Blockbuster watch: Dead Men és az arany

Azt már senki nem várta Jack Sparrow-tól és A Dead Men Tell No Tales-től, hogy a hazai piacán rendíthetetlenül berúgja a házfalat, így a kvázi közepesen sikeres 62 milliós otthoni nyitással náluk nincs is nagy gond, ellenben a szintén újonc Baywatch még alacsony büdzséje ellenére is nagy csalódás.

Kezdjük akkor a franchise-ok friss darabjainál szokásos rendkívül érdekfeszítő és informatív történelmi áttekintéssel (mintha már lett volna mostanában ilyen, ki érti): réges régen 2003-ban, amikor Johnny Depp neurotikus figuráját még nem akarta volna mindenki moslékkeverőfával agyonverni, Jerry Bruckheimer gondolt egy nagyot és sokak elképedésére 140 millióval támogatta meg a Karib Tenger Kalózait.

Egy kis mellékszálat itt végigvinnék, hogy mennyi rizikó is volt ebben a vállalkozásban, hiszen az egyetemes bevételi történelem során ha van olyan (szub)zsáner, amit két kézzel, ököllel ver a sors keze, az a kalózos filmek műfaja. A Kincses sziget kalózairól valószínűleg mindenki hallott már, aki ezt a cikket olvassa, hiszen az egyik legnagyobb bukás ever, ami 95-ben konkrétan bedöntötte Vajna Carolco Pictures stúdióját. 2003-ig, a Fekete gyöngyig nem is mert senki teljes élőszereplős kalózos filmet forgatni (volt ott egy a kasszáknál so-so Muppetes próbálkozás), sőt a közelmúlt legnagyobb animációs bukásai közül is kettő ebben a műfajban jelentkezett, a Kincses sziget 2002-ben, a Sinbad pedig 2003-ban (és Hugh Jackman Panjét se felejtsük 2015-ből.)

És akkor erre húzott lapot Bruckheimer 2003-ban, a Karib tenger kalózai pedig megnyugtató 46 millióval kezdte az első hétvégéjét, arra viszont senki nem gondolt, hogy a nyár végére ez csak otthon 305-ig elkúszik (ami mai jegyárakkal 447 lenne!). Erektált is erre hevülten az ipari gépezet, 3 évvel később a Dead Man’s chest brutális 135 millióval nyitott már és 423-ig ment (ami manapság 570 lenne), sőt nemzetközileg megugrotta az 1 milliárd dollárt, amire addig bezárólag csupán a Titanic és a Király visszatér volt képes (meg még egy Jurassic Park és Phantom Menace a re-release-nek köszönhetően). Az At World’s end így némileg már szorongva az elvárásoktól állt sorba és hiába hozna ma csak otthon 400 milliót, keserű szájízt hagyott maga után.

Így a kalózok lepihentek 2011-ig, amikor is az On Stranger’s sides termelt Amerikában 241 milliót és újfent megugrotta a franchise a milliárdot, ám részesedése az otthon/külföldi eladásokból csak 23% volt (az eddigi legalacsonyabb szám a sorozat történetében) és a közönség sem szívlelte igazán, így egészen eddig a hétvégéig vártunk egy kvázi friss rebootra.

Kellett ez már Johnny Deppnek is, aki a legutóbbi kalózkodás óta szinte csak bukott, Orlando Bloom a Hobbitokat leszámítva szinte semmit nem csinált (habár aki egy életre elég pénzt keresett és Katy Perry húzódik be mellé este, azt csak homlokon csókolja valahogy az álommanó), úgyhogy a csekkek osztogatásánál nagy lehetett az öröm. A végeredmény meg tipikus iparos munka, a nyitás 62 millió + 208 a nemzetközi piacokról, a manapság egészen csendes Bruckheimernél már ez is elég lesz feltehetőleg több folytatásra.

