Odakinn észhez tért az IMAX

Mivel egyre csökken az IMAX Entertainment profitja, így végre rájöttek, hogy talán figyelniük kell a nézői igényekre. Hogy ez mit jelent? Visszavesznek a 3D vetítésekből.

We’re looking forward to playing fewer 3-D versions of films and more 2-D versions

Ebben a Dunkirk is közreműködött, ami 2D, és a profitja majdnem negyedét IMAX vetítésekből szerezte. Úgy tűnik a nagy felbontásra, hiszen a filmet IMAX és más 65mm-es kamerákkal vették fel, erősebb az igény, mint a 3D-re.

human
írta
2017. 07. 27. 09:01
megjelenés
44
hozzászolás


44 hozzászólás a “Odakinn észhez tért az IMAX” bejegyzéshez

 1. Vééégre. Köszönjük szépen. Remélem ez itthon is tükröződik majd. Talán.

 2. életemben 2 3D filmet láttam, az egyik után órákig hánytam annyira fájt a fejem. Ráadásul nem tesz az élményhez. Ez nekünk jó hír!

 3. Helyes. Már herótom van ettől a 3D erőltetéstől. Remélem a CC esze is megjön hamarosan mert, hogy a filmek nagy részénél OV csak 3D-ben van nagyon aljas dolog. Tudom IMAX a téma, de nagyon kevés olyan film van ahol tényleg dob a 3D a filmen, azok menjenek is, de a többinél ne nyomják az arcunkba.

 4. Jó reggelt kívánok! Mióta ezt magyarázom, hogy attól mert nem 3D, még lehet istenkirály az IMAX. Az éhezők viadala – Futótűz vagy a Thor is nagyon jó volt 2D-ben. A kép részletgazdagsága sokkal fontosabb.

  Az a baj, hogy csak nálunk erőltetik itt a balkánon a 3D-t még, pedig itt is kiábrándult már a közönség eléggé. Remélem szólnak a központból és tesznek is érte, hogy több 2D-s vetítés legyen errefelé is.

 5. Végre!
  Már csak a 70mm-s vetítőnek kéne megjavulnia, hogy a Dunkirk-féle filmek ne digitálisról menjenek (legutóbb a Cinema azt írta, hogy habár megvan hozzá a vetítő, de nem üzemel jelenleg). Meg is írták, hogy ez csak 2k lesz…

  Valaki megírhatná – aki tapasztalt ilyet – hogy milyen/mekkora különbség van a digitális IMAX és a 70mm között!
  Köszi!

 6. Az Avatar volt az utolsó amiben értelme volt az imax 3d, azóta lassan 10 év telt el, engedjék is el a dolgot. A Dunkirk is szinte könnyezősen gyönyörűen éles volt, hát még ha nem digitálisból ment volna.

 7. Itthon a hangerőből is visszavehetnének. A Dunkirk alatt végig van egy ilyen nagyon mély frekvenciás morgás (amit amúgy nem is tudtam hova tenni, mert oké, imádja Hollywood, de faszom, egész film alatt ott volt, tolakodva, indokolatlanul) ami olyan erős volt, hogy szó szerint fájt a fülem a terheléstől. Én bírom a hangerőt (partyéletben dolgozok) de ez valami kibírhatatlan, embertelen volt. Tök feleselegesen hangos és tök feleslegesen van túltolva a szub.

 8. Én az OV-t és a feliratot hiányolom nagyon.
  A Pókembernél pl egyszerűen nem találtam feliratot, eredeti nyelv meg éjjel kezdődött, így maradt a 3D ráadásul.

 9. Mondjuk tegyük hozzá rögtön, hogy hiába rögzítik fotokemikális módon, 65-mmre az IMAX filmeket, ha a vetítőtermek nagy többsége digitálisan, sokszor 4K-ban vetít.

  Csak hogy értsük: az okosok azt mondják, a mezei 35mm kb. 6K-nak felel meg (gondolom ezt is úgy “mérik” – pontosabban becsülik mint a hangerősséget dB-ben). A vízszintes 70mm akkor lényegében 12K, így az IMAX (torzítást nem számítva) a 16K körül táncol MINIMUM. 8K-s vetítést is úgy kell nagyítóval keresni sokszor.

 10. A magyar IMAX igazán átválthatna végre 4K-ra, eleve arra kellett volna lecserélniük a filmes vetítőjüket. Utána már csak azt kéne észrevenniük, hogy a feliratos vetítéseken kétszer annyian ülnek…

 11. Imax kamerával felvett filmek kellenének, minta Sötét Lovag. Mikor átváltott néha a nagyobb felbontásra a film, tűéles képminőségre, meg nagyobb méret… az sokkal nagyobb élmény volt mint a 3D.

