Fast 8: Fate of the Franchise

Így a nyolcadik film környékén az nem nagy megfejtés, hogy ezek buta, nem is, egyszerű filmek. A különbség sok sorstársához viszonyítva nem is a család, bár a karakterek közötti összetartást is jó volt látni mindig, hanem a készítők érezhető szándéka. Egyszerűbben: tudták mit csinálnak, de azt igyekeztek jól.

Ez az évek során simán tettenérhető, vagyis a reboot 4. résztől kezdve folyamatosan. Végig emelték emelték a tétet a robbanó és pörgő kamion alatti áthajtás óta, de igyekeztek a karaktereket és a történetet értelmes keretek között tartani.

Persze az amnézia meg a többi simán szappanoperás húzás volt, viszont a franchise saját szabályain belül logikus volt az összes lépés. Na meg mindig kitaláltak valami őrült akciót, amit igyekeztek CGI nélkül megcsinálni. Ha jól emlékszem még a Dubai ugratásnál is volt igazi kocsi a jelenetben, csak nyilván nem a két épület között dolgozott vele a kaszkadőr.

Viszont az utóbbi évek húzásai most érték utol a sorozat készítőit. Nyilván már a 6. rész végtelen kifutópályájánál rezgett a léc, a 7, részt pedig a Paul Walker miatti törődés mentette meg, viszont a nyolcnak már nincs ilyesmi előnye. És sajnos ez látszik is.

Termésetesen a Fast and Furious mindig is akciókomédia volt, de most egy bizonyos szinten meg önnmaga paródiája is. Mondjuk szerintem pont emiatt lett most is szórakoztató, csak nem pont azon a szinten, amit terveztek neki.

Hatalmas kettősség van bennem. Siralmas a történet, a “Dom a család ellen” jó lehetne, csak hát sajnos az indokok és a gyönyörű Charlize Theron nem működnek annyira — pedig megírhatták volna értelmesebbre is, egy tényleges trilógiába, ha már azt terveznek, ahogy manipulálja Domot az itteni gonosz. Ehelyett Die hard 4 szerű paprikajancsizás megy.

És nem, a kapcsold ki az agyad továbbra sem érv arra, amikor valamit elbasznak. Lehet pofonegyszerű a történet, senki sem vár ezektől a filmektől köldöknézős drámát, de a saját univerzumán, a filmen belül jónak kell lenni a logikának. Itt meg az eddigieknél sajnos rosszabbul sikerült összekötni az akciójeleneteket, amik fizikatagadásával továbbra sincs baj.

Viszon, és most jön a DE, igazából ez jobb Expendables lett, mint amit Stallone-ék csinálnak. A történet Commando szintű, bár feleslegesen túcsavarták (de jót tenne a blockbustereknek, ha ismét 90 percesek lennének), és a macsóság… hát az sima Tango és Cash (100 perc). Olyan egysorosok sülnek el főleg a Rock (nem hiába kapta meg azt a stafétát a Rundownban) és Statham szájából, hogy borultam rajtuk. Sőt, még Diesel is elereszt pár 30 éve talán még fenyegető, de most vicces egysorost Theron felé.

Egyszerűen az idióta humor működött most csak a filmben. Hiányzott Paul Walker, kevesebb volt a szív a Furious 8-ban, viszont még most is szórakoztatott egy bizonyos szinten.

44 hozzászólás a “Fast 8: Fate of the Franchise” bejegyzéshez

  1. Eszméletlenül jó akciójelenetek vannak benne és nonstop, a humor meg olyan, hogy többet nevettem ezen a filmen, mint bármelyik A kategóriás vígjátékon. Nagyon “szórakoztató” film (a jó értelemben, nem szarkasztikus akartam lenni).

    Engem csak egy dolog zavart, de azt itt SPOILERESEN:
    ——————————————————–
    Dom hogy a francba nézhette el Shawnak, hogy megölte Han-t?
    Ez csak engem zavart? :D Vagy ezt is inkább Chiper számlájára írták fel? (magyar szinkronban Szájfer)
    ——————————————————–

  2. Human szégyeld magad,hogy ilyen celuolid hányásokra befizetsz de mondjuk egy eredeti ötleten alapuló animációt meg disztingválsz(Bébi úr),már az elözetes elég volt neked,hogy megmond az szar lesz.
    Vicc vagy..komolytalan vagy. Ne töröld légyszives ez egy épitő jellegű kritika feléd

  3. @Nari Mindenféle rosszmájúság nélkül, milyen A kategóriás vígjátékokra gondoltál? Csak hogy be tudjam lőni a szintet. Tényleg őszintén kérdezem.