Alig kezdődött el a nyár, de bukta és csalódás már így is akadt, szóval a mintára a Baywatch sem kívánt rácáfolni. Ellenben én magamra egy picit szeretnék, mivel elemzőkre hivatkozva múlt hétvégén 40-50 milliót írtam kezdésként, itt korrigálnám magam annyival, hogy 1. hosszú hétvége van Amerikában, ergo a hétfő is erős lesz, 2. a Baywatch már csütörtökön kezdett, azaz az a becslés 5 napra szólt. Ettől és a 69 milliós alacsony költségvetéstől eltekintve is csalódás a 18 milliós három nap, pláne annak tükrében, hogy a kritika és a nézők is sárba döngölték a cuccot.

Seth Gordon 2008 óta mindössze 3 filmet tett eddig le az asztalra, és ugyan a Four Chirstmases és az Identity thief is nagyot szóltak a kasszáknál, egyedül a harmadik filmjét, a Horrible Bosses első részét kedvelte igazán mindenki. Így rossz előjel azért akadt, a trailerek előrehaladtával pedig egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a Baywatch darabokra hullik és nem tudja eldönteni, hogy paródia, akciófilm, vagy mi a franc is akar lenni egyáltalán. A Szikla így sok év után belenézett egy igazán rossz döntésbe, de azért reménykedjünk, hogy Daddario mozis karrierje nem itt kap léket. Nemzetközileg kiegészülve a film akár már a moziban is pluszos lehet, de ilyen visszajelzésekre folytatásokat nem lenne célszerű építeni (habár példátlan sem lenne).

Amit még érdemes megjegyezni, hogy az Alien Covenant a múltheti csalódás kategóriából most buktába sorolta magát, a 71%-os második hétvégi esés katasztrofális. Ha véletlen a Wonder Woman és a Múmia is félremegy a következő hetekben, akkor rég nem látott szégyenteljes nyárkezdéssel lesz dolgunk.

A hétvége amerikai bevételei:

 1. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – $62,606,000 – össz: $62,606,000
 2. Guardians of the Galaxy Vol. 2 – $20,641,000 – össz: $333,956,927
 3. Baywatch – $18,570,000 – össz: $23,176,514
 4. Alien: Covenant – $10,550,000 – össz: $57,372,181
 5. Everything, Everything – $6,025,000 – össz: $21,381,113
 6. Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul – $4,445,000 – össz: $13,626,961
 7. Snatched – $3,895,000 – össz: $40,174,625
 8. King Arthur: Legend of the Sword – $3,265,000 – össz: $33,920,202
 9. The Boss Baby – $1,715,000 – össz: $168,972,190
 10. Beauty and the Beast (2017 – $1,522,000 – össz: $500,522,435

33 hozzászólás a “Blockbuster watch: Dead Men és az arany” bejegyzéshez

 1. Meg kell hogy jegyezzem, nagyon megszerettem abelh a posztjaidat, csak így tovább!

  btw, számomra hatalmas meglepetés, hogy nem süllyedt el a karibi “flotta” ezzel a filmmel. Gondolom a(z általam kihagyott) stáblista utáni jelenet ezért volt benne, hogy ha megint durran a lufi, akkor lehessen folytatni.

 2. abelh, milyen hazai/nemzetközi bevételt tippelsz a Wonder Womannek? A DCEU eddig látott papírformája alapján én egy 250/650-et mondanék.

 3. Hú, a Covenantnak ez nagyon csúnya, mondjuk film megnézése után érthető sajnos, de csúnya akkor is. Vajon így megkapja-e a zöld utat, a már bejelentett Awakening?
  Guardians szépen tartja magát továbbra is.

 4. Gabor Vajda (@Gabor_V): van kritika, oda áttettem, sorry, de ez bevétel poszt.

 5. Abelh :D :D :D

  “réges régen 2003-ban, amikor Johnny Depp neurotikus figuráját még nem akarta volna mindenki moslékkeverőfával agyonverni” szakadok :D

  Komolyan:ez eddig vicc.És ha Diana hercegnő és Cruise nem rázza gatyába a szezont akkor mélypont lesz.

 6. Covenantet mennyire menti a nemzetközi bevétel? Azért a WW minden valószínűség szerint kicsit helyrebillenti ezt a szar nyárkezdést, én nem lepődnék meg, ha a stúdió által vártnál jobban rajtolna majd.

