Blockbuster watch: jöttek a majmok

Amilyen lassan indult a nyár, most úgy érkeznek futószalagon a kiváló blockbusterek hétről hétre, az elmúlt napokban például a friss Planet of the apes igyekezett kasszát robbantani, de első ránézésre a kritikusoknál nagyobb fölénnyel győzött.

Lassan 50 éves a Majmok bolygója széria, Charlton Heston 1968-ban rosálta össze magát a lelakott Szabadság szobortól, majd az azt követő öt évben, 1973-ig bezárólag négy folytatás követte a sztorit. A legelső rész a mai jegyárakkal 220 milliót hozna Amerikában, a következő még mindig 108-at, a maradék pedig minőségileg is jócskán leszakadva 60-50 környékén bandukolna. Erre jött közel három évtizednyi csend, aztán bárcsak hallgattak is volna tovább a majmok, mert a 2001-es nagyköltségvetésű Tim Burton próbálkozás nem kifejezetten emelte egy résztvevő ázsióját sem. Hála a komoly első hétvégének és a nyári időpontnak azért 176 millióig akkoriban eljutott, ami manapság 281 lenne otthon, nemzetközileg pont még hasonló összeggel toldotta ezt meg, hogy a Fox legalább a pénzét viszontlássa, ha már a méltóságuk messzi tájakon járt.

A rossz szájíz miatt ismét 10 éves pihenő jött, majd némileg surranópályán bukkant fel a Rise of The Planet of the Apes, ami inkább afféle kérdéseket fogantatott a befogadói oldalról, hogy „ezt meg minek”, ahelyett, hogy komolyan számolgatni kezdtek volna a sikerével. A többi meg történelem, vagy olyasmi, mivel minőségben és bevételében is meglepően erős számokat produkált, a 176-os akkori amerikai összeg ma centikre lenne a 200-tól, nemzetközileg meg már hat éve is kishíján elérte a félmilliárdot.

Ruper Wyatt dobbantott a projektből és érkezett az éppen Batmanre ráállított Matt Reeves (az megvan, hogy ő írta a Száguldó erődöt?), 2014-ben pedig már 72 millióval startolt a Dawn of The Planet of the Apes és sokan előlegeztek neki kapásból otthon 250-et, netán ritkán még 300-at is. A hazai nagy áttörés ennek ellenére elmaradt, a nyáron olyannyira standard háromszoros végső bevételt könyvelt a kezdéshez képest és 208-cal kifutott, de csak külhoni piacokról plusz 500 milliót hozott és a teljes széria legsikeresebb darabja lett.

És akkor megint ott tartunk, hogy túl sokat pofázok, mire elérünk végre a mostani premierhez, de hát más nem nagyon volt, akkor meg miért ne. A 70 millióra előjegyzett War for The Planet of the Apes sajnos elmaradt a várakozásoktól és 56 millióval kezdett, ami egyáltalán nem rossz, de a következő héten a a Dunkirk rabol majd a nézőiból, szóval sokkal 170 fölé innen nem kúszhat. Nemzetközileg természetesen megint számolhat körülbelül plusz 500-zal és sikeresen zár, de azért jobban meghúzhatta volna a kezdést. A film ellenben pöpec, szóval csak hogy még offoljak is és másodszorra kiáltsak Batmant, van ott remény.

Kisköltségvetésű horror is bekúszott még a képbe a hétvégén, a Wish Uponban a Fargo első évadjából a kiscsaj talál egy furcsa dobozt, aminek nyilván soha nincs jó vége, pláne ha Ryan Philippe is ott kavargat még, az 5.4 milliós nyitás 12M berakott pénz mellett, hát olyan leginkább „semmilyen” jelzőkre hivatott. John R. Leonetti rendező viszont pont 20 évvel ezelőtt szabadította a világra a Mortal Kombat Annihilationt, ami után kész csoda, hogy még rendezhet és nem egy szigorúan őrzött börtönben tartják.

A korábbi hetekben szépen araszoló The Big Sick megkapta most a maga 2600 moziját, ez viszont túl soknak bizonyult és a korábbi kiváló átlagok visszaestek 3000 dollárra, ami szintén még korrekt, de nagy valószínűséggel 40 milliónál több nem lesz benne.

