag, piros filccel van bekarikázva és ettől olyan fárasztó volt nézni a végére. Mondok egy egyszerű példát: amikor kitűzik a vérdíjat, betelefonál a pasas, a banándugós-kapcsolótáblás diszpécser-központban valaki felveszi a jegyzőkönyvet, amit írógéppel legépel, utána átviszi jóváhagyásra, ahol lepecsételik. Ezután megy a kiértesítésre, ahol egy Commodore VIC-20-as számítógépen begépelik a telefonszámokat (zöld monokróm monitorral), amit aztán megkapnak a bérgyilkosok, akiknek kivétel nélkül 2000-es évek beli Nokia telefonjaik vannak.

  Namármost erre azért emlékszem így, mert fájó részletességgel mutatták be. Kétszer.

  Eközben meg nem volt világos minden ponton, hogy kinek mi a motivációja, azon túl, hogy “porig égették a házát… nagy hiba volt!”

  Ennek az újranézési faktora kizárólag az akciójelenetekre fog korlátozódni, azt hiszem.

 4. Oké, tehát az akciók jók és profik a világ továbbra is jó a történet nem baj ha nem túl csavaros egy akciófilmnél. Azt hiszem muszály lesz megnéznem :)

  köszi a kritikát Human.

 5. A közepén a hajtóvadászat valamit eszméletlen volt. Alig bírtam magammal, annyira bepörgetett :D

 6. Szóval, hogy állunk kutyafronton, az előzetes túl biztató volt? Vigyek zsepit Szombaton? Mert ha az az érzelmi töltet az első filmben akkor én nem kérek a folytatásba :)

 7. @play köszi az infót, csak ez tartott vissza attól, hogy várjam a Szombatot a film miatt :D úgyhogy most beindult a hype gépezet hehe

 8. szpojlermentes

  Nem értem mi a baja itt pár embernek én is pntosan így éreztem. Az első rész attól volt jó mert volt érzelmi alapja, megölték a kutyáját minden normális ember bosszút akar a cuki kutya miatt. A film nem si vette magát kmolyan, élvezettel néztük végig ahogyan emglakol a 76 ember.

  Ez a második rész inkább volt egy egyszerű gengsztermozi ahol mindenkit lelőnek a filmplusszon remek kidolgozással. Nem tudtam a főhöshöz kötődni ,mirt szurkoljak neki amikor elment Rómába?

  Azért hogy továbbvitték a 3 embert ceruzával egy kocsmában gondolatot a első részből nagy taps.

 9. Nyilván nem a cuki kutya, hanem pont az volt a meglepő, hogy mit tettek a cuki kutya mögé, pedig milyen idióta alapnak hangzik, hogy egy eb miatt áll bosszút.

 10. zsocso: meghal egy ismeretlen lány, akiről annyit tudtunk h elvileg szeretik egymást? filléres húzásnak nevezném ezt, nem érzelmi töltetnek

 11. spooky: Nem nekem volt érzelmi töltet a csaj és a kutya, hanem John Wicknek. Szerintem human is igy gondolta.

 12. Ha bérgyilkos lennék, tutti a legalapabb régi telefonom lenne, hiszen azokban még nem volt GPS ………. és egy bérgyilkosnál előny ha minnél nehezebb a nyomára bukkanni. Ebben egy nehezen lenyomozható telefon előnyt jelent.

 13. Spoiler kinda

  Azt hittem, hogy egy picit többet lesz Stormare. De a harmadik rész szempontjából jól hangzik, hogy él!

 14. Engem csak egyvalami zavart: a golyóálló tuxedo suit, minden kalibert fogott. WTF? De legalább nem csak Wicknek volt.

 15. Volt az a film, amiben a hülyegyerek macskáját elrabolták, vajon ezért volt Keanu a neve? :D

 16. Tipikus.

  Világszerte mindenkinek tetszik, még a kritikusoknak is (ami valljuk be akciófilmnél nagyon ritka):

  IMDB: 8.3 pont

  METACRITIC: 75 pont

  ROTTENTOMATOES: 90%

  Természetesen az összes megjelent magyarországi kritika lehúzza a filmet.