 7. SonofKrypton: Márpedig nem fogják. Szerintem csak egy erős közepest fognak tudni produkálni.

 8. Abu 85-től 115-ig szólnak a WW nyitóhétvégéjére a tippek az már nem lenne rossz.Otthon potenciális ellenfele nem nagyon lesz.Sok múlik majd a fogadtatáson—-> lefutáson. Én egy 260 hazai és 350 nemzetközit teljesen jó eredménynek tartanék.

 9. WW-nél sok múlik majd a minőségen ismét, 100 fölé a kezdést nem lőném és a Warner kritika embargo már megint gyanús, de ne legyen igazam. ha közepes, vagy rossz a film, akkor 90 első hétvége és 220 körül a vége, ha kiváló, akkor 260 körül. nemzetközit én is 350-400 környékére tenném.

 10. Wonder Womant alig várom!! Asszony anno végig szivatott az Avengers után, hogy “neked miért nincs olyan tested mint a Chris Evansnek?!” Most végre visszavághatom én is neki Gal Gadottal

 11. “Pozitivak az elöreakciók.”

  fan vetítések után a Fantastic Four is a legjobb képregényfilm volt :P de nem akarom még látatlanban sem ahhoz hasonlítani, olvastam elég sok véleményt én is, némileg objektívebbnek tűntek.

 12. A Wonder Womant nemcsak fanoknak vetítették le, volt nekik is, de a kritikusoknak/bloggereknek is külön még hamarabb, és a szociális média embargót már jó ideje felemelték szóval röviden reagálhattak, a hosszabb cuccokat vetették le. Holnap oldódik föl a teljes. De már vannak “nagyobb” lapokkal kirakva plakátok stb. Empire, Total films 4* pl
  Amúgy nem néznék őket, de nyilván szeretném, ha minden várakozáson felül hozna a film több okból is. Ahhoz meg egyeseknek ez kell, hát majd kiderül holnap mit hoznak össze ténylegesen. A lényeg meg Csütörtökön.

 13. Mekare: azért várjuk meg a teljes kritikákat, mert a “legjobb DCEU eddig” azért nem egy magas léc, valljuk be, de én is olvastam már jót és rosszat róla, de ha mindenki ilyen pozitív, elvileg a kritikusok is, akkor kár volt keddig tartani az embargót, szóval érdekes mindenképp. Reméljük ezúttal nem a DC fanok kárára.

 14. human:
  Közöltem amit tudok a dologról, lévén tényleg nemcsak fan vetítések voltak (amiről itt szó volt úgy láttam) és arra megy most az alapozgatás, hogy mondjuk én, mint WW fan elmentem és összef*stam magam a gyönyörtől :D hanem olyanok is bőven, akik amúgy nem foglalkoznának vele, meg hát eddig lehúztak minden DCEU filmet. WWnél ott az az előny, hogy a nagy részük konkrétan nem tud semmit róla, vagyis mondjuk azt, nem hiszik, hogy mindent tudnak róla, mint a másik két fickóról gondolják, mert már nekik több filmjük volt. Nem sok fog így rinyálni közülük, hogy not muh Wonder Woman.
  Én eddig úgy vettem észre, javíts ki, ha nem így van, de ez a WB-nél kb így van az embargó feloldás általában, ha jól emlékszem a Fury Road sem lett feloldva hamarabb pedig azt bőven szerették. Nem vagyok marketing szakértő nyilván, de én is késleltetném még a jól fogadott filmemet is, ez alatt a pár nap alatt, még egy utolsó nagy löketnek elfér, párnap alatt annyit felejtenek már az internet korszakban, folyamat jön valami új info.
  De azt írtam én is, hogy majd kiderül holnap a teljes kritikákkal, nem az én szemléletmódomon fognak változtatni, de azért szurkolok.