 12. LA – Az, hogy feliratos filmen kétszer annyian ülnének ezt cáfolnám.. (mint mozi manager) Egyszerűen nem éri meg a feliratos a pénztáraknál, van hogy kéri a filmre a jegyet, megtudja h feliratos, és inkább meg se nézi, váltja vissza a jegyeket. Ezért se tesznek “főidőbe” feliratos filmet. :/
  Akos – Szerintem az egyik legrosszabb az, amikor a képarány váltakozik egy filmnél. Baromi idegesítő mikor 2 ember beszélget, és mindkettő más más képarányú kamerával van felvéve.. Akkor vegye fel az egészet IMAX-ba.. Nem hinném hogy “drágább a film” bele… Ráadásul a mozigépészek rémálma, hogy hogyan is állítsa be a vetitőt, hogy a vendég ne panaszkodjon h “de szar ez a mozi még a képarány is össze vissza ugrál”.. Aztán magyarázkodni neki h nem ez nem miattunk van. :/

  De a 3D-t én is elfelejteném legszívesebben.

 13. MonTi: “(mint mozi manager)”

  Rakjátok délelőttre, aki szeretné felirattal nézni, megoldja, hogy el tudjon akkor menni. Eleve jobb, valszeg a normálisak mennének be rá. És úgy nem zavarja a főidős mobilozó, fecsegő nézőket délután és este.

 14. IMAX nek is orulok, de egyet kell ertsek, hogy tenyleg baromira idegesito hogy a CCben OV filmek 80%a csak 3Dben megy. Ezt nagyon nem fair..

 15. Mammut: +1, szerintem is lehetne feliratos vetítés hétvégén délelőtt meg pláne, akkor még többen ráérnek :D

 16. MonTi: nincs az az isten, hogy ne lehetne felépíteni egy “feliratos mozi” nichet valamelyik helyen, ahogy a MOM tette mielőtt hahaha

  Beszélgetés közben melyik filmben változott a képarány? Transformers? Csak mert a legtöbb filmnél amit híresen IMAX-szel vettek fel teljesen logikus volt melyik jelenet az, és az végig az: TDK-ban pár akció, Hunger Gamesben amikor az arénába kerülnek.

 17. Sajnos nem a CC, hanem a forgalmazó tehet arról, hogy nincs 2D feliratos/OV kópia. A Pókember esetében (InterCom) még e-mailt is írtam nekik, de az ment a virtuális iratmegsemmisítőbe, mert válasz azóta sem jött. Egy hétre rá jött a Majmok bolygója, gyorsan meg is néztem a forgalmazót… InterCom. Már akkor tudtam, hogy megint rám lesz erőltetve az ótvar szinkron, úgy is lett, abból is csak szinkronos volt.

  @human: a Transformers esetében iszonyú idegesítő volt, gyakorlatilag jelenetenként változott a képarány. Szerencsére a film annyira rossz, hogy ez már nem rontott sokat rajta.

 18. Talán végre vége lesz a parasztvakításnak és a gagyi, moziba nem illő szemetek erőltetésének.
  Amúgy nagyon hiányoznak itthonról a feliratos filmek, hihetetlen, hogy a MOM-on kívül egyik multi sem vállalja be.
  Teljesen más közönség jár a szinkronos filmekre, valakit nem dob fel, ha hangos kisgyerekek és taplók között kell ülnie majdnem 2 rugóért…

 19. Puffin: Ejha órákig hánytál egy 3d-s filmtől? Akkor mi lenne veled ha felülnél egy buszra…

 20. Egyébként nem értem miért hisztiztek itt a felirat és a 3d miatt. Bőven vannak mozik, és időpontok amik közül lehet válogatni. Ha meg ennyire ragaszkodtok az eredeti 2d kópiához hát legyetek türelmesek és várjátok meg az otthoni megjelenést.

 21. Nem a 3D-vel van baj, hanem a konvertált 3D-vel, ezért szar. Sajnos a 3D-ben adott filmek többsége konvertált, persze az átlag mozinéző nem tudja és mennek rá. Ha 3D-s kamerákall forgatnak és úgy kerül moziba akkor bőven ad plusz élményt a film. Ilyen volt az Avatar.

 22. Debrecenben a CC-ben minden pénteken van feliratos 2D vagy OV 3D, így néztük a Baby Drivert, a Spider-Mant vagy holnap a Dunkirk-öt, időpontban 19:45 vagy 22:30. Maximum az első vetítésen van tele a terem.

 23. Gabee01:

  Ha nem a CC hibája, akko hogyan lehet, hogy a Corvinban ment a Majmok eredeti nyelven 2D-ben??
  Illetve a Dunkirk ott normál 2D nem-IMAX képarányban ment, a CC-nél pedig mindenhol IMAX arányban betették a közepére…(minden irányból van üres vászon a kép mellett)??

  A MOM által hagyott űrt valóban nem pótolta azóta semmi, 2D angol mozik aránya sehol kb….nem hiszem el egyszerűen, hogy ebben ne lenne lehetőség..