 17. Wittgen: SPOILER

  A film egy pontján megszólal a kiscica és Keanu Reeves volt a szinkronja. De biztos csak véletlen volt :)

 18. johndoe4: ha a fenti kritika a 7/10 pontszámmal szerinted lehúzás, akkor nem tudom mi a pozitív számodra. Az említettjeid alapján nagyjából a Metaritic átlagot adtam rá lol. Az IMDB tuti lejjebb megy még amúgy. Ha pedig a többi magyar sitera vagy kiakadva, azt szerintem náluk fejtsd ki, hiszen úgy talán látják is.

 19. Először is: az akciók zseniálisak, pedig az előzőben se volt rossz. Koncepcionálisan sokszor nagyon jó ötleteket találtak ki, amik feldobják a filmet (a hajtóvadászat kezdete például zseniális volt). Viszont néhol egy idő után ezt is picit lélektelennek éreztem, néha mintha futószalagon jöttek volna headshot jelölt ellenfelek. De ezen lehet segít egy újranézés, először az első részt is kicsit soknak éreztem :) Ide tartozik még, hogy vizuálisan is nagyon jól el volt találva, szép színekkel, beállításokkal, fényképezéssel.

  A humor is nagyon rendben volt, jól használták ki a John Wick “mítoszt”, az elején ebből fakadt jó pár poén. Mindent elmond, hogy ez a film még egy lövöldözésbe is tud poént csempészni (metróállomásos jelenet).

  Sztori szempontjából szerintem rendben volt, ahogy az egészet felvezették. Kicsit féltem, hogy csak egy mondvacsinált hülyeséget találnak ki, amivel visszahozzák Wicket. Viszont itt sikerült úgy jól megoldani, hogy közben bővítették a bérgyilkosvilág szabályrendszerét is. Ez a másik, amit jól eltaláltak, vagyis bővítették a szabályokat, mélyítették az első részben jól megalapozott világot.

  Viszont egyet kell értenem humannal, mert mindezek ellenére egy idő után kicsit lélektelennek éreztem a sztorit. Egyszerűen a vége fele elveszett az a motiváció, ami miatt érdekes és szimpatikus a karakter (első részben a feleség, és a bosszú). Persze valamennyire meg lehet bocsátani, mert nagyrészt külső tényezők miatt alakul így, és Wick csak próbál kikászálódni a helyzetből. Ugyanakkor ezzel a lezárással nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik részben (ha lesz), továbbra is ilyen irányba mennek tovább, gyakorlatilag már mindenki ellenfél lesz.

  Összességében tényleg nagyon szórakoztató, és élvezet volt nézni, egy-két (apró) negatívum ellenére is.

 20. Jó pár éve figyelem már az oldalt, viszont most szólok hozzá először, mert még nem hangzott el az a gondolat senkitől, ami nekem rögtön megoldás a szerintetek hiányzó érzelmi töltetre.

  A film címében is a Chapter 2 szerepel, így számomra rögtön egyértelmű: sorozatos jelleggel készült, nem önálló alkotásként, nem akartak vele olyan nézőket megfogni, akik nem látták az első részt. Illetve ott folytatódik, ahol az előző abba maradt.
  Az első részben megkapta az ember az érzelmi töltetet, ehhez ide jött bónusznak, hogy amikor azt hitte, minden oké, a házának is annyi lett, amiben minden emléke volt a feleségéről. Nem kellett szájba rágni semmit, az a néhány képkockányi flashback kb. pont elég volt emlékeztetőül. Tudjuk, mi történt eddig, ezzel a húzással még jobban megküldték az agyát, bár a meló elvégzéséig higgadt maradt, csak akkor szállt el, amikor mindenkit ráküldtek, hogy vele is végezzenek.
  Szerintem ha egymás után egyszer megnézitek majd, egyáltalán nem fogjátok ezt negatívan megélni, sőt. ;)

  Az az 1-2 dolog, amit a nézők kedvéért elmondtak, engem abszolút nem zavart, mert még mindig baromi sok minden nincs elmondva, ami a karaktereknek egyértelmű. Sőt, igazából semmi sem zavart, mert néha tátottam a számat rendesen.

  Egy dologban reménykedem csak, hogy nem kell sokat várni a harmadik részre, és fogja hozni ugyanezt a szintet, ha nem még ennél is durvábbat.

