“In my mind it’s singular”

A The Last Jedi rendezője azt mondta, hogy a fejében mindig is egyesszám volt a cím, és Luke-ra utalt. Ez érdekes, mert a nemzetközi posztereken mostanra már mindenhol többesszámot írtak a poszterekre, itthon is, viszont ott van az az “én fejemben” rész az interjúban, ami akármit is jelenthet a kész termékre nézve. Videó a tovább mögött.

Feltették a “minden kiderül-e Ray szüleiről” kérdést is, de azt nagyon kerülgette Johnson.

36 hozzászólás a ““In my mind it’s singular”” bejegyzéshez

 1. ez nevetseges barki is komolyan gondolja, hogy nem lesz tobb jedi??a kovetkezo 20 evben lesz 20 film! meg az utolso jedik cim is tulzas…

 2. Mar miert lenne? Luke is a balancerol beszel a trailerben. Gondolom o is rajott hogy a szurkeke a jovo, akik feluton allnak az ero sotet es vilagos oldala kozott, s igy egyensulyban allnak…

 3. hát, úgy gondolom én is, hogy a Journal of the Whillst találja meg Luke azon a szigeten, (mutatják is a trailerben) és az elég beszédes, szóval nem lesz több jedi, hanem lesz helyettük más, magasabb rendű erőhasználó. gondolom.

 4. csak hogy grey jedi volt Anakin is, Obi-Wan is és Qui-gon is. Nem attól lesz Grey Jedi , hogy lemond a Jedi eszméről, hanem , hogy sokszor nem tartja be a kódexet és más utakon jár, használja az erő mind két oldalát, így kerül egyensúlyba. KOTOR – Jolie Bindo
  De ha ezt a szálat viszik tovább, akkor tényleg gagyi ez a cím.
  Amúgy én felejtettem el valamit,de nem Luke volt az a kiválasztott, akit megjövendöltek (Anakin volt a téves) hogy egyensúlyt hoz az erőbe és legyőzi a Sitheket (Jedi Visszatér) ?

 5. Hah, mindjárt gondoltam! Hogy jutott egyáltalán valakinek is eszébe, hogy ez többesszám? De az elméletek megállíthatatlanok és a Disney-nek tetszett az ötlet és kiadták hivatalosan is, hogy többesszám…szóval a világon mindenhol ez lett a cím.
  Aztán mire mindenki elfogadta a tényt, erre belengetik, hogy rendező szerint egyesszám! Hát végülis nem késő a posztereket átírni, de ez akkora szívatás, hogy ilyen egyszerűen nincs! :D

  Szerintem el kell távolodnunk attól, amit eddig a szürke jedikről tudtunk. Az már nem canon és ahogy elnézem a filozófiájuk és nevük is más lesz majd. A következő film megint át fogja értelmezni, amit az erőről tudtunk . De ne legyenek illúzióink, ami majd most jön az technikailag szürke jedi lesz, de ez már a 7. film alapján lejött, hogy ebbe az irányba akarnak menni. Nem mellesleg a regény-verzó a journal of the Whills-el kezdődik ami pont arról regél, hogy a sötétség után a fény jön és utána a szürke….Vagy legalábbis részben valami ilyesmiről van szó benne.

 6. @Próféta:

  Szerintem az egyensűlyt Anakin hozta el, tényleg ő volt a kiválasztott. Gondolj bele, volt egy halom jedi és 2 sith, most 2 jedi van és 2 sith mióta Anakin letakarította a jedi scum-okat a térképröl. Nekem elég kiegyensúlyozottnak tünik a helyzet.

 7. A Próféta: A Jedi visszatér címében a Jedi Anakin-re, utal, Ő hozta el a balanszot. (A folytatásokat tekintve ez nem sikerült túl jól.)

  Úgy lesz utolsó Jedi, ahogy a 6 rész után nem lesz több folytatás. Ezt a tehenet a végtelenségig fogják fejni.

  Ez a cím mizéria is csak a hype része.

 8. @sum-blink: nem feltétlenül, a Return of the Jedi esetében is fenn áll az, mint ami most a TLJ-nél, és pl. a németek ott is a többesszámot használták, ami szerintem logikusabb. Azt mondjuk nem tudom, hogy van-e hivatalos állásfoglalás arról, hogy a 6. rész címét hogy kell értelmezni, de felteszem, nincs, ha még az angol fórumokon is ezt boncolgatják az emberek.