 15. Mekare hogy fog fájni egy két embernek ha a kritikusok is szeretni fogják nem csak te meg én…

 16. SonofKrypton: Bocs,de ez engem nem érdekel. Akinek ilyesmi fáj az nyilván nem olyan ember,akivel megéri foglalkozni…
  Ha kijött a film arra fogok koncentrálni mi volt benne, mit kaptam tőle stb. Minden fandomnak meg antifandomnak vannak jókora idiótái…nincs új a Nap alatt

 17. Én örülnék, ha ez a nyár a nagy bukások nyara lenne. Ez legalább üzenet lenne a stúdióknak, hogy elég a sok reboot/milliomodik folytatás gagyikból. A baywatch buktája különösen tetszik, hisz abban az is benne van, hogy már a rockot se lehet az idők végtelenségéig lenyomni a nagyérdemű torkán.

 18. Mekare:

  igazad van, a Fury Road is furcsa volt ebből a szempontból.

  én akkor sem értem ezt a stratégiát :)

  befutott a WW is és elképesztően jól áll eddig – nekem pont ezért furcsa, mert kéne a DCU-nak a pozitív hírverés mindenképp, minden lehetséges formában és a minél korábban kicsúszó ennyire pozitív kritikák adnának még a hype-nak.

 19. Azért ha van is 1-2 gyengébb hét bevételek szempontjából, a TF5 és a Homecoming tuti tarolni fognak!

  Amire nagyon kíváncsi leszek (mit hoznak a konyhára), az a nálam 2 leginkább várt: Dunkirk, Majmok Bolygólya 3 (alias WFTPOTA)

 20. Én is örülök ezeknek a buktáknak, hátha elveszi a kedvüket a remake/folytatás özöntől (nem): Baywatch, Alien, Artúr király, mi volt még? Remélem a Múmia is befürdik.

 21. abelh:
  Jó lenne tudni pontosan miért van ez…nemcsak vaktában lövöldözgetni okokra. Ugyanezek, akik most kitolták a kritikáikat ugye röviden már írhattak róla, de nem tudom ezeket a twitter meg hasonló reakciókat általában mikor engedik nekik, szerintem nem annyira hamar, mint a WW esetében, de lehet csak nem figyelem általában és azért tűnt most ez korainak, és pozitív megerősítésnek. A hype-ot meg azért már valamennyire az is növelte, ahogy láttam már akkor is elég sok ember volt, aki ezeket a youtubereket, collidereseket stb követte és az ő reakciójukra várt, ez meg a pont az i-re, egy ilyen utolsó nagy csapás a marketing végén, vagy nem tudom. Majd betörök a WBhez Mission:Impossible módra :D Mindegy amúgy örülök a reakcióknak, nem azért mert érdekelnek, egyet se olvastam el, csak rengeteg pénzt akarok a WW-nek, és hogy még azt a becsült 110-et is felülmúlja meg hogy jóóó erős lábai legyenek

 22. Jövő héten leszünk okosabbak ha látjuk, mekkorát zuhannak a kalózok. A Múmiában szerintem benne van a bukta, bár én titkon remélem, hogy legalább az nem hasal el. A WW-t ha nem cseszték el úgy a moziverziót, mint a BvS esetében, akkor biztos, hogy sikeres lesz – szerintem.

 23. Azt gondolom USA-ban mélypont várható.Múmia necces,a Transformers is kezd kifulladni USA-ban.Cars 3 is olyan most vagy ráfognak harapni vagy nem.az is nemzetközivel fog darálni.
  Human osztott itt meg egy cikket múltkor.lehet igazuk lesz.

 24. human:

  Rosszul fejeztem ki magam ezzel a youtube emberkékkel,mert nem ilyen AngryJoe félékre gondoltam, hanem olyanokra akik vannak ott is vagy nagy a jelenlétük twitteren, de ugyanakkor most bele vannak számolva az RT pontszámba is, pl Mark Hughes vagy Scott Mendelson a Forbes-tól, JoBlo-sok, Chris “Tell that to Zod’s Snapped Neck” Stuckmann :D Collidertől nem láttam senkit, vagy csak nem youtube-osat.
  De tökmindegy akkor nem ezért van…ez volt a legjobb rossz ötletem rá XD
  A videóból majdnem két percet megbírtam nézni…

 25. “beszarás WW-t eredeti hanggal csak 3D-ben lehet… :S”

  csaj akcentusát hallva jó lesz a szinkronos is?

 26. Ha a magyar előzetesek tükrözik a filmet, akkor a szinkron valami borzalmas lett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.