  4. @Superman

    Ez még mindig egy privát blog. Hadd döntse már el, hogy a., mit néz meg/mire költi a saját pénzét b., milyen stílusban nyilatkozik egy-egy filmről.

    Also, az, hogy “vicc vagy, komolytalan vagy” és az “ez egy építő kritika feléd” így egy mondatban kicsit megb*szott most.

  5. @Noctix: Már úgy értem, hogy olyan filmek amik eleve nagyobb költségevetésűek, híresebb szinészekkel és vígjátékként árulják. Mint pl: Másnaposok, vagy a Nagyfater Elszabadul és hasonlóak.

  6. Holnap nézzük mi is. Kíváncsi vagyok az első hétvége bevételére majd és hogy össz mennyit hoz. Elkészülnek e a betervezett folytatások?

  7. Jó volt!
    A xXx idei része butább és pózerkedősebb volt mint amilyen ez valaha lesz.Az is működött valamilyen szinten és ez is hozza az elvártakat.

    Nem értem a fanyalgókat,mert egyáltalán nem árul zsákbamacskát a film.Pontosan tudod,hogy mire fizetsz be.

  8. Nekem egyből előlépett a legrosszabb darabnak a szériában. Mondjuk nem csoda, hiszen már az előző résznél elmentek abba az irányba, amit már nem tudok tolerálni, de Paul Walker búcsúzás még miatt még meg tudtam részben bocsátani.

    Itt viszony már azzal elásta magát a film, hogy retard módon használja az informatikát. Az ilyen eleve rossz előjel (lásd. Die Hard 4), és ez itt is beigazolódott. Charlize Theron mint rasztahajú hacker (?!), szörnyű volt… A végén majdnem sírtam mikor a két hacker csaj a képernyők mögött ülve szól be egymásnak, miközben hackelik a tengeralattjárót.

    Nekem az akciók se igazán ütöttek. A 6. részig pedig azokat is nagyon imádtam, pl. az 5. rész az egyik kedvenc akciófilmem ever. Túl sok a CGI, túlságosan elszállt volt az egész (az én ízlésemnek). Gyanítom először kitalálták az akciókat, aztán megpróbáltak valami történetet írni hozzá, és összekapcsolni őket, de nem sikerült. Az összekötő részek nagyon fájdalmasak, éppen annyi ideig tartanak, hogy megértsük éppen mi történt, és miért a következő helyre kell tovább menni. Semminek se volt tétje, nem tudtam senkiért se izgulni, kb. szembeköpték azt amit eddig a franchise jelentett. Komolyan, ezek az emberek az első részben még mezei utcaversenyzők, és autóőrültek voltak, nem a világ legkeményebb zsoldosharcosai…

    De hogy pozitívumot említsek, még ígyis valamennyire szórakoztató volt. Ez csakis Rocknak, és Stathamnek köszönhető. Az ő akcióik (börtön, repülő) jól koreugrafáltak, izgalmasak voltak. Jók voltak a beszólásaik, a vicceik, feldobták az egészet.

    Nálam ez összességében csak 4/10-et tud érni. És ennél nem hiszem hogy mostmár jobbat kapunk a következő részekben, hiszen már annyi pénz forog kockán, hogy ezek után nem mernek visszább venni az állatságból az tuti.

  9. gore: Superman lassan évek óta nem érti meg, hogy mi is az a személyeskedés. Innentől törölve ez az off (sorry degausser), nem kell válaszolni a témában, bennhagyom az off kommentjét (a heti premierkenél nem lett volna az), ha ettől lenyugszik.

  10. Buta és egyszerű volt,de még mindig baromi szórakoztató. Statham vs Rock sittes jelenetein egy kicsit nyitva maradt a szám 😄A beszólogatásokat túlzásba vitték, de ők is tudták, el is röhögtek párat. Statham “gyerek” jelenete meg…hát az remek volt! Én nem bántam meg, kezd tényleg lassan kifulladni,de 1-2 rész még jöhet nekem.

  11. Már az előzetesről sütött, hogy egy kalap szar. Még a saját maga által megteremtett műfajban is.

  12. Ez a sorozat egyre viccesebb, ahogy nő a sorszám a cím mögött. De a kedvenc Rock egysorosom akkor is Rocktól a Doom-ból való, miután kibelez mindenkit és azongya’: Isten majd válogat.