 21. Nagyon vártam a folytatást, de meg kell mondjam nem ütött akkorát, mint vártam…
  Nekem már túl sok volt a sok full stupid henchman, Wick nem tudott hibazni (csak a metroban, az mondjuk pont azért volt jó :) ), meg ha a koreografiara ennyire figyeltek, akkor csak simán futni miért nem tanítottak meg Reeves-et? Mint amikor Forest leszorta magáról a vasakat, olyan mozgása volt…
  Ruby Rose nevetséges volt.
  Amúgy jó volt, de nekem az első jobban bejött.

 22. “Nem kellett szájba rágni semmit, az a néhány képkockányi flashback kb. pont elég volt emlékeztetőül.”

  de hát pont szájba rágtak mindent — az égő képek és összetörő telefon fontossága.

  Abba meg ne törődjünk már bele, hogy majd a folytatás. Ez csak egy védés ami alaptalan: a legtöbb tényleg jó sorozatban a részek íve és motivációk és többi mind jó, hiába egy nagyobb kép részei maguk az epizódok.

 23. Uhh ennek a filmnek legalább 40 perccel rövidebbnek, feszesebbnek kellett volna lennie. Elég sok akció részt már unalmasnak találtam mire befejeződött, az első résznél még voltak izgalmas megoldások, amik miatt üdítően hatott a film, de itt sok önismétlődés volt, és hát 10x megnézni ugyanazt a fejest még oké, 20x már annyira nem. Remélem akik a Batman v Superman warehouse jeleneténél azon sírtak, hogy Batman átment terminátorba, azok ugyanúgy sírnak ennél a filmnél is amikor konkrétan 3x (ha nem többször) ütik el Wicket, vagy épp zuhan ki a kocsiból, szúrják meg…és bár az öltönyös dolog oké terület, de amikor nem viseli akkor is szent és sérthetetlen, na jó folyik ott neki valami vér, de kb dísznek. Itt nem azt akarom mondani, hogy bajom van ezzel, hiszen akciófilm (bár azért volt, hogy már nevetségesen túltolták), hanem hogy aki valamiért kritizálja az egyiket az kövesse a szabályt tovább minden hasonló filmre (képregény, akció stb).
  Pozitívum volt a zene, meg hogy újra láthattam Ian “san francisco cocksucker” McShane-t, ja és egy karakter nagyon bejött Gianna D’Antonio :D így kell elegánsan távozni kérem, és az előtte lévő kis beszélgetése alapján is jó arc volt. Mármint értett ahhoz, amit csinált.
  A folytatásért nem fizetünk semmilyen érmével :(
  Amúgy az is lehet ártott a dolognak, hogy ma néztük meg a Lion-t is és így nagy volt a kontraszt XD

 24. Most értem haza róla. Az első dolog amit kiemelnék, mert senki nem tette, végre láthattuk Wick hogy használja a ceruzát. :D
  Amúgy tényleg kicsit sok volt az üres járat, akkor leült a film, kicsit untam is, de az akciók rohadt jók voltak mind, a verekedések, lövöldözések, stb. És nagyon jól felvezették a harmadik részt.

 25. Mekare: nem, a Batman jelenetnél azon sírtak a népek, hogy Batman nem szokott ölni. Wick bérgyilkos, szal nem gond hogy lelő 100 embert. Kevered.

 26. human:

  Azt a 2xpár másodpercet az égő képekről abszolút nem éreztem soknak, persze ha nem mutatják, akkor is értenénk, de engem ez a mennyiség nem zavart. (A Lion-ban a gyerek döntésképtelensége viszont már nem kicsit irritált a sokadik google maps és hiszti után, az ott tényleg túl lett tolva – ettől függetlenül tetszett az is…)

  Utóbbi gondolatoddal egyetértek, de félreértettél: a következő részre a várakozásom/reménykedésem a g*cidurva, mocsok cliffhanger miatti. ;) Nem annak szól, hogy “majd a folytatásban minden jobb lesz”.
  Szerintem jó “sorozat” ez, de a cliffhanger miatt trilógiánál többet nem tudok belőle elképzelni. Úgy viszont egy hétvégi daraként tuti meg fogja állni a helyét.

 27. human: pedig voltak olyan emberek, akik amiatt is sírtak, hogy Batman miket él túl ott a raktáros jelenetben, szóval nem keverem. Persze többen voltak, akik a másik miatt sírtak, azoknak sikerült nézni egy filmet és nem látni, plusz egy olyan szabály miatt aggódnak, amit a cenzorok meg kb az aggodó szülők aggasztottak rá anno a képregényekre, és teljességel megvoltak a magyarázatai a filmben, csak nem volt olyan egyszerü, mint az, hogy nézd ez itt John Wick bérgyilkos volt blabla. De ez már erősen offosodik.