Na és a régiek: Pókember 60% felett esett, szóval a múlt héten főleg költőien feltett kérdés, hogy a Guardians, Wonder Woman és Spiderman hármasból ki győz eldőlni látszik a Csodanő javára. Spidey még így is elmászhat 350 környékére, Wonder Woman viszont újabb 30% környéki eséssel szinte magáénak tudhatja a 400 milliót, ami már nem fogom sokadszorra leírni mennyire szép (pedig de).

Közben a Baby Driver szintén mérsékelődött és valahol 85-90 körül végez otthon, a Transformers kapar a 130-ért, de Kína ismét megmenti – nemzetközileg már 500 felett. Jövő héten Valerian, ami nem Amerikából fogja visszatermelni a 200 milliós büdzséjét az tuti, a Dunkirk meg feltehetőleg ismét megszilárdítja Nolan pozícióját, mint rendezői húzónév a piacon.

A hétvége amerikai bevételei:

 1. War for the Planet of the Apes – $56,262,929 – össz: $56,262,929
 2. Spider-Man: Homecoming – $44,205,210 – össz: $207,275,524
 3. Despicable Me 3 – $19,357,565 – össz: $188,399,715
 4. Baby Driver – $8,714,045 – össz: $73,115,902
 5. The Big Sick – $7,529,590 – össz: $15,966,414
 6. Wonder Woman – $6,802,386 – össz: $380,603,464
 7. Wish Upon – $5,467,084 – össz: $5,467,084
 8. Cars 3 – $3,119,815 – össz: $139,984,315
 9. Transformers: The Last Knight – $2,843,587 – össz: $124,952,206
 10. The House – $1,732,777 – össz: $23,067,335

29 hozzászólás a “Blockbuster watch: jöttek a majmok” bejegyzéshez

 1. Kétszer láttam a majmokat a múlthéten, remélem azért pénzelik még majd a népek. Most minket is elrabol a Dunkirk és a Valerian.
  Wonder Woman állása meg nyilván öröm és boldogság, nem kell megint 75 évet várni a következő filmre ilyen siker mellett :D

 2. Nem mondom, hogy 68 óta Majmok bolygója rajongó vagyok, mert akkor még meg sem születtem, és bár nem emlékszem, mikor láttam először, de mindig is alapnak tekintettem a Hestonos első filmet. A folytatások egyszer nézősek voltak, a Marky Markos filmet pedig kár volt az eszembe juttatnod most, viszont az új trilógia megint nagyon jó, így remélem, azért lesz annyira sikeres, hogy talán folytassák, simán nézném tovább.

 3. Csak egyet érteni tudok, amilyen locséknak indult a nyár, azért csak bekúszott legalább 5-6 jó film is (WW, Pókica, Guardians, Majmok,Baby Driver és a Dunkirk—Valerian kettősböl legalább egy jó lesz). Nincs túl sok ok a panaszra még ha ennyiben is marad.

 4. Mammut: Én amiatt lettem filmbuzi, pedig én se 68as vagyok, hanem a fordítottja :D
  Ha folytatnák biztos mennék, de Reeves nélkül nem olyan magabiztosan.

 5. Jól közrefogtatok akkor. :)
  Én meg nem tudnám mondani, melyik film miatt lettem filmbuzi, talán lutrizni kellene az ezer akkori címből. :D

 6. Tovább mögé menjen már a bevezető utáni rész, nem olyan nagy buli 2 ilyen cikket átgörgetni.

 7. Én a nyitás után megmondtam felvan adva a lecke Póknak és a Thor-nak.Ennyire vágynak már új karakterekre az emberek.
  Érdekes:ez az übercool Honecoming,zsenilis képregény film a szörnyen fogadott SM3 és a TAS2 elpáetolását hozta a második hétvégére.innen lejtő. Vajon miért?

 8. Nekem nagyon tetszett az új Apes film, pedig a második részt unalmasnak találtam. További sikereket kívánok neki. Andy Serkisnek pedig díjakat!

 9. Érdekes de a majmoknál nekem pont ez a rész ami legkevésbé tetszett a trilógiából. Az első kettőben több jobb húzás volt.

 10. Na úgy tűnik csak nekem nem tetszett annyira a Planet of the Apes. Számomra túl hosszú es helyenként unalmas volt. Az 1. és 2. rész nekem sokkal jobban tetszett.

 11. Az a baj a Póknak nem volt elég ideje és most a majmoknak se lesz, mert jövőhéten Dunkirk. Legalább két hét különbség kéne ilyen premierek közé, hogy jobban kifussák magukat.
  Amúgy az milyen már hogy idehaza a Baywatch lenyomta a majmokat? Kíváncsi vagyok mennyit esik majd egy hét után.