  13. Szokásos 5/10 a részemről.
    Theron szerintem csodálatos volt.
    Rock és Statham között nagyon jól működött a kémia remélem lesz egy saját filmjük amiben sértegetik egymást non-stop.
    Amúgy minden más szokásosan idegesítő volt és agyatlan de két kérdés maradt a végére bennem ami mellett nem tudtam csak úgy elmenni és remélem nálam akik jobban koncentráltak a filmre segíthetnek megválaszolni.
    Spoiler:
    -Hogy a rákba találta meg egyből a főhadiszálást Theron meg Disel mikor kb 2 percel előtte kapcsolták be a keresőprogramot.
    -És ez a legfontosabb, hogy a vérvörös rákba volt képes az atom tengeralattjáró a víz alákerülni mikor egy szárazdokk álványon láttuk utoljára járó motorral aztán sitty-sutty már szelte is a habokat, csak hogy értelmetlen üldözésbe kezdjen autókkal amik 2x de inkább 3x gyorsabbak nála.

  14. Ahogy elnézem megint rekordokat döntöget bevétel szempontjából. Ahogy olvastam már most visszaszerezte a ráköltött summát. :D Ha igazak a hírek akkor 500 misi körül jár most világszinten.Bár a BoxofficeMojo oldal még nem frissítette ahogy látom én meg Comicbook oldalon olvastam. No mindegy.

    Egyébként a film szokásos Fast minőség, akik eddig szerették nem most fogják megutálni szerintem. A film utolsó fél órája valami eszméletlen jó volt. Idejét se tudom mikor röhögtem ennyit. Jason Stathamnek Oscart adnék azért amit leművelt az egész filmben pláne a repülős jeleneteiért, nagyon jó párost alkotott a “kis” pajtásával. :D

    Igazából Jason, Kurt papa és Charlize mami lejátszott mindenkit de ez nem meglepő. Nálam továbbra is 7/10 a film. Nem a legjobb de messze nem olyan szar ahogy a legtöbb ember divatból állítja. Mert valljuk be a legtöbb rinyagép egy részt se látott belőle mégis utálja. :D

  15. Scott Eastwood-tól féltem,hogy ő lesz az új Bryan,és szerintem egy kicsit be is igazolódott,a folytatásokban is tuti benne lesz. Kár, hogy nem volt valami stáblistás jelenet…hamár a terem 3/4-ede végigülte.😄

  16. Hogy lett volna már ő az új Brian mikor kaptunk a film végén új Briant? :D Scott gyerek karaktere csak egy egyszer használatos ügynök elsz nem fogják bevenni a fő családba. XD

  17. 23: A végén is ott ült a családi ebédnél…tuti marad. A Hacker csajt is megtartottak,de minek amúgy őt is… A gyerek meg amire felnő…😄 Diesel nyugdíjba megy 😄

  18. Ez a zombiautós ötlet nagyon frankó volt, ennek kellett volna a végső akciónak lennie (“Menekülés New Yorkból”, hehe Kurt). Ha egy kicsit jobban ki is fejtik a témát, egészen aktuális és így hellyel-közzel valóságos dolgokat tudott volna feszegetni mellékesen. De nem, inkább eljátszottak egy hidegháborús James Bond-filmet.

    Összességében ennél rosszabbra számítottam, csak én egy az egyben hanyagoltam volna a film utolsó harmadát. A kilencedik résznek már az Holdon kell játszódnia, ha így akarják emelni a tétet.

  19. Missandei maradjon mert jó nő. És mióta nincs Mia nem igazán van jó nő a filmben. :D Rodrigez kisasszony nem csúnya de állandóan macsózik és én utálom az ilyen macsó nőket.

  20. Halálos iram rajongóként mondom ez nagyon szr volt!!!
    Eddig az összes részt szerettem de ez egy vicc!!Mint egy rossz vígjáték!
    A rendezés meg a forgatókönyv mintha egy 5 éves csinálta vna!

    Spoiler:

    Rock kábé tényleg mint Hercules még a terminatort is szétverné!
    Nagyon túltolták!! Meg következő részbe már Theron karaktere is velük lesz vagy mi??!!(irónia bár már semmin nem lepődnék meg!) Meg ahogy fentebb irták gyorsan elfelejtették hogy Shaw megölte Hant Han nőjét meg majdnem őket is!! Erre a végén mint haverok ott pacsiznak!! A kisebb dolgokat estig sorolhatnám!! Az akciók valamennyire mentik!!
    Paul Walker tényleg nagyon hiányzott!!
    Nagy csalódás!!

  21. Remekül szórakoztam. Kiváló Blockbuster volt. Akció, dögös autók és ütős zene.
    Rock és Statham mindent vittek illetve Statham “különszáma” a repülön az valami elképesztően vicces volt. A poénok ütöttek a teltházas (!) Imax terem dölt a nevetéstől amikor Rock vqgy Statham vagy Tyrese osztotta a poénokat.

    Soha rosszabbat. 10/7.

  22. spoilerek természetesen:
    ————————

    @Semper:
    A tengeralatjáró esetében a teljes dokkot süllyesztették le. Volt 1-2 jelenet ahol lehetet látni, hogy az oszlopok süllyednek le, rajtuk meg felirat, hogy 23m, 24m, 25m, stb.

    Engem inkább az érdekelne, hogy hogyan szervezte le Dom a repülőről a találkát “anyával” és talált olyan szöget amit egy kamera sem lát. :-)

    Az egy soros poénok nagyon ültek az egész film alatt ami nagyon nagy meglepetés volt számomra és nagyon örülök neki, mert a film minden más tekintetben pocsék volt szvsz.

    Valaki elmondja egyébként, hogy pontosan miért kellett ehhez az akcióhoz Dom a főgonosznak?

  23. Szerintem messze a leggyengébb darab volt a sorozatból.

    Spoileresen kifejtve:

    Ez a családozás már eszméletlenül unalmas.Legalább annyiszor lövik le és koptatják el az élét, mint Swarcinál az I’ll be back szöveget.Jason és Rock csak “oltásokkal tud beszélni egymással, amiben van 1-2 jó, de mivel végig így beszélnek ezért már inkább kellemetlen mint vicces.A Tej – Roman párosnál ugyan ez. Végig visítoznak, mint ahogyan a tipikus jófej feka havernak kell, csak itt sajnos 2 van ebből.A hecker csaj semmit nem tesz hozzá a filmhez.A történet alapból full baromság, mert melyik épeszű ember lopna el atomtöltet, egy kaland és az abból született gyerek kedvéért, és zúzná le az összes barátját/szerelmét? Miért nem egyből együtt dolgoznak? Hogyan hívta oda a kubai csávót, amikor végig megfigyelés alatt volt?Megérezte, hogy a tesó bajban van és ennyi?A feltámadás az itt mindenkire jellemző, de ez még a legkevesebb. A legkeményebb amikor végén elnevezik egy a sorozatban még élő karakterről a gyereket….WTFFF??

  24. Az a baj, hogy egy-két jelenetet leszámítva (pl. a börtön) ez most a saját univerzumában is kevésnek tűnik.

    Spoiler

    Az szerintem simán az író Chris Morgan igénytelensége volt, h Domnak és Elenanak hogyan lehet egy kb. 1 éves forma gyereke, akiről Dom nem tud, ha egyébként Elena benne volt a 7. részben is…
    Ha erre az a magyarázat, h a 6. és a 7. rész között relatíve kevés idő telt el, akkor az ott bukik, hogy Brian és Mia gyereke a 6. részben még karonülő kisbaba volt, míg a 7-ben már kb. majdnem iskolás…

    Ez tényleg simán csak igénytelenség.

    Az pedig, h Han megölése, valamint a Toretto család elleni “merényletek” után Deckard Shaw hogyan grillezik együtt velük, plusz Owen Shaw is besegít, miután egyébként majdnem kinyírták egymást anno, nos ez meg totál következetlenség…

  25. Én szerettem/szeretem ezt a sorozatot, de ez a rész már totál kabaré, önmaga paródiája. Rengeteget nevettem és nem csak a vicceken. Fájdalmasan buta a film, szóval tényleg totál üres aggyal kell beülni rá, de még úgy is “fájni” fog. Statham és Rock párosa tényleg jó volt, de ezt a “kapcsolatot” is ízekre lehetne szedni, illetve az egész filmet. Kár is a szót fecsérelni rá. Ez a film egy nagyon üres, nagyon buta, de nagyon látványos blockbuster. Döntse el mindenki maga beveszi-e a gyomra?!

  26. Spoiler

    Nem szoktam ennél a szériánál fennakadni a fizikán, meg a logikán, sőt még a totál baromság informatikán se benne, (jót nevettem mikor az isten szeménél FI reléről beszélt Missandei, kb mintha az írók random fogalmakat raktak volna egymás mögé) de amikor Dom olyan hülyeségeket mond hogy “olyan mintha nem kapna naftát, biztos a megszakítótekercsnek van baja” az szerintem már igénytelenség. Ha már autós film legalább az autókról beszéljenek normálisan. Egyébként ezt kicsit gyengébbnek éreztem az előzőekhez képest, de azért jó volt.

  27. Mint a széria kedvelője, nekem kifejezetten tetszett néhány apróságot leszámítva, amik a korábbi részeknél is megvoltak.