 28. A főhős sérthetetlen témához: már az elején megadták az alaphangulatot, ha a relaitások talaján maradunk akor így biztonsági öv nélkül kb az első autós ütközés után vége is lehetett volna a filmnek. Rég volt már az első rész, de ott mintha nem szálltak volna el ennyire. Persze megértem hogy miért csinálták, csak így fért bele ilyen töménytelen mennyiségű akció. A golyóálló öltöny is nehezen emészthető volt, de akkor már inkább ez mint hogy 50 emberből egy se találja el. Egy átlag akciófilmhez képest John Wick még mindig sokkal életszagúbb.

  Összességében nagyon tetszett a film, hamar elröppent a két óra, bár a végére talán egy kicsit már sok volt. Az ipari mennyiségű fejlövés közben azért nagyon szép ívet futott le a karakter, próbált menekülni a sötétség elől, de egyszerűen nem hagyták. A végén az a “aki utamba mer állni megölöm” mondat már megmutatta honnan a babayaga mítosz :)

  Reméljük lesz 3. rész, jó lenne látni hogy életképes a “minőségi” keméynvonalas akciófilm mint műfaj, szuperképességek és földönkívüliek nélkül is.

  ui.: a fegyverkezelés nekem mint laikusnak álleejtős volt, a 2002-es Equilibrium jutott eszembe jó pár jelentnél.

 29. 2 órája jöttünk ki a moziból. Beszarás jól szórakoztam. Vége felé laposodik, meg 1-2 dolog kesze-kusza volt, de azok a jelenetek. Ilyen egy jó folytatás. A harmadik részt viszont nem tudom , hogy oldják meg, hogy ne menjen át gagyiba, de az a jövő zenéje. Simán ajánlom mindenkinek a mozit.

 30. Ahogy az asszony mellettem meglátta a rossz fiú megy a gránát vetőért megszólalt: -Fog a kutyát és fuss Ba+!
  Azért poén lett volna ha másodszorra ki nyírták volna a kutyáját de ezt nem merték bevállalni még egyszer :D

 31. kár, hogy csak most találom meg a kritikát. na mindegy, legalább végre kiírhatom magamból, hogy milyen óriási csalódás volt ez a rettenet bugyuta film. egy az egybe elmentek a halálos iramban irányába. pár nappal mozi előtt néztem újra az első részt, még mindig beszarás, isteni. onnantól kezdve, hogy betörnek hozzá, gyakorlatilag nincs is megállás, izgalmas, relatíve komolyan vehető, és kőkemény. ezzel szemben a második rész, te jó ég. ilyen óvodás szintű, végtelenségig elnyújtott szánalmasan szájbarágós exposition jeleneteket talán még életemben nem szenvedtem végig. nem volt tempója a filmnek, nem éreztem pörgést. a sok akció totál súlytalanná vált, futószalagon jönnek az arctalan gonoszok, kb könyörögve a fejlövésért. wick gyakorlatilag egy szuperhős, már az első jelenetekben fogtam a fejem, mikor legalább 2x halálra gázolják. hol van már az a jól képzett halandó, akit majdnem hidegre tett egy profi biztonsági ember. és ezek a gyilkosok. ez a sok gyilkos, ellepik az utcákat mint a galambok. ha elsétál a mi johnatanünk 10 ember előtt, 4nél megszólal a telefon a legújabb vérdíjat tartalmazó sms-el. és mint az az utolsó jelenetből kiderült, winston(vagy ki a franc) a mi teremtő urunk. botrány, a pofám leszakad komolyan, méghogy EZ egy jó film. áh. és akkor laurence fishnurne-ről már nem is beszélek. persze saját vélemény, ízlések és pofonok, stb

 32. Tegnap megvolt. Ennyire unalmas filmmel reg talalkoztam. Gyakorlatilag egy demo volt arrol, mennyit keszult a filmre KR. Gratulalok, sokat! Nem erte meg. Mindezt ugy, hogy az elso reszt imadtam.
  SPOILER
  Csak egy konkret pelda: kap egy pisztolyt 7 loszerrel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.