 12. Dunkirk hírnél már írtam, 2 év után mozgatnak be a moziba.

  Matt Reeves remek, akár ww2 mozi is jöhet.

 13. Nem úgy volt, hogy Tim Burton nem akarta vállalni a folytatásokat? Tudtommal a stúdió akart, hozta amit elvártak tőle, csak a hosszú munkálatokat nem akarta újra Tim Burton.

 14. nekem az első majmok bolygója elment, a második nagyon tetszett, de ez a 3…. hát én ezt most konkrétan végig untam… és hát a története is hagyott némi kívánni valót.

  Így elbaszni ezt a szériát, már tényleg művészet … Mert hát hol volt itt háború? Meg milyen háború? Meg kik között?
  Mert hogy itt kb. a majmoknak semmi közük nem volt a háborúhoz… meg a film végi kimenetelhez az ziher … jelenetek és történések lettek egymásra dobálva csak hogy összeálljon valamivé :(

  Minimum elvártam volna hogy a két faj … ember – majom egymásnak neki feszül, ehelyett kaptunk egy koncentrációs tábort, meg egy új történet szálat hogy az ember elbutul meg elnémul, meg ember – ember elleni csatát.

  De még a film végi 2 jelenetet is elbaszták
  SPOILER
  Mert vagy a cél lövésznek kellett vna a fegyver leengedni”
  Vagy ha a gorilla már vissza állt a majmokhoz akkor meg azt vhogy életben tartani pl. ő vihette volna ki cézárt a hátán”
  SPOILER off

  Szóval nagy csalódás volt a film, mert a marketing is félrevezető volt….

 15. nekem nagyon tetszett a 2001-es film, és szerintem lett is volna benne potenciál a folytatásokra.

 16. Abu: Sorry de abbahagytam a kommented olvasását amikor ott tartottam, hogy azt se tudtad kik között volt háború. Te nézted a filmet?

 17. Majmok 3 tényleg csalódás volt az első kettőhöz és a cimhez képest. Nem gyenge film, közepesnél jobb, de mégse az igazi, és háború se volt. Kár érte.

 18. 23. Kingmacsek az már a te bajod :)

  Tudod mit vártam volna el minimum a filmtől? Egy többfrontos háborút, más majom hordákat akik szintén harcolnak cézár mellett a szabadságukért.

  És amit a legkevésbé vártam volna a filmtől egy ember – ember elleni háborút a végjátékban …
  Na meg egy koncentrációs tábort … jah és az már csak hab volt a tortán hogy a Kobához hű majmok beálltak szamárnak … XD ezzel kb szembeköpték a volt vezérüket és mindazt amit képviselt…

  De semmi baj, nem vagyunk egyformák. Örülök ha a te elvárásaidat kielégítette a film.

 19. Hát Abu szerintem te még túl fiatal vagy ehhez a filmhhez hogy felfogd.
  “jah és az már csak hab volt a tortán hogy a Kobához hű majmok beálltak szamárnak … XD ezzel kb szembeköpték a volt vezérüket és mindazt amit képviselt…” Épp ez volt a lényeg.

 20. 32 évesen biztos túl fiatal vagyok hozzá mert nem értem, fejtsd már ki légyszives (irónia nélkül mondom) érdekel a véleményed csak kicsit részletezd plz

 21. Abu-tökéletesen egyetértek,én is csak néztem,hogy milyen háború…. ilyen 100-as nagyságrend vs 100-es nagyságrendű army random csaták voltak. Ha az emberiság ennyit tudott,meg összesen ennyi ember volt(meg majom) akkor az nem igazán epikus,planetről meg ne is beszéljünk.
  A film jó volt,de én is elvártam volna valami nagyobb volumenű csatát,vagy legalább utalást rá,de ez is nagyon kis szelet volt sajnos.

 22. Nekem a csata epicsége hiányzott, a Dawn végén mind a majmok lovagolnak gépfegyverrel, mind az épülő felhókarcolós rész nagyon hátborzongató volt, itt ezt egy “war” előszóval kezdődő filmnél vártam volna, hogy felülmúlja. Kicsit olyan érzésem volt a film után, mint a NolanBatman széria, a 3. rész túl sokat akar, de a 2. részt nem képes felülmúlni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.