 9. Ne haragudjatok, de mi az, hogy Jedi-scum? Ő taszította sötétségbe a galaxist, majd oké, hogy a Jedi visszatérben visszatáncolt, de Luke volt az, aki erre rávette. Vagy a nagy prófécia elmondja a tutit, de elfelejti mondani, hogy ja amúgy a messiás, mielőtt még megment, azért jó pár ezer ember életét tönkre teszi, meg szétkúrja a galaxist. Bocsi, puszi A Próféta. ?!
  Vagy ezt Lucas mondta, hogy a Jedi visszatér címében Anakinre utal?

 10. A jedi mint eszme tért vissza az Ep6-ban, most meg tűnik el az Ep8-ban. Élt száműzetésben két részt :P

 11. Az előzetes óta eléggé egyértelmű hogy mit is jelent a cím szerintem. Luke az utolsó IGAZI Jedi. Rey már úgymond szürke zóna lesz. Ezért is a cím. Szerintem idővel megint át lesznek írva a nemzetközi címek a plakátokon. :D

 12. ezen vitázhattok napestig, csak mert Lucas a prequelek előtt megbolondult kicsit és úgy döntött, hirtelen legyen másképp néhány dolog – vagy persze nem is másképp, mert ő ezt mindig is így gondolta nyilván, csak a RoTJ és az első prequel rész között eltelt pár évtizedben elfelejtette mondani. mindegy egyébként.

  A Rebels egyik utolsó részében Obi-Wan azt mondja Maulnak, hogy Luke a chosen one. kerek perec. szóval mindenki döntse el szerintem, hogy kinek ad igazat – de a jelenlegi canon szerint Luke a kiválasztott. és én úgy gondolom, hogy a 4-5-6-ban is ő volt az.

 13. Ja, németül nem tudok, nekem is Luke logikusabb. Még anno mondta is Lucas, hogy a Revenge nem illett volna Luke karakteréhez, így lett Return. De a film utolsó képkockái alapján Anakin. (Megmenetel. Azt már megtetted.) De a profécia szerintem is Anakinre vonatkozik (szeplőtelen fogantatás stb.) és én is hülyeségnek tartom, hogy, aki a balanszot elhozza előbb kiírtja a fél galaxist. Régen szerintem Anakin-re utalt (van benne jóság stb.), Disney szerint meg már Luke-ra.

 14. Vekthor, nem vitatkozom, kérdeztem is, hogy Lucas mondta ezt és én értettem félre? Jeez’

  sum-blink
  Szerintem pont ezért utalt régen is Lukera, mert hogy a Revenge az nem illett hozzá, ezért lett Return. Plusz az 1-2-3 is kb ezt támasztja alá, meg ahogy írtad, logikai szinten is ő lenne a kiválasztott. Btw, Malachinak igaza van, erről végtelenségig mehet a vita. Legalább beszélgettem végre egy jót.

 15. Hát eddig is egyértelmű volt hogy Luke ot nevezik az utolsó jedinek. Nem is értettem minek ez a gagyi többesszám. Az utolsó jedi és kész… Erre a magyarok egy k-t csak odaszartak mögé… Tudom hogy máshol is van ahol többes…de akkor is értelmetlen.

 16. Én se vitának fogtam fel, hanem beszélgetésnek. De a George Lucas videó eldöntötte a dolgot. :) Mindegy is mi lesz a címe, csak önmagához és a lehetőségekhez képest legyen jó. (…nem lehet várat építeni.)

 17. Lehet teljesen feleslegesen okoskodok bele, de nálam azért Anakin a chosen one, mert ő volt az a személy aki megbuktatta a jedi rended, az ő gyerekei Luke és Leia (szóval ő “teremtette” Luke-ot, az egyensúlyt elhozó eszközt) és ölte meg a galaxist rettegésben tartó uralkodót is, szóval kb minden megmozdulása világmegváltó volt.

 18. Kiváncsi leszek ennek függvényben Luke sorsára, mikor lesz szellembölcs, húzzák e még 1 résszel.

 19. @Malachi:

  Az egész Chosen One sztori a prequelekben jött elő először és filmen kizárólagosan, te meg miről beszélsz? Mi az hogy a ROTJ után elfelejtette mondani?