  Hogy ON is legyek: ha azt mondjátok a digitális IMAX 2k-ban is nagyon adta a Dunkirket, akkor így eléggé bánom utólag, hogy nem azt választottam :/ (ez a 2K komment a CC-től, meg az eredeti nyelv miatt mentem máshová)

 24. @KingMacsek: olyan szempontból jó a meglátásod, hogy van feliratos vetítés még így is bőven, sőt 2D-ben is, persze nem minden új filmnél, de ez azért csökkent, mert amíg volt a kutya se ment rá

  azt nem tudom, hogy én évekig jártam szombati vagy vasárnapi délelőtti vagy kora délutáni vetítésekre és sose voltunk sokan, akkor hol van ez a sok ember? én ezt nem értem… hangot adni jó, de jöjjenek is el, mert akkor nem lesz változás

 25. MonTi:

  Nem hiszem el, hogy nagyobb az igény a 3D OV-ra, mint egy 2D feliratosra esetleg OV-ra. Ha a CC annyira szereti híresztelni h az Alleeban egy terem csak erre van, akkor kicsit figyeljenek már az igényekre. Nonstop panaszkodnak az emberek facebookon, és mindig csak a forgalmazóra mutogatnak. Szerintem ez így nagyon nem jó, volt olyan film idén amit emiatt nem néztem meg, pedig szerettem volna. Tudom saját szoc problémám, de nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék és elszomorító ez az egész így.

  KingMacsek:

  Moziba a moziélmény miatt járok. Szemüveges vagyok és a 3D egyáltalán nem élmény, sőt. Azt elhiszem, hogy a feliratot +pénz megcsinálni, de az eredeti kópia nem kerül többletköltségbe, ezért nem értem és ezért “hisztizek”.

 26. De többletköltségbe kerül, pluszba meg kell vennie a forgalmazónak a kópiát ugyanúgy, ahogy megveszi a szinkronos-t is, nem csak annyiból áll, hogy alárakom a sub-ot.

 27. Dunkirk lesz OV (vagy feliratos) IMAX, vagy jól látom, hogy nem?

  Tippre azért 3D majdnem az összes OV, mert az OV-ra úgyis külföldiek vagy az eredeti hangra kiváncsiak, ergo “megfejhetőbbek” mennek.

 28. Gabee01, hogy teljesen meg legyen cáfolva az állításod, a Homecoming is ment a budai kanapés moziban 2d OV-ben, heti 2-3 alkalommal este 10kore, tehát a forgalmazó ideadta a magyaroknak az szalagot.

 29. Szinkronhoz nem kell megvenni az eredetit? Multkor az EaMSZ hangmérnökös videójában azt mondta, hogy mielőtt hozzányúlnak megnézik az eredetit.
  Műszaki ember vagyok nem értek a forgalmazáshoz, de valaki világosítson fel, ha még nem mentel el nagyon OFF irányba (de) :D

 30. Valee:
  Úgy tudom, a szinkronhoz sokszor letakart/lecenzúrázott változatot kapnak a stúdiók. Ezt úgy kell érteni, hogy Gáti Oszkár mesélte egy intrjúban, hogy amikor Morpheust szinkronizálta a Márixban, semmit nem látott, csak a karakter fejét a képernyőn, a többi részlet le volt takarva.

  ScarletSpeedster:
  Tényleg a Homecoming is ment a Budabed-ben, ez kimaradt :D
  (Ott is csak azért nem mentem, mert gyengék a vélemyének, nem tudom milyen lehet)

 31. ne vicceljünk már, egy budabed az nem alternatíva.

  A pár OV vetítés egyszerre időzítése sem a forgalmazó hibája. “Van délután 1 körül meg este, de akkor 3 helyen, oldd meg paraszt”

 32. Az is fura, hogy a kisebb független forgalmazók valahogy mindig kisajtolják a pénzt feliratra, míg az InterCom büdzséjébe ez már néhány éve nem fér bele.

 33. Az a jó, hogy mindig akkor kapcsolnak, amikor már gáz van. Ezt nem lehetett volna előbb meglépni, baszki?

 34. Akkor úgy látom itt az ideje felhagynom a reménnyel, hogy az élettartamán belül upgrade-elik ezt a csudálatos 2K-s projektort 4K-ra.

  Az meg végképp tragédia, ha a tervekkel ellentétben végül mégsem került máshová a 70mm-es projektor, hanem itt porosodik, ahelyett, hogy használnánk… :'(

 35. “Az a jó, hogy mindig akkor kapcsolnak, amikor már gáz van.”

  Kint legalább olyankor kapcsolnak. Itthon mindig mindenre még plusz éveket kell várni, mire méltóztatnak.

 36. Most voltunk Pécsen a 20:30as Karib tenger 3ds vetítésen és 2ds kópiát játszottak le. Le is vettük a szemüveget. Az a szomorú, hogy mások észre sem vettèk, hogy szemüveggel néznek egy 2d-s filmet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.