    Giselle mikor meghalt csak Han gyászolta a filmben, pedig nem csak egy 2 perces mellékszereplő volt. A többiek csak sütögettek meg söröztek Doméknál a kertben. Han-t sem gyászolták meg csak elfogadták, hogy meghalt és huhh most majd elkapják Deckard Shawt ezért. Most Elena hal meg dühöngés meg néhány könnycsepp, de nincs igazi megemlékezés. Tudom, ha drámát akarok, akkor nézek azt, de a fenti események hiánya vagy rövidségé nekem Dom mottója miatt szúrja a szemem, ami nem más, mint a család

    Spoiler
    @macend: A film felénél elhangzik, hogy Dom kétszer is kereszt betesz Chiper terveinek. Egyszer a 6. részben mikor Owen Shaw által vezetett csapatot megállítja az éjsötétítő megépítésében. Másodszor pedig a 7. részben mikor az isten szemét nem engedik megszerezni Deckard Shaw-nak. Ezért szállt rá Dom-ra és rabolja el Elenát és a kisfiát. Ezeket a melókat a Rots is el tudta volna intézni, de Chiper az előbb leírt okok miatt nem így akarta.

  28. w77:

    SPOILER

    utaltak rá, hogy Statham is mélyen beépült figura, viszont akkor kellett volna valami arra vonatkozólag, hogy nem ő ölte meg Hant

  29. @BFW86
    Megvan a monológ ahol ezt a csaj kifejti Domnak, de értelme attól még nem lett. Van 600 embere akik mindent meg tudtak volna csinálni amit itt egy olyan emberre bízott aki már elintézte két teljes csapatát. Na mindegy, már ezzel a két kommentemmel is többet foglalkoztam ezzel a filmmel mint az írói, úgyhogy én sem erőltetem magam vele tovább. :-)

  30. Ez kell a népnek! Agyatlan “eyecandy” ,legyenek benne nagy robbanások,csajok és “jó” poénok,hogy a paraszt röhöghessen miközben tömi magába a popcornt… és kb ennyi!
    Az egyedi és ötletes filmek sajnos kihaltak! Szomorú!

  31. En nagyon jol szorakoztam bar Fast5 meg mindig a szeria legjobbja….egy dolog volt ami sehogy nem megy a fejembe….a csaj akit elrabolt Chiper ugye a Rock tarsa volt a 7. reszben….ahol mar terhesnek kellett lennie ha gyerek most ekkora…szoval hany honapos terhesen repult ki o a Rockkal az ablakon amikor Shaw felrobbantotta az irodat. Raadaskent a Rock vajon azt hitte, hogy a csaj szulesi szabadsagon van vagy miert nem tunt fel neki, hogy elraboltak?

    Bocsi ha mar szoba kerult ez…. :)

  32. Spolier!!!
    Hozza a hetedik rész szintjét csak gyengébb akcióval és több humorral. Hiába dobáltak le tényleg autókat a házakból ha a végeredmény egy túlgyorsított CGI orgia látványt eredményez és így az egész varázsa megy a levesbe. Hiába néz ki jól ahogy autóval behajt a repülőbe ha előtte fél perccel a leszálló gép egyértelműen számítógépes trükk. A börtönös és repülős akciórészek a legütősebbek és végre nem csak izzadságszagú szókarate van hanem hullanak is az emberek amit az előző részből nagyon hiányoltam. Reménykedem egy durvább rendezői változatban mivel a Törvénytisztelő polgár és a Straight Outta Compton-ból is volt illetve az IMDB-n először 160 perc hossz volt kiírva. Ez a babás téma mindenkinek lila köd. Először is 7 elején átkéri magát a csaj ezért már nem Rock munkatársa. Párommal arra jutottunk, hogy valószínűleg pár hetes terhes lehetett a zuhanáskor vagy nem is volt terhes csak később lett mondjuk Hobbs mestertől de ezt a csavart a következő részre tartogatják.

  33. En csak azt nem ertem, hogy tizeneves kolkoket minek ultetnek be ilyen filmre:D na mindegy, arra hogy lassak egy-ket zuzast, olyan dolgokat, amiket en nem tudok, vagy nem tehetek meg, illetve kikapcsoljon, tokeletes. Tobbet nem is kell es nem is szabad elvarni. De ha ettol en popcornzabalo paraszt leszek, am legyen:D buszken vallalom. A new york-i akciot tettem volna a vegere, vagy vittem volna tovabb es Briannel kapcsolatban kar, hogy nem tudtak eldonteni, h o most vegulis el, vagy nem. De ez mar szorszalhasogatas. Jo volt ez, de az 5. reszt nem ubereli..sztem azt mar nem is fogjak tudni tulszarnyalni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.