  A sorozatban meg nem a nagy igazságot ismerjük meg, hanem Obi wan álláspontját. De persze egy karakter véleménye biztos sokkal megalapozottabb az adott esemény bekövetkezése előtt évekkel, mint a filmsorozat megalkotójának kijelentése az összes történést beleszőve a mondandójába.

  Plusz a star wars wiki szerint is Anakin az.

 20. Szerintem az uralkodó elpusztítása miatt Anakin az. “mert ő volt az a személy aki megbuktatta a jedi rended” – ezen már lehetne vitatkozni, Palpatine tette csak sunyin… meg hogy ettől miért kiválasztott azt se értem.

 21. @EpicZurg
  Neem, szerintem itt mindenki szivesen olvas kulonbozo velemenyeket errol a temarol 😊 amugy erdekes felvetes es valahol jogos is, de szerintem Lukenek, mint “felbujto”nak ebben nagyobb szerepe van. Ki az igazi bunos ilyenkor, az aki a parancsot kovette vagy aki adta?
  Btw, de ha Lucas azt mondta,akkor aztmondta. 😊

 22. Picit elkanyarodott az eszmecsere a kiválasztottság felé, ami eléggé szemantikai kérdéssé nőtte ki magát, viszont ami ennél szerintem érdekesebb, hogy mit is jelent az, hogy egyensúly van az Erőben.

  Ha amiatt nem volt egyensúly, mert az Erő sötét oldalát használók mindössze ketten voltak a Jedi rend több ezernyi tagjával szemben, akkor szerintem elég logikus, hogy egy igen komoly tömegirtásnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy az egyensúly felé billenjen a dolog és ezt nem szabad galaxis romba döntésnek, meg hasonlóknak felfogni. Nem hiszem, hogy attól lesz egyensúly, hogy minden “gonosz” meg van ölve.

 23. Malachi:
  A Clone Wars sorozatban meg az a felsőbbrendű Force Father mondja, hogy Anakin a Chosen One.
  Keress rá hogy “Clone Wars – Anakin vs. The Son & The Daughter”

 24. h82 – világos, de a prequelek ugye pár évtizeddel a 4-5-6 után íródtak, (bármit mond Lucas, én is láttam a dokukat, tartom a véleményemet) ezért mondom azt amit te is, hogy Lucas akkor mondta először ezt, hogy a SW Anakin története – nyilván nem azért, hogy megtolja egy kicsit a PR-t, á, ez tőle teljesen szokatlan lenne. uh. ugye 77-ben még az volt, hogy Luke a kiválasztott = azaz ő hoz egyensúlyt az erőbe. majd 1999-ben már Anakin volt ugyanez. mindegy nem vitázni akarok, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem konzisztens az egész, és ennek a nagy retcon láz szintén nem tett jót.

  Edge – az, hogy a Clone Warsban mit mondtak, az sajnos nem számít, mert amikor a Disneyhez került a frencsájz, mindent töröltek, ami AU és a Clone Wars sorozatot is. azóta önkényesen emelgetnek át szereplőket, dolgokat, ahogy jól látják. ezért írtam, hogy a JELENLEGI canon szerint Luke a kiválasztott, de ja persze az is lehet, hogy ez csak Obi-Wan mániája, viszont akkor is ez hangzott el utoljára hivatalosan. én ehhez tartom magam.

 25. Malachi:

  A Clone Wars sorozat és az animációs film hivatalosan is kánonnak számít.

  “Post-2014, the official Star Wars canon consists of the eight released Star Wars theatrical feature films, the Star Wars animated film, the television series The Clone Wars and Star Wars Rebels, multiple novels and comics, and any other material released after April 25, 2014”

 26. Van ilyen.
  A szárnyas fejvadász esetében, ha jól emlékszem, R.Scott azt mondta, hogy szerinte Deckard replikáns, H.Ford meg azt, hogy szerinte meg nem…

 27. A Jedi visszatérben biztos, hogy egyes számban volt? Melyik jedi tért vissza, és honnan? Luke nem ment sehová. Anakin tért vissza? Sosem éreztem visszatérésnek, inkább csak afféle jóvátételnek, mert meg kellett halnia hozzá.

 28. Pedig Lucas azért is cserélte le Haydenre a Jedinek a végén Anakin szellemképét.

 29. @3 Malach

  persze lsznek a szürkék..kb 2 filmig amikor is majd felemelkedik egy rettenetes gonosz és a fény ismét jön akik a